Keresés

Részletes keresés

szonam Creative Commons License 2010.03.30 0 0 254
Hello

Ezen a képen a szöveg fejjel-lefelé van. Amúgy nagyon elkopott az írás, de felismerhető: Om mani padme hum. A híres mantra. Jelentése valami olyasmi: Ó, drágakő a lótuszban. De ez egy mantra, minden szótagnak tulajdonítanak valamilyen szakrális jelentése. (mani: drágakő, padme: lótusz).
A lótusz a buddhizmus alapszimbóluma.

Így néz ki, ha nincs elkopva:

om mani padme hum
Előzmény: siCC6 (253)
siCC6 Creative Commons License 2010.03.23 0 0 253
Le tudná ezt valaki fordítani nekem magyarra?:$

http://kepfeltoltes.hu/100322/653_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Semmisem Creative Commons License 2010.01.22 0 0 252
Hát muszáj id eis beírnom :)

nincs itt véletlenül egy tapasztalt hangtál használó?

jó volna, ha kiművelődhetnék.mielőtt beszereznék 1et, akkor az már legyen "rendes".
szonam Creative Commons License 2008.04.16 0 0 251
Tibet státusza ún protektorátus volt. Ez kicsit lazább felügyeletet jelentett mint a közvetlen ellenőrzésű területeken és a provinciákon. Adót fizettek (ajándékok, hehe), de valamelyest saját életet élhettek.

A dalai láma volt a vezető elméletileg, de valójában volt kettő kínai régens (helytartó), akik mögött, ha kellett megmozdult a kínai hadsereg, és rendet tett. A dalai láma politikai és vallási vezető is volt, de talán 3-4 élt 19 évnél tovább, a többit baleset érte (20 évesen vette volna át a tényleges hatalmat).

1911-ig ez a felállás volt érvényben (mandzsu dinasztia alatt), utána mindenki el volt foglalva háborúkkal, menetelésekkel stb. Amikor minden egyéb lecsendesedett, bejelentkeztek a kínaiak, hogy akkor itt volnának megint, mi újság errefelé. Ekkor a 14. dalai láma egyezkedett Mao-val, majd emigrált 1959-ben.

Szóval nem igaz, hogy mindig független volt Tibet, és nem igaz az sem, hogy többezer éve Kínához tartozik. Volt mongol befolyás alatt is - pl. a dalai láma cím mongol eredetű, a "dalai" mongol szó, óceánt jelent (tibetiül: Gyaco - mint a dalai láma nevében; a mostani pl. Tenzin Gyaco).

Ettől még lehetne független, persze, de akkor ott lennének még páran, akik bejelntkeznek, ujgurok, kurdok, Kína területén élő mongolok, stb. Irreális követelés egy független Tibet, a dalai láma sem erölteti.

Tibetnek jó a reklámja, mert divatos a buddhizmus, meg a lebegés, meg misztikum, meg húha, de ha belemennek valamiféle terroristáskodásba, meg zavargásba, előbb-utóbb elfordul tőlük a közvélemény (szerintem).

Kína nem fogja adni Tibetet, jó nagy terület, presztizs, stb, és a nyugatnak is vannak ehhez hasonló, meg még ilyenebb ügyei. Bagoly mondja verébnek.

Az pedig, hogy Kína nem demokratikus, nem Tibet-probléma, hanem Kína-probléma.
Előzmény: Pharaoh85 (247)
Thomas Creative Commons License 2008.04.12 0 0 250
MOst nézd a BBC-2-t a tibetről szolo filmet
Hamu Creative Commons License 2008.04.10 0 0 249
Sziasztok. Örülök, hogy újraéledt ez a fórum (úgy ahogy), épp ideje van. Egy másik Tibet-fórumon itt az indexen már folyt hasonló vita. 1-2 tényszerűséget szeretnék beírni ide, ami hasznos lehet.

Az első azzal a kérdéssel kapcsolatos, hogy Tibet mióta is Kína része. A wikipedia cikke nem tökéletes, de nagyjából helytálló, olvassátok el. Eszerint Kína a mongolok visszaszorulása után átvette a "pártfogói szerepet," és állandó képviselővel rendelkezett Tibetben. Ezt olykor követnek, olykor másnak nevezték. Az 1912 előtti időszakban ambán volt Lhászában és egy néhány ezres kínai sereg állomásozott Tibetben. Nem avatkoztak be Tibet belső ügyeibe, de a hűbéresi viszonyt szavatolták. 1912-ben (Kína belpolitikai problémái kapcsán) Tibet kiutasította valamennyi kínait az országból, és legközelebb az '50-es években tértek vissza, a pártállam megszilárdulásakor.

A kís kínaipárti videó több, mint nevetséges. Például azt állítja, hogy 1000 éve Kína része Tibet.
Ennek legnyilvánvalóbb cáfolata az, hogy Tibet királyság volt a buddhizmus elterjedése előtt és méghozzá elég sikeres királyság. Fénykorát Szongcen Gampo idején élte, ekkor (!) a környező államok, köztük Kína seregét is letörte és adófizetőjévé tette. A félreértés ott van, hogy a kínaiak szerint Szongcen Gampo kínai volt és így az ő dicső vezérükként jelenik meg a történelmükben. A pártállam a történelem felett áll....

Visszatérve a tényekre: Az emigráns kormány nem függetlenséget követel. Ezt csak azért mondom, mert bár a Free Tibet jelmondatot könnyű megjegyezni, nem fedi a valóságot. A Dalai láma jelen pillanatban kultúrális és vallási autonómiát akar és az emberi jogok érvényesülését.
Babco Creative Commons License 2008.03.22 0 0 248
Megszerkeszthetsz bármilyen képet, felíratot, aztán rá lehet vasaltatni egy sima pólóra. Vagy varratni. Sok helyen csinálják.
Előzmény: Les_L (246)
Pharaoh85 Creative Commons License 2008.03.22 0 0 247
Ahogy én tudom Tibet inkább csak a Mongol hódtás után kb 1220-1361 és 1770-1919 között votl valóban Kína része.

De ha mégis ezer éve kína része, az akkor se ok arra, hogy ne lehessen független, hisz horvátország is majdnem ezer évig volt Mo. része.
Előzmény: tigristomi (244)
Les_L Creative Commons License 2008.03.21 0 0 246

Sziasztok,

 

nem tudjátok, lehet valahol kapni Free Tibet vagy hasonló témájú üzenetet hirdető pólót? Szerintem sokakat felháborít ami 59 óta Tibetben folyik, jó ötletnek tartanám az ezzel egyet nem értés kinyilvánítását az említett formában.

 

FREE TIBET

Törölt nick Creative Commons License 2008.03.19 0 0 245

Oh.. a youtube ezt a primitiv sztalinista propgandat is tul fogja elni...

 

A nyilvanvaloan egy pekingi agitprop irodaban keszult sztalinista propaganda tudatja velunk, mily boldogan elnek a  kinai fasizmus halas alatvaloi..

 

Hat csak annyit errol, hogy eleg  ha kinai fasisztak eszakra tekintenek..

 

az szinten hasonloan boldog Szovjetunio a "megbonthatlan szovetsegbe forrott" birodalom ugy eset szet, hogy meg csak nem is recsegett...

 

 

Ami pedig a tibeti nylevet es kulturat illeti, teljesen mas mint a kinai.

 

A tibeti nyelv nem a kinai nyelv egyik "tajszolasa" hanem egy teljesen mas nyelvcsoportba a tibeti-burmai nyelcsaladba tartozo nyelv. Akkora kulonbseg van a kinai es a tibeti nyelv hangzasa kozott mint az arab es francia kozott.

 

Es nem csak a hangasa hanem a szokincse es nylevtana kozott is.

 

Sok szerencset kivanunk a kianaiaknak a gazdasaguk felviragoztatasahoz de ettol fuggetlenul kopajanak le Tibetbol es Kelet Turkmenisztanbol. Semmi keresnivalojuk ott...

 

S meg egy kis emlekezteto. Maguk a kinaiaik sem lehetnek addig szabadok amig brutalisan elnyomnak masokat...     ez mar csak amolyan tortenelmi lecke...

 

 

Előzmény: tigristomi (244)
tigristomi Creative Commons License 2008.03.17 0 0 244
Tibet WAS,IS,and ALWAYS WILL BE a part of China
http://www.youtube.com/watch?v=x9QNKB34cJo
Törölt nick Creative Commons License 2008.03.16 0 0 243

 

Bojkottalni kell a kinai arukat!

Törölt nick Creative Commons License 2008.03.15 0 0 242

 

ELJEN A SZABAD ES FUGGETLEN TIBET!

 

ELJEN A SZABAD ES FUGGETLEN KELET TURKESZTAN!

Törölt nick Creative Commons License 2008.03.15 0 0 241

Bojkotalni kell a pekingi olimpiat!

 

ELJEN A SZABAD TIBET!

Törölt nick Creative Commons License 2008.03.14 0 0 240
Te például tudod, hogy mi zajlik ott?
Előzmény: waxxablaze (237)
Thomas Creative Commons License 2008.03.14 0 0 239

A CNN egy oraja azt magyarázta, hogy őket sem engedik be és, hogy a regionalis TV-ben ugyan voltak képek a tuntetésről de az országos TV elsötétült...

 

Moszkva és Los Angeles ota nem szabad az Olimpiát és a politikát összekeverni, de el lehet gonfolkodni azon, hogy részvétel akár sportolóként akár nézőként, akár TV nézőként is a jelenlegi politikát támogatja.

waxxablaze Creative Commons License 2008.03.14 0 0 238
Egyelőre nem tudni hányan vesztették életüket a lhászai zavargásokban. Nem hivatalos források két halottról tudnak, de többet valószínűsítenek. Mindenestre a rendfenntartó erők éles lőszerrel oszlatták a demonstráló boncokat. a dalai láma arra kéri Kínát, kezdjen párbeszédet a tüntetőkkel.


http://index.hu/politika/kulfold/tibet7817/


waxxablaze Creative Commons License 2008.03.14 0 0 237
tragikus ami Tibetben zajlik, de még tragikusabb a néma csend ami kíséri....
Előzmény: zann (236)
zann Creative Commons License 2008.03.14 0 0 236
Zavargások Lhászában

2008. március 14., péntek 10:11

Állítólag rendőrautókat gyújtottak fel szerzetesek pénteken a tibeti fővárosban a kínai uralom elleni tiltakozás jegyében és több kolostorban is ellenállási mozgalom alakult ki.

Szemtanúk szerint a város központjában erőszakos zavargások törtek ki a Jokhang kolostor előtt. Tüntetők több rendőrségi- és tűzoltó járművet megtámadtak, felborítottak és felgyújtottak. Összevertek több rendőrt és tűzoltót is. A tiltakozók a kolostor előtti téren bevonták a kínai zászlót, majd lábbal megtiporták azt. A városban káosz uralkodik.

Az amerikai Szabad Ázsia Rádiónak egy magát megnevezni nem kívánó forrás arról számolt be, hogy két buddhista szerzetes éhségsztrájkba kezdett a főváros körzetében lévő Szera kolostorban. A szerzetesek követelik, hogy a felfegyverzett rendőrök hagyják el a kolostor területét és a hatóságok engedjék szabadon a korábban őrizetbe vett társaikat. Egy másik helyen, a Drepung kolostorban két szerzetes öngyilkosságot kísérelt meg. Állapotuk válságos. A hét elején kezdődött megmozdulás átterjedt két másik, a Ganden és Reting kolostorra is.

A londoni székhelyű Nemzetközi Kampány Tibetért elnevezésű szervezet, a Szabad Ázsia Rádió, valamint szemtanúk szerint Lhászában katonák és felfegyverzett rendőrök több kolostort lezártak.

A mostani megmozdulás része azoknak a tiltakozásoknak, amelyek Tibeten belül, illetve azon kívül kezdődtek, hogy a Pekingben idén rendezendő nyári olimpiai játékok előtt feltárják a tartománnyal kapcsolatos kínai politika árnyoldalait. Tibeti száműzöttek hasonló céllal szerveztek Észak-Indiában is nagyszabású tüntetéseket.

Rendőrautókat gyújtottak fel szerzetesek pénteken a tibeti fővárosban a kínai uralom elleni tiltakozás jegyében - közölte egy meg nem nevezett tibeti asszony.

Az illető elmondta: a szerzetesek a város, Lhásza központjában rendőrautókat gyújtottak fel azt követően, hogy hatóságok egy kis templom közelében megállították tiltakozó menetüket.


http://index.hu/politika/kulfold/tibetnevtele/
131 Creative Commons License 2008.03.03 0 0 235
Segítségeteket szeretném kérni kutatási célból.
Keresem az un pránanadi tibeti gyökereit (bővebben prananadi.hu oldalon). Azt állítják hogy onnan ered. Melyik vonal képviseli ezt?
http://prananadi.hu/nadi/default.asp?Position=4166&ChapterID=3&Retro=2141#teteje

Ha valaki tud valamilyen infót, szívesen fogadnám az emailomra:

xxxxx131@gmail.com

:) Köszi!
szonam Creative Commons License 2007.10.18 0 0 234
Minden ilyen alkalomkor muszáj nekik morcogniuk kicsit. Az amiknak meg ráncolni a homlokukat, hogy ejnye-bejnye, emberi jogok, hm.

Semmi különös. Majd ha meghal a Tendzin, akkor lesz egy kis móka, hogy van-e következő, vagy kínai-e esetleg amerikai... Akkor meg majd az amik morcognak.

szonam
Előzmény: pert1 (233)
pert1 Creative Commons License 2007.10.18 0 0 233
biztos meg akarják köszönni a Bush által a lámának adományozott kongresszusi plecsnit
Előzmény: kábelbúvár (232)
kábelbúvár Creative Commons License 2007.10.18 0 0 232

Behívatták a kínai külügyminisztériumba az Egyesült Államok pekingi nagykövetét csütörtökön, tiltakozásul a dalai láma amerikai kitüntetése ellen.

Echo

 

Ráadásul pont pártkongresszus van Kínában...

 

Törölt nick Creative Commons License 2007.10.10 0 0 231
A gond csak az, hogy a Tibetieknek úgy hiányoztak ezek a dolgok, mint ablakos tótnak a hanyattesés.

Az inkák is megkapták a maguk civilizációját, ki is pusztultak.
Előzmény: Bimbum (228)
kábelbúvár Creative Commons License 2007.10.10 0 0 230
  Delhi
zann Creative Commons License 2007.09.01 0 0 229
Nem csupán Tibettel foglalkozik, de nem elhanyagolható mértékben azzal is (tibeti festők, filmek stb)::::::

http://romokon.blogspot.com/
Bimbum Creative Commons License 2006.11.13 0 0 228

Az a furcsa, hogy a nyugati modernizáció Tibetbe keletről a kommunista kínaiakon keresztül érkezett meg.

 

Néhány adat: jelenleg 22500 km műút van Tibetben (előzőleg 0 km volt), 1950 előtt egyáltalán nem volt közoktatás az országban (ha a lámakolostorokat nem számítjuk), a gyermekhalandóság 43% volt 1950-ben, ma 0,7%, a várható életkor 36 év volt, ma 67 év. Aztán arról sem kell elfeledkezni, hogy a kínaiak szüntették meg a feudális jobbágyrendszert, ami a Dalai láma uralma alatt volt. Ebben az évben építették meg a vasútvonalat, ami összeköti Tibetet az ország keleti részével. A kínaiak jóval többet fektettek be Tibetben, mint amennyi arányos lenne akár a lakosság száma vagy a GDP előállítása alapján.

 

 

Előzmény: pevek (208)
kábelbúvár Creative Commons License 2006.11.13 0 0 227
Előzmény: Törölt nick (218)
explode Creative Commons License 2006.10.31 0 0 226
ifj. Herstal Rajmund Creative Commons License 2006.10.30 0 0 225
www.tibetonline.tv

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!