Keresés

Részletes keresés

Okulare Creative Commons License 2018.08.22 0 0 67594

Itt van Visztulának a rövid beszámolója: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=148064161&t=9012640

Előzmény: Sziklatörő (67592)
jzp2107 Creative Commons License 2018.08.21 -14 6 67593

  
Szent Márton Vándorút
Kőszeg-Szombathely

 

 

Ezt sem gondoltam volna pár héttel ezelőtt, hogy én zarándokolásba fogok belevágni.

Az egész úgy kezdődött, hogy ölembe pottyant 3 nap, mi mást csinálna ilyenkor az ember mint túrázik a kellemes 30 fokos nyárutóban.

Igenám, de merre?
Mivel jó régen jártam arra, Kőszegre esett a választás. Elkezdtem összerakosgatni 3 napnyi túrát, hogy minél több eddig be nem járt jelzést lefedjen, eközben ért a felismerés hogy a sárga sáv nem más mint a címben szereplő zarándoklat. Nosza ha már úgyis, akkor csináljuk komolyan, igényeltem füzetet, azt hittem valami letölthető dolog lesz, de a szervező nagyon kedvesen térítésmentesen elpostázta nekem - a posta szégyene pedig hogy majd 10 munkanap alatt képtelen volt a küldemény ideérni - csakazértsem szegte kedvem, vittem egy üres lapot és majd jobb híján a lenyomatokat beragasztom.

 

 

szombat, előjáték

 

Erre a napra egy Lukácsháza-Velem túra volt betervezve (piros 3szög, sárga körséta és sárga Alpannónia, piros sáv, aztán hogy egy kis szint is legyen benne a Sibrik kastély érintésével némi DDK-n haladással fel a Széles-kőig, onnan ismét piros 3szögön Kalapos-kői barlang, majd piroson a Pütyör-forrás mellett le Velembe, ahonnan busszal Kőszegre a szállásra

Jó terv, igaz? Indulás előtti este vettem észre, hogy Kőszegre a 16 órás busz átszállós nulla perc átszállással. Úgyhogy újraterveztem, hogy akkor tovább megyek Kőszegdoroszlóra busszal, és onnan gyalog Kőszegre a sárgán. Ez az etap a harmadik napon lett volna program, így aznap elég majd innen indulni, 1 órával több időm marad Szombathelyre (ez kellett is)

 

Notehát a vonatról dél körül leszállva neki is vágtam Lukácsházáról az aszfaltnak, nem fáztam de elcseréltem volna ezt az időt a következő két napra. Fénykép jobbra, fénykép balra, majd egy kis röpképtelen kamaszvércsét találtam egy villanyoszlop alatt. Okosteló híján buta telefonálgatásba kezdtem, 4-5 telefon árán az Őrségi NP madármenhely ügyeletétől ígéretet is kaptam hogy kimennek érte. Ezúton is köszönöm Tavaszi Széll és az MME telefonos segítségét.

A kis kaland után eggyel nagyobb fokozatba kapcsoltam, merthát 4-re Velemben volt randim ugye a busszal.
Olyan erdők vannak itt kérem, hogy csak lestem! Aszongya szelídgesztenyés-tölgyes. Ritkás. Ligetes! Ilyet még nem láttam, mind a tíz ujjamat megnyaltam utána. Feltűnt viszont a rettenetes mértékű szárazság, néhol fű kiszáradva, bokrok kókadtak, kisebb szelídgesztenyék haltak szomjan (a szívem szakadt meg, Szent Márton segíts!)

Egy nagyobb rétre kiérve a Szent Vid-kápolna mosolygott le rám. Már a vonatról gyanús volt, de akkor elhessegettem a gondolatot hogy az nem lehet hogy ide látsszon, de innen már biztosra vettem. Ezen a részen tűntek fel a szintén jóbarátaimnak számító nyírfák. Nagyon el vagyok ma kényeztetve!
Az egyensúly helyrebillentéséről a kőszegszerdahelyi bolt gondoskodott, csak délig volt nyiva :-( A gyarló ember, avagy Pavlov turistája: semmi baja ha órákig kell aszfalton kutyagolni, de ha meglát egy sopronis cégért ami be van lakatolva akkor aznap már végig vert kutyaként szomorkodva megtörten baktat. Kivéve, ha néhányszáz méter múlva nem botlik bele egy jóféle savanyúalmától roskadozó fába a senki földjén, köszönöm Szent Márton!
Némi dzsindzsás út, rövid eltévedés, aztán csak a kastélynál voltam. Ha sörrel nem is, hideg forrásvízzel tudtam szomjamat oltani. Kellett is a felfrissülés, mert egyre inkább közeledett a 4 óra, és még volt előttem egy batárnagy hegy. Jó lett volna megállás nélkül felmenni rá, de ahogy ráfordultam a hajdani műszaki zár benapozott perzselő nyiladékára, hát elszállt minden elszántságom, pihentem, tán kettőt is.

Kedvem lett volna alaposabban megnézni magamnak a Széles kő masszív szikláit, de választanom kellett hogy vagy ez vagy a barlang, ez közelebb van a DDK-hoz, akkor ezt majd akkor, a barlangot most. Kaptam magamtól negyed órát rá, az 7 perc oda, 5 vissza, ilyen szinten voltam betáblázva. Hejj kisvércse, de hiányzik az a fél óra! Remélem nemhiába és minden rendben veled!

A barlang után lefelé nagyon feldobódtam, nem tudtam hogy a vasfüggöny egyik utolsó tartóoszlopát még állva találom! Ilyenkor látom igazolva bolond hóbortomat, sose tudni melyik legapróbb kis kósza turistaúton is mibe tud az ember botlani.
Végre aztán széles út került a lábam alá ahol be lehetett gyorsulni, még az is benne volt a pakliban hogy Velemben talán beszaladhatok a Pittyes-kocsmába, végül ehelyett inkább a koronaörző bunkert néztem meg, nomeg 10 percet vártam a késő buszra.

Közben a helyiektől megtudtam, hogy a nulla perces átszállás a gyakorlatban azt jelenti hogy bevárják egymást a buszok (hjakérem, tudok én még hinni ilyenekben, mikor 5 nappal korábban a szemem láttára (internetes térképes vonatinfó rulez) hagyta ott a fiamat a vicinális Félegyházán a késő IC-t be nem várva?)

És valóban így is volt, Szerdahelyen ott várta a Kőszegre menő busz a Velemről jövőt, de én ugye mentem Doroszlóra, hogy egy kellemes napsütéses végetnemérő földúton előbb a kőszegi műútig -itt bekerítetlen málna és szederfarmok, szőlőpászták zöldellő sora, óh köszönöm Szent Márton- majd árnyas erdő, majd felesben napos-árnyas kőszegi utcák, végén "A" bolttal! Nem kell nekem Hilton szálló, se büféasztalos vacsora óh nem, viszont egy bolt, hideg ásványvízzel, sörrel, kakaóval reggelre az már egészen más. Napom bearanyozása volt hogy ez a terv sikerült, a grúz kebabosnál tett látogatás, közben a 150 éves tűzoltók önkéntes ünneplése folyó borral és csapolt sörrel, hát erre már gondolni sem mertem volna!

Úristen, ha ilyen a Szent Márton út első (fél) napja, milyen lehet a Caminó? :-)

 

 

 

vasárnapi facsarás

 

Erre a napra egy zarándoklástól független körtúra lett kitalálva. Fel az Óház-tetőre, onnan a Keresztkúti volt laktanyák vagy lehallgató bázisok vagy miacsodák mentén vissza Hétforráshoz, aztán Szálasi-bunker, óriás gesztenyefa, Szulejmán kilátó és már hipphopp a koliban is vagyok.

Leírva de egyszerű :-)
Az eleje jól ment. A szállásról 2 perc sétával a Jézus-szíve templomnál voltam (na jó, lehet hogy volt az 3 is) Bent orgonaszó, énekkar, kedvem belőve. Odakint Mária utas tábla, aszongya 4 napos zarándoklat Mariazellbe, első nap 40 km Lékán át Krumbachba (szemöldök felvon), onnan 2x 35 km (szem elkerekedik), majd utolsó napon ami elröppen mint egy perc, hágón keresztül kimondani is szánalmas 45 km után Máriacellben is vagyunk. Szó bennszakad... Mivan? És ezt így hogy? Ennyire puhány lennék? Attól elkezdtem sántítani hogy elolvastam :-)

Zöldön indultam hogy ne teljesen arra menjek amerre tegnap jöttem, már itt éreztem hogy olyan mintha behúzott kézifékkel mennék, nyomom nyomom de csak izzadok meg fáradok, nemigazán esik jól a dolog, szám kiszáradva, nyelvem egy duzzadt tapló, mi a franc ez? Ez már nem lehet a tábla hatása :-) Tegnap túltoltam? Kiszáradtam, nem ittam eleget? Éjjel nem aludtam jól? (ez mondjuk igaz) Háhhááá, ha tudtam volna mi lesz az emelkedőn :-) Óház-tető alatt van egy füves placc, na ott rogytam le a többi sétáló nagy döbbenetére. Aztán pár perc alatt rendeztem soraim és felmentem az "életveszélyes" kilátóba, ahol csoda kilátás és olyan isteni ájer fogadott hogy totál meggyógyultam tőle! Amúgy nem arról volt szó hogy ez fizetős? Vagy mióta veszélyes, azóta nem? Ám legyen..
Innen egy jelzetlenen átcsaptam a natúrparki kerékpárút csodasima útjára, aztán feltettem a szopóálarcot és felvonszoltam magam a Tábor-hegyre. Szép irtásban vezet a szép meredek út, lehet közben napoztatni a tarkót. Redneck level végtelen.

Ki tudja mi volt a jutalom? Úgyvan, szeder. Én még ilyen édeset nem ettem. Bár gyanítom, olyan ez mint a 40 km-es mátrai ttúra utáni zsíroskenyér, a zamat a 40 km-ben van :-)

Újabb csoda a hegy északi oldala ahol szerintem alsó hangon 5 fokkal hűvösebb volt és még a levegő is mozgott, egész megszáradtam. (még arra is volt energiám hogy elmenjek a bekerített hangabolyokig megtudni, hogy a szorgalmas kis lényeket a vaddisznóktól védik ilymódon) Hanem a másik oldal, hát ott bugyogott a bitumen. Nem baj, fő hogy ez is végetért egyszer és a Hétvezér forrásnál kóstoltam végig a hétféle vizet, francokat, annyi szelfiző állt sorba hogy örültem hogy megtöltöm a palackom aztán húzok ki a képből.
El ne felejtsem, olvasgattam is ám az útbaeső táblákat. Azt pl tudtuk (én nem) hogy a Kőszegi-hegységet fénykorában Rohonci-hegységnek hívták? És hogy Burgenland = őrvidék? (pedig németes voltam) Voltak még olyan helynevek hogy Borostyánkői-hegység (összeáll a kirakós, visszafelé Borostyánkő IC) Bucklige Welt (passz) Pulyai-medence
A forrástól a továbbiakban jutalomjáték, lefelé, lefelé, büfé, lefelé, lefelé, gesztenye (Mátyás-királlyal egyidős volt állítólag) aztán még egy picit lefelé, majd eléggé felfelé a kilátóhoz, ahonnan az ott lévő párral együtt néztük hogy miaszösz? Kigyulladt a főtér? Valami autó ég? A kebabos, csak nem? Nadehát ott a sok önkéntes tűzoltó, majd eloltják. Na mikor itt jártam kezdett derengeni, hogy esetleg tán nem lehet hogy valami gyakorlat volt (később szállásadó néni megerősített hogy de, ugyanazt a kibelezett suzukit gyújtják fel mindig, amit máskor meg a patakba löknek és onnan mentik. szerencsétlen autó, mit vétkezhetett még életében?)

A Kék Huszár volt még felírva a noteszembe ami mellett nem volt még pipa, így hát kipipáltam (kócos csirkemell, grill zöldség, csíki sör, valaki toljon haza...)

 

 

 

hétfői megdöglesz

 

Reggel búcsút vettem Kőszegtől azzal, hogy pont egy év múlva ugyanitt, kölykökkel (előtte olvastassam el velük az Iskola a határont vagy utána? egye fene, jó lesz utána)

A nap jó híre hogy nem lesz agyonbonyolítva, sárgán Szombathelyig. Sietni se nagyon kell mert a 17:10-es IC-re vettem helyjegyet még a Keletiben azzal a célzattal, hogy ha elérem a 15:10-est akkor majd jól visszaváltom és veszek arra, már ha még lesz akkor hely rá. Abban nem voltam 100%-ig biztos hogy du 3-ra be tudom fejezni a sok szombathelyi ládát (jól éreztem)

Natehát, lukácsházi átszállással -a csatlakozó buszom jó 5 perccel előbb jött, hoppá! 8 után kicsivel ismét Doroszlón vagyok. Igazolni ugye nincs mivel, templom -remélem- felújítás alatt, kocsma nincs, bolt eladás alatt, maradt a fotó meg a buszjegy.

Kiérve a településről bebújunk az erdőbe, keresztezem a sárga sétautat ahol szombaton jöttem, szép erdő, de még mindig száraz. Viszont jóleső látni az elég sűrűn elhelyezett táblákat, néha még a jelzés is "dedikált", rajta van az út neve (ha már: miért nem lehet ezeken kódokat is elhelyezni megoldandó a bélyegzési gondokat?)

Lukácsháza szőlőhegyén van egy csöpp kilátó, odalátszik Szombathely (hű, de csalóka!)

Van még 200 éves vadkörtefa (Süsü épp nem volt otthon), nagyjából itt kapcsolták be az infrát maxra odafönt. A Holdfényliget kalandparkhoz nyitás előtt (10 óra) érek, néhány ember várja hogy bejuthasson. Nekem apró megváltás egy odabiggyesztett kékkút és ez aznapi jócselekedetem is, ezzel mentettem meg Morzsit a szomjhaláltól, ha én nem vagyok a gazdáik nem veszik észre hogy egy kúttól táboroznak 7 és fél méterre (nem én találtam ki, lenyomtam és megszólaltak hogy jé itt van víz :-)

Szabad panaszkodnom? Az út kavicsos, poros, a vízhólyagom -sose szokott lenni- kiújult hiába szártam ki reggel, a kavics fehér, vakít, a nap sárga, az is vakít és még ráadásul meleg is mint a fenemegette. Végre felérek az aktuális dombra. Így már jobb. Jé szilvafa. No mégegy. De finom! Nem viccelt a térkép, ez szőlőhegy a javából. Ha annyira értenék hozzá még azt is tudnám hogy ez normális hogy aug 20-án mézédes minden szőlő, nem akarok már mindent a klímaváltozásra fogni, de ez itt pl. tökre otellónak kinéző valami aminek savanyúnak kéne lenni most még de nem az, akkor most mi van? De, persze, attól még tömhetem magamba hogy nem tudom milyen fajta. Na és, ha pöttyös, az csak valami gombaölő, rézgálic vagy miazördög, ittam én már durvábbat is :-) Nem, én se neheztelnék ha a hátizsákos turista lecsípne 4 szemet a szélső tőkéről, a jég is elverheti, a darázsról meg a rohadék seregélyekről nem is beszélve, hát akkor már inkább a zarándok egye isten nevében (be lehet rúgni erjedetlen szőlőszemektől is, vagy ez inkább napszúrás?)

Már csak egy kis kövecses dombocska van némi napsütéssel és jön és jön! Perenye, ahol biztos lesz.. nem, nincs, csak du 3-tól nyit a kocsma. Ó, az a... drága nagyasszonyunk Mária hogy megóvott a kísértéstől, imígyen viszont mi lesz a pöcséttel?

A végén még elkárhozom a sok szelfitől. Pedig Isten bocsássa meg nekem, ismét ehhez kellett folyamodnom, ráadásul egy szent helyen! Gencsapáti Szentkút. Node odáig még el is kellett jutni. Perenye becsületére legyen mondva, ha egyetlen egésznapos nyitvatartású kocsma eltartására képtelenek is az ittlakók, pedig szép takaros nem kicsi településről beszélünk, azért árnyas pihenőhelyet azt tudnak építeni! Le a kalappal és köszönet nékik. Naszóval itt pihentem meg először, tudtam hogy ennek nem lesz jó vége. Nem is lett, Szentkútnál jött a következő, ráadásul kénytelen voltam lábat szellőztetni a már említett hólyagok miatt. Egy idősebb néni tett tanúbizonyságot hihetetlen tűrőképességéről aki fent a Lourdes-i barlangnál imádkozott a 40 foknak érződő tűző napon. Először egyet sandított rám, aztán mégegyet, aztán leköltözött mellém az árnyas padra, én meg nem tudtam mit ír erről az etikett, szabad rózsafüzér mellett erősebb rózsaillatot árasztani? Addig feszélyeztem magam, hogy felöltöztem és útnak indultam, miután kipróbáltam a kutat (vize hűs, ámde kellemetlenül vasas izű) nomeg kitúrtam a geoládát. Azóta se tudom hogy a néninek arany szíve van, vagy annyira szánalmas csóringernek néztem ki, de megkínált nápolyival és lelkemre kötötte hogy vigyázok az úton. Megnyugtattam hogy hát hogyne vigyáznék, és köszönöm a kedvességét de erőm még van, ételem is, csak a talpam próbálgatja a határait..

Innentől számoltam az árnyas métereket, Szombathelyig kereken nulla méter volt. Hogy ez menniyre aljasul tudja az emberből kiszívni az erőt.. Azért az élet humoros oldalait még fogtam, az pl milyen, hogy Szombathelyre úgy érkezik a zarándok, hogy egy kukoricatáblába taposott ösvényből egyszercsak huss, új építésű társasházak, és ha jobban mereszti az ember a szemét akkor egy új templom! Bemenni az üvegajtókig tudtam, Hévíz utánérzésem volt. De ez kicsit azért szebb. A panelek oldalában tudtam fogni némi árnyékot, és azt hittem délibáb de nem, az egy söröző cégére. Elvonszoltam magam de zárva. Mögöttem egy srác kérdezi hogy mit szeretnék, mit keresek. Olyan volt mint amikor félálomban az ember agya kereke még lassú, hosszúnak tűnő másodpercekig kerestem a választ, hogy mégis mit gondol, mit keresnék? Lottózót? Nem. Vagy esetleg öööö és itt nem jutott eszembe más alternatíva, úgyhogy kiböktem hogy valami itatóhely kellene esetleg, ha megoldható.
Itt van jobbra a bovling (így mondta) vagy vissza a garázsoknál. Ebből eldőlt hogy a bowling, mert vissza én egy tapodtat sem, bár az a bowling igazából már feltűnt korábban is, csak nem voltam benne biztos hogy örülnének nekem. Ezt a pólót ami rajtam van (reggel vettem fel, még tiszta volt) ha egyszer leveszem az állomáson, bottal fogom belepiszkálni a zsákomba. Vagy otthagyom. Na és ezzel menjek be egy pizzériába amik előtt BMW-k meg Range Roverek állnak? Szükség törvényt bont, bementem, kaptam csapolt Soproni IPA-t 510-ért (bár gyanús hogy csak 4 deci volt, meg azt se értem miért "majd hozom" felkiáltással kell eltűnni hátul mikor a sörcsapok elöl vannak, depedig elég csapolt íze volt, miért öntenék ki dobozból mikor az ráadásul 5 decis, biztos a szemelőtt levő sörcsapra másik hordó van kötve, miért kell mindig a rosszat feltételezni? Hát mert mióta itt élek láttam egyet s mást? Akkorsemkell, értettem - ezeket csak úgy odabent ügyeztem le, Ikrek vagyok, nem skizó (remélem).

Szent Márton sugallatára az egyik pincérfiú az ebédjéhez szódát töltött magának, juteszembe egy nagy pohár szódát is kérek, mondtam. Leány mosolyog, nyúl a 3 decis pohár felé, néz rám kérdően, volt ott még másfajta üvegáru is, lehet nagyobb is egész nyugodtan, biztatom, ekkor elővesz valami vastagfalú nemtudommit, korsónak nem mondanám mert nincs füle, talán virágvázának használhatják ha esküvő van? Na azt telirittyentette nekem szódavízzel, majd kért 510 Ftot, egyem a zuzáját hát mostmár tuti hogy nem kummantott a dobozos ipával, végre úgy adhattam jattot hogy örültem hogy adhatok :-)

És a legjobbat nem is mondtam: ahová lerogytam egy ventilátor tolta a hűst, ettől főnixmadár feltámadt és egy megállással letolta a Szombatelyen belüli 4-5-6 km-nyi ládázós sétálós városnézős (önkínzós) dolgot a 35 fokban (azt hittem csak én érzem ennyinek de 2 hőmérő is ezt mutatta)

Volt ebben csótó (hová lett a kemping? még a nyomát se leltem, mikor OKT-ztam itt aludtam pedig) szocreál felszab emlékmű neon 1945-tel (ez igen-igen komoly, szó nincs rá!!) templomok, Szent Márton életére utaló jópofa szobrok, az épphogy csak folydogáló Gyögyös-patak többszöri keresztezése, a séta közepétől már árnyékban, semmi dörgés, bár az utolsó patakátkelésnél gyanús volt hogy mennyire hömpölyög ez a patak, aztán ahogy az utolsó kockát ellőttem és már csak az állomásra kellett kiérnem (egyébként h5 volt) úgy elkezdett ömleni az eső hogy csak lestem

 

 

 

Egy szó mint száz, nagyon élveztem, remek dolog ez a zarándoklás, főleg ha igazán jól csinálja az ember (ti. fáj is)

Amikor semmi különös akkor semmi különös, amikor meg valami jó van, akkor lehet örülni hogy Szent Márton hogy elintézte :-) De tényleg, vallásosnak lenni tök jó dolog, lehet hogy újrakezdem?

A gyaloglást majd egyszer innnen, azt biztos!

 

Sziklatörő Creative Commons License 2018.08.21 0 0 67592

Kivonatolt? Mit ertesz pontosan ezalatt? Merre keresgeljek? :)

Előzmény: jzp2107 (67580)
hadidoki Creative Commons License 2018.08.21 0 0 67591

Majd akkor is gratulálok... :-)

Előzmény: HEV (67587)
Fődíszpinty Creative Commons License 2018.08.21 -1 0 67590

Szia, tegnap éjjel száraz volt a patak meder, vizet már régen láthatott.

 

https://diszpintyekakeken.blog.hu/2018/08/21/rp-ddk_18_tura_2018_08_20-21_egyhazasradoc-bozsok_43_km

Előzmény: akárkibárki (67572)
garass Creative Commons License 2018.08.21 -1 13 67589

Köszönöm a feltett hivatkozást. Ez is megy a lezáró archivumba.

A DDK ismétléshez pedig gratulálok.

Előzmény: HEV (67576)
garass Creative Commons License 2018.08.21 0 13 67588

Természetesen a túraútról és eseményeiről vannak dokumentumaink. Ezek archiválása meg is történt. De azért köszönöm a javaslatot erre és a búcsútúrára is.

Előzmény: Gizi aljas Feri (67565)
HEV Creative Commons License 2018.08.21 0 13 67587

Köszi. Vettem egy AK füzetet :-)

 

Előzmény: hadidoki (67586)
hadidoki Creative Commons License 2018.08.21 0 11 67586

Gratulálok a teljesítéshez!

Előzmény: HEV (67582)
Güsziológus Creative Commons License 2018.08.21 -14 1 67585

KDP (Eplény- Hárskút)

 

Követhető a módosult útvonal a TUHU térképén.

 

http://www.turistautak.hu/maps/mapnik/geojaunt.php?GPX=75127&zoom=18&lat=47.195479&lon=17.885734&layers=00000000B

 

Kiemeltem a nemrég felszerkesztett útvonal egy szakaszát, melynek hossza mintegy 400 méter.

A térképen (Az OSM térképén is) úgy néz ki, mintha szekérút lenne, de ez egy ösvény, valamikor a nyár elején nyomot "taposhatott" egy jármű, a keréknyomok egyike úgy ahogy látszik, de magas a gaz, na és csalán is van rendesen.

 

Eplény felől a Lókút felé vezető út (nincs P4) előtt kicsivel a jelzés azt mutatja, hogy tovább egyenesen (kicsit Lókút felé).

A magas gazban nem látszik az út, de nem messze dél felé van egy jelzés, később több is, ezeket érdemes követni.

 

Ennek a szakasznak a végén van egy keresztező szekérút, ez egyértelmű, de a jelzett út a patakon túl van, nem tudom, mi van ha a patakban víz van, amikor arra jártam, nem volt víz.

A patakkal párhuzamosan, annak medrétől keletre vezet a felhagyott szekérút, melynek vége egy hatalmas gödör, ebben nem volt víz, de eléggé kellemetlen lehet esős időben.

Ha a gödörből kikászálódunk, akkor már nincs gond, szép völgyben emelkedünk, majd egy keresztező nyiladéknál véget érnek a megpróbáltatások, innen már nem lehet probléma.

 

Az eredeti útvonalat a Mohos-kőtől nyugatra érjük el, ez egy széles erdészeti műút. Ezen még közel 1 kilométer és majd 100 szint, és már a nyeregben vagyunk. Ez már az eredeti útvonal.

A nyeregben találtam egy árva Zm+ jelet, hogy honnan, hová, ezt nem tudom.

 

Hárskút felől, ott ahol a "terelés" kezdődik", van egy A4-es papíron tájékoztató, de a jelzések is egyértelműek.

 

 

Ennyit kiegészítésként, hamarosan leszedem a régi jeleket a térképről.

 

Érdekes, hogy nemrég átadtak a régi útvonalon egy szép pihenőhelyet. Hogy ennek mi lesz a sorsa, azt nem tudom.

Jobb kéz - bal kéz ???

pozo Creative Commons License 2018.08.21 0 0 67584

Köszönöm:)

Előzmény: Tavaszi Széll (67583)
Tavaszi Széll Creative Commons License 2018.08.21 0 1 67583

Sziasztok!

Szeretnék a figyelmetekbe ajánlani egy, a Kinizsi Természetbarát Egyesület által rendezett, a I. világháború áldozatai előtt tisztelgő, egy alkalommal megrendezésre kerülő jelvényszerző túrát. Részletek itt:

http://www.kinizsi.org/tovabbi_esemenyek/tortenelmiemlekturak.html

HEV Creative Commons License 2018.08.21 0 14 67582

A régi DDK nem volt sorszámozottan nyilvántartva. 

Az eredeti pecsételőfüzetem még mindig ott van az MTSZ oldalán. :-)

 

30 év után a 1451-es sorszámú teljesítés füzete itt látható.

 

Ez úton is köszönöm a Kéktúra Ellenőrök munkáját! A füzet szkennelése még beküldés előtt történt most minden pecsétes oldal végig is van bélyegezve az Ellenőr pecséttel. 

Előzmény: HEV (67581)
HEV Creative Commons License 2018.08.21 0 13 67581

jzp2107 Creative Commons License 2018.08.21 0 0 67580

Melyikről? :-)

 

A PMP-ről legutóbb ha jól tévedek Tisztul_A_Visztula kivonatolt

Előzmény: Sziklatörő (67579)
Sziklatörő Creative Commons License 2018.08.21 0 0 67579

Koszonom! Ha mar megemlitettuk, kerdeznem, hogy van valamilyen dokumentacio ill. beszamlo az utvonalrol? Par hete mintha olvastam volna itt a forumon is egy ket megjegyzest a temaban.

Előzmény: nagypapi (67578)
nagypapi Creative Commons License 2018.08.21 -13 0 67578

Nem cserhátiról, hanem cserehátiról volt szó.

A Sződ-Csörög az a Pest megyei Piros része, az marad.

Előzmény: Sziklatörő (67577)
Sziklatörő Creative Commons License 2018.08.21 0 0 67577

Idaig birtam hozzaszolas nelkul...A Cserhati Piros az az a jelzes, ami athalad a Szod-Csorog vonalon is? Mert ha igen, akkor potyognak a konnyeim utana. Pont most terveztem egy par napos kiruccanast rajta. Raadasul az egyetlen jelzes, ami athalad a falunkon.

Az Eszaki Zoldrol meg tegnap jottem haza... Azt sincsen ki gondozza? Regota tevben van mar, hogy csatlakozom egy turistautak karbantartasaval foglalkozo kozosseghez, leven eleg sokat vagyok uton es ha meg a koromnal fogva nehezen is tudnak komolyan vanni, azert sok tapasztalat mogottem van mar. A legtobbet a Borzsonyben es a Naszalyban boklaszom, ebbol inkabb a borzsonyi jelzesek szorulnak helyenkent felujitasra. De ha kell, tavolabbi helyeken is tudok segiteni. Ha valaki ilyenek felujitasaval foglalkozik, batran keressen, most a nyaron meg tudnek segiteni benne. Evkozben sajnos, nem igazan.

HEV Creative Commons License 2018.08.20 -2 13 67576
Előzmény: Gizi aljas Feri (67565)
hadidoki Creative Commons License 2018.08.20 0 0 67575

Bár az sem rossz! Néhány éve ősszel Körmend közelében egy áradás után csak vízben volt járható az út. Nyakamban a bakancsom, rövid nadrágban vagy fél kilométert baktattam térdig a 10 C fok körüli vízben. Még csak meg sem fáztam!  A Rőzsegát viszont életre szóló élményt jelentett a megáradt Rábán.   

Előzmény: olahtamas (67574)
olahtamas Creative Commons License 2018.08.20 0 13 67574

Mi a baj azzal, ha ilyen kánikulában vizes lesz az ember lába?

Mert télen mínusz 10 fokban még megértem ha valaki inkább kerül, mint felfázzon.

Előzmény: gyikkutya (67571)
olahtamas Creative Commons License 2018.08.20 -13 0 67573

Természetesen előfordulhat, hogy egy track készítése nem mindenkinek ujjgyakorlat, de azért nem annyira bonyolult.

Simán meg lehet tanulni, ahogy én is megtanultam a film feliratozást :)

 

A búcsútúra ha kivitelezhető, akkor lehet jó buli, mint a Lófejes.

De a legtöbb esetben az út járhatatlansága/elkerítése miatt kell terelni, és pl. egy autópályán nem szívesen mennék át csak azért, mert régen arra vitt az út :)

Előzmény: Gizi aljas Feri (67568)
akárkibárki Creative Commons License 2018.08.20 0 0 67572

Pár hónapja jártam arra és faágakon simán át lehetett menni.Ilyen nagy ágas-bogasok voltak,szóval még kézzel is lehet biztosítani.Szerintem nem kell nagy vízállásra számítanotok.

Előzmény: gyikkutya (67571)
gyikkutya Creative Commons License 2018.08.20 -13 0 67571

Hétvégén tervezzük megtenni a Szombathely - Ják közötti szakaszt az RP-DDK-n. Tudja esetleg valaki, hogy van-e jelenleg híd (hídféleség) a Bolygó patakon, vagy hogy milyen a vízállás? Egy régebbi fórum bejegyzés alapján kerülni érdemes. Természetesen száraz lábbal szeretnénk átkelni és nem vagyunk igazi távolugrók, de ha lehet nem mennénk betonra. Köszönöm a tippeket!

Gizi aljas Feri Creative Commons License 2018.08.20 0 0 67570

Lubics

Előzmény: Gizi aljas Feri (67569)
Gizi aljas Feri Creative Commons License 2018.08.20 -4 2 67569

Korrekció - nem Eszter, hanem maga Lubonics Szilvia volt, akibe belebotlottam.

Nem Kalahári, hanem Atacama

 

 

Előzmény: Gizi aljas Feri (67566)
Gizi aljas Feri Creative Commons License 2018.08.20 -2 1 67568

Nos olyan lehet, hogy nem vagyok jártas a térképészetben? Lehet? 

Én még ott ragadtam le évekkel ezelőtt, hogy mindenki a GPS-én járta a határt és gyűjtötte a track-eket.

Nem gondoltam, hogy szó fogja érni a ház elejét, ha az ember nincs tisztában a modernkori térképészettel.

 

Bele kellene írni a fórum szövegébe.

 

Cserébe nyugodtan gyere hozzám, ha filmfeliratot kell készíteni. Ahhoz értek.

:)

 

Szerintem egy búcsútúra egyébként nem hülye ötlet, de ez szerintem van így. 

Előzmény: olahtamas (67567)
olahtamas Creative Commons License 2018.08.19 0 0 67567

Egy track létrehozásához nem kell feltétlenül végig járni az utat!

Azt bárki létrehozhatja, aki ki tudja jelölni a térképen, hogy merre vezetett egykor!

Előzmény: Gizi aljas Feri (67565)
Gizi aljas Feri Creative Commons License 2018.08.19 -3 0 67566

Királyháza-Nagy Mána-Csóványos-Varsa tető-Királyháza.

Az út - a jelzettség jó mindkét irányban. piroson felfelé okés, piros háromszög vége nem tudom, meddig fogja tartani magát a talajerózió miatt, valamint a masszív rekettyés miatt a járhatatlanság határát súrolja. Én is a végén a patakmederben mentem végig.

 

Túrázók: sokan. Ráadásul nemcsak hétvégi kirándulók, hanem számosan voltak nagyon komoly teljesítménnyel Három-négy olyan párt számoltam, akik kifejezetten gyúrásként járták a hegyet.

 

Innen is küldöm jó kívánságaimat Eszternek, az ultrafutó hölgynek, aki pár nap múlva indul, hogy átfussa ha jól hallottam, a Kalahári sivatagot. Ő is a piros-piros háromszögön edzett - három napon át napi 50km, 2000m szintkülönbséget lejárva full felöltözve és teljes 9kg-s menetfelszerelésben.

Gizi aljas Feri Creative Commons License 2018.08.19 0 0 67565

Járjátok egyszer még végig, ha lehet és a track-et mentsétek el valami elérhető oldalra és akkor ha nem is lesz többet festés, nem merül a feledés homályába.

Előzmény: garass (67564)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!