Keresés

Részletes keresés

_Zita_ Creative Commons License 2020.09.21 0 0 332

Sziasztok!

 

Még a nézelődés szintjén állunk a 8 osztályos gimik terén, és a Szilágyi Erzsébet Gimnázium is szóba jött. Kérlek meséljetek! Minden érdekel! :-) Mennyire építenek közösséget a diákokból? Megtanítják-e az ötödikeseket tanulni, jegyzetelni (tanulástechnika, vagy hasonló dolog szerepel-e valahol a tanrendben, ha eldugva is)? Mi az általános kilépő szint a nyelvtanulás kapcsán (mi a német-angol szakot célozzuk be elsősorban)? Köszönöm előre is!

Batata2008 Creative Commons License 2020.05.01 0 1 330

Nincs nagy különbség a diákok kepesége közt. Osztályonként vannak szuperokosok. De ez osztályonként 1 ember. Hogy megmutassam az oktatás kiválóságát Bolyai Matekversenyen országos 10.lettünk én és a 3 barátom. Matektanárom Bálint Ica néni. Imádom. Nagyon kedves jól tanít. 

Előzmény: feketeretek1970 (327)
Batata2008 Creative Commons License 2020.05.01 0 0 329

Ja és a matematika és a nyelv oktatása kiváló. 

Előzmény: feketeretek1970 (327)
Batata2008 Creative Commons License 2020.05.01 0 0 328

Szia! Kapus Áron vagyok Szilágyis diák. A Szilágyiól  imádom nagyon jó hely. Jó közösség. Van 2 biciklitùra egy sítura és egy evezős tábor plusz nyáron 2 öko tábor, Zamárdi. A bickli túrák helyszíne és ideje:az őszi a Balatonnál van a tavaszi a fertő tónál. A situra karintiában a gerlitzenben van. Az evezős tábor a mosoni Dunán. Jó fej tanárok. Remélem látlak jövőre valamelyik osztályba. 👋 

Előzmény: feketeretek1970 (327)
feketeretek1970 Creative Commons License 2020.02.10 0 0 327

szia,

 

érdeklődni szeretnék, hogy milyen irányban fejlődött a Szilágyival kapcsolatos véleményed. Szóbeli előtt állunk és - ha minden jól megy - akkor több iskola közül is választhatunk. Ezek egyike a Szilágyi. Előre us köszönöm, ha néhány mondatot írsz a tapasztalatodról. Illetve az érdekelne elsősorban, hogy milyen a matematika és a nyelvoktatás, továbbá mekkora eltérések vannak a diákok kéepssége között.

 

Köszönöm.

 

Előzmény: macskamati (320)
generátoros Creative Commons License 2019.11.05 0 0 326

enese lauráról semmi jót nem lehet elmondani. vacak ember

Előzmény: saroktelek (317)
erol Creative Commons License 2018.04.25 0 0 325

Nálunk is közeleg a 8 osztályos gimnázium kérdése és szintén vacillálok a Szilágyi Erzsébet Gimnáziumon.  Van valakinek friss tapasztalata az iskolával kapcsolatosan? Előre is köszi a válaszokat - ha lesznek.

syrius Creative Commons License 2018.01.09 0 0 324

Relatíve friss van. Kb. fél évszázados :-) 

Előzmény: csalaja13 (323)
csalaja13 Creative Commons License 2018.01.04 0 0 323

Üdv,

 

 

Van valakinek friss tapasztalata erről a suliról? 

 

Remlah Creative Commons License 2015.10.17 0 1 322

Sziasztok!

 

Idén végeztem a Szilágyiban, úgyhogy momentán a pár ember egyike vagyok, aki nyilatkozni  tud az iskola jelenlegi minőségéről. Körülbelül március óta van megnyitva ez az ablak a böngészőmben, a halogatást nem tudta kinevelni belőlem az iskola :D Nyilván csak a saját véleményemet, és tapasztalatomat tudom megosztani, előfordulhat hogy másnak eltérő gondolatai vannak.

Nem tudom hogy mit kéne írnom, túl sok dolgot tudnék mesélni, úgyhogy tematikában macskamati posztját fogom követni, ha közben eszembe jut valami fontos, majd írom a végére :)

 

Elég rossz általánosból jöttem, ott gyakorlatilag 0 tanulással végig kitűnő voltam. Ahogy emlékszem, a Szilágyit a szüleimmel közösen választottuk (habár a tégla bauhaus épület elég mogorvának tűnik, belül egyáltalán nem ilyen), akkor a 8 osztályos gimnáziumok rangsorán a 200. hely körül lehetett. Az eltelt 8 évben teljesen jogosan került az élbolyba!

 

Be kell valljam, az első évekből elég halvány emlékeim vannak csak. Az első 1-2 évben megtanultunk tanulni, és normálisan jegyzetelni. Nem rémlik hogy túl nehéz lett volna, ellenben az általánosnál szignifikánsabban többet kellett tanulni, és más volt a számonkérések rendszere is (előtte nem volt nem bejelentett felelés, röpdolgozat, és társai). Azt hiszem hetedikben és nyolcadikban lettem kitűnő.

 

A 8 év alatt másfél tanárom volt, akivel nem voltam megelégedve. Egyikőjükkel személyes konfliktusom volt, de többen nagyon szerették, így őt csak egy félnek tudom be :)
Másikójuk története előtt a mai napig is értetlenül állok. Ötödikben megkaptuk, és úgy tűnt hogy egy tök jó tanár lesz, mert haladtunk az anyaggal (idegen nyelv). Aztán hatodik-hetedik osztály körül már nem tanultunk semmit. 2-3 oldalas memoritereket adott fel, semmi értelme nem volt megtanulni. Ezt már akkor is beláttam, így nem is foglalkoztam vele, kaptam rengeteg egyest, év végén mégis dícséretes ötöst adott. Ezen túl is voltak még érdekes dolgai, de már nem számít. Mindezek miatt a szülők is kifejezték nemtetszésüket, ahogy mi is rendszeresen panaszkodtunk. Az iskola vezetősége viszont nem csinált semmit! Nem tudom hogy miért, mert a 8 év alatt bármilyen - akár negyede ilyen súlyos - panaszunk volt, az iskola azonnal intézkedett, és megoldotta a problémát. Tanárnő végül kilencedik osztály után ment el, folytathattuk a hetedikes anyagot más - immáron jó - tanárral.

Macskamati posztjához annyit, hogy igenis vannak tyúkanyók (vagy tyúkapók :D), csak nem annyira feltűnő. Parnerként kezelnek, de ugyanannyira vigyáznak ránk, mint általános iskolában a tanítónénik.

Általánosságban minden tanár nagyon jó, persze vannak kivételek. Csak hogy említsek is valakit, szerintem tegye össze a két kezét, akinek a lány/fia megkapja valamilyen tantárgyból Liszka vagy Péterffy tanár urak egyikét! Szerintem messze a legjobb tanárok az iskolában. És nem arról van szó, hogy nem kell náluk tanulni, vagy elnézik ha késik valaki. Szerintem mindenki rettegett, és remegő kézzel lépett be a termbe, ha Liszka-féle számonkérés volt kilátásban, de ahogy tanít, az egyszerűen zseniális!

Mind a humán, mind a reál tárgyak oktatása jó minőségű volt, a tanárok általában el tudják érni, hogy a diákot érdekelje is az anyag, ne csak megtanulja.

 

A kajáról sajnos nem tudok nyilatkozni. Csak ötödikben voltam menzás, nem rémlik hogy rossz lett volna, de valamiért mégis inkább ettem máshol (ha bárki kíváncsi, tudok ajánlani jó éttermet, kifőzdét, kocsmát az iskola közelében).

 

Az évfolyamról (60 fő) 1-2 ember kivételével mindenkit felvettek abba a felsőoktatási intézménybe, amit első helyen jelölt meg. Számomra itt derült ki, hogy a matek milyen jó volt a Szilágyiban (Hurták és Szabolczki tanárnők <3), Analízisen gyakorlatilag nem mondanak újat :)

 

Ha bárkinek kérdése lenne az iskolával kapcsolatban, írjon nyugodtan (inkább e-mailben, azt naponta nézem, fórumra csak ritkán lépek fel)!

 

TL;DR

Iszonyatosan jó nyolc év volt, az oktatás színvonala is remek. Mindenkinek ajánlom a Szilágyit! Ha kérdésed van, írj!

Előzmény: macskamati (320)
B.é.l.a. Creative Commons License 2015.02.03 0 0 321

Én Petőfis voltam, de sok Szilágyis ismerősöm van.

Előzmény: macskamati (320)
macskamati Creative Commons License 2015.02.02 0 0 320

Sziasztok! :)

 

Egy éve, amikor lázasan próbáltam a neten fellelhető infókat összelapátolni a Szilágyiról, sokat olvasgattam itt, de csak bizonytalanabb lettem. :) Akkor elhatároztam, hogy ha lesznek tapasztalataink, írok majd, a jövő paraanyukái kedvéért. :D

 

Szóval, a kisfiam most ötödikes, túl vagyunk az első féléven. A többes szám nem véletlen.... :) A kiindulás: gyenge általános iskolában majdnem kitűnő, kényelmes, szórakozott, de jó képességű gyerek, erős magyar, elrontott matek központi. 

 

És akkor a tapasztalatok. Tanulni kell, de még az én lassú gyerekemnek is max. 1 óra naponta. A legtöbbször kevesebb. A nyelvoktatás remek! Tempósan haladnak, de alapos a tudásuk. Töriből tanulnak jegyzetelni és tanulni, időben rendszerezni. Van dráma és konfliktuskezelés. A gyerek félévi átlaga 4,3 lett, elégedett vagyok. :) 

 

A tanárok szinte mindannyian szuperek. Az tény, hogy sokkal nagyobb az önállóság, ebbe bele kell szokni, itt nincsenek tyúkanyó tanítónénik. Azt érzem, hogy kevésbé babának, sokkal inkább partnernek kezelik őket, de ez számomra kifejezetten pozitív. A nagyok egyáltalán nem foglalkoznak a kicsikkel, semmiféle attrocitás nem érte eddig a gyereket. Max. a hatodikos-hetedikes "nagyok" részéről jut némi figyelem a kicsikre, mivel velük mennek kirándulni, ők szervezik a gólyaavatót, stb. De semmi negatív. Az osztálytársak jó fejek, bár gondolom, ez véletlen is lehet. 

 

Hogy rosszat is mondjak, a kaja vacak.

 

De ami a legeslegfontosabb, hogy a gyerek imádja a sulit, büszke "szilágyis", örömmel megy minden reggel. Tudom, fél év nem a világ, még az is lehet, hogy csalódtunk, vagy megutáljuk a Szilágyit, de akkor nagy bajban leszünk, mert két gyereknek kell új sulit keresnünk, ugyanis - ha minden jól megy - ősztől a kisebbik fiam is ide jár majd. :)

 

Anna anyukája Creative Commons License 2013.02.27 0 0 319

Kedves andkatba!

 

Nálunk idén jött el a 8 osztályos felvételi ideje és szintén vacilálok a Szilágyi Erzsébeten. Odairattátok végül a gyerkőcöt? Van valakinek friss tapasztalata az iskolával kapcsolatosan? Előre is köszi a válaszokat - ha lesznek.

Előzmény: andkatba (311)
saroktelek Creative Commons License 2012.06.14 0 0 317

Sziasztok. 83-87 C osztály

Ofő, mat-fiz: Balaskó Attila (én szerettem, csak a szüneteket nem szerette betartani, volt hogy a következő tanár külde már el...)

földrajz. Agócsné, Molnár Jani(róla már leírtatok mindent)

Ének Jelinek Gábor (inkább operaénekes, mint tanár, de aranyos volt)

magyar: Hermanné (utólag jön rá az ember, hogy jól tanított, akkor egy kicsit furcsa volt... jó agytrona memoriterekkel, sok könyv elolvasása, amit talán az értben a kezembe nem vettem volna)

Kémia: Pilci nénivel kezdtük, de elvitte a mentő, utána Villány Attila (kemény de jó tanár, 3 év múlva is felismert az utcán) Tóth Katalin (hát Villányi után... néha sírva rohant a szertárba...)

Biológia Ungerné (talán... kicsit rettegős volt az óra...)

Számítástechnika Valovics István kosárlabda bíró....

Testnevelés Decker Laci bácsi (imádtam) Páni Ferenc (kevésbé...)

Rajz René... (meleg volt a helyzet... egyszer krétakupacot törtünk a tanári asztalra még az ENSZ Biztonsági Tanácsa is foglalkozott az üggyel)

Német Bór Magdi (tényleg tudott inni a banketten 30 perc 5 pohár vodka..."Csúnya a mosolyuk picinyeim!")

Orosz: Szontág Kati (jelentem mostanában használom a nyelvet!)

Matek fakt: Somogyiné (Jó felkészítés a felvételire, csak utána egy év Lenti nem kellett volna, hogy mindent elfelejtsek...)

Töri Sallainé (sokszor próbált megszámolni bennünket de nem mindig sikerült. Éljen a párt!)

Technika: Nagy Róbert, Mikrobi... (tökéletes kört rajzolt a tábláta szabdkézzel... aztán belejavított, hogy még tökéletesebb legyen...

 

És akik nem tanítottak:

Anker Antal (a D-sek betették a kispolskiját a fal és az oszlop közé, mi meg segítettünk kiszedni...)

Dobos Zsuzsa (a fiúk azért megnézegették rendesen...)

Enese Laura (megtizedelte az osztályát....)

 

Összeségében jó gimi volt felkészített az egyetemre és egy kicsit az életre is... még 46-os osztálylétszámmal is

Ljungberg Creative Commons License 2011.11.20 0 0 316

Gondolom azok számára, akik nálam régebben ballagtak, bizonyára nagyobb élményt jelentett. Emlékeim szerint a 120 éves mulatságon jóval többen is voltak, és talán a szervezés is jobban sikerült. Ez a mostani kicsit esetleges volt számomra.

 

A könyv elég drága, viszont szép, egész igényesre sikerült.

Előzmény: ágika1 (315)
ágika1 Creative Commons License 2011.11.20 0 0 315

Szerettem volna elmenni, de közbejött egy vidéki családi program. Mi nem tetszett?

A tablókönyvet láttad? Mekkora?

Előzmény: Ljungberg (314)
Ljungberg Creative Commons License 2011.11.20 0 0 314

Szerintem tré. De lehet, hogy csak rosszul álltam hozzá.. :)

Előzmény: Bandi-T (313)
Bandi-T Creative Commons License 2011.11.19 0 0 313

Milyen volt?

Előzmény: Ljungberg (312)
Ljungberg Creative Commons License 2011.10.28 0 0 312

130 éves buli lesz november 19-én, 15 órától.

andkatba Creative Commons License 2010.05.07 0 0 311

Kedves Nannics,

gondolkodtunk azon, hogy a gyerekünk a Szilágyiba menjen. 2009-es bejegyzésedet olvasva ( "...a tanarokat egyaltalan, konkretan semmi nem erdekli...") igencsak elbizonytalanodtunk...Változott valami azóta? Előre is köszönöm, ha gyorsan válaszolsz...

Előzmény: Nannics (307)
Ljungberg Creative Commons License 2009.10.23 0 0 310
Eaglet Creative Commons License 2009.08.08 0 0 309
1968-ban érettségiztem. Berzsák tanár úrtól én is tartottam és közepesnél nem is volt jöbb az osztályzatom. Érettségin viszont mindent tudtam és összességében 4-es lett a történelem érdemjegy. Szerettem volna megosztani a Berzsák tanár úrral az örömöt, de már nem volt rá lehetőségem. Valószínüleg a meggyőződésünk különböző lenne, de ettől függetlenül nagyon tiszteltem és öröm volt örömöt okozni neki az eredménnyel.
Büszke voltam, hogy Szilágyis lehettem, nem beszélve arról hogy a lakásunkhoz is ez a gimnázium volt a Petőfin kivül a legközelebb..
Előzmény: pettinke (308)
pettinke Creative Commons License 2009.05.23 0 0 308
jaja, ez így volt. de aki tényleg ki akart menni, az hátul a kerítésen teljesen símán kimászott :-)
Zűrös Mátyást meg megnéztük TV-n, valahogy került egy.
Előzmény: Leofan (304)
Nannics Creative Commons License 2009.01.05 0 0 307
"Az a baja a Szilágyinak is, mint az összes 8 osztályos giminek.

Alsóban is a "nagyok" tanárai nyomják az anyagot, holott egy kis ötödikesnek máshogy kell(ene) mint a nagyoknak. Sokat szenvedtünk ezzel, de ennek pár éve, így talán javult a helyzet.

Pl elvárták tőlük, ötödikben, hogy jegyzeteljenek órán!!! Ez persze nem abszurdum, de fel kell őket készíteni.

Idegesítő volt pl az is, hogy az ebédeltetésnél a kicsiket a nagyok simán kilökdösték a sorból, ha nem volt ott éppen felügyelő tanár! "


Hihetetlen, hogy semmi nem valtozott. Identol jar oda a gyerekem, otodikes, nagyon megbantam. Ennyi kiherelt, buvalbaszott, flegma tanart en meg eletemben nem lattam... Bedoltem az igazgatono kedvessegenek, nem kellett volna. Es igen, tenyleg, a gyerekeknek maguktol kell megtanulni jegyzetelni es a mai napig kilokik a nagyok a kicsiket, igaz, ma mar akkor is, ha ott van a tanar, mert a tanarokat egyaltalan, konkretan semmi nem erdekli...
syrius Creative Commons License 2007.12.23 0 0 306
Egyébként a mi osztályunkból nem sokan "úszták meg" diploma nélkül.
syrius Creative Commons License 2007.12.23 0 0 305

Te jó ég, én ugyanezen a napon beszereztem egy TV-t az osztályomba és "bezártam a gyerekeket:-)" (no nem kellett) hogy megnézzék a köztársaság kikiáltását.

Ja persze én akkor már tanítottam és persze nem a Szilágyiban.

Arra azért emlékszem, hogy a Szilágyi melegágya volt a demagóg párttag tanerőknek (is). Ott volt a Kemény Gábor(?) aki filozófia helyett valami tudományos coclizmussal untatott minket, vagy Lázár Györgyné (Adi néni, a minálnok neje) és aztán jött a Fazekas, aki ahogy emlékszem hirhedetten nagy komcsi volt (aki mást tud írja meg) Persze az is igaz, hogy:

a korábban említett Berzsák tanár úrnál meggyőződésesebb kommunistával nem találkoztam, de szerintem maximálisan tisztességes volt és úgy gondolom minta példája volt a normálisan gondolkodó párttagnak, aki nem karrierépítésre használta tagságát.

Bugár Béla tanár úr pedig, ha jól tudom az Egyházügyi Hivatalba távozott (ami igazi pártállami képződmény volt) ennek ellenére igen izgalmas órákat tartott, aktuálpolitikai töltettel.

Az meg különösen izgalmas kérdés, hogy vajon volt-e a testületben politikai ellenzék és mire mentek 90 előtt illetve után.

Előzmény: Leofan (304)
Leofan Creative Commons License 2007.12.23 0 0 304

Szia!

 

Hát csak annyit, hogy tőlünk az érettségi után azt hiszem 4 vagy 5 főt vettek fel közvetlenül felsőoktatásba!!! Aztán a 10 éves osztálytalálkozón kiderült, hogy később még néhányan bejutottak ilyen-olyan (többnyire fizetős) főiskolába, de így is max 10-12 emberkéről beszélünk.

Szóval az iskola színvonala azt gondolom meg sem közelíti a korábbi évekét! Ez sajnos nagyon szomorú, és nem tudom, mi lehet az oka. Tény, hogy biztos nem a legjobban kereső tanárok tanítottak, na de egy Eti nénit, egy Laurát a katedra közelébe se kellett volna engedni.

 

Még egy emlék: elsős voltam, 89 ősze. Szűrös Mátyás épp a Köztársaságot kiáltotta ki a Parlamentnél. Többen el akartak menni a suliból, de az őskövület igazgatónő (Feketéné) bezáratta az iskola kapuit, foglyok voltunk! Erre a negyedikesek mindenkit felszólítottak, hogy üljünk le az aulában, ebédlőben ülősztrájkoljunk. Nagyon élveztük (bár elsős lévén nem nagyon értettem a politikához), de aztán nagyon meg lettünk félemlítve, és visszamentünk "tanulni"

 

 

Előzmény: syrius (303)
syrius Creative Commons License 2007.12.22 0 0 303

68-72

matek: hát 5 is volt, de az elsőbe úgy emlékszem kicsit szerelmes is voltam (nem pont emiatt, de elment szülni:-) a többi felejthető volt, de 4-ben a Maurer Marika mindent pótolt, csodás teremtés volt

kémia: áldott emlékű Tibi bácsink jóságos, ha kellett szigorú, de mindezt értünk tette

biológia: Irma nénink (OF) szintén szeretettel és tudással okította osztályát

ének: Mohainé, Katanics, hát egy intézmény volt, akit tanított az sose felejtheti.

Töri: Berzsák Béla (sajnos csak 1 évig) a legszigorúbb ember aki valaha tanított. Soha nem sirattuk egyik tanárunkat sem úgy ahogy őt és nem emlegettünk olyan tisztelettel, szeretettel.

magyar: Balás Béláné ragyogó órái voltak, megszerettette velem a magyart, de meg is szégyenített (joggal) ha készületlen voltam

német: Hilda néni, sokat követelt, de aki nála kettes volt (pl. én) az többet tudott, mint a másik csoportban a 4-es tanuló

orosz: Hanna néni ...:-) áná bülá russzkaja ucsityejnyica:-)

 

röviden ennyi, és ezt azért kellett kiírnom magamból, mert végtelen szomorúsággal olvastam a Te névsorod. Nem hiszem, hogy csak a koromból fakadó nosztalgiáról volna szó. Hova süllyedt ez az iskola? Hol tart most?

 

Előzmény: Leofan (301)
katfree55 Creative Commons License 2007.12.22 0 0 302

Ádám Erzsébet évfolyamtársam volt, a Falubáné pedig már akkor is tanított, amikor én odajártam. Te nagyjából a lányom korosztálya vagy - ő is odajárt. Kegyetlenül megszenvedtünk a Laurával, sokszor együtt  sírtunk a gyerekekkel! A szülők között volt egy egyetemi (töri) tanár is aki szintén elképedt a módszereitől. Viszont ma már csak nevetnek az egészen.

 

Kellemes karácsonyi ünnepeket kívánok minden kedves jelenlegi és volt Szilágyisnak.  :)

Előzmény: Leofan (301)
Leofan Creative Commons License 2007.12.22 0 0 301

Sziasztok!

 

89-93:

 

Matek-fizika: Balaskó. idétlen vigyor, ünnepnapokon az apja verseit olvasta fel, amúgy nem volt rossz tanár

Kémia: Eti néni: undorító hányinger

Magyar: Ádám Erzsébet: neurotikus hisztigép

Töri: Enese Laura: szó szerint felolvasta a könyvet, amit szó szerint le kellett írni, majd szó szerint felelni. Tanár az ilyen?

Tesi: Szijártó Kornél: jó arc volt

Filozófia: Szathmári Botond a lányok rajongtak érte

Ének: Csík Miki: féllábon, magunkban kellett énekelni a zsipsz-zsupszot: Ülj le egyes, nem énekeltél! Teljesen megbomlott az elméje, pedig nagy tudású ember lehetett.

Rajz: René: Kő meleg (egyszer megfogta a fenekemet), uncsi órák. Egy pojáca volt.

Olasz: Faluba Kálmánné. Na ő legalább rendes ember és jó tanár is volt.

Orosz: Kánnár Mária: Róla semmi emlékem, pedig 4 évig tanított oroszra.

És persze a kimaradhatatlan Molnár Jani. Minden óra egy kabaré.

 

Amúgy az egész tanári kar inkább emlékeztetett egy Kusturica film szereplőire, mint komoly tanítókra.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!