Keresés

Részletes keresés

SHovatova Creative Commons License 2022.09.15 0 0 2966

Hátha érdekel mást is... :D

SHovatova Creative Commons License 2022.09.15 0 0 2965

Személyesen megjelenve egy kormányablakban adnak róla információt, hogy van-e aktív jogviszony a neveden.

Itt nézz körül:

 

https://kormanyablak.hu/hu/feladatkorok/30/EGBIZ00003

 

Üdv.

Előzmény: bastyaiakos (2962)
Schmidt-féle túlhevítő Creative Commons License 2022.05.02 0 0 2964

Üdvözletem!

 

Nos, a törvényalkotók is foglalkoznak ezzel:

 

https://index.hu/gazdasag/2022/05/01/otthoni-munkavegzes-tavmunka-munkarend-torvenymodositas/

 

Előzmény: Schmidt-féle túlhevítő (2963)
Schmidt-féle túlhevítő Creative Commons License 2020.11.24 0 0 2963

Üdvözletem!

 

Kérdésem a jelenlegi - COVID-19, otthoni munkavégzés- helyzettel kapcsolatos. Ez év március közepe óta gyakorlatilg folyamatosan otthoni munkavégzésre "szorulok" a cégvezetés ez irányú döntése alapján, amit hétről-hétre elektronikus úton kérelmezek és a főnököm hagyja jóvá. Úgy tudom otthoni munkavégzésre lényegesen kevesebb napot engedélyez az MT, illetve távmunkára is, fogjuk fel a jelenlegi helyzetet annak, is van felső időbeni korlát. A konkrét kérdésem: a munkaszerződést nem szükséges módosítani ilyen esetben vagy a jelenleg fennálló rendkívüli helyzetben ez megengedett? Szeretném hangsúlyozni, hogy semmi gondom a jelenlegi munkavégzési móddal, sőt, épp ellenkezőleg. A fizetésemet is rendben megkapom, korrekten elszámolva. Túlóra nincs, legalább is nem engedélyezett és fizetett, de azért nem lepődik meg senki, hogy a napi munkavégzés eléri akár a tíz órát is. Köszönöm szépen.

bastyaiakos Creative Commons License 2019.11.01 0 0 2962

Sziasztok!

Azt hogy bevagyok-e jelentve a munkahelyemen hol tudom megnézni, ha nincs ügyfélkapum?

Válaszotokat előre is köszönöm.

Mancsőrjárat Creative Commons License 2019.06.19 0 0 2960

Sziasztok,egy dolgozó rész munkaidős 5/2 munkarendben (napi 6 órás) ez úgy dolgozza le,hogy hétfőtől-csütörtökig 8 órát dolgozik és a péntek szabad.Most szabira szeretne menni és az a kérdés,hogy egy hétre 4 napot (amikor munkavégzési kötelezettsége van)vagy 5 napra kell kiirnia a szabadságot?

Köszönöm ha valaki segít.

Kriszta GYR Creative Commons License 2018.12.01 0 0 2959

Kedves forumozók! 

 

Egy hozzáértő válaszat varom a kérdésemmel kapcsolatban.

 

3 müszakban dolgozom (8 oras munkaidőben).

 

A parommal szervezzük az esküvönket. Jövő hét hétvégére meghivtuk 2 napra közös barátainkat, mert szeretnénk őket ünnepélyes keretek között felkérni tanunak. Ezert ők szabadsagot is vettek ki.

 

A munkahelyemen erre a hétvégére vasárnap ejszakára túlórát rendeltek el. Következő héten ejszakás műszakban megyek dolgozni, de szombaton is be kell menni, mert a szombat munkanap. Tehat 7 napot egyben kellene dolgozni. Szóval, hogy erthető legyen, vasárnap 2018.12.09-re akarják elrendelni a túlórát, amikor nekem vendegeim lennének, és következő hét szombat 2018.12.15 ledolgozás.

A kerdésem az hogy visszautasíthatom-e ha elrendelik a túlórát ezzel az indokkal (vendegeim vannak)? És/ vagy azzal az indokkal, hogy 7 napot egybefüggően kell dolgozni (attól függetlenül hogy a vasárnap még előző héthez tartozik)?

 

Köszönöm a segiteget előre is.

Marlonbrando_89 Creative Commons License 2018.11.22 0 0 2958

Kedves Fórumozók! Délutános műszakpótlékkal kapcsolatban kérdeznék. Adott egy állandó munkaidő beosztás, azaz adott hónapban minden hétfő kedd délutános(12-20 óráig) és szerda-csüt-péntek állandó normál munkaidő (8-16) Kérdésem az, hogy a hétfő keddi napokra jár-e műszakpótlék a 18-20 óra közötti időszakra?

ufurnyufur Creative Commons License 2018.11.01 0 1 2957

Help!

Élettársam fia most 41 éves, s csak 3 év munkaviszonya van. Most kecsegtetik egy iskola karbantartói munkakörével, ami 4 órás lenne. Délelőtt 2 óra, s délután 2 óra. Ez nyugdíj szempontjából beszámít egy az egyben, munkaviszonyban töltött időnek? Erkölcsi bizonyítványt is kértek tőle, amit megkért, és volt már tüdőszűrőn. Munkaegészségügyi vizsgálatra majd a tüdőszűrő eredmény és az erkölcsi megléte után fog menni. 

Előzmény: BarnabasKiss0229 (2956)
BarnabasKiss0229 Creative Commons License 2018.11.01 0 0 2956

Kedves Fórumozók!

 

Szeretném kérni szíves segítségüket az alábbi probléma megoldásában.


2018.11.03-i nappal megszűnik határozatlan idejű, havi béres munkaviszonyom.

A cég képviselője szerint erre a három napra nem jár számomra járandóság, mivel november 1. ünnepnap, november 2. áthelyezett pihenőnap, november 3 szombat.

Szerintem ezekre a napokra is jár bér.

 

Ha valaki gyakorlott van tapasztalata bérszámfejtési, munkajogi kérdésekben, kérem segítsen.

 

 

Köszönöm

András80 Creative Commons License 2018.10.30 0 0 2955

Tértivevényes levelet kell küldeni  a kedves munkáltatónak azzal kapcsolatban, ami a panaszod.

A címed be volt jelentve a munkáltatónak (nincs állandó és tartózkodási címed egyszerre)?

Le kell írni, hogy munkaügyi hatósághoz fordulsz, mert szabálytalanul jártak el, és hogy miattuk nem tudsz elhelyezkedni, kár fog érni.

Meggyorsítja az intézkedésük, ha oda is írsz egyből.

 

Ettől függetlenül gondolom be lehet menni a munkáltatóhoz, le kell ülni a személyzeti osztály ajtajába, hogy addig nem ész el onnan, amíg nem intézkednek. Vagy felhívni őket, és a személyügyi vezetőt kérni a telefonhoz, vagy visszahívást kérni.

De a levél menjen mindenképp, az a biztos.

Előzmény: számok (2954)
számok Creative Commons License 2018.10.30 0 0 2954

Munkaviszonyom utolsó napján/okt 18./ nem kaptam meg se a tb kiskönyvet se az igazoló adatlapot illetve 5 munkanapon belül a kilépő papírok fennmaradó részét s a munkabéremet.

 

Elsősorban a papírok kellenének mind a munkaügyi központba mind pedig az új munkáltatómnak ahol november elsejétől leszek elvileg.

 

Egy európai óriásvállalatról van szó, tehát gondolom hogy részükről ez csupán mulasztás, de nem szeretnék miattuk hátrányba kerülni egyik helyen sem.

 

Mit tudok tenni, hogy rendeződjenek a dolgok?

Ha valaki tud esetleg segíteni, megkérném hogy a mit kell tenni mellé írja oda hogyan t is.

 

Köszi előre is.

 

 

Böszörmény Creative Commons License 2018.10.02 0 0 2953

Sziasztok!

 

A napokban kaptam egy levelet az előző munkahelyemről, ahol csupán egy hónapot dolgoztam (de úgy, hogy akkor voltak ünnepnapok is). Szóval próbaidő alatt felmondtam. Amikor szerződést kötöttünk a kezembe nyomott a kisfőnök egy papírt, hogy anno részt vettem a leltározásban, ha nem írom alá akkor nem is dolgozhatok az üzletben, mint adminisztrátor. Kihangsúlyozta, hogy semmi felelősség nem terhel, meg minden rendben volt, ha esetleg hiány van, nekem nem is kell fizetni. A kisfőnök vitt oda engem.

Aztán eltelt fél év és kaptam egy levelet, hogy leltár lesz, jelenjek meg, ha nem jelenek akkor egy főnök fog helyettesíteni. Amikor kilépő papírokat megkaptam, nem volt leltár, sem ezzel kapcsolatos papír. De amúgy nem csak én kaptam.. más, aki felmondott, pl. amikor odakerültem rá egy hétre telt le a felmondási ideje... ő pénztáros volt, ő is kapott, de kb. egy évig dolgozott az üzletben.

 

Ezt nem értem... miért küldtek nekem levelet fél év után, talán követelhetnek tőlem bármit is? Természetesen az üzletet nem érem el telefonon.

 

Válaszokat előre is köszönöm.

 

András80 Creative Commons License 2018.09.24 0 0 2952

Szerintem nem. Milyen munkakör? Versenypiaci cégről van szó?

 

Én a felmondásban leirnám, hogy kifejezetten megtiltok bármilyen levonást a bérből, és hogy munkaügyi hatósághoz fogok fordulni, ha nem kapom meg szabályosan a járandóságom. Ha levon barmit, meg is tenném.

 

 

Munka Törvénykönyve:

161. § (1) A munkabérből való levonásnak jogszabály vagy - a levonásmentes munkabérrészig - végrehajtható határozat alapján van helye.

Előzmény: bsanzika (2951)
bsanzika Creative Commons License 2018.09.20 0 0 2951

Sziasztok,

olyan kérdésem lenne hogy mennyire szabályos az, hogy ha a próbaidő alatt fel szeretnék mondani, akkor a munkáltató kifizettetné velem a rám felvett támogatást, betanítási költség jogcímen. Szabályos ez vagy támadható valamilyen szinten? Szerződésben benne volt záradékként amit aláírtam. Várom válaszotok, további szép estét!

tigris76 Creative Commons License 2018.09.18 0 0 2950

Sziasztok!

 

Érdeklődni szeretnék, hogy báttyám közmunkás volt beteg lett, korházban is volt. Elindítottuk a leszázalékolást de hiányzik a napja. Még táppénzen van érdeklődnék meddig jár neki a táppénz és ezt ki dönti el ,orvos ,munkáltató?

lac-01 Creative Commons License 2018.09.10 0 0 2949

Üdvözlet,

 

Kérdésem a következő:

 

Meghatározhatja-e a munkáltató (szóban, nem írásban!), hogy a munkaidő vége után mi az a legkorábbi(!) időpont amikor a dolgozó a kapun kiléphet (a telepet elhagyhatja)?

Ha a munkaidőnek 16 órakor van vége, akkor köteles-e a dolgozó 16:20 percig a területen tartózkodni? (a plusz idő nincs fizetve!).

 

 

mickey75 Creative Commons License 2018.09.03 0 0 2948

Szép napot kívánok Mindenkinek!Egy eléggé összetett kérdést szeretnék feltenni,és CSAK ÁLTALÁNOSSÁGBAN,semmi konkrét szituáció nincs az ügy hátterében.Mindössze szeretnék képben lenni: egy csökkent munkaképességűeket foglalkoztató,bértámogatásos cégnél dolgozom 10 éve.Rokkantsági ellátásban részesülve,törvényadta keretek közt,teljesen legálisan régesrég véglegesített rokkantsági státusszal,határozatlan idejű munkaszerződéssel etc. ... Napi 6 órában foglalkoztatnak.Tudomásom szerint üzemi tanácsunk (legalábbis választott)nincs,mert megszűnt,és a dolgozók közt nem szavaztattak újat.A telephely 120-180 főt foglalkoztat elsöprő többségük csökkent munkaképességű.Tudomásom szerint,amennyiben érdekképviseleti szerve (üzemi tanács)nincs a munkavállalóknak,a mindenkori hatályos Munka Törvénykönyve az irányadó. Bértámogatásos cég lévén állami támogatást kapnak fejkvóta szerint a csökkent munkasképességű dolgozók után, PLUSZ természetesen termelés folyik,az ezirányú haszon is természetesen a cégé az állami támogatás mellett.1:Presszionálhatja-e bármi módon a Munkáltató, a Munkavállalót közös megegyezéses szerződésbontás aláírására? 2: Hivatkozhat-e a Munkáltató, a Munkavállaló magatartásbeli,munkamorállal kapcsolatos munkahelyi viselkedésére/hozzáállására,vélt vagy valós hiányosságára, ha erre vonatkozólag 10 éve semmilyen írásos bizonyíték nincs birtokában,és a Munkavállaló minden szabályt betartva jár el?(Nem létezik bármivel kapcsolatos fegyelmi vétség,írásbeli formában semmilyen figyelmeztetés/megrovás,pozitív szonda-jegyzőkönyv, bármi) 3: Hivatkozhat-e a Munkáltató a termeléssel kapcsolatos vélt vagy valós hiányosságaira a Munkavállalónak,különös tekintettel arra, hogy megváltozott munkaképességű,súlyosan fogyatékkal élő személy,és ELVILEG teljesítmény-orientált munkavégzés("termelés normában") nem is lenne számonkérhető a részére...?!

András80 Creative Commons License 2018.09.03 0 0 2947

Örök szabály, hogy KÖZÖS megegyezés KÖZÖS. Ha jól értem, aláírtad. Nem kellett volna. Ha nem írod alá, felmondanak, és fizetnek mondjuk 1 havi bért ilyen rövid munkaviszonynál, és 2 hetet nem kell dolgozni, de jár a bér (felmentési idő).

Ha aláírtad, az azt jelenti, hogy megállapodtatok, a leírt feltételeket elfogadtad, Te is beleegyeztél. Tehát ezen túlmenően már nem követelhetsz semmit.

 

A tanulság a tied, legközelebb nem írsz alá semmit azonnal, kérsz 1-2 nap gondolkodási időt, telefonálsz, utánaolvasol.

Egyébként pont ez volt a céljuk, azonnal és a lehető legolcsóbban megszabadulni a dolgozótól.

Előzmény: Nyáriribizli (2946)
Nyáriribizli Creative Commons License 2018.09.03 0 0 2946

Sziasztok!

 

1 éve felvettek egy olyan munkahelyre asszisztensnek, ahol az "elődöm" elment szülni. A betanításom egy vicc volt, de ez végül is lényegtelen. Egy év alatt lelkiismeretesen dolgoztam a pozíciómban, mikor is most pénteken negyed négykor (munkaidő vége előtt 40 perccel) a HR-es kihívott a tárgyalóba, az orrom alá dugott egy "Megállapodás a munkaviszony közös megegyezéssel történő megszűntetéséről" nevezetű papírt és közölte, hogy pakoljak és hétfőn már ne menjek dolgozni. Indokként azt hozta fel, hogy az elődöm 8 hónap alatt megunta a gyermekkel való foglalatoskodást és vissza akar jönni dolgozni, viszont a cég csődközelben van és nem tudnak engem is, meg az elődömet is foglalkoztatni, őt viszont muszáj visszavenni a GYES miatt.

Mondanom sem kell, hogy lányos zavaromban aláírtam a papírt és eljöttem (tudom: hiba volt, de most már mindegy).

A cég helyzete abszolút nem csődközeli, mint ahogy sajnálkozva előadta a HR-es, sőt, most indul októbertől egy elég nagy hasznot hozó beruházás.

Kb. 3 hete hallottam pletykaként, hogy az elődöm vissza szeretne jönni. Amikor a felettesemnek szegeztem a kérdést (mert magától meg sem szólalt volna a pozíciómat jelentő változásról), ő azt állította, hogy a három asszisztens közül (az egyik az elődöm, a másik én vagyok, a harmadik meg már 5 éve ott dolgozik) az egyikünk majd új pozíciót fog kapni, mert kicsi az irodánk és nem férünk el ennyien. Sajnos nem gyanakodtam... Fene sem gondolta, hogy egy magyar tulajdonú, nem multi cég ilyen kíméletlen lesz.

Most itt állok egy hirtelen jött munkanélküliséggel a nyakamban és csak pislogok. Igyekszem minél hamarabb újra elhelyezkedni, de vidéken lakó irodásként sok lehetőségem nincs.

Az lenne a kérdésem, hogy a megállapodás szerint készpénzben kapom meg a munkaviszony megszűnéséig járó munkabért (ami nem teljes hónap), de tarthatok-e igényt kárpótlásra, amiért ilyen gerinctelenül bántak el velem? Van némi esélyem anyagilag kompenzálódni, vagy buktam az egészet és csak rossz tapasztalatot sikerült szereznem?

Előre is köszönöm, ha valaki válaszol.

fák, juh, madár2 Creative Commons License 2018.09.02 0 0 2945

Nem kell semmire hivatkozni, csak egyszerűen nem fogadod el. Semmit nem írsz alá amit közös megegyezéssel akarnak aláíratni. Ha nem fogadod el akkor nekik kell felmondani és végkielégítést fizetni.

Előzmény: Jaxy2003 (2944)
Jaxy2003 Creative Commons License 2018.08.30 0 0 2944

Sziasztok
Segítséget szeretnék kérni.A cég ahol dolgozom szervezeti átalakuláson megy keresztül. A felajánlandó új pozíció személyem, tapasztalatom, jelenlegi pozíciómra nézve lealacsonyító. Ha nem fogadom el a felajánlott pozíciót mire hivatkozzak. Hogy 19-év után a végkielégítésemet ne veszítsen el. Mert ha jól tudom ez ebben az esetben jár. Előre is köszönöm a segítséget.

tigris76 Creative Commons License 2018.06.13 0 0 2943

Sziasztok!

 

Még annyi kérdésem lenne, hogy leszázalékolás előtt kihez kell fordulni, aki össze számolja a ledolgozott éveket a leszázalékoláshoz.Köszönöm Üdvözlet

tigris76 Creative Commons License 2018.06.13 0 0 2942

Sziasztok! Azzal a kérdéssel fordulok hozzátok, hogy tudja e valaki meddig jár a táppénz közmunkásoknak, és a munka bére hány százalékát kapja meg? Báttyám beteg a műtött lábával. Nagyon fontos lenne ,mert el szeretné indítani a leszázalékolást. Egy éve van folyamatos munkája és a munkaszerződése 1 éves.

Próbáltam utána olvasni a neten, de konkrétan közmunkás táppénzről sehol nem írnak. Segítségeteket előre is köszönöm. 

Üdvözlet

Vilmos53 Creative Commons License 2018.06.07 0 0 2941

Érdeklődnék hogy milyen felelősség télhez a munkáltató ha nem gyözödik meg a jogosítvány érvényességéröl

zaska11 Creative Commons License 2018.05.11 0 0 2940

Üdvözlet.

A cégnél,ahol sofőrként dolgozok ujjlenyomat olvasós beléptető rendszer lett telepítve,ami alapján a fizetésünket kapjuk.Természetesen papíron is kell vezetnünk a nyilvántartást.Munkaidő beosztási tervezetet is kell aláírnunk,miszerint  nekem hajnali 3 órától 11 óráig tart a munkaidőm.Nos hajnali 3 és 4 között érkezek a céghez."Becsekkolok",megpakolom az autót és elindulok.Megérkezek 12 és 13 óra körül.A problémám,hogy ha 3 óra 45-kor csekkolok be és 12 óra 15 perckor ki,akkor ez a bérszámfejtő munkatárs szerint a fél óra kajaszünet levonása után /amit természetesen nem vesz ki egyik kolléga sem/is csak 7 óra 40 perc.A hónap végére /hiába van úgy,hogy többet is dolgozunk/ 1 nap szabadságot írnak le órahiány miatt.Átlagban hiába megyek be 15-25 perccel 4 óra előtt,akkor is 4 órától számolja a munkaidőnket.Ebben kérnék egy kis tanácsot,hogy jogos-e ez az egész.Köszönöm.

margarettt59017 Creative Commons License 2018.05.01 0 0 2939

Segítséget szeretnék kérni!

 

Jelenleg felmondás alatt állok, 6 órás bejelentett munkáról van szerződésem de ezt időközben 4 órára módosították

hogy ki és mikor erről semmi tájékoztatást nem kaptam

ezt most vettem észre, ahogy a kilépéshez rendeztem az iratokat

lehet e ennek valami jogi következménye , vagy a munkáltatóm élhet ezzel a beleegyezésem nélkül ?

köszönöm válaszát

Marika1975 Creative Commons License 2018.04.06 0 0 2938

A Kft, ahol alkalmazottként dolgozom 18 éve több kollégámmal együtt, a helyi törvényszék cégbírósága végzése szerint, a bíróság eltiltja a céget a további működésétől, egyben megszűntnek nyilvánítják és elrendelik a kényszertörlési eljárás megindítását.

Minket a munkáltató semmiben nem tájékoztatott. Ugyanúgy bejárunk dolgozni, mint előtte. Az lenne a kérdésem, hogy ilyen esetben a munkavállalókkal mi történik. Többen vagyunk úgy a cégben alkalmazottak, akiknek a munka törvénykönyve alapján járna a felmondási időre járó bér és a végkielégítés is.

Ilyenkor felszámolás történik? A cégben pénz nincsen, a NAV adótartozások miatt árverezi az ingatlanokat. Ha kényszertörlik a céget, akkor azon a napon megszűnik a munkaviszonyunk és így felmondási idő felét le sem kell dolgozni?

A kilépési papírjainkat a felszámoló adja oda? És azzal tudunk bejelentkezni a munkanélküli hivatalba. Követeléseinkkel (végkielégítés, felmondási időre járó bár, szabadságmegváltás) nekünk kell bejelentkezni a cégbíróságnál? Tehát gyakorlati dolgok érdekelnének, mire számíthatunk, milyen feladatink vannak munkavállalóként. Válaszát előre is köszönöm.

fulopzsolt27 Creative Commons License 2018.04.03 0 0 2937

Sziasztok! 

A segítségeteket szeretném kérni. Jelenleg egy ügyfélszolgálaton dolgozom többműszakos munkarendben. Az alapbeosztásonban március 15-re szabadnapot adtak, de sajnos be kellett jönnöm dolgozni. A kérdésem az lenne, hogy miként működik ennek az elszámolása? Alapvetően csak túlórapénzt kell fizetnie a cégnek vagy az ünnepnapi pótlékot is meg kell fizetnie? 


A másik ehhez hasonló kérdésem lenne. Amennyiben a törvényileg biztosított 1 szabad hétvégém felét - ráadásul a vasárnapot - szintén elveszik akkor az milyen mértékű elszámolás alá esik? 

 

Egyik esetben sem kaptam plusz szabadnapot. 

 

Nagyon köszönöm a választ

András80 Creative Commons License 2018.03.24 0 0 2936

Ez a jobbik eset, akkor menjen a tàppénzes papìr tértivevényel a munkàltatónak. Ha nincs belöle kifizetés 1 hónapon belül, akkor munkaügyi felügyelethez fordulnék én is, talàn egy vizsgàlódàs kikényszerìti a tàppénz szàmfejtését 

Előzmény: Törölt nick (2935)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!