Régi fotók Budapestről ˇ Julianna Muri ˇ 3ó. ˇ Budapest,Élénk forgalom a pesti oldalon, az egykori Ferenc József rakparton. Az itt működő piacra az úgynevezett kofahajókkal szállították terményeiket a környező falvak kistermelői. Ismeretlen felvétele, 1885 körül. Forrás: Tomsics Emőke: Budapest Atlantisza, Városháza Kiadó, 2015. 24.o.Az eredeti és a jogok tulajdonosa a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtára Lelt. szám: 71.1444
"Ebben az évben először Magyarország is jelentkezett az aukcióra, de beküldött hajóit a szakértő bizottság egyhangúan visszautasította. A hajók jellemzéséül legyen elég megemlítenünk azt az esetet, amely a Kazincbarcika torpedórombolónál fordult elő. A Kazincbarcika, ahelyett hogy szétrombolta volna a célpontul kijelölt torpedót, beolajozta a meneteit, sőt egy-egy csavart szorosabbra húzott rajta."
Másrészt viszont maradt benne egy bug. A csak Földvár-Tihany viszonylatú járatok történelmileg a Ló-járat részei, tehát a reggeli első valóban a (kiherélt és megerőszakolt (mily szép oximoron)) H járat, de a későbbik a Ló járat részei.
Végül úgy döntöttem, idén is elkészítem a Balatoni Főidényi Menetrend független, hagyománytisztelő rajongói kiadását.
Részben népjóléti okokból, de részben magamért is, mert pár napra lehet hogy kinézek a tóra, és én is jobban szeretem egyben látni a szitut.
- A hajózási lehetőség kereső, és az eddig felrakott kiadvány alapján készítettem el az idei szezonban is, természetesen lesz nyomtatóbarát változat, de még egyszer átnézem.
- Ha Ti vesztek észre hibát, vagy valami nem stimmel, bátran jelezzétek, mert néha belebonyolódtam a sok egyforma időpontjelölésbe.
- A járatoknak többnyire korábbi évek alapján, de néhol a megkülönböztethetőség jegyében önkényesen adtam kódot.
A repülőgép-anyahajótól eltérően, ilyen hajótípus sohasem létezett.:-) Viszont erről a Kazincbarcika torpedóromboló története jutott eszembe, ha még emlékszik rá valaki.:-D
Már fent van a főidényi. Vicces, hogy valaki 2-án elkészítette, majd kotlottak rajta 5 napot, hogy két nap késéssel kikerüljön. A fejlésben a térkép továbbra is hibás.
Azt zúzót inkább rombolónak hívják tudomásom szerint. De gondlom ezekre gondoltál, a méretük folyamatosan nőtt az igények szerint https://kriegsmarine.hu/hk/tbnaszadok.pdf: Gőzgéppel ekkorákat kellett építeni.
Eddig ezzel nem találkoztam--ki fud némi támpontot nyújtani? (A régi CS. és kir,Haditengerészetnél)
Ezeken a hajókon kívül volt még száz torpedózúzó hajó, melyek számokkal voltak 1-től 100-ig jelezve. Kevés eltéréssel majdnem mindenben egyformák voltak, így csak számszerint említem meg őket: hossza 57.4, szélessége 5.7, mélyjárata 1.5, űrtartalma 250, fegyverzete 27 lr, lóerő 5000, óránkénti sebesség 28, személyzet 29.
Igen, a szárnyasok nem tudnak elrozsdásodni, csak felületi atmoszférikus elszíneződéssel tarkított filmrétegen keresztül oxidatíve múlt időbe kerülni parányi sérüléseiken át.
A Rakéta-figyelő térképet már elég rég fissítettem, de a Laivász még elvileg üzemel https://www.laivasraketa.lt/, bár most írták, hogy motorgondok miatt csak július végén áll forgalomba.