Keresés

Részletes keresés

Güsziológus Creative Commons License 2 napja -7 1 64309

Zarándokúton

 

Úgy kezdődött, hogy egy évvel ezelőtt megvettem az útikönyvet.

A SZENT JAKAB ZARÁNDOKÚT a címe, 2. javított kiadás.

 

Útleírás, képek, térkép-szelvények, hasznos információk, érdekességek.

Igényes munka, és ami a legfontosabb, azon szakaszok vonatkozásában, melyeket bejártam, azt tapasztaltam, hogy gyakorlatilag minden más segédeszköz nélkül, bátran el lehet indulni. A terepen sincs ez másképp, jól jelzett, a kritikus pontokon vannak irányító "kövek", vannak táblák is, távolságadatokkal. Csak oda! A jelzések is!!!

 

Érdekelt a magyar El Camino, de leginkább az foglalkoztatott, hogy digitális térképen is láthassam az útvonalat.

Sajnos, a TUHU térképe Tata és Tápszentmiklós között gyakorlatilag "üres" volt, az OSM térképén ott volt a nyomvonal, de a környezetről nem találtam fontos információkat. Elsősorban azokat kerestem, melyeket az útleírás említ.

Azóta a TUHU térképére sok minden felkerült, bár még van teendő.

 

A fenti szakaszt gyakorlatilag teljes egészében bejártam (rövidebb, kritikusnak látszó szakaszokon az oda-vissza menet módszert követtem). Lett trekk rendesen, fel is szerkesztettük, jó sok POI került a térképre.

 

Mindennél persze fontosabb, hogy egy kicsit közelebb kerültem a zarándokok világához.

Jártam pl. Ászáron, ezt a települést csak érinti az útvonal, de ... (nem lőném le a "poént")

Nem írtam túráimról, de van néhány élményem, mely esetleg érdeklődésre tarthat számot.

 

Még van teendő a térképpel, van még két szakadás is, ezek nem hosszúak, nem is jelentősek. Remélem, lesz még néhány sármentes nap, megpróbálom még ebben az évben "befejezni".

 

Még egy fontos információ.

Rajkáig 10 szakasz (10 nap) van, amit én alaposan "feldolgoztam", az három:

Tata - Nagyigmánd

Nagyigmánd - Kisbér

Kisbér - Pannonhalma

 

Ha tehetném, én elindulnék, de ennek most sajnos, nincs realitása.

kohászkék Creative Commons License 2 napja -6 2 64308

"A cigányság jelenléte nem lehet ok a változtatásokra"

Önmagában valóban nem kéne hogy az legyen, de volt már rá példa nem is egy, az OKT-n is.

Egy dolog a PC és egy másik a valóság.

Előzmény: HEV (64307)
HEV Creative Commons License 2 napja 0 6 64307

Nyilván nem egységesek a vélemények.

Somogyban, Zalában, Baranyában szintén vannak hasonló települések. Mivel van élet a kéken túl is elég sokan túráznak ilyen területeken és természetesen a már ismert "amilyen az adjonisten stb "  elvét követve van beleszólásunk a történésekbe. 

Somogyban is raboltak ki magányos túrázót és ez előfordult már tudtommal más helyeken is. A cigányság jelenléte nem lehet ok a változtatásokra, ami az alvilági viselkedést illeti az meg nem köthető nemzetiségekhez és a nagyvárosokban sokkal gyakoribb. 

http://ugyeszseg.hu/turistakat-raboltak-ki-a-gellert-hegyen-vademeles/

 

  

kohászkék Creative Commons License 3 napja -6 0 64306

Olvasgatva a hozzászólásokat utólag mindenkinek van tuti receptje ezekre e helyekre, csak éppen azt felejtik el többen hogy ők éppen úgy paráztak Mátraverebélytől, vagy éppen a Csereháttól mint azok akik még csak ezek után fognak ezekre a vidékekre menni. Volt aki megfogadta a javaslatot és korán indult, de olyanra is emlékszem aki csupán az OKT50 vándorlással ment el ilyen helyekre...

Ha már mi jártunk arra és megúsztuk, a többi kit érdekel, ezt a hozzáállást érzem dominánsnak.

 

Én viszonylag gyakran járok ilyen falvakban, de azt tudom hogy engem sem hagy sosem hidegen az ilyen környezet, és feleslegesnek érzem kitenni a kezdő, éppen csak az első pár száz kilométerét teljesítő kéktúrázókat ilyesmiknek, pláne ha volt és van sokkal jobb útvonal választási lehetőség, csak a probléma megoldása helyett fontosabb volt egy másik szempont.

 

 

 

 

 

kohászkék Creative Commons License 3 napja -6 0 64305

Igen, a műemlék templom felől ér be a kék, vagy ha úgy tetszik arrafelé távozik, de a sor 70-80 %-át pont ugyanúgy érinti, csak a legeslegvégét nem. Éppen a lebombázott egykori művháznál fordul balra a jelzés. A 21-es úttól a Cserhát felé már a sor van vastagon. Egyébként a templom környéke sem a rózsadomb éppenséggel.

Kéktúrázáson kívül is többször jártam már errefelé, félreértés ne essék, nekem sem volt egyszer sem bajom velük, köszönés, vagy korai indulás miatt stb...

De azt nagyon is láttam hogy miért kerülnek ezen a szakaszon mások, és mi az amibe nem érdemes egy lazább, nyári, vagy hétvégi délutánon belefutni. Miért kell ennek kitenni kéktúrázókat, ha nem muszáj, és volna értelmes megoldás?

Ami info ide eljut az a jéghegy csúcsa, én tudok még pár hasonló sztorit mint 1009 túratársunké, ami nem került be sehova.

 

Az egészben az volt számomra a bosszantó hogy a probléma adott és évek óta fennáll. Ez volt az a pont ahol mindenki változtatni akart. A lehetőség is adott volt az értelmes változtatásra, amit úgy oldanak meg hogy a probléma full megmarad, az útvonal meg hosszabb lesz, értelmetlenül. 

 

2013-ban arra a kérdésre hogy melyik az OKT leginkább neuralgikus pontja ezt írtam:

 

 viewArticle

Előzmény: HEV (64303)
donjuan1984 Creative Commons License 3 napja 0 6 64304

Mindkétszer a vasút mellett mentem be az állomásra Bódvaszilasnál, max ott láttam 1-2 kisebbségit akik szintén a vonatra vártak, Tavaszi Széllnek viszont ha jól emlékszem ennél sokkolóbb élményben volt ugyanitt része :)

Részben a beparáztatás miatt, de Mátraverebélytől Cserhátsurány felé mi is korán indultunk, reggel 8-kor. Jó idő volt, az utcán is léteztek már emberek, de a köszönés itt is csodákra volt képes, pedig rajtam ott lóg a gps, kezemben meg a fényképező; szóval nem egy szakadt turistának nézek ki abszolút :)

Előzmény: Csuhás (64302)
HEV Creative Commons License 3 napja 0 12 64303

A pontosság kedvéért azért ne felejtsétek el, hogy az idézett atrocitások még a régi útvonalon történtek. Pár éve már a műemlék templom felé ér be a kék is Mátraverebélyre és nem is érinti a korábban problémás cigánysort. (nem tudom másként megfogalmazni, elnézést ha valakit ez bánt) Egyedül  jártam erre és semmi gondom nem volt az emberekkel, a kutyák jobban zavartak. 

Csuhás Creative Commons License 3 napja 0 12 64302

Bódvaszilason akár kékeztünk akár zsombolyozni mentünk mindig lejmoltak a gyerekek. 

Előzmény: donjuan1984 (64301)
donjuan1984 Creative Commons License 3 napja 0 12 64301

Nekem sem volt problémám egyik alkalommal sem Mátraverebélynél; köszöntem és visszaköszöntek, ennyi. Szentkútnál a 90-95 % cigány volt, de nagyon szépen rendben, kiöltözve és miséhez készülődtek; a bazilikában meg kis gitározás volt éppen.
A többi helyen sem volt gond; gyerekek sem lejmoltak le soha..egyszer szólt oda az egyik - olyan 30 méterről-, hogy "héj turista, adjál kekszet!"..mondtam hogy nincs..és tudomásul vették :))

Előzmény: kohászkék (64292)
annyi baj legyen Creative Commons License 3 napja 0 1 64300

Van rá esély, kocsival a Hörmann-forrásig fel tudnak menni, onnan már nincs messze.

Előzmény: donjuan1984 (64299)
donjuan1984 Creative Commons License 3 napja 0 11 64299

"És futottam bár bele a Hétforrásnál is magukat erősre, és kötekedősre ivott fiatalokba."

Valószínű ezek a magukat egysejtűre ivó egyének lopják ki "poénból" a bélyegzőt az Írott-kőnél is :S

Előzmény: annyi baj legyen (64298)
annyi baj legyen Creative Commons License 3 napja 0 12 64298

Én idén kétszer mentem a főúttól Szentkút felé, egyszer a főúttól a vasút felé, és kétszer érkeztem a Mátra felől a vasúthoz, nekem sem volt  semmi gondom.
Az a probléma, hogy hülyék mindenhol vannak, és a Getén ugyanolyan gyakran előfordulhat, hogy motorral a túrázók közé hajtanak, mint Mátraverebélyen (mint ahogy megtörtént már a Kinizsi ezerfős mezőnyével is, pedig annyi embert nehéz nem észrevenni). 
És futottam bár bele a Hétforrásnál is magukat erősre, és kötekedősre ivott fiatalokba.
Persze, anno ifjúkorom kocsmalátogatásai, és későbbiekben munkám során is gyakran akadok bele, hogy is mondjam, magukat az átlagosnál harsányabban kifejező emberekbe, így a reakcióküszöböm is elég magas, de az a helyzet, engem bármelyik fővárosi vasútállomáson hamarabb találtak eddig meg a kötekedők, mint bármely lepusztult kocsmában túrázás közben, pedig az elmúlt pár évben ismeretlen helyeken párszor rátaláltam a környék késdobálóira, mintha csak szándékosan kerestem volna őket (tudom, ne a kocsmákban túrázzak, de a kávé nekem olyan alapkellék, mint másnak a túrabot).
Szóval volt köztük olyan, amihez képest a nagybárkányi bélyegzős kocsma kifejezetten elit hely.

Előzmény: Csuhás (64296)
AttHunter Creative Commons License 3 napja 0 2 64297

Bár többször voltam Mátraverebélyen és sosem volt gondom, azért a sokaknak gondot okozó problémát és gyökereit láttam, ismerem.

Az általad említett Tar felé vezetés hasznos (bár az lejjebb van egy településsel) lehet.

Esetleg látnivalóban is többet adna: Tuzson arborétum, erődített udvarház, a Szent Mihály templom is nagyon szép, Kőrösi-Csoma emlékpark a Sztúpával...

Előzmény: kohászkék (64292)
Csuhás Creative Commons License 3 napja 0 0 64296

Mi télen, kora reggel mentünk át a falun, ketten, két kutyával, embert sem láttunk az utcán. Mondjuk egy nyári délután biztos mások a viszonyok. 

Előzmény: kohászkék (64295)
kohászkék Creative Commons License 3 napja -11 0 64295

Egy őszinte vélemény:

viewArticle

 

Egészen biztos hogy nem csak ők jártak így, gondolom pár gyerkőcnek örökre elment a kedve a túrázástól.

De ez nem probléma, menjen a turista inkább búcsújáró helyet nézni.

Előzmény: kohászkék (64294)
kohászkék Creative Commons License 3 napja -11 2 64294

Sámsonháza teljesen rendben van, nem erről beszéltem, hanem arról hogy a módosítás által megoldandó probléma a kéktúra gyakorlatilag legkritikusabb helyének, Mátraverebélynek a kikerülése lett volna, amely falut kimondva, kimondatlanul így is sokan kikerülik már. Egyébként szvsz Bódvaszilas, Putnok, vagy Abaújszolnok a fasorban sincs 'Verebélyhez képest.

Ez a gond továbbra is megmaradt, azaz az alábbi történet bármikor megtörténhet újra:

viewArticle

 

A kék kereszten Sámsonháza is maradt volna, a másik úton Mátraszőlős pedig még többet is nyújtana Sámsonházánál, bányái is voltak ennek a falunak is, sőt mi több, még kisvasútja is!

Előzmény: annyi baj legyen (64293)
annyi baj legyen Creative Commons License 4 napja 0 13 64293

Annak én örülök, hogy Sámsonházát érinti a kék, érdekes volt látni a kőzet változását, kétszáz méteren belül homok, mészkő, és andezit, a nagy kőfejtővel szemben, attól függően, hol mennyire mélyítették meg a kis bányákat. A nagy fejtésen pedig szépen látszik, hogy miért tudott ennyire változatos lenni.

Előzmény: kohászkék (64292)
kohászkék Creative Commons License 4 napja -11 0 64292

Egyszer valaki elmesélhetné hogy ennek a Szentkút felé való terelésnek mi értelme volt... a szakrális helyek direkt felkeresésére ott a Mária-út.

 

A lényeg Mátraverebély kritikusabb részeinek kikerülése lett volna, na ez egyáltalán nem sikerült, ráadásul az útvonal értelmetlenül hosszabb lett. 

Úgy sikerült ezt összehozni hogy ennél a megoldásnál kapásból van kettő sokkal jobb, a kék kereszt Tar felé (majd Sámsonháza) , vagy a zöld sáv (egykori kék) Hasznosnak, ahonnan Mátraszőlős felé simán fel lehet menni a  Tepke-gerincre, de akár Sámsonházára, vagy Nagybárkány felé is.

Mindkettő elkerüli Mátraverebélyt, és talán még szebbek is.

 

 jelöltem a régebbi útvonalat és az általam jobbnak tartott két másikat.

 

 

 

 

Előzmény: annyi baj legyen (64291)
annyi baj legyen Creative Commons License 4 napja -8 0 64291

No, az MTSZ határozottan fejlődik technikai lehetőségek terén, a térképek mellett már a Mapillary-t is használja:
http://mtsz.org/cikk/hidfelujitas_szentkutnal_az_okt_nyomvonalan

annyi baj legyen Creative Commons License 4 napja 0 1 64290

Kiben milyen látnivaló marad meg, ugye ;)

Előzmény: donjuan1984 (64289)
donjuan1984 Creative Commons License 4 napja 0 3 64289

Bocsi, benéztem! De megvan a cicis néni is, már beugrott :D

Előzmény: donjuan1984 (64288)
donjuan1984 Creative Commons License 4 napja 0 1 64288

Mókás "cicis néninek" hívni Nepomuki Szent Jánost :D

Előzmény: annyi baj legyen (64272)
Jesper Olsen Creative Commons License 4 napja 0 1 64287

Köszönöm a jó hangulatú beszámolókat és a méltató szavakat a túramozgalomról.

 

A kiíró egyesület egyik tagja

Előzmény: Kékdroid (64285)
AttHunter Creative Commons License 4 napja -5 1 64286

Köszönjük, remek beszámolósorozat (remek stílusban) egy remek túramozgalomhoz. Nekem biztos, hogy megjött a kedvem a Pilisi vándorláshoz, persze szigorúan hétköznap.

Előzmény: Kékdroid (64285)
Kékdroid Creative Commons License 4 napja -11 2 64285

Köszönöm. Túramozgalmakat kellene teljesítenem, és akkor tudnék is miről beszámolni, de ami késik, úton van. Tehát akkor az utolsó ebből, mára csak rövidke, mint maga a zárótúra:

 

Pilisi vándorlás, Pilismarót – Esztergom

 

A dunakanyari ködben sejtelmesen kél a Nap és sejtelmes a Bitóci-patak völgye is, ahol véletlen lent maradok, pedig a letérést könnyen észre lehetett / kellett volna venni. Mintegy tíz perc után tűnik fel, hogy nincs jelzés, mégiscsak kellett volna a térkép. A pirosra visszatérve kapok még egy ajándék ködös kilátást, meg a hosszan elnyúló kaptatót a Savó-kúti-tisztás felé. A tisztás előtt kitérek a Hideglelős-keresztig, meglehetős meredek és poros terepen kell megtenni egy szakaszt (oda lefelé és majd vissza fölfelé), de a látvány miatt megéri. A túloldalon Helemba, a Dunán bolgár zászló alatt hajózó hosszútávú kirándulójárat, a fedélzeten kávézó-teázó közönséggel. Visszamászok az elhagyott piros sáv jelzéshez, csak azért, hogy megint lemehessek a hegyről. Majális-forrás, aztán a Búbánatvölgy. A hétvégi telkeknél sehol senki, nem is passzolna, hétköznap van. Lovastanyánál mégis találkozom némi mozgással, lovakat hajt át egy nő felső legelőről alsóra. A Fári-kútnál megtöltöm a palackomat a lassan csordogáló forrásvízzel, majd felkanyargok a piros jelzésen. Nehezen követhető, benőtt, unszimpatikus csapásként indul, csak fentebb javul a helyzet, a növényzet tisztulásával. Nem ez tűnik a Vaskapuhoz vezető legnépszerűbb útnak. A gerincre kiérve kicsit megenyhülök, mégsem olyan rossz ez az irány, kilátás is akad, meg végre érzem, hogy haladok. A turistaház-étteremnél begyűjtöm a bélyegzőt, megtekintem a ragadozó madaraknak felkínált áldozatokat (tengerimalacok) és iszom egy rendkívül finom, de nem az én zsebemhez méretezett árú limonádét. Végezetül séta, érkezés Esztergomba. A dombhátról még átlesek a Burda felé, aztán kissé gazos mélyút vezet pincesorra, utóbbi szélén halomba hordott vasbeton keresztaljakon („beton talpfa”) át. Valószínűleg az utat akarják feljavítani. A városba most nem térek be, nincs két hónapja, hogy kimerítő műemléklátogatást szerveztem rokonoknak, úgyhogy a lakóházak mentén, katonai temetőt érintve sétálok az átépülő vasútállomáshoz. Bélyegzek egyet búcsúzóul a kocsma külső kerítésénél, megváltom a jegyet és az éppen interjút rögzítő forgatócsoportot gondosan kikerülve felszállok a bent ácsorgó szerelvényre.

 

Legyen egy rövid összegzés itt a végén: nagyon látványos, a hegységet kellőképpen átfogó és kellően nehéz túramozgalom a Pilisi Vándorlás. A túra élménye mellé igényes igazolófüzetet, térképet, interneten további hasznos tudnivalókat és nem utolsósorban terepre kihelyezett, szép bélyegzőket kap a turista, aki végigjárja.

 

Képek

Előzmény: kohászkék (64280)
HEV Creative Commons License 4 napja 0 5 64284
Csuhás Creative Commons License 5 napja -1 8 64283

Sajna nálunk az erdők kezdenek magántulajdonba menni, és a felvásárló ... közeli milliárdosok nem szeretnek kószáló turistákat a birtok, vagy a kastély közelében látni. 

Előzmény: Pulmy (64281)
Pulmy Creative Commons License 5 napja -11 1 64282

   "múltkor bementem a dobogókőibe is, de azokat az árakat már olyannak éreztem hogy ki is jöttem gyorsan."

 

 

 

   Nem nagyon szoktam foglalkozni az árakkal,mindennek megvan az értéke,mindenkinek meg kell élnie. De Dobogókőn én is kiakadtam múltkor egy kicsi és egy nagy Tátra tea plusz egy rétesnek csúfolt nasi 1800 HUf volt. Nem mondom,hogy nem ért sokk. Ez már a lehúzás kategóriába tartozik.

 

     Azttn egy pozitív példa,a sokkal rosszabb logisztikai körülmények(ide senki nem viszi fel az árut,mindent az üzemeltetőnek kell feljuttatni) közt lévő NHH turistaház teljesen normális árakkal dolgozik,egy üveg fél literes kézműves sör 400 ft. 

Előzmény: kohászkék (64280)
Pulmy Creative Commons License 5 napja -11 0 64281

 

"ahol naponta változtatgatják meg az országos turista főútvonal nyomvonalát." 

 

 

       Arra lennék kíváncsi,hogy ez a gyakorlat,más országokban is divat -e? Vajon mennyit változik egy útvonal vezetése mondjuk a Rax-on v. a Schneebergen vagy akár a Magas Tátrában?  Gyanítom az útvonalak több tíz éve (akár 100 is lehet) változatlanok.

 

           

Előzmény: kohászkék (64275)
kohászkék Creative Commons License 5 napja -11 1 64280

Ne hagyd békén, jó olvasni a beszámolóidat!

 

Turistaházakban én is szoktam fogyasztani, múltkor bementem a dobogókőibe is, de azokat az árakat már olyannak éreztem hogy ki is jöttem gyorsan.

 

A Vadálló-kövek gerincélen futó ösvénye meglepően meredek és veszélyes ahhoz képest hogy mennyire felkapott kirándulóhely!

 

Előzmény: Kékdroid (64279)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!