Keresés

Részletes keresés

Ehe_TZ Creative Commons License 2017.06.15 0 0 267

GI index 0 mindkettő esetében, plusz a kalória is minimális. Steviánál asszem 0, xilit 0 közeli.

Az ár jó. Sajna ez drága cucc, ennél jobb nem nagyon lesz:(

Előzmény: Laller00 (266)
Laller00 Creative Commons License 2017.06.15 0 0 266

Xilit vagy a stevia szerintetek a jobb?

Steviát nagyon drágállom, én elég árérzékeny vagyok.

Xilitre ezt találtam jó kiszerelésben olcsón:

http://www.egeszsegesetelek.hu/cukormentes-elelmiszerek/cuki-xilit-1000g

 

Ha valaki tud ennél olcsóbban az linkelje lszi érdekelne. Sajna 150 nettóból nem könnyű az élet:/

Tereza Creative Commons License 2012.06.19 0 0 264

Ezek szerint lassan de fokozatosan átállsz a Steviára?

Előzmény: dabaka (263)
dabaka Creative Commons License 2012.06.15 0 0 263

Mindenképp szerettem volna bodzalét készíteni, de nem cukrosat. Ezért gondoltam így ki. Vajas piskótát sütöttem, tetejét megszórtam meggyel (ez sütéskor a közepére kerül). A cukormennyiség felét Szteviával helyettesítettem. Senki nem panaszkodott. :)

Előzmény: Tereza (262)
Tereza Creative Commons License 2012.06.14 0 0 262

Örülök, hogy tetszett.

A "teát" a bodzába, azt mondta neked valaki, vagy te magad találtad ki? Nekem nem is jutott volna eszembe.

Mit sütöttél Steviával?

Előzmény: dabaka (261)
dabaka Creative Commons License 2012.06.08 0 0 261

Tulajdonképpen nem szörpöt csináltam a bodzából, hanem higítás nélkül iható üdítőt. A Stevia levélből főzött "teát" öntöttem a bodzaléhez, enyhén édesítette. Süteménybe Stevia-kivonatot, port használtam. A recept szerint fele cukor és egy kis Stevia. észre se vették a gyerekek, bár nem lett olyan édes, mint teljesen cukrosan szokott. Nem baj, ha hozzászokunk. :) 

Előzmény: Tereza (260)
Tereza Creative Commons License 2012.06.02 0 0 260

Nem tudom, mi a teendő a levelekkel. Nekem még nem volt ilyen. Azokat talán csak egyszer láttam valahol, és azt hittem, hogy abból teát kell főzni és utána kidobni.

Kicsit meglepődtem, hogy te ezt szörpbe teszed. Nekem kicsit mérésznek tűnik a gondolat, de lehet, hogy nincs igazam.

Hát meg talán először meg kell szokni az ízét is - apránként. Kiváncsi vagyok, hogy nektek ez hogy vált be.

Én most cseppeket használok. Pl. a dinsztelt káposztába nekem bevált, mert helyettesíti a karamelt, de pl. ma a sima tejszínbe nem illett. Ha már ott volt az eper is, akkor jó volt - a tejszínnel együtt, de csak magában a tejszínnel kicsit furcsa volt.

Írd meg, hogy hogy fogadtrák a gyerekek és te magad is.

 

Előzmény: dabaka (259)
dabaka Creative Commons License 2012.05.27 0 0 259

Vettem Stevia-port, 15g-osat. Ahogy neten néztem, Magyarországon ezért az árért 50g-osat lehet venni. Szombaton voltam a piacon, találtam növényt és vettem 3 tövet. :) Remélem, hamarosan lesznek újabb hajtásai is.

Gyerekek szedtek bodzát, áztatom és Steviával fogom édesíteni. Levéllel, de még nem tudom pontosan hogyan. Kifőzzem a levelét vagy megszárítsam és őrölve adjam hozzá...? Keresgélek ötleteket a neten. Üdv!

Előzmény: Tereza (258)
Tereza Creative Commons License 2012.05.24 0 0 258

Az még nem jutott eszembe, hogy van-e tartosítoszer a folyadékban. Az enyémen nincs kiírva sem az, hogy van, sem az, hogy nincs (mert most már bizonyos termékeken még ilyen felirat is létezik). De ha belegondolok, hogy nem 2 napra, vagy egy hétre gyártották, talán természetes, hogy van.

Melyiket érdemes? Nem tudom. Létezik porban, tablettában, folyadékban, mintha még levelekben is lehetne kapni - teának.

Folyadékos is 2 fajta van: az egyik sűrűbb kivanat, mint a másik.

Oldódással én nem foglalkoztam - párolt káposztára is rácseppentettem, aztán hagytam dinsztelni.

 

  

Előzmény: dabaka (257)
dabaka Creative Commons License 2012.05.23 0 0 257

Újra keresgéltem e neten és kiderült, hogy egy bevásárlóközpontban- ami elég új, de voltunk már párszor- mégis van egy biobolt. Abban a mellékágban még sosem jártunk, ezért nem vettem észre. Árösszehasonlítás miatt mégis meg fogom nézni Mohácson is, ill. Pesten, ha ott járok. Van por is és folyadék is (honlap szerint). Melyiket érdemes választani? Én hagyományos édesítőszerben azért szeretem jobban a folyékonyt, mert könnyebben oldódik, viszont abban van tartósítószer. :(. Ma este veszünk Steviát, majd jelentkezem.

Előzmény: Tereza (256)
Tereza Creative Commons License 2012.05.22 0 0 256

Nyilván, hogy az elején zavaró lesz az íze. Nekem is nagyon nem ízlett (akkor még porban). De vagy finomult a gyártása (most a sűrű cseppeknél tartok, levelet sosem próbáltam), vagy talán idővel megszoktam. De nem használom minden nap.

Bár nem tudom, hogy ott kapható-e, de én még talán a gyógyszertárt javasolnék, bár az is igaz, hogy kisebb városbanmég  kevésbé vesznek a kereskedők olyat, amit nem biztos, hogy el fogják tudni adni. Ráadásul még itt (a fővárosban) is  még nem mindenki ismeri (keresi).  Leginkább a cukorbetegségben érintettek, de most már az egészséges étkezés hívei is kezdenek felfigyelni rá.

 

 

Előzmény: dabaka (255)
dabaka Creative Commons License 2012.05.22 0 0 255

Kedves vagy, hogy érdeklődsz és újabb infóval látsz el. :) Én Horvátországban élek, de Mohács van a legközelebb hozzánk, ezért kérdeztem azt. Itt nálunk nem tudok bioboltról sajnos. Stevia növényt majd be tudok szerezni, íváncsi vagyok az ízére. Egy kolléganőm mondta, hogy neki zavaró volt az íze.

Köszönöm a segítséget!

Előzmény: Tereza (254)
Tereza Creative Commons License 2012.05.18 0 0 254

Sikerült megvenni, ill. beszerezni?

 

Eszembe jutott, hogy van egy topic az nlcafe-n, amelyikben gyakran szóba került a Stevia és Xilit beszerzése és voltak hozzá receptek is. Már rég jártam ott, és asszem a topic sem olyan nagyon pörög, de hátha talász benne valami hasznosat:

 

http://www.nlcafe.hu/forum/?fid=441&topicid=268418

 

 

Előzmény: dabaka (253)
dabaka Creative Commons License 2012.05.17 0 0 253

Köszönöm szépen- a videókat is. :)

Előzmény: Tereza (250)
Tereza Creative Commons License 2012.05.15 0 0 252

Stevia (steevia) további jó hatása:

http://www.rtlklub.hu/musorok/csakcsajok/videok/167529

Tereza Creative Commons License 2012.05.15 0 0 251
Tereza Creative Commons License 2012.05.14 0 0 250

Szia Dabaka!

 

Lehet, hogy máshol is kapható, de én (Pesten) bioboltban vettem Steviát. Nemrég cseppben, azelőtt porban.

Hogy Mohácson hol lehet, nem tudom, de feltételezem, hogy ott is létezik valami biobolt, és talán ott próbáld meg.

Előzmény: dabaka (249)
dabaka Creative Commons License 2012.05.13 0 0 249

Sziasztok!

Hol veszitek a szteviát, illetve a xilitet? Esetleg konkrétan Mohácson tudna valaki mondani lelőhelyet? Köszönöm!

Tereza Creative Commons License 2012.05.01 0 0 248

Megkaptam, köszönöm, válaszoltam.

Előzmény: Bubo.Bubo. (247)
Bubo.Bubo. Creative Commons License 2012.05.01 0 0 247

válaszoltam, remélem, jó helyre ment

Előzmény: Tereza (246)
Tereza Creative Commons License 2012.05.01 0 0 246

Bubo,

küldtem neked mailt. Remélem, hogy megkaptad.

Tereza

Bubo.Bubo. Creative Commons License 2012.05.01 0 0 245

a férjem magas, 95 kg körül van, neki a napi adagja 180 gramm CH, neki a pótvacsora is 20 g

 

ha neked nem megy a joghurt, egyél egy kis szelet kenyeret, kis adag rizst vagy gyümölcsöt (neked fontos, mert az inzulin miatt tényleg kell enned)

Előzmény: Tereza (243)
Bubo.Bubo. Creative Commons License 2012.05.01 0 0 244

a tápanyagtáblázatból csináltam egy "kivonatot", neten találtam táblázatot, és csak azt kiválogattam, ami minket érint (ha gondolod, elküldöm az excel-fájlomat, ha tudod használni, van benne néhány hasznos lap)

 

a táblázatokat kiraktam a konyhában, néha már fejből tudom

 

amúgy én sajnos nem főzök valami tudatosan, egyszerű fehér lisztet használok, a főzeléket általában habarom (1 l vízben 1 kg zöldséghez (pl. zöldbab: 68 g CH) szoktam 2 dl tejföllel (8 g CH) vagy tejjel és 3 púpozott evőkanál liszttel (60 gramm liszt, 48 g CH) csinálni habarást, ez összesen 124 g CH, ebből van kb. 2 l főzelék, az 4-6 adag, ha 6 adagra osztom, akkor 1 adag 20 g CH)

 

ehhez szoktam valami húst adni, sült csirkecomb, pörkölt (pörköltöt nagyon kedvelem, bő lével csinálom, sok hagymával, fokhagymával, paradicsompürével, nagyon jó ízt ad a zöldségeknek, lehet csinálni pl. pulykacombfiléből is), néha hús más ízesítéssel - férjem nagyon szereti a húst, neki anélkül nem étel az étel

 

a fasírtot minimális zsömlével vagy anélkül szoktam csinálni

 

a palacsinta nem elsődleges étel, de ha csinálok, akkor úgy szoktam, hogy a férjem is ehessen belőle, süteményben is úgy gondolkodok, hogy ő is legalább megkóstolhassa (cukroskata.blog.hu vagy blogspot.com talán - neki vannak jó receptjei), ha a lisztet dióval/mandulával/mákkal helyettesítem részben, lehet csökkenteni a szénhidráttartalmát, persze ekkor a kalóriatartalma magas lesz

 

ha jobban odafigyelsz, a fehér lisztet helyettesíted valami egészségesebbel, nyírfacukrot használsz (persze a stevia is nagyon jó elvileg, ha meg tudod szokni), akkor még jobb lesz

 

(kis odafigyeléssel meg lehet "szokni", hogy szemre érezd, mennyi a szénhidráttartalma az ételeknek - most belegondoltam, hogy nekem is jobb lenne, ha azt enném, amit a férjem elé rakok...)

Előzmény: Tereza (242)
Tereza Creative Commons License 2012.04.30 0 0 243

Bubó,

 

képzeld el, hogy nemrég vettem Stevia szirupot. Létezik 2 fajta folyékony; ez a sűrűbb, intenzív kivonat. (És állítólag még kisebb sebekre, küplsőleg is jó.)

Most csináltam párolt káposztát - és 3-4 csepp elegendő volt hozzá.

Bár a teát üresen szoktam inni, de ha belecsöppentenék ebből + citrom, nem zavar az íze. Emlékszel, az elején, amikor először poralakút vettem, nem ízlett. Hajaj, változnak az idők....Lehet, hogy ez már az agyba be van programozva, hogy ezt kell szeretni....

 

Nem tudom, az mennyire baj, de a pótvacsoráról vagy elfelejtkezem, vagy nem megy belém. De ez általában 2 dl natúr joghurt. Kicsit csodálkozom, hogy palacsinta és főleg lekvár mehet...

 

Tereza Creative Commons License 2012.04.30 0 0 242

Nekem megvan a Tápanyagtáblázat (2006) Rodler Imrétől. Nézem, hogy pont a cseresznye dzsemet (néha 30% meggyel) szerettem - cseresznyének elég magas a CH-ja. Én soha nem daráltam, hanem kisebb darabokra vágtam a gyümölcsöt, de pl. a sárgabaracknál úgy is szétfolyt, nem maradtak darabok. Szóval  szerinted nagyjából  1 dl lekvár (dzsem) = kb. 10 dkg gyümölcsnek? Ez így jó számítási mód lenne. Jól értettem?

 

Én nagyon magam alatt vagyok az inzulin miatt, és életemben nem éreztem magam ilyen tudatlannak. Kezdő vagyok, de nehezen megy.

 

Süteményekkel még nem próbálkoztam. Régebben madártejbe suhintottam egy pici Canderelt, de most még azt sem csináltam.

 

Főzeléket habarod, vagy rántod? Zabpehelyliszttel, vagy normál, finomliszttel? Hozzá mindig húst kap?

Előzmény: Bubo.Bubo. (241)
Bubo.Bubo. Creative Commons License 2012.04.30 0 0 241

Dolmios üveg - bolognai szószt lehet benne félkészen kapni, lusta háziasszony segítsége, meg a gyerek egy időben magában ette...

 

Ha az üveget nem is tudod, mekkora, amikor kiveszel belőle, dl-re lemérheted, amit megeszel.

 

A férjem nem kap inzulint, de diétáznia kell, és tablettát kap. Volt két hónap, amikor egy seb lassú gyógyulása miatt inzulint kapott, azt hiszem naponta 3x, utána átállították tablettára. Gondolom, néhány évtized múlva kell majd neki is (még nincsen 50 éves, remélem, sokáig jól karban lehet tartani diétával). A mai inzulinok már nagyon jók, meg a beadó injekciós toll is, egyáltalán nem kell megijedni tőle (persze kibicnek semmi sem drága).

 

A diétát valahogy meg kell szokni. Férjem szerencsés, mert nem édesszájú... Nem mindig sikerül grammra pontosan, most már nem nagyon számolgatok, csak a süteményeket. A lényeg, hogy lehetőleg zöldséget egyen köretnek (zöldbab, karfiol,  káposzta, brokkoli, tök, fagyasztva Sparban, Lidlben 300-500 ft/kg körül vannak), vagy párolva, vagy főzeléknek. Kenyeret néha süt magának keverékből, vagy eszi ami van (most Tescos szeletelt rozsos kenyeret eszünk, azt mindenki szereti, és nem lehet belőle sokat enni). Nassnak meg mogyoró, tökmag, dió, gyümölcs - nem olcsó, de ebből belakhat... Sütit dióval, répával, mandulával sütök, vagy rétest nagyon sok meggyel, almával, de pl. a piskóta is jó, mert relatíve kevés benne a liszt. Ezekbe gyümölcscukrot veszek a DM-ben, akkor a gyerek is ehet belőle gond nélkül.

Előzmény: Tereza (238)
Tereza Creative Commons License 2012.04.30 0 0 240

Elnézést, most látom, hogy MEGÍTAD, amit kérdeztem: 100 g gy.ben 10 g CH van.

Ideges és szórakozott vagyok.

Előzmény: Bubo.Bubo. (237)
Tereza Creative Commons License 2012.04.30 0 0 239

Jav.: Dolmitos üveget

Előzmény: Tereza (238)
Tereza Creative Commons License 2012.04.30 0 0 238

Köszönöm, hogy ilyen gyorsan válaszoltál.

 

Lehet, hogy furcsának találod, de nálam 1 cs dzsemfix = 1 főzés, és azt olyan üvegekbe raktam, amilyen volt. Igaz, hogy ráragasztottam a cédulát, hogy 1.250 g cseresznye és erre ment a 10  ml Polisweet, vagy 1-2 mokkás kanálnyi Stevia. Csakhát minden üveg más méretű.

 

Dolmitos üveg nem ismerem.

 

Az egésznek a CH-ját, amit aztán elosztod az üveg mennyiséggel a gyümölcs fajtája (tipusa) határozza meg? Azt megnézed valami táblázatban?

 

Nagyon ügyes vagy, ahogy az ebédet összeállítod. Le a kalappal. Én csak most kezdtem, de nagyon szerény a repertoárom.

 

Illik azt megkérdezni, hogy ő is kap inzulint?

Én úgy fogadkoztam, hogy nem fogadom el az inzulint, de amikor megkaptam (azzal kezdtem, mert állítólag a tabletta nem menne a szívgyógyszeimhez), úgy meglepődtem, meg én voltam az utolsó beteg aznap - zártak, hogy nem is mertem tiltakozni.

 

Előzmény: Bubo.Bubo. (237)
Bubo.Bubo. Creative Commons License 2012.04.30 0 0 237

Szia Tereza!

 

A férjem a késő esti pótvacsorára szokta enni a lekvárokat, illetve palacsintát szokott enni ezzel.

 

Eltevéskor szoktam kiszámolni, megmérem a gyümölcsöt, amit elteszek, mennyi kerül belőle egy üvegbe, és ráírom az üvegre, mennyi szénhidrát.

 

Be szoktam írni egy word fájlba, először persze a konyhában kis cetliken írogatok, számolgatok. 

 

Jöjjön egy példa baracklekvárra (a sárgabarackot úgy vettem, hogy 100 grammban 10 gramm szénhidrát (CH) van)

 

 

"8 kg darált gyümölcs, 6 cs. 3:1 dzsemfix: 14 db 0,55 l-es üveg (1 üveg 57 gramm CH)"

 

Ez kb. félliteres Dolmios üveg (abból sok gyűlt össze az évek alatt), egy pótvacsorára a felét-harmadát lehet megenni. (Egyébként ezzel pont jól lehet számolni, mert nagyjából 1 dl 10 gramm CH)

 

(palacsinta: ki szoktam azt is számolni, amit én sütök, az 13 gramm CH egy darab, egy ebédre 3 db-ot szoktam "engedni", és akkor húsleves, sült hús és mondjuk párolt karfiol van előtte, és akkor csak kicsit lesz több az ebéd, mint 50 gramm CH a lekvárral együtt)

Előzmény: Tereza (236)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!