Keresés

Részletes keresés

halfogo Creative Commons License 2000.06.10 0 0 19
Ha az USA-ban max 0,25ös kamatemelés lesz akkor gyorsan elérjük a 10ezret. Sőt szerintem év végére a 11 fölötti BUX sem kizárt.
Előzmény: NULLA (18)
NULLA Creative Commons License 2000.06.10 0 0 18
Eco amikor írogattál akkor voltunk a csúcson, lehet, hogy azért keltette úgy fel az érdeklödésedet.
Akkor érdeklödjél, amikor senkit sem érdekel, akkor nyerhetsz is.
SOMLO_JANOS Creative Commons License 2000.05.22 0 0 17
Néhány érdekesség az amerikai piacról:
Microsoft minimum közelben 65 usd, Intel is esett 5%-t, Cisco 3,5%-t esett,
viszont a Merck +3,5% és néhány más hagyományos szektor szintén emelkedett!
Telecom papírok mind 5-8%-t zuhantak.
Oracla, Sun -4%, a brókercégekre is rájárt a rud, Morgan Stanley -7%, Merril -5%,
Lehman -5%.
Folyamatos frissités lapomon!

Üdvözlettel: dr Somló János
http://www.somlo.net

SOMLO_JANOS Creative Commons License 2000.05.19 0 0 16
Tény, hogy óriási limit nélküli eladások voltak, kb. az a nagyságrend csak
forditva amikor a felefelé menetnél majd szét szakitotta a piacot egy brutális vevö,
az elsö korrekció (9300) után, utána még szépen mentünk fölfelé ...

Fibonacci és más szempontok szerint 8300 az egy szint, a matávnál meg megnézzük a
harang görbét akkor , na ezt inkább nem írom ...
Miböl indulok ki én?
Ábra a weboldalamon a Bux távlatai pontban található!
Elliot hullámok: Két lehetöség maradt, amit akkor említettem, hogy még bizonytalan,
az még most sem oldodott meg!
A teljes emelkedés 27,7%-os korrekciós szintje volt a 8606 pont, amely támaszt ma
gond nélkül törtünk át! Innen volt egy 10% felfelé korrekció 9270-ig, ezt kevésnek érzem!
Ha a mostani támasz lenne a lefelé hullám alja, akkor 8000 körültöl felmehetünk 9-9500 körülre és
utána akár 6200-7600 ig zuhanhat a piac, de ez odébb van (kb. 5 hónap a két ág)!
Ha a mostani a második lefelé ág és a piac megelégedett a kicsiny 670 pont körüli pozitív
korrekcióval, akkor viszont irány hamar lefelé hasonló mélységekbe (7600-6200)

Legfrissebb írásaim a www.somlo.net -en vannak!

Üdvözlettel: dr Somló János
http://www.somlo.net

SOMLO_JANOS Creative Commons License 2000.03.12 0 0 15
Jelentös átrendezödés volt az utolsó csúcsok óta,
a Matáv (32% a Buxban) jelentös súlyával csúcsra vitte az az indexet, mig a többi papír
relatív csökkent plusz itt a kis papíros spekulációs áradat!
Legfrissebb anyagaim az alábbi címen a Január 28-i menüpont alatt!
Üdvözlettel: Dr. Somló János
http://www.somlo.net
misked Creative Commons License 2000.01.22 0 0 14
Remélem sokára,amikor mi már kiszálltunk az OTP-ből .-)))
KIKA Creative Commons License 2000.01.20 0 0 13
És milyen költségeket számolnak fel egy-egy váltás esetén???
Előzmény: XiT (11)
Eco Creative Commons License 2000.01.19 0 0 12
Aha. Ilyesmit már láttam (ajánlottak). Nem rossz.
A kisbefektetőknek egyébként mindenki azt ajánlja, hogy bízza profi alapkezelőkre a pénzét, mert pl. 1 millió forintból nem nagyon lehet portfóliót csinálni, illetve nem nagyon képes rámozdulni a változásokra a kisbefektető (portfólión belül csereberélni). Ilyenkor ugye beszállsz valamibe, aztán vagy elsodor a piac vagy nem.
Emlékszem, talán a közelmúltban meghalt Kosztolanyi mondott olyat, hogy egyébként meg nem kell beszarni, venni kell valamit aztán be kell csukni az embernek a szemét, átaludni a rövid távú ingásokat.
Különben meg kötélidegek kellenek ha rövid távon akarsz bizniszelni. Jó példa erre a határidős piac.
Előzmény: XiT (11)
XiT Creative Commons License 2000.01.19 0 0 11
- Van-e valaki - kisbefektetőként - aki a tőzsdézésből meg tud élni? (Ha igen nagyjából mit csinál? - Nem is akarok sokat tudni....:-))))

Én igazából nem közvetlenül a tőzsdével vagyok kapcsolatban, hanem egy biztosítóval, ami kiviszi a pénzemet kívánságom szerint részvény- vagy kötvénypiacra befektetési egységek formájában. Az egységek keresztárfolyamai változnak, és az átcsoportosításokkal érsz el "árfolyamnyereséget". Igazából a dolog csak a BUX állásával van kapcsolatban, így nem kell annyi felé figyelned, mintha 3-4 bejáratott papír között váltogatnál. Amellett a cég nem enged ész nélkül rendelkezni a pénzed felől - max 50%-ot helyezhetsz ki részvényalapba - mert neki sem üzlet, ha egy ügyfele elbukja a tőkéjét.

Megélni nem tudnék belőle, ahhoz egy kicsit több pénzemnek kellene bent lennie. A mostani átlagos életmódom mellett ahhoz hogy ebből éljek itt vidéken kb. 3mFt elég lenne.

Most éppen jó nagy hülye voltam, mert nem hallgattam az üzletkötőmre, és előbb vettem ki a részvényalapból a pénzemet. Ha bennhagyom, akkor egy hónap alatt kb. 50 eFt lett volna az árfolyamnyereségem.

- Ti milyen kilátásokkal számoltok?

Remélem bessz lesz, mert akkor már megéri átváltanom a kötvényalapról részvényalapra.

- Befektetni a mostani piacra / vagy nem

A fentiek fényében - meg mint ahogy már alant megjegyeztem - nekem kész anyagi csőd lenne. Én biztos, hogy most még nem szállok be.

Üdv.
XiT

Előzmény: Eco (6)
Eco Creative Commons License 2000.01.19 0 0 10
Helyes. Én ugyanígy látom.
(Adatok pontatlanságáért elnézést kérek.)
Beszállni vagy ne?
Várjunk egy jó kis besszre vagy tökmindegy nyugodtan be lehet ugrani most is?
Előzmény: GyB (7)
Eco Creative Commons License 2000.01.19 0 0 9
Komoly visszaesés amikor a vezető papírok gyöngülése átlépi a 4-5 %-ot és a bessz tartós marad (több kereskedési napon keresztül).
Az, hogy lendüleből nem léptük át a 10 k-t, nem baj, sőt teljesen normális. Egyszerűen nem bírom elképzelni, hogy ez a heti 10 %-os száguldás megmaradjon. Vissza kell esnie az indexnek, ez így normális, visszaesések (korrekciók) nélkül nincs tőzsde.
Csakhogy összességében a hossz folytatódni fog (SZVSZ), remélem egy kicsit rendezettebb körülmények között, amibe a korrekciók is beleférnek. (Hacsak nem jön valami nagyon komoly dolog külföldön v. belföldön.)
Előzmény: KIKA (8)
KIKA Creative Commons License 2000.01.18 0 0 8
Eco,

és mennyire tartós visszaesésre mondanád, hogy megállt a hossz???
Ma - eléggé kiszámítható módon - megálltunk még 10k előtt. Nos?

GyB Creative Commons License 2000.01.18 0 0 7
Bocs, hogy csak most reagálok erre, de a Richter az aztán elég messze van a történelmi rekordjától. Ha csak pontértékben nézzük, akkor ahhoz még 6000-et kell felmennie (25 ezer fölé), de ha azt is nézzük, hogy mindent dollárban szoktak számolni, akkor bizony meg van az 30 ezer is!
Egyébként meg Mértékadó elemzések szerint hosszú távon dollárban! évi 25-30%-os növekedést várnak a magyar tőzsdétől. Azaz nem túlzás azt állítani, hogy 4-5 éven belül lesz az 25 ezer is. (Néhányan még a 30-40 ezret se tartják elképzelhetetlennek)
Ami tény, a magyar piac még ezeken az árakon is alulértékelt Közép-Európában. Átlagban olyan 25%-kal. És akkor még nem vettük figyelembe azt, hogy a magyar gazdaság a legerősebb, és legstabilabb a térségben.
Jó példa a MOL. Ha a kormány nem játszana vele macska-egér játékot, akkor játszi könnyedséggel lehetne a papír 8000-10000 ezres szinten. Egyes külföldi elemzők szerint ez nem is irreális elvárás még az idén! Ez az emelkedés önmagában is mintegy 1200-1500 pontos emelkedést jelentene.
Egyelőre ennyit erről.
Előzmény: Eco (-)
Eco Creative Commons License 2000.01.18 0 0 6
Olyan nagyon talán még ma sem akar beszakadni a piac...vagy mégis?...

Most aztán tényleg komolyan kíváncsi lennék a véleményetekre, mert igazán nem azzal a szándékkal nyitottam meg a topicot, hogy egymagam írogassak bele. (Bár az sem rossz, de sajnos ennyire még nem imádom saját magam. Vagy nagyon hülye ez a topic/topicgazda?)

Itten - én továbbra is úgy látom - hogy három dologról van szó:

1. Miután a belföldi kereslet korlátozott (mint köztudott) emiatt a külföldi alapok befektetései nyomják tovább az árfolyamokat szinte megállás nélkül. A belföldi szereplők továbbra sem bíznak eléggé a magyar piacban, elég sokan bennégtek néhány összecsúszás alkalmával az elmúlt években, több helyen írják, hogy nincs meg még a jó kis befektetői kultúra és bizalom. (Illetve szerintem megvolt, de jött 1997 vége...)

2. Ha jól emlékszem a tőzsde első aranykora 1997 októberében zárult amikor a távol-keleti és az orosz pénzügyi válság - késleltetett - hatása következtében megcsuklott a tőzsde, holott már akkoriban is eljutott 8.000 pont fölé az index, és sokan azt mondták, hogy 10.000 alatt meg sem áll az év decemberéig. Akkor ez nem jött be...
Az előzőekből következik, hogyha a trendvonalat továbbvezetjük (beleértve a szükséges korrekciós időket is ŕ küldjön már valaki nekem egy BUX adatsort 3 évre visszamenőleg rögtön ráillesztek néhány trendfüggvényt) a BUX-nak már ma sem itt kellene állnia, hanem minimum 13-14.000 ponton. De: ‘98-ban jött egy kormányváltás (bizalmatlanság), és párhuzamosan az európai gazdaság lassulása. Miközben éppenséggel a magyar gazdaság hírei sem voltak igazából túl jók, így a mi kis tőzsdénk ‘98 közepétől kezdve hibernálódott.
Majd a múlt év közepén-végén úgy tűnt hogy megmarad az ország, abban a pillanatban mint alulértékelt piacot lerohantak bennünket a külföldi alapok.

3. A BÉT forgalmát és forgalmazott részvényeit tekintve - köztudottan - kicsiny piac. Magyarán, ha itt valaki pl. megvesz 40-50.000 db részvényt bármelyik vezető papírból, abban a pillanatban akár 5 %-kal is meg tudja nyomni felfelé az árfolyamot. Nem sok ilyen helyet találni másfelé....:-) Úgyhogy a rakéta kutya füle az index száguldásához képest: pedig nem is megy az összes vezető papír, nézzétek meg a BUX három részvény árfolyamán alapszik ma is: MATÁV, RICHTER, OTP. Mi lenne itt ha a MOL, a TVK és a BORSODCHEM is összeszedné magát?... Jobb ha bele sem gondolunk, mert akkor két hét múlva valóban a 15.000-es határt keresgetnénk. Egyébként pedig vigyázat: nagyon hektikus árfolyammozgás jellemző a BÉT-re, ha korrekció jön akkor aztán olyan, hogy azt hiszed, hogy átmegy mínuszba az index, ha fellendülés van akkor meg olyan hogy nem bírsz kapaszkodni annyira szédülsz. Ez azt mutatja, hogy nem elég felnőtt még ez a tőzsde, és ez valójában nem is annyira jó nekünk.

4. Természetesen - mint köztudott - az egész világ összes tőzsdéje lényegében egy szálra van felfűzve, hadd ne mondjam, hogy szinte elegendő három-négy indexet figyelni (DJIA, FTSE, XETRA-DAX, NIKKEI) és máris jó közelítéssel meg tudod mondani, hogy mi lesz itthon a mi kis piacunkon, feltéve, ha éppen nem akar meghalni a befektetők várakozásaiban a magyar gazdaság. Ergo: ha azokon a gigapiacokon jól megy itt nincs esélye komoly korrekciónak, ezt mutatja a mai nap is. Ha viszont az amerikai gazdaság leáll, akkor majd nyugodtan le lehet verni a R.I.P. fejtáblát néhány regionális kis piac elé.
Márpedig az amerikai gazdaság 8 éve muzsikál, és csak nem akar megrokkanni. Ez pedig húzza magával az egész világgazdaságot, többek között Európát is, amely önmagában valahogy nem tűnik túlzottan erősnek sem pedig egészségesnek, bár egyelőre növekszik. Kissé sok a bizonytalanság az Unió körül, nagy a munkanélküliség, stb.

Mindezekből:
Lesz itt még néhány mutatvány a pesti börzén, és nem akarok optimistának látszani, de év végére régen nem 10.000 pont lesz a kérdés. Ebben a piacban még benne van legalább 25-30 % (ha nem jóval több) tartalék. „Vigyázó szemteket New York-ra vessétek..."

Kíváncsi lennék arra:

- Van-e valaki - kisbefektetőként - aki a tőzsdézésből meg tud élni? (Ha igen nagyjából mit csinál? - Nem is akarok sokat tudni....:-))))
- Ti milyen kilátásokkal számoltok?
- Befektetni a mostani piacra / vagy nem - XiT véleményét láthatjátok lejjebb. (Köszi!)

Üdv: Eco

Eco Creative Commons License 2000.01.18 0 0 5
És már fordulunk is vissza 9800 alá...
XiT Creative Commons License 2000.01.18 0 0 4
Tényleg várj, mert meg lesz ennek a böjtje.
Most már/még nem éri meg semmibe beszállni, majd csak a korrekció után pár nappal /héttel.
Én is arra várok. Addig a lóvé pihen a kötvényalapban.

Üdv.
XiT

Előzmény: Eco (2)
Eco Creative Commons License 2000.01.18 0 0 3
Hopp!
Nem akarok hülyeséget mondani, de kishíján átléptük a 10.000-et! (10 pont híja).
Rekord lesz itten ma, meglássátok...
Eco Creative Commons License 2000.01.18 0 0 2
Amig el nem adtam...
Lassan ez az egyetlen aluértékelt papír.
(Na jó ez nem igaz.)
Az viszont igen, hogy ezt a növekedést amit most látunk nem az összes tőzsdei termék produkálja.
Milyen portfoliót kellene most csinálni?

(Néhány haverom szerint semmilyet. Várjunk, hátha jön valami lejtő amikor újra érdemes beszállni.)

Előzmény: lcsaba (1)
lcsaba Creative Commons License 2000.01.18 0 0 1
Neked is MOL-od van ?
Előzmény: Eco (-)
Eco Creative Commons License 2000.01.14 0 0 0
Oké látom már más is feldobta a témát a 10000 pontról.

Bocs.

Eco Creative Commons License 2000.01.14 0 0 topiknyitó
Nem tudom, hogy figyeltétek-e tőzsdei fejleményeket de elképesztő ami az elmúlt két hétben (illetve az elmúlt egy hónapban)történt.
Ma (01.14) több papír árfolyama (Richter, Matáv, Egis) minden idők legmagasabb értékét érte el (miközben a Mol sorozatosan betlizik) a BUX két-három nap alatt 600 pont körül emelkedett, összességében 6-7 %-ot (eközben a banki kamatláb éves szinten 12 % /!/ ). Az tőzsdeindex ma minden eddigi rekordot megdöntött de kegyetlenül: a kereskedés alatt 9500 fölé emelkedett (csaknem 5 %-ot egyetlen napon), zárásban is 9400 fölött maradt, és ha jól láttam volt olyan részvény aminek a kereskedését fel kellett függeszteni annyira megemelkedett az ára; a forgalom pedig jóval 20 milliárd fölé ugrott.
Persze mindenki mondta, hogy hossz lesz, mindenki azt jósolta, hogy néhány héten belül 10.000 pont fölé emelkedik a BUX, de ha ez így megy tovább jövő hét kedden a 20.000-es határt fogjuk prognosztizálni három hónap távlatában - persze ha addig nem korrigál a piac, amire minden esély megvan.

Ha ez ilyen szép marad akkor én ezuton is szeretném bejelenteni, hogy átvedlek milliomosba, hiszen csak szépen beslattyogok a legközelebbi brókercéghez, veszek valamit, majd két nap múlva 10 %-kal drágábban eladom, addig imételgetve a folyamatot amig a fülemen is pénz jön ki.
(Vagy mégsem :-))

Meddig mehet ez így tovább?
Bevallom lassan már-már egy jó kis besszre fáj a fogam amikor visszatérnek a normális árak és a kiszámíthatóbb piac, nem pedig erre a turbulens, kiszámíthatalan száguldásra.
Hol vannak a korlátok? (Illetve miért nincsnek?)
Nekem többek között úgy tűnik, hogy ekkora forgalomra némileg kevés ennyi részvény (forgalomképes típusú, és mennyiségű), úgyhogy a hossz tartós. Persze így a piac szinte törvényszerűen túlértékeltté válik - már ha van értelme az amerikai tapasztalatok alapján a túlértékeltség fogalmának, lásd: Microsoft és egyéb információs technológiában utazó cégek részvényárait.

Akkor tehát:

No limits?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!