akinek egy kis tippre lenne szüksége, hogy mit főzzön, természetesen diabetikusan illetve egészségesen, az látogasson el a facebook Lifetilt receptek oldalra. sok finomság van fent képekkel :)
Mindenképp szerettem volna bodzalét készíteni, de nem cukrosat. Ezért gondoltam így ki. Vajas piskótát sütöttem, tetejét megszórtam meggyel (ez sütéskor a közepére kerül). A cukormennyiség felét Szteviával helyettesítettem. Senki nem panaszkodott. :)
Tulajdonképpen nem szörpöt csináltam a bodzából, hanem higítás nélkül iható üdítőt. A Stevia levélből főzött "teát" öntöttem a bodzaléhez, enyhén édesítette. Süteménybe Stevia-kivonatot, port használtam. A recept szerint fele cukor és egy kis Stevia. észre se vették a gyerekek, bár nem lett olyan édes, mint teljesen cukrosan szokott. Nem baj, ha hozzászokunk. :)
Nem tudom, mi a teendő a levelekkel. Nekem még nem volt ilyen. Azokat talán csak egyszer láttam valahol, és azt hittem, hogy abból teát kell főzni és utána kidobni.
Kicsit meglepődtem, hogy te ezt szörpbe teszed. Nekem kicsit mérésznek tűnik a gondolat, de lehet, hogy nincs igazam.
Hát meg talán először meg kell szokni az ízét is - apránként. Kiváncsi vagyok, hogy nektek ez hogy vált be.
Én most cseppeket használok. Pl. a dinsztelt káposztába nekem bevált, mert helyettesíti a karamelt, de pl. ma a sima tejszínbe nem illett. Ha már ott volt az eper is, akkor jó volt - a tejszínnel együtt, de csak magában a tejszínnel kicsit furcsa volt.
Írd meg, hogy hogy fogadtrák a gyerekek és te magad is.
Vettem Stevia-port, 15g-osat. Ahogy neten néztem, Magyarországon ezért az árért 50g-osat lehet venni. Szombaton voltam a piacon, találtam növényt és vettem 3 tövet. :) Remélem, hamarosan lesznek újabb hajtásai is.
Gyerekek szedtek bodzát, áztatom és Steviával fogom édesíteni. Levéllel, de még nem tudom pontosan hogyan. Kifőzzem a levelét vagy megszárítsam és őrölve adjam hozzá...? Keresgélek ötleteket a neten. Üdv!
Az még nem jutott eszembe, hogy van-e tartosítoszer a folyadékban. Az enyémen nincs kiírva sem az, hogy van, sem az, hogy nincs (mert most már bizonyos termékeken még ilyen felirat is létezik). De ha belegondolok, hogy nem 2 napra, vagy egy hétre gyártották, talán természetes, hogy van.
Melyiket érdemes? Nem tudom. Létezik porban, tablettában, folyadékban, mintha még levelekben is lehetne kapni - teának.
Folyadékos is 2 fajta van: az egyik sűrűbb kivanat, mint a másik.
Oldódással én nem foglalkoztam - párolt káposztára is rácseppentettem, aztán hagytam dinsztelni.
Újra keresgéltem e neten és kiderült, hogy egy bevásárlóközpontban- ami elég új, de voltunk már párszor- mégis van egy biobolt. Abban a mellékágban még sosem jártunk, ezért nem vettem észre. Árösszehasonlítás miatt mégis meg fogom nézni Mohácson is, ill. Pesten, ha ott járok. Van por is és folyadék is (honlap szerint). Melyiket érdemes választani? Én hagyományos édesítőszerben azért szeretem jobban a folyékonyt, mert könnyebben oldódik, viszont abban van tartósítószer. :(. Ma este veszünk Steviát, majd jelentkezem.
Nyilván, hogy az elején zavaró lesz az íze. Nekem is nagyon nem ízlett (akkor még porban). De vagy finomult a gyártása (most a sűrű cseppeknél tartok, levelet sosem próbáltam), vagy talán idővel megszoktam. De nem használom minden nap.
Bár nem tudom, hogy ott kapható-e, de én még talán a gyógyszertárt javasolnék, bár az is igaz, hogy kisebb városbanmég kevésbé vesznek a kereskedők olyat, amit nem biztos, hogy el fogják tudni adni. Ráadásul még itt (a fővárosban) is még nem mindenki ismeri (keresi). Leginkább a cukorbetegségben érintettek, de most már az egészséges étkezés hívei is kezdenek felfigyelni rá.
Kedves vagy, hogy érdeklődsz és újabb infóval látsz el. :) Én Horvátországban élek, de Mohács van a legközelebb hozzánk, ezért kérdeztem azt. Itt nálunk nem tudok bioboltról sajnos. Stevia növényt majd be tudok szerezni, íváncsi vagyok az ízére. Egy kolléganőm mondta, hogy neki zavaró volt az íze.
Eszembe jutott, hogy van egy topic az nlcafe-n, amelyikben gyakran szóba került a Stevia és Xilit beszerzése és voltak hozzá receptek is. Már rég jártam ott, és asszem a topic sem olyan nagyon pörög, de hátha talász benne valami hasznosat:
a tápanyagtáblázatból csináltam egy "kivonatot", neten találtam táblázatot, és csak azt kiválogattam, ami minket érint (ha gondolod, elküldöm az excel-fájlomat, ha tudod használni, van benne néhány hasznos lap)
a táblázatokat kiraktam a konyhában, néha már fejből tudom
amúgy én sajnos nem főzök valami tudatosan, egyszerű fehér lisztet használok, a főzeléket általában habarom (1 l vízben 1 kg zöldséghez (pl. zöldbab: 68 g CH) szoktam 2 dl tejföllel (8 g CH) vagy tejjel és 3 púpozott evőkanál liszttel (60 gramm liszt, 48 g CH) csinálni habarást, ez összesen 124 g CH, ebből van kb. 2 l főzelék, az 4-6 adag, ha 6 adagra osztom, akkor 1 adag 20 g CH)
ehhez szoktam valami húst adni, sült csirkecomb, pörkölt (pörköltöt nagyon kedvelem, bő lével csinálom, sok hagymával, fokhagymával, paradicsompürével, nagyon jó ízt ad a zöldségeknek, lehet csinálni pl. pulykacombfiléből is), néha hús más ízesítéssel - férjem nagyon szereti a húst, neki anélkül nem étel az étel
a fasírtot minimális zsömlével vagy anélkül szoktam csinálni
a palacsinta nem elsődleges étel, de ha csinálok, akkor úgy szoktam, hogy a férjem is ehessen belőle, süteményben is úgy gondolkodok, hogy ő is legalább megkóstolhassa (cukroskata.blog.hu vagy blogspot.com talán - neki vannak jó receptjei), ha a lisztet dióval/mandulával/mákkal helyettesítem részben, lehet csökkenteni a szénhidráttartalmát, persze ekkor a kalóriatartalma magas lesz
ha jobban odafigyelsz, a fehér lisztet helyettesíted valami egészségesebbel, nyírfacukrot használsz (persze a stevia is nagyon jó elvileg, ha meg tudod szokni), akkor még jobb lesz
(kis odafigyeléssel meg lehet "szokni", hogy szemre érezd, mennyi a szénhidráttartalma az ételeknek - most belegondoltam, hogy nekem is jobb lenne, ha azt enném, amit a férjem elé rakok...)
képzeld el, hogy nemrég vettem Stevia szirupot. Létezik 2 fajta folyékony; ez a sűrűbb, intenzív kivonat. (És állítólag még kisebb sebekre, küplsőleg is jó.)
Most csináltam párolt káposztát - és 3-4 csepp elegendő volt hozzá.
Bár a teát üresen szoktam inni, de ha belecsöppentenék ebből + citrom, nem zavar az íze. Emlékszel, az elején, amikor először poralakút vettem, nem ízlett. Hajaj, változnak az idők....Lehet, hogy ez már az agyba be van programozva, hogy ezt kell szeretni....
Nem tudom, az mennyire baj, de a pótvacsoráról vagy elfelejtkezem, vagy nem megy belém. De ez általában 2 dl natúr joghurt. Kicsit csodálkozom, hogy palacsinta és főleg lekvár mehet...
Nekem megvan a Tápanyagtáblázat (2006) Rodler Imrétől. Nézem, hogy pont a cseresznye dzsemet (néha 30% meggyel) szerettem - cseresznyének elég magas a CH-ja. Én soha nem daráltam, hanem kisebb darabokra vágtam a gyümölcsöt, de pl. a sárgabaracknál úgy is szétfolyt, nem maradtak darabok. Szóval szerinted nagyjából 1 dl lekvár (dzsem) = kb. 10 dkg gyümölcsnek? Ez így jó számítási mód lenne. Jól értettem?
Én nagyon magam alatt vagyok az inzulin miatt, és életemben nem éreztem magam ilyen tudatlannak. Kezdő vagyok, de nehezen megy.
Süteményekkel még nem próbálkoztam. Régebben madártejbe suhintottam egy pici Canderelt, de most még azt sem csináltam.
Főzeléket habarod, vagy rántod? Zabpehelyliszttel, vagy normál, finomliszttel? Hozzá mindig húst kap?
Dolmios üveg - bolognai szószt lehet benne félkészen kapni, lusta háziasszony segítsége, meg a gyerek egy időben magában ette...
Ha az üveget nem is tudod, mekkora, amikor kiveszel belőle, dl-re lemérheted, amit megeszel.
A férjem nem kap inzulint, de diétáznia kell, és tablettát kap. Volt két hónap, amikor egy seb lassú gyógyulása miatt inzulint kapott, azt hiszem naponta 3x, utána átállították tablettára. Gondolom, néhány évtized múlva kell majd neki is (még nincsen 50 éves, remélem, sokáig jól karban lehet tartani diétával). A mai inzulinok már nagyon jók, meg a beadó injekciós toll is, egyáltalán nem kell megijedni tőle (persze kibicnek semmi sem drága).
A diétát valahogy meg kell szokni. Férjem szerencsés, mert nem édesszájú... Nem mindig sikerül grammra pontosan, most már nem nagyon számolgatok, csak a süteményeket. A lényeg, hogy lehetőleg zöldséget egyen köretnek (zöldbab, karfiol, káposzta, brokkoli, tök, fagyasztva Sparban, Lidlben 300-500 ft/kg körül vannak), vagy párolva, vagy főzeléknek. Kenyeret néha süt magának keverékből, vagy eszi ami van (most Tescos szeletelt rozsos kenyeret eszünk, azt mindenki szereti, és nem lehet belőle sokat enni). Nassnak meg mogyoró, tökmag, dió, gyümölcs - nem olcsó, de ebből belakhat... Sütit dióval, répával, mandulával sütök, vagy rétest nagyon sok meggyel, almával, de pl. a piskóta is jó, mert relatíve kevés benne a liszt. Ezekbe gyümölcscukrot veszek a DM-ben, akkor a gyerek is ehet belőle gond nélkül.