Keresés

Részletes keresés

2robot2 Creative Commons License 2022.09.07 0 0 342

"analóg" conway-életjáték. leírásban van link a web demóra

https://youtu.be/0Kx4Y9TVMGg

pert2 Creative Commons License 2021.08.16 0 0 341

A most mukodo robotokat is robotok hozzak letre, hogy ezek elolenyek vagy sem az mar kerdes. Egyebkent a butarobotok veszelyesebbek, el tudnak inditani egy atomhaborut is. Es raengedve egy varosra kepesek pl kiirtani a 165 centis voros haju varoslakokat, vagy akarkit akire be vannak programozva.

Előzmény: Törölt nick (338)
Manic Miner Creative Commons License 2021.06.02 0 0 340

agyam eldobom, valaki beleprogramozta a conway életjátékba a conway életjátékot...https://youtu.be/xP5-iIeKXE8

hiper fizikus Creative Commons License 2019.03.30 0 0 339

Nyilván mesterségesnek . 

Előzmény: Törölt nick (338)
Törölt nick Creative Commons License 2019.03.30 0 0 338

ami emberi produktum, az mesterséges .

 

És az általad mesterségesnek nevezett produktum által mesterségesen produkált dolgokat minek nevezed majd?

Például amikor az ember által létrehozott mesterséges élőlény is létre tud hozni más fajta mesterséges élőlényeket.

Előzmény: hiper fizikus (337)
hiper fizikus Creative Commons License 2019.03.30 0 0 337

Ami az élő vagy a holt termésyet produktuma, az természetes, ellenben ami emberi produktum, az mesterséges . Ez ilyen egyszerű .

Előzmény: Törölt nick (335)
Törölt nick Creative Commons License 2019.03.30 0 0 336

A kutyák megtudják tanulni az emberi beszédet. Legalább is jó sok szó jelentését értelmezni tudják.

Az emberek tőlük sokkal korlátozottabban értik az ugatásukat.

Úgy tűnik az (emberi) intelligenciával nem növekedett a primitívebb fajok megértésének képessége.

 

Talán csak a szándék és az elszántság hiányzik.

Egyesek a primitív népek nyelvét is képesek voltak megtanulni. Mások pedig megfejtették az ősi hieroglifákat.

Kellő mértékű tudományos elismerés reményében a kutyák kommunikációjának tanulmányozására is biztosan lenne jelentkező. Valamiért a delfineket tanulmányozni perspektivikusabb.

Előzmény: Bign (320)
Törölt nick Creative Commons License 2019.03.30 0 0 335

Mivel azonban az ember is a természet része, ezért az emberi produktumok is természetesek végső soron.

 

Természetellenes lét pedig ab ovo nem létezik. Mesterségesen sem állítható elő.

Bizonyos dolgokat a "természet" nem állított elő eddig, csak az ember. Ami szintén a természet része, és nem természetfeletti. Persze időnként az ember is próbálkozik a lehetetlennel.

Előzmény: Tuarego (326)
titkom Creative Commons License 2017.04.26 0 0 334

Egy kapcsolódó film: Ködjátszma

Bétaverzson Creative Commons License 2016.12.25 0 0 333

Javaslom - szerényen - hogy a mesterséges élet megteremtését célul tűzők elébb készítsenek biztonsági mentést a meglévő igaziról.

(A mentéseket tartalmazó floppy-lemezeket aztán csakis olyan helyekre vitessék, ahol azok filctollas feliratait nem fakítja ki a Nap!  :)

Bétaverzson Creative Commons License 2016.12.25 0 0 332

Nem csak az emberi agy képes nagy dolgokra. A házimacska pl. felnéz egy ágas-bogas magas fára, majd rövid töprengés után sértetlenül jut - fut - fel annak igen magasan lévő ágára!

 

De ez még semmi! A meglehetősen kicsi agyú szúnyogot képtelenség zuhanyozás közben vízsugárral legyőzni. (A fürdőszoba már vízben áll, de ő még szabadon repdes ... )

Előzmény: Tuarego (328)
Bétaverzson Creative Commons License 2016.12.25 0 0 331

"A kombinatív készségek terén is jelentőset léptek előre a számítógépek, s a rajtuk futó programok, bár összességében nem érték még el az agy teljesítőképességét, ill. csak néhány részterületen (pl. sakkjáték)."

Amiben a gyári automaták már meghaladták az emberi agy teljesítőképességét - legalábbis gyorsaságban - az az ún. jelfeldolgozó képesség. Pl. a mai mobiltelefonok elképesztő "éterzajból"  szűrik ki a célszemélynek szánt információt - szinte azonnal.

Előzmény: Tuarego (328)
Bétaverzson Creative Commons License 2016.12.25 0 0 330

A program-készítésről is valamit: Programokat írni minden élőlény elődje tud, de kőbe/botra vésni - vagy papíruszra/papírra/"szilárdtest" mikrocsipbe vetni csak ember képes.

Előzmény: Tuarego (326)
Bétaverzson Creative Commons License 2016.12.25 0 0 329

Oh, igen. Az 50-es években a felküldött űrszondákat eleinte mesterséges holdaknak nevezték, majd a műhold elnevezés terjedt el.

A mesterséges végtagok műanyag helyett sokáig fából készültek. Ezeket mindig is művégtagoknak hívták.

A művi vetélés egy időben tiltva volt (itt a "mű" jelentése egész más, mint pl. a műugrás, a műlovarda, a műkorcsolya, a művész, stb.-k esetében).

Előzmény: Tuarego (326)
Tuarego Creative Commons License 2016.12.25 0 0 328

Természetesen végleges véleményt akkor tudnék mondani, ha megnézném a filmet, így csak a trailer alapján tudtam nyilatkozni. Azért sok minden kiderült abból is a film jellegét tekintve.

Ahogy Helem is jelezte, könnyű beszélni az agy "áttöltéséről", lemásolásáról ilyen filmekben, de a gyakorlatban ez szinte lehetetlennek látszik. A másik kérdés, hogy van-e egyáltalán értelme, abból a szempontból, hogy így teremtsünk mesterséges intelligenciát. Az emberi agyban ami nagy értéket képez, az a tudás, vagyis a benne lévő információ mennyiség és a kombinatív képesség. Ma már azonban sem az információknak, sem a kombinációs képességnek nem egyedüli hordozója az emberi agy, hiszen annyiféle egyéb hordozó van ( írott anyagok, számítógépek, CD-k, DVD-k, merevlemezek, internet stb.). Az a helyzet, hogy ma már ezeken az egyéb hordozókon sokszorosa létezik annak az információnak, amit a legokosabb, legműveltebb ember aktívan birtokolni képes. Ezeknek az információknak az előhívása sem gond már, hiszen a Google keresővel pillanatok alatt megtalálható szinte bármilyen témájú információ. A kombinatív készségek terén is jelentőset léptek előre a számítógépek, s a rajtuk futó programok, bár összességében nem érték még el az agy teljesítőképességét, ill. csak néhány részterületen (pl. sakkjáték).

Szerintem az egyes emberét meghaladó mesterséges intelligencia nem úgy fog létrejönni, hogy egy vagy több ember agyát letöltik valamilyen más hordozóra, hanem a már egyébként is a hordozókon meglévő információmennyiséget valamilyen program, hálózat egy rendszerben tudja magas kombinatív szinten kezelni, feldolgozni. Sajnos, ezt még nem tudjuk megvalósítani, ill. csak elég primitív szinten, bár nagy erőkkel dolgoznak rajta. Nem elég ugyanis, hogy csak előkapjunk gyorsan mindenféle információkat, hanem ezeket úgymond "értelmes" módon kell kezelni, feldolgozni. Tehát egy olyan fokú asszociativitásra, kombinatív készségre van még szükség, aminek működését nem ismerjük pontosan, éppen ezért nem ismerjük az emberi elme működését sem. Azonban ez nem megoldhatatlan feladat, s vélhetően előbb-utóbb komoly eredmények születnek e téren; olvastam például, hogy egy gépi program eljutott arra a szintre, hogy (Japánban) átment az érettségi vizsgán.

Hogy miként fog megvalósulni az egyedi emberét meghaladó mesterséges intelligencia, azt nehéz megjósolni, de én még azt sem tartom elképzelhetetlennek, hogy ez valahogy spontán módon, tehát nem kifejezetten erre irányuló fejlesztési projekt keretében jön létre. Például úgy, hogy az internetes hálózat rendszere jut el egy olyan autonóm intelligencia szintre, amivel az egyedi ember szintje fölé emelkedik, önálló döntéseket hoz, irányít, cselekszik, miközben az egyedi ember észre sem veszi, hogy ő "csak egy csavar a gépezetben". Vannak, akik szerint már most is ebben a helyzetben vagyunk...

 

Előzmény: titkom (324)
Helem Creative Commons License 2016.12.25 0 0 327

Természetes: Génnek- fehérjék, élőlények- fenotípus

Mesterséges: Mémek- kultúra, tárgyak - "memotípus"

Tuarego Creative Commons License 2016.12.25 0 0 326

A topik címéhez még annyit, hogy a "mesterséges" jelző nem egy egzakt tudományos kategória, inkább csak köznyelvi használatra alkalmas, annak elkülönítésére, hogy vannak olyan dolgok, amik az ember(iség) produktumai, és vannak, amik nem. Mivel azonban az ember is a természet része, ezért az emberi produktumok is természetesek végső soron. (Ez persze nem ment fel bennünket a természetrombolás és egyéb szörnyű tettek elkövetésének felelőssége alól.)

Helem Creative Commons License 2016.12.24 0 0 325

"Általános tapasztalat a földi élet történetéből, hogy minden élőlény igyekszik kiterjeszteni életterét a potenciálisan rendelkezésre álló fizikai terekre. Ez így volt már évmilliárdokkal ezelőtt a baktériumoknál, így volt a növényeknél, állatoknál s így van az emberi fajnál is. "

 

Igen, de ezt könnyebb lesz idővel virtuálisba tenni. Én pl. imádok utazni, túrázni. Sok fiatalt ez nem érdekli. Kockul a gépnél, buliznak, isznak drogoznak. Az emberek egyre jobban, nagyobb arányban behúzódnak ebbe az "jóba". Ez szerintem fokozódni fog ahogy a virtuális valóság kiterjeszkedik. Szemüveg. Minek küzdenének a csillagok meghódításával, amikor "jobb" ezekben?

Előzmény: Tuarego (319)
titkom Creative Commons License 2016.12.24 0 0 324

Hali...
...ez a film is profit-film, elvan azonban "rejtve" benne j pár e topic-ba is illő gondolat, gondolatszikra... mivel szeretem ezt a "mesterséges élet"-"A-life" témát megnéztem ezt is... nem adja át a trailer az is csak profitra hajt... jó lenne az általad "leszólt" okoktól mentes, IRL beszélgetéseket találni, netán összehozni, amolyan "okos-igényes-szűkebb-létszámú"... hogy is mondjam: beszólásokra-szűrt eszmecserén részt venni...

 

 

"amúgy" Békés Napfordulót Minden Betérőnek!

Előzmény: Tuarego (312)
Tuarego Creative Commons License 2016.12.24 0 0 323

kutyákéénál.

 

Ne haragudj, ez milyen szó? Nem mond többet, mint amit javítottál, s szerintem hibás is.

Előzmény: Bétaverzson (322)
Bétaverzson Creative Commons License 2016.12.24 0 0 322

Javítok:

... a kutyákénál ... a kutyákéénál.

Előzmény: Bétaverzson (321)
Bétaverzson Creative Commons License 2016.12.24 0 0 321

A kutyákról az a hír járja, hogy elsősorban/döntően illatanyagok segítségével kommunikálgatnak. Így hát logikus, hogy emberek számára amiatt érthető pocsékul egy/több kutya mondanivalója, mert az emberi szaglás több nagyságrenddel gyatrább a kutyákénál.

Előzmény: Bign (320)
Bign Creative Commons License 2016.12.23 0 0 320

"Ha ide tudtak jönni, akkor nehéz elképzelni hogy ne fejtették volna meg réges-rég a nyelvünket, írásunkat."

 

A kutyák megtudják tanulni az emberi beszédet. Legalább is jó sok szó jelentését értelmezni tudják.

Az emberek tőlük sokkal korlátozottabban értik az ugatásukat.

Úgy tűnik az (emberi) intelligenciával nem növekedett a primitívebb fajok megértésének képessége.

Egy tőlünk teljesen más úton fejlődő lénytől nem túl nagy elvárás, hogy megtudja fejteni a kommunikációnkat? (a kutyával genetikailag nagyrészt (~90%???) egyformák vagyunk.)

 

 

Előzmény: mmormota (314)
Tuarego Creative Commons License 2016.12.23 0 0 319

A másik szerintem meg az, hogy nem jönnek ide. Miért jönnének ide, ha mondjuk elég fejlettek a virtuális teremtett világukkal kellemes körülményeket teremthetnek maguknak. Ha meg ezek a létezők mesterséges intelligenciák, akkor olyan környezetet, bemenetet, virtuális valóságot adnak maguknak amilyet akarnak.

 

Általános tapasztalat a földi élet történetéből, hogy minden élőlény igyekszik kiterjeszteni életterét a potenciálisan rendelkezésre álló fizikai terekre. Ez így volt már évmilliárdokkal ezelőtt a baktériumoknál, így volt a növényeknél, állatoknál s így van az emberi fajnál is. Immáron belakta a bolygónk szinte minden zugát, s most kifelé tekinget a Naprendszer más bolygóira, s azon túl is. A terjeszkedés a szaporodás (replikáció) egyik megjelenési formája, s mint ilyen, az evolúció egyik legfontosabb eleme.

 

Természetesen lehetnek befelé forduló, helyzetükkel megelégedett, nem expanzív idegen civilizációk, amiknek ugyan technikailag lehetőségük lenne a világűrbeli terjeszkedésre, de mégsem teszik meg. Ekkor viszont megteszik mások helyette. Tehát nem biztos, hogy jó stratégia befelé fordulni.

 

Persze, a csillagközi utazás nem könnyű dolog. Mi sem vagyunk még képesek rá. De a távoli világok kutatása, megfigyelése különféle távérzékelési módszerekkel már rendelkezésünkre áll, s esetleg robotszondák küldése is lehetséges. Az emberiség már megindult az expanzív terjeszkedés útján a világűrbe, ami szerintem – hacsak nem történik valami katasztrófa – visszafordíthatatlan folyamat.

 

Előzmény: Helem (317)
Tuarego Creative Commons License 2016.12.23 0 0 318

Az Érkezésben nagyon zavart a primitív elképzelés a kommunikációról. Ha ide tudtak jönni, akkor nehéz elképzelni hogy ne fejtették volna meg réges-rég a nyelvünket, írásunkat.

 

Úgy néz ki, én más szemmel néztem, hogy nekem nem ez jött le a filmből, mint neked...

Azt én sem állítom, hogy ne lehetett benne hibát találni, és sok minden nem derült ki ezekről az idegen lényekről a filmből (esetleg a rendező vagy a forgatókönyvíró fejében több volt róluk). Annyi azért kiderült, hogy a Föld több különböző pontján egyidejűleg jelentek meg banán alakú, hatalmas testek, s ezek voltak a lények űrhajói. Az nem derült ki, hogy honnan jöttek, s tulajdonképpen mit akartak. Úgy tűnt, hogy bár különösebben nem barátkoztak, de kiirtani sem akartak sem minket, sem a bioszférát. Ezt én már eleve érdekesebb alapesetnek tartom, mint azt a gyakori megközelítést, hogy az idegen lények ellenségesek.

Azt én nem tartom furcsának, hogy nem tudtak velünk azonnal beszélgetni, hiszen a filmben nem volt arra utalás, hogy már korábban is figyeltek volna minket. Tehát "réges-régről" nincs szó, hiszen éppen csak megérkeztek. Hogy teljesen másféle a kommunikációjuk, én abban sem látok problémát, sőt, ezt tartom reálisabbnak, mintha emberi hangon, s hasonló tagolással beszéltek volna, s latin betűket használtak volna írásban. Úgy emlékszem, valamilyen hangokat kiadtak, de az számunkra értelmezhetetlen volt, így aztán az írásbeli kommunikációt próbálták meg (sikeresen) a filmbeli szakértők. Azok a köríves, foltszerű "pacák" voltak a lények írásjegyei, s egy-egy szót jelöltek.

 

 

Engem többek között az gondolkodtatott el, mikor a lény "mondta" (fordításban) a főhősnőnek, hogy "a nyelv fegyver" s "te ezt a fegyvert használod". Az meglehet, hogy a fegyver fogalmán nem teljesen ugyanazt értették, mint mi, de belegondolva van abban valami, hogy a nyelv egyfajta fegyver, vagyis amivel bizonyos szinten birtokolni lehet a külvilágot. A nyelv ugyanis az információtovábbítás, -feldolgozás egyik legfontosabb eszköze, s mint ilyen az egyik leghatékonyabb is. Van olyan ismeretelméleti felfogás, mely szerint, amikor valamit megismerünk, valamiről információt szerzünk, azzal egyidejűleg megkezdődik annak rendszerünkbe való beépítése, asszimilációja, hiszen ezzel már elkülönítjük a világ többi részétől, s a róla szerzett információk befolyásol(hat)ják a viselkedésünket azzal a dologgal, s akár a világ többi részével kapcsolatban is. Például, ha felfedezünk egy exobolygót, amin életre utaló kémiai jeleket vélünk megfigyelni, akkor ezt a bolygót máris kitüntető figyelemmel kísérjük a továbbiakban; mintegy "célkeresztbe vesszük", s próbálunk további információt gyűjteni róla, esetleg űrszondát odaküldeni, vagyis ezzel elindul (potenciálisan) a "meghódítása.

 

Tehát nem is annyira butaság a nyelvet fegyvernek, hódító eszköznek tekinteni.

 

Előzmény: mmormota (314)
Helem Creative Commons License 2016.12.23 0 0 317

A másik szerintem meg az, hogy nem jönnek ide. Miért jönnének ide, ha mondjuk elég fejlettek a virtuális teremtett világukkal kellemes körülményeke teremthetnek maguknak. Ha meg ezek a létezől mesterséges intelligenciák, akkor olyan környezetet, bemenetet, virtuális valóságot adnak maguknak amilyet akarnak. Nem látom okát az utazgatásnak. Az ember szeretne utazgatni, de a hatalmas távolságok miatt nem éri meg. A szuper intelligens gépek, meg szerintem azért nem akarnak, mert nincs értelme. Nincs bennük pl. a szaporodási ösztön. Élvezeteket teremthetnek maguknak is. Szerintem ez az UFO dolog korkép. Illeszkedik éppen aktuális fejtettségünkhöz. Mint a középkorban a vallások egyeduralma. Mondjuk 1000 év alatt ez a mindenféle fejlődés lezajlik amiben most benne vagyunk. Utána megáll. Nincs több tudás, amit az anyagból ki lehet hozni. A mesterséges intelligenciák bekonvergálnak. Földtörténetileg ez az 1000 év egy szempillanat. Szerintem mivel ez egy parányi időablak, azért nem látunk körülöttük értelmes lényeket. Ha voltak, vannak, vagy ez előtt vannak vagy ez után. Előtte is lassú a változás, utána sincs kívülről nézve változás. Szerintem ezért nem látunk UFO-kat és mi sem megyünk túl messzire.

Előzmény: mmormota (314)
Helem Creative Commons License 2016.12.23 0 0 316

Ha pl. meghallom ezt az elme fel-le töltést, egyből a szinapszisok jutnak eszembe. Hogyan lenne lehetséges. Mások meg akiknek fogalmuk sincs mondjuk ebben a példában a szinapszisokról az agyban simán elfogadják, gond nélkül élvezik a történetet. Nekik jobb. Ugyanez a kommunikáció. stb.

Előzmény: Helem (315)
Helem Creative Commons License 2016.12.23 0 0 315

"kommunikáció"

 

Az a helyzet nyilvánvalóan, hogy nem tudósok írják ezeket a forgatókönyveket. Nem is kell, de azért jó lenne, ha átfuttatnának velük is a művet. Persze mindenkinél más a küszöb. Mit tekint elképzelhetőnek és mit tekint eleve noszensznek. Más az emberek természettudományos képzettségének szintje. Az e tekintetben tanulatlan embert semmi sem zavarja, azaz minden lehetséges. Másoknak meg sok minden blődli. A természettudományokban járatos sajnos talán kevésbé szórakozik -e zavaró tényezők miatt. De van akit ez se zavar, így is tudja élvezni. Gondolom én, de fene tudja. 

Előzmény: mmormota (314)
mmormota Creative Commons License 2016.12.23 0 0 314

Az Érkezésben nagyon zavart a primitív elképzelés a kommunikációról. Ha ide tudtak jönni, akkor nehéz elképzelni hogy ne fejtették volna meg réges-rég a nyelvünket, írásunkat. Az egy vicc, hogy mutogatnak. 

A csillagkoz9 utazás annyira nehéz feladat, hogy aki meg tudja csinálni az össze tud rakni egy embert egy raklap kutyakonzervből, nem hogy beszélni ne tudna vele rendesen.

Előzmény: Tuarego (312)
Platon Creative Commons License 2016.12.22 -1 0 313

Ha nem is film, de tudom ajánlani a témában Greg Egan: Permutation City című művét.

 

https://www.amazon.com/Permutation-City-Novel-Greg-Egan/dp/1597805394

 

Van benne mesterséges intelligencia, tudat feltöltés, és A-life rogyásig.

 

 

Előzmény: Tuarego (312)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!