olyan kérdésem lenne, hogy 3000m2-es földterületen szernék valamilyen fűszernövényt termeszteni (levendula oreganó....) ami napfényes kedvezően öntözhető talajban jól elvan és gazdaságosan termelhető/eladható?
Görögországi nyaralásom során kaptam erről a fűszernövényről hajtást egy kedves görög asszonytól, de sajnos nem tudott annyira angolul, hogy megkérdezzem mi ez. Csak annyit értettem, hogy jó lekvárokhoz ez a növény. Tudja valaki, hogy mi ez? Most próbálok egyet vízben gyökereztetni.
Hasonlóan készítem, mint a bodzát, vagy akácvirágot.
2 liter vizet felforralok 2 kg cukorral. Kicsit hűlni hagyom, majd ráöntöm a levelekre (virágokra). Belekarikázok 2 citromot, 2 dkg citromsavval jól elkeverem, és hűvösebb helyen állni hagyom 1-2 napig. Közben néha megkeverem. Leszűröm, újra forralom, s forrón teszem üvegekbe, s mehet a száraz dunsztba.
Igen, a fodormenta teára írtam azt, hogy emésztést segítő elsősorban. Ízében kicsit más, de finom. Próbáld ki egy kis ágacskával. Általában vegyesen készítem.
Meg lehet tartani, ha tetszik, ha van rá helyed, van energiád, stb...
De ha intenzív tárkony-ízű fűszert szeretnél, ami kéznél van tavasztól őszig, és leszárítható a köztes időre, akkor azt javaslom cseréld le olyanra (vételkor ellenőrzött aromájú) franciára, ami erre való.
Lehet az orosszal is élni, használni, de nagyságrendekkel másabb a francia. A tapasztalatom ez.
Nekem nagyon nehezen indult be, de 80 cm még most sincs. Rengeteg szára van, sokat kiirtottam már. Apró sárga virága van. Tehát, ha nem francia, akkor kuka? (Pardon; komposzt?)
Vagy: a francia tárkony steril, nem hoz csíraképes magot, nem olyan erőteljes növésű (nálam a francia olyan 80 cm, az orosz 120 fölé is ment).
De leginkább: menj ki egy piacra, ahol van fűszernövényes, vagy kertészetbe. Ahol megesküdnek, vagy fel van címkézve a növény francia tárkonyként, arról szakíts le egy levelet, és dörzsöld el, szagold meg.
Na az a francia tárkony.
Én Veresen a piacon 150 ft-ért vettem egy tövet tavaly. idén már 4 szára van.
Ja, és egy alja nélküli diszperzites vödröt süllyesztettem köré. Így nem tud remélhetőleg meglógni, és nem kell majd irtanom a felesleget.
Ha tárkony, akkor valószínű, hogy az orosznak mondott fajta. Annak nem sok, rosszabb helyen, csapadékosabb időben meg egyáltalán nincs, vagy "fű" íze van. Szárítani sem nagyon érdemes.
Én is próbálkoztam egy ideig vele. Aztán inkább lecseréltem francia tárkonyra. Ég és föld a kettő aromája. Pedig a növényt könnyű összekeverni.
Lestyánt és oreganót érdemes leszárítani télire. Ugye a lestyán másik neve a magginövény, mert a vegeta egyik húzófűszere. Levesekbe tök jó. Azt egyszerűen csokorba összecsomózva és felakasztva hagyom árnyékos, meleg helyen leszáradni.
Az oregánót egy hálóra kiterítve szintén árnyékos meleg helyen zörgősre szárítva és utána lemorzsolva, esetleg kiszitálva befőttes üvegbe lehet eltenni.
Más: ipari mennyiségü tárkony szaporodott el nálam, ha ugyan ez csakugyan tárkony. De nyersen semmijen aromája nincs. Learassam és szárítsam, attól jobb lesz?
És a lestyánnal és oreganoval mi a teendö? Learatni szárítani, vagy inkább frissen fogyasztani? De késöbb azok is elörexenek.
Már száríthatod is, hiszen újra hajt, s lesz friss is. Mi nagyon szeretjük a teáját, vegyesen szoktam készíteni. A fodormenta pedig jó a gyomornak, az emésztésnek stb. A citromfűből készült tea pedig nyugtató, stesszoldó hatású, segíti a nyugodt alvást.
Szerintem ha most leszárítod, még kihajt, és lesz frissen is. Valamennyit meg lehet hagyni, hogy addig is legyen friss.
A fodormenta teát pedig meg kell kóstolni. Sokan úgy is használják a mentát, hogy beáztatják vízbe vagy limonádéba. Én nem nagyon szeretem, csak nagy melegben szoktam inni a teáját egyebekkel vegyesen, de pont fodormentám nincs, csak egy kerek levelű, és a kert végében magától nőtt lómenta, ezeket használom.
Meg tudnátok mondani, hogy a füszernövényeket mikor szüreteljük?
Azt tapasztalom, hogy a nyár elörehaladtával elöregszenek, megfoltosodnak, elsárgulnak a levelek. Viszont frissen még mindig jobb, mint már most leszárítani. Hogyan intézzük ezt?
Menta, citromfü, stb.
Meg tudnátok még mondani, hogy a fodormenta mire használható? A teája milyen ízü?
Tudnátok nekem segíteni szeretnék egy fűszerkertet kialakítani. Abban szeretném kérni a segítségeteket hogy melyek azok a növények amik télállók? Eddig van metélőhagyma, Oregon, rozmaring, borsmenta és citromfű csak azt nem tom hogy melyek a télálok a citromfű és a borsmenta az tudom hogy az mert tavaj került ki a kertbe. szeretnék még ezeken kívűl bazsalikomot, mentát, kakukkfüvet és még sok mást is.
Nekünk kertben van két klón, az alföld szívében lakunk, de meg van mindkét bokor idén már a 3. éve, hogy meg vannak, az egyiket Szegedről hoztam azután az ominózus 2012-es február után amikor -20-nál hidegebb volt. Márciusban szedtem, a másik klón Csanyteleki(Csongrádhoz közelről származó) növény, ezek nem egyszerre szoktak virágozni, és külsőre sem egyformák.
Egy ráérő hatvan literes dézsában szeretnék rozmaringfát nevelni..
...van egy kis rozmaringfám a kertben, sőt bokor is, de most tavaszra a végeik megbarnultak, elfagytak...ezt szereném elkerülni, biztonságos téli elhelyezéssel....
Itt Budafokon sem vagyok védve a tél hidegétől, bármilyen fagy befigyelhet...láttam a piacon egy tiszteletre méltó rozmaringfát, ötezerért kínálta a kertész...ő is mondta, hogy ha kint hagyom, akkor vagy elfagy, vagy nem...
Rozmaringja válogatja, hogy melyik mennyire bírja a telet. Mindenesetre a "hagyományos", mindenféle megjelölés nélküli rosmarinus officinalis egész jól, nekem a városban az erkélyen volt két különböző forrásból egész télen, és egy levelük szála sem görbült meg :) Valamelyik tengeren túli gyűjtemény honlapján olvastam, hogy minél világosabb a virágja, hüvelykujj-szabály alapján annál jobban bírja a hideget.
Ha van kert, érdemes lenne legalább a cserepet beásni, mert a szabadon álló cserépben könnyebben elfagy a gyökér, mint a földben. Egyébiránt teleltetést tapasztalataim szerint nem igényel, ezt mutatják azok a rozmaring bokrok is, amik a kertészeti egyetem arborétumában vannak, ebből adódóan viszont érdemesebb nem cserépben tartani. Így öntözést nem igényel, de a víztől sem rohad el a gyökere.
Nekem az a problémám, hogy hiába próbálkozom a hagyományos módszerrel a rosmarinus officinalis 'barbeque' esetén, esze ágában nincs gyökerezni. Se föld, se víz, se hormonnal, se anélkül, se félárnyékban, se sötétben, se napon, se fóliázva, se anélkül :( Pedig eszméletlen jó illata van.