Keresés

Részletes keresés

Zolcsi67 Creative Commons License 5 órája 0 0 63061

A Pécel–Merzse piros+ nagyjából a PMP régi nyomvonalán fut, azaz, majd ha ezt az utat folytatom...

Előzmény: Güsziológus (62950)
Zolcsi67 Creative Commons License 5 órája -1 0 63060

Az a gyanús, aki nem gyanús :-)))

Előzmény: csg65 (62948)
csg65 Creative Commons License 10 órája 0 0 63059

Szokatlan napon, de MA bizony zajlik a kvízverseny!

https://heyjoe.hu/okt/oldal/verseny.php

HAJRÁ!!!

Krisztina19799999 Creative Commons License 20 órája -1 0 63058

Sziasztok. Ha valaki járta mostanában a Mályinka-Bánkút szakaszt, kérem informáljon, hogy járható állapotban van-e az út? Köszönöm.

HEV Creative Commons License 25 órája -2 1 63057

A vaddisznó látása nagyon gyenge, ha a széljárás miatt nem érzi az ember szagot akkor nem tudja azonosítani a vendégét. Ha legközelebb látod lehet pld. tapsolni,  és majd elmennek.  A vaddisznó nem eszik embert - általában. 

Előzmény: 0ff (63055)
jzp2107 Creative Commons License 29 órája 0 1 63056

jó lesz mesélni az unokáknak

nekik esetleg a vaggyesznyókat ki is lehet cserélni medvére :-)

Előzmény: 0ff (63055)
0ff Creative Commons License 1 napja -2 2 63055

Egy rövid story a hétvégi kéktúránkról (illetve kéktúra kísérletünkről :D)

 

Vasárnap reggel (igen a szakadó esőben) elindultunk pecséteket gyűjteni.
Badacsonytomajról mentünk fel a sárga sávon a kék sávig és indultunk tördemic irányában.

Felmentünk a kőkapun és a kéksáv/kékkereszt elágazásban épp fordultunk volna a kéken tovább mikor nagyon mély röfögést hallunk, két nagy vaddisznót riasztottunk fel, egyik nagyon megijedt, mert csak a hátát láttuk. Vártuk, hogy mi lesz..

Néztük az ösvényt, párom mondta, hogy ott balra az egy nagy vaddisznó. Nos, eddigi túráim során, ha valami sötét foltra azt hittük, hogy vaddisznó, arról mindig kiderült, hogy csak egy fatörzs. Nyugtattam is, hogy 100%, hogy nem vaddisznó, sose vaddisznó.. Aztán az a fatörzs megmozdult és felénk indult. :D

 

Rohanás le a kőkapun, vissza a sárga sávon további 4 vaddisznót késztettünk futásra. (azok kicsik voltak szerencsére) Ennyi volt a vasárnapi kék..

akárkibárki Creative Commons License 2 napja 0 0 63054

Okés,köszia  választ!Akkor majd 3 pecsétet nyomok,ami nem is baj,mert anno bejött a Vértes...:)

Előzmény: Kéktúra ellenőrök (63047)
Güsziológus Creative Commons License 2 napja -1 0 63053

Egy újabb "gyöngyszemet" találtam.

Ahogy a tábla "felirata" is mutatja, a település Iliny.

Bájos kis nógrádi zsákfalu, Balassagyarmat - Csitár "környékén".

 

Nógrádsipek felé a K4 jelzésen lehet menni, bár abban nem vagyok biztos, hogy a jelzettség OK, az OKT "felől" én még nem láttam K4 jelet.

Ami itt van, az is meglehetősen elmosódott.

Apró szépséghiba, hogy a turistajelzés innen pár száz méter, de tekintsünk el ettől!

 

A Mária-szobor és a Szent János-forrás az izgalmas.

A szobor innen dél felé van(!), arrafelé van Koo is és láttam öreg K4 jelet is. Mi észak felé kutakodtunk.

 

A forrás tehát ellenkező irányban van, azaz észak felé, arrafelé se K4, se Koo.

Egy kopott bádog jelet találtunk, na és ott, ahol a forrásnak kellett volna lenni egy tiszta Vm+ is volt, sőt KÖVET is találtunk.

Nagyon úgy néz ki, hogy a Mária út egykori, tervezett útvonala megváltozott, de se szürkítés, se oszlopok kiszedése.

 

Csitár is ÉSZAK felé van, arrafelé kéne lennie K4 jeleknek, de nincsenek:-(

Ez az útvonal tehát csak valaki fejében létezik, tervezettként feltettem a TUHU-ra, de nagy jelentőséget nem tulajdonítok neki.

 

Csitár felől is megnéztük, néhány nagyon kopott jelet láttunk, de azt nem nevezném jelzésnek.

 

Mire jó ez a tábla?

Aki a Mária-szobor felé akar menni, az nem fog eltévedni, két út is van.

Aki a forrást keresi dél felé, annak kicsit várnia kell, azt nem fogja megtalálni.

Csak remélni lehet, hogy az OKT útvonaláig el lehet jutni a K4 jeleket követve.

 

Végül a kép.

olahtamas Creative Commons License 2 napja 0 13 63052

Akkor az illető a járjuk végig az utat, és a végén égessük el a füzetünket mozgalomban vett részt, melynek kiírója és ellenőrzője is önmaga volt :)

Előzmény: Váratlan Vendég (63051)
Váratlan Vendég Creative Commons License 2 napja -11 1 63051

Nincstelen, munkanélküli bölcsész-teológus vezeklés gyanánt végigsétál egy szatyorral a Kéktúra útvonalán és utána rituálisan eléget egy igazolófüzetet? Mi ez a sok sületlenség kérem? :D

Előzmény: Özvegy Halpakker Dodóné (63044)
annyi baj legyen Creative Commons License 2 napja 0 16 63050

Bocsánat, de akkor ő nem teljesítette a Kéktúrát, hanem végigjárta az Országos Kéktúra nyomvonalát. Egyelőre hagyjuk meg a mozgalom kiírójának azt az előjogot, hogy az ő feltételei szerint számítson valaki a mozgalom teljesítőjének. A mozgalom kiírásának hatodik pontja tartalmazza az igazolások, és az ellenőrzés módozatait, ebben nincsen szó elégetett igazolófüzetről.

Nagyon nagy élmény lehetett attól függetlenül az egyben végigjárása, és irigylem is érte, de nem OKT teljesítő.
Engem aztán tényleg nem lehet azzal vádolni, hogy kedvelném a túlzott szabályzottságot, de  bizonyos kereteknek azért lennie kell. OKT teljesítő az lesz, akinek a teljesítését ellenőrzik, és igazolják. Lehet erkölcsileg magasabbrendűnek tekinteni magunkat, hogy nem a jelvényért járta végig, csak éppen nem lesz igaz, mert akik megkapták a jelvényt, azok sem azért csinálták.

Előzmény: Özvegy Halpakker Dodóné (63044)
Csuhás Creative Commons License 2 napja -11 1 63049

Véleményem szerint kicsit bolond lehet..

Előzmény: Özvegy Halpakker Dodóné (63044)
Kéktúra ellenőrök Creative Commons License 2 napja -1 11 63048

Kicsit félreérthetően fogalmaztam. Tehát:

 

"...Ha azok is már képes bélyegzések, akkor nem lóg ki a sorból az utólag bepótolt, bedátumozod a túra dátumára és annyi! Mi sem látunk semmi problémát, tehát igazoljuk a teljesítést.

 

Már többször felvetődött itt, hogy át lehet minket is vágni. Ez így igaz. Biztos meg is teszik páran. De legalább legyen minden megfelelően lepapírozva! :-)

Előzmény: Kéktúra ellenőrök (63047)
Kéktúra ellenőrök Creative Commons License 2 napja 0 12 63047

Hát, ez fogós, ravasz kérdés! Tételezzük fel, hogy elmész a kimaradt pecsételő pontra és beleütsz egy stemplit a füzetedbe! Ez már természetesen új típusú bélyegző, a kérdés az, hogy az előtte-mögötte lévők - az adott túra többi bélyegzője - milyenek? Ha azok is már képes bélyegzések, akkor nem lóg ki a sorból az utólag bepótolt, bedátumozod és annyi! Mi sem látunk semmi problémát, tehát igazoljuk a teljesítést.

 

Probléma akkor van, ha a túra többi pecsétje még régi bélyegzőkkel készült. Ekkor bizony kilóg majd a sorból az új bélyegző, és be sem dátumozhatod a túra dátumára, mert ugye akkor még nem volt kinn ez a fajta bélyegző. Ilyenkor szerintem illene - ahogy te is írtad - az előtte, és mögötte lévő stemplikkel is bélyegezni (tehát tenni egy kis túrát a pecsételőpontok között), akkor tiszta sor az egész. Mert ugye mi azt nézzük, hogy a teljesítés folyamatos legyen, tehát a dátumok passzoljanak egymáshoz a dupla bélyegzéseknél. Ha csak kimész a pontra és beütsz egy új típusú stemplit a régiek közé, akkor nincs dupla bélyegzés!

 

Egy másik lehetőség, hogy pótolod a kimaradt stemplit, aláírod a pecsételés tényleges dátumát, és írsz egy kis levelet nekünk, amit beadsz a füzeteddel együtt elbíráláskor. Ha leírod benne röviden, hogy történt az eset, és más probléma tényleg nincs a füzettel, akkor biztosan igazolni fogjuk. Mint már többször is megfogalmaztuk itt, minden vágyunk egy "tökéletes" igazolófüzet aláírása, de mi is a valóságban élünk, tehát egy-két kisebb hibát, dátumozási ellentmondást mindenkinek elnézünk. Ha meg is indokolja miért van, akkor pláne! De pecséthiánnyal (hacsak nincs helyette fénykép) semmiképp ne add be a füzetet, mert az a részünkről nem elfogadható!

Előzmény: akárkibárki (63040)
jzp2107 Creative Commons License 2 napja 0 12 63046

miért volt igaza?

ez valahogy a ravatalozókhoz kötődik, csak én nem értem?

Előzmény: Özvegy Halpakker Dodóné (63044)
donjuan1984 Creative Commons License 2 napja 0 12 63045
Özvegy Halpakker Dodóné Creative Commons License 2 napja -15 1 63044

Attól, hogy valaki nem jelentkezik a plecsniért, még létezik.

 

Makkoshotykán találkoztam vele 2015 augusztusában. Szegeden végez valami szellemi munkát.

Mindössze egy oldaltáskája volt. Temetőkben aludt végig ravatalozókban. Júniusban kezdte, Augusztusban velem együtt fejezte be.

 

A pecsételőkönyvét elégette.

 

Igaza volt.

Előzmény: HEV (63041)
donjuan1984 Creative Commons License 2 napja 0 12 63043

Szerintem is szép a piros, sőt nekem személy szerint jobban is tetszett mint a másik útvonal a Szend Vid felé :) 700 m-ig szinte észre sem venni a szintemelkedést olyan baráti, a vége kemény, pláne 30 fok fölött, de ott már hajtja az embert a csúcs elérésének vágya :) Ezúttal mindkét bélyegző meg volt, így pótolhattam az anno kimaradt OKT-s pecsétet is; a guminyomat állapota viszont hagy némi kívánni valót maga után..de azért elmegy még. Szépek voltak a kalapos kövek is, keresztül kasul bejártam a részt, a Limax- barlanghoz viszont nagyon ajánlott a bozótvágó kés (csalán kontra szeder), de utána sem teljesen tiszta az ösvény, de azért még most is járható. Bozsokon fagyiztunk, ajánlom mindenkinek, meg nekem egy sör is lecsúszott dinnyére sört alapon :P Megnéztem a kastélyt is kívülről, mert kis kitérő csak. De még előtte, lecsutakoltuk magunkat a meglehetősen bővizű forrásnál a patak partján. Utána viszont majdnem eltévedtünk, mert a Bozsok utáni kereszt után kettéválik az út..a jelzés meg középen van..nekünk meg a jobb oldali út volt szimpi valamiért, de szerencsére az arra járó - és külsőre ereje végén járó- sportember utánunk szólt, hogy ha a túraútvonalat keressük akkor az a másik lesz. Nem tudom miért fordult vissza és szólt utánunk, de a jóisten áldja meg értre :) Az ezt követő szakasz nekem kicsit unalmas volt, kb. mint az OKT Kőszeg és Szeleste között..de hát van ilyen, majd lesz jobb is :) Képek hamarosan :)

Előzmény: akárkibárki (63027)
olahtamas Creative Commons License 3 napja 0 4 63042

Egyetértek, én is ezen gondolkodtam, csak várjuk meg, hogy Andi vevő e rá!

Előzmény: HEV (63041)
HEV Creative Commons License 3 napja -12 1 63041

Ez az Andi lány befejezte az OKT-t gyakorlatilag egy szuszra lenyomta.

 

Azt írják a Facebookon, hogy még nincs egyedül járó, folyamatos női teljesítő?

Páros nő tagjáról persze én is tudok, illetve magányos női teljesítőt is láttam itt ott de nem folyamatosan.

 

Azt gondolom, hogy Ő is megérdemel majd egy ünnepélyesebb jelvény átadást! (magánvéleményem)  

 

 

akárkibárki Creative Commons License 3 napja -11 0 63040

Lenne egy kérdésem:ha egy szakaszból kimaradt egy pecsét,mert anno éjszaka elmentünk mellette,akkor muszáj a szomszédos két pecséttel is pecsételni vagy elég csak azt az egyet bepótolni?

Előzmény: Kéktúra ellenőrök (63039)
Kéktúra ellenőrök Creative Commons License 3 napja 0 11 63039

Csak most tudok írni, mert pár órája jöttem meg egy Városlőd-Kislőd - Bodajk menetről, a ellenőrtársam pedig még messzebbre ment. Természetesen megtörtént hétfőn a "jó hangulatú beszámoltatás", de túl sok mindent nem mertem kérdezni, mert aztán még a végén leiskolázott volna a delikvens a rutinjával. :-)

 

Apró adalék, hogy a belinkelt kép szerint az egyik kéktúra ellenőr - aki a záróoldalt kitöltötte - balkezes!

Előzmény: jzp2107 (63037)
AttHunter Creative Commons License 3 napja 0 11 63038

A cikk tényleg eléggé feltáró és alapos, de a programoknak se füle, se farka. És ez így megy már tizen-huszon éve.Talán először az égető problémákat kellene orvosolni, megóvni azt, amit később fel lehet még újítani.

Azt már csak reméli a látogató, hogy az elprivatizált kastélyaink - Tura, Bodajk...- "tulajdonosai" (a kíváncsiak keressék meg a tulajdonosokat) is felújítják kastélyaikat és látogathatóvá teszik a köznép számára. Vagy túl naiv vagyok?

Előzmény: akárkibárki (63033)
jzp2107 Creative Commons License 3 napja 0 0 63037

nademostakkor volt jó hangulatú beszámoltatás, vagy nem?

erről sehol nem írnak

Előzmény: olahtamas (63036)
olahtamas Creative Commons License 3 napja 0 6 63036

Legutóbb is hétfőn voltak bent és végre hír is van belőle :)
http://mtsz.org/cikk/tizszeres_okt_teljesito_vette_at_a_jelvenyet

Előzmény: csg65 (63035)
csg65 Creative Commons License 4 napja 0 0 63035

Úgy tudom az ellenőrök szabin és jórészt neten kívül vannak, így hétfőig egy kis türelmet kérnek a függő válaszokkal.

Előzmény: V43 1279 (62987)
pozo Creative Commons License 4 napja 0 0 63034

Köszi, hogy felraktad, ez egy alapos írás.

Előzmény: akárkibárki (63033)
akárkibárki Creative Commons License 4 napja 0 0 63033

Kicsit nem témába vág,de érdekes és viszonylag alapos cikk:

 

https://alfahir.hu/2017/06/21/nemzeti_varprogram_nemzeti_kastelyprogram_var_kastely_tortenelem

jzp2107 Creative Commons License 4 napja 0 0 63032

Nem, Lúzsnából a sárgán

Előzmény: V43 1279 (63031)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!