Keresés

Részletes keresés

akárkibárki Creative Commons License 2 órája 0 0 63785
kohászkék Creative Commons License 2 órája -1 0 63784

Nagyjából két hete adtam fel a postán a Kohászok Útjának igazolófüzetét Wenzel Péter ózdi címére, és mivel Péter bácsi egyáltalán nem használ internetet ezért kinyomtatva elküldtem neki a Turista Magazinban megjelent túraleírásokat is a Kohász Kéktúráról.

Egy szó mint száz, ma megérkezett a megunhatatlanul szép (talán az egyik legszebb a turista jelvények közt) Kohászok Útja jelvény, egy egész oldalas kézzel írott levéllel együtt, amin felbuzdulva köszönetképpen azt hiszem az utolsó túra leírását is el fogom küldeni neki kinyomtatva.

 

Így már kétszer jártam be a túrát, ha valakinek még nem támadt eléggé kedve a kissé spártai, olykor nehezen járható, kalandos, de csodaszép túra bejárásához akkor egy kis segítség hogy ha másért nem is akkor miért is érdemes elindulni:-)

 

Egy régi típusú (vett, ilyen már nincsen) jelvénnyel együtt teljes a kollekció:

 

 

olahtamas Creative Commons License 2 órája -1 0 63783

2017.09.23.
Szeleste - Kincsédpuszta

10 órakor érkeztünk Szelestére, és amíg a csapat megnézte az arborétumot, egy autót átlogisztikáztunk Csepregre, ahol a szállásunk is volt.
A kocsmában bélyegzés után indító viceházmesterekkel feltöltekezve vágtunk neki az útnak.
Még ki sem érkeztünk Szelestéről, amikor egy beszélgetésre kiéhezett jóemberrel futottunk össze, aki kérdezte, hogy miért ebbe az irányba csináljuk a kéktúrát?
Na nem mintha minket ez különösen érintene, mert az iránnyal nem szoktunk törődni, de hirtelen ötlettől vezérelve, az épp velünk tartó Tolnai Ferire mutattam, hogy majd a "tanárúr" elmagyarázza :)
Ezzel a húzással én tovább is lendültem, de Firinc barátunkkal azért el lehet beszélgetni, ha belelódul, úgyhogy 5 perccel később visszatelefonáltam, hogy azért induljanak tovább, ha ma még a fürdőbe is el akarunk jutni :)
A templomba bekukkantottunk a rácson keresztül, majd a kukoricaföldek mellett haladva, a földről néhány diót fel-fel szedve élveztük a jó időt és a tájat.
Ahogy Nyugat felé kanyarodva távolodtunk a településtől, egyre több diót találtunk, de nem álltunk meg szedegetni, hiszen haladnunk is kellett.
Talán a jó időnek is köszönhetően elég sok túrázóval találkoztunk szembe.
Az útvonalon sok Mária utas útjelző oszloppal találkoztunk, mert sok helyen fonódva haladt a két jelzés, de értelem szerűen a távolság adatok a Mária útra vonatkoztak.
A Sopron–Szombathely-vasútvonalhoz érve egy jobb kanyarnál egy kidőlt fenyő került az utunkba, ami takatra picit a jelzéseket, de azért kezelhető volt a probléma.
Az alagúton áthaladva 300 méter után egy jobb kanyarnál már elővettem a metszőollót, nehogy az utánunk jövők benézzék a kanyart.
A következő hosszú egyenesen a távolból szembe közeledett két túrázó, akik elég furcsán mozogtak, aztán közelbe érve kiderült, hogy rollereztek :)
Az Ablánc felé vezető műút előtt még volt egy kerítés, de nyitható volt, így megúsztuk a mászást.
A bélyegzőhelyen minden rendben volt, valaki pár friss paradicsomot is otthagyott, de mi nem éltünk vele.
Gyorsan bélyegeztünk, és sofőrtársammal belehúztunk, mert másfél óránk volt Kincsédpusztáig, hogy elérjük a buszt.
Így menet közben majszolgattuk az ebédünket, persze itt meg nem volt olyan sima az út, de azért gondot nem okozott.
Csak egy fura balra nyílnál gondolkodtunk el, mert a túrázók már ösvényt tapostak a kanyar levágásába miatta, de mi nem dőltünk be neki.
A csapatunk hátralevő tagjai közül volt, aki nem értette a helyzetet és elment volna rossz irányba amikor szembe találkozott a jobbra mutató nyíllal, de szerencsére többen voltak és sikerült beazonosítaniuk a helyes utat.
Az utolsó 3.5km-es egyenes szakasz kezdeténél már látszott, hogy bőven elérjük a buszt, de ekkor még nem tudtuk, hogy Kincsédpusztánál pont most tettek bele 500 méter hosszabbítást a kéktúra útvonalába.
Szerencsére 10 percet mindig rászámolok az ilyesmire, így végül csak 3 percet kellett várnunk a buszra.
Mire a csapat vége Kincsédpusztára ért, mi már az autóinkkal elindultunk értük, hiszen a buszok errefelé elég ritkán járnak.

AttHunter Creative Commons License 4 órája 0 0 63782
Güsziológus Creative Commons License 10 órája -1 1 63781

OKT, Kevély-nyereg

 

Ma reggel kaptuk a jelzést, hogy jelzett turistaút (K3) vezet a Kis-Kevély csúcsára.

 

A távolság 610 méter (TUHU adat), a szint 45 méter!

http://www.turistautak.hu/itiner.php?from_id=68229&to_id=185779&route=421690,421691,321004

 

A kilátópont és a háromszögelési ponthoz vezető ösvény már jó ideje felkerült a digitális térképekre, úgy látszik (remélem jogszerűen) most már turistaúton is mászhat, akinek kedve van.

 

Még egy apróság.

Az ösvény eleje eddig se volt ismeretlen a mozgalmárok előtt (Encián kód), de most már jelzett turistaúton juthatunk el az emlékpadig. Amúgy csodás hely, remélem, sok kéktúrázó elsétált a helyre (60 méter), de még inkább azt remélem, a jelzés felhívja a figyelmet, és bekerül a célpontok közé az emlékpad is.

jzp2107 Creative Commons License 10 órája 0 3 63780

zseniális jelzés :-)

 

 

nagypapi Creative Commons License 21 órája -1 0 63779
olahtamas Creative Commons License 21 órája -1 1 63778

Igen!

Én még szerencsére aludhattam ott, nagyon sajnálom, hogy megszűnt.

De nyilván a pénz beszél, a kéktúrázó meg kevés, hogy életben tartsa.

Előzmény: Csuhás (63777)
Csuhás Creative Commons License 22 órája 0 0 63777

Ablánc malom?

Előzmény: olahtamas (63776)
olahtamas Creative Commons License 23 órája -1 0 63776

A most már kissé fonnyadt krumpli mellé valaki tett friss paradicsomot is :)

akárkibárki Creative Commons License 1 napja -3 1 63775
donjuan1984 Creative Commons License 2 napja -2 3 63774

A tegnapi nappal valószínűleg az enyém lett az első OKT jelvény amelyik járt a Schneeberg 2076 méteres csúcsán :D

Güsziológus Creative Commons License 3 napja -1 0 63773

"És mindezt csak itt 27 km-en kellett felvinni."

 

Azt hiszem, most értettem meg.

Erre vonatkozott a megjegyzés, miszerint "ha megfizetik".

 

Előzmény: garass (63768)
HEV Creative Commons License 3 napja 0 1 63772

Mályinkai iparvasút térképe.

 

Története.

 

Úgy tűnik a fővonal nem érintette azt a részt ahol jártál, esetleg ideiglenes, rövid ideig használt szárnyvonal vagy csak út lehetett.

Előzmény: kohászkék (63771)
kohászkék Creative Commons License 3 napja -1 1 63771

Némi kis ontopik színt is vinnék a dologba, mondjuk kéket...:-) Országos Kéktúra Mályinka-Bánkút.

Felfelé. 280 méterről 880 méterre 7 kilométeren.


Nemrégen a Kohász út befejezése kapcsán eltöltöttem egy hétvégét a Bükkben, bejártam a Mályinka-Bánkút szakaszt is, Mályinkától felfelé, hát az besza-behu. Eddig csak lefelé jöttem Bánkútról, összesen ha jól emlékszem háromszor, de ez az egy út felfelé addig tartott míg a másik három összesen.
Sanyinál frissítettem, nagyon szerény és barátságos az az ember, múltkor megírtam a ttt-n hogy éppen ezzel élt vissza egy "kéktúrázó" aki elkunyerálta a régi bélyegzőt. Látszott Sanyin hogy sajnálja, de nem tudott nemet mondani. Az új és a régi kohászos még mindig megvan. A Kohászos lehet vagy 50 éves.

 


Mályinkától a Baróc-patak völgyében mentem felfelé, egy ponton, a Piritó-kő közelében elgondolkoztam hogy vajon kisvasút lehetett itt, vagy épített út, mert fentről lefelé jőve ugyan nem tűnik fel, de ebből az irányból viszont feltűnt hogy töltésen vezet az út és nagyon is szabályos.

a Baróc-völgyben épített műút volt valaha, a kisvasutas oldalon úgy láttam hogy itt nem vezetett soha kisvasút. Tudja esetleg valaki hogy valójában hova vezetett, és miért? Hosszan követhető a vonala.

 


A réges régi kéken, amely később kék rom jelzés lett kapaszkodtam fel Dédesvárhoz. Mindkettő jelzésből találtam még értékelhetőt. Dédesvár kilátása a párás időben nem volt most olyan jó, de azért így is szép. Találkoztam egy geoládázó középkorú párral, akik egy kiskutyát vittek oldaltáskában, velük beszélgetve jöttem le a vártól.

A Vásárhely-kőnél semmi nem emlékeztet arra hogy itt nyugszik Burger barna, azt hittem van valamiféle emlékhely, de nincsen. A vásárhely-kő kilátása pazar.

Felfelé gyönyörű, enyhén emelkedő gerinc úton kaptattam, egy helyen újabb, egykori kék ösvényt fedeztem fel, amely a Torma-völgy felé ment le, az sem volt kevésbé meredek mint a rom, de a mélységéből úgy látszott hogy sokáig lehetett érvényben az az út. Ezzel együtt 4(!) különböző helyen ment már le a kéktúra a Torma/Baróc-völgybe, mind a négy meredek, a mai legkevésbé.


Az Ördög-oldal emelkedője lefelé sokkal élvezhetőbb mint felfelé, legyen ennyi elég, mit éltem át egy túra 20-22. kilométerénél, melyen 2 kilométeren több mint 300 méter a nettó szintemelkedés...
A Bánkúti turistaházban nagy élet volt, szerencsére mostanában ahányszor láttam ez mindig így volt, ez azt is jelentheti hogy jól megy a turistaháznak. (Fehér sas Panzió)

Az utakat az erdészet már járhatóvá tette az általam bejárt szakaszon.

 

 

kohászkék Creative Commons License 3 napja -1 1 63770

Ezt tanúsíthatom én is. Megmagyarázhatatlan érzések kerítenek olykor hatalmukba, múltkor is így volt mikor ez az alábbi írás született belőle. Kint is voltunk a reklámozott rendezvényen, elképesztő volt az a miliő, és állítólag jövőre még nagyobb rendezvény lesz. Az hogy nem vagyunk egyedül ezzel mutatja hogy több tízezer résztvevő/néző volt kint az Ősök napján.

 

És még kéktúra is...

Bugaci kéktúra a megtalált kolostorhoz

 

 

 

 

Előzmény: hadidoki (63769)
hadidoki Creative Commons License 3 napja -1 3 63769

Bizony szép az Alföld, örülök, hogy jót túráztál!

Az a legérdekesebb, hogy a szépségein túl, bennem kialakult egy elég nehezen elmagyarázható "harmónia" az alföldi vidékkel kapcsolatban. Mintha mélyen elásott, ősi érzések, érzelmek ébrednének bennem. Nem igazán hiszem a lélekvándorlást, de ha létezik, bizonyára valahol az alföldön élhettem egy boldog, régebbi életemben. 

További sok szép túrát kívánok!  

Előzmény: kohászkék (63760)
garass Creative Commons License 3 napja -1 1 63768

Hát igen, a tanösvények sok dologban kilógnak a sorból. A szóban forgó tanösvénynél is vannak többes elágazások, ezért is nem könnyű a követésük. A térképeknél pedig a ritkább jelelhelyezési lehetőségek eleve nem kedveznek ennek.

A tanösvények meg egyáltalán nem hiányzott ide és persze máshová sem. A jelzés formája is nagyon összetéveszthető, ráadásul ezekről egyáltalán nincs semmi információ kinn a helyszíneken. A nagy többség rendre turistaútjelzésként kezeli. Arról már nem is beszélek hogy a jelzés felfestése sokkal nagyobb idő és gyakorlat kérdése. És mindezt csak itt 27 km-en kellett felvinni. Ráadásul az útvonal többségében már egy meglévő útvonallal fonódik. Tehát nem ad új élményt a rajta túrázónak.

Csak abban bízom, hogy a projekt három év múlva lejár és talán nem kell majd ezeket továbbra is fenntartani.

Előzmény: olahtamas (63766)
garass Creative Commons License 3 napja -1 1 63767

A hírlevél csütörtök délben jelenik meg. De náluk minden térképeket egységes formában mellékelnek a híranyaghoz, ezért várni kell, hogy a híranyaghoz átszerkesszék. Remélem jövő csütörtökre olvasható lesz a teljes anyag. Az itt feltett térkép a Cartographia 2017-es kiadásának részlete, tőlük jóváhagyásunk van a másolásra és megjelentetésre.

Előzmény: Güsziológus (63765)
olahtamas Creative Commons License 3 napja -1 1 63766

Tanösvényeknél elfogadott, hogy három fele mennek, és ez a karsztbarlangos út meg a társai csak rátettek egy lapáttal a káoszra.

Látható az előzményekből is, hogy sokan keverik a barlang jelzéssel.

Hasonlóan a Mária út és a Meteor meg Mátrabérc meg egyéb M-hez hasonló jelekkel.

Ha engem kérdeznének, szerintem nem is kellene ennyiféle jelzés, mert azt a kevés szabványos jelzést sem mindenki ismeri...

Előzmény: garass (63764)
Güsziológus Creative Commons License 3 napja -2 0 63765

"Az általad említett Kbg jelzés nem új és nem barlang jelzés."

Köszönöm. Ez tiszta beszéd.

 

Mivel a TUHU térképén nincsenek tematikus utak, ezzel tehát nem kell foglalkoznom.

Jártam párszor arra, de nem ugrik be.

Jövő héten tervezek "körülnézni" Szögliget környékén, megnézem.

 

Várom a MTSZ hírlevelét!

 

A végére maradt, de választ kaptam a fel se tett kérdésre.

A Sbarlang jelzés kakukktojásnak tűnt, módosítani fogom, Zbarlang lesz.

Előzmény: garass (63764)
garass Creative Commons License 3 napja -1 3 63764

A terület változásainak szöveges leírását már postáztuk, az MTSZ heti hírlevelében fog megjelenni, ahogy az máskor is történt.

A Cartographia térképén valóban csak részben van rajta a Szabó-pallag - Tornanádaska közötti S sáv jelzés. A Szabó-pallag – Útmenti-zsomboly elágazás között a következők szerint módosult: 

Szabópallag és a Vecsembükki-zsombolytól ÉNy-ra lévő útcsomópontig a korábbi S sáv helyett K+ jelzést kapott. Innen a zsombolyig pedig Sbg helyett Zbg jelzése van. A csomóponton átfut még az újonnan kialakított Zsáv jelzés, mely a Jóbarát-zsomboly felől érkezve (korábban S sáv) kifut az országhatárra (XII.44. háp.).

A Jóbarát-zsomboly és Tornanádaska között a S sáv jelenleg nem lett felújítva. Terveink szerint 2018-ban módosított nyomvonalon Zöld négyzet jelen juthatunk el majd Komjáti település vasútállomására. Ennek a nyomvonalát még pontosítani kell.

 

Az itt lévő Alsóhegyi-Zsombolyos tanösvény nem a mi hatáskörünk, tudtommal ott is voltak felújítások, de nem jártunk utána. A Cartographia térképen részben szerepel, de nem egyértelmű számomra sem a nyomvonala.

 

Az általad említett Kbg jelzés nem új és nem barlang jelzés. Az a 2015-ben létrehozott Karsztbarlangok nyomában tematikus út. (Aggtelek Baradla bg bejárat-Csempész bg országhatár). Jelzése pedig egyedi, a barlangjelben lévő sztalagmit-sztalagtit kiegészítésekkel. Sajnálatos módon az OSM térkép Szádvár környékén a két jelzést keverve tünteti fel.

Viszont a felvetésed, mely szerint a jelzés felmegy a várba, sajnos igaz.  A PL- KL jelzés elágazásánál két felé ágazik. Egyik ága a várba megy, míg a másik a KL- Várkert- OKT- Vidomáj-puszta- Z sáv- országhatár(XII.33 háp.)nyomvonalon halad.

Ez egy újabb pont lehet az MTSZ szégyentábláján. Hiába jeleztük a hibás kettős elágazást, meg kellett festeni. Pénz beszél, a kutya meg ugat. A tematikus utaknál egyébként nem ez az egyetlen ilyen logikátlan útelágazás van. Sajnos!

Előzmény: Güsziológus (63757)
kohászkék Creative Commons License 4 napja -1 3 63763

Off.

Igen, az egyik a Lakiteleken megtalált Felső-Alpár nevű, gazdag, Árpád-kori település templomának romja, amely magánterületen fekszik, de ennek köszönheti feltárását is. Példás hozzáállás tapasztalható, egyedül is körbevezettek, mindent megmutattak. Szimpatikus volt.

Egyébként ha valakinek nem elég egy templomrom a látogatáshoz akkor jelzem hogy az "Ezerkilencszázharmincz" nevezetű pálinkaház és étterem udvarán található. :-)

 

viewArticle

 

A másik Árpád, sőt inkább avarkori emlék a Tiszaalpári földvár, amely a maga nemében páratlannak mondható, de ezt sem itt mutatnám meg bővebben, mert nem kéktúra.

 

Előzmény: Jesper Olsen (63762)
Jesper Olsen Creative Commons License 4 napja -1 0 63762

OFF

 

Ha az Árpád-kori emlék templom(rom), akkor kérlek, hogy írjál róla a megfelelő fórumon.

Köszönöm!

 

ON

Előzmény: kohászkék (63760)
hörpölin Creative Commons License 4 napja -2 0 63761

Szia! Jó látni téged újra a fedélzeten! :-)

Előzmény: kohászkék (63760)
kohászkék Creative Commons License 4 napja -1 2 63760

Egyébként ma eszembe jutottál te is és hadidoki is, ugyanis az Alföldön túráztam, ugyan nem a kéken, de jelzett turistaúton, a Tőserdőtől Tiszaalpárig tartó kb 9km hosszú zöld jelzésen, amely nagyon érdekes dolgokat mutat be.

Egy biztos, hogy pozitív irányba változott az Alföldről alkotott képem, káprázatos madárvilágba és két Árpád-kori emlék közepébe csöppentem.

 

Előzmény: Tavaszi Széll (63758)
kohászkék Creative Commons License 4 napja 0 1 63759

Ez egy pillanatig sem jelenti azt hogy ne járnám be veled az elmaradt szakaszokat még egyszer, csak már régen beszéltünk.

:-)

Erre a vidékre bármikor jövök.

 

Előzmény: Tavaszi Széll (63758)
Tavaszi Széll Creative Commons License 4 napja 0 0 63758

Őszintén gratulálok a Kohász Kéktúra bejárásához, mint ahogy a Turista Magazin online felületén megjelent írásokhoz is.

Előzmény: kohászkék (63753)
Güsziológus Creative Commons License 4 napja -1 0 63757

Ha jól látom, az általam eddig - OSM közreműködésével - megismert változásokon túlmenően más is változott.

A térképen csak részben látszik, de a Jóbarát-zsomboly és Tornanádaska közötti SÁRGA mintha megszűnt volna és Z4 lett.

 

Tudnám értékelni, hogy ha a tavalyi Sátoros-hegy környéki változásokhoz hasonlóan, idén is "kiadnátok" egy "leírást", hol, mi változott.

Tudom, nem a Ti "asztalotok", de jó lenne, ha látszana a tanösvény is.

Kaptunk (TUHU) egy visszajelzést, miszerint a Szabó-pallagi vadászháztól keletre változás van.

Gondot okoz nekem az új Kbarlang jelzés.

Az OSM térképén azt látom, hogy Szádvár alatt kettéágazik, "felmegy" a várba is.

 

Eddig abban a hitben voltam, hogy értem a változások logikáját, de ez a jelzés nekem furcsa.

Előzmény: garass (63756)
garass Creative Commons License 4 napja -1 5 63756

Amint az már korábban is megjelent, az idei jelzésfestések során jelentős változtatásokra (útvonal, jelzés) került sor az Aggteleki-hegység túraútjain. Ez a Szögliget-Bódvaszilas közti utakat érintette. Felteszem a módosított összesítő úttérképet. A változások már az OSM térképen is fel lettek vezetve.

A fontosabb csomópontokban az általunk megszokott laminált lapokon, szövegesen is informáljuk az arra járókat.

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!