Keresés

Részletes keresés

Jesper Olsen Creative Commons License 2017.06.14 -13 3 62887

Annak számítanak.

 

Előzmény: Czimbály (62885)
jzp2107 Creative Commons License 2017.06.14 -15 4 62886

a mínusz az egy debilszámláló, a pluszra még nem sikerült rájönni

Előzmény: Czimbály (62885)
Czimbály Creative Commons License 2017.06.14 -16 3 62885

Kollegák, még egy kérdés és elhallgatok: mik ezek a + és - jelek a hozzászólások felett? :) ezek olyanok mint a like és dislike?

Köszi

Czimbály Creative Commons License 2017.06.14 -15 3 62884

Örülök, hogy megszólaltál/tatok.Nekem is ide kellene másolnom, hogy mitöl viszkettem/tek. Egyértelmü, mire is esküdtetek fel, tiszta sor, ahogy az is, hogy semmi esetben se vegyétek fel a jóságos nagymami szerepét! A "bizonyos fenntartásokkal, magyarán a feladathoz (!) konstruktívan közeledö ellenör" szerintem nem a "gyanakvó ellenör" szinonímája - vége rég az ´50:es éveknek :) ...de gyanakodni is lehet, söt lehet nyílvánosan is a terepen látottakról, de saját azonosító alatt, mert az MTSz égisze alatt szerintem nem szerencsés. Ha átment, minden rendben és hihetö paraméterekkel, akkor jobb ezt megtartani magunknak vagy egy sör mellett átbeszélni akár kéktúrázás közben valamelyik falusi talponálló teraszán, de ebben a formában ahogy láttam másnak is hasonóan jön le a buli. Álljunk minden füzethez hasonló fenntartásokkal, mert lehet csalni nagy, de kis tételekben is; mert ez bizony azt sugallja, hogy aki hosszabb távokat ír be, annál nem fejvakarás, hanem alapból fejvakarás a négyzeten van. A teljesítménytúrázás/terepfutás térhódításának jóvoltából a természetjárás részben ilyen irányban halad és hiszem, hogy egyre több ilyen füzet fog elbírálásra kerülni. Most, hogy ez jó vagy rossz tendencia, azt döntse el mindenki maga, de egzakt/hivatalos álláspontot nem lehet kialakítanni. Egy biztos: semmilyen esetben sem összeegyeztethetetlen a kéktúrázás szellemiségével!

 

Annak is örülök, hogy a tt:hez is konstruktívan állsz hozzá. Az általánosságban ment, vannak olyan topiklakók akik ehhez máshogy viszonyulnak, de nincs ezzel semmi baj. Pozo:val csak félig értek egyet, mert iramosabb haladás mellett is lehet rácsodálkozni a tájra és a forrásokra, lehet templomokért kitéröt tenni és azokra rácsodálkozni. Most pl. az AK:en megszaporáztam az egyhangú szakaszokat, de ugyanúgy eltöltöttem egy adag idöt Karcsán a templomot csodálva.

Előzmény: Kéktúra ellenőrök (62878)
annyi baj legyen Creative Commons License 2017.06.14 -1 12 62883

Semmi gond, a Kőszeg  - Sárvár, és a Káld  - Sümeg nekem is egy-egy napos volt.
Ráadásul a Kőszeg - Sárvár nagyzsákos-sátras túra volt, egy rakás kitérővel. pl. Őz-kút. Aztán sátraztam az erdőben, tíz kilométerre az ágyikómtól :D
A dorogi egyik pecsétem pedig Iszinikes, Pygmeától, mégis elfogadták az ellenőrök, szóval nem hiszem, hogy pusztán a sok kilométer miatt valakinek is elutasítanák a teljesítését.
Különben a heyjoe.hu is figyelmeztet, ha hosszú a napi szakasz, ami rögzítve lett, vagy nem egybefüggőek a szakaszok, mert lehet szabályos is, de az is lehet, hogy elírta a dátumot a felhasználó.

Előzmény: asciimo (62880)
pozo Creative Commons License 2017.06.14 -1 16 62882

Egy rutinos teljesítménytúrázónak normális 40-50 km. Egy átlagos turistának viszont nem, örülnek a napi 20-30 km-es napi teljesítménynek.

A Kéktúra szerintem nem arról szól, hogy minél rövidebb idő alatt teljesítsék a távot, hanem arról, hogy élvezzék a tájat, ismerjék meg a környéket. A megismerés azt is jelenti, hogy adott esetben tegyenek néhány kilométeres kitérőt pl. egy műemlék templomért, tájházért, egy forrásért stb.

 

Más. OKT teljesítés ellenőrzése. Anno a teljesítés elfogadásához tartozott egy laza beszélgetés, ahol a Kéktúra néhány jellegzetes helyének fényképét mutatták. Persze, nem kellett mindent felismerni, de az más gyanús volt, ha valaki 10 képből 9-t nem ismer fel. Ez a módszer kissé elrettenti a túrát nem teljesítőket. Nem kell különleges, helyszínekre gondolni, de egy dobogókői turistaházat, füzéri várat, Hollókőt stb. azért illik felismerni. 

Előzmény: asciimo (62880)
Czimbály Creative Commons License 2017.06.14 -2 1 62881

...egy békés/csongrád megyei AK szakasz után visszasírja az ember az említett szakaszt... 8) (amúgy szintén zenész)

Előzmény: asciimo (62880)
asciimo Creative Commons License 2017.06.14 -12 2 62880

Miután Németh Csabi 19, szarvas Matyi meg 17 nap alatt megcsinálta az egész OKT-t, azt hiszem egy 40-50 kilométeres szakasz teljesen normális.

Háromszor csináltam OKT-t, kétszer is egy nap alatt nyomtam le a Sárvár-Sümeget, mert nem egy szimpi szakasz (bocs Heyjoe).

Mr Long Creative Commons License 2017.06.14 -5 7 62879

Akkor kell menni, ha nincs vadászat, azért csak nem lövöldöznek minden éjjel!

Szamos oka lehet, pl időhiány. Inkább megyek még egy kicsit éjjel és hazamegyek az első vonattal pilipócsról és otthon ebédelek, mint keresek valami szállást (nem sátrazok az erdőben, mert szeretek lefekvés előtt fürdeni) és érek haza a másnapi szakasz után este. Meg átlagos fizikummal kis ráedzés után 40-50 km nem sok, max fárasztó. De itt elválnak nézetek, kinek mi kell. Nem fotózok, mert rájöttem úgysem nézem vissza. :S

Előzmény: Czimbály (62877)
Kéktúra ellenőrök Creative Commons License 2017.06.14 -3 15 62878

Mit is írtam?

 

"Épp tegnap volt erre nézve egy esetem benn a központban. Egy pár teljesítette az OKT-t nem egészen egy év alatt, negyven-ötven kilométeres menetekkel. Az összes szakaszt együtt járták be, közös a lakcímük is. Minden rendben volt a füzetükkel, a kiírás szerint stempliztek mindenhol. Igazoltam a teljesítésüket, de egy olyan post-itet nyomtam rá a füzetekre, hogy kérdezzenek már rá még a jelvény kiadása előtt, hogy most kezdték-e a tájfutást, vagy már régebb óta űzik szervezetten az ipart?"

 

Mire is alkalmaznak engem és ellenőr társamat az MTSZ-nél? Arra, hogy a jelvények kiadása előtt elbíráljuk, ellenőrizzük a beadott pecsételőfüzeteket. Nem csak nekünk, kéktúra ellenőröknek, de alapjában véve minden ellenőrnek bizonyos fenntartással kell hozzáállni az ellenőrizni kívánt dolgokhoz, mert ha mi lennénk a Mindent Elhisz Nagymama (emlékszik még valaki erre a mesére rajtam kívül?), akkor ott ette volna meg a fene az egészet. Hogy úgy mondjam, nekünk kötelességünk a kételkedés, mert különben nem is lehetnénk jó ellenőrök. Azonban ezen túlmenően pozitívan állunk minden egyes füzethez, amit a kezünkbe veszünk, hiszen az "ártatlanság vélelme" mindenkinek kijár egészen addig, amíg az ellenkezője be nem bizonyosodik.

 

Nos, bármennyire furcsa, de nem ítélem el a teljesítménytúrázókat! Nem is akarom "cimkézni" sem őket. Miért is tenném? Hiszen én magam is megtettem azt, hogy hogy egy Kinizsi100-on végigtalpalva a tt saját, ovális pecsétjeivel bélyegeztettem a kéktúra igazolófüzetembe. Tehát tudom azt, hogy egy-egy túrán minden további nélkül meg lehet tenni napi 50-100 km távolságokat is. De a kételkedéshez való jogot fenntartom magamnak magánemberként, kéktúra ellenőrként pedig pláne!

 

És most visszatérve a kiindulási ponthoz, amiért bekopiztam a hsz tetejére a saját hozzászólásomat - esküszöm, nem floodolás miatt tettem. Rendben találtam a füzeteket? IGEN. Igazoltam a teljesítéseket? IGEN! Innentől kezdve azt hiszem nincs miről beszélni.

 

 

Czimbály Creative Commons License 2017.06.14 0 6 62877

;D - jogos; miért ne lehetne valakinek célja pl. egy éjjeli kék teljesítés...? Az az igazi kihívás, survival-túra, melyik szakaszon puffantanak le a vadászok... >:)

Előzmény: Mr Long (62875)
Czimbály Creative Commons License 2017.06.14 0 14 62876

Meg is szakadhat bárki, de a csalást kivédeni nem lehet! Valóban az egy halovány módszer, amit javasolsz és én is messzemenökig egyetértek vele, magyarán a terepi pontok sürítésével operálni, de minden kijátszható: több füzettel, cangával, helipokterrel, teleportációval, stb... Amúgy is nyomasztó, ha két pont között 10 km:ek vannak, mintegy eseménytelenül; annyira jó pecsételgetni... :) Ez az új módszer nagyon üdvözlendö, magyarán nem vagy a kocsmárosnak kiszolgáltatva meg a pecsételéssel járó úgymond kötelezö fogyasztásnak... (nekem nemigen van pofám odamenni, pecsételni és kisétálni)

Ez benne van a pakliban és csak GPS nyomonkövetéssel lehetne egzakt módon igazolni, hogy végiment valaki - igaz abban az esetben is az elsö buszmegállóban át lehetbe adni valaki másnak a cuccost és a vége elött visszavenni... :) Szóval ez szélmalomharc ebben a mélységben. Engem csak az zavar, hogy a fórum átmegy ilyen metafizikai kérdéseken való sokszor értelmetlen morgolódásba... meg kell tenni, amit lehet, de egy szinten túl nem egészséges. Hangsúlyozom, szerintem.

Előzmény: jzp2107 (62873)
Mr Long Creative Commons License 2017.06.14 -12 3 62875

Foleg most ad lehetoseget a hosszabb menetekre, hogy kihelyeztek a pecseteket es megszunt talan teljesen a nem non-stop pecseteleres. Meg a vegen valami diszno egyben lemegy 100km-et, mivel ejszaka is pecsetelhet :)

Előzmény: Czimbály (62872)
Mr Long Creative Commons License 2017.06.14 -6 7 62874

"négyen pont ugyanolyan szakaszolással járták végig, biztos csak az egyik teljesített de 4 füzetet vitt magával"

Vagy pl egy par azonos lakcimmel, az is gyanus, ha egyforma datumokkal jarnak be azonos szakaszokat. 

Előzmény: jzp2107 (62873)
jzp2107 Creative Commons License 2017.06.14 -11 2 62873

ez egy fórum, kérdezés nélkül is írhat bárki :-)

 

nekem sem tetszik az ilyen, hogy alapból csalónak látszik mindenki aki nem szokványos

hogy nincs meg az ártatlanség vélelme

 

ugyanakkor megértem az ellenőröket is, nyilván nekem is rossz szájízem lenne ha "gyanús" teljesítéseket kellene jóváhagynom

persze ugye szubjektív, kinek mi a gyanús..

ebből következően ennek nem a túlszabályozás a megoldása szerintem, hanem a pecsételőhelyek sűrítése. hogy ne is lehessen autóval csalni.. (bár akkor meg jönne az, hogy négyen pont ugyanolyan szakaszolással járták végig, biztos csak az egyik teljesített de 4 füzetet vitt magával (közben meg esetleg egy baráti társaság akik együtt kezdték és együtt járták végig)

 

 

Előzmény: Czimbály (62872)
Czimbály Creative Commons License 2017.06.14 -13 8 62872

…igaz, nem kérdezett senki, de elökerült újra ez a gumicsont és megszólítva érzem magam az ellenörök - finoman fogalmazva – számomra nem éppen pozitiv kicsengésü hozzászólása miatt. Tehát a ”hipotézis”: aki megy mondjuk 40-50 km:t naponta, az már alapvetöen gyanakvásra ad okot… Nem hittem el, hogy ilyet olvasok… :(

Vegyük pl. a teljesítménytúrázókat, akik a mai kínálat mellett már hétvégenként akár (több) száz km:eket tehetnek meg, tehát a fanatikusok kivételes kondícióban vannak; és emellett könnyen elképzelhetö, hogy csinálják a kéktúrákat is – esetükben nehezen tudom elképzelni, hogy napi 20 km:ekkel operálnának, mert még bemelegítésnek is kevés… Igaz, sokak szemében a tt:zók nem is igazi túrázók, de a véleményszabadság jegyében ezt el kell fenntartás nélkül fogadni.

Én is - amikor teljesítettem anno az OKT:t - alapvetöen átlagosan 40-50 km:es szakaszokat teljesítettem naponta, de volt több 70 km:es is – nézelödve és hansgsúlyozom: az útvonalon. Igen, nézelödve, mert biztos erre a reakció az, hogy aki ”végigrohanja”, az nem lát és az biztos a mozgalom szellemiségével nem egyeztethetö. De nem vagyunk egyformák: valakinek az ”ember” a prioritás, a nagy beszélgetések, erdöben-Mariska nénivel-falusi kocsmákban, vagy feküdni egy füszálat rágcsálva egy réten a felhöket bámulva, alaposan fotodokumentálva; de valakinek a természetben járás öröme mellett a sportérték is döntö pl… Egy a közös: mindkét típus ugyanúgy, mindenféle gyanakvás nélkül jogosult a jelvény viselésére és megérdemli az elismerést! Ahhoz hozzászoktam, hogy vannak szélsöséges vélemények a hasonló témákban itt a fórumon és mindenkinek joga van hozzá, de! Az nagyon nem szimpatikus, hogy pont az MTSz ellenörei nyílvánosan ezen azonosító alatt ilyen véleményt fogalmaznak meg! Gondolni lehet bármit, de az ilyen cédulázást nagyon udvariatlannak tartom!

Nem mindenki tud rendszeresen eljutni kékezni: van akinek pénze nincs elég, van akinek olyan szintü családi elfoglaltságai vannak, hogy csak ritkán megy a dolog, van aki messze lakik mindentöl (Magyaroroszágon belül is vagy akár messze külföldön, akárcsak én) és mégis belátható idön belül szeretne végezni vele, így mintegy rákényszerül ”megbecsülni” a rendelkezésre álló napokat. Ez is egy tényezö.  (meg ne keverjük a tájfutást a terepfutással ha már pont a hosszabb távokról van szó, mert a kettö között a “futás” szó a közös: a tájfutók mennek mondjuk max cirka 20 km:t cikk-cakkban, a terepfutók akár száz km:eket is – általában kötött útvonalon)

Bizonyos adminisztrativ szigorúságot és következetességet mindenképpen, söt elengedhetetlenül szükségesnek tartok én is, de ne essünk át a ló túlsó oldalára. Mindenki a saját lelkiismeretével számol el, ezen nem múlik senkinek az egzisztenciája, jövöje, semmije – ha valaki át akarja verni az MTSz:t, akkor az simán meg is tudja tenni és meg is teszi és jókat röhög olvasva a szájkaratét. Anno Vencel is lehet, hogy gyanakodott bizonyos esetekben, de nekem pl. mosolyogva kezet nyújtott, átvettem a jelvényt és ennyi.

A duplapecsét kérdése is elviekben jogos elvárás, de akkor lenne igazán, ha biztosítva lenne lehetöség mindenhol dátumos pecsét beszerzésére – ez viszont manapság egyre ritkábban lehetséges: a vasúton mostanság nem nagyon adnak, csak hosszú bélyegzöt fintorogva (már ahol van még szolgálat…), a postán pedig az esetek többségében páros lábban rúgnak ki ha bemész.

Több mint valószínü, hogy sokan úgymond “bliccelnek” és ez joggal szúrja a becsületes teljesítök szemét, de tenni ellene nem lehet igazából semmit. Mindenki élvezze a maga kéktúráját és ha valaki autóval pecsétel, akkor vagy ki kell nevetni vagy belegondolni abba, hogy: vagy elfelejtette amikor arra járt, vagy nem volt épp bélyegzö elérhetö vagy stb… (egyéb racionális magyarázat behelyettesítendö)

-cz-

Előzmény: Kéktúra ellenőrök (62858)
Torgyi1 Creative Commons License 2017.06.13 0 13 62871

Igen, pontosan erre gondoltam, hogy meddig tart majd az az állapot, amikor havonta változik a nyomvonal? Mert feltételezem, hogy nem ez a természetes állapot, hogy néhány hónap leforgása alatt elszámolom magam, mert módosult a túra nyomvonala. Eddig úgy volt, hogy az OKT igazolófüzethez képest elenyésző volt a változások száma. Amíg nem alakul ki valami egyensúlyi állapot, addig nem érdemes kiadni a füzetet, sőt a kiírást is jó volna ehhez az állapothoz igazítani.

A fentiekkel kapcsolatban szeretném megjegyezni, hogy a legtöbb helyen, ahol jártam, a változás az OKT javára vált. Viszont az állandó változás kiszámíthatatlanságot, bizonytalanságot hoz, ami pedig a túramozgalom kárára van.

Előzmény: Kéktúra ellenőrök (62868)
Kéktúra ellenőrök Creative Commons License 2017.06.13 0 13 62870

Legutóbb április 29-én jártam azon a szakaszon, Pusztamarót felől a régi, vagyis a "hagyományos" útvonalra tereltek a jelzések, azon jártam végig a szakaszt a műútig. Itt eléggé rutinból mentem, de az útvonalon is voltak felfestett jelzések.

Előzmény: Ermak (62869)
Ermak Creative Commons License 2017.06.13 0 0 62869

Ha már szóba kerültek a változások, hadd kérdezzelek meg Téged is, tudsz-e valamit az alábbi változásról a Gerecsében:

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=144121957&t=9012640

 

Előzmény: Kéktúra ellenőrök (62868)
Kéktúra ellenőrök Creative Commons License 2017.06.13 0 12 62868

Végleges útvonal? Most, amikor már szinte havonta változik valahol az OKT nyomvonala??

 

Nyilván lesz egy határidő, ameddig a füzet tartalmazza majd a változásokat, de az utána történt módosítások már csak a következő kiadásban jelennek meg. Az meg nem holnap lesz.

 

De ez eddig is így volt.

Előzmény: Torgyi1 (62867)
Torgyi1 Creative Commons License 2017.06.13 0 12 62867

Igen szerény kérdésem volna:

És az ellenőrző füzet a végleges útvonalat fogja tartalmazni, vagy gyakran elő fog-e a jövőben is fordulni, hogy (olyan ember számára, aki nem szokott simogatós telefonnal hálni) túrázás közben derül ki, hogy a hivatalos útvonal megváltozott?

 

Előzmény: Kéktúra ellenőrök (62866)
Kéktúra ellenőrök Creative Commons License 2017.06.13 -1 12 62866

A füzettel kapcsolatban tényleg nem tudok semmit sem mondani, annyit tudok csak, hogy dolgoznak rajta. 

 

De megkérnélek, ne bélyegezzetek üres lapra! Az ebből kivágott stempli beragasztása nem ugyanaz, mint a pecsételőhelyen lévő matrica (nyalóka) beragasztása! Egyszerűen arról van szó, hogy a számunkra, ellenőrök számára ez a módszer azt jelenti, hogy nem volt ott a delikvensnél a pecsételés helyszínén az igazoló füzet, és ezért morcosak szoktunk lenni. Hogy úgy mondjam, egy ilyen, utólag beragasztott pecsét kapásból egy rosszpont az értékelésnél! 

Előzmény: jzp2107 (62865)
jzp2107 Creative Commons License 2017.06.13 -12 0 62865

:-(

hát másik is lesz, ez csak egy részajándék lett volna

és októberre van esélye megjelenni? (tudom, halványlila, de hátha)

mert őszi szünetben bevonnánk őt is a kékezésbe, tehát előbb-utóbb kéne füzet, és nyilván ha napirenden a megjelenés, akkor már nem egy 8 éve kiadott füzetet vennék hanem az új verziót..

vagy lehet hogy az elején üres lapra fog bélyegezni és majd ha lesz füzet, beragasztjuk (persze van aki szerint ez is szabálytalan, pedig ez ugyanolyan "nyalóka" mint ami kisgyónban vagy somlyóváron volt)

Előzmény: Kéktúra ellenőrök (62863)
Kéktúra ellenőrök Creative Commons License 2017.06.13 -3 12 62864

Talán ismered a párt? Ha igen, akkor üdvözlöm őket, és további szép hosszú túrákat kívánok nekik! :-)

Előzmény: akárkibárki (62859)
Kéktúra ellenőrök Creative Commons License 2017.06.13 0 4 62863

Halvány lila gőzöm sincs arról, hogy mikor fog megjelenni. De talán jobban tennéd, ha másik szülinapi ajándékot keresnél. :-) vagyis inkább :-(((

Előzmény: jzp2107 (62861)
Torgyi1 Creative Commons License 2017.06.13 0 0 62862

Az én szememben is nagy teljesítmény, ezt egy pillanatig sem vitatom. Sőt, egészen biztos, hogy díjat érdemelne, ha csak valaki felbiciklizne Mályinkáról Bánkútra, vagy esetleg ledownhillezne ellenkező irányban, de ez egy másik, ill. harmadik sportág.

Én biztos nem tudnám, és becsületemre mondom, nem az irigység beszél belőlem! :)

Előzmény: jzp2107 (62857)
jzp2107 Creative Commons License 2017.06.13 -11 0 62861

Tisztelettel érdeklődnék, hogy az új kéktúra füzetek amelyek márciusban voltak néhány héten belül várhatóak, megjelentek már?

Hatodik születésnapi ajándok lenne (július 7)

Előzmény: Kéktúra ellenőrök (61529)
Mr Long Creative Commons License 2017.06.13 -12 1 62860

Azok normalis egynapi gyalogtavok, igaz nem all meg az ember minden fanal fotozni, de mindenkinek mas a turazas/kirandulas.

Előzmény: Kéktúra ellenőrök (62858)
akárkibárki Creative Commons License 2017.06.13 -10 2 62859

Azért 40-50 kilométeres napi teljesítményhez nem kell terepfutni.:)Nem azt mondom,hogy nem fárasztó,de azért kivitelezhető.Főleg úgy,hogy túráztak már az OKT előtt is.

Előzmény: Kéktúra ellenőrök (62858)
Kéktúra ellenőrök Creative Commons License 2017.06.13 -2 12 62858

Aztán miből látnánk mi, kéktúra ellenőrök, hogy kerékpáros teljesítővel van dolgunk? Ha minden pecsét rendben, megvannak a dupla bélyegzések is a túrahatárokon, akkor legfeljebb a távokból lehetne a kerékpáros teljesítésre következtetni. Csupán élhetünk a gyanúperrel...

 

Épp tegnap volt erre nézve egy esetem benn a központban. Egy pár teljesítette az OKT-t nem egészen egy év alatt, negyven-ötven kilométeres menetekkel. Az összes szakaszt együtt járták be, közös a lakcímük is. Minden rendben volt a füzetükkel, a kiírás szerint stempliztek mindenhol. Igazoltam a teljesítésüket, de egy olyan post-itet nyomtam rá a füzetekre, hogy kérdezzenek már rá még a jelvény kiadása előtt, hogy most kezdték-e a tájfutást, vagy már régebb óta űzik szervezetten az ipart?

Előzmény: jzp2107 (62857)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!