Keresés

Részletes keresés

_Berci Creative Commons License 11 órája 0 0 23795

 

Most már kezdek elgondolkodni hogy ki tudja merre, merre vitt a végzet...-mármint téged:)

 

https://www.youtube.com/watch?v=y7KKmCgqEFw

 

Csak éppen állomány és teknyika...

 

Pont erröl van (illetve lenne) szo (nomeg erdeklödes, moral, elszantsag, akarat, elhivatottsag, aldozatkeszseg, ... meg esetleg definialhato feladat, követelmeny, ...).

Ugy erzem erre erdemes nehany (kritikus) szoban kiterni, ill. nehany elgondolkodtato aprosagot lekarcintani ...

 

A "gumifogalom"-kent hasztalt szo ... "honvedelem" (szandekosan nem gumicsontot irtam) a XXI. szazadban egy erdekes fenomennek tünik (nem csak Mo.-ra specifikus). Valszeg arrol van ugyanis szo, hogy adott szervezeti szinttöl, rendelkezesre allastol, anyagi lehetösegektöl, konkret problemaktol függetlenül ... a "fogalom" mindig 100%-ban  teljesül (nem, nem 70, vagy 50, hanem minden esetben 100%)... nincs szükseg soha semmilyen kontrollra, kritikara, visszacsatolasra, korrekciora ... hiszen mindig minden kivaloan teljesül (aztan hajmereszteskeppen megiscsak elöall a szomszedos (megsemmisülös) topik, ahol a zember szedülesig a fejet csoval(6)ja ...).

 

Igaz anyagilag mindig legalabb a duplajara lenne szükseg, mint ami van ... de ettöl függetlenül, ha evtizedeken keresztül ennek a töredeke all csak rendelkezesre ... hat akkor is büszken ki lehet jelenteni, hogy ezen a területen minden rendben van ... nincs itt semmi neznivalo, tessek sebteben tovabbhaladni ... max. apro-cseprö kis korrekturakra lenne esetleg szükseg ... de hat "ej raerünk arra meg".

 

Nos, lehetne különben kicsit kritikusabban is hozzaallni a temahoz ... nem csak azzal kellene igazolni a letjogosultsagot, hogy barmikor akarhonnan barki megvadul6, ranktörjhet, gyarmatosithat, leigazhat, ... oszt akkor tele vagyunk dologgal ... Leteznek ugyanis pl. olyan haccseregek is, ahol a teljesitmenyt komolyan szamonkerik, tesztelik ... Nem mindenhol (lenne) elegendö pl. a pödrött bajusz es a paszomany nimbuszanak szorgos apolasa a 100%-hoz ... persze a hagyomany az jo, semmi kifogas ellene, ... de azert nem helyettesit mindent ... különösen nem a XXI. szazadban ... összessegeben a 100%-hoz pedig messzemenöen nem eleg ... Ennek ellenere, ha nincs konkreet követelmeny ... akkor azert sokaig lehet a törtenelem soran eddig felbukkano gondokra hivatkozni ... akkor is, ha valojaban a helyzet szazadunkban olyannyira megvaltozott, hogy felesleges regi mercevel taksalgatni ... a sört se akóban merjük manapsag ...

 

Előzmény: Plieur (23791)
acura13 Creative Commons License 15 órája 0 0 23794

igy igaz..

most pedig szerbeket tovaris Putyin nyomja, muszlimokat pedig Erdogan basa:-))))

Előzmény: Plieur (23793)
Plieur Creative Commons License 15 órája 0 0 23793

Nincs min csodálkozni, anno ugyanúgy megjelentek ott is a külföldi önkéntesek/mudzsahedek mint előtte afgánéknál, ugyanúgy jól eleresztve, a bosnyákok meg ott álltak a dilemma előtt: velük vagy nélkülük?:)

Előzmény: acura13 (23785)
Plieur Creative Commons License 16 órája 0 0 23792

Ejnye-ejnye:

 

"Ennek legfőbb oka az lehet, hogy a nyugati világban a brit haderőt tartják a negyedik generációs hadviselési formák közé sorolt aszimmetrikus hadviselésben a legjártasabbnak. Erre feljogosíthatja őket az elmúlt 200 év, mintegy 300 felkelésének leverésében, felszámolásában való közreműködés."

Talán tartották, és ők saját magukat:), a nyugati világban amely őket tartotta volna a legjártasabbnak, biztos ki lehet hagyni a franciákat:)

Most azért enyhén humoros hogy anno Baszrá-ban előadták a hearts&minds műsorokat, aztán angolosan távozni kellett a sííta miliciák elől,Helmand-ban sem igen büszkélkedhettek -örülhettek hogy megmaradtak.

Az IRA is köszöni szépen, jól megvan:)

Talán brit mintájú expedíciós haderő létrehozására készüljünk?:)

 

 

Előzmény: _Berci (23786)
Plieur Creative Commons License 16 órája 0 0 23791

Most már kezdek elgondolkodni hogy ki tudja merre, merre vitt a végzet...-mármint téged:)

Hallottál már róluk?:)

http://www.parlament.hu/web/honvedelmi-es-rendeszeti-bizottsag

http://www.parlament.hu/internet/plsql/ogy_biz.keret_frissit?p_szerv=185&p_ckl=39&p_biz=A341&p_nyelv=HU

"Napjaink parlamenti demokráciájában a Honvédelmi és rendészeti bizottság az Országgyűlés kezdeményező, javaslattevő, véleményező, ügydöntő és a honvédelemmel, rendészettel összefüggő kormányzati munka ellenőrzésében közreműködő szerve. Működésében az Alaptörvényben és más törvényekben, az Országgyűlésről szóló törvényben, a határozati házszabályi rendelkezésekben, továbbá az Országgyűlés egyéb határozataiban megállapított hatáskörét gyakorolja. A Honvédelmi és rendészeti bizottság a működési területét érintő bármely kérdést - az Országgyűlés felkérése vagy saját elhatározása alapján - megtárgyalhat, és abban állást foglalhat."

Működnek is:

http://www.parlament.hu/web/honvedelmi-es-rendeszeti-bizottsag/a-bizottsag-hatarozatai

Állami Számvevőszék kifejezésre villan valamilyen lámpácska?:)

 

meg egy frissebb anyag:

http://real.mtak.hu/12753/1/2013_2_hm_bodoroczki_janos_1_9.pdf

http://real.mtak.hu/12753/1/2013_2_hm_bodoroczki_janos_1_9.pdf

Szóval nem össze-vissza honvédés van, van vezetési és kontroll struktúra alkotmányos vonalon, van a MH-nek egy ilyen is:

https://hu.wikipedia.org/wiki/A_Magyar_Honv%C3%A9ds%C3%A9g_szervezeti_fel%C3%A9p%C3%ADt%C3%A9se_%C3%A9s_egys%C3%A9gei

 

Csak éppen állomány és teknyika...:)

Előzmény: _Berci (23775)
etomcat Creative Commons License 18 órája -1 1 23790

> Csehorszag sincs nagyobb biztonsagban, mint Magyarorszag ... ill. a magyar nemzetbiztonsag se alacsonyabb mint a cseh

 

Aha?! Csehországban a rendszerváltozás után volt ún. lusztrációs törvény, amivel valóban teljesen komcsi-mentesítették a politikát és a titkosszolgálatokat is. Emiatt a nemzetbiztonság összeomlott náluk, volt kegyetlen 7 évük, amikor átjáróház volt az országuk minden orosz és egyéb kémnek és csak brit segítséggel tudták fenntartani a NATO által megkövetelt abszolút minimumot.

 

De! Közben felépítették újra, nulláról a polgári és katonai szak szolgálatokat fiatal, nyugaton képzett, komcsi-mentes humán erőforrásból és ma már esélye sincs náluk Ivánnak. Nem is titkolja a csehek elől a NATO a hadi és politikai titkait - úgy ahogy Magyarország elől szégyen szemre titkolják tag létünkre, csak sajnos mi közben hírhedt Putyin-pincsik és orosz kémfészek lettünk és bármit amit hallunk, annak szó szerint a Kreml-ben van a kagylója. A magyar nemzetbiztonsági szféra ma az FSZB leányvállalata, a korábbi vezető nyugatra menekült és csak onnan mert nagyinterjút adni az Index webportálnak.

Előzmény: _Berci (23782)
gaunt Creative Commons License 21 órája 0 0 23789

Bosznia az jó példa egyébként... Szépen terjed arrafelé a radikális iszlám...

Előzmény: acura13 (23785)
acura13 Creative Commons License 21 órája 0 0 23788

szerbekre gondoltam akik esetleg balhéznának

Előzmény: _Berci (23787)
_Berci Creative Commons License 21 órája -1 0 23787

A bosnyakoknak Magyarorszag eleresehez nem köllene vagy Horvatorszagon, vagy Szerbian elöbb atcsörtetniük?

Előzmény: acura13 (23785)
_Berci Creative Commons License 21 órája -1 0 23786

 

Nem vagyok benne biztos, hogy megbukik a logikam ... elöfordulhat, hogy masok IS hasonloan gondoljak ...

 

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=146348453&t=9098576

 

Előzmény: M.Zoli (23784)
acura13 Creative Commons License 22 órája 0 0 23785

vagy akár a máig forrongo Bosna Herzegovina....még izzik a parázs, bármikor fellángolhat....de most nincsen az sem aki "elrettentené" az esetleg észak felé kacsingatokat....eljönnek Bajára halászlét enni.....

Előzmény: M.Zoli (23784)
M.Zoli Creative Commons License 22 órája 0 0 23784

A te logikad ott bukik meg, amikor valamilyen donteshozo, nem feltetlenul allamfo, ugy gondolja, hogy bizony a fegyveres megoldas a megoldas.

 

Pl. szerbiai korok epp tavaly probalkoztak be egy puccsal Montenegroban.

 

Nem most van a tortenelem vege.

Előzmény: _Berci (23782)
_Berci Creative Commons License 22 órája -1 0 23783
_Berci Creative Commons License 23 órája -1 0 23782

 

Lassan kezd a helyzet konkretizalodni. :-)

 

Vagyis pancelosokkal koszalo roman szabadcsapatokrol lenne szo, akik ismet Szolnokig szeretnenek nyomulni. Hat, ezt az eshetöseget azert kemenyen merlegelni kellene ... egyelöre (az MH adottsagaival) nem kellene az "esemenyre" tulzottan edzeni ...

 

(Az ukranoknak meg van böven mas gondjuk is ... ami területet elhoditottak tölük, azt nem feltetlenül Magyarorszagtol kellene "visszaszerezniük" ...)

 

(Csehorszag sincs nagyobb biztonsagban, mint Magyarorszag ... ill. a magyar nemzetbiztonsag se alacsonyabb mint a cseh ... vagyis a biztonsag NEM az eppen mozgosithato "katonai berendezesek" szamaval arányos, hanem inkabb a "beagyazastol". A cseh ipar különben mindig is sokkal teljesitökepesebb volt, mint a magyar ...)

 

(Valtozatlanul ugy gondolom, hogy a fegyveres civakodas Europa közepen tovabbra is elmarad ... ugyanis az egvilagon semmire nem lenne/lehetne megoldas, de meg atmeneti valasz se.)

 

Előzmény: M.Zoli (23781)
M.Zoli Creative Commons License 23 órája 0 0 23781

Ugy megszerezne, mint pl. az izraeliek 73-ban Egyiptom folott, vagy mint a NATO 98-ban Jugoban?

 

A specializalt kommandoid tamogatok nelkul egyszer bevetheto fegyverek.

 

Annyit valtoztatna, hogy ha van 25 harckocsi es 40 tarack, akkor mar mondjuk van elmeleti lehetoseged vedeni a Tisza vonalat es az atkeloket egy nem tul combos ellenfel ellen legalabb addig, amig elkezdenek beerkezni a NATO gepei Avianoba, es amig a NATO tud szerezni legalabb valamennyire elfogadhato felderitesi adatokat ahhoz, hogy egyaltalan el tudjon kezdeni bombazni. 2-4 nap.

 

Osszehasonlitasi alapnak tekintsd Csehorszagot. Kb. azonos nepesseg, kb. azonos terulet. Mondjuk ok gazdagabbak valamivel, meg azert van egy termeszetes vedvonaluk. Vesd ossze mivel rendelkeznek ok, es mivel Magyarorszag, valamint hogy hadiipari kapacitasbol ok mit oriztek meg, epitettek ki.

Előzmény: _Berci (23780)
_Berci Creative Commons License 23 órája -1 0 23780

 

Ertem mire celzol ... csak eppen ez ismet nem tul realis. Vagyis, ha valaki(k) 100-150 tankkal özönlenenek, akkor ahhoz utanpotlasi utvonalak is tartoznanak ... valamint egy rakas gyalogos rarontana egy varosra (nyilvan többezer gyalogosrol van szo, meg több varosrol ...), akkor mit tenne a mai lehetösegekkel megaldott MH? Tudomasul kell venni, hogy van amit ugyan elvarunk, esetleg szeretnenk ... viszont az az adott lehetösegekkel nem teljesithetö.

 

(Szerintem a specializalodott kommandok az utanpotlast igen gyorsan szetzilalnak ... hiszen nehanyszaz pancelozott jarmüvel, meg max. nehanyezer gyalogossal nem lehet tul nagy területet elfoglalni, ... plane nem megtartani. Egy masik topikban a szakik ugy gondoljak, hogy ha a jelenlegi MH-t meg kicsit poliroznak, akkor az kepes lenne/lehetne a ~2100 km-es magyar hatarbol ~40 km-en ellenallast tanusitani. Hat, hogy is mondjam, ha en ujrahonfoglalnek ... akkor valszeg nem azt a "vedett" 40 km-t valasztanam ...)

 

(Ezen mit valtoztatna, ha adott idöpontban nem 4-5 hk. es 6-8 tarack lenne bevethetö, hanem mondjuk ennek az 3-5-szöröse?)

 

(A NATO valszeg nem a varosra raronto 100-150 szemelyt kezdene el hajkuraszni, hanem rögtön megszerezne a teljes legifölenyt, kikapcsolna az ellen radarjait, rakettas vedelmet, szinten az utanpotlasi utvonalakat blokkolna, a nem kivanatos helikopterek potyognanak, a szinten nem kivanatos jarmüvek igen gyorsan fogynanak ...)

 

Előzmény: M.Zoli (23777)
M.Zoli Creative Commons License 27 órája 0 0 23779

Mennyi ido kell ahhoz, hogy agy ATGM-es commando alcazva elosonjon 20 km-el odebb, ugy hogy sem az ellenseg gyalogos, sem a motoros jarorei ne talaljanak ra, se veletlenul ne fussanak bele egy ellenseges utanpotlas konvojba, se az ellenseg felderito dronjai, helikopterei ne talaljak meg oket?

 

2 nap felkeszulessel egyutt?

 

2 nap alatt az ellenseg hany kilometer tesz meg az orszag belsejebe?

 

Az ATGM-es commando meddig kepes tulelni az elso rajtautese utan?

 

Ha sikerul elmenekulnie a rajtautes helyszinerol, akkor hogy fog ujabb ATGM-eket vetelezni, honnan, hogy jut el oda, es hogy vesz fel ujabb poziciot ugy, hogy jo esellyel mar az aktualis frontvonal mogott rekedt?

 

Kiszambazik a Dusterrel az M3-ra, alcazaskent a tetorekotozott feldisznoval, es az anyosulesrol eregetik a Javelint az utpalyan letesitett ellenseges checkpointra?

 

Berci azt felejti el, hogy a gyalogos commando ugy tud tevekenykedni, hogy a hata mogott azert egy ezred, vagy dander be van asva, es tartja a frontvonalat, ahol ha sikerul egyaltalan visszajutniuk, tudnak pihenni, enni, szarni, aludni, utanpotlast vetelezni, es felkeszulni a kovetkezo commandos bevetesre.

Előzmény: ka_TARZI_s (23767)
M.Zoli Creative Commons License 27 órája 0 0 23778

Es 2014-ben sikerult kialakitaniuk az allamuk sziriai felet egy nagyon sikeres offenziva utan, amit eppenseggel zomeben az aktualis ellenzeki illetve helyi onvedelmi csapatok ellen inditott. A szir kormanycsapatokat, valamint a Nusra fele kemenydiokkal inkabb nem szivoztak sokat.

Előzmény: Plieur (23765)
M.Zoli Creative Commons License 27 órája 0 0 23777

Ha az ellenseg epp bevonult apadek varosaba, mondjuk "kemeny" 1 szazadnyi erovel, akkor lehet nem tenne teged boldogga, hogy a NATO-nak technikailag babazsur atkuldeni egy szazad B 52-t full load 1000 fontossal foldbe dongolni seperc alatt az ellenseget.

Előzmény: _Berci (23751)
gaunt Creative Commons License 1 napja 0 0 23776

Eeegen, a komandósaid által védett területre csak ennyit mondana az ellen:

 

БАТАРЕЯ! ЗАЛПОМ!

300! 30! 3!

ЗАРЯЖАЙ!

....

 

Előzmény: _Berci (23774)
_Berci Creative Commons License 1 napja -1 0 23775

Az orrom ele tartasz egy törvenyt, amely teljesiteset (szerintem) nem ellenörzi senki se, nincs minösitve a megvalositasa se ... (ugy tünik) nincs hozzapasszintva a jelenlegi realis igenyekhez se, meg a lehetösegekhez se ... (ugye a törveny 2011-ben keletkezett, ugyhogy az akkori helyzetertekeles szerint elvarhato volt a teljesitese).

 

 

Ki ellenörizte (konkretan melyik független szervezet feladata volt a minösitese a vedelem "megvalositasanak" az elmult ~7 evben ... es milyen ELLENÖRZÖ revizor/szervezet/inspektor faradozik azon, hogy minden bötü teljesitve legyen a 2018-2030-as idöintervallumban?

 

Ha akarcsak egy ev is ki lett ertekelve ilyen szempontok alapjan ... akkor leci rakd mar be a linket (amennyiben az nyilvanos).

 

Ha lenne ilyen, vagy hasonlo papir, akkor abbol remelem egyertelmüen kiderül, hogy a folyamatos leepüles ellenere hogyan teljesitette a MH az emlitett törveny bötüit, ill. az összes nemzetbiztonsaggal, honvedelemmel kapcsolatos elvarasokat ...

 

(Persze kiertekelni akkor lehet csak valamit, ha ismeretesek a kiertekeles kriteriumai is ... vagyis letezik egy "elvaras" lista is).

 

(Különben mar kerdeztem, hogy a korabban belinkelt 2006-os iromanybol mely pontokat lehet kipipalni?)

 

Előzmény: Plieur (23763)
_Berci Creative Commons License 1 napja -1 0 23774

 

Ezek a bizonyos ATGM kommandók sok bajt tudnánakak okozni nekik, ha kellően mobilak tudnak lenni - ami a morálra is kihatással lenne -  de tény, hogy csak ezekre alapozni elég nagy butaság.

 

Senki nem allitotta, hogy a specialis mini-kommandok (ATGM + esetleg MANPAD-del felszerelve) az MH 100%-t jelenti (100 kommando -> ~400 emberke, kikepzök, overhead, hiradohalozat ...) ... valszeg nem több, mint ~1000 fö ... vagyis a tervezett ~30 000-es MH letszam töredeke ... valamint tetszölegesen es transzparensen skalazhato (lenne) a kiepitese.

 

Aztan marketingezni kellene a "modell"-t ... igy mindenki tudna, hogy oda nem illik somfordalni (se szarazföldi erökkel, se helikopterekkel, se legierövel ... mert nagyon nem eri meg ...

 

Valszeg a legalacsonyabb inveszticioval elerhetö "legelrettentöbb feature" lenne ... (Rommel ~80 eves tapasztalatainak ellenere).

 

A "többiek" meg zsirozgathatnak a lerögzitett iroasztalok csavarjait ... esetleg le is heggeszthetnek a csavarokat ... a meglevö hierarchia elvarasai es szokasai szerint ... de legalabb egy egeszseges keplet is elöallhatna.

 

Egyebkent az ATGM-ek jelentös reszenek hatotavja nagyobb, mint egy MBT-e. Söt nehany modell NLOS kepessegekkel is rendelkezik (repüles közben lock-ol) ... pl. MPP, oder Spike.

 

Előzmény: ka_TARZI_s (23764)
acura13 Creative Commons License 1 napja 0 0 23773

kedvencem volt az Aknacsapdák,és a katonatörténetek....Máig keresem a Dzsezva és puska részt.:-((((((

Előzmény: Plieur (23761)
acura13 Creative Commons License 1 napja 0 0 23772

sajnos itt tartunk mi..:-(((((((((((

akik 27 éve vadászpuskákkal vették fel a harcot Europa 3.-4.? legerosebb serege ellen, már ök is tulszárnyaltak minket

Előzmény: _Berci (23754)
Michael Newlas Creative Commons License 1 napja 0 0 23771
Előzmény: Michael Newlas (23770)
Michael Newlas Creative Commons License 1 napja 0 0 23770

Egy frissen "meglőtt" török leopárd

gaunt Creative Commons License 1 napja 0 0 23769

Csak ne feledd el, hogy az ukrán hadvezetés hibát hibára halmozott. A harctéri parancsnokok felkészültsége, motiváltsága lényegében arab szinten volt (nem vicc!), nem beszélve az alkoholizmusról. Nem lehet csodálkozni azon ami történt, ezért nem jó a példád. A páncélosokat elaprózva, midnenféle gyalogsági vagy tüzérségi támogatás nélkül vetették be. De az is gyakori volt, hogy beásva, egyszerű bunkerként használták őket. 

 

Előzmény: ka_TARZI_s (23767)
Hehe164 Creative Commons License 1 napja 0 0 23768

De hát mindennek az égegyadta világon semmi köze az általam leírtakhoz. :-(

Előzmény: ka_TARZI_s (23767)
ka_TARZI_s Creative Commons License 1 napja 0 0 23767

Ugye ez függ a támadó erők nagyságától, hogy mennyire képesek kontorllálni a "megszállt" magyar területet.

 

A Donbaszi konfliktusban - legalábbis ameddig figyelemmel kísértem - egy gyalogos "kommandó" néha elosonhatott az elvileg  frontvonal mögött 20-25 km-es mélységben és ott rajtaütést tudott végrtehajtani.

 

Ezen kívül ezekl az ATGM kommendók pl. kisebb városok védelmében is hatékonyak lehetnek.

Előzmény: Hehe164 (23766)
Hehe164 Creative Commons License 1 napja 0 0 23766

"elég komoly logiksztika meg egyéb támogatás kell mögéjük."

 

És komolyan feltételezed, hogy a harckocsik megfelelő támogatása esetén a "kommandók" szabadon tevékenykedhetnek?

Kötelékben mozgó harckocsik minden egyéb támogatás nélkül is meg tudják egymást védeni terepen...

Előzmény: ka_TARZI_s (23764)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!