Keresés

Részletes keresés

Esthajnal1 Creative Commons License 5 napja 0 0 2913

Tisztelt Szakértő,

munkabér emeléssel kapcsolatban szeretném a segítségét kérni.

 

Jelenlegi munkahelyemen - egy multinacionális vállalatnál - bő másfél éve dolgozok adminisztráció területen. Korábbi munkahelyemről hozott majdnem 10 éves tapasztalat alapján lehetőségem adódott egy megüresedett vezetői pozícióba előrelépni.

A volt kollégám felmondása váratlan bejelentés volt, és mivel kulcsfontosságú szerepet töltött be szervezetünkben, így elengedhetetlen volt a mielőbbi pótlása.

A vezetőség engem keresett meg még a felmondása napján, hogy vállaljam el, ez számomra előrelépési lehetőség, magasabb bér, de konkrétumokról nem esett szó.

Egy napos gondolkodási időt kaptam, elvállaltam. A munkaszerződés módosítását, és egy átdolgozott ajánlatot egy héten belül ígérték, ami nem történt meg. A felsőfokú végzettségem nincs meg a pozícióhoz, mint elődömnek volt, tapasztalatok alapján ítéltek megfelelőnek, és kértek fel.

Ez másfél hónappal ezelőtt volt.

Továbbra sem kaptam módosított szerződést, viszont a héten jelezték, hogy külföldi anyacégünk humán erőforrás osztálya nem igazán hajlandó elfogadni, hogy nincs meg a szakirányú felsőfokú végzettségem (a vezetőségünkben többen is vannak, akiknek szintén nincs, szakmai hozzáértésük alapján kaptak lehetőséget korábban), ezáltal ha a pozícióm vezető beosztású lesz, a munkabérem maradna ugyanaz, amit adminisztratív területen végezve kaptam.

Talán, ha nem megy át egy újabb megbeszélés alkalmával, akkor a jövő évi béremeléseknél kerülnék sorra, de az akkor csak pár %-ot jelentene (nem mellesleg minimum 8 hónap múlva esedékes).

Számomra ez egy igen kiszolgáltatott helyzet.

Hibásnak érzem magam, hogy a döntés sürgőssége miatt elvállaltam konkrét szerződés nélkül az új pozíciót, és nem vártam meg az új ajánlatot, viszont számítottam arra, hogy valóban egy héten belül megkapom.

Ugyanakkor nem tudom hogyan lehet azt elvárni, hogy jóval több felelősséggel járó vezetői feladatokat ugyanazért a munkabérért végezzek a jövőben.

Módosított munkaszerződésem továbbra sincs, viszont azóta is a vezetői feladatokat végzem.

 

Ez megengedhető egy munkaadó részéről?

Nincs a munkavállalónak semmi joga, ami ilyenkor érvénybe léphetne?

Mit lehet tenni?

A munkahelyemet nem szeretném lecserélni, a munkámat szeretem, viszont nyilván nem a korábbi munkabérért szeretném végezni ekkora felelősséggel.

 

Köszönöm a segítségét!

sugerirto Creative Commons License 2017.08.29 0 0 2912

Köszönöm a felvilágosítást. :D

Előzmény: András80 (2909)
András80 Creative Commons License 2017.08.29 0 0 2911
  • Kérdés, hogy mikor szűnik meg a munkaviszony? A munkáltató megoldhatja úgy is, hogy december végéig aktív munkaviszony van, tehát dolgozni kell, utána kezdődik a felmondási időnek az a része, amikor már nem kell dolgozni (felmentési idő).

Közölték már a felmondást írásban? Ha nem, akkor a munkáltatótól kell a fentit megkérdezni.

A felmondási idő végén szűnik meg a munkaviszony, a pontos dátum ismeretében lehet gondolkozni a továbbiakról.

 

A felmondási idő a felmondás közlésének napján kezdődik, 40 év után a felmondási idő: 90 nap, amiből 45 napot dolgozni kell, és 45 nap felmentési idő - jogviszony van, de ekkor már nem kell munkát végezni.

  • Munkaviszonynál a végkielégítés mértéke:

) végkielégítés mértéke

a) legalább három év esetén egyhavi,

b) legalább öt év esetén kéthavi,

c) legalább tíz év esetén háromhavi,

d) legalább tizenöt év esetén négyhavi,

e) legalább húsz év esetén öthavi,

f) legalább huszonöt év esetén hathavi

távolléti díj összege.

(4) A végkielégítésnek a (3) bekezdés

a) a)-b) pontban meghatározott mértéke egyhavi,

b) c)-d) pontban meghatározott mértéke kéthavi,

c) e)-f) pontban meghatározott mértéke háromhavi

távolléti díj összegével emelkedik, ha a munkaviszony az (1) bekezdésben meghatározott módon és a munkavállalóra irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőző öt éven belül szűnik meg.

 

  • A végkielégítés és a felmondási időre járó bér és bér, ugyanazok a adószabályok vonatkoznak rá, mint a havi bérre, a munkáltató vonja le a kifizetés előtt a szükséges levonásokat.

Én így nem látom vészesnek a helyzetet, de a felmondási idő napját kellene tudni, onnan lehetne látni, mennyi a kieső idő.

Ha humánus a munkáltató, meg lehetne próbálni lebeszélni velük, hogy a felmondás helyett legyen közös megegyezés, és nyújtsák el munkaviszony végét a nyugdíj kezdetéig (hat vagy 9 havi bért úgyis fizetniük kell a végkielégítés miatt) - esetleg üzletelni velük, hogy cserébe 1-2 havi bérről lemond cserébe.

 

Ha például decemberben szűnne meg a jogviszony, akkor utána munkanélküli központba lehet bejelentkezni - azt ott tudják megmondani, hogy az álláskeresési státusz nyugdíjszerző időnek számít-e, be kell menni, meg kell kérdezni.

 

Előzmény: tibi1154 (2910)
tibi1154 Creative Commons License 2017.08.29 0 0 2910

Tisztelt munkaügyi szakértő!
December 31 vállalatom vidéki munkahelyem megszünteti, maga a cég telephelyén megmarad.
A munkáltató felmond, végkielégítést és felmondási díjat ad.
Mivel ekkor nyugdíj előtt leszek hónappal , ezután az 5 hónapig nyugdíjamig , munkaviszony megszűnése után milyen jogviszonyom lesz és kell a TB és nyugdíjjárulékbot fizetnem.
Ha munkanélküli leszek, be kell –e jelentkeznem és jár-e segély erre az időre?
Ha felmondanak, munkanélküli leszek az 5 hónap munkanélküliség miatt kell-e külön adót fizetnem a végkielégítésre és a felmondási időre kapott bérre?
40 éves munkaviszonyra mennyi végkielégítés illetve felmondási bér, amit kaphatok illetve köteles adni a cég?
Kérem, ha tudnak, válaszoljanak kérdéseimre. !
Köszönettel: Koltay Tibor

András80 Creative Commons License 2017.08.28 0 0 2909

Szabályos. Ha 8 órás a munkaviszony a szerződés szerint akkor a szabadság/táppénz 8 óra távollétnek számít a havi (többhavi) munkaidő-keretből.

 

A szabadságot nem órában, hanem napban számoljuk, és az egy dolog, hogy egyes (vagy akár az összes munkanapod) 12 órás, alapvetően a hónap 8 óra x havi hétköznapi munkanapok számából jön össze.

Előzmény: sugerirto (2908)
sugerirto Creative Commons License 2017.08.28 0 0 2908

Üdv.

Egy cégnél vagyok alkalmazott január 24.-e óta.

A megállapított éves szabadságom 28 nap.

Napi 12 órában dolgozok ,ált hetente 4 napot , a havi munkaidő keret függvényében.

Az lenne a kérdésem , hogy mivel 12 óra a napi munkaidőm , és a szabadság kivételét napi 8 órában számolják ,szabályos-e az ? ,hogy ha például 2 nap szabadságot szeretnék kivenni arra 3 napot vonnak le a szabadságomból ? Így igazából a 28nap megállapított szabadságom csak durván 18 nap.

Segítségüket előre is köszönöm.

zelszi2 Creative Commons License 2017.08.28 0 0 2907

Sziasztok!

Következő problémában kérnék segítséget: Iskolában tanítok. Nagy iskolánk van, több mint 800 gyerek, több kisebb-nagyobb tanárival. Szeptembertől az igazgató másik tanáriba rakott, mint ahol az elmúlt 10 évben voltam, ami minden teremtől messzire van, ahol órát tartok. Találtam egy kolléganőt, aki cserélne velem, így beadtam egy kérvényt, melyben kértem a cserét. A válasz annyi volt "Nem járulok hozzá." Személyes kérdésemre is csak annyi volt a válasz, hogy nem kell indokolnia, így döntött. Az lenne a kérdésem, van e jogom írásbeli indoklást kérni, és ha igen, mire hivatkozzak, és milyen formában tegyem meg?
Köszönettel: zelszi

András80 Creative Commons License 2017.08.27 0 0 2906

Részlet a Munka törvénykönyvéből, a jognyilatkozatok (pl. felmondás) kézbesítéséről:

 A közlés akkor is hatályos, ha a címzett vagy az átvételre jogosult más személy az átvételt megtagadja vagy szándékosan megakadályozza.

(2) Az (1) bekezdésben foglaltakon túlmenően a postai szolgáltatásokról szóló jogszabály szerint tértivevény különszolgáltatással feladott küldeményként kézbesített jognyilatkozatot,

a) ha a címzett vagy az átvételre jogosult más személy a küldemény átvételét megtagadta vagy a címzett által bejelentett elérhetőségi címen a kézbesítés a címzett ismeretlensége vagy elköltözése miatt meghiúsult, a kézbesítés megkísérlésének napján,

b) egyéb esetekben az eredménytelen kézbesítési kísérlet, valamint az értesítés elhelyezésének napját követő ötödik munkanapon

kézbesítettnek kell tekinteni.

 

1. Tehát ha tértivevényesen küldted el a felmondás, és nem vette át a munkáltató, a kézbesítés megkísérlésének napján átvettnek tekintendő a felmondás, következő naptól kezdődik az 1. nap, és a 30. napon megszűnik a jogviszony, akkor is, hanem akarja a munkáltató.

2. Ha nem tértisen adtad fel a levelet, adj fel egy újabbat, tértisen  - legyen másolatod a felmondásról, hozzátűzve a feladóvény, és ha visszajön, a tértivevény

3. Ha a 30. nap után nem küldi a kilépő papírokat, illetékes kormányhivatal munkaügyi ellenőrzésre jogosult osztályához kell fordulni bejelentéssel, kérni hogy vizsgálja meg a munkáltató eljárását.

 

Ha ilyen a viszony köztetek, próbálj meg táppénzen maradni a felmondás végéig, semmi jó nem sülne ki belőle, ha bemennél dolgozni. 

Ha volt szabályzat arra, hogy nap végén mit kell tenni a bevétellel (átadni valakinek, vagy széfben eltárolni, zárás dokumentumot írni, akkor jogos kötelezhet például kártérítésre, ha nem tartottad be, de gondolom jó eséllyel semmi ilyesmi nem volt - tehát neki kellene bizonyítani, hogy a kárt okoztál, ez utólag elég nehéz, ettől én nem tartanék).

 

A táppénzes papírokat is tértisen küldd, legyen másolatod, ahogy az előttem szóló írta.

 

A bevétellel amúgy mi történt? Mi volt erre a szokásos folyamat? Mert ha nagyon szemét, rendőrségre mehet azért, lopással/sikkasztással megvádolhat.

Előzmény: Alexa0002 (2904)
Okusaba Creative Commons License 2017.08.26 0 0 2905

Szép estét Alexa,

azt írta tértivevényes levélben küldte a papírokat. Akkor semmi gond, a postától visszakapja a papírt, hogy mikor és ki vette át, vagy hogy nem vették át. Ennél többet nem tud tenni. Mindent csak írásban kommunikáljon a munkahelyével, annak nyoma van és nem tudja letagadni. Mivel táppénzen van, a munkahelyén nem tud megjelenni dolgozni és ezt nem is követelhetik öntől. Kártérítést sem kérhetnek emiatt. Arra figyeljen, hogy minden változást, orvosi papírt stb, időben küldjön a cégnek. Pl a táppénzest papírt fotózza le, küldje át emailben azzal a szöveggel, hogy postai úton tértivevényes levélben küldi. Így a munkahelye mindenképpen tudni fog róla, maga pedig két módon is jelzett a munkáltatójának.

Ne ijedjen meg a fenyegetéstől, és betegállomány alatt be ne menjen dolgozni, mert táppénz csalást követ el, (egyszerre nem kaphat táppénzt és munkabért) valamint hiteltelenné teszi magát, hogy beteg, mert hát bement dolgozni.

Ha nagyon muszáj szóban beszélnie a munkahelyével/főnökével, készítsen róla hangfelvételt, de ez a végső eset, bármilyen más írásbeli kommunikáció jobb. Ha szóban beszélnek én szólnék a másik félnek, hogy rögzítem a beszélgetést. 

Ha nagyon fenyegetőzik a főnöke, akkor se ijedjen meg, mondja azt, hogy majd a bíróság eldönti kinek van igaza. Nem kell perre menni, elég ha emlegeti, a főnöke is perrel fenyegette, ezt ön is megteheti. :)

Bármi történik arra gondoljon és úgy cselekedjen, hogy csak az számít ami le van írva. Mindenről legyen papírja és azt ki ne adja a kezéből.

Előzmény: Alexa0002 (2904)
Alexa0002 Creative Commons License 2017.08.25 0 0 2904

Üdvözlöm. 

 

2017. 08.15 napján jeleztem munkáltatómnak felmondási szándékomat szóban, amire ő nem reagált, nem vette komolyan. 2017.08. 22-én személyesen bevittem az írásbeli felmondásomat, amit nem fogadtak el. Az nap este jeleztem munkáltatómnak, hogy orvoshoz fogok menni, mivel kiújult a korábbi betegségem. ​23-án háziorvosom táppénzre vett. A táppénz felvételt igazoló lappal egy időben felmondásomat is csatoltam munkáltatómnak ajánlott tértivevényes levélben, amit mai napig nem vett át. közben ő folyamatosan perrel fenyeget, mivel 23-án nem vettem fel a munkát, az az napi bevételt peres úton akarja tőlem behajtani. Nem tudom ehhez van-e joga?  Azóta levélben kétszer is felszólított engem, hogy vegyem fel a munkát, de mivel 3 hét biztos hogy táppénzem leszek (kezelésekre kellesz járnom) így nem tudom elvállalni. A 30 napos felmondási időhöz ragaszkodik . Le lehet dolgozni táppénzen ? Mivel nem vette át a felmondási levelet, nekem ebből milyen hátrányom lesz? Jogosan fenyegetőzik bírósági perrel? 

 

András80 Creative Commons License 2017.08.20 0 0 2903

Alapvetően igen, jogosan követeli, ha úgy volt megírva a kafatéria-szabályzat, hogy évközbeni kilépésnél időarányosan jár.

 

 

A közös megegyezésben nem írtátok le, hogy a feleknek egyéb követelése egymással szemben nincs? (van ahol ilyen sablont használnak)

Ha nem volt ilyen pont, akkor hivatkozhat arra, hogy hibázott a kiléptetésénél, és küld új igazolást, és bejelenti a követelését Veled szemben.

"semmilyen tartozásom nincs a cég felé" - ezt így leírták? Ha igen, erre is hivatkozhatsz, de mindenképp válaszolni kell, hogy milyen indokkal, mire hivatkozva nem értesz egyet a tartozással.

Előzmény: Blehh (2902)
Blehh Creative Commons License 2017.08.16 0 0 2902

Üdv!

 

Egy kis segítséget szeretnék kérni!

Július közepén közös megeggyezéssel megszűnt a munkaviszonyom. A kilépőpapírjaimat, igazolásokat úgy hogy semilyen tartozásom nincs a cég felé 5 napon belül meg is kaptam. A munkaügyi központba be is regisztráltam álláskeresőnek. A napokban kaptam egy levelet, hogy bérenkívűli juttatásból adodóan tartozásom van, illetve egy 'módosított' munkáltatói igazolást a tartozással.

A kérdésem az lenne, hogy ezt így köteles vagyok visszafizetni?

 

A válaszokat előre is köszönöm.

afonazia76 Creative Commons License 2017.08.11 0 0 2901

Két nagyon rövid kérdésem lenne:

 

Van e bármilyen akadálya annak, ha én (munkavállaló) a felmondásom augusztus 17-i keltezéssel adom be, de augusztus 25-ével mondanék fel?

Másik kérdésem: augusztus 25 + 30 nap szeptember 24-re esik, ez egy vasárnapi nap. Lehet e ez probléma?

 

Tehát: 

 

"..... 2017 év augusztus hó 25. napján kezdődő, 30 napos felmondási idővel, 2017 év szept hó 24 napjára, munkavállalói rendes felmondással megszüntetem.

 

Kelt: Budapest, 2017 augusztus 17"

morzso83 Creative Commons License 2017.08.04 0 0 2900

Sziasztok!

 

Szeretnék segítséget kérni abban, hogy van egy idén december 1 -jével lejáró határozott idejű munakszerződésem, viszont folyamatos munkavizsonyban állok a céggel már 2012 szeptember 3.-a óta ( 2éves szerződéssel kezdtem, majd azt még 3 évre lett meghosszabbítva). A kérdésem az, hogy ilyenkor mi az elsődleges, mivel 5 év letelik szeptember 3. -ával, vagy a szerződésem szerinti decemberi időpont? A lényeg, hogy nem kívánom hosszabbítani a szerződésemet és minél hamarabb el is jönnék. Jól tudom a szerződés lejáratkor, ezt minden indoklás és felmondási idő nélkül megtehetem?

 

Válaszotokat előre is köszönöm!

fák, juh, madár2 Creative Commons License 2017.08.03 0 0 2899

 A táppénz nem véd

A táppénz alatti felmondási védelem megszűnt. A munkáltató a táppénz, keresőképtelenség ideje alatt is közölhet felmondást a munkavállalójával, ennek jogi akadálya nincs. A felmondást a munkáltató ez idő alatt is is postázhatja beteg munkavállalójának, csak a felmondási idő kezdődik később, a táppénz lejártát követő napon. Amennyiben a munkavállaló próbaidő alatt kerül táppénzre, a munkáltató azonnali hatállyal, indoklási kötelezettség nélkül megszüntetheti a munkaviszonyt. Azaz a próbaidő alatti táppénz nem tolja ki a felmondás határidejét, a munkaviszony a felmondás napján a keresőképtelenségtől függetlenül megszűnik. A próbaidő alatti felmondás különleges szabályait itt találja.

Előzmény: Nathali.e (2898)
Nathali.e Creative Commons License 2017.07.27 0 0 2898

Üdv Nektek!

 

Ha a próbaidő lejárta előtt elmegyek táppénzre, akkor kirúghatnak?

(A dolog fordított. Úgy érzem, ki akarnak rúgni, ezért mennék el táppénzre, mert úgy hallottam, a próbaidő után ez a szabály. Kérdem, hogy előtte is?)

Nick Raven Creative Commons License 2017.07.21 0 0 2897

Üdv Mindenkinek!

Egy kis segítségre lenne szükségem! Éppen ma voltam bent a munkahelyemen a kilépőpapírjaimért és mit mondjak, jó rusnyára kerekedett az elválás. Mondjuk számítottam rá sajnos, hogy ez lesz. Szeretném elmondani, hogy mi is volt, hogy is volt, hogy teljesen érthető legyen, igyekszem rövidre fogni. Egy logisztikai cégnél voltam raktárvezető. Úgy vettek föl, hogy a folyamatok betanulásával és folyamatos fejlődésemmel arányosan kapom majd a fizetésemelést. Hát mondanom sem kell, hogy erre nem került sor. Ráadásul az egész egy kín volt. Mérésekkel igazoltam, hogy ez a munka korrekten, rendezett és megfelelő munkakörülmények fenntartásával, az összes folyamat pontos és szakszerű elvégzésével minimum 4 ember + raktárvezető. Ehelyett dolgoztam 1.5 emberrel (egy részmunkaidős volt), valamint ott volt még két irodai dolgozó, akit hívhattam segíteni, de... Tudjátok ez úgy működött, hogy „kérj segítséget nyugodtan, mert nem kell megfeszülni és idegeskedni (bla-bla), de mindent kövess el annak érdekébe, hogy ne kérj segítséget, mert akkor halálra leszel buzerálva, hogy miért nem tudjátok megoldani”. A plusz feladatokat folyamatosan és folyamatosan, hétről hétre kaptam, mondván ez (is) raktárvezetői feladat, már olyan mértékben, hogy hévégére is jutott belőle, szabadidőben persze és nyilván fizetetlenül. Most mindenki kapaszkodjon: mindezt 135 ezer nettóért, reggel fél 7:20-tól (8 tól volt a munkaidő, de magamat szívattam, ha nem mentem be előbb, ezért mindig ott voltam már kb 7:20-kor) egészen 17 óráig. Persze köztudottan kevés emberrel ez bőségesen túlcsúszott sokszor (este 6-fél7). Egyszerűen lehetetlen volt, mikor reggel világosan mutatta a mérőke, hogy az az napi adatok szerint a munka igényel 28-35 emberórát, amiből van 18, kajaszünetek nélkül persze (az sem mindig volt). Mikor kiderült, hogy a sima dolgozó bére is ugyan ennyi, akkor eldurrant az agyam, óriási balhét csaptam. Kilátásba lett helyezve egy ennél jóval izmosabb bér. Persze a megemelt összegnek csak az X százalékát kaptam meg fizetéskor, mert ezer olyan feltételhez kötötték a teljes béremelést, amit akkor sem tudtam, volna teljesíteni, ha napi 15 órát ott vagyok. Ekkor már ismertem a párom, aki akkor még külföldön dolgozott így keveset tudtunk találkozni. Ha mentem vagy ő jött, akkor szabit kértem (ez már mind ez évi mese). Ezek hosszú hétvégék voltak, tehát nem több hetes dolgok. Utána, májusban egész pontosan, elkezdtem egy targoncavezetői tanfolyamot. Mivel a raktárvezetőnek azt is kellett, de ugye a cég úgy volt vele, hogy nem jogsitól megy az emelőgép, én meg a felelősséget nem voltam hajlandó vezetői engedély nélkül vállalni. Támogatás persze zéró, saját pénzemből csináltam meg. Ehhez is szabi kellett. Most hétfőn (07.17) végleg megtelt a pohár, mikor az egyik raktári dolgozónak megajánlották a raktárvezetői, emelt bérem (az az illető is fel akart mondani, szóval ezért), illetve az újonnan felvett emberek csekély összeggel kaptak kevesebbet nálam. Mindezt úgy, hogy szintén mért adatokkal igazoltam többször, hogy a 3-4 éve ott bohóckodó dolgozónál is 2-3 szor több munkát vagyok képes elvégezni, még jobban és pontosabban, de a megállapodott tényleges raktárvezetői pénzt csak akkor kapom meg, ha még ez, meg az, meg a 125. dolog is… Szóval hétfőn befejeztük, közös megállapodással, felmondási idő nélkül. Igen ám, de a július hónapból volt vissza két ledolgozott hetem ugye. Nem lepődik meg senki ha azt mondom, hogy egy fillért sem kaptam arra hivatkozva, hogy kivettem az összes szabadságom május 31-ig, ami nem időarányos. Ebben van egy olyan „kényszer szabadnap” is, mikor az ő hibájukból nem lett időben leadva egy távpénzes papírom, amit így behúztak fizetett szabiba (amiről nem én döntöttem), ráadásul van egy teljesen fizetetlen plusz napom, ami egy szombat volt (hévégén nem kellett menni hivatalosan, az csak egy kötelező rossz volt, amit bevállaltam). Én ekkor azt mondtam, hogy nem hiszem, hogy a dolgozónak az a feladata, hogy saját maga legyen tisztában minden jogszabállyal, erről ha tudtak akkor szólniuk kellett volna, hogy nem vehetek ki jelenleg többet mert… Erre az volt a válasz, hogy márpedig ezt nekem kellett volna tudnom, nem nekik. 80ezer forintról beszélünk, annyi a két heti bérem, ezt nem adják oda. Szerintem ez bőséggel túlmegy ezen a szabadságos dolgon, de javítsatok ki, ha tévedek. Persze a kivett napok számát nem közölte pontosan, jelenléti ívet sem töltöttem ki soha (szerintem életükben nem is hallottak erről), tehát semmit sem tett oda elém, ami igazolja, hogy ennyi nap az annyi, csak azt mondta, hogy ez a „80 ezer pont fedezi a dolgot”. Mit lehet ebben az esetben tenni ha lehet egyáltalán? A szabadsághoz: 31 éves vagyok (októberben töltöm a 32-őt), se feleség, se gyerek, semmi. Állítólag, a munkáltató szerint, május 31-ig az összes éves szabadásom kivettem, ami szerintem teljesen irreális és ezt semmilyen dokumentummal nem is tudta vagy nem akarta igazolni. Előre is köszönöm a segítségeket!

NagyZoltán82 Creative Commons License 2017.07.19 0 0 2896

Tisztelt Fórumtagok!

 

Két munkavállaló társam (beosztottam) kapcsán írok. Szakmai vezető vagyok, így a pénzügyekre/munkabérre vonatkozóan csak ajánlást tehetek, amit a munkáltató vagy elfogad, vagy nem. Most éppen nem...

 

Hol található az új Munka Törvénykönyvében olyan rendelkezés, amely alapján az azonos végzettséghez azonos munkabér fizetése kötelező? A régiben volt (bár ott azonos munkakörhöz kötötte).

 

A tények:

 

A. munkavállaló: 43 éves nő, releváns középfokú végzettséggel, 18 éve dolgozik a cégnél. Beosztása csoportvezető, közvetlen beosztottam.

 

B. munkavállaló: 30 éves férfi, A. munkavállalóval megegyező(!) végzettséggel, 8 éve dolgozik a cégnél. Beosztása szerint (szervezeti ábra és munkaköri leírása alapján) A. munkavállaló közvetlen beosztottja.

 

A munkáltató B. munkavállalóval szimpatizál, A.-val nem szimpatizál (ezt többször szóban kifejezésre juttatta számomra).

 

A munkáltató utasítására béremelési javaslatot tettem, mindkettejüket kiemelt béremelésre javasoltam, de A. munkavállalót B. elé helyezve (tapasztalata és pozíciója okán). A munkáltató azonban mindenféle racionális magyarázat nélkül B.-nek magasabb munkabért állapított meg, mint A.-nak. (A. és B. nem tudnak egymás béréről, engem viszont ez nem hagy nyugodni.)

 

Milyen jogszabályra tudok hivatkozni, ha a józan ész és az érvek nem segítenek?

Köszönöm szépen!

 

Nagy Zoltán

András80 Creative Commons License 2017.07.16 0 0 2895

NAV ügyfélszolgálaton kellene érdeklődni, de én úgy tudom, hogy a 15 nap/hó korlátozás munkáltató oldalról van, tehát egyszerre mehet a 15 + 4 másik munkahelyen.

Előzmény: B Petra (2893)
Roberta75 Creative Commons License 2017.07.15 0 0 2894

Tisztelt Szerkesztő! Egy kérdéssel fordulnék Önökhöz. Lányom mellett voltam itthon kiemelt ápolási díjon, mellette vállaltam 4 órás munkát. A munkaviszony megszűnésekor jogosult lettem álláskeresési járadékra. Mivel a lányom véglegesítve van így nem kell újra vizsgálni, ezért addig amíg a munkanélküli jár megszüntettem az ápolásit.Viszont mivel álláskereső lettem kiközvetítettek 8 órás munkahelyre, amit nem mondhatok vissza, mert akkor sem a munkanélkülit, sem az ápolásit nem kapnám.8 órába elmenni dolgozni nem tudok, a 4 órás munkám is kötetlen volt, ezért tudtam bevállalni. Maradhatok-e ebben a helyzetben bármilyen juttatás nélkül egy súlyosan fogyatékos gyermekkel? Válaszát köszönöm

B Petra Creative Commons License 2017.07.13 0 0 2893

Üdv!

 

Érdeklődni szeretnék (eddig mindenki mást mondott), hogy nézzük most az egy havi  max 15 napos alkalmi munkavállalást. Lehet két munkahelyem? Hogy az egyik munkáltatónál dolgozok pl 15 napot, de ugyanabban a hónapban a másik munkáltatónál 4 napot? (így szeretnék és tudnék munkát elvállalni)

Vagy csakis kizárólag összesen dolgozhatok max 15 napot?

 

A választ köszönöm szépen! 

Annamaria75 Creative Commons License 2017.07.11 0 0 2892

Helló Féléve vagyok 100% táppénzen üzemi baleset miatt és érdekelne hogy felmondhatnak -e   ??

pelenkamester Creative Commons License 2017.07.06 0 0 2891

Helo....Hát én mindig kifogom....új melóhely van, pár hete. Furának találtam, hogy a szabin lévő kollégák bejönnek a hét indító értekezletre. Mikor már a többedik tett így, megkérdeztem őket. Hááááát azért, mert arról nem lehet hiányozni, tudni kell mi volt és mi vár ránk. Ezért sokszor keddtől vasárnapig lehetsz csak távol, de ha hétfőn mégis mehetsz, be kell jönni. A válasz végül az volt, hogy a szabi felével a főnök rendelkezik....

 

Jól sejtem, hogy ez igaz, de a következő módon: ha van pl 20 nap, akkor beterjesztesz 12 napot és ekkor dönthet úgy, hogy csak 10-et ad ki. De ha már kiadott mondjuk 10 napot, akkor nem úgy van, hogy közben 5-tel rendelkezik és elvárja, hogy erre meg arra gyere be.....

runnner Creative Commons License 2017.07.03 0 0 2890

Köszönöm!

Előzmény: fák, juh, madár2 (2889)
fák, juh, madár2 Creative Commons License 2017.07.03 0 0 2889

Természetesen utasítást csak a munkáltatód adhat. Ha más mondja nem vagy köteles megcsinálni.

Nem beszélve arról, hogy a munkaidőd sem lehet több a megengedettnél.

Előzmény: runnner (2888)
runnner Creative Commons License 2017.07.03 0 0 2888

Sziasztok!

Közalkalmazott gépkocsi vezetőként dolgozunk egy közintézményben.Az intézet szerződést kötött külső vállalkozóval,konyhánk készített ételét  külső kórházakba szállítja.A vállalkozó biztosít gépkocsit és sofőröket.Viszont Hétköznapra a mi korházunk adja a rakodókat.De a létszám olyan kevés,hogy hétvégére minket is akarnak rakodóként a maszek kocsijára.

Ezt lehet?

Tehát  egy külső vállalkozó gépkocsi vezetője feladatot,irányítást adhat ki egy közalkalmazotti sofőrnek rakodói munkakörre?

(egyébbként mit keresek egy olyan gk-ban,aminek még a menetlevelén sem szerepel a nevem ,hogy ott tartózkodom?).

fák, juh, madár2 Creative Commons License 2017.06.29 0 0 2887

Mond neki, hogy egy-két napra cseréljünk helyet.

Előzmény: muki791 (2886)
muki791 Creative Commons License 2017.06.27 0 0 2886

Sziasztok!

 

Olyan kérdésem lenne, hogy a cégünknél kicsit elharapózótt a Klima kérdés.

 

A probléma: Régi, ablakhelyre szerelt klimáink vannak, és olyan sarokba ülünk, ahol zárt ajtók, ablakok melett is folyamatosan, nagyon gyenge huzat van. Ez a klima használatával csak még roszabb, folyamatosan érzem a fülemen, a nyakamon a jéghideg levegőt, amit a klíma okád. Az elmúlt héten már a fülem be kelett dugnom vattával mert már kezdett fájni. Reggeli kinti 22-23 fokba már megy a klíma, bent h avan 18 fok már jók vagyunk. A nappali  ajánlott 10 fok külömbség a kinti hőfokhoz képest, napközben jócskán meghaladja. Bent ha van 20-21 fok már sokat mondok, de a napokban tervezem hogy szerzek egy kis hőmérőt és behozom. Szóltunk róla hogy ez így nagyon nem jó, mert a huzat nagyon rossz, és a közvetlenül ránk jövő hideget nem bírjuk. Erre megoldásként ideraktak egy textil paravánt, közénk és a klima közé, de semmit sem ér, ugyanúgy húz át rajtunk a hideg levegő. Ha szólunk mi vagyunk a rosszak, és semmi nem történik, arra hivatkozva hogy giliszásak, gyengék vagyunk, és hogy két ember miatt ne dögöljön meg a melegben a másik négy.

 

Amennyiben kapok bármi betegséget emiatt, középfülgyulladás, izületi nyavaja , vagy bármi, mit lehet tenni?

 

Szerintetek van erre valami épkézláb megoldás úgy, hogy a kollégák totál nem együttműködők?

 

Ma majdnem feltettem a kérdést, hogy mikor elmegy nyaralni, campingbe, akkor oda honnan visz klímát, ha nem bírja elviselni a 25-30 fokos hőmérsékletet?

 

Szívesen fogadnék bármi ötletet, segítséget, tippet arra vonatkozólag, hogy ezt a problémát miként lehetne orvosolni. A HR-esünkre nem számíthatunk, a főnökre szintúgy nem, ténylegesen le vagyunk magasról ejtve. :(

 

Előre is köszönöm szépen!

CS.V.D Creative Commons License 2017.06.25 0 0 2885

A neobuxból már vagy 5 éve is nagyon meg akartak élni páran, aztán valahogy nem jött össze...

Előzmény: Távmunka Online (2884)
Távmunka Online Creative Commons License 2017.06.20 -1 0 2884

Sziasztok.

 

HA érdekell otthonról végezhető munka, és szeretnétek napi 500-1000 Ft-t keresni, csupán néhány kattintással, akkor regisztráljatok az alábbi linken. Regisztráció után mindenben segítek. Befizetni semmit sem kell.

 

http://www.clixsense.com/?11057886

 

Egy másik nagyon jó oldal: https://www.neobux.com/?rh=466F646F724A6163696E74

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!