Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2016.09.15 -1 0 59175

Én fogom azért nézni, mert ha az ember leszűri belőle a marketinget, akkor azért hátha mutatnak szép felvételeket a Kékről.

Előzmény: Törölt nick (59171)
Törölt nick Creative Commons License 2016.09.15 -1 0 59174

Dettó, szerintem is más a két sorozat. Nekem (a Bayer-féle) azért nem tetszett, mert nem a túrázásról szólt, hanem az előzőnyócévet pocskondiázta, de azt egyfolytában. Pedig nagyon jó lett volna egy párt- és politikamentes "ilyen volt - ilyen lett" típusú sorozat.

 

Akárkibárkiékkel meg ott értek egyet, hogy a Rockenbauer-verzió olyan magasra tette a lécet, és akkora kultusz lett (méltán), hogy azt űberelni lehetetlen, bármennyire is jót csinál valaki.

Előzmény: hadidoki (59168)
hadidoki Creative Commons License 2016.09.15 0 1 59173

Tudomásul veszem az álláspontodat, szerintem legyen itt a pont. :-)

Előzmény: FarkasGyurka (59170)
Tevemadár Creative Commons License 2016.09.15 -1 1 59172

Mindenkitől bocs az off -ért...

 

Kedves Hörpölin!

 

Köszönöm a "nem felhívás keringőre"-t :-) Dolgozom hétköznap, de meglátom, hogyan tudnám esetleg kilogisztikázni/megoldani egy kis AK járást. :-)

Ha sikerül valamit, akkor a nickedhez bejegyzett emailre írok majd, és nem offolok itt tovább...

 

on...

 

 

Előzmény: hörpölin (59144)
Törölt nick Creative Commons License 2016.09.15 -1 1 59171

én nagyon vártam, mert csináltak már érdekes kisfilmeket (pl. amikor a vak srác teljesítette a K100-at), de az első rész nem hozott kedvet a folytatáshoz.

Előzmény: Törölt nick (59159)
FarkasGyurka Creative Commons License 2016.09.15 0 2 59170

Sajnos ide is betette a napi politika a lábát. Az eredeti sorozat címe mögé bújni nekem nem tűnik etikusnak, az, hogy ez plágium vagy sem már más kérdés. Lehetett volna "Rockenbauerék nyomában" vagy "32 év a kéktúra nyomában". Mégsem ez lett, mert a megválasztott cím több nézőt, nagyobb publicitást váltott ki. Az, hogy a tiltakozásnak miért ezt a formáját és miért ezt az időpontot választották nem tudom, de furcsállom. 

A Bauer féle sorozat tényleg mást akar mutatni, és ők nem fektettek annyi energiát az előkészületekbe, mint az eredeti sorozat alkotói, igaz, teljesen mások a körülmények is. És azt se felejtsük el, hogy akkor valakinek tetszett az eredeti sorozat 30 évesen, de az új nem tetszik 60 évesen, azért az más. Nem is beszélve arról, hogy mindenkiben az összehasonlítás, összevetés állandó a két sorozat között - hála a lelopott címnek

 

Az is érdekes, hogy az egész "Másfélmillió..." kultusz miből mivé fejlődött. 

 

u.i.: a Bauer féle sorozatot csak állandó orvosi felügyelet mellett, különféle segédanyagok igénybevételével tudtam csak megnézni a neten :-)

Előzmény: hadidoki (59168)
Güsziológus Creative Commons License 2016.09.15 -2 0 59169

Hegyhát turistája

 

A mozgalom aktualitását az adja, legalábbis számomra, hogy átadták a villamosított Szombathely - Zalaszentiván szakaszt, melyen olyan vonat is közlekedik, mely csatlakozik az IC-hez.

6:10-kor indulás, 8:50-kor Szombathely, van idő még egy kis késés esetén is, hisz a pécsi gyors, mely Sopron és Pécs között közlekedik, csak 9:08-kor indul, 9:30-kor már Vasváron van.

 

Ez ideális, legalábbis számomra, ugyanakkor az is fontos, hogy van visszafelé is csatlakozó vonat, így 3-3,5 óra áll rendelkezésre, ami számomra pont elegendő.

 

Szépen felújította GYSEV a nemrég még igencsak elhanyagolt vonalat, és tiszta, kulturált kocsik közlekednek immár arrafelé is.

 

Vasvár amúgy eléggé távol van, de épp itt az ideje, hogy felfedezzem, jóllehet sok évvel ezelőtt már jártam arrafelé egy ttúra "jóvoltából".

 

A mozgalomról az alábbit találtam.

http://www.turabazis.hu/iglap/mozg59.pdf

 

Tegnap kiderült, hogy a leírás és a valóság nincs köszönő viszonyban.

Végül le se töltöttem az igazoló lapot, nem is kerestem a Rumi erdészháznál a bélyegzőt.

 

Aki elszánja magát, az készüljön meglepetésekre, terelés is van, útbeszakadás is van, de végső soron el lehet jutni Kismákfáig.

Bennem szebb kép volt a parkerdőről, ez most változott, sajnos.

 

Kismákfától a "geresdi" országútig kavicsos-murvás út gyakorlatilag végig.

Ahol a Google térképén erdő van, ott bizony tarvágtak, hatalmas "lyuk" éktelenkedik az erdő közepén.

Vannak szép erdőrészletek, de hogy miért kell az erdészeti szállító úton menni, az rejtély. Talán lesznek nyiladékok, és áthelyezik az útvonalat, de jelenleg erre csak remény van.

 

Gersekarát volt a cél, el is jutottam a hangulatos kis településre, igaz busszal, mert az utolsó 1-2 kilométer helyett azt a megoldást választottam, hogy elmenetem a busszal, mely Sárfimizdón "fordult", mire visszaért Gersekarátra, a sör már bennem volt.

 

Természetesen az útvonal (P-) érdekelt leginkább, melynek jelzéseiről annyit, hogy nem szabványosak, ritkák, de mivel mindössze háromszor kell fordulni, és ott jelezve van (igaz, leginkább az ellenkező irányból "közlekedőknek) a forduló, nem okoz nagy problémát.

Az ellenkező irány oka az lehet, hogy a ttúra Petőmihályfa felől "közelíti" Vasvárt.

 

Remélem, lesz folytatás, jó lenne még ősszel, hogy a szőlőhegyen folytatódik a túra. A nagy kérdés az, hogy jutok el Gersekarátra, de ezt még van idő átgondolni.

hadidoki Creative Commons License 2016.09.15 -2 0 59168

Én nem érzem úgy, hogy a "Másfélmillió lépés Magyarországon – 32 év múlva" c. film lenyúlás lenne. A címe is más mint az eredeti "Másfélmillió lépés Magyarországon" c. filmnek.

A mondanivalója pedig (nem titkoltan) egészen más mint a réginek. Egy újabb, eddig nem vizsgált szempontból mutatja hazánkat. Az, hogy valakinek ez tetszik-e vagy sem, szerintem egyéni nézőpont kérdése. Nekem tetszik.

akárkibárki Creative Commons License 2016.09.15 -1 0 59166

Bocsi a nagy és üres helyért...:)

Előzmény: akárkibárki (59165)
akárkibárki Creative Commons License 2016.09.15 -1 0 59165

"egyszerűen úgy döntött, ő a letéteményese Rockenbauerék áldozatos munkával, tehetséggel, szerencsével elért sikereinek"-Vagy erre a munkára kapott megbizatást és elvállalta.De ha még neked is van igazad és tényleg ebben a tévhitben élt,akkor sem jött be neki.Bár elvileg a kitüntetést nem (csak) ezért a sorozatért kapta .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: qentar (59158)
akárkibárki Creative Commons License 2016.09.15 -1 0 59164

Rokiék és Bayer sorozatát minőségileg nem lehet összehasonlítani,ez tény.De aki Rokiék után nyúl a Kékhez,annak megkerülhetetlen a kultikus sorozat,mert úgyis összehasonlítják vele az emberek.Valami azt súgja,hogy nem fognak tudni jobbat csinálni,de ez csak megérzés(az egy másik kérdés,hogy a leendő nézők egyáltalán belekezdenek-e vagy sem).Most is azt mondom,hogy a Bayer sorozatnak a minősége(?) nem befolyásolja a Roki-féle sikerét.És itt az sem számít,hogy benne van a címében a régi sorozat címe vagy hogy hivatkozik-e rájuk.

A Bakancslista első része nekem sem tetszett.

Előzmény: qentar (59157)
akárkibárki Creative Commons License 2016.09.15 -1 0 59163

Minden egyes szavaddal egyetértek.:)

Előzmény: Törölt nick (59155)
hörpölin Creative Commons License 2016.09.15 -1 1 59162

A Rákóczi-barlang rajta van a bakancslistámon, onnan meg már tényleg nem nagy letérés a hegytető. A közös túrát meg majd megbeszéljük.

Előzmény: Törölt nick (59154)
akárkibárki Creative Commons License 2016.09.15 0 0 59161

Tényleg!Akkor valószínűleg ő úgy gondolja,hogy az ő elismerésüket nem befolyásolja az,hogy valaki később hasonló címmel forgatott ugyanarról az útról egy sokkal gyengébben sikeredett sorozatot.

Előzmény: Törölt nick (59156)
akárkibárki Creative Commons License 2016.09.15 -1 0 59160

"A kultikus sorozat alkotói nem politikai okból döntöttek így, nem határolódnak el a Bayer Zsolt képviselte szélsőséges/vulgáris nézetektől, ennél sokkal egyszerűbb dologról van szó"+"Furcsállják azt is, hogy Bayer egyebek mellett példaértékű újságírói tevékenységéért kapta meg a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét, mert ők azt példának nem tekinthetik".Most akkor van bajuk az egyéb tevékenységével vagy nincs?A cím pedig adta magát,hisz az egész ország összekapcsolta a Kéket a címmel.

Előzmény: Törölt nick (59152)
Törölt nick Creative Commons License 2016.09.15 -1 0 59159

Ez az új Bakancslista Kék-sorozat szerintem egy szimpla termékbemutató eposz lesz, semmi köze a túrázáshoz, mint olyanhoz. Az átfogó marketing része.

Előzmény: qentar (59157)
qentar Creative Commons License 2016.09.15 0 0 59158

Kiegészítés, mert itt van a kutya elásva:

A régi sorozat címét megtoldották egy kicsit,a stílus pedig valószínűleg nem is akart ugyanolyan lenni.

Alapvetően nem az a gond, hogy más a stílus, sőt. Az a baj, hogy egyszerűen úgy döntött, ő a letéteményese Rockenbauerék áldozatos munkával, tehetséggel, szerencsével elért sikereinek, és elegendő, hogy ő ezért vagy azért szerette azt a sorozatot.

 

Az alázat és a reflexió nyomokban sem lelhető fel benne, enélkül pedig nem ér hivatkozni rájuk. Tej versus reggeli ital. Nem akarod őket egymás mellett látni.

Előzmény: akárkibárki (59148)
qentar Creative Commons License 2016.09.15 0 1 59157

Mivel nem él, erre a kérdésre már senki sem tud választ adni, úgyhogy ne is hivatkozzunk ilyesmire - se azok, akik szerint visszaadná, se azok, akik szerint nem. Kamaszkor után már nem lepődünk meg semmin.

 

Bayer munkásságát részleteiben van csak szerencsém ismerni, annyi elég is. Ennek ellenére (pont ezért?) a lovagkereszt kapcsán belekezdtem az ő másfélmilliójába, de az első rész után feladtam, néhányba még belepörgettem... erre az ócska tákolmányra nincs mentség. Csinálja nyugodtan, de ne kapaszkodjon fel más hátán (nem is csak a cím, hanem, hogy rögtön Rockenbauerékra hivatkozik, szinte kiköveteli magának, hogy az ő filmjüknek a remake-jét csinálta meg, aztán nagyjából semmi köze nincs a kéktúrához a filmnek). Meg hát ne közpénzből az ilyen nívótlan, ömlengős vackot... de ez álomvilág, közpénz mindig is lesz az aktuális haveroknak. A jutúbos kommentekben igazából minden benne van, amit gondolok: az eredeti egy életigenlő, örömteli, értékeket felmutató mű volt, ez meg B. igaztalan, kuruckodó, egyszemélyes játszótere.

Rockenbauerék az aktuális helyzetből próbálták a lehető legjobbat kihozni (anélkül, hogy azt mondták volna, hogy minden nagyon jó, minden nagyon szép), B. meg kommunista álnokságot lát minden bokorban 23 évvel a rendszerváltás után, amikor kedvenc pártja éppen minden lehetőséget a markába nyom.

Elég árulkodó, hogy Rockenbauerék sokat beszéltetnek a hatalomban szerepet nem játszó, hétköznapi embereket, humorral, kritikával, idealizálás nélkül (a legjobbak, amikor a hagyományos életformáról kérdezi őket - "Dehogy csinálnám újra, elmennék gyáristának"); a beszédhibák, rontott mondatok sincsenek kipolírozva, B. végig monologizál, szirupos, kicsavart, dagályos mondatokban; illetve néha eljut egészen - a polgármesterig. A kor "átlagembere", a potenciális túrázó nincs sehol (el tudod saját magadat képzelni B. filmjében? És Rockenbaueréban?). Szomorkodás, az van, hogy "jaj-jaj, nem él már senki a falvakban, pusztul minden, jaj-jaj". Há'bazz, azért mert nem lehet megélni, mert kábé senki nem akar ennyire a világtól elvágva lenni, és ez nem valami furmányos árulás, mindenki megy a könnyebb ellenállás felé, egyszerűen nincs az az "istenadta nép", amelyik önként sanyargatná magát (khm, szlovák rendszámos autó, ugye-ugye?). Ettől is olyan izgalmas Rockenbauerék sorozata: az élő, valódi embereket mutatta be, nem voltak a szereplőikkel szemben elvárásaik. (A múltba révedők - "hajh, bezzeg ősapáink" - valahogy saját magukat mindig zselléreknek parancsoló nemesnek képzelik el magukat, sosem annak a parasztnak, aki egész nap robotol, 45 évesen meg totál rokkant, tanulni nem tanulhatott sosem, a világ neki a falu meg a határ. Illyéstől a Puszták népe elég szépen leírja ezt a miliőt, hogy mennyire is volt tiszta, szent és egyszerű.)

 

Bocs, kicsit hosszú lett, és már biztos mások is megírták ugyanezt itt...

 

(A Bakancslista sorozata az első rész alapján szintén nem jön be. Konkrétan a túrázás élménye hiányzik belőle. Az, ami nagyon jól működik náluk az eseti dolgoknál, az élménykeresés és élménymutatás, az impulzív filmes megoldások, egyáltalán nem jön be a kéktúra esetén, ami egy hosszabb, nyugisabb, elmélázóbb túra. Meg nagyon hiányzik belőle az információ, a táj; szóval csalódás ez is egyelőre. Meglátjuk mi lesz.)

Előzmény: akárkibárki (59145)
Törölt nick Creative Commons License 2016.09.14 -1 0 59156

Tolnai Ferenc viszont -úgy tűnik- nincs a visszaadók közt.

Előzmény: akárkibárki (59145)
Törölt nick Creative Commons License 2016.09.14 -1 0 59155

"Bayer a gulágos sorozata miatt kapta meg a díjat"

Nem, ez csak a hivatalos indoklás volt. Mindenki tudja, hogy az állami kitüntetések hogy működnek - a 80%-át leosztjuk a nekünk lelkesen lihegő szervilis kutyáknak, a maradékot meg mutatóba tőlünk függetleneknek, hogy adjunk a látszatra. Ez nem a mostani hatalom találmánya, hanem mindig így ment. Bayer sem azért kapta, mert jobb lenne egy Zs-kategóriás hőbörgő lakájzsurnalisztánál.

A megoldás: az ember csak szakmai díjakat fogadjon el, és tartózkodjon minden politikustól. És akkor nem kell visszaadogatnia sem a kitüntetést. 

Előzmény: akárkibárki (59148)
Törölt nick Creative Commons License 2016.09.14 -1 0 59154

Ha indulsz majd Putnoktól keletre akkor lehet veled tartanék olykor-olykor.

Szeretem azokat a vidékeket.

1. a Cserehát ikonikus temploma

2. harmadik kéktúra járásomon már lehet hogy tennék egy kitérőt az Esztramos megmaradt csúcsára...

Mit szólnál hozzá Hörpölin, bár még messze van a tavasz, de csak úgy mint ötlet szerinted?

Előzmény: hörpölin (59144)
Törölt nick Creative Commons License 2016.09.14 0 0 59153

Garass, ez a Trautschon tanösvény már tavaly is megvolt teljes pompájában, mikor a Rákóczi-túrát jártam, 2015. 07.11.-én.

 

 Hercegkútnál csatlakozott a Rákóczi piroshoz.

 

 

Előzmény: garass (59117)
Törölt nick Creative Commons License 2016.09.14 -1 1 59152

Ezzel az egy  mondatoddal egyetértek, a többihez olvasd el figyelmesen a cikket, mert benne van a válasz. 

Csuhás példája teljesen jó volt.

 

 "...a Másfélmillió lépés Magyarországon – 32 év múlva című film stílusa, hangneme rendkívül távol állt Rockenbauer Pál filmjeinek szellemiségétől, a sorozat pedig a médiaetikát és a szerzői jogot semmibe véve az országosan ismert sorozat címével jelent meg..."

 

Ennyi.

Előzmény: akárkibárki (59145)
akárkibárki Creative Commons License 2016.09.14 -1 0 59151

Az a rossz a példádban,hogy ő nem másolta az előzőt,hanem ugyanazt a dolgot egy más stílusban és a saját látásmódjában forgatta le.Nekem sem tetszett a sorozata,de ennek köszönhetően még jobban tudtam becsülni a régit.De ezek alapján a filmvilágnak is tiltakoznia kellett volna az Oscar-díjaknál,ha nem eredeti ötletes film nyert?Mégsem hallottam,hogy mondjuk a Titanic kapcsán nagy lett volna az Oscar-díjak visszaadásának a divatja.Tiszteletben tartva a véleményedet szerintem ez egy kampányszerű megmozdulás,mert a visszaadás okaként megjelölt,nácinak titulált cikkéből(Szögi Lajos halála kapcsán írt) is részleteket kiragadva és ezzel elferdítve a mondanivalóját érveltek a szélsőségessége ellen.De ez a téma nem biztos,hogy sokakat érdekel,szóval befejeztem.:)

Előzmény: Csuhás (59149)
ndavid42 Creative Commons License 2016.09.14 0 0 59150

Ó, hogy az működik ezek szerint? Az interneteken minimális infót találtam róla (nem működő honlap és társai), de ha üzemel, megeresztek egy telefont, hátha. Köszi!

Előzmény: donjuan1984 (59140)
Csuhás Creative Commons License 2016.09.14 0 2 59149

Mondok egy példát: Valaki másolt egy doktori értekezést. A dolog régen elévült, de ez az ember nyilván sok sok egyéb nagyszerű cselekedete ellenére sem illik az ország vezetői közé. Ha valaki fura nézeteket vall, plagizál egy sorozat kapcsán ( amit lelkes kéktúrázóként nem tudtam végignézni, szembe sokszor látott megunhatatlan eredetivel ), de esetleg csinált egy talán nagyszerű sorozatot, mindezt összevetve nem alkalmas arra, hogy egy kitüntetéssel a fiatalok( és idősek) elé állítsák példaképnek. Ez az én magán véleményem és ezzel osztozom a kitüntetettek kisebb részével akik a visszaadást választották.

Előzmény: akárkibárki (59148)
akárkibárki Creative Commons License 2016.09.14 -3 0 59148

Régebben nem lehetett volna más díjazottak ellen politikai indokokból tiltakozni? Dehogynem!A régi sorozat címét megtoldották egy kicsit,a stílus pedig valószínűleg nem is akart ugyanolyan lenni.Bayer a gulágos sorozata miatt kapta meg a díjat,nem pedig emiatt.Szerintük/szerinted azért nem érdemelhette meg?

Előzmény: Csuhás (59146)
VéPetya Creative Commons License 2016.09.14 0 0 59147

Köszönet a túrabeszámolóért! :)

Előzmény: hörpölin (59134)
Csuhás Creative Commons License 2016.09.14 -1 0 59146

Azt hiszem most van itt az ideje a politika indítékú visszaadásnak is, viszont ők a eredeti film címének szó szerinti, míg a stílusának gyengécske lenyúlása miatt tiltakoztak.

Előzmény: akárkibárki (59145)
akárkibárki Creative Commons License 2016.09.14 -2 0 59145

Szerintem a lovagkereszt egy megtisztelő kitüntetés.Ha visszaadják,akkor adják,de biztos vagyok benne,hogy ha Roki élne,akkor ő nem adná vissza.

Előzmény: Törölt nick (59143)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!