Keresés

Részletes keresés

maszogep74 Creative Commons License 2 órája 0 0 61869

...hát én, a montipályához :D (A jelenlévők meg természetesen kivételesek. :D )

Előzmény: Pulmy (61864)
maszogep74 Creative Commons License 2 órája 0 0 61868

...kivéve, ha kukoricát ültettek bele, és még el is hanyagolják. Akkor elég necces lesz követni azt a keréknyomot. :)

Előzmény: pavarotti (61867)
pavarotti Creative Commons License 11 órája 0 0 61867

"ez nyáron járhatatlan lesz"

 

Nem hinném, esetleg ősszel/nagy víz idején, de akkor is inkább csak nehezen járható. Jól látszik a kitaposás/keréknyom a képen is.

Kövezzetek meg de engem ilyen szakasz - ha a bokrok között/szélén, v. térkép alapján egyébként megfelelő/követhető a jelzés - nem zavar túlságosan...

((más kérdés ha ki van írva a magánterület/villanypásztor/kutya stb)). Milyen/mekkora útra tartanánk igényt turistaként?

Előzmény: hobo-bobo (61862)
hadidoki Creative Commons License 11 órája 0 0 61866

"Bolygó-patakot,ahol a pár éve épült hidat hiába kerestük(Hadidoki és Hörpölin még említi)"

Egy-két évvel később valahol olvastam, hogy elvitte egy áradás. Ezek szerint nem csinálták meg újra. :-(

Előzmény: Pulmy (61857)
HEV Creative Commons License 11 órája 0 0 61865

Szántani pedig minden évben kell. (2014.03.12)

Annak idején így emlékeztem meg róla:

A hegy tetején, hogy még inkább örüljünk egy több száz méteres szakaszon elszántották az utat.

 

Nyilván csak abban az évben nem szántottak amikor felmérték az RP-DDK-t.

 

 

 

Előzmény: hobo-bobo (61862)
Pulmy Creative Commons License 12 órája -1 0 61864

Na,na!Ki itt a zöreg?😂😯😂

Előzmény: maszogep74 (61859)
Pulmy Creative Commons License 12 órája -1 0 61863

Dehogy írtál rosszakat,de sok jót sem 😁😉

 

 

 Nekem ezek a hosszú nyiladékok nagyon nem jönnek be,ugyanígy voltam az OKT-n,Kőszeg-Sárvár közt.

Előzmény: hörpölin (61861)
hobo-bobo Creative Commons License 13 órája -1 0 61862

Pavarotti, ez mind rendben van amit mondasz, csak hogy leginkább nem az erdőgazdálkodókkal van a baj!

Hanem sokkal inkább a falvak közelében lévő legelők, mezőgazdasági területek, szántók tulajdonosaival.

Legutóbb például ezt láttam Mórágy előtt, ez nyáron járhatatlan lesz:

 

 

A beszántott utakhoz jönnek még a kerítések, villanypásztorok, egyebek... mikor, hol éppen mi.

 

Előzmény: pavarotti (61860)
hörpölin Creative Commons License 13 órája -1 0 61861

Ennyi rosszat írtam volna arról a szakaszról? Sajnálom, nem akartam ennyi időre elvenni a kedveteket tőle! De azért hál'istennek csak nekiindultatok! :-)

Előzmény: Pulmy (61857)
pavarotti Creative Commons License 13 órája -1 1 61860

OFF

A turistaút-problémával kapcsolatban, ahogy pár hónappal ezelőtt nagyvonalakban írtam, a fő problémát abban látom, hogy a nyilvántartás kerete törvényileg már szabályozott, nem a nulláról kéne gondolkodni, és különösen nem önálló "hivatalként". Nem tudok elképzelni olyan helyzetet, ahol az erdőjáró turistatársadalom teljes, önálló elsőbbséget kapna az erdő (és vadgazdálkodóval) szemben, így elsősorban velük kéne kooperálni, a meglevő szabályok alapján és felhasználásával.

 

37. § (4) Az erdőben a jelzett turistautak és kerékpározás célját szolgáló utak, valamint a bejelentett lovaglás célját szolgáló utak nyomvonalát, jellemző adatait a közjóléti létesítményekről vezetett nyilvántartásban kell nyilvántartani és az erdészeti hatóság honlapján közzé kell tenni.

38. § (1) Az erdők nyilvántartása, az erdőgazdálkodás kiszámítható működése és országos szintű szabályozása érdekében a miniszter Adattárat működtet.

(4) Az Adattárban a 93. § (1) bekezdés b) pontja szerint kijelölt turistaútvonal alábbi adatait kell nyilvántartani:

a) a turistaútvonal nyomvonalát legalább 5 m pontossággal; valamint

b) a turistaútvonal jelzését.

93. § (1) Az erdőgazdálkodó hozzájárulásával szabad az erdőben:

b) turistaútvonalat kijelölni és létesíteni;

(3) Az erdőgazdálkodó köteles az erdőgazdálkodási tevékenysége során megrongálódott jogszerűen kialakított turistautat, turisztikai berendezést, létesítményt haladéktalanul az eredeti állapotában helyreállítani, illetve rendeltetésszerű használatra alkalmassá tenni.

122. § (10)Felhatalmazást kap a miniszter, hogy a turizmusért felelős miniszter, a természetvédelemért felelős miniszter, valamint a sportpolitikáért felelős miniszter egyetértésével kiadott rendeletben határozza meg a turista útjelzések és tájékoztató táblák elkészítésének és elhelyezésének, valamint a jelzett turista útvonalak nyilvántartásának részletes szabályait.

 

Az MTSZ-nek (a nagypontosságú felmérés helyett) az energiáit arra kellene szerintem fordítania, hogy a fenti (2010-es) felhatalmazás (122.§) alapján szülessenek meg a részletszabályok, illetve addig is minél több turistaút esetében egyeztessen az erdőgazdálkodóval, szerezze be a nyilatkozatot tőlük hogy a turistaút az ő hozzájárulásával lett kijelölve, és amíg a részletszabályok nincsenek meg addig is küldje be az adattárba, szólítsa fel az erdészeti hatóságot hogy jelenítse meg a honlapján ezeket az utakat.

3 év alatt már több ezer km - ellenőrzött nyomvonalú - út bekerülhetett volna az Adattárba, ezáltal jogi védelmet kapna - ehelyett(?) történik a nagypontosságú felmérés alapján önálló, "semmire sem jó" adatbázis létrehozása(?)...

 

Előzmény: jzp2107 (61856)
maszogep74 Creative Commons License 13 órája -1 0 61859

...a montipálya a fiataloknak való :D

Előzmény: Pulmy (61857)
maszogep74 Creative Commons License 13 órája -1 0 61858

Épp akartam mondani, hogy ha valamelyik cimbi pénzt orront belőle, akkor tán még a következő Alaptörvénybe is simán beleveszik. :)

Előzmény: jzp2107 (61856)
Pulmy Creative Commons License 14 órája -1 2 61857

      Három éve vágtunk bele a RP-DDK teljesítésébe,a Bozsok- Írott-kő szakasszal. A folytatást Bozsok és Ják közt azóta húztuk-halasztottuk. Mindig találtunk indokot,hogy másik szakasszal folytassuk. Nagyra tisztelt túratársaim beszámolóit olvasva semmi jót nem várta ettől az etaptól,ezért is halogattam. Aztán így a vége felé már muszáj volt beiktatni,ezt a monstre hosszúságú szakaszt,melynek nagyon nagy része erdőben,végeláthatatlan nyiladékokon,ösvényeken,dózerutakon vezet. Teljesítve kicsit árnyaltabb lett a kép,mégsem volt annyira szörnyű ,mint vártam,kellemesen csalódtam.

 

         

             Logisztikailag úgy döntöttem,hogy Balogunyom lesz a kiindulópont,mivel ide viszonylag egyszerű visszatérni. Reggel innét mentünk egy zsúfolt iskolai járattal Jákra,ahol a korai idő ellenére már nyitva volt az ajándékbolt,bár a díszes pecsét ma nem volt "otthon",így maradt a hivatalos MTSz pecsét az infó táblán. Viszont a "boltos" nagyon jó fej és a kávé mellé meginvitált bennünk egy házi kerítésszaggatóra(vegyi gyümi- 53 °),mit köszönettel elfogadtunk,a templomot viszont kihagytuk,mert sürgetett az idő.

 

            Vidáman,felpörögve tettük meg az első lépéseket,a túra útvonalához ezen a szakaszon csatlakozik a Szt.Márton zarándokút S- jelzése és jó nagy szakaszon elkísér bennünket. Kanyarogtunk a szépen fejlődő község utcáin,majd egy töltésen,két óriás szántó közt értük el a Bolygó-patakot,ahol a pár éve épült hidat hiába kerestük(Hadidoki és Hörpölin még említi),így kalandos ,élvezetes átkelés következett.

 

 

              Innét már a Püspöki- erdő,majd a Szent Márton-erdő és végül a Sorki-erdő nyílegyenes ösvényei,dózerútjai következtek végtelen kilométereken keresztül.  Átvágtunk a Szombathelyre tartó műúton és a szépen karbantartott egykori vadászkastélyhoz értünk a Csupor Villához. A villától pár perc alatt egy nyílt részen,szántók közt poroltunk.Jobbról Nyugat Királynője,balról egy komposztáló telep,majd Nárai látszott. Itt tűntek fel először a Kőszegi-hegység vonulatai. Rossz nyelvek szerint ,megfelelő körülmények közt innét lehet kukkolni a Schneeberget is. Most ez nem jött össze.

 

                 Újabb útátvágást követően,megint erdő(Pusztafai),ahol eddigi legközelebbi vadas élményünkbe botlottunk. Felriasztottunk egy dagonyászó vadmalac családot,tőlünk tán 5 m-re. Előbb az anya,majd a malacok iszkoltak el. Az anya a sűrűben várta be az utolsó kölyköt is. Mi persze rögtön megálltunk és vártunk pár percet,biztos ami zicher....

 

                     Jöttek a Kukulló favellái,telkei majd a Parkerdő. Ezen a részen többször változott az útvonal,így több elhagyott megszűnt vagy csak simán "ősjelbe" botlottunk. Hobo-bobo jutott eszembe,neki ez valóságos Eldorádó lesz.

 

                      Pecsétet a Parkerdei Büfében szereztünk a Borsodink és a hagymás zsirosdeszkánk mellé. A Parkerdő széles sétányain élvezetes,gyors tempóban lehet haladni,látnivaló kevés a zárt erdőben.Elhaladtunk egy mounten bike pálya mellett,ahol meg Mászógép kolléga jutott eszembe.  Ezen a szakaszon több hullámvasútra "ültünk "fel és megérkeztünk a dombos Oladra. Itt hegyről le,hegyre föl és előttünk magasodott a most (is)zárva lévő Rózsadombi kilátó.

 

 

                        Innét  újból leereszkedtünk Oladra,ahol roppant jólét tárult elénk. A házak Toscanát juttatták eszünkbe. A csilli-villi palotákról sütött a hivalkodás. Kanyarogtunk kistoszkanában majd újabb útátkelés és egy roppant hosszú erdei (cca 10 km) szakasz következett. Unottan ám annál nagyobb örömmel értünk a Bozsok fölötti dombokra,ahonnét lenyűgöző a Kőszegi-hegység panorámája.

 

                     A falu fölötti utolsó keresztnél láttuk,hogy a kiszemnelt busz megy ki a faluból,így maradt a stoppolás. Szerencsénk volt nem kellett várni több mint két órát a köv.buszig,sőt majdnem utolértük Kőszegen az előbbit.

 

                      Kőszegen a vasútállomáson tisztelegtünk a Kéktúra Emléktábla előtt,majd a GySEV szuper vonataival előbb Szombathelyre,majd Balogunyomba utaztunk vissza.

 

                       Részletes,fényképes beszámoló

 

  

jzp2107 Creative Commons License 14 órája -1 0 61856

hú de költői vagy ma

József Attila kötettel a fejed alatt aludtál? :-)

 

hát a mai realitás az, amit Pele ír, igen

de ha tudtak visszamenőlegesen devizahitelest menteni, vagy heineken csillagot büntetni (vagy akár egy új autópálya/gázvezeték nyomvonalat kisajátítani, hogy kevéssé rugaszkodjunk el a földtől, itt ugye nem is kellene kisajátítani csak szolgalmat), akkor ezt is lehetne, simán, csak akarni kell

erre akartam utalni

Előzmény: hobo-bobo (61855)
hobo-bobo Creative Commons License 14 órája -1 0 61855

Jó lenne ha igazad lenne, de sajnos meggyesnek van inkább.

Pedig az egész kéktúra-cirkusznak ez lett volna az alfája meg az omegája, a legfőbb értelme, a többi csupán látszatberuházás.

A magántulajdon kerítéseinek tüskéi fogják hamarosan kilyukasztani a kéktúra nagyra fújt lufiját.

Előzmény: jzp2107 (61853)
Pulmy Creative Commons License 15 órája -2 0 61854

 "Álom,álom édes álom....."

Előzmény: Csuhás (61852)
jzp2107 Creative Commons License 15 órája 0 0 61853

miért nem? jogszabály kérdése az egész (egyébként a tüsszentés-pontos milliárdos felmérés szükségességét is anno ezzel igazolták)

Előzmény: meggyes pele (61851)
Csuhás Creative Commons License 16 órája -1 1 61852

Pedig a nagy felhajtás a kék körül, a sok pénz, a szuper precíziós gps felmérés, a politikai hátszél együtt talán elérhetővé tette volna az okt nyomvonal jogi védelmét. Talán még most sem késő, legyen ez is hungarikum.

Előzmény: meggyes pele (61851)
meggyes pele Creative Commons License 16 órája -1 1 61851

Tamás! A területek tulajdonosai sajnos folyamatos változásban vannak, ahogyan részben emiatt a kéktúra is. De az önkormányzatok is (pl. Balaton-felvidék) egyre több újabb és újabb területet értékesítenek. Egyik tulaj engedi, elviseli, tűri (ahogy tetszik) a turistautat, a másik meg nem. A magántulajdon elsőrendű, szolgalmi jogot pedig turistaútra a büdös életben senki nem fog bejegyezni.

MP 

Előzmény: olahtamas (61849)
csg65 Creative Commons License 18 órája 0 0 61850

Balatonhenye keleti oldalán is ugyanaz a helyzet, mint Felsőtoldnál. Valaki megvette azt a földet és el is kerítette. A nyugatinál nem tudom az okot, de ott is változik az útvonal hamarosan.

 

És akkor itt jön még a piliscsabai új útvonal, de ott legalább a biztonságos átkelés a vezérelv egyrészt a 10-es úton, másrészt a vasút alatt.

Előzmény: annyi baj legyen (61840)
olahtamas Creative Commons License 19 órája 0 1 61849

Ilyenkor vetődik fel a kérdés, hogy a nagy kéktúra projektben mennyire lettek engedélyeztetve/leszerződve a tulajdonossal a nyomvonal ezen szakaszai?

Előzmény: hörpölin (61830)
hörpölin Creative Commons License 22 órája -1 2 61848

Egy dolog biztos: az eddigi három OKT bejárásomon háromféle úton vágtam át a Cserháton Becske és Mátraverebély között. Csg65 pedig a kilenc bejárásán kilencféle útvonalon.

Előzmény: hobo-bobo (61846)
donjuan1984 Creative Commons License 22 órája 0 1 61847

Ez abszolút jogos :) Csak azt mondom, hogy szépen mutatna a vár a bélyegzőn, s tán el se lopná senki..bár ez utóbbi megjegyzést csak halkan mondom, mert az Írott-kőn sikerült beleszaladnom egy kettős pecsét hiányba...

Előzmény: hörpölin (61845)
hobo-bobo Creative Commons License 22 órája -1 1 61846

A Cserháti helyzetet gyökeresen oldaná meg ha visszatennék a kéket az Cserhátszentiván-Buják-Sas-bérc-Szanda útvonalra.

Mióta Hollókő felé megy azóta tizenvalahány alkalommal módosítottak, ha nem többször.

Buják felé sokkal jobb lenne ma már, újra.

Ma már nem szól érte a honvédség, akik miatt elterelték onnan a kéktúrát.

Nyugodtan mondhatom hogy az az útvonal szebb is, jobb is, stabilabb is lenne, és ami a szubjektív véleményem hogy a szegényebb sorsú vidékek sokkal jobban megbecsülik a bakancsos túrázókat, Hollókő pedig már régen nem ez a kategória. Ott nyűg a bakancsos. Az egy sznob falu.

Bujákon ezerszer autentikusabb, barátságosabb a helyi lakosság, a régi útvonal a Zsunyi-patak völgyével, a Bujáki várral, a Sasbérccel pedig lényegesen látványosabb.

 kéktúra eredetileg Szandától a Bableves-csárdáig

 

1. a Zsunyi-patak kalandos völgye

2. Bujáki Turistaszálló

3. kilátás a várromból a Sas-bérc felé, lent a vadászkastély (honvédség)

 

1. Sas-bérc kilátótorony

2. kilátás a Sas-bércről Szandavár, Börzsöny felé, balról a Naszály kukucskál

3. Tavaszi Széll fotózza ugyanezt zordabb időben

 

"... én úgy visszatenném ide a kéket mint a huzat..."

mondta vala túratársam.

Egyetértek.

 

 

 

 

 

Előzmény: hörpölin (61830)
hörpölin Creative Commons License 22 órája -1 0 61845

Aki a Csobáncot kihagyja, az meg is érdemli!

Előzmény: donjuan1984 (61842)
donjuan1984 Creative Commons License 22 órája 0 1 61844

Na most már belőttem a helyet és mi is benéztük itt az utat. Mi Szentbékkálla felől jöttünk és elindultunk ugyan a  jó irányba, de az "alagút szerű" résznél, a présház után, mivel nem találtunk jelet visszafordultunk és egy másik útvonalon indultunk el a présházak között, de az is zsákutcának bizonyult. Végül a gps segítségével nagy nehezen visszataláltunk a kékre, de azt a benőtt szakaszt ezáltal ki is hagytuk.

Amit korábban írtam a "kertlátogatásról" az már a Csobáncon van, ott a sorompó miatt háborítottunk birtokot :)

Előzmény: hörpölin (61839)
donjuan1984 Creative Commons License 22 órája 0 0 61843

Bocs, már olvasom .

Előzmény: donjuan1984 (61842)
donjuan1984 Creative Commons License 22 órája 0 1 61842

Akkor nekünk mázlink volt amikor ott jártunk, mert konkrétan a kertjében bóklásztunk mivel az úton nem láttuk a jelet és a sorompó is le volt csukva :) Vagy ez másik rész? A Csobáncra felvitt útnak igazán akkor volna értelme, ha lenne a várnál pecsét is szerintem.

Előzmény: hörpölin (61839)
hobo-bobo Creative Commons License 22 órája -1 0 61841

Nem a gazda gonosz, hanem az útvonal-kijelölés volt felelőtlen, minden körültekintés nélküli.

Más dolog az ha valaki a már meglévő útvonalat keríti le, itt viszont már meglévő magántulajdonon vitték keresztül a kéket.

 

Mindig azt mondom, hogy ha nem akarnának állandóan, feleslegesen útvonalat módosítani ha kell, ha nem, akkor mindenki jobban járna.

 

Mind Csobáncnál, mind a Rozália téglagyárnál az volt a legjobb útvonal amit a '60-as években jelöltek ki.

 

1. kéktúra füzetek 1961-ből

2. Rozáliától egyből át az úton, fel a Kevélyre

3. Csobánc. Ez az út a "Nagy Ötletelés" miatt lett a mai, problémás szakaszra áttéve.

 

 Aki a régi útról nem ment fel a várhoz plusz 200 métert az lemaradt a szakasz talán legszebb kilátópontjáról.

 

 

 

Előzmény: donjuan1984 (61837)
annyi baj legyen Creative Commons License 22 órája -1 0 61840

Csobáncnál biztos a táblás pincetulaj játszhatott közre, Balatonhenyénél nem tudom, ott falu előtt-után is változik az mtsz térképe szerint.


Mondjuk, így a Csobánc után új rész nem volt hosszú életű, de nézzük a jó oldalát,  a fél évszázad múlva élő hobo-bobo-k  hogy örülnek majd az extra kék jeleknek, és nézhetik a mostani térképeket, és az akkori Rakk Gyulákkal próbálják majd összerakni, merre is mehetett a kék kétezertizenvalahányban :)
Ezúton üzenem nekik, jó munkát, de sajnos mi sem tudunk nagyon segíteni :D

Előzmény: donjuan1984 (61837)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!