Keresés

Részletes keresés

kefe34 Creative Commons License 2017.10.17 0 0 15

Az olajfestészet speciális festő ecset eszközt igényel, nem lehet csak akármilyet felhasználni.

 

Érdemes tehát úgy választani ecset terméket, hogy tudjuk előre, milyen célra akarjuk azt felhasználni.

Stetten Creative Commons License 2016.11.06 0 0 14

Úgy néz ki nem sikerült a topic felélesztése. ;-)

Előzmény: weirdo (11)
Domek Creative Commons License 2015.02.09 0 0 13

Valaki esetleg tudna pár infóval szolgálni erről a  két képről? Ki festhette, esetleges értéke? 
   

onesta11 Creative Commons License 2015.01.31 0 0 12
weirdo Creative Commons License 2011.10.14 0 0 11

Sziasztok, akkor ezennel megpróbálom feléleszteni a topicot:)

 

39 évesen, - miután már régóta bizsereg az ujjam és általánosban, gimiben egész jól rajzolgattam - ma vettem egy "starter-kit"-et olajfesteni. Mivel tök hülye vagyok a témához, de érzem, hogy jól ellennék egy alalkuló kép társaságában, segítségre van szükségem. Vászonba még nem ruháztam be, olajfestékhez való papírtömböt vettem, pár ecsetet, ArtCreation 12-es festékkészletet, aztán meglátjuk.

 

Gondolom vannak hasonló cipőben járó emberkék, ki mivel, hogyan kezdte?

ronin s8 Creative Commons License 2011.04.05 0 0 10

Hát errefelé elég ritka a vendég. Ilyen kevesen festenek olajjal...?

hagazs Creative Commons License 2009.01.10 0 0 9
Húúú régen jártak már itt:(
Van itt valaki?!:))))
hmmm...
Kérdés:
Ismertek olyan boltot, vagy valakit ahol, akinél olcsón kapok olajfestéket + alapozott-feszített vásznat?!?
Zsu:)
..
.
.
(hátha jár erre valaki:))
Tgd Creative Commons License 2008.12.09 0 0 8

Sziasztok!

 

Van egy könyvem, ami véletlenül kétszer van meg: Olajfestés (Marilyn Scott)

Akit érdekel, kérem, írjon a tgd4ever@freestart.hu-ra!

 

gretili Creative Commons License 2008.03.07 0 0 7
Jé, most vettem észre, hogy ez parlagon hagyott kincseket érő fórum, ami nagyon hasznos lehet a kezdők számára is.....:)
gretili Creative Commons License 2008.03.07 0 0 6

Tud valaki angolul? az alábbi szövegben kellene egy kicsit kisegíteni, hogy értemessé váljon a mondat. Egyébként festészetről van van szó.

And, finally, the finishing layers, whose function is to complete the texure characteristics of the painting.

 

Amit kitudtam hámozni belőle...

és végül a befejező réteg, aminek feladata befejezeni...vagy mi acsuda...lenne?

 

 

 

Horusz Creative Commons License 2000.02.25 0 0 5
Elég jók a képek, bár nem túl valóságközeliek, elég elvontak.Sajnos nincsen ilyen kézügyességem. Gondolataim vannak, de úgy tűnik, maradok azok leírásánál. Még megfilmesíteni is könnyebb, mint ilyen képeket csinálni.
Előzmény: Alf-red (4)
Alf-red Creative Commons License 2000.02.25 0 0 4
Kedves Horusz!

Régen is volt, meg nem tudom, hogy van-e még kedved az egészhez, mindenesetre nézd meg a w3.swi.hu/nata oldalt. Fantasztikus, hogy vannak még ilyen alkotások. A perspektivák óriásiak, pláne ha festészetről van szó

Horusz Creative Commons License 2000.01.09 0 0 3
Köszönöm a tanácsokat. A weboldalakat is megnéztem, jók a képek. Én teljesen kezdő vagyok, de azért belevágok. Először biztos valami egyszerűvel kezdem. Másolni nem fogok tudni, mert nagy kézügyességem nincs, de talán ez előny is egyben.

Elmegyek a Nagymező és a Városmajor utcába, aztán jövök a felmerülő kérdésekkel.

Törölt nick Creative Commons License 2000.01.09 0 0 2
Most van időm, úgyhogy írok még pár dolgot.
Akrillal én is festek. Jó, hogy szép tiszta színei vannak. Kellemes dolgozni vele. Lehet könnyen rajzos dolgokat is csinálni.
Valaki azt mondta egyébként az olajfestésre, hogy olyan, mintha sárral festene az ember. Hát, van benne valami... Ha részletes dolgokat akarsz csinálni, akkor ecsetkezelést kell tanulnod.
Az senkit se törjön le, ha béna képeket csinál. Át lehet festeni :-).
De itt ügye az olajfestés a téma.
Fontos, hogy vagy rongy legyen a közelben. Meg valami üveglap, amire kinyomod a festéket, esetleg kicsit kevergetsz. Jó tudni olajnál, hogy a sötét színek nem ütik agyon a világosakat és fordítva (egymásra kenve, úgy értem). A mennyiség, ami el tudja nyomni a másikat. De ha sokat kenegetsz, akkor összekeverednek, és olajra jellemző "piszkos" szín jön létre. Ettől óvakodj, nagyon csúnya.

Egy kis történet. Egy ismerősömtől elhoztunk egy régi képet felújítani. Nem rossz kép, sötét falusi ház, egy pár sétál hazafelé az estében. Valaki meglátta, azt mondja: jaj, micsoda kép, fél óra alatt csinálok ilyet. Hát... a bátyámmal persze tudtuk, hogy az ilyen képeket a legnehezebb megfesteni. Elég csak egy elrontott szín, aztán halott lesz az egész (pl. az ég, felhők).

Ja, még egy: először csendélettel próbálkozz. Tájkép sokkal nehezebb. Legalábbis nekem.

kalmo Creative Commons License 2000.01.08 0 0 1
Érdekes dolog az olajfestés, bár én inkább akrillal dolgozok, de megpróbálok segíteni. Én is leginkább farostra festek, de olajjal érdemes kipróbálni a vásznat is. Egészen más érzés. Általában olajfestékkel rétegekben dolgozik az ember. Alapozással kezdôdik (valkyd vagy akármilyen olajops alapú festék megteszi) utána felrajzolod a képet, ezt érdemes szénnel tenni. Ezután jön az aláfestés, elnagyolva, általában lokál színekkel, ez az a réteg ami a kész képen áttetszik a színek alól, vagy egyáltalán nem is látszik, ezután több rétegben ráfestesz erre, majd híg festékkel lazúrrétegeket viszel föl. Az olajfesték azért alkalmas ilyesmire, mert lassan szárad, és lehet alakítani a rétegeket. Persze ha türelmetlen vagy, és egy nekifutásra meg akarsz festeni egy képet, akkor lehet bele keverni gyorsítót. Bár ilyen esetben szerintem jobb az akril, ha azt akarod, hogy olajszerű legyen, akkor veszel hozzá fényesítôt és lakkot.
Ezzel a réteges festéssel viszonylag kevés színbôl ki lehet keverni sokfélét. Én ajánlanám is hogy eleinte próbálj meg kevés színnel festeni. Például érdemes kiválasztani két komplementer színt és ezteket keverni egymással és feketével meg fehérrel. Keverés alatt nem csak azt értem, hogy kinyomod a tubusból és összekevered, hanem a képen lehet optikai, raszteres keverést is használni, vagy lazúros rétegekkel keverni. Késôbb ha már belejössz a színkeverésbe és az anyagkezelésbe kiválaszthatod, hogy milyen palettával szeretnél dolgozni. Javaslom, hogy minden színbôl vegyél egy hideg és egy meleg változatot meg még egy-két kedvenc szín stb... Fontos még a festékeken, hogy mindegyiken jelezve van, hogy milyen a színtartóképessége és a fedôképessége. Ezt a boltban elmondják. Én is ajánlom neked a Pannoncolor festékeket. Ár-minôség viszonyban a legjobbak talán. Ecsetek: Lapos sörte, kerek sörte, puhább lapos és kerek műanyagszôrű a finomabb dolgokhoz. Fontos még: lenolaj, terpentin, higító, festôkés, sok rongy. De az eszközök használását csak a kreativitásod korlátozhatja, pl: borotvapenge, szivacs, gumihenger, ragasztószalag, stb...
No. Még sok mindent lehet írni, jobb ha kérdezel...

+praktikus ajánlatok:
Nagymezô utcai művészellátó bolt,
Városmajor utcai ecsetbolt,
"A képzôművészet iskolája" c. könyv.

Minden jót, és sok sikert!

Törölt nick Creative Commons License 2000.01.08 0 0 0
A bátyám profin fest, meg én is tudok valamit.
Nézd meg a honlapomon a képeinket (főleg a bátyáméit).

Kérdéseid.
Hogy érdemes-e hobbiként foglalkozni vele? Hát persze, mindennel érdemes foglalkozni!
Anyagi vonzat: veszel úgy 10000Ft-ért egy készletet, az jó sokáig elég. A magyart ajánlom (PannoColor művészfestékek).
Hogy milyen ecsetet vegyél, a stílustól függ. Én egyszerű, olcsó műanyag ecseteket használok. Sima, "Deák" típusú, levágom a végét egyenesre aztán kész.
De ha profi ecseteket akarsz, az jó drága lesz.
Ja, ilyen vágott végű ecsettel finom dolgokat nem lehet festeni, csak amolyan impresszionista stílust.

Én farost lemezre festek. Valami olaj alapú festékkel lealapozom vagy a sima, vagy az érdes felületét, attól függ milyen képet akarok. Az érdes felületen ki lehet használni az ún. raszter-hatást. A sima felületre jobb ecsetkezelést kell tanulni.
Alapozáshoz nem kell direkt művész alapozó, olcsóbban kijössz, ha Trinát, Standolit festékeket használsz.
A farost lemez érdes felületét egyszer lefested, száradás után csiszolópapírral lecsiszolod, hogy ne legyen "szőrös", majd újra lefested. Ezt addig csinálod, amíg teljesen jó felülete nem lesz.
Ezen az érdes felülelen majd rá fogsz jönni, mi is az a raszter-hatás.
Lehet vásznat alapozva venni, csak nem olcsó.

Esetleg jobb, ha nem készletet veszel, hanem összeválogatod a színeket. A boltban talán tudnak ebben segíteni. Azt ne felejtsd, hogy nem lehet minden színt pár alapszínből kikeverni. Akkor lesz igazi és élénk, eredeti színe valaminek, hanem keveréssel állítod elő, hanem veszel sokféle színt.
Pl. sárga színek:
-kadmium világossárga
-kadmium citromsárga (kedvencem)
-krómsárga
-indiai sárga
-stb.
Még egyszer: ezeket nem fogod tudni kikeverni. Pl. veszel egy valamilyen sárgát, és nem fogsz tudni belőle fehér hozzáadásával pl. k. citromsárgát kikeverni.
És persze minden színnel így van. Azt csak az általános iskolában hallani, hogy itt a sárga meg a piros, aztán kész a narancssárga.

Egy másik dolog, ami talán segíthet: ne takarékoskodj a festékkel. Ez nekem nagy problémám volt. Egy csomó rossz képet csináltam, mert sajnáltam a festéket.

Na, látod, hogy szeretek írni :-). Inkább kérdezz, mert lehet, hogy sok felesleges dolgot írtam.
Írd meg, hogy festettél-e már valamivel, vagy rajzolsz-e?

Ja, amúgy meg 0!!! :-)))

Horusz Creative Commons License 2000.01.08 0 0 topiknyitó
Kedvet kaptam az olajfestészethez, és szeretnék hobbi szintjén foglalkozni vele.

Érdemes-e elkezdeni, csinálni, ha az ember nem akar profi lenni, hanem csak úgy időtöltésként akar festegetni? Milyen anyagi vonzata van ennek a hobbinak? Mit érdemes és kell megvásárolni hozzá? Lehet-e festést tanulni valahol?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!