Keresés

Részletes keresés

HEV Creative Commons License 19 órája 0 0 64007
kohászkék Creative Commons License 21 órája 0 1 64006

Ezúttal egy ontopik írást adtam be a Turista Magazinnak, ezt is elfogadták, megjelentették.

A fotók több túráról vannak összeszedve, egyetlen túra során nem lehet mindenhol jó képet csinálni, ezért ezt így szoktam leadni, összeszedem a legjobbakat.

Kedvcsinálónak szántam, egyébként a Galyatetőn egy táblán szinte ugyanezen túra leírása van összefoglalva és ajánlva "Várak Útja" néven.

El kell mondjam hogy ezek az írások korántsem a teljesség igényével íródnak, inkább csak kedvcsinálók.

Ha akarnám akár egyetlen várról, helyről írva is ki tudnám tölteni a megadott keretet.

 

Várak és huták a Nyugati-Mátrában

 

 

Pulmy Creative Commons License 27 órája 0 1 64005

      10.én a Visegrádi-hegységben jártuk le az OKT szakaszát.Egész nap borongós,szeles volt az idő,így a várt panorámák elmaradtak most is. Viszont az őszi erdők bőven kárpótolták. Hétköznap ellenére több kékezővel is találkoztunk útközben,mindegyikkel váltottunk több-kevesebb szót.Az éleslövészet táblák most is kint voltak,ezeket talán kinn felejtették? A Nagy-Villámot mi is potyára "másztuk" meg,mert a Zsitvay Kilátó a kiírtakkal ellentétben most is zárva volt. A szakasz fényképes beszámolóját itt találjátok.   

donjuan1984 Creative Commons License 30 órája 0 0 64002

Néztem én is. Árakról, felszereltségről van infód esetleg? Főzni vagy kaját melegíteni lehet-e vajon?

Előzmény: efemm (63989)
hadidoki Creative Commons License 1 napja 0 1 64001

:(  Ez sajnos minden eszmére, tevékenységre összeállt közösségben így van. Vannak felelősségteljes, és vannak linkóci emberek. (Sajnos még a turisták között is...) De az eszme vagy tevékenység értéke ettől függetlenül lehet jó vagy lehet rossz.

 

(Csak sajnos a rossz hír könnyebben terjed, s az emberek hajlamosak összemosni ezt a két dolgot.) 

Előzmény: akárkibárki (64000)
akárkibárki Creative Commons License 1 napja 0 1 64000

Hát igen,csak a vadászok között nagyon sok olyan van,aki nem felelős.Pár éve pl. az egyik képes volt lenyilatkozni a tévében egy áttévedt maci kapcsán,hogy ő lelőné,ha elékerülne.Majd röhögve mondta,hogy hiába tudja,hogy nem szabadna,de ilyen lehetőség nagyon ritkán adódik.De azért szerencsére vannak normálisak is.

Előzmény: hadidoki (63999)
hadidoki Creative Commons License 1 napja 0 0 63999

A farkasok is tudják, mi a dolguk a világban. :-)

 

Én is szívesebben lesem meg az állatokat, még ha lehetőségem is volna vadászni, de be kell látni, hogy mára már nem működik a természetes szelekció. Szükség van felelős vadászokra, akik elvégzik a "gazdálkodó" szerepét.

Előzmény: kohászkék (63998)
kohászkék Creative Commons License 1 napja 0 2 63998

Na, a Bükkben ilyen probléma nem lesz, ugyanis -érzékeny lelkűek ne olvassák tovább!- a farkasok kedvenc csemegéi a kóbor kutyák! 

Megdöbbentő volt ezt így hallani, kétszer is visszakérdeztem, de bizony így van.

 

Egyébként én mindig a szegény mezei növényevőket sajnálom, mert ha nem a kóbor kutya intézi el akkor a vadász puffantja le.

Én meg örülök ha látom őket az erdőben, megcsodálom, elfutnak...

Na, persze nekem nem kell bizonyítani egy puskával hogy férfiembör vagyok. :-) 

 

Előzmény: hadidoki (63994)
AttHunter Creative Commons License 1 napja 0 0 63997

Bízok még egy őszi Ludashalom-Szarvas (esetleg Mezőtúr) etapban és egy téli túrában is, hiszen akkor nagyon szép tud lenni az Alföld.

Előzmény: hörpölin (63993)
Pulmy Creative Commons License 2 napja -1 1 63996

  Gondolkodhatsz Zalakarosban is szállás ügyben,ott találsz minden minőségben és árban. Onnét könnyű eljutni a két végpontra,jó a buszjárat mind Nagykanizsa,mind Marcali közbeiktatásával Mesztegnyőre. Vagy akár Balatonmáriai szállásban is,onnét megint egyszerű eljutni mindkét helyre.

 

Előzmény: donjuan1984 (63988)
Garofano Creative Commons License 2 napja 0 0 63995

Mesztegnyőn én is a faluházat néztem, de aztán másképp oldottuk meg.

Mi a tervek szerint 22-én reggel indulunk Tatabányáról Somogysimonyiba (aztán onnan busszal Palinra). Ha neked ez bárhogyan segítség a logisztikában, szólj és egyeztetünk. :)

Előzmény: donjuan1984 (63988)
hadidoki Creative Commons License 2 napja 0 0 63994

Csak egy aktuális, apró adalék, a természetvédelemmel kapcsolatban. Érdekes, mennyire sokszínű a világ!

http://magasles.reblog.hu/millios-kart-okoztak-a-kobor-kutyak---megrazo-fotok

Előzmény: hadidoki (63991)
hörpölin Creative Commons License 2 napja -1 0 63993

"A gát lejtett, traktorzúzta gödrök tarkították végig, középen „fogott” a fű. Szóval így sem vót jó, úgy sem vót jó, sehogyan sem vót az jó! Már a trakket sem néztem, minek, úgysem érünk sehová. NIHIL, holtpontok tömkelege és még meleg sem volt. Mi lehet itt Nyáron? Talán Hörpölin tudja azt is."

 

A Pocsaj környéki gáttúra megfelelő ízelítő lehetett számotokra a jóval hosszabb töltésmenetek előtt. A Szarvas-Mezőtúr szakasz sokkal hosszabb lesz majd, de a listavezető a Mezőtúr és Ecsegfalva közötti 34 km folyamatos gáttúra! Ha valaha is belefogok még egyszer az Alföldi Kéktúra teljesítésébe, ezekre a részekre biztosan kerékpárral megyek majd. Egyébként egyáltalán nem volt nehéz végigsorjázni a gátakon nyáron! Csak jól fel kell rá készülni, meg lehetőleg ne hőségriadós napon vágjon bele az emberfia ezekbe a a gyaloglatokba!

 

Folytatás mikor lesz? :-)

csg65 Creative Commons License 2 napja 0 0 63992

Valóban kár lenne érte! Azért remélem tényleg csak átalakul, nem fog megszűnni. Ha pedig segítség kell pl. a jelzések felújításához, akkor mi szívesen beszállunk.

Előzmény: Pulmy (63978)
hadidoki Creative Commons License 2 napja -2 0 63991

Én úgy érzem, Te is túlpörgöd ezt a témát. Valóban nem a legjobb megoldás szög a fában, de ha mégis, nem dől össze a világ. A fa is, mi is túléljük! És legyünk őszinték: a fát körbefogó pánt sem a legkedvesebb megoldás a fának.

 

Nekem ezzel a témával kapcsolatban mindig az jut eszembe, amikor egy háborús övezetben az a legnagyobb probléma, hogy az állatkertben mennyit szenvednek az állatok. Ez igaz, de közben tömegével halnak meg az emberek. Na most mi a fontos?

Előzmény: garass (63984)
akárkibárki Creative Commons License 2 napja 0 0 63990

Az a baj,hogy ők ezt nem hibának látják.A válaszban az volt,hogy ez örömteli,hisz aki felcsavarozta őket,annak fontos ez a hely.És a levél írója úgy fogalmazott,hogy egy csokor virággal ő is hozzá fog járulni a hely díszítéséhez.Magyarán ők ezt szépítésnek fogják fel és a helyszín kedvelésének a kimutatási módjának...

 

Előzmény: garass (63987)
efemm Creative Commons License 2 napja 0 1 63989
Előzmény: donjuan1984 (63988)
donjuan1984 Creative Commons License 2 napja 0 1 63988

Hát annyira nem lesz közel az a jövő, szerintem idén már nem megyek, de a szurdok rajta van a bakancslistán, de még nem tudom merről mennék.

Palin- Galambok- Mesztegnyő lenne a a 2 napos túra távja, már csak Palinban vagy Mesztegnyőn kellene egy baráti áras szállás :)

Várom a javaslatokat, ha vannak :)

 

Előzmény: Garofano (63980)
garass Creative Commons License 2 napja 0 1 63987

Érdekes gondolat, de természetesen nem éri meg, hogy támadási felületet adjunk. De talán egy kérést lehetne feléjük megtenni, ha már az ő útjuk, vállalják fel a hiba elhárítását. Kiváncsi lennék erre mit lépnének.

Előzmény: akárkibárki (63986)
akárkibárki Creative Commons License 2 napja 0 1 63986

Azon gondolkoztam,hogy ha valaki elsétálna oda és mondjuk lecsavarozná őket és mondjuk felerősítené a táblára vagy valahová-akkor ott hagynák vagy visszakerülne a "helyére"?Esetleg még az illetőt jelentenék fel rongálásért?Természetesen csak elméletileg kérdezem...:)

Előzmény: garass (63985)
garass Creative Commons License 2 napja 0 1 63985

Köszönöm az információt. Ezek szerint ismeretlen tettesek az elkövetők. Lám, nem vállalja fel senki, mert érzik, hogy ez hibás dolog volt. Számomra az lett volna a megnyugtató, ha felajánlják egy korrekt megoldásra való átállást.

Előzmény: akárkibárki (63977)
garass Creative Commons License 2 napja 0 4 63984

Visszafoghatnád gúnyos stílusodat. És leállhatnál egy ellenszenves gyakorlat védelmezéséről. Ha elolvasnád korábbi bejegyzésemet, korábban volt ilyen megoldás mint írtam, nálunk is. De a mai természetvédelmi gondolkodásmódba és gyakorlatba ez már nem fér bele. Elvárható, hogy minden értelmes ember ezt elfogadja.

Előzmény: Csuhás (63981)
HEV Creative Commons License 2 napja 0 2 63983

A Magyar Természetjáró Szövetség munkatársai ezekben a napokban cserélik le az Országos Kékkör valamennyi szakaszán a régi pecsételődobozokat új, rozsdamentes, lézergravírozott változatra.

 

Nem természetjárók, hanem az MTSZ munkatársai szereltek fel több dobozt is élőfára. Van akinek ez már akkor szemet szúrt, de szokás szerint kit érdekel ilyesmi. 

Előzmény: Csuhás (63981)
HEV Creative Commons License 2 napja 0 0 63982

A Facebook RP-DDK csoportjában kb. egy hónapja körbe kérdeztem és többen is jelezték, hogy járható. Alulról könnyebb és nyilván a terepviszonyok nem változhattak tehát esőben illetve eső után a meredek oldalon vezető ösvény nem járható, de száraz időben igen. 

Előzmény: Garofano (63980)
Csuhás Creative Commons License 2 napja -5 0 63981

A kutyafáját, élő fára felcsavarozott OKT pecsételő dobozok! Van még egy fél tucat belőlük. Nem mondom hogy helyes megoldás egy fára csavarozni  képet, feszületet, iránymutatót, pecsétdobozt, ha van más értelmes megoldás. Ha nincs akkor nem fogok szörnyülködni ha egy képes fa képe egy fára van felszögezve. 

Előzmény: Pulmy (63968)
Garofano Creative Commons License 2 napja 0 0 63980

Mi a tervek szerint a jövő héten járunk Nagybakónak felé, bár a Kőszikla szurdok sajnos több okból is kimarad. Ha addig nem érkezne válasz megérdeklődhetjük a helybéliektől. Esetleg te is jársz arrafelé a közel jövőben?

Előzmény: donjuan1984 (63949)
Pulmy Creative Commons License 2 napja -1 0 63979

Persze... 

Előzmény: akárkibárki (63977)
Pulmy Creative Commons License 2 napja -1 0 63978

Nagyon keserű szájízzel olvasom soraid! Nagyon kár ezért a szép mozgalomért! A teljesítők nevében is köszönöm,hogy tevékenyen részt vettél a megvalósításában,sokunknak szereztél örömteli perceket.

 

Egyébként az útvonal egy gyakorlotabb túrázó simán lejárja még most is.Bízzunk benne hátha lesz megoldás,persze tudom Ilona körül sem hemzsegnek a segítők,még a festési túrákra is nehezen talál társakat.

Előzmény: HEV (63975)
akárkibárki Creative Commons License 2 napja 0 0 63977

Ma válaszoltak is a levelemre.Azt írták,hogy a kereszt és a kép nem az ő művük,hanem külsős munka(magyarán valaki kiment és felcsavarozta).

Előzmény: garass (63967)
kohászkék Creative Commons License 2 napja -1 0 63976

Időközben olvasgattam, és az alábbi kommentet írtam:

 

"Kétségtelenül jó hír és örvendetes minden egyes turistaház felújítása és egyáltalán a léte, de ennek a kéktúrához nem sok köze van, légvonalban is több mint 5 km-re van ide a kéktúra útvonala, fent a Bükk-fennsíkon. 
A kéken alig van turistaház, például Ágasvárra is mehetne némi pénz, mert nagyon megérdemelné."

 

Az alábbi cikkhez:

 

Turistaházat adták át az erdő mélyén a Bükkben

 

Tényleg örülni kell manapság minden turistaháznak, de ne mossunk már össze mindent a kéktúrával mert semmi köze hozzá.

Ágasváron pedig tegnap voltam, nagyon normális család üzemelteti, őket meg szinte ellehetetlenítik, nemhogy támogatást nem kapnak, még sokszor ellenszélben próbálnak működni.

 

Az Ágasvári turistaház (egykori Ágasvár-puszta gazdasági épülete) 1925-ben került természetjárókhoz, Gróf Hatvany Endre földbirtokos jóvoltából, az ő nevét is viselte a ház egészen az 50-es évekig.

A szállóépület a '60-as években épült.

A most ott lévő tulajdonosok több mint 20 éve üzemeltetik, mostanában picit nehezebbre fordult a sorsuk, mert túl jó helyen van a ház...

A világ szégyene lenne ha ezt elvennék a természetjáróktól. 

 

Utolsó kép: Ágasvár csúcsa az Óvárról

 

 

 

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!