Keresés

Részletes keresés

Akár Kati Creative Commons License 2018.01.12 0 0 2929

Nem szakértőtől jön a válasz, de természetesen jár minden munkavállalónak a

betegszabadság!

Mértéke: a távolléti díj 70 %-a, évi max. 15 napra jár.

Ha utána is keresőképtelen, táppénz viszont már nem jár ( mert saját jogú

nyugdíjas). Igazolt nem fizetett keresőképtelenség!

Előzmény: Nagytétény, a méltatlanul (2928)
Nagytétény, a méltatlanul Creative Commons License 2018.01.12 0 0 2928

Tisztelt Szakértők!

Öregségi nyugdíj melletti rendes ( 8 órás ) munkavégzés mellett jár-e betegszabadság és ha igen, mennyi? Úgy észlelem, nagy a zűrzavar e téren. Előre is köszönöm a választ.

sweedish Creative Commons License 2018.01.09 0 0 2927

 

Tisztelt Szakértők!

 

 

Érdeklődöm, hogy 2018-ban a társaság személyesen közreműködő tagja esetében kedvezményes béren kívüli juttatásként adhatóak-e bizonyos Cafeteria elemek ? pl. Szép Kártya juttatás? 

 

Köszönöm!

avi00 Creative Commons License 2017.12.16 0 0 2926

Tisztelt Szakértő!

Jelenleg két munkahelyen dolgozok, egy 4 órás és egy 8 órás szerződéssel. A  részmunkaidős állásomnál jelenleg a felmondási időmet töltöm. Amennyiben táppénzre megyek, és az igazolást leadom az egyik munkáltatónak, attól még a másik munkahelyemen dolgozhatok tovább, vagy a táppénz automatikusan arra is érvényessé válik? Kaphatok egyszerre táppénzt (az egyik munkahelyről) és fizetést (a másik munkahelyemről)?

Válaszát előre is köszönöm!

Szép napot kívánok!

assistanre44 Creative Commons License 2017.12.11 0 0 2925

Tisztelt Szakértő!

Adósommal szemben végrehajtási eljárás van folyamatban. Tudomást szereztem róla, hogy cégvezető a családi Kft-jükben. Lefoglaltattam a munkáltatónál a végrehajtóval a cégvezetői munkáért járó munkabért. A munkáltató nem ismerte el a követelést, ezért munkaügyi ellenőrzés lefolytatását kértem. A munkaügyi hatóság jogerős határozatban megállapította, hogy adósomnak öt évre visszamenőleg munkaviszonya állt fenn a családi kft-nél, mert cégvezetőként csak munkaviszonyban dolgozhat, és kötelezték a munkáltatót, hogy az Art-ban foglaltak szerint tegyen eleget bejelentési kötelezettségének. 

A munkaügyi ellenőrzés határozatában foglaltak szerint írásos szerződés nélkül, nyugdíjasként foglalkoztatta az ügyvezető (aki az adósom fia) a cégvezetőt. 

A munkáltató a munkaügyi ellenőrzést követően úgy tett eleget bejelentési kötelezettségének, hogy 5 évre visszamenőleg 3910 FEOR szám alatt részmunkaidős munkaviszonyban, napi 2 óra munkaidős foglalkoztatásban, nyugdíjasként, legalább középfokú iskolai végzettséget igénylő garantált bérminimumon, nyugdíjasként jelentette be a cégvezető munkaviszonyát.

Az ügyvezető és a volt cégvezető célja ezzel az engem végrehajtást kérőként megillető, végrehajtó által lefoglalt kielégítési forrás jelentős részének elvonása volt.

Az adósom nyugdíjazása előtt is cégvezető volt a családi Kft-ben, teljes munkaidőben dolgozott, napi 8 órában, 230 ezer Ft. havi fizetéssel. Ő volt az egyedüli dolgozó a cégnél. A cég tevékenysége eleve kizárja a napi 2 órás foglalkoztatás melletti működést.

 

Kérdésem arra vonatkozna, hogy 5 éven át feketén történő foglalkoztatást követően jogszerű és elfogadható-e  5 évre visszamenőleg a napi 2 órás részmunkaidős foglalkoztatás bejelentésével a járulékfizetés nagy részének megfizetése alól ily csalárd módon való mentesülés? Tudomásom szerint, ha a felek nem állapodnak meg a munkába állás előtt a munkaszerződésben a részmunkaidős foglalkoztatásról, akkor a munkaviszony automatikusan teljes napi munkaidőre (napi 8 óra) jön létre.

 

Tisztelettel várom szíves válaszát, mert végrehajtást kérőként nem mindegy számomra, hogy az engem megillető, munkáltatónál végrehajtó által lefoglalt munkabér negyedrészére vagy teljes napi munkaidő alapján számított részére tarthatok-e igényt egy követelés behajtása iránti perben?

Mentesülhet-e ilyen trükkös bejelentéssel egy éveken át adócsalást elkövető vállalkozás a járulék és adófizetési kötelezettség jelentős részének megfizetése alól? 

berlioz96 Creative Commons License 2017.12.07 0 0 2924

Tisztelt Mindenki,

 

  A kérdésem az volna, hogy kormánytisztviselői munkaviszony esetén a munkáltató milyen szabályok alapján köteles elfogadni a munkavállaló által korábban köztisztviselőként eltöltött hivatali idejét? A TB kiskönyvben szereplő adatokat nem akarják elismerni illetve a nyugdíjfolyósító által kiadott igazolást (ami egyébként másfél hónapja kering a hivatal útvesztőiben) csak a munkáltató részére történt benyújtás pillanatától tekintik majd érvényesnek.

 

  Van erre valami épkézláb törvény, jogszabály amiben egyértelműen le van írva, hogy hogy is kellene ennek a folyamatnak működnie?

 

Köszönettel,

Berlioz

K.zsolt_981 Creative Commons License 2017.12.02 0 0 2923

Tisztelt szakértő!

A segítségét kérném.

Kiszállítóként dolgoztam egy cégnél másfél hónapot

November vége előtt 3 nappal mondtam fel, a 140.000

Fizetésem helyett 68.520 forintot utaltak, mondván

miután eljöttem leltároztak hiány miatt -10.000 illetve

Munkaruhára levontak 20.000 egy kardigánért annak ellenére

, hogy semmilyen papírt nem írattak alá, hogy átvettem volna

bármit is. Azt nem tudom miért kaptam ennyivel kevesebbet.

Ön mit tanácsol? Kihez fordulhatok panasszal? Mit tehetek?

Köszönöm válaszát.

Zsolt

Xenofób88 Creative Commons License 2017.10.26 0 0 2922

Üdv!

A cégnél ahol dolgozom kollektív szerződés van.Én úgy tudom,hogy kollektív szerződésnél az éves szabadság egynegyede vihető át a következő évre,amit márc.31-ig ki kell adnia a cégnek.A kérdésem az lenne,hogy kötelezhet e a cég arra,hogy több napot vigyek át?Vagy megtehetem azt,hogy nem megyek be dolgozni hamár elértem azt az egynegyedet.

Előre is köszönöm a válaszokat!

ktocsi Creative Commons License 2017.10.26 0 0 2921

Tisztelt Szakértő!

Szeretnék érdeklődni pár kérdés erejéig.Több mint negyven éve dolgozom egy helyen.11 hónapom van a nyugdíjig.Az utóbbi időben eléggé eldurvultak a dolgok a munkahelyemen.2016 decemberében beadtam a felmondásomat.Ekkor a főnököm lebeszélt róla,és ígért sok mindent,de azóta sem változott semmi.Ha most beadnám a felmondásomat,akkor milyen módon lehetne,hogy kapjak végkielégítést.Itt megjegyezném.hogy védő eszközöket már több éve nem kaptam,és a munkaszerződésembe benne van,hogy jár étkezési utalvány,de már vagy 5 éve azt sem kaptam.Kérdésem,hogy ezekre hivatkozva be adhatnám-e azonnali hatállyal a felmondásomat,és kapnék-e végkielégítést?

Tisztelettel.

Matizpapa Creative Commons License 2017.10.24 0 0 2920

Szép Napot!

 

Olyan kérdésem lenne,hogy készenlét jellegű munkában 2 nap 12 óra 2 nap pihenőnapban dolgozik valaki milyen pótlékok illetik meg?

Gondolok itt vasárnap..ünnepnap...éjszaka.

 

Köszönöm

fák, juh, madár2 Creative Commons License 2017.10.14 0 0 2919

Alapesetben 30 nap, de lehet több is ha megállapodnak benne a felek.

Előzmény: Tünde Ferencziné Mecseki (2916)
fák, juh, madár2 Creative Commons License 2017.10.14 0 0 2918

Közszférában közalkalmazotti bértábla alapján állapítják meg a fizetést. Nem adhat se többet, se kevesebbet tudtommal.

Előzmény: bovaeva (2917)
bovaeva Creative Commons License 2017.10.13 0 0 2917

Tisztelt Szakértő!

 

A közszférában dolgozom (adott bérkeretből gazdálkodik a munkáltató) és az lenne a kérdésem, hogy ha a munkáltató fel akar venni még egy munkavállalót egy adott pozícióra, de ennek az munkavállalónak több bért szeretne fizetni, mint ugyanabban a pozícióban már ott dolgozóknak, akkor előfordulhat-e az, hogy a már meglévő munkavállalók bérét emiatt csökkentsék?

 

Remélem sikerült érthetően fogalmaznom.

 

Köszönöm válaszát!

 

Üdvözlettel,

 

Nagy Tímea

Tünde Ferencziné Mecseki Creative Commons License 2017.10.12 0 0 2916

Tisztelt Siposné Tóth Mónika!

 

A felmondási idő munkavállalói felmondás esetén max.30 nap ennél hosszabb nem lehet. A munkáltató mérlegelhet, hogy felmenti a dolgozót a felmondási idő egészétől vagy egy része alól.

 

Remélem tudtam segíteni! Ferencziné Tünde

Előzmény: Siposné Tóth Mónika (2914)
András80 Creative Commons License 2017.09.28 0 0 2915

Én ebben valami sumákolást érzek, vagy oltári nagy hanyagságot, hogy konkrétumok nélkül ajánlották fel a munkát.

Multicégnél itthon se nagyon szokás az ilyen, az meg nekem szinte hihetetlen, hogy ezt a külföldi HR osztály így kérte.

Ha meg ilyen feltételeket adnak, akkor miért nem írták le egy szerződésmódosításban? Szerintem azért, mert valójában nem akarnak papíron munkakört módosítani.

 

Ha pedig nagyon merev multi, és ragaszkodik a végzettséghez, akkor meg szóba se jöhet ez a munkakör.

 

Én mindig azt szoktam javasolni, legegyszerűbb az őszinte beszéd, kérni kell időpontot közös megbeszélésre a leghamarabb a HR-essel és a közvetlen felettessel, és elmondva az utolsó előtti mondatot, meg az indokaidat.

Döntsék el ők, mit akarnak. Egyébként ilyenkor ha akarják, úgyis megoldják. És adjanak ők választ, mi legyen (új munkakör, emelt bér, vagy régi munkakör, régi feladatok), és határozottan kérj egy konkrét határidőt, mikorra döntik el.

 

Munkajogilag pedig úgy néz ki, hogy a régi szerződésed, béred él, tehát ragaszkodhatsz ehhez.

Multicégnél ne Te érezd magad kellemetlenül a helyzet miatt, érezzék ők, mert ezt eléggé elcseszték. Egy magyar kisvállalatnál ez simán elmegy, de multinál nem.

Előzmény: Esthajnal1 (2913)
Siposné Tóth Mónika Creative Commons License 2017.09.27 0 0 2914

Tisztelt Szakértő!

 

Kérdésem az lenne, hogy Önkormányzati Óvodában dolgozom dajkaként, 5 éve. Munkahelyet szeretnék váltani, és azt szeretném megtudni, hogyha én adom be a felmondásomat, akkor mennyi felmodási időre kell számítanom. Az a gond, hogy hosszú ideig egy munkahelyen sem fognak rám várni.

 

Válaszát előre is köszönöm!

Siposné Tóth Mónika

Esthajnal1 Creative Commons License 2017.09.14 0 0 2913

Tisztelt Szakértő,

munkabér emeléssel kapcsolatban szeretném a segítségét kérni.

 

Jelenlegi munkahelyemen - egy multinacionális vállalatnál - bő másfél éve dolgozok adminisztráció területen. Korábbi munkahelyemről hozott majdnem 10 éves tapasztalat alapján lehetőségem adódott egy megüresedett vezetői pozícióba előrelépni.

A volt kollégám felmondása váratlan bejelentés volt, és mivel kulcsfontosságú szerepet töltött be szervezetünkben, így elengedhetetlen volt a mielőbbi pótlása.

A vezetőség engem keresett meg még a felmondása napján, hogy vállaljam el, ez számomra előrelépési lehetőség, magasabb bér, de konkrétumokról nem esett szó.

Egy napos gondolkodási időt kaptam, elvállaltam. A munkaszerződés módosítását, és egy átdolgozott ajánlatot egy héten belül ígérték, ami nem történt meg. A felsőfokú végzettségem nincs meg a pozícióhoz, mint elődömnek volt, tapasztalatok alapján ítéltek megfelelőnek, és kértek fel.

Ez másfél hónappal ezelőtt volt.

Továbbra sem kaptam módosított szerződést, viszont a héten jelezték, hogy külföldi anyacégünk humán erőforrás osztálya nem igazán hajlandó elfogadni, hogy nincs meg a szakirányú felsőfokú végzettségem (a vezetőségünkben többen is vannak, akiknek szintén nincs, szakmai hozzáértésük alapján kaptak lehetőséget korábban), ezáltal ha a pozícióm vezető beosztású lesz, a munkabérem maradna ugyanaz, amit adminisztratív területen végezve kaptam.

Talán, ha nem megy át egy újabb megbeszélés alkalmával, akkor a jövő évi béremeléseknél kerülnék sorra, de az akkor csak pár %-ot jelentene (nem mellesleg minimum 8 hónap múlva esedékes).

Számomra ez egy igen kiszolgáltatott helyzet.

Hibásnak érzem magam, hogy a döntés sürgőssége miatt elvállaltam konkrét szerződés nélkül az új pozíciót, és nem vártam meg az új ajánlatot, viszont számítottam arra, hogy valóban egy héten belül megkapom.

Ugyanakkor nem tudom hogyan lehet azt elvárni, hogy jóval több felelősséggel járó vezetői feladatokat ugyanazért a munkabérért végezzek a jövőben.

Módosított munkaszerződésem továbbra sincs, viszont azóta is a vezetői feladatokat végzem.

 

Ez megengedhető egy munkaadó részéről?

Nincs a munkavállalónak semmi joga, ami ilyenkor érvénybe léphetne?

Mit lehet tenni?

A munkahelyemet nem szeretném lecserélni, a munkámat szeretem, viszont nyilván nem a korábbi munkabérért szeretném végezni ekkora felelősséggel.

 

Köszönöm a segítségét!

sugerirto Creative Commons License 2017.08.29 0 0 2912

Köszönöm a felvilágosítást. :D

Előzmény: András80 (2909)
András80 Creative Commons License 2017.08.29 0 0 2911
  • Kérdés, hogy mikor szűnik meg a munkaviszony? A munkáltató megoldhatja úgy is, hogy december végéig aktív munkaviszony van, tehát dolgozni kell, utána kezdődik a felmondási időnek az a része, amikor már nem kell dolgozni (felmentési idő).

Közölték már a felmondást írásban? Ha nem, akkor a munkáltatótól kell a fentit megkérdezni.

A felmondási idő végén szűnik meg a munkaviszony, a pontos dátum ismeretében lehet gondolkozni a továbbiakról.

 

A felmondási idő a felmondás közlésének napján kezdődik, 40 év után a felmondási idő: 90 nap, amiből 45 napot dolgozni kell, és 45 nap felmentési idő - jogviszony van, de ekkor már nem kell munkát végezni.

  • Munkaviszonynál a végkielégítés mértéke:

) végkielégítés mértéke

a) legalább három év esetén egyhavi,

b) legalább öt év esetén kéthavi,

c) legalább tíz év esetén háromhavi,

d) legalább tizenöt év esetén négyhavi,

e) legalább húsz év esetén öthavi,

f) legalább huszonöt év esetén hathavi

távolléti díj összege.

(4) A végkielégítésnek a (3) bekezdés

a) a)-b) pontban meghatározott mértéke egyhavi,

b) c)-d) pontban meghatározott mértéke kéthavi,

c) e)-f) pontban meghatározott mértéke háromhavi

távolléti díj összegével emelkedik, ha a munkaviszony az (1) bekezdésben meghatározott módon és a munkavállalóra irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőző öt éven belül szűnik meg.

 

  • A végkielégítés és a felmondási időre járó bér és bér, ugyanazok a adószabályok vonatkoznak rá, mint a havi bérre, a munkáltató vonja le a kifizetés előtt a szükséges levonásokat.

Én így nem látom vészesnek a helyzetet, de a felmondási idő napját kellene tudni, onnan lehetne látni, mennyi a kieső idő.

Ha humánus a munkáltató, meg lehetne próbálni lebeszélni velük, hogy a felmondás helyett legyen közös megegyezés, és nyújtsák el munkaviszony végét a nyugdíj kezdetéig (hat vagy 9 havi bért úgyis fizetniük kell a végkielégítés miatt) - esetleg üzletelni velük, hogy cserébe 1-2 havi bérről lemond cserébe.

 

Ha például decemberben szűnne meg a jogviszony, akkor utána munkanélküli központba lehet bejelentkezni - azt ott tudják megmondani, hogy az álláskeresési státusz nyugdíjszerző időnek számít-e, be kell menni, meg kell kérdezni.

 

Előzmény: tibi1154 (2910)
tibi1154 Creative Commons License 2017.08.29 0 0 2910

Tisztelt munkaügyi szakértő!
December 31 vállalatom vidéki munkahelyem megszünteti, maga a cég telephelyén megmarad.
A munkáltató felmond, végkielégítést és felmondási díjat ad.
Mivel ekkor nyugdíj előtt leszek hónappal , ezután az 5 hónapig nyugdíjamig , munkaviszony megszűnése után milyen jogviszonyom lesz és kell a TB és nyugdíjjárulékbot fizetnem.
Ha munkanélküli leszek, be kell –e jelentkeznem és jár-e segély erre az időre?
Ha felmondanak, munkanélküli leszek az 5 hónap munkanélküliség miatt kell-e külön adót fizetnem a végkielégítésre és a felmondási időre kapott bérre?
40 éves munkaviszonyra mennyi végkielégítés illetve felmondási bér, amit kaphatok illetve köteles adni a cég?
Kérem, ha tudnak, válaszoljanak kérdéseimre. !
Köszönettel: Koltay Tibor

András80 Creative Commons License 2017.08.28 0 0 2909

Szabályos. Ha 8 órás a munkaviszony a szerződés szerint akkor a szabadság/táppénz 8 óra távollétnek számít a havi (többhavi) munkaidő-keretből.

 

A szabadságot nem órában, hanem napban számoljuk, és az egy dolog, hogy egyes (vagy akár az összes munkanapod) 12 órás, alapvetően a hónap 8 óra x havi hétköznapi munkanapok számából jön össze.

Előzmény: sugerirto (2908)
sugerirto Creative Commons License 2017.08.28 0 0 2908

Üdv.

Egy cégnél vagyok alkalmazott január 24.-e óta.

A megállapított éves szabadságom 28 nap.

Napi 12 órában dolgozok ,ált hetente 4 napot , a havi munkaidő keret függvényében.

Az lenne a kérdésem , hogy mivel 12 óra a napi munkaidőm , és a szabadság kivételét napi 8 órában számolják ,szabályos-e az ? ,hogy ha például 2 nap szabadságot szeretnék kivenni arra 3 napot vonnak le a szabadságomból ? Így igazából a 28nap megállapított szabadságom csak durván 18 nap.

Segítségüket előre is köszönöm.

zelszi2 Creative Commons License 2017.08.28 0 0 2907

Sziasztok!

Következő problémában kérnék segítséget: Iskolában tanítok. Nagy iskolánk van, több mint 800 gyerek, több kisebb-nagyobb tanárival. Szeptembertől az igazgató másik tanáriba rakott, mint ahol az elmúlt 10 évben voltam, ami minden teremtől messzire van, ahol órát tartok. Találtam egy kolléganőt, aki cserélne velem, így beadtam egy kérvényt, melyben kértem a cserét. A válasz annyi volt "Nem járulok hozzá." Személyes kérdésemre is csak annyi volt a válasz, hogy nem kell indokolnia, így döntött. Az lenne a kérdésem, van e jogom írásbeli indoklást kérni, és ha igen, mire hivatkozzak, és milyen formában tegyem meg?
Köszönettel: zelszi

András80 Creative Commons License 2017.08.27 0 0 2906

Részlet a Munka törvénykönyvéből, a jognyilatkozatok (pl. felmondás) kézbesítéséről:

 A közlés akkor is hatályos, ha a címzett vagy az átvételre jogosult más személy az átvételt megtagadja vagy szándékosan megakadályozza.

(2) Az (1) bekezdésben foglaltakon túlmenően a postai szolgáltatásokról szóló jogszabály szerint tértivevény különszolgáltatással feladott küldeményként kézbesített jognyilatkozatot,

a) ha a címzett vagy az átvételre jogosult más személy a küldemény átvételét megtagadta vagy a címzett által bejelentett elérhetőségi címen a kézbesítés a címzett ismeretlensége vagy elköltözése miatt meghiúsult, a kézbesítés megkísérlésének napján,

b) egyéb esetekben az eredménytelen kézbesítési kísérlet, valamint az értesítés elhelyezésének napját követő ötödik munkanapon

kézbesítettnek kell tekinteni.

 

1. Tehát ha tértivevényesen küldted el a felmondás, és nem vette át a munkáltató, a kézbesítés megkísérlésének napján átvettnek tekintendő a felmondás, következő naptól kezdődik az 1. nap, és a 30. napon megszűnik a jogviszony, akkor is, hanem akarja a munkáltató.

2. Ha nem tértisen adtad fel a levelet, adj fel egy újabbat, tértisen  - legyen másolatod a felmondásról, hozzátűzve a feladóvény, és ha visszajön, a tértivevény

3. Ha a 30. nap után nem küldi a kilépő papírokat, illetékes kormányhivatal munkaügyi ellenőrzésre jogosult osztályához kell fordulni bejelentéssel, kérni hogy vizsgálja meg a munkáltató eljárását.

 

Ha ilyen a viszony köztetek, próbálj meg táppénzen maradni a felmondás végéig, semmi jó nem sülne ki belőle, ha bemennél dolgozni. 

Ha volt szabályzat arra, hogy nap végén mit kell tenni a bevétellel (átadni valakinek, vagy széfben eltárolni, zárás dokumentumot írni, akkor jogos kötelezhet például kártérítésre, ha nem tartottad be, de gondolom jó eséllyel semmi ilyesmi nem volt - tehát neki kellene bizonyítani, hogy a kárt okoztál, ez utólag elég nehéz, ettől én nem tartanék).

 

A táppénzes papírokat is tértisen küldd, legyen másolatod, ahogy az előttem szóló írta.

 

A bevétellel amúgy mi történt? Mi volt erre a szokásos folyamat? Mert ha nagyon szemét, rendőrségre mehet azért, lopással/sikkasztással megvádolhat.

Előzmény: Alexa0002 (2904)
Okusaba Creative Commons License 2017.08.26 0 0 2905

Szép estét Alexa,

azt írta tértivevényes levélben küldte a papírokat. Akkor semmi gond, a postától visszakapja a papírt, hogy mikor és ki vette át, vagy hogy nem vették át. Ennél többet nem tud tenni. Mindent csak írásban kommunikáljon a munkahelyével, annak nyoma van és nem tudja letagadni. Mivel táppénzen van, a munkahelyén nem tud megjelenni dolgozni és ezt nem is követelhetik öntől. Kártérítést sem kérhetnek emiatt. Arra figyeljen, hogy minden változást, orvosi papírt stb, időben küldjön a cégnek. Pl a táppénzest papírt fotózza le, küldje át emailben azzal a szöveggel, hogy postai úton tértivevényes levélben küldi. Így a munkahelye mindenképpen tudni fog róla, maga pedig két módon is jelzett a munkáltatójának.

Ne ijedjen meg a fenyegetéstől, és betegállomány alatt be ne menjen dolgozni, mert táppénz csalást követ el, (egyszerre nem kaphat táppénzt és munkabért) valamint hiteltelenné teszi magát, hogy beteg, mert hát bement dolgozni.

Ha nagyon muszáj szóban beszélnie a munkahelyével/főnökével, készítsen róla hangfelvételt, de ez a végső eset, bármilyen más írásbeli kommunikáció jobb. Ha szóban beszélnek én szólnék a másik félnek, hogy rögzítem a beszélgetést. 

Ha nagyon fenyegetőzik a főnöke, akkor se ijedjen meg, mondja azt, hogy majd a bíróság eldönti kinek van igaza. Nem kell perre menni, elég ha emlegeti, a főnöke is perrel fenyegette, ezt ön is megteheti. :)

Bármi történik arra gondoljon és úgy cselekedjen, hogy csak az számít ami le van írva. Mindenről legyen papírja és azt ki ne adja a kezéből.

Előzmény: Alexa0002 (2904)
Alexa0002 Creative Commons License 2017.08.25 0 0 2904

Üdvözlöm. 

 

2017. 08.15 napján jeleztem munkáltatómnak felmondási szándékomat szóban, amire ő nem reagált, nem vette komolyan. 2017.08. 22-én személyesen bevittem az írásbeli felmondásomat, amit nem fogadtak el. Az nap este jeleztem munkáltatómnak, hogy orvoshoz fogok menni, mivel kiújult a korábbi betegségem. ​23-án háziorvosom táppénzre vett. A táppénz felvételt igazoló lappal egy időben felmondásomat is csatoltam munkáltatómnak ajánlott tértivevényes levélben, amit mai napig nem vett át. közben ő folyamatosan perrel fenyeget, mivel 23-án nem vettem fel a munkát, az az napi bevételt peres úton akarja tőlem behajtani. Nem tudom ehhez van-e joga?  Azóta levélben kétszer is felszólított engem, hogy vegyem fel a munkát, de mivel 3 hét biztos hogy táppénzem leszek (kezelésekre kellesz járnom) így nem tudom elvállalni. A 30 napos felmondási időhöz ragaszkodik . Le lehet dolgozni táppénzen ? Mivel nem vette át a felmondási levelet, nekem ebből milyen hátrányom lesz? Jogosan fenyegetőzik bírósági perrel? 

 

András80 Creative Commons License 2017.08.20 0 0 2903

Alapvetően igen, jogosan követeli, ha úgy volt megírva a kafatéria-szabályzat, hogy évközbeni kilépésnél időarányosan jár.

 

 

A közös megegyezésben nem írtátok le, hogy a feleknek egyéb követelése egymással szemben nincs? (van ahol ilyen sablont használnak)

Ha nem volt ilyen pont, akkor hivatkozhat arra, hogy hibázott a kiléptetésénél, és küld új igazolást, és bejelenti a követelését Veled szemben.

"semmilyen tartozásom nincs a cég felé" - ezt így leírták? Ha igen, erre is hivatkozhatsz, de mindenképp válaszolni kell, hogy milyen indokkal, mire hivatkozva nem értesz egyet a tartozással.

Előzmény: Blehh (2902)
Blehh Creative Commons License 2017.08.16 0 0 2902

Üdv!

 

Egy kis segítséget szeretnék kérni!

Július közepén közös megeggyezéssel megszűnt a munkaviszonyom. A kilépőpapírjaimat, igazolásokat úgy hogy semilyen tartozásom nincs a cég felé 5 napon belül meg is kaptam. A munkaügyi központba be is regisztráltam álláskeresőnek. A napokban kaptam egy levelet, hogy bérenkívűli juttatásból adodóan tartozásom van, illetve egy 'módosított' munkáltatói igazolást a tartozással.

A kérdésem az lenne, hogy ezt így köteles vagyok visszafizetni?

 

A válaszokat előre is köszönöm.

afonazia76 Creative Commons License 2017.08.11 0 0 2901

Két nagyon rövid kérdésem lenne:

 

Van e bármilyen akadálya annak, ha én (munkavállaló) a felmondásom augusztus 17-i keltezéssel adom be, de augusztus 25-ével mondanék fel?

Másik kérdésem: augusztus 25 + 30 nap szeptember 24-re esik, ez egy vasárnapi nap. Lehet e ez probléma?

 

Tehát: 

 

"..... 2017 év augusztus hó 25. napján kezdődő, 30 napos felmondási idővel, 2017 év szept hó 24 napjára, munkavállalói rendes felmondással megszüntetem.

 

Kelt: Budapest, 2017 augusztus 17"

morzso83 Creative Commons License 2017.08.04 0 0 2900

Sziasztok!

 

Szeretnék segítséget kérni abban, hogy van egy idén december 1 -jével lejáró határozott idejű munakszerződésem, viszont folyamatos munkavizsonyban állok a céggel már 2012 szeptember 3.-a óta ( 2éves szerződéssel kezdtem, majd azt még 3 évre lett meghosszabbítva). A kérdésem az, hogy ilyenkor mi az elsődleges, mivel 5 év letelik szeptember 3. -ával, vagy a szerződésem szerinti decemberi időpont? A lényeg, hogy nem kívánom hosszabbítani a szerződésemet és minél hamarabb el is jönnék. Jól tudom a szerződés lejáratkor, ezt minden indoklás és felmondási idő nélkül megtehetem?

 

Válaszotokat előre is köszönöm!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!