Keresés

Részletes keresés

Amida Creative Commons License 6 órája 0 0 173985

pontosan ezt gondolom: Éberség, egyhegyüség, együttérzés. Visszatérés a forráshoz, az Önvalóhoz.

Előzmény: Tiszta tudat (173983)
Tiszta tudat Creative Commons License 14 órája 0 0 173984

 

Ha az egó eltűnik, a hazugságnak is tünnie kell. 

Előzmény: hizi (173981)
Tiszta tudat Creative Commons License 15 órája 0 0 173983

 

Ezt gondolom:

Éberség, egyhegyüség, együttérzés. Visszatérés a forráshoz, az Önvalóhoz.

Te is ezt godolod.

 

Üdv.

 

Előzmény: Amida (173979)
Tiszta tudat Creative Commons License 15 órája 0 0 173982

 

Nikk ne hagyd hogy vágyak keletkezzenek,...legyél éber az érzetekre. A bölcs elforduk ezektöl.

 

Minden szó amit kimondtak hamis. Ez a varázslat része. Magadban keress. Önmagad szemléld.

 

Az igazság nem rajtad kívül van,...te vagy AZ.

Előzmény: A Nikk (173977)
hizi Creative Commons License 25 órája 0 1 173981

Az őszinteség.

 

Annak a mércéje, mennyire vagyunk hajlandóak mások tudomására hozni tetteinket, gondolatainkat, érzéseinket és szándékainkat. Bármi, ami ezt a hajlandóságot csökkenti, eltávolít, elkülönít minket a saját belső tökéletes forrásunktól. Amikor őszintétlenek vagyunk, a körülöttünk lévőkre vetítjük azokat a tetteket, gondolatokat, érzelmeket és szándékokat, amelyeket vonakodunk kifejezni. így ők válnak csalóvá, szélhámossá, rablóvá, hazudozóvá vagy gyávává - mindazoknak a tulajdonságoknak a hordozóivá, amelyeket nem ismerünk el saját magunkban. Amikor a rossz" dolgokat megtagadjuk magunkban, ezeket kivetítjük a külvilágba, ujjal mutogatunk rájuk, és ami a felelősséget illeti - mossuk kezeink. Titkos tisztességtelenségünket kivetítjük a világra, amely aztán idegenek cselekedeteiben tér vissza hozzánk. 

Előzmény: A Nikk (173977)
hizi Creative Commons License 28 órája 0 0 173980

hát elég sok időbe telt, de végre téged látlak....

Előzmény: A Nikk (173977)
Amida Creative Commons License 30 órája 0 0 173979

 

 

tudod mi, megvárom amig elemzed a pargamatikus módszert

 

nekünk nem jár a spontaneitás ha fel vagyunk készülve butaság is lenne.

 

Ébernek kell lenni, koncentráltnak(egyhegyűnek) és együttérzőnek. Egyik sem tűri a spontaneitást, a felősségtudat pecig lehetetlenné is teszi.

Előzmény: Tiszta tudat (173972)
Amida Creative Commons License 30 órája 0 0 173978

 

kedves pájázó

 

nem egészen így gondolkodom, mert a Buddha nem hirdetett dogmákat

a nyolcrétű nemes ösvény leírásában valóban szerepel a "helyes" szó. Ennek az az oka, hogy a Buddha megvilágosodott, vagy felébredt ... ahogy jobban tetszik és elmondta mit cslekedett és mi módon és ahogy azokat celekedte úgy jutott el céljáig ezért az ö részéről helyes dolgokat tett.

Én sokszor leírtam, már ennek alapján mi a megfelelő cselekedeteket igyekszünk alkalmazni, de ez csak egy remény.

Semmi előírást ... mint mondjuk a 10 parancsolat ... nem követelt meg.

Három cselekedetet különböztetünk meg: gondolkodás. beszéd és írás és a tett. Ezek formálják a karmát.

 

Természetesen nem mondhatjuk hogy szabadok vagyunk, mer a feltételektő függünk éd ok éd okság törvényének vagyunk alávetve, de a válsztás szabad mert abban te egyedül dönthetsz, ezért megalapozott a személyes felelősséged abban, hogyan alakul a karmád.

Gondolom az természetes. hogy érvényes törvényekkel és adott feltételekkel  ellentétes választás nem jön szóba.

 

A Tan szerint nincs bűn és nincs bűnös, mivel minden állandótlan és mi is aszerint változunk.

Még valami fontosat érdemes megjegyezni. A helyzet az, hogy nem szükséges semmiféle spiritualitás ahhoz hogy valaki, erkölcsöt, moralitást és etikát betartson. Azzal születünk. Ezektől vagyunk EMBEREK.

Előzmény: pájázó (173976)
A Nikk Creative Commons License 1 napja 0 0 173977

Szerencsés ember vagy. A szeretet és a boldogság végtelen tengerét látod.

Előzmény: hizi (173975)
pájázó Creative Commons License 1 napja 0 0 173976

.. ja manapság a helyes gondolat a *helyes cselekedet*ről,gondold ezt .. gondold azt .. csináld ezt.... csináld azt..lényeg hogy szolgálj.. s boldog leszel.

Előzmény: Amida (173968)
hizi Creative Commons License 1 napja 0 0 173975

szívedbe látok .....::)))))

Előzmény: A Nikk (173974)
A Nikk Creative Commons License 1 napja 0 0 173974

A gonoszság. :)

Előzmény: hizi (173892)
Tiszta tudat Creative Commons License 1 napja 0 0 173973

 

Köszi hizi neked is ezt a posztot, még áttanulmányozom hogy tudjak rá reagálni.

 

Azt gondolom hogy bármilyen tanítást vagy tanítót is olvasok,

a legnagyobb tanító a csend,....a belső mentális csend.

 

Üdv.

Előzmény: hizi (173971)
Tiszta tudat Creative Commons License 1 napja 0 0 173972

 

Ezt a fogalmat: spontán, eddig avval a "cselekvéssel" azonosítottam be, ami gondolkodás nélkül jön létre. Ok okozat elve alapján persze nem beszélhetek spontán dologról, hiszen a törvények beteljesítik az okot. Ha most jobban belegondolok bármely fogalom értelmezésébe,  nem értek semmit belőlük,....különös..

 

Ezt a pragmatikust még nem ismertem,....kicsit kóstólgatom...

 

Azt gondolom Buddha a Tanitásait nem a gondolkodás révén közölte, mert ha a tudata nyugodt, tiszta volt, azt a gondolat felkavarta volna. Ha van gondolat tárgyak vannak,....ha tárgyak vannak kész a varázslat.

 

Valahonnan jön az információ,....mondjuk, az Önvaló megynyilvánul, vagy a tudatalattiból jön.

 

Szerintem nem lényeges a felébredés szempontjábol belemenni a fogalmak kavalkádjának értelmezésébe. Láthatod számomra a spontán megjelölés is elvisz egy téves nézethez,....valójában meg üres.

 

Azért köszönöm a linket. Meg köszönöm a forrásokat amiket eddig javasoltál. Nagy részüket elolvastam. Papaji tanítása a csúcs számomra,......puszta olvasása, olyan mélységekbe vitt, mint még soha,...a közelébe kerültem valami hatalmas leírhatatlan dolognak,...komolyan azt éreztem,... hogy a "fordulat" bekövetkezik,.. az elmémben?...nem tudom meghatározni hol.

 

Ahhoz képest ez az állapot elég szar.

 

Nem véletlen volt hogy találkoztam veled, pont akkor mikor szükségem volt a megfelelő ismeretekre,...pont akkor mikor az egó megroppant. 

 

Üdv. Törekedjünk!

 

Előzmény: Amida (173969)
hizi Creative Commons License 1 napja 0 0 173971

TT...

 

 egyszerre több univerzum létezik,  és a szabályok is teljesen eltérőek....

nem kéne összekeverni öket...üdv....


1.Egyedül az alakított erő képes hatás kifejtésére, és csak a forma az, ami neki hatékonyságot kölcsönöz.

Ha fénysugarak alakítatlan üvegen hatolnak át, úgy hatásuk az eredetivel megegyező. Ha azonban nagyítólencsén keresztül összpontosítódnak, úgy gyújtani képesek.

 
2. Részünkre az egyetlen hozzáférhető és alakító erő a tudat.  Minden tudat—aktus formáló—teremtő erővel bír, és közvetlen valóságot, teremt. Ez a valóság alaki formát ölt és az alak a forma adja az elKÉPzelésnek az energiát. Minden tudat—aktus egyéni formát, alakot (képet) teremt, s így az egyén lelki erejét és anyagi testének forma felépítését viszi véghez. 
Hatása azonban ezzel nem szűnik meg, és az elektromos hullámokhoz hasonlóan tovább terjed minden irányban és erősségének, minőségének megfelelően, befolyásolja a környező világot, illetve más tudat-centrumokat.

Erőssége kevésbé függ az energia—kifejtéstől, de sokkal inkább az elKÉPzelés KÉPszerűségétől, vagyis a formától. Ezért van a szimbólumoknak óriási erő kifejtő képessége.

 

3. AZ ELKÉPZELÉSEK EREJE.

Az átlag ember a szokásai szerint cselekszik. „Amint belül, úgy kívül” törvényének értelmében a belső képek formázzák a külső valóságát, azt, amit mi „realitásnak” nevezünk. Az élet a külső világban tükrözi azt, ami bennünk van. Az átlag embernél a szokásos belső képi automatizmusok a gyakran ismétlődő nem kívánt eredményeket, rossz szokásokat hozzák életre. AZ el-KÉP-zelés nélküli cselekvés tehát a rossz szokások ismétlődését eredményez. Viszont ha csak az el-KÉP-zelést teremtem meg de nem cselekszem ezen cél irányában akkor az eredmény kis hatásfokú vagy kevés lesz. Ezért a két világ a szellemi és fizikai összekötése és mindkettő együttes használata hozza meg a kívánt eredményt. Az el-KÉP-zelésel egybekötött célirányos CSELEKVÉS együtt verhetetlen páros. Ha valaki erős jellem, akkor határozott „KÉPzett-séggel” rendelkezik. Bizonyára jó ki-KÉPzést kapott, és jó volt az elő-KÉPzettsége. A KÉPzettsége nemcsak határozott személyiséget KÉPzett belőle, hanem arra is KÉPesé tette, hogy saját körülményeket KÉPezzen, ALAKítson ki, elKÉPzeléssel.
Az egyéni sorsok tehát lényegében elképzelések KÉPek által keletkeznek, melyeknek mi magunk vagyunk a Teremtői. Mégpedig függetlenül attól, hogy a KÉP pozitiv vagy negatív. Az életkörülmények külső eseményként mutatják meg nekem, a saját belső KÉPeimet. Az adott LÉTem ennek a tükröződése. A ráhangolódás törvénye szerint, mindenki a sorsnak csak abból a szeletéből részesül, amely megfelel az Ő személyes belső KÉPeinek vagyis KÉPzettségének. Ez érvényes mind az egyéni, mind a közösségi sorsra. A KÉPzettség nemcsak a saját életutunkat, hanem a közösség életútját, sorsát is meghatározza. A teremtő KÉPzelet csodáiról számtalan történet szól. A legérdekesebb ebből a mindannyiunk elKÉPzelése által (háromdimenzios) KÉPet öltő, universum a Tudatunk.

Előzmény: Tiszta tudat (173964)
Amida Creative Commons License 2 napja 0 0 173970

Egy fiatal japán szerzetes, akinek feltett szándéka volt eljutni a nirvánába még ebben az életben, magányosan meditált egy híres kolostor mellett, egy tavon lévő szigetecskén álló remetelakban.
Hamar le akarta tudni ezt a megvilágosodás dolgot, hogy utána maradjon ideje más dolgokra is az életben.
Mikor a kolostor gondnoka megérkezett evezős csónakjával a heti rendszeres ellátmánnyal, a fiatal szerzetes meghagyta neki, hogy hozzon drága pergament, pennát és kiváló minőségű tintát.
Lassan harmadik évét töltötte magányban, és tudatni akarta a kolostor apátjával, milyen jól haladt.
A pergamen, penna és tinta meg is érkezett a következő héten.
A következő napokban sok meditálás és fejtörés után a fiatal szerzetes a következő rövid verset írta míves kalligráfiával a remek pergamenre:
A lelkiismeretes fiatal pap
három éve egyedül meditál,
nem mozdíthatja meg őt
a négy világi szél már.
Biztosra vette, hogy a bölcs öreg apát meglátja ezekben a szavakban, és a gondos írásban, hogy tanítványa mostanra megvilágosodott. Finoman feltekerte a pergament, óvatosan megkötötte egy szalaggal, és várt a gondnokra, hogy elvigye a tanárának. A következő napokban maga előtt látta az apátot, amint lenyűgözve olvassa a gondosan papírra kanyarított, remek verset. Elképzelte, ahogy drága keretben kiakasztják a kolostor nagytermében. Semmi kétség, hogy apáttá nevezik ki, talán egy híres városi kolostor élére. Milyen boldogság töltötte el, hogy végre sikerült neki!
Amikor a gondnok ismét a kis csónakban evezett a sziget felé a heti élelemmel, a fiatal szerzetes már várta. Kisvártatva átadta neki a pergament, hasonlót, mint amilyet ő küldött, de más színű szalaggal átkötve.
- Az apáttól – mondta kurtán a gondnok.
A szerzetes izgatottan letépte a szalagot, és kihajtotta a tekercset. Ahogy rávetette szemeit a papírra, azok olyan szélesre tágultak, mint a Hold, és arca pont annyira el is fehéredett. A saját pergamenjét látta, de a tökéletes kalligráfiával megírt első sor mellé hanyagul, piros golyóstollal oda volt vetve: „Fing!” A második sor jobbján egy másik piros, randa tintapaca éktelenkedett: „Fing!” A harmadik sorra egyszerűen ráfirkálták a tiszteletlen „Fing!” jelzőt, míg a negyedik szintén kapott egyet.
Ez túl sok volt! Nem elég, hogy az kivénhedt, öreg apát olyan ostoba, hogy nem tudta észrevenni a megvilágosodottságot a kövér orra előtt, de még olyan barbár és civilizálatlan is volt, hogy illetlen graffitival vandalizálta a műalkotását. Az apát nem szerzetes, hanem egy punk módjára viselkedett. Sértés volt ez a művészetnek, a hagyománynak és az igazságnak.
Az ifjú szerzetes szemei elkeskenyedtek a felháborodottságtól, arca a jogos haragtól vörösen égett, és követelőzően felcsattant a gondnoknak:
- Vigyél az apáthoz! Azonnal!
Ez volt az első alkalom három éve, hogy a fiatal szerzetes elhagyta a sziget remetelakját. Haraggal átitatva beviharzott az apát irodájába, bevágta maga mögött az ajtót, lecsapta a pergament az asztalra, és magyarázatot követelt.
A sokat megélt apát lassan felvette a papírt, megköszörülte torkát, és felolvasta a verset:
A lelkiismeretes fiatal pap
három éve egyedül meditál,
nem mozdíthatja meg őt
a négy világi szél már.
Azzal letette a pergament, a fiatalra bámult, és folytatta:
- Nahát! Szóval, fiatal pap, nem mozdíthat meg a négy világi szél már. Mégis, négy apró fing egyenest átfújt a tavon!"

Amida Creative Commons License 2 napja 0 0 173969

 

 

TiTu ... szerinted  a Buddha spontán volt vagy pragmatikus.

Én most a pragmatikus megjatározását megmutatom neked:

http://mmi.elte.hu/szabadbolcseszet/mmi.elte.hu/szabadbolcseszet/index088f.html?option=com_tanelem&id_tanelem=319&tip=0

 

te megmutatnád nekem mi a fene a spontán?

Előzmény: Tiszta tudat (173964)
Amida Creative Commons License 2 napja 0 0 173968

 

a gondolat már cselekvés,l nézzük meg milyen gondolat keletkezik ... ?

persze nem tagolhatom helyetted ezt: "ebből értelmes cselekedet-gondolat sosem lesz..."

megírhatnád írásjelekkel?

Előzmény: pájázó (173965)
Amida Creative Commons License 2 napja 0 0 173967

"Mások rosszindulatú beszéde rólunk gyakran tulajdonkép nem is nekünk szól, hanem olyan bosszúság nyilvánulása, amelynek egész más okai vannak.

Friedrich Nietzsche

 

... a dolog azért jutott eszembe mert kedvelem Nietzschet, még Marxot is kedvelem de tőle nem idézek mivel elég súlyosan fogalmaz.

Azért kedvelem őket mert egy közös mesterük volt.

Aki a harmadik az  Sören Aabye Kierkegaard és nevezetesen azért kedvelem mert megírta Izsák, Ánrahám, Isten abszurdítását.

 

 

Előzmény: Tiszta tudat (173966)
Tiszta tudat Creative Commons License 2 napja 0 1 173966

 

....mindenkit meg lehet érteni, ha átérezzük a helyzetét, ha megértjük mi motiválja,... mégha ellenséges is. Ha ez megtörténik harag sem ébred bennem, csak együttérzés.  Szoktam alkalmazni, ha elég éber tudok maradni a szituban.

Mikor felismerik hogy nem vagyok rivális, lenyugszanak,...söt rádöbbennek saját indulatukra.

Előzmény: Amida (173963)
pájázó Creative Commons License 2 napja 0 0 173965

ebből értelmes cselekedet-gondolat sosem lesz... csak helyes....

Előzmény: Amida (173963)
Tiszta tudat Creative Commons License 2 napja 0 0 173964

 

"Szándék nélkül nem jön létre semmi "

 


Körbejártam a szándék témakört, úgy néz ki csak az embernek van szándéka, ezen kívül minden, az egész univerzum e nélkül működik.


Hogy a szándék szabad akaratból történik, vagy hogy mi a jó vagy rossz szándék, nem is olyan egyszeü meghatározni.


Aztán, itt van a spontán.

 

Spontán meghatározásai: Szándék nélkül,, erőfeszítés nélkül, gondolkodás nélkül, külső hatás nélkül, kényszer nélkül, szabadon.

 

Pár gondolat ehhez:

 

Istennek nincs semmi szándéka, hozzá nem tapad semmilyen karma.


A Nap vágy, szándék és erőfeszítés nélkül kel fel,...puszta jelenlététöl a lótusz virágba borul....

 

Üdv.

 

 

 

 

Előzmény: hizi (173951)
Amida Creative Commons License 2 napja 0 1 173963

Japán északi részén volt egy ZEN templom, ahol bármelyik vándor szerzetes ott maradhatott, feltéve, hogy sikerült legyőznie a helybélieket egy buddhista kérdésről folytatott vitában. Ha viszont őt győzték le, akkor tovább kellett mennie.

Két testvér lakott együtt egy templomban. Az idősebb szerzetes tanult ember volt, félszemű öccse viszont ostoba.
Egyszer egy vándorszerzetes érkezett hozzájuk, és a megfelelő módon vitára hívta őket a Magasztos tanításról. Aznap az idősebb testvér fáradt volt a sok tanulástól, és szólt öccsének, vegye át a helyét.

– Menj, és kösd ki, hogy a vitának némán kell lefolynia – tanácsolta.
Így aztán a fiatal szerzetes és az idegen beléptek a szentélybe, és leültek.
Nem sokkal később a vándor felállt, és bement az idősebb testvérhez.
– Remek fickó az öcséd, legyőzött engem – szólt a vándorszerzetes.
– Meséld el a vitátokat – kérte a báty.
– Nos – kezdte az utazó – először fölemeltem az egyik ujjamat, a megvilágosodott Buddhára utalva. Ekkor ő két ujját tartotta fel, ezzel jelképezve Buddhát és tanítását. Én három ujjamat emeletem fel, Buddhát, a Tant és egyetértésben élő követőit szimbolizálva. Ekkor az öklét kezdte rázni felém, jelezve, hogy mindhárom egyetlen realizációból származik. Ezzel legyőzött, s így nincs jogom itt maradni.

A vándorszerzetes hamarosan távozott.

– Hol az a fickó?– Hallom győztél a vitában – szólalt meg az idősebb testvér.

– Dehogy győztem, épp most akarom elpáholni.

– Mond el nekem, miről vitáztatok – kérte a bátyja.

– Na, rögtön ahogy meglátott, megsértett engem, mivel fölemelte egyik ujját, arra célozva, hogy csak egy szemem van. Mivel idegen volt, gondoltam, udvarias leszek vele, s két ujjamat fölemelve gratuláltam hozzá, hogy neki viszont kettő van. Akkor ez a faragatlan tuskó három ujját emelte fel, mutatva, hogy kettőnknek csupán három szemünk van. Erre feldühödtem és meg akartam ütni, mire kiszaladt. Így ért véget a vitánk.

Tudod… úgy van ez, hogy az emberek csak annyit látnak a világból, ami az ő kis világuk ablakán át beszűrődik hozzájuk. Mindenki a saját tapasztalatain keresztül gondol ezt, vagy azt másokról és a dolgokról. Csakhogy a dolgok lényege ettől még nem lesz ez, vagy az… azok csak úgy vannak… Ha megpróbálod más szemével nézni a világot, sokkal könnyebben értesz meg embereket – mint ők téged

Zen tanmese

sniffí Creative Commons License 2 napja 0 0 173962

találtam egy világ-vége receptet, gondoltam jobb ha Ti is tudtok rolla.Készíts egy fekete lukat , Tesla álmai alapján, .. dobálj bele mindent és ugorj magad is bele. /az evolució értelmében, a tulélő képességet javítja az : összett szem, sok hasznos-végtag, de az is unalmassá válik ..../

Előzmény: Amida (173960)
hizi Creative Commons License 3 napja 0 0 173961

A szobrok a lényegét kozvetitik a tanítás nak és az egyszerű emberek ezt fogják, nem komplikált, békés együttélés jóindulat együttérzés minden létező lény irányában.

Előzmény: Törölt nick (173959)
Amida Creative Commons License 4 napja 0 0 173960

 

 

amiről írtál az a Tan vallásos értelmezése ... vallás

amit a Buddha a Tanba foglalt az a tudomány számára filozófia.

 

lehet választani, mert dogmák ebben n incsenek. Nem volt buddhista a Buddha és szt hagyta ránk, hogy ne hitből kövessük őt, vakon ... hanem gondolkodjunk. Ez nem vallásos üzenet, gondolom én.

Véleményem pedig ebben a kérédésben nincs.

De van másnak, ... ezzel egyetértek: "A vallás a szorongatott teremtmény sóhaja, egy szívtelen világ lelke, mint ahogyan szellemtelen állapotok szelleme."

 

Előzmény: Törölt nick (173959)
Törölt nick Creative Commons License 4 napja -1 0 173959

Vannak dolgok, amiket nem értek.

 

Buddha megtiltotta követőinek a bálványimádást, tudtommal.

 

A szobrok és templomok, amik róla, vele kapcsolatban készültek, na ő ezekről tud? És nem mondott semmit?

hizi Creative Commons License 4 napja 0 1 173958
Amida Creative Commons License 4 napja 0 0 173957

 

ez is igaz.

Ok és okság törvénye alapján akarva nem akarva reagálunk ...

de ha esik hadd essen, ha nem esik hadd ne essen.

szép

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=4du5pnr9AcA

Előzmény: Tiszta tudat (173945)
Amida Creative Commons License 4 napja 0 0 173956

 

Igaz.

Nem a B

uddha volt a vallásalapító, ilyen szándéknak nyomát sem hagyta ránk.

Önállóságot kért, ahogy a dalai láma fogalmazta: te vagy aki boldoggá tehet téged.  Szó nincs itt semmi vallásról.

Előzmény: Tiszta tudat (173950)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!