Keresés

Részletes keresés

garass Creative Commons License 25 órája 0 2 68215

Igen, mindkét végén az 'új' szakasznak, ilyen információs lap lett kihelyezve.

De van ide egy érdekesség. Felsővadászon megkeresett egy illető, hogy nála van egy régi fajta igazoló bélyegző. Ezt főleg akkor használják, amikor a másik két bolti bélyegző (dohánybolt, vegyesbolt) zárva tart. Este, hétvégeken, rendszeresen használják, de erről az OKT bélyegzőlista nem tesz említést.

Nem tudom, ellenőreink találkoztak e már ezzel az igazolással? Nekem teljesen új volt az információ.

Mindezt jeleztem az MTSZ Központba és ezt a lehetőséget is a jövőben legálissá teszik. Erre rövidesen sor kerül majd. De ha vannak mindenre elszánt 'régiség-kereskedő' túrázók, még most rátúrázhatnak. Felsővadász, Rákóczi út 3.

Előzmény: Pulmy (68208)
Pulmy Creative Commons License 2 napja -1 1 68214

olahtamas Creative Commons License 2 napja 0 0 68213

Az a tartó a túrabotra van téve, néha azt is szoktam használni, de már kenulapáton is volt :)

Kenulapáttal készült pl ez a videó:

https://www.youtube.com/watch?v=-jGAgLkiTE8

 

Előzmény: jzp2107 (68212)
jzp2107 Creative Commons License 2 napja 0 0 68212

ezaz, gopro, tudtam én hogy volt róla szó csak akkor nem itt hanem az osm levlistán

 

akkor a lényegi kérdés: amit nem a saját alkalmazásával csinálsz hanem később szinkronizálsz geosetterrel és töltesz fel kézzel, azokat nem szoktad normalizálni, hogy minden kép a következő felé nézzen?

 

gopro a hátizsák vállpántján van?

 

illetve mi ez a készség?

https://www.mapillary.com/map/im/lQcmBaf_ckSfouL8X95Riw

 

Előzmény: olahtamas (68209)
jzp2107 Creative Commons License 2 napja 0 1 68211

Nógrád:

 

Előzmény: Pulmy (68207)
olahtamas Creative Commons License 2 napja 0 1 68210

A BTSSZ is szokott ilyen táblákat kitenni:

https://www.mapillary.com/app/?lat=47.564519999999995&lng=18.956409&z=17&pKey=4rl8GenVkrUaeIYZp5vdSg&focus=photo

Ez persze semmit nem von le Garassék tábláiból, szerintem ezek a táblák jó dolgok akár hol is tájékoztatják a túrázókat!

Előzmény: Pulmy (68207)
olahtamas Creative Commons License 2 napja -1 0 68209

Legutóbb a Zemplénben a kéktúra alatt a szabadtéri felvételeket egy GOPRO val és egy tükörreflexes Pentax géppel csináltam felváltva, míg az autóból a Mapillary saját alkalmazását futtattam okostelefonon.

De volt már rá precedens, hogy a GOPRO az autóra volt szerelve hátulra, vagy oldalra.

És arra is volt példa, hogy az okostelefont vittem kézbe, de ezek azért kevésbé jellemzőek.

Előzmény: jzp2107 (68199)
Pulmy Creative Commons License 2 napja -1 0 68208

Minimális változás Szendehely után.Ahol az út elér egy bükköst és ereszkedni kezd a Keskeny-bükki-patak felé az erdészet pár hete kerítést állított,de az új nyomvonalat tökéletesen felfestették.Az új ösvény 5-20 m-re megy a régitől,azt a patak átkelésnél éri el.Találkoztunk favágókkal,akik az új nyomvonalat tisztitották ki.

Pulmy Creative Commons License 2 napja -1 0 68207

És még a nyomtatott tájékoztatás is ott van!Le a kalappal,ilyennel csak nálatok találkoztam eddig.Grt!

Előzmény: garass (68201)
garass Creative Commons License 2 napja 0 1 68206

Köszönjük az elismerést. A templom melletti feljáró sajnos nem jöhetett szóba, mert az most magántulajdon területe és nincs az ösvény járhatóvá téve. A volt tulajdonosa meghalt. Pedig azt 12 évvel ezelőtt én festettem fel úgy hogy a település önkormányzata biztosította az átjárhatóságot. Hol vannak már azok az idők?

Előzmény: Güsziológus (68202)
KFeri_2+4 Creative Commons License 2 napja 0 0 68205

Október elején jártam be az útvonalat, de csak most készült el a beszámoló.

 

 

OKT 16.: Dobogókő - Visegrád

 

A felkészülés során sokat gondolkoztam a szakasz logisztikáján. A két átszállás, 10-10 perc átszállási idővel kicsit kockázatosnak látszott, de így a célban hagyhattam az autót és pecsételés után egyből indulhattam haza. Ezért végül emellett döntöttem. Reggel negyed 6-kor értem Visegrádra, a parkolóban nem volt nehéz helyet találni. Kellemes őszi időt jósoltak erre a napra, de ekkor ennek még semmi jele nem volt. Hűvös, szeles időben kellett a buszmegállóban ácsorognom a Szentendre felé menő buszra várva. Ebben a korai időpontban szerencsére minden járat jött időben, így nem volt gond az átszállásoknál. Fűtés nélküli Volánbusz, kellemesen meleg HÉV, majd egy üres Volánbusz (Pilisszentkereszttől én voltam az egyetlen utas) kombinációval értem fél 8-ra Dobogókőre.

A buszról leszállva ért az igazi hidegzuhany. Viharos, hideg szél tombolt a hegytetőn. Az első lépések megtétele közben azon bánkódtam, hogy nem hoztam magammal kesztyűt. Gyorsan pecsételtem, majd készítettem néhány fényképet a kilátóból. Rajtam kívül senki nem volt ott… Néhány perc elteltével útnak indultam, abban bízva, hogy útközben kimelegszem egy kicsit.

Az út a kiégett Nimród Hotel mögött vezetett. Nagyon lehangoló volt a szálloda kormos falainak és betört ablakainak látványa. A romos épületet elhagyva a kívülről komfortosnak látszó jurta szállások és a Zsindelyes Vendégház mellett vitt az út. A sípálya tetejéről ismét szép kilátás nyílt a környező hegyekre és itt már a szél sem süvített annyira, mint a hegytetőn. A sípálya után, az úttesten átkelve egy széles, enyhén lejtős, szélárnyékos erdei úton indultam tovább. Hamarosan egy sokkal meredekebb, köves útszakaszhoz értem, azon folytattam az ereszkedést a Sikárosi-rét felé. 1 órával a dobogókői indulás után értem el a rét ÉNy-i sarkát.

 

 

A Sikárosi-réten egy helyen egy kicsit elbizonytalanodtam, hogy merre kell továbbmenni, mert nem láttam egyetlen jelzést sem, de a megérzésem segített, a térkép pedig megerősített benne, hogy végig egyenesen kell menni. Azt olvastam, hogy ilyenkor, szeptember-októberben nyílik az őszi kikerics, ezért arra számítottam, hogy az egész terület tele lesz ezzel a virággal. Sajnos csalódnom kellett. Mindössze néhány szálat sikerült lencsevégre kapnom a rét DK-i sarkában, de azok többsége is még csak ébredezett és próbálta lerázni magáról a hajnali harmat cseppjeit.

A réten, majd egy kisebb erdős részen átvágva hamarosan elértem a pecséthez. Nem időztem sokat, az adminisztráció után egyből indultam tovább. A murvás útról jobbra letérve, az erdészház kerítése mellett indultam a Bükkös-patak völgye felé. Elhaladtam a Lenkó emlékmű mellett, utána hamarosan elértem a patakvölgyet. Az aszályos időszak miatt csak helyenként csörgedezett víz a patakban, így minden gond nélkül tudtam haladni a mederben is és mellette is. De azt is megértettem, hogy miért nem egyszerű a közlekedés ezen a szakaszon a tavaszi hóolvadás idején.

Fél óra séta után egy műutat kereszteztem. Meglepődtem, amikor az út szélén egy éleslövészetre figyelmeztető táblát pillantottam meg. Szerencsére ki volt rá írva, hogy jelenleg szabad az átjárás, nincs lövészet, így folytathattam a sétát.

 

 

Újabb fél óra elteltével érkeztem Pilisszentlászlóra. Az erdőből kiérve megpillantottam a Kis Rigó vendéglőt, az egyik pecsételőhelyet, ahonnan kis híján pecsét nélkül távoztam. Többször végigsétáltam a kerítés mellett, körbejártam az út túloldalán lévő villanyoszlopot, amelyikre a pecsét jel volt felfestve, valamint a mellette lévő információs táblát, de a pecsétet nem találtam. Már indulni akartam tovább, amikor a bal oldali kapuszlopon, fejmagasságban észrevettem a bélyegzőt.

A faluközpontban tartottam egy rövid pihenőt, megszabadultam a pulóvertől és egy banánnal pótoltam az eddig elhasznált energiát. Mielőtt magam mögött hagytam volna a falut, a „Fafejek” kívántak további jó utat.

 

 

A Szarvas-szérűnél majdnem megtréfáltak. A jelek helyett két, előttem haladó turistát kezdtem követni. Kb. 100 m után vettem észre, hogy ők nem a K jelzésen mennek, hanem a Z+-en. Visszatértem az aszfaltozott útra, amelyről kb. 500 m-rel később kellett balra letérni. Ezután gyorsan elértem a Pap-réti erdészházat, ahol beütöttem a nap 3. pecsétjét. A réten tartottam egy rövid pihenőt, majd tovább indultam a szakasz legszebb része, az Urak-asztala oldalán végighaladó, keskeny, de annál látványosabb ösvény felé.

 

 

A Vízverés nyergéhez érve kellemes meglepetésben volt részem, mert a rét tele volt őszi kikericcsel. Nem ott, ahol gondoltam, de megtaláltam a virágokat!

 

 

Ezután tartottam egy rövid pihenőt a Moli pihenőnél, ahonnan csodálatos kilátás nyílt a hegy lábánál kanyargó Dunára. Néhány száz métert tovább haladva tettem egy rövid kitérőt a K3 jelzésen a Borjúfő sziklához is, ahonnan ismét szemem elé tárult Visegrád, valamint a Dunakanyar csodálatos panorámája.

 

 

Hamarosan elértem egy széles, jól járható, de kevés izgalmat tartogató erdészeti utat, azon mentem egészen a Nagyvillámig. Megérkezve a nagy rétre, a fák koronája felett megpillantottam a Zsitvay-kilátót. Innen kb. 10 perc kellett, hogy felérjek a kilátóhoz, amely szerencsére nyitva volt, így pecsételés után fel is mászhattam rá. Lenyűgöző volt az elém táruló körpanoráma.

A kilátó előtti parkban megebédeltem, majd indultam tovább Visegrád, az aznapi túrám célpontja felé. A fellegvárig egy enyhén lejtős, kényelmes gyalogút vezetett, onnan viszont egy sokkal meredekebb, kövesebb, ezáltal bokatörőbb út vitt le a városba. Ezen a szakaszon rengeteg emberrel találkoztam, köztük jónéhány felelőtlennel is. Volt, akinek az egészsége miatt volt veszélyes a szakasz, másoknak pedig a lábbelijük miatt nem lett volna szabad erre indulni. Csak remélni tudom, hogy mindenki elért épségben a céljához…

A meredek, köves út végé elértem a Kálvária-kápolnát, utána pedig néhány perc múlva már Visegrád aszfaltos utcáin haladtam a Duna partján lévő étterem terasza felé, ahol a nap utolsó pecsétjét kellett begyűjtenem. Pecsételés után még egy rövid séta várt rám az autóig.

 

 

Télből indultam, nyárba érkeztem, látványos helyeken haladtam és az elém táruló kilátásban gyönyörködtem: így teljesítettem a kéktúra utolsó szakaszát a Visegrádi-hegységben. Ezután már a Budapesttől távolabbi szakaszok következnek, elsőként várhatóan a Vértes.

Pulmy Creative Commons License 2 napja -1 0 68204

Részemről a megtiszteltetés,hogy felkerestél!Csak így tovább a HI-vel!

Előzmény: Fődíszpinty (68203)
Fődíszpinty Creative Commons License 2 napja 0 0 68203

Kedves Pulmy, itt is köszönöm a kedves szavaidat, ahogy mondtam, ha az egész HI mozgalmacskának csak annyi értelme volt, hogy ilyen remek embereket ismerhettem meg, már megérte. Köszönöm. ☺

Előzmény: Pulmy (68193)
Güsziológus Creative Commons License 2 napja -2 1 68202

Részemről hatalmas gratula és köszönet.

Visszaállt az eredeti állapot, bár én még emlékszem arra, amikor Nyéstán a templom mellett volt az útvonal. Egy kis ösvény volt, de nem poros földút.

Na mindegy, megjártam néhányszor, és örülök, hogy újra ott van a KÉK, ahol volt.

 

A TUHU térképén már el is tüntettem a 2 évig élő útvonalat és a KÉK jól mutat, sajnos csak magában.

 

Íme:

https://terkep.turistautak.hu/?zoom=14&lat=48.37024&lon=20.93206&layers=00B00FFF

Előzmény: garass (68200)
garass Creative Commons License 2 napja 0 1 68201

Még egy képet is felteszek Nyésta Fő utcáján a régi és új útvonal csomópontjából.

 

Előzmény: garass (68200)
garass Creative Commons License 2 napja 0 1 68200

Még ugyan nem jelent meg hivatalosan, de elkészült a Felsővadász-Nyésta közötti túraút nyomvonal módosítás. A két település irányjelző oszlopain lévő táblák még nem kerültek kicserélésre, de a jelzések maradéktalanul készen vannak.   Olyannyira, hogy ma reggel egy tatabányai kéktúrázó már az új nyomvonalon folytathatta túráját Nyésta felé. Az új útvonal kialakításával a korábban itt haladó Csereháti Piros turistajelzés végleg megszűnt. A még fellelhető jelzései ezen a szakaszon törlésre kerültek.

 

jzp2107 Creative Commons License 2 napja 0 0 68199

OFF

Tamás, mapillaryra a kocsiban készült képeket más kütyüvel csinálod mint a szabadtérit?

bár most konkrétan arra sem emlékszem -pedig nemrég volt róla szól- hogy a szabadtérit azt mivel, telefon? hasadra van felapplikálva? van erről képed? :-)

 

illetve egy utolsó kérdés: valamelyik képeden láttam az egyik túrabotodon valami nem is tudom micsodát, az is valami rögzítőke lehetett, az micsoda?

remélem tudod miről beszélek és nem kell előkeresnem a képet mert már nem emlékszem melyik túraúton is láttam..

szóval ő micsoda? fényképező tartó?

Előzmény: olahtamas (68196)
annyi baj legyen Creative Commons License 3 napja 0 0 68198

Ebben az a vicc, hogy nem vicc,  így létesült pl. a Fertőd - Keszthely útvonal.
Kiraktak pár táblát, aztán kész.
https://index.hu/kerekagy/2018/09/06/fertod_keszthely_kerekparut_ferto_to_balaton_bringaut_bicikliut/

 

Előzmény: akárkibárki (68197)
akárkibárki Creative Commons License 3 napja 0 0 68197

Vagy kitesznek az ártérre pár biciklis táblát és már kész is van.:)

Előzmény: olahtamas (68196)
olahtamas Creative Commons License 3 napja 0 0 68196

Aztán néhány év múlva már csak egy kerékpársávra futja majd a megmaradt pénzből...

Előzmény: akárkibárki (68195)
akárkibárki Creative Commons License 3 napja 0 0 68195

Azt írják,hogy jövőre kezdődhet,szóval szerintem talán pár év múlva lesz belőle valami.:)

Előzmény: timetable (68194)
timetable Creative Commons License 3 napja 0 1 68194

Az alábbi újságcikket találtam. Annyiban kapcsolódik az OKT-hoz, hogy így vélhetően áthelyezhető lesz oda a Sárvár előtti forgalmas bevezető úton vezető, járda nélküli szakasz. Jövőre épül meg.

https://www.vaol.hu/vezeto-hirek/kerekparral-uj-hidon-at-a-hegykozsegbol-kerekparut-sarvaron-2433472/

Pulmy Creative Commons License 3 napja -1 1 68193

Ma nagy napra virradtunk :D  Végre sikerült összejönnünk"Fődiszpinttyel"az "OKK helyi idegenvezetők"ötletgazdájával és mozgatórugó gyöngyével.Közös "túra" után jól elbeszélgettünk,hoztuk a formánk.

nagypapi Creative Commons License 4 napja -1 1 68192

A kettő szerintem nem zárja ki egymást, ha jól tudom, Szentgotthárdtól visszafordul az Őrvidéki Piros kelet felé, és lesz belőle Szt. Imre út. Ennek a végpontját kellene "csak" összekötni Szombathellyel.

Mondjuk ez nem olyan kis kiegészítés, főleg ha Szhelytől É-ra is meg akarják majd hosszabbítani Gy-M-S megye felé, hogy tényleg Nyugat-dunántúli legyen, nem csak vasi-zalai. 

Előzmény: Güsziológus (68191)
Güsziológus Creative Commons License 4 napja -2 0 68191

Anyukám mindig azt mondta, hogy melegítve csak a káposzta jó.

 

Évekkel ezelőtt elmélkedtünk a Zala völgyében lévő PIROS-ról (Szentgotthárd-tól Őrség, majd Zalalövőtől Zalai-dombság), úgy látszik, új koncepció született, Szombathelytől kell indulni:-)

A régit más találta ki, most "új" lett.

Ja, hogy a meglévőre épül, némi kiegészítéssel?

 

Ha ilyen "méretes" a terv, akkor egy 5 kilométeres szakaszt felfesteni és elnevezni, hogy ez lesz az NYDP, hááát...

 

Előzmény: olahtamas (68190)
olahtamas Creative Commons License 4 napja 0 0 68190

Pedig esélyes, hogy összekötik, megpróbáltam megsaccolni:

http://www.termeszetjaro.hu/s/caXWV

 

Előzmény: Güsziológus (68186)
Mr Long Creative Commons License 4 napja -1 0 68189

Barokk, bar imadom a Matrat, sok idot is toltok ott a kishazunban.

Előzmény: Pulmy (68187)
hörpölin Creative Commons License 4 napja -1 0 68188

Soknevű topiktársunk hozta a szokásos formáját! :-)

Előzmény: Pulmy (68187)
Pulmy Creative Commons License 4 napja -1 0 68187
Güsziológus Creative Commons License 2018.11.10 -1 0 68186

Néhány évvel ezelőtt jártam arrafelé, Pornóapáti és Horvátlövő között a ZÖLD-ön (Vasfüggöny).

Meglehetősen elhanyagolt volt az útvonal, de láttam, hogy készül egy új, már a jelzés alapokat festették. Mintha piros jelet is láttam volna!

Hogy lett-e belőle valami, azt nem tudom, de mostanában nem hiszem, hogy arra járok:-(

 

Szerintem erre fog haladni az útvonal.

Azt nem gondolom, hogy összekötik a Szombathely - Írott-kő - Kőszeg - ... útvonallal, de ki tudja.

Van festék, vannak fák.

Előzmény: jzp2107 (68177)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!