Keresés

Részletes keresés

Guets Creative Commons License 2003.05.22 0 0 2079
SZem: Biztos nem. Nemhogy a telefonszámom, de az optikusom címét se kérte el :D
Megírnám a szaruhártya görbületem, ha tudnám... A részletes számlán nincs ilyen adat, csomagolását meg nem láttam, hisz rögtön a szememre tették. Mivel FND, tartót meg SoloCare-t is csak úgy kaptam, "hogyha esetleg mégis kivenném". Nemsokára lesz első kontroll, majd jobban odafigyelek. (Elsőre elbűvölt az éleslátás öröme.:))
Az Aquify tehát akkor lencsére is cseppenthető? Hivatalosan meddig áll el?

Frusi: Szerintem a monitortól simán lehet bevérzés. Én már kontaktlencse viselés előtt is bevéreztem tőle. Ehhez jönnek még ezek a szálldosó vacakok, amik belemennek a szembe...

frusi Creative Commons License 2003.05.22 0 0 2078
ja, még valami, már több, mint másfél éve folyamatosan monitor előtt dolgozom, ettől is lehet ez a bevérzés?...
Előzmény: frusi (2077)
frusi Creative Commons License 2003.05.22 0 0 2077
Sziasztok Kontaktlencsések! :)

Lágy kontaktlencsém van, én is hasonló "bevérzéses" problémával küszködök az egyik szememen, annyi különbséggel, hogy nekem egy cseppet sem fáj, meg idegentest-érzésem sincs, sőt, simán viselem teljesen kényelmesen, viszont estére bevérzik ez a szemem.

Kérdés: ilyenkor mi van??... Ugye nem kell teljesen lemondanom a kontaktlencséről? (legalábbis így első körben: van rá remény?... :))) Olyat is hallottam egy ismerősömtől, akinek lágy klencséje volt, hogy azt mondta neki az orvos, hogy nem kap elég oxigént a szeme, és ezért át kell állni a kemény lencsére. Ilyen is lehet?... Tudom, így látatlanban nehéz erről nyilatkozni, de hátha valamelyikőtök tud valami bölcset mondani... :))

Holnap megyek a lencséshez, mert amúgy is le kell már cserélni, meg a dioptria miatt sem árt, és jó lenne tudnom, hogy mit (ne) mondjak...

SZem Creative Commons License 2003.05.22 0 0 2076
Tényleg jó. De nem lehet kontaktlencsére cseppenteni.
Előzmény: cavinton (2075)
cavinton Creative Commons License 2003.05.21 0 0 2075
Sziasztok

Nekem amikor be volt gyulladva a szemem az Opticrom-ot adtak. Teljesen jo volt arra az idoszakra.

c

SZem Creative Commons License 2003.05.21 0 0 2074
:) télen nem használtam minden nap. De az ára borsos: 5ml 2000.-
Előzmény: zAcsKO (2073)
zAcsKO Creative Commons License 2003.05.21 0 0 2073
Ez az aquify mennyibe kerül? Ha november óta napi egy cseppet használod és még mindig tart akkor valóban megéri.

Előzmény: SZem (2072)
SZem Creative Commons License 2003.05.21 0 0 2072
Guets: Biztos, hogy nem akart udvarolni? :D
Ha megtalálod, írd ide a szaruhártya görbületi adatait!

zAcsKO: allergiás szezonban különösen fontos a dörzsölés, mert az allergiától váladékozik is a szemed, aztán meg jól ráragad a lencsédre. A cseppről elárulom, hogy pl.: a Clerz az EU korszak előtt is létezett, akkor nem volt kikötés az egy hónap, azóta meg nem változott az összetétele. De pl a Sauflon Comfort Drops 3 hónapig bírja, az ára se rossz. (én magam pedig novemberben bontottam ki egy Aquify-t és ma is cseppentettem magamnak)

gombfoci: Az Aquify nem gyógyhatású, nem lehet túladagolni. Miért bízok meg benne? Mint fentebb láthatod, magamnak is használom. És elég egy nap egy csepp. De ismerek olyant, ai (kontaktlencsére) 5-6x cseppent egy nap.

gombfoci Creative Commons License 2003.05.21 0 0 2071
Szia Szem!

Újból barátnőm miatt kérem a tanácsodat:
(ami miatt most írok, az az egyik barátnőmet érinti:
sajnos naponta "bevérzik" a szeme, néha fájdogál és éjszakánként kiszárad. A kontaktlencsét nem tudja hordani. A szemorvos "szemszárazsággal" kezeli már vagy egy hónapja,...)

Szóval a helyzet nem javult azóta sem, sőt épp most allergiás kötőhártyagyulladással küszködik. Most az Aquifyt-et próbálja a tanácsodra és kérdései lennének:
- akinek 1-es és 2-es a könnyszintje az naponta hányszor és hogyan kell használja? (Nem volt erre vonatkozó infó a dobozban és az orvos sem ismeri ezt a műkönnyet),
- ez egy egyszerű műkönny? vagy gyógyhatású szer/gyógyszer? (mitől bízol Te ebben az szerben?)

Válaszodat előre is köszönöm,
Üdvözlettel,

Gf

zAcsKO Creative Commons License 2003.05.20 0 0 2070
Az ember nem mindig tudja betartani amit tanul, igy is 15eFt-be 3 hónap ami nekem nagyon sok, a plussz folyadék a tisztitások miatt, meg a mükönny alaposan megdobná a költségeket. Ez az egyik, a másik meg, hogy ha hazaérek fáradtan munkából nincs túl sok kedvem ilyenekkel pepecselni.

Egyébként meg bármilyen hihetetlen de nekem kényelmetlenebbnek tünik másnap a lencse ha előző nap dörzsöléssel tisztítom.
De talán megpróbálom újra rávenni magam a dologra.

Mükönnyügyben van javaslatod, olcsó megoldást keresek és ne romoljon meg a folyadék 1 honap alatt.

A szemfájás egyébként most már egyértelmüen kiderült, hogy allergia, mert minden évben ilyenkor szokott támadni és 1 honapig tart. Majd megyek dokihoz szemcseppért.

Előzmény: SZem (2068)
Guets Creative Commons License 2003.05.20 0 0 2069
SZem!
Köszi a részletes választ :))
A CIBA lencsénél kívülről olvasható helyesen a gravirozás, ugye? Mert akkor kifordulás kilőve. (Párom szerint, ha el tudom olvasni rajta, akkor minek nekem látáskorrigálás...) Sérültnek se tűnik...
A takarítási ötletekből az elsővel próbálkoztam ma, rekord: már 15 perc alatt túlvoltam rajta kézmosásostul :(

Ha jól sejtem, szereted az "optikai" humorokat. Hálából a segítségért megosztom, ami velem történt még meg anno, hátha értékeled:
Zárt térben a mellettem álló elég jóképű sráccal összeakadt a tekintetünk. Kis idő múlva mélyen a szemembe nézett, és azt mondta:
- Gyönyörűek a szemei... (Kis csönd.) Ugye, negatív dioptriás a szemüvege?
-> Nem udvarolni akart, csak optikus volt... :)))

Üdv,
G.

Előzmény: SZem (2064)
SZem Creative Commons License 2003.05.20 0 0 2068
zAcsKO: úgy nézem, mégsem tanultál...

NemethA: 18 évesen multifokális??? Nagyon gáz.

NemethA Creative Commons License 2003.05.19 0 0 2067
ja, és megtaláltam a hivatalos nevét: Aberration Control Multifocal. A dobozon csak három szám van: görbület, átmérő és dioptria.
Előzmény: NemethA (2066)
NemethA Creative Commons License 2003.05.19 0 0 2066
Egy évig ACUVUE-t használtam, most kaptam egy új fajta lencsét kipróbálásra. Jelöletlen, annyi van rajta, hogy Optical Connection Inc. a gyártó, a honlapján (www.opticonnection.com) ott van, ezek szerint egy multifokális lencsét kaptam 18 évesen. iszonyú jól látok vele, ez egyszerűen királyság. :) valaki elmagyarázná, hogy ez miért van? egyébként eddig -3,25 volt, most romlott -3,75-ösek a lencsék. (egyébként először nem volt semmi gyanúm, csak 3. berakáskor láttam, hogy nem egyenletes a lencse fénytörése, hanem van benn kb. kifele a közepén egy éles határvonal)
zAcsKO Creative Commons License 2003.05.19 0 0 2065
Sziasztok, régóta követem a fórumot, sokat tanultam tőletek.
Én már több mint 3 éve használok kl-t, 2,5 évig J&J-t, de sokszor behomályosodott és kb 1 éve váltottam, Biomedics-re, ezt javasolták. Mindenképpen jobb mint az elődje mert nem homályosodik, viszont szárazabb egy kicsit. Szerintem elég jól birja a lencsét reggel 8-tól este 7-8-ig hordom átlagban és szinte egyfolytában monitor előtt vagyok, szombatonként meg diszkófüst formájában kapom az áldást, ráadásul tavasszal jön az allergia is... Ráadásul sosem dörzstisztittom a lencsét, a tokot csapvizben mosom, nem használok mükönnyet.
Mindezek ellenére az utóbbi egy év alatt egyszer sem gyulladt még be a szemem,

Most viszont az van egy ideje, hogy olyan érzésem van mintha lenne a bal szememben valami. Nem szúr, csak ugy tompán folyamatosan érzek valamit, enyhér ragacsos érzés. Egyszer már volt ilyen a régi lencsével az hónapokig tartott mire elmult akkor, fehér kis pattanások jelentek meg.
Most viszont nem látok semmit akárhogy is nézem a szemem belsejét. Ez mitől lehet?
Emellett jobban éget mint szokott, de ez lehet az allergia miatt. Mükönnyet azért nem használok, mert sokba kerül és csak ritkán kellene sajnos rövid az eltarthatóság. Nincs valami olcsó megoldás mükönnyre? Arra is gondoltam ha lehetne kapni üres csepegtetős flakont át lehetne tölteni a tárolófolyadékból.

SZem Creative Commons License 2003.05.19 0 0 2064
V-kee: hát, nem úszik el. (hiszen a szemed csukva van (?!??!???))

Guets: lehet, hogy nem egyforma a két szemed görbülete, lehet, hogy nem egyforma görbületű lencsét kaptál, lehet, hogy ki van fordulva az egyik, lehet, hogy megsérült, és az is lehet, hogy nem tudom :)
A lencse belsejét elég, ha kiöblíted, a külsejét a szemhély letakarítja. De van trükk is. Ha nem kosaras tokod van, hanem piskótaforma, tedd bele kifordítva. Amikor beledugod az ujjad, az a külseje, és nem kell megforgatni, csak felállítani.

Előzmény: Guets (2063)
Guets Creative Commons License 2003.05.19 0 0 2063
"A Monthly szépen kihúz egy egész napot is a szemben - ha a szem egyébként bírja."
Úgy tűnik, bírja. Most hétvégén mindkét nap benn volt reggeltől estig, és már a szemgolyóm se fájt, csak a fejem kicsit estére. :))

Kedves SZem! Ismét támadt néhány kérdésem:
1. Az egyik szememen meg se érzem a lencsét, a másikon viszont mozog, legalábbis a felhelyezés után jónéhány órán át. A nagyobb pislogás után szinte úgy kell visszatalálnia a pupillámra. Lehetséges, hogy rossz a görbület? Vagy csak idő kell neki, hogy tökéletesen rátapadjon?
2. Gondot okoz a lencse kiszedése a tartóból úgy, hogy ne koszolódjon. Van ennek valami technikája? (FND-hez nem tanították...) Kiszedem az ujjam hegyével, megfordítom, és amikor felhelyezésre készen áll, tiszta maszat. A belső felére csöpögtetek kicsit, az letisztítja, de a külső szélével mit csináljak?

Üdv,
G.a.lassan.érő.KL-es

Előzmény: SZem (2061)
V-kee Creative Commons License 2003.05.19 0 0 2062
Sziasztok!

Ha éjjel-nappal hordható kontaktlencsét visel az ember, akkor mikor reggel megmossa a szemét, akkor hogyhogy nem úszik el a lencse?

Én néha meg is szoktam dörzsölni a szemem, mert jólesik :)

SZem Creative Commons License 2003.05.19 0 0 2061
Sziasztok!

Sorban:
Guets - ha nem korrigáljuk a cilinder dioptriákat, akkor a felét hozzáadjuk a dioptriaértékhez. Pl: -2.50D +1.00 cyl lesz -2.00D KL-ben. A Monthly szépen kihúz egy egész napot is a szemben - ha a szem egyébként bírja.

Mogyi Zoli - bár itt is írtak ellenvéleményt, és a KL gyártók sem engedik, de a tapasztalat azt mutatja, hogy a napokat összeadogatva is lehet egy hónapig hordani a hónapos lencséket. Persze az ápolás nagyon fontos.

Sir Kán - én például megtanítanálak, de ha egyszer sikerült, akkor szerintem is menni fog. (és hízd le a lencsédet, ahogy Beebite írta)

cavinton - igazad van.

cavinton Creative Commons License 2003.05.18 0 0 2060
.attus

Ne mond. Nem az idotol fugg a lencsed elettartalma. Sokkal inkabb a lencse kezelesetol.
c.

Előzmény: .attus. (2057)
cavinton Creative Commons License 2003.05.18 0 0 2059
Mogyi!

Ne tokolodj. Probald ki. En vagy 7 eve a monitorhoz is hasznalom.

c.

cavinton Creative Commons License 2003.05.18 0 0 2058
Sir Kan

Mi nem megy? Elore nezel, megfogod es kesz.

c.

.attus. Creative Commons License 2003.05.18 0 0 2057
Természetesen megnő a hordási ideje, de nem arányosan. Azaz a havit nem igazán lehet 30 napon használni, ha az egy év alatt jön össze. A pontos adatokat majd a szakértők megmondják :-))
Előzmény: Mogyi Zoli (2054)
Beebite Creative Commons License 2003.05.17 0 0 2056
Senki sem születik úgy, hogy tudja, van aki lassabban, van aki gyorsabban "tanulja meg", de mindenki gyakorlás után tudja csak.
Egy tanács: próbáld a lencsét lehúzni a fehér részére a szemednek, ott jóval kevésbé érzékeny. De előbb utóbb megszokod, hidd csak el:)
Előzmény: Sir Kán (2055)
Sir Kán Creative Commons License 2003.05.16 0 0 2055
Tudtok valami olyan helyet, ahol tisztességesen megtanítják az embert, hogy hogy kell kivenni a kontaktlencsét? Ahol voltam, ott miután egy félóra után valahogy kijött, elküldtek, mondván, hogy fog ez menni.... hát nem megy.
Mogyi Zoli Creative Commons License 2003.05.16 0 0 2054
Sziasztok !

Már egy ideje gondolkodom, hogy a szemüvegemet lecserélem kontaktlencsére, és szeretném megkérdezni, hogy ha pl. a havi lencsét hetente egy-két napig használom, akkor arányosan később is kell kidobnom (mondjuk fél év) ?
Ez azért érdekel, mert a munkahelyemen úgyis a szemüvegnél maradnék (számítógép előtti munka), de hétvégén a szabadban, vagy nyaraláskor a napszemüveg alá jobb lenne a k.lencse.

Köszi
Z.

Guets Creative Commons License 2003.05.16 0 0 2053
Köszi ismét!

Azt hiszem holnap megint beteszem az FND-t, letesztelni, hogy tetszik most a szememnek... Majd kontrollkor megpróbálom rávezetni a kontaktológust, hogy a célszerűség leglényegesebb számomra, csak megegyezünk vmi tényleg szememnek való KL-ben. A Monthly ugye nem csak 12 órás viseletre jó?

Egyébként már egynapi viselet után tudom, ha megszokom, inkább KL-t viselek, mint SzÜ-t. Az utóbbi fáraszt és zavar a kis látótér, (a hiúságomról nem is beszélve...) Sajnos a szemüvegnélküli ámokfutásnak viszont vége (15 év után), mert túl fáradt vagyok hozzá.

Érdekes az, amit a dioptriáról írtál, nekem 3D alatt van, és mégis átlagban 1 az eltérés úgy, hogy a szemüveg az erősebb. Lehet, hogy valamelyiket nagyon elmérték?
A feles cilinderérték még hanyagolható?

Üdv,
G.az.állandóan.kérdező.kezdő

Előzmény: SZem (2052)
SZem Creative Commons License 2003.05.16 0 0 2052
Nos, az FND-vel az a helyzet, hogy a legjobb egyszer betenni, és nem piszkálni többé, csak kidobni egy hónap múlva. Persze, ha bogár megy a szembe, vagy összekenődik, vagy úszásnál, ne adj' betegségnél ki kell venni.
Én azért nem adok kezdőnek FND-t, mert kevésbé tudják, mire kell figyelni KL viselés közben, és mert nem tudom, hogyan bírja egyáltalán a lencseviselést, nem hogy az éjszakait. De ez tapasztalati, mondom nem szabályozott dolog.
A szemgolyó fájása nem öröm, de lehet, hogy az eddig nem korrigált szemed tiltakozik a helyes kép miatt. Ez viszont hamar elmúlik.
A pesti szmog.... Hát, én kerülöm :) Használj komfort cseppeket. (Ajánlat: Aquify. Baromi drága, és baromi jó.)
A dioptris eltérés a SzÜ és a KL között annál nagyobb, minél erősebb. 3D alatt megegyezik.
Előzmény: Guets (2051)
Guets Creative Commons License 2003.05.15 0 0 2051
Kedves SZem!

Köszönöm a válaszokat.
Épp lemaradtam róla, de így is nagyon hasznos.
Tehát szerdán reggel (tegnap) felkerült a lencse. A kontaktológus szerint lehet rögtön FND-t használni, így azt kaptam. Gondoltam, ha éppen akciós, akkor legyen a legjobb elsőre...
Azt mondta, annyit hordjam, amennyit jólesik. Estig esett jól. Kivettem, és beáztattam. Tényleg nem árt az FND-nek, ha ki-be teszem?
Reggel nem bírtam rávenni magam arra, hogy betegyem. Fájt a szemgolyóm. Ez baj, vagy természetes első használatkor? /Előtte a szemüvegemet is csak évente 1-2x viseltem./

Szívesen venném a tanácsod, hogy milyen viselési időkkel ill. szünetekkel érdemes szoktatni magam, ha pesti szmogban közlekedem (belváros, gyalog) és bő 8 órát töltök monitor előtt, légkondiban.

Mekkora dioptria-eltérés természetes a kontaktlencse és szemüveg között?

Köszi a segítséget,
Guets.egy.kezdő

Előzmény: SZem (2050)
SZem Creative Commons License 2003.05.14 0 0 2050
Szia Guets!

A KL viseléstől nem romlik a szemed. Kezdőknek én nem adok FND-t, de ez nincs szabályozva. A Dailies a jobb helyeken 4990/doboz (30 darab) ami nem olcsó. A Monthly 8200/doboz (6db) Ehhez ápolószert kell használni - havi 1000-1800 Ft körül.
Ha nem akarsz vele aludni, akkor ne költs FND-re, mert nem érdemes.

Előzmény: Guets (2049)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!