Keresés

Részletes keresés

Tiszta tudat Creative Commons License 1 órája 0 0 175110

 

 

A példamutatásra sem alapozva adakozzon,..:)...mega divatra sem alapozva adakozzon,......éreted már?

 

 

Előzmény: sniffí (175108)
sniffí Creative Commons License 1,5 órája 0 0 175109

amitől persze láthatón nem a kiút jelenik meg csak a helyben járás .. 

maga az *értelmiség* megrekeszti a tudatosodás lehetőségét.. hiszen az értelem nem köz kincs .. pozició...hatalommal való visszaélés volna ha tudnák hol hibáztak...

Előzmény: sniffí (175106)
sniffí Creative Commons License 1,5 órája 0 0 175108

/// ..olyan meg nincsen hogy semmire sem alapozva. Hiszen még a példa mutatás sem oknélküli... :) //

Előzmény: Tiszta tudat (175105)
sniffí Creative Commons License 1,5 órája 0 0 175107

ezekkel a sorokkal az a baj... mint a divattal valaki csinálja .. mert olvasta.

de azt nem tudja akiről olvasta az miért csinálta...

vagyis a külső ritkán takarja *MÉG* a belsőt. Az meg tudatosság híján fel nem fedi ... értelmét-okát.

Előzmény: Tiszta tudat (175105)
sniffí Creative Commons License 1,5 órája 0 0 175106

a probléma okát .. a tudatlanságot keell megszüntetni.. nem a halandóiság nyűgjeit enyhíteni....

párforintal.. s a nihilizmus terjesztésével,

Előzmény: sniffí (175104)
Tiszta tudat Creative Commons License 2 órája 0 0 175105

 

2. Az önfelülmúlók gyakorlása

– Továbbá, Szubhúti, a tökélyharcos dolgokra nem alapozva adakozzon, semmire sem alapozva adakozzon; látható formákra nem alapozva adakozzon, hallható vagy szagolható, ízlelhető, tapintható vagy elgondolható tárgyakra sem alapozva adakozzon! Úgy adakozzon a tökélyharcos, ó Szubhúti, hogy egyetlen elképzelésre se alapozzon! S hogy miért? Azért, mert aki semmire sem alapozva adakozik, annak érdemhalmát nem könnyű felmérni.

sniffí Creative Commons License 2 órája 0 0 175104

a tudatosságod hiányát az mutatja.  .. hogy elégedett vag yazzal hogy adhatsz. 

önteltségedet viszont az bizonyítja, nem a világ változtatására fordítod javaid.. sőt másokat is arra buzdítasz elégedjenek azzal amit tőled kaphatnak...

na most akkor kinek is jelent az a 200 forint valamit.. egy halandónak akinek nincsen miért költenie, a jobb létére az nem az Ő dolga.

Előzmény: Amida (175103)
Amida Creative Commons License 5 órája 0 0 175103

... én ilyen butaságokat nem írtam, nem is értem miket írsz és MIÉRT?

közösségi gondolkodásom van, értelmiséginek, intelligensnek lenni nem lehet megtanulni.

De te nem abba a közösségbe tartozol. Hogy kinek van egyébként igaza, vagy értelmes mondandója az meg teljesen érdektelen.

Mindenki fújja a maga igazságát.

 

Te nagyon rosszúl bánsz a szavakkal, mondjuk adok a hajléktalannak 200 forinot és te képes vagy azt mondani, hogy ne erőszakoskodjak.

Vagy azt mondanád milyen öntelt is vagyok és villantok csupán mert adtam 200 forintot.

 

Amiről ítt irok az pontosan a felelősségem tudatában írom. te meg nem érted.

Na, aki közösségi "gondolkodású" az a birka. A közösség tagjai gyakran nem is gondolkodnak/gondolkodhatnak. Elmagyaráznak nekik bármit és másnap reggel azzal ébred, ő az egyetlen igazság egyedüli birtokosa.

Azt nem értem te milyen közösségről írsz, tudniilik ezzel a szinttel ami téged meghatároz, már lehetetlen értelmiséginek lenni. Ilyen közösség ezért nincs ás őszintén remélem; nem is lesz.

 

Van itt még ilyen. Nézd meg hizi saját topikját, tudniillik egyszemélyes. Ez nem mond neked semmit(?), nos akkor nyiss egy topikot és próbáld meg ...

Előzmény: sniffí (175098)
sniffí Creative Commons License 6 órája 0 0 175102

evolúció/istenthit=lehetőségek=tudatosodottság=értelem

az egyén szempontjából.

vagyis az egyén tudását akarva akaratlan rá vetítiti az ürességre=környezetére, s ha ezt nem tudatosan teszi el is hiszi milyen a világ-a...

sniffí Creative Commons License 7 órája 0 0 175101

nem tudhatsz mást mint amibe beleszülettél.. csak tapasztalatod-tudásod fejlődése során juthatsz el az építő- vagy sem kritikához.../tudatosodás/. 

már pedig aki ezt a mai gondolkodást tudatosnak tartja.. az csak konzervatív vagy nagyon buta/ösztön lény/.

Előzmény: sniffí (175100)
sniffí Creative Commons License 7 órája 0 0 175100

bele születettség="megismerés alapja befolyásolja gondolkodásunkat, viselkedésünket, személyiségünk alakulását."

Előzmény: Amida (175096)
sniffí Creative Commons License 7 órája 0 0 175099

nyugalom akkor lesz ha mindenki buddha=evolúciómérnök lesz.

addig meg a nirvána értékrendjét a nihilizmus/halandói=itenthit/ szellemisége határozza meg.

Előzmény: Tiszta tudat (175092)
sniffí Creative Commons License 7 órája 0 0 175098

amit még mindég nem értesz.. a szavak amiket használsz.. legfeljebbb is jelzős szerkezetek valamjinek a leírására mit tapasztalni vélsz...

így azt mondom mééég mindig a felelősség áthárítása .. istenre .. genetikára .. kéményseprőre csak az önteltség bizonyítéka/oksági rendszer/. Vagyis ne erőszakoskodj ha valaki arra int légy közösségi gondolkodású/összetettség/...

Előzmény: Amida (175086)
Amida Creative Commons License 1 napja 0 0 175097

 

 

nem rossz: végtelen meg a totális üresség ...  

Előzmény: A Nikk (175091)
Amida Creative Commons License 1 napja 0 0 175096

látod csak jobb lett volna ha a szöveget idézted volna. van akinek 77x el kell mondani valamit, mire megérti ... és még gúnyolódik is. Nyilván nem tapasztalta meg az ürességet mert nem gyakorol, ugyanakkor az intellektus meg hiányzik belőle.

 

kopizom, mert azért azt mégis csak rühellem, hogy valaki évek alatt sem képes megérteni mi az üresség ... az idézet alapján pusztán mechanizmus ...

 

"A körülöttünk lévő fizikai és társas világgal való nyílt dinamikus kapcsolat az alapja értelmi és érzelmi fejlődésünknek egyaránt. A környezet megismerése által alakítjuk, formáljuk a minket körülvevő világot, miközben mi magunk is alkalmazkodunk ehhez a világhoz. A megismerési (kognitív) folyamatok első lépcsőfoka a környezet ingereinek az érzékelése. Az ember nem csak a külvilág megismerésére törekszik, hanem önmaga belső világának a megismerésére is, melynek kiindulópontja szintén az, hogy felfogjuk, azaz érzékeljük testünk jelzéseit. Az érzékelést és az észlelést a pszichológia külön folyamatként vizsgálja (először Thomas Reid /1710-1796/ skót filozófus különítette el a két folyamatot), bár a két folyamat szorosan egymásra épül. Mielőtt részletesebben rátérnénk az érzékelés (szenzáció) és észlelés (percepció) folyamatának, jellemzőinek ismertetésére, fontos, hogy a két folyamatot elkülönítsük egymástól.

Az érzékelés alatt, az érzékszerveinkben található receptorok segítségével történő ingerek felvételét, és annak ingerületté, azaz elektromos impulzussá alakítását értjük.

Az észlelés azonban magasabb idegrendszeri folyamatokat feltételez, ugyanis e megismerési folyamat alatt az ingerület tudatosítását és annak integrálását értjük.

Tehát érzékeljük a különböző ingereket (pl. fény, hang stb.) és ezeket elektromos impulzus formájában az érző idegpályák a megfelelő agyi központokba szállítják, ahol tudatosulnak, vagyis például a fény inger egy pislákoló gyertyaként észleljük. Az emberek nemcsak gondolkodásukat, személyiségüket, viselkedésüket tekintve különböznek egymástól, hanem abban is hogyan észlelik a körülöttük lévő világot. Az érzékelés és észlelés, mint a megismerés alapja befolyásolja gondolkodásunkat, viselkedésünket, személyiségünk alakulását."

Előzmény: ferenc5940 (175087)
ferenc5940 Creative Commons License 1 napja 0 0 175095

 

Köszönöm a jókívánságot, és az útmutatást a jövőmmel kapcsolatban. Azért hozzátenném. Mindannyiunkra hosszú út vár. Ennek amit útnak nevezünk nincs sem kezdete, sem vége. Folyamatosan haladunk, a lehetőségeink szerint előre. Vagy éppen helybe topogunk. Vagy éppen körbe-körbe járunk. De az előrehaladás lenne a kívánatos.

Igen, ez egy buddhista fórum. Beszélünk itt össze is meg vissza is. De feltételezem, hogy mindenki a magáét mondja. A saját viszonya szerinti véleményünket írogatjuk ide a világról. Persze van olyan is amit szerepjátéknak nevezünk. De ezt mindenki a saját felelősségére játssza.

Én úgy gondolnám, hogy amit buddhista ürességnek nevezünk az nem egyenlő a végtelennel. Igaz, az üresség a lehetőségek végtelen számú tárháza. Habár én itt jobban szeretem a végtelen helyett a korlátlan lehetőségek tárháza kifejezést. persze ezt embere válogatja. Mi akik itt rendszeresen elő, előfordulunk azért már tudjuk, hogy a szavaknak bizony nincs abszolút értelmük.

Szép napokat neked is!

 

Előzmény: A Nikk (175091)
Amida Creative Commons License 1 napja 0 0 175094

olvasd el mit írtam én ...

Előzmény: A Nikk (175090)
Amida Creative Commons License 1 napja 0 0 175093

Színre lép a Legelső Színész,
Föld és víz, tűz és szél egyesül.
De mihelyt befejezi énekét az örömlány,
Mindenbe visszaáramlik a legfőbb tartalom: az üresség.

... szerintem mint forma. Mert az üresség forma.

Az elme nem azonos a tudattal az elme nem szenved.

 

1.Íme az Igázás tana:
2.Az Igázás a tudat rezdüléseinek lebírása.
3.Akkor a Látó igazi mivoltában megmarad.
4.Máskor a rezdülések alakját veszi fel.
Magyarázat: Az Igázás, a Jóga, az elmeműködés feletti uralmat, a tudat rezdüléseinek megzabolázását jelenti. Az uralom nem azonos a folyamatok megsemmisítésével. Elsődleges célja az, hogy a Látó, az Ember, a tapasztalás végső alanya ne vesszen el a tudat-tartalmakban, ne azok hordozzák, hanem önmagában megálljon. Ha ez nem történik meg, akkor a Látó nem lát, hanem újra meg újra belegabalyodik önnön tudatfolyamataiba, együtt örvénylik a pillanatnyi tudatállapotokkal. A Természet vak törvényeit követi, elveszíti szabadságát.

5.Az ötféle szenves vagy szenvtelen rezdülés:
6.a megismerés, a tévedés, a képzelgés, az elalvás és az emlékezés.
Magyarázat: A rezdülések kétfélék lehetnek: ösztönösek, vagyis szenvtelenek, valamint a szenvek által indítottak. Ha szenveink mozgatnak, akkor magukkal sodornak a rezdülések. Ha uralkodunk elménken, akkor a tudat örvénylését úgy szemlélhetjük, mint a folyó partjáról tovaáramló vizet.

Előzmény: Tiszta tudat (175092)
Tiszta tudat Creative Commons License 1 napja 0 0 175092

 

Így működik a megvilágosodott elme, a Tűzbeszéd bevégezve.

 

Ikkju:

"De mihelyt befejezi énekét az örömlány,

Mindenbe visszaáramlik a legfőbb tartalom: az üresség."

 

.....az érzékek miatt a nemtudásban szenvedő elme valamilyenné teszi a világot, ezek hiánya az üres tartalom. Ami üres az nyugalom. A nyugalom a nírvána.

 

 

 

A Nikk Creative Commons License 1 napja 0 0 175091

...sok sikert, Ferenc. Hosszú út vár még Rád, amíg valóban megtapasztalod az ürességet. Azután megérted, hogy mindaz, amit összebeszéltél, csak beszéd volt. De az nem baj. Mindannyian beszélünk, erről, arról. Egy buddhista fórumon az ürességről.

 

Hidd el, csak a legjobbakat kívánom Neked. Abban a pillanatban, amikor szembetalálod magad a végtelennel, a totális ürességgel, majd megérted. Szép napokat!

 

 

 

Előzmény: ferenc5940 (175087)
A Nikk Creative Commons License 1 napja 0 0 175090

....nem tudom, milyen neveltetésben részsültél. Ha ütöttek-vágtak gyerekkorodban, sajnálom és együttérzek. Sok sikert!

Előzmény: Amida (175083)
ferenc5940 Creative Commons License 1 napja 0 0 175089

 

Szia Amida!

 

Mi már többször is beszéltünk az érzékelés és az észlelés közti különbözőségről.

 

http://old.ektf.hu/hefoppalyazat/pszielmal/az_rzkels_s_az_szlels_kztti_klnbsgek.html

 

A link alatt más is elolvashassa. Hogy érhetőbb legyen miről is beszélek.

Előzmény: Amida (175088)
Amida Creative Commons License 2 napja 0 0 175088

 

Igen. Valószínűleg így születünk, mert mintha mindig kinéznénk valakire ... egészen négy éves korunkig, aztán elfelejtjük, vagy "kiverik a fejünkből".

A társadalom tudata konszenzuális tudat. Mivel a tudatunk teremti nem is létezik.

 

az észlelésről

 

Buddhista filozófia 6. (Jógácsára) | A Tan Kapuja Buddhista Főiskolahttps://www.tkbf.hu/oktatas/tantargyleirasok/a2-b206A madhjamaka mellett a jógácsára, vagy más néven vidzsnyánaváda alkotta a mahájána ... A kétféle (érzékelő és észlelő) vidzsnyána megkülönböztetése a ...

Előzmény: ferenc5940 (175081)
ferenc5940 Creative Commons License 2 napja 0 0 175087

Igen Nikk, egyszerű és magától érthető. Kérdőjel nélkül. Igaz kell hozzá némi intellektus, amivel egy iskolás gyerek nem feltétlenül rendelkezik. De rendelkezhet is akár.

Az ürességet magát közvetlen megtapasztalni nem gondolnám, hogy lehetséges. Hisz az észlelés folyamatában minősítjük is a dolgokat. De, tudjuk, hogy a dolgok minőségét mi magunk a hozzájuk való viszonyunkkal határozzuk meg. Ami ugye esetenként azért változhat.

Buddha a szenvedés igazságát. a szenvedésből való kiutat tanította. A tanításának része a szenvedés oka is. Bizony mi emberek, és megkockáztatnám, hogy minden érző lény ragaszkodik. Ragaszkodik egy némely dologhoz. Nem szeretnénk, ha elmúlnának. Nem örülünk annak ha valami szenvedést okoz. Pedig tudjuk, hogy minden mulandó. Az is ami örömöt okoz, és az is ami fájdalmat.

Szerintem ez így van.

Előzmény: A Nikk (175082)
Amida Creative Commons License 2 napja 0 0 175086

 látom a genetika is hibázhat ... ezért vagy te.

Előzmény: kalózúr (175076)
Amida Creative Commons License 2 napja 0 0 175085

az üresség dharmákkal van tele, és jelekkel.(jel=mimitta)

 

Nimitta: 12 definitions - Wisdom Libraryhttps://www.wisdomlib.org/definition/nimittaOldal lefordításaNimitta (निमित्त, “cause”).—What is the meaning of cause (nimitta)? Any event or object which is conducive to successfully complete an activity is cal.Introduction · ‎In Hinduism · ‎In Buddhism · ‎In Jainism

 

fordítsd le ... magadnak.

el vagy tévedve, elnézted a házszámot ...

Előzmény: gloria mundi (175078)
Amida Creative Commons License 2 napja 0 0 175084

ha nem  tudsz angolul akkor olvass magyarul

nagyon nagy butaságot mondtál.

 

https://hu.wikipedia.org/wiki/0_(szám)

 

 

 

https://terebess.hu/keletkultinfo/linnart.html

Előzmény: gloria mundi (175080)
Amida Creative Commons License 2 napja 0 0 175083

 

 

... szóval amikor a gyereket századszor veri az apja részegen, az apja által kurvának tartott anyja egy szót sem szól ráébred, hogy szart sem ér. Na ez az üresség, csak nem mondja meg neki senki. Aztán mert fél üresnek lenni, elkezd piálni és kurválkodni mert az ugye mégsem üres soha.

Az üresség egyszerű és magától értetődő ... senki nem a jó isten.

Előzmény: A Nikk (175082)
A Nikk Creative Commons License 2 napja 0 0 175082

Egyszerű és magától értendő? Ezekszerint minden általános iskolásnak ismernie kéne az ürességet. És magától érthetően megtapasztalnia. Akkor a bolygó ahol élünk szenvedéstől mentes lenne. Szerinted így van, Ferenc? Szenvedéstől mentes a Föld nevű bolygó? :)

 

 

Előzmény: ferenc5940 (175081)
ferenc5940 Creative Commons License 2 napja 0 0 175081

Mindig ez a üresség. pedig olyan egyszerű, magától érthető.

 

"Az üres azt jelenti, hogy mentes az önálló, független létezéstől. Semmi sem keletkezik magától, hanem feltételekből áll össze, azaz összetett. Az üresség minden külső és belső jelenség valódi természete,..."

Nem írok forrást. Már jó néhányszor betettem. Aki nem hiszi keressen rá.

Még annyit hozzátennék. A "dolgok" eredendően nem "ilyenek, vagy olyanok". Azt amit minőségnek nevezünk azzal mindig mi ruházzuk fel a "dolgokat", történéseket. Mert eredendően " Az üresség minden külső és belső jelenség valódi természete"

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!