Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2008.03.11 0 0 53
AKCIO AZ O UTCAI FETISH SHOP-BAN!!
AMENNYIBEN 2 PAR BARMILYEN CIPOT VASAROLTOK NALUNK,A HARMADIK PARAT INGYEN KAPJATOK!!!! (EZ A NEW ROCK CIPOKRE IS VONATKOZIK!!!)
EZFETISH,VI. O UTCA 4 HETFOTOL-PENTEKIG 12-18
VARLAK TITEKET SOK SZERETETTEL!!!!!
Memento Creative Commons License 2002.08.16 0 0 52
DEPECHE MODE CLUB
Szegeden aug.19-én 21 órától a NOT CAFE-ban
(Római krt.38.)

DARK NEW WAVE CLUB
Szegeden okt.22-én 21 órától a NOT CAFE-ban...

break2 Creative Commons License 2002.06.30 0 0 51
Befejeztem az Üvegtörők dalainak forditasat.

Itt vannak.

Nem szoszerinti forditasra torekedtem, hanem dalolhatosagra.

Recoil Creative Commons License 2002.05.04 0 0 50
Ma este 4-én a Mega Pubban New Wave klub lesz
fönök Creative Commons License 2001.10.22 0 0 49
Az ember izlése, ha ad rá valamit, akkor egyre kifinomultabb lesz. Nekem inkább az elvont dolgok felé megy, és érdekes módon ma már olyan dolgokat is meg tudok hallgatni, amiket korábban nem. Sőt az is megy, hogy elvont klasszikus zenét csak úgy háttérzeneként hallgatok, mint más a gagyi rádiót.
Előzmény: lusti (47)
Recoil Creative Commons License 2001.09.05 0 0 48
Depeche Mode klub lesz szeptember 8 -án szombaton a Mathiaszban.
Jászberényi ut 1 Élessarok X.ker
http://mathiasz.oldala.hu
lusti Creative Commons License 2001.04.13 0 0 47
Nem, hanem úgy gondolom, hogy általában, ahogy öregszik az ember, a befogadóképessége (az új iránti érdeklődése) csökken és hajlamos a régi, bevált kedvenceinél megmaradni, azokból is a könnyebben emészthetőknél. Nem mondom, hogy ez mindenkire igaz, például én is egyre többféle zenét ismerek meg, és bár vannak ilyen-olyan korszakaim, most is hallgatom a régebbi dolgokat is (letörlöm a port a kazettákról :-)), de az újakat persze gyakrabban....

Üdv
lusti

Előzmény: gyere a papához (46)
gyere a papához Creative Commons License 2001.04.13 0 0 46
"Ugyanakkor rengeteg fiatal van, aki a klasszikus prog. rockért odavan, aztán ahogy öregszenek, már csak ilyen dolgok maradnak, mint Mike Oldfield, Vangelis, etc. és még mindig azt hiszik, hogy ez a progresszív, meg ezt még az asszony is elviseli :-))."

Ezt azt jelentené, hogy a progrock kedvelők egy idő után megunják, "elfelejtik" a régi kedvenceiket, és már csak ezeket az általad említett legpopulárisabb szerzőket szeretik? Mert nagyon úgy hangzik. Mindenesetre én, mint régi progrock kedvelő kijelenthetem, hogy számomra az ellenkezője az igaz: nemhogy szűkülne a paletta, hanem az idők során egyre több és több jó progrockot ismerek meg.

A "zeneileg mély", az valami olyasmit akart jelenteni, hogy nem annyira populáris, elvontabb, bonyolultabb, nehezebb, struktúráltabb zene.

Zajzene... Nem nagyon tudom, tekintve, hogy kevéssé szeretem őket, sőt nem egyszer történt már meg az, hogy egy-egy jeles, zajzenét játszó együttest hallgatva nekem állandóan, és tolakodóan csak a "blöff" szó jutott az eszembe. Szóval a zajzene szerintem olyan értelemben nem mély zene amilyen értelemben én ezt a kifejezést felljebb használtam.

Előzmény: lusti (45)
lusti Creative Commons License 2001.04.13 0 0 45
Ez a meghatározás eléggé egybeesik az én elképzelésemmel az alterockról (mármint az AMG-é). Az könnyen lehet, hogy populárisabb műfaj, mint a progresszív, tekintve, hogy általában fiatalabbak a kedvelői az alterocknak, mint a prog.rocknak és még jobban foglalkoztatják őket az ilyen dolgok, mint a zene pl. Ugyanakkor rengeteg fiatal van, aki a klasszikus prog. rockért odavan, aztán ahogy öregszenek, már csak ilyen dolgok maradnak, mint Mike Oldfield, Vangelis, etc. és még mindig azt hiszik, hogy ez a progresszív, meg ezt még az asszony is elviseli :-)). Az is megérne egy misét (vagy többet), hogy hogyan változik az emberek zenei ízlése a korral...

Ami a kísérletezést illeti, mit jelent az, hogy zeneileg mélyre? A zajzene már elég mélyen van? Vagy az csak a felszínt kaparássza? (néha a szó szoros értelmében :-))

Üdv
lusti

Előzmény: gyere a papához (44)
gyere a papához Creative Commons License 2001.04.13 0 0 44
Itt egy link az Allmusicra, hogy ok mit mondanak az altrockrol: http://www.allmusic.com/cg/amg.dll?p=amg&sql=C367

Szerintem az altrock soha nem volt annyira kísérletező műfaj mint a progrock. Ugyan ők is "lázadtak" a kommersz ellen, de ez zeneileg nem ment olyan mélyre, mint a progrock esetében. Ugyanakkor nekem úgy tűnik, az altrock egy populárisabb műfaj (a progrocknál). De ez nem értékítélet, csak ténymegállapítás akart lenni, és az is lehet, hogy tévedek.

Másfél..., hát nem tudom, de nekem az nem tűnt igazán altrock-szerűségnek. Bár nem tudom, igazából milyen stílus illene rá. Van aki progrocknak mondja... úristen...

A GEPR-ben tényleg vannak "kívételek", de a csoda az volna, ha nem lennének. Azért az a tény, hogy a GEPR néhány ezer együttese között tényleg csak elenyésző számban vannak oda nem illők, is azt mutatja, hogy vannak bizonyos olyan ismérvek, amelyek alapján eléggé jól lehet műfajilag osztályozni.

Előzmény: lusti (43)
lusti Creative Commons License 2001.04.13 0 0 43
Akkor még nem is említettem, hogy az alterock nagy őseiként említhetünk olyanokat, mint Velvet Underground, Iggy Pop & The Stooges, MC5... tehát az idő szerinti besorolás sem mérvadó igazán. Azok az újságok, fanzinek, rádióműsorok, ahonnan ezeket a zenéket megismertem 89-91 körül, mind alternatívnak számítottak (Alternatív Diszkó - Hajnóczy Csaba, Második Látás fanzine, RockÚjság alternatív fele, AltRock című újság), innen jött, hogy akkor ezek a zenék is alternatív zenék. A Recomended Records-ra is egy alternatív ismerősöm hívta fela figyelmemet :-) szóval szerintem az experimentális zenéket mindkét oldal magáénak vallja (nem biztos, hogy tartozik valamelyikhez is...) (Egyezzünk ki döntetlenben! - Gyalog galopp ;-)))
A Pere Ubu tényleg határeset.
Amúgy nem biztos, hogy az én alternatív értelmezésem a mérvadó, a mai alternatív fogalom inkább ilyen zenéket takar: Kispál és a Borz, Heaven Street Seven, Quimby, Másfél (tessék egy instrumentális alternatív tánczene :-), Anima Sound System, Vidámpark etc. Csupa olyasmi, ami annak ellenére hogy POPZENE, kiszorul a kereskedelmi rádiókból, mert van benne egy kis csavar, eredetiség, miegymás...

Abban remélem azért egyetértünk, hogy ami nem prog.rock, még lehet azért jó. A GEPR-en van egy csomó banda, ami egyértelműen nem prog., hanem pl. dark/gothic (Fields Of The Nephilim), ethereal (Black Tape For a Blue Girl), metal (Fates Warning - mégha progresszív metál is) stb.. nagyon felhígult az adatbázis. Az említetteket mind szeretem, annak ellenére, hogy nem prog. rock.

Üdv
lusti

P.S.: remélem más is hozzászól azért

Előzmény: gyere a papához (41)
shine Creative Commons License 2001.04.13 0 0 42
csak úgy eszembejutott, ha valakit érdekelnek nyugatmagyarországi koncertekről rendszeres és naprakész beszámolók, az kedvencekezze be az index.west.hu -t
szerintem érdemes nézegetni, mert például amatõr zenekarok koncertjeirõl is vannak írások, ami szerintem ritkaság más portálokon...s
gyere a papához Creative Commons License 2001.04.13 0 0 41
Miért is ne? Hát a Faustot azt van szerencsém eléggé jól ismerni, szinte minden fontos lemezük megvan, ez alapján azt kell hogy mondjam rá, hogy zeneileg sokkal inkább progrock, mint altrock. 1971-1973-ig működtek (akkor még az altrock sehol nem volt), és, a progrocknak is egy elvontabb, experimentális irányzatát képviselik.
A Biotat nem ismerem annyira. Amit hallottam tőlük azt szintén az experimentális progrockba sorlonám. De azt gondolom, egy-egy műfajt nem csak a zene (bár legnagyobb mértékben az), hanem az egyéb külsőségek, körülmények is meghatároznak. Pl. az is, hogy a fiúk milyen zenei körökben mozognak, vagy hogy melyik kiadót választották (vagy az őket). Ugye, a Biotát az a Cuneiform, és Recommended Records adja ki, amely kiadók fő profilja az avantgarde progrock (és nem az altrock). Ez sem lehet véletlen. Az utolsó előtti lemezükön már az a Chris Cutler is játszik (gondolom, azért mert felfigyelt az előzményekre), aki mindenféle új kísérleti zenébe "bele szokta ütni az orrát", és a kiadója miatt (ReR) maga is érdekelt az ilyesmiben. Ráadásul a Biota instrumentális zene, és azt te is mondtad, hogy az ilyesmi nem jellemző az altrockra. Szerintem akár egy szabályként is működhetne ez: ha nincs benne ének, akkor nem altrock. Vigyázat, fordítva nem műxik, tehát ha van ének, attól még nem altrock!

Mindazonáltal belátható, hogy egy műfaji besorolás többtényezős dolog, és az is, hogy a határterületeken összemosódások is lehetnek. Pl. a Pere Ubut én is ilyen "határegyüttesnek" tartom (túl sokat kornyikál benne a David Thomas). A műfaji besorolások arra valók, hogy orientálják, eligazítsák a kereső embert a zene nagy dzsungelében. Számomra működik, tehát van értelme a dolognak (pl. nem nagyon hajtom magam az altrock irányába).

Előzmény: lusti (40)
lusti Creative Commons License 2001.04.13 0 0 40
Miért neeee? Én még alternatívként ismertem meg őket, és csak a GEPR-en olvastam, hogy a prog. rockhoz tartoznak. De a GEPR-en van egy csomó dolog, ami nem tartozik a prog.-hoz. Ez olyan mintha az összes kedvencemet besorolnám egy szimpatikus cimke alá, hogyha megkérdezik milyen zenét szeretek, azt mondhassam: Én a prog. rockot szeretem, mert az a király! :-))

Üdv
lusti

Előzmény: gyere a papához (39)
gyere a papához Creative Commons License 2001.04.13 0 0 39
Azokat neeeeee... ;-)
Előzmény: lusti (38)
lusti Creative Commons License 2001.04.13 0 0 38
Nem jellemző, hacsak ide nem veszünk ilyeneket, mint Faust, Biota...
gyere a papához Creative Commons License 2001.04.13 0 0 37
Én is így gondolom, persze azért hallgassuk meg a tobbieket is... Még egy kérdés: ismertek olyan alt. rockot, amiben nincs ének, tehát teljesen instrumentális?
Előzmény: lusti (36)
lusti Creative Commons License 2001.04.13 0 0 36
Igen. Szerintem teljesen más a kettő. A progresszív rock-ot nem definiálnám inkább (főleg nem Neked), az alternatív rock nekem az punk/újhullámból kinövő zenei irányzatok halmaza, amelyek nem kereskedelmi megfontolásból születnek (legalábbis ez régebben így volt) mintegy a mainstearm alternatívájaként.... Írok néhány nevet, hátha az jobban rávilágít arra, hogy én mit tartok alternatívnak:

Sonic Youth
Henry Rollins
Birthday Party
Big Black
Dog Faced Hermans
NoMeansNo
Einstürzende Neubauten
Jesus Lizard
Lydia Lunch
Diamanda Galas

stb.... ld. Alternatív Rock topic

Üdv
lusti

gyere a papához Creative Commons License 2001.04.13 0 0 35
Ha már a topik cime is egybemossa őket, akkor azért rákérdezek: láttok valami különbséget a progresszív rock, és az alternatív rock között?
Rockstar Creative Commons License 2001.04.13 0 0 34
Koncertajanlat jo elore:

Majus 23-an, szerdan, a Suss Fel Napban (Bp, V. Szt Istvan krt.-Honved u. sarok) lep fel a vilaghiru cseh art-rock zenekar, a Sunshine, a Cseh Centrum tamogatasaval.
Az elozenekar a budapesti Bankrupt lesz.

Az 1995 ota letezo Sunshine leginkabb az utobbi idok egyik legjobb alternativ rockzenekarakent elhiresult amerikai At The Drive-In-hez fuzodo baratsaguk, a kozos fellepesek es az egyutt kiadott (split) kislemezek altal hivta fel magara a figyelmet. A ket amerikai es szamos europai turnet maga mogott tudo Sunshine zenekar a hardcoretol jutott el egy glam rock es new wave hatasokkal fuszerezett, de megis modern hangzasu rockzenehez, amelyhez referencianak altalaban az alabbi eloadok neve szokott felmerulni: DEVO, BIRTHDAY PARTY, THE CURE, BAUHAUS, JOY DIVISION, KILLING JOKE, STOOGES, MC 5, ECHO AND THE BUNNYMEN, THE SWANS, BLACK FLAG, THE GUN CLUB, GARY NUMAN AND TUBEWAY ARMY, THE CRAMPS, KRAFTWERK, SOFT CELL.
Mindez jellemzo a '99 vegen a cseh Day After Recordsnal megjelent Velvet Suicide cimu nagylemezukre is, amely a kaliforniai Fantasy Studiosban nyerte el vegso hangzasat, kivivva szamos amerikai szaklap elismereset is.

http://sunshine.czechcore.cz
http://listen.to/bankrupt

lusti Creative Commons License 2001.04.12 0 0 33
Ja, nyúvév (vagy nem) :-))
Előzmény: break2 (32)
break2 Creative Commons License 2001.04.12 0 0 32
Billy Idol-t hallgatok eppen. Ez most nyuvejv vagy nem?
lusti Creative Commons License 2001.01.29 0 0 31
Naigen, számomra az alternatív a popzenével (=amit a rádióban nyomatnak) szembeni alternatívát jelentett, és mivel Nyugaton azért el-el lehet csípni egy Radiohead vagy Travis vagy hasonló zenét a különböző music TV-ken, addig itt csak nagyon elvétve. A Viva2 2rock című műsora itt már nagyon alternetívnak számítana... Ezzel együtt semmi bajom az említett együttesekkel, némelyiket kimondottan szeretem (pl. Radiohead).

dark/goth téma: hát igen, a nagyok megszűntek vagy mást játszanak, vagy azt modják, mi nem vagyunk gothic-ok többé....már nem divat darknak lenni. De azért a VooDooban láttam jópárat a múltkor....

Üdv
lusti

Előzmény: spíler (30)
spíler Creative Commons License 2001.01.28 0 0 30
az az igazság, hogy aZ alternatív szót nem tartom megfelelőnek semmiféle zene definiálására. aZ amit mások alternatívnak neveznek az legtöbször valami más. ez a szó alkalmatlan arra hogY stíláris definícióként szolglájon. tőlem akár nevehtjük azt ilyennek ami nem konvencionális,hanem újsZerű, valamilyen önkifejezési szándékot tükröz. A travis pedig ilyen.
lehet hogy a goth meg a dark él, de csak mint búvópatak. nincs egy annyira frekventált zeneker sem mint régen
Előzmény: lusti (29)
lusti Creative Commons License 2000.12.27 0 0 29
Hát lehet, hogy definiálni kéne az alternatív zenét, mint olyat... Mert nekem nem tartozik ebbe a kalapba a Radiohead, a Travis, a Manic Street Preachers, a Suede etc...
A dark és a gothic él és virul (Black Tape for a Blue Girl, Faith and the Muse pl.).

Amúgy örülök, hogy feléledni látszik ez a topic...

Üdv
lusti

Előzmény: spíler (28)
spíler Creative Commons License 2000.12.22 0 0 28
helló!
Na, mi ez a halál-fílling? Mindenki múlt időben beszél egy csomó most is aktív zenekarról,1 rakat másikat meg el is felejtenek.
Persze,persze, a Sonic Yoth agonizál, a 80-as évek nagyjai javarészt feloszlottak. A szintiistenek sehol, se dark,se gothic. Hiába az idő halad.
DE: Coil, Recoil (valaki van is itt ezen a néven), triphop ügyek, Beck, Morphine (oké ,ez már beoffolt), Fun Lovin Criminals, Radiohead, Travis, Mr Bungle, Orgy ,Suede, WARP stb stb stb.
"emlékszik-e még valaki az Einstürzendére?"
El kellet volna felejteni? Lett volna rá ok?
Szóval nincs miért keseregni, az Einstürzende itt volt, jönnek még mások is biztos. (legfeljebb a hazai helyzet miatt de az más lapra tartozik)

Recoil Creative Commons License 2000.12.22 0 0 27
A YES pl progressziv rock de nem hagynám ki semmi pénzért! :))))
lusti Creative Commons License 2000.10.16 0 0 26
Sziasztok!

Na akkor a Biota-ról:

Először meghallgattam azt a két számot, amit Hajnóczy leadott at AlteDiscben. Erre az unokatesóm találó jellemzést adott: "olyan mintha felborult volna egy szerszámosszekrény" :-)))
Utána a Tumble következett. Alapvetően akusztikus jellegű zene sok gitárral,néha tangóharmonikával, őrült ritmusképletekkel, sok csilingeléssel, csengés-bongással. Enyhén kaotikusak a számok, pl. elindul egy kis dallam akusztikus gitáron, közben a hattérben zörög valami, aztán követhetetlen dobok jönnek, beindul a tangóharmónika (kicsit mintha egy müncheni sörfesztiválra vetődne az ember). Helyenként, főleg a dobhangzás emlékeztet az Ummagumma utolsó tételére (Grand Vizier's Garden Party). Amúgy egészében véve kellemes zene, nincs benne semmi fülsértő, mint egyes zajzenekaroknál, inkább csak kicsit követhetetlen az egész. Ja és nincs benne ének.

Üdv
lusti

P.S.: azért le kellett "öblítenem" egy kis Swans-szal (Love Of Life)

gyere a papához Creative Commons License 2000.10.13 0 0 25
Akkor udvozollek a koreinkben. Midig jol jon egy igazi zene-es progrock szakerto. (Ez persze nem jelenti azt, hogy a laikusokat nem varjuk szeretettel).
Előzmény: lusti (24)
lusti Creative Commons License 2000.10.13 0 0 24
Én is csak egy főiskolai haveromról tudok, aki ismert ilyen zenéket, sőt egy időben a RecRec-nek terjesztett is lemezeit itthon. Sajnos már nem tartjuk a kapcsolatot, pedig rengeteg témába vágó zenét tőle ismerek. A beszámolóhoz meg kell hallgassam, mert bevallom: igen ritkán hallgatott darab ez a gyűjteményemben. Sajátos hangulat kell nekem az ilyesmihez, ezek abszolút nem háttérzenék.

Üdv
lusti

P.S.: rászántam magam és feliratkoztam a progrock levlistára, mert itt eléggé kihaltak a progrock topikok, amióta egy bizonyos nick nem irogat oda ;-)

Előzmény: gyere a papához (23)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!