Keresés

Részletes keresés

ódorvári Creative Commons License 15 órája -1 0 65645

Igen, az a szöveg még írja, de a Vándorlásra az én értelmezésem szerint megvolt a teljes útvonal, e szerint a beszámoló szerint, amely a túra után íródott. Ha nehezen is, de összehozták.

 Turisták Lapja 1938 június-július

 

Őszintén szólva eddig még ilyen mélységig nem elemezgettem a leírást, de érdekes dolgokra világítasz rá!

Szakaszonként mentek, és közte visszavonatoztak BP-re, majd megint vissza oda ahol befejezték, és folytatták tovább.

 

Ugyanakkor a nagyon részletes táblázatból az derül ki hogy maga az útvonal nem volt hézagos, ott folytatták ahol abbahagyták.

A Keleti oldal túrája ebből a szempontból lényegesen folyamatosabbnak tűnik, nem vonatozgattak annyit, úgy látom. Még az is benne van a táblázatban hogy milyen jellegű volt a kaja. (hátizsákból, vagy meleg étel stb)

 a Balaton-felvidéki szakasz pontosabb vázlata.

 

 

 

 

Előzmény: jzp2107 (65644)
jzp2107 Creative Commons License 16 órája 0 0 65644

egyik nap Csobánc a vége (tábortűz), másnap Bhenyéről van az indulás, erre gondoltam

írja is a szöveg, hogy hiányoznak egyes szakaszok, nem folyamatos a kijelölt út

Előzmény: ódorvári (65641)
akárkibárki Creative Commons License 16 órája 0 1 65643

Keszthely szép és hangulatos,de Hévíz...Én egy késő őszi hétköznapon jártam arra és tömve volt külföldiekkel.Na,érte szerintem nem sokan ejtenének könnyeket...

Előzmény: ódorvári (65641)
Mr Long Creative Commons License 17 órája -1 0 65642

Osszel-telen szep az a bringaut (ket eve karacsony kornyeken jartam be azt a szakaszt), de nyaron amikor bringasok is csapatnak arra kicsit se setafikalos ut gyalogosoknak szerintem. Igaz nem tudom mennyien tekernek arra.

Előzmény: ódorvári (65641)
ódorvári Creative Commons License 18 órája -1 0 65641

Nem volt ott akkor már jelzésprobléma. Csak teljesen más volt az útvonal, Balatonhenye után inkább a mai Balatoni kéktúrához volt közelebb, de azzal sem egyezett.

 

Csobánc után Balatonhenye, Mencshely, majd Zádorvár, Füred-Alsóörs-Veszprém stb.

 

Azt hittem azon akadsz el inkább hogy "Zalaszántó-Tátika-Lesencetomaj-Tapolca."

 

Nekem vesszőparipám hogy ezt az utat érdemes lenne visszaállítani, Rezitől Vállus felé alig 6km az átkötés. 

Ha esetleg nem akarnánk kivenni a Gyöngyösi csárdát meg az Egregyi templomot akkor a mai sárga-sárga+-kék+ útvonal is jó lehetne, de Hévízt és Keszthelyt ma már teljesen okafogyottnak érzem.

 

Előzmény: jzp2107 (65637)
Pulmy Creative Commons License 22 órája -1 0 65640

sztem ilyen új módis,pénzbedobós,beléptető kapus lesz

Előzmény: jzp2107 (65639)
jzp2107 Creative Commons License 23 órája 0 1 65639

ha fizetős, akkor nyitvatartása is van

na, ez a baj (illetve, főleg a zárvatartása)

 

Galyatetőn 3-szor is jártunk két éve, és egyszer sem tudtunk felmenni

amíg nem volt jegyszedés, nem volt ugye ilyen gond

Előzmény: Pulmy (65638)
Pulmy Creative Commons License 24 órája -1 0 65638

Átadták végre,az új divat szerint fizetőssé is teszik,bár az nem biztos,hogy baj.Nagyon szép panoráma tárul elénk,már a dombot is Látó-hegynek hívják.

 

 

 

Ilyen volt,'16.11.24:

 

 

 

 

Ps: csak én nem tudok egyszerre feltölteni több képet,bennem van a hiba v. a zindex-nél?

jzp2107 Creative Commons License 25 órája 0 0 65637

először azon is fennakadtam hogy Csobánc után milyen lóugrásban történt a haladás, de a csatolt szöveget elolvasva valószínűleg az ott írt foghíjak számlájára írható

Előzmény: ódorvári (65636)
ódorvári Creative Commons License 1 napja -1 0 65636

Volt Kőszegi illetőségű Kárpát Egyesületi osztály, Írottkő-osztálynak hívták.

A hétvégi vándorlás nagyjából igaz, jellemzően valóban hétvégi, vagy ahhoz közel eső napokon voltak a túrák.

 

 forrás: Turisták Lapja 1938 március-április

 

Nekem a Vándorlás jelvénye (jelvényei) tetszenek a legjobban, azoknak a szépségét, minőségét manapság szerintem még csak produkálni sem lennének képesek a jelvénygyártók:

 

 

 

 

Előzmény: jzp2107 (65633)
ódorvári Creative Commons License 1 napja -1 0 65635

"sem azt, hogy ez nem egy folyamatos vándorlás volt, hanem csak hétvégi (ha jól értem)

Szerintem ez nem is így volt, de majd utánanézek. 

 

Nekem megvan a cikk alapjául szolgáló Turisták Lapja 1938-ból, az írás nagy része ugyebár ebből egy hosszabb idézet. 

Ezen kívül volt még egy megnyitó Pusztafaluban is, legalább ilyen ünnepélyes, ha nem még nagyobb tömegeket vonzó. 

 

Előzmény: jzp2107 (65633)
Pulmy Creative Commons License 1 napja -1 0 65634

igen vannak érdekes részletek benne, és az előzetesek alapján számíthatunk még 1-2 meglepire

Előzmény: jzp2107 (65633)
jzp2107 Creative Commons License 1 napja 0 0 65633

hoppá, hogy ez egy héttel az anschluss után történt?

ezt eddig így nem is raktam össze..

azt sem tudtam, hogy volt MKE-nek Kőszeg osztálya

sem azt, hogy ez nem egy folyamatos vándorlás volt, hanem csak hétvégi (ha jól értem)

 

ha lesz folytatása, mindenképpen linkeld be azt is!

köszi

Előzmény: Pulmy (65632)
Pulmy Creative Commons License 2 napja -1 1 65632

Ez nagyon jó! Gratulálok Gábor,kíváncsian várom a folytatást.

korosde Creative Commons License 2 napja 0 0 65631

Kedves fórumtársak, bocsánat attól akinek már a könyökén jön ki, de szeretném ha azok is tudnának róla akik a facebook csoportokban/OKT,DDK,AK/ nincsenek benne.

 

Olyan ismereteket adtok át a beszámolóitokban, amik arról árulkodnak, hogy hihetetlen gazdag ismeretanyag van a birtokotokban, hazánk egy -egy tájegységéről, túraútvonaláról. Ha lehetőségetek, kedvetek van rácsatlakozzatok a HI /Helyi Idegenvezető/ kezdeményezéshez. Én már túl vagyok egy csodálatos 10km vezetett DDK szakaszon Mesztegnyő környékén, ahol a HI olyan ismeretekkel halmozott el, amit szerintem kár lett volna nem megtudni.

 

"Elkészült a heyjoe.hu új fejlesztése, már bármilyen túraútra lehet tervet készíteni, és letölteni GPX-be. Köszönjük. Innentől a HI /helyi idegenvezető/ kezdeményezés már nem kell, hogy csak a kéktúrázókat segítse. Tehát szerény javaslatom: Helyezzétek el magatokat a térképen bárhol is laktok az országban, és ne féljen propagálni környezetetek látnivalóit. Kiindulva a nagyon pozitív első találkozásomból, én biztos fogok úgy túrát tervezni, nem kék túraúton, hogy találkozzak HI-vel, és még mélyebben megismerhessem hazámat. Kérek titeket propagáljátok a helyi túrázó közösségetekben a HI kezdeményezést, hátha még többen leszünk. Többen lehetünk, de elegen sosem :). Köszönöm."

 

A fentiek figyelembevételével már nem csak a Kék jelzésen, hanem bárhol bármilyen jelzésen érdekes lehet ha van HI.

 

A lenti képen 18 ember már elhelyezte magát :).

 

KFeri_2+4 Creative Commons License 2 napja 0 1 65630

OKT 14. szakasz, Rozália téglagyár - Hűvösvölgy

 

Biztos vagyok benne, hogy sokan ismerik ezt a szakaszt, de azért álljon itt egy rövid beszámoló a múlt heti túránkról.

 

Már nagyon hiányzott a séta, hiszen utoljára decemberben húztam túrabakancsot. Azóta időm sem nagyon volt és az időjárás sem volt éppen kirándulásbarát. Nem a hideggel volt a bajom, hanem a kilátásban szerettem volna gyönyörködni, de a ködös-felhős idő ennek nem kedvezett. Ezen a héten végig kellemes tavasz idő volt és szerencsére nem volt ez másképp a rövid hétvégén sem. (Szombat még munkanap volt…) Vasárnap reggel megkérdeztem a családot, hogy ki szeretne velem tartani egy nem túl hosszú, kb. 15 km-es túrára. A két fiam (8 és 11 évesek) kapott az alkalmon. Gyors reggeli és készülődés után autóba ültünk és elmentünk Solymárra a temetőig. Ott rövid várakozás után felszálltunk a 820-as buszra, amely 10 perc alatt átvitt bennünket a téglagyári bejáróig.

 

Pecsételés után fél 10-kor indultunk el a Rozália téglagyártól Hűvösvölgy felé. Először aszfalton, később jól járható erdei úton, majd egyre sárosabb és havasabb, végül pedig teljesen hóval borított úton értünk fel a Csúcshegyre. Útközben láttunk néhány határkövet, amelyek Budapest egykori határát jelezték, valamint találkoztunk néhány teljesítménytúrázóval is. A pontőrtől a gyerekek még cukorkát is kaptak.

  

A hegytetőre felérve készítettünk néhány fényképet a Bécsi útról és a téglagyárról, majd folytattuk az utunkat a Virágos-nyereg felé. Fél 11-kor értük el a pecsételőpontot. Rövid pihenő (pecsételés-gyümölcs-ivás) után indultunk tovább. Kb. 100 m megtétele után a nagyobbik fiam szólt, hogy neki bizony fáj a sarka, mert van rajta egy vízhólyag. Nem most szerezte, ott van már néhány napja, de most fáj… Nem vagyok még elég rutinos túrázó, ezért reggel elfelejtettem betenni a táskámba a vízhólyag tapaszt. Szerencsére a kisebbik fiam hátizsákjában volt egy sebtapasz, azt ragasztottuk a vízhólyagra. Csodát művelt, mivel innentől nem volt gond vele.

 

Továbbra is havas-sáros-száraz emelkedők és lejtők követték egymást. A hétközi meleg hatására a városban már nyomokban sem lehetett havat látni, itt viszont még helyenként 5-10 cm-es hóban kapaszkodtunk felfelé a Hármashatárhegyre. Azzal próbáltam bíztatni a fiúkat, hogy lefelé sokkal rosszabb lenne, de röviddel a „cél” (a hármashatárhegyi pecsét) előtt már ez sem segített a kisebbik fiúnak. Sírva fakadt, hogy neki ez nem tetszik. Szerencsére már csak néhány méter emelkedő és egy rövid sík szakasz volt hátra az erdei iskoláig. Ott tartottunk egy újabb pihenőt (pecsét-szendvics-gyümölcs-ivás), ami segített átlendülni a holtponton.

 

Természetesen nem lehetett kihagyni a Guckler Károly kilátót, ahonnan jól lehetett látni a Dunát, a budapesti hidakat és a Parlamentet is. Utána még egy rövid séta a bunkerek között, majd indultunk tovább. A Fenyőgyöngyéig enyhén lejtős, de annál havasabb úton sétáltunk. Szerencsére a fiúk arcán itt már nyoma sem volt a korábbi elkeseredettségnek.

 

Fenyőgyöngye után következett még egy rövid emelkedő, majd nem sokkal később elértünk az Árpád kilátóhoz. A leírásokból emlékeztem rá, hogy itt van egy „hurok” az útban és oda kell figyelni, nehogy kihagyja az ember a kilátót. A hurok két szára valóban közel haladt egymáshoz, de azért könnyedén el lehetett igazodni. A kilátóból ismét gyönyörködtünk egy kicsit a budapesti panorámában, pótoltuk az elhasznált energia egy részét (szendvics-gyümölcs-műzli szelet) és indultunk tovább Hűvösvölgy felé.

 

Az út innen a repülőtérig viszonylag jól járható volt, néhány kisebb dagonyán kellett csak átgázolni. Az Oroszlán sziklánál természetesen elkészültek a „kötelező” fényképek, majd folytattuk az utunkat az utolsó pecsét felé. Mátyás király vadaskertjének emlékművétől kezdve újra egy nehezebb szakasz következett. Habár az út továbbra is enyhén lejtett, de végig a hó-sár-víz hármassal kellett küzdeni. Szerencsére a fiúk ezt a küzdelmet inkább kihívásként, nem pedig szenvedésként élték meg, így nem volt semmi gond a hátralévő kb. 3 km-es távon. A repülőtérnél láttunk siklóernyősöket gyakorolni.

 

Hűvösvölgyhöz közeledve megpróbáltuk még egy kicsit szaporázni a lépteinket, hogy elérjük azt a buszt, amelyik közvetlenül a Solymáron hagyott autónkig visz bennünket. Le a kalappal a fiúk előtt, majdnem 15 km gyaloglás után még képesek voltak erre. Átkeltünk a Hűvösvölgyi úton, majd felszaladtunk a lépcsőn. A fiúkat leültettem a büfé teraszán, én pedig elrohantam pecsételni. Néhány perc múlva már ismét a fiúknál voltam és szaladtunk le a buszmegállóba. A lépcső közepén jártunk, amikor megláttuk, hogy a vezető beszáll a buszba. Egy utolsó nagy rohamra indultunk, amelynek eredményeként a busszal egyidőben értünk a megállóba. Akkor vettem észre, hogy csak 2 db BKV jegy van nálam. Arra már nem volt idő, hogy még elmenjek jegyet venni, de végül megoldottuk, mindhárman felszálltunk a 13:36-kor induló buszra. Kb. fél óra múlva pedig fáradtan, de élményekkel gazdagon gurultunk hazafelé a saját autónkkal.

 

Mindent figyelembe véve egy kellemes, jó hangulatú „fiús túrát” tudhatunk magunk mögött és 4 szép pecséttel gyarapodott a gyűjteményünk. A jelzések végig jól követhetőek voltak. Szerencsére kevés volt az aszfalt és több helyről is szép kilátás nyílott a környékre, de elsősorban Budapestre. Ami viszont nekem nem tetszett, az a rengeteg ember. Tudom, hogy közel van a város és a jó idő sok embert kicsalogatott a természetbe. Ez így természetes. Én azonban sokkal jobban szeretem azokat a szakaszokat, ahol el lehet mélyedni a természet csendjében, élvezni lehet a madarak énekét és emberek helyett legfeljebb az útra belógó ágakat kell kerülgetni.

 

Ennek ellenére jó szívvel ajánlom a szakaszt kezdő túrázóknak. Hóolvadás után szerintem nagyon könnyen teljesíthető még gyerekekkel is.

Pulmy Creative Commons License 2 napja -5 0 65629

Reméljük Gyula alapos és sokrétű szaktudását lesz még szetencsénk élvezni

Előzmény: olahtamas (65626)
ódorvári Creative Commons License 2 napja -13 0 65628

A kék rom jelzésről volt szó, nem a piros bogárról.

Előzmény: olahtamas (65626)
olahtamas Creative Commons License 3 napja -1 1 65627

Ha eldugott műemlékeket, romokat keresel, előtte érdemes megnézni:

http://muemlekem.hu/muemlek?id=10344

 

Előzmény: ódorvári (65624)
olahtamas Creative Commons License 3 napja -2 8 65626

Ez a Sümeg környékén fellelhető  katicabogár, tanösvényhálózat jelzése.

De már a honlapja sincs meg, amit majd 10 éve még meg lehetett találni.

Szóval igen csak aktualitását vesztette, ezért nem is érdemes szerepeltetni mostani térképeken!

Viszont nem lehetetlen időgépes térképet is csinálni, csak legyen rá valakinek energiája :)

Rakk Gyula csinált ilyesmit a kéktúráról egyszer, az is jópofa volt!

Előzmény: ódorvári (65624)
Güsziológus Creative Commons License 3 napja -13 2 65625

Délután megnéztem a számlálót.

5.000 felett van a hozzászólásaim száma.

 

Jó nyomkodást!

Előzmény: Pulmy (65623)
ódorvári Creative Commons License 3 napja -12 0 65624

Múlt heti túránkon én is elindultam hogy megkeressem Sarvaly régi templomát, de bevallom nem találtam, mondjuk kevés időt is szántam rá, inkább a feleség után eredtem, akit Sarvaly-forrásig előreküldtem amíg én kalandozok.

Piros jelzés egyébként van pár a kerítés lécein, de a kék rom jelzés követéséhez be kell mászni a kerítésen, feltéve ha létezik.

 

 OSM, Tuhu, egyik sem ismeri ezt a jelzést.

 

Viszont ha ezt a hozzászólást (tiédet) hamarabb olvasom akkor lehet sikerrel jártam volna.

Na, hátha lesz még "legközelebb".

 

 

Előzmény: Güsziológus (65621)
Pulmy Creative Commons License 3 napja -13 2 65623

ez a 2008-as hrsz-ed is megfázott :D :) ez már tényleg agybaj......

Előzmény: Güsziológus (65621)
Pulmy Creative Commons License 4 napja -13 0 65622

köszönöm szépen!

 

Előzmény: Güsziológus (65620)
Güsziológus Creative Commons License 4 napja -14 1 65621

Bocs, de időközben megtaláltam a hozzászólást.

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=76446469&t=9012640

 

Előzmény: Güsziológus (65620)
Güsziológus Creative Commons License 4 napja -14 1 65620

"nem kerestük meg az egykori Sarvaly falu romjait, ..."

 

A forrás után a KÉK derékszögben kanyarodik az aszfaltos úton, itt "indul" a PIROS, melyet a térkép tanúsága szerint épp felújítanak.

Ha itt balra indulsz, a kerítéssel párhuzamosan (végső soron elfele), akkor egy idő után már nincs kerítés, és be lehet menni az elzárt területre.

Itt visszafelé kell menni, sajnos a digitális térképeken nincs jelezve, pedig itt van a meglehetősen jó állapotban lévő román kori templom maradványa. A hagyományos térképeken fel van tüntetve.

 

Mi megtaláltuk. El van kerítve az állatok miatt, de be lehet menni.

Emlékeim szerint írtam anno a romról, de már rég volt.

Előzmény: Pulmy (65617)
Pulmy Creative Commons License 4 napja -12 0 65619

A Balaton mindig csodás,bár lehet,hogy elfogult vagyok?

 

Előzmény: Gizi aljas Feri (65616)
Pulmy Creative Commons License 4 napja -12 1 65618

                 "előtte sosem hallottam róla hogy létezik ez a kis templom, és egykori földvár, honfoglaláskori tábor a Káli-medencében"

 

 

 

              Őszintén megmondom ez nekem is új. Pedig azt hittem ismerem a Balaton-Felvidék minden Árpád-kori emlékhelyét. Keresztül-kasul bejártuk már,de ezek szerint nem elég alaposan :)  a térképen "Kisfalusi templomromként "van jelölve egy rom. Azonos lehet?  

 

Kösz,hogy felhívtad a figyelmem,betervezve!

Pulmy Creative Commons License 4 napja -12 1 65617

'14.02.18.  Igazán nekem sem tűnt fel,de állandó túratársam lőtt róla képet. :D :)

Így,hogy említetted,már felrémlett.Úgy emlékszem akkor nem a foglalástól vezetett a "szerkezet".

Most mi a helyzet?

 

Történet: Ez a túra még az OKT bejárásunk és a túrázásunk hajnalán volt(addig évtizedekig a kerót favorizáltuk,azzal jártunk be több ezer km-t),Hidegkúttól mentünk Kisvásárhelyig.Akkor még ez nekünk maratonnak tűnt,élveztük az óriási medvehagyma mezőket(azóta is évente ide járunk szedni),a Tátika akkor nekünk valóságos Csomolungmának tűnt,tüdőnk a várnál tényleg a zsebünkben landolt. Amit nagyon bánok azóta is,hogy nem kerestük meg az egykori Sarvaly falu romjait,igaz akkor még más szemmel néztem az OKT-ra,akkor még csak szigorúan a kék vonalat láttuk.

 

 

Előzmény: ódorvári (65614)
Gizi aljas Feri Creative Commons License 4 napja 0 0 65616

Mindegyik kép nagyon szép volt!

A Balatonnak nagyon szép volt a színe!

 

Történet?

Előzmény: ódorvári (65615)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!