Keresés

Részletes keresés

czy Creative Commons License 2017.09.30 0 0 7321

Nem biztos. Elég rég jártam ott.

Előzmény: oleandro (7320)
oleandro Creative Commons License 2017.09.29 0 0 7320

Biztos, h. azt? csekkoltam a neten, és úgy tűnik, abból már sem sok maradt. Ezért gondoltam, h. inkább a Nigardsbreent céloznánk meg......

Előzmény: czy (7318)
czy Creative Commons License 2017.09.28 0 0 7319

Netán Runde pár szép madárral? (Alesudból csak egy ugrás :-)

Előzmény: czy (7318)
czy Creative Commons License 2017.09.28 0 0 7318

Gyönyörű :-)

 

Loennél esetleg be lehetnemenni a Kjenndalsbreenhez, legyen még egy gleccser ugyi :-)

Dalsnibbába föl Geirangertől délre.

 

Hajrá :-)

Előzmény: oleandro (7317)
oleandro Creative Commons License 2017.09.28 0 0 7317

Kösz. Beliiesztve. Úgyhogy tovább finomítva jelenleg így néz ki a dolog.

Ami a tervezgetésnél a fő gond, az a bőség zavara. Kinéztem pld néhány egész napos túrát a fjordok vidékén, egyik izgalmasabbnak látszik, mint a másik, de közülük legfeljebb egy vagy kettő fér be, úgyhogy valahogy szelektálni kell majd közülük:

- Molden

- Prest

- Raudmelen

- Østerbø – Vassbygdi

- Besseggen

- Romsdalseggen

Előzmény: czy (7314)
czy Creative Commons License 2017.09.28 0 0 7316

Neked is az yr.no oldalt javaslom :-)

Előzmény: Evicke (7313)
czy Creative Commons License 2017.09.28 0 0 7315
Előzmény: uncgeo (7308)
czy Creative Commons License 2017.09.28 0 0 7314

Szép :-)

 

Elenyésző kitérő, ha Grotlinél (15-ös út) elmész Stryn felé és vissza. Maradalig, vagy kicsit tovább a sípályákig. Végig gyönyörű, de ennyit nagyon javaslok.

Előzmény: oleandro (7306)
Evicke Creative Commons License 2017.09.27 -1 0 7313

November közepe táján milyen idő jellemző Oslo környékén? Ha esik valami csapadék, az jó eséllyel már hó? Vagy ha csak eső, az lefagy már ilyenkor?
Az utak, járdák állapota miatt érdekelne. Úgy hallottam, nem rohannak rögtön síkosságmentesíteni...
És nem csak Oslo az úticél, hanem 1 órányi buszútra délre, tehát vidék.

benerobi Creative Commons License 2017.09.26 0 0 7312

Atlantic road képeken jobban mutat mint élőben, szóval jó döntés kihagyni. Viszont nekem a Vestkapp az egyik kedvenc helyem Norvégiában, oda tuti elmennék ha olyan közel járnék hozzá ;)

Többször is jártam ott, mindig tök egyedül voltam brutális volt az a látvány és az a nyugalom. Igaz, mindig szép időt fogtam ki.

Előzmény: oleandro (7309)
oleandro Creative Commons License 2017.09.26 0 0 7311

mi az, hogy? nagyon is! :)

(tervben van. Sőt, még kicsit tovább a Nesaksla csúcsig. No meg a Litlefjellet is. Aztán majd kiderül. Vagy nem:) )

Előzmény: klogg (7310)
klogg Creative Commons License 2017.09.26 0 0 7310

Andalsnes-nél is érdemes felkapaszkodni a Rampestreken-hez a kilátásért.

Előzmény: oleandro (7309)
oleandro Creative Commons License 2017.09.26 0 0 7309

Kösz. Nagyon szép. Olyan Izlandos. Viszont csak szép időben érdemes, az tuti. És elég sok  + kili. Úgyhogy lehet, h. inkább mellőzném. Amúgyis arra jutottam, hogy rövidítek. Pld az Atlantic Roadért sem hiszem, hogy megéri  az a nagy kerülő.

Szóval asszem inkább Ålesundból egyből délnek fordulnék, és akkor több idő marad Balestrand környékén túrázni.

https://goo.gl/maps/s2DSay1Spa22

Előzmény: benerobi (7307)
uncgeo Creative Commons License 2017.09.25 0 0 7308

Sziasztok !

 

Szeretnék tanácsot kérni az ügyben, hogy novemberben érdemes-e Bergenbe utazni ?

Hallottam, hogy ez a hónap a legesősebb és nem tudom, hogy nem lenne-e kidobott pénz, ha mennék.

Mekkora esőzés, köd, illetve szél szokott lenni ebben a hónapban ?

 

Minden infót előre is köszönök.

benerobi Creative Commons License 2017.09.25 0 0 7307

Ha belefér, még Vestkapp-ot beletenném.

https://goo.gl/maps/RqEuPis5ysw

Előzmény: oleandro (7306)
oleandro Creative Commons License 2017.09.24 0 0 7306

Üdvözletem. megálmodtam egy  10 napos bérelt autós körútat jövő nyárra Bergenből Bergenbe.

https://goo.gl/maps/L3JZF5c6ue32

Az még persze nem biztos, hogy realizálódik majd, de reménykedni csak lehet...

Egyelőre egy komolyabb  túra van benne, a Besseggen , de szivesen veszek más javaslatot is....

 

 

_chillout_ Creative Commons License 2017.09.17 0 0 7305

Minket az időjárás a legkevésbé sem akadályozott semmiben :-)

Előzmény: schiffe (7304)
schiffe Creative Commons License 2017.09.15 0 0 7304

Köszönöm a beszámolót, semmiről nem késett le.

Ahogy alább már jeleztem, csak a jövő évre tervezek, vagy inkább csak szeretnék a Lofotenre egy utat csinálni, de a te történeted is mutatja, hogy az időjáráshoz nagy szerencse kell, tehát nagyon meg kell gondolni, hogy mikor, mivel és mennyi időre utazzon oda az ember. 

Előzmény: _chillout_ (7303)
_chillout_ Creative Commons License 2017.09.12 0 0 7303

A beígért, nagyon megkésett beszámoló Lofotenről (majdnem teljesen copy paste, ezért lehet, h helyenként értelmetlen utalás van benne):

 

7-kor indult a komp (a nyolcórásra már nem volt autósjegy), 6:15-re kellett kint lennünk, 6:50-kor el is kezdtek beszállítani minket. Elég laza nép a norvég, kevés dolog működik arrafelé pontosan, a fentemlített ár-apálytól eltekintve. 7 után kicsivel elindultunk és élveztük a mini-szigetek látványát, melyek közt átlavírozva kijuthatunk a nyílt óceánra. Az utolsó kis szigetecskék egyikénél - ekkor olyan másfél órája voltunk vízen - bemondta a kapitány, hogy ne nagyon mászkáljunk, vagy ha igen, nagyon óvatosan, és semmit ne hagyjunk az asztalon, mert nagyon erős hullámokra (videó) kell számítani. És akkor elkezdődött a hullámvasút (videó). Először csak enyhe hullámvasút volt, de aztán az emberek elkezdtek rosszul lenni és bizony nem is mindenkinek sikerült zsákba intézni az intézendőt. Mi családilag remekül bírjuk a hajókázást, most sem lettünk rosszul, de bizony nem sokon múlt. 4 óra tömény himbálózás után én eljutottam oda, hogy kikészítettem egy szem gyógyszert, de nem mertem bevenni. A férjem is zöldült eléggé, de akkor már láttuk az úticélt és hamar ki is kötöttünk. Végre indulhattunk felfedezni ezt az óceánból kiemelkedő kőszörnyeteget, a Lofoten szigetcsoportot. Az eső kis szünetekkel szakadt és 9 fok volt, de az út minden percét élveztük. Különösebb terv nélkül elindultunk észak felé, követve a tömeget. Egy ideig mentünk elszántan, de aztán nem bírtuk tovább és megálltunk gyönyörködni. Innentől kezdve nagyjából így telt a napunk: 500 méter autózás, 10 perc gyönyörködés. A lofoteni autóút ezt szerencsére lehetővé tette a rengeteg parkolóval és megállóöböllel.
Lassan kibontakozott egy útiterv, legalábbis volt elképzelésünk, hogy nagyjából hova akarunk eljutni. Eleve reménykedtem benne, hogy meg tudjuk nézni Nusfjordot, ezt a gyönyörű kis halászfalut, de nem mertem komolyan tervezni vele, mert abban sem voltunk biztosak, hogy sikerülni fog autóval felférnünk a kompra. Kiderült tehát, hogy eljutunk Nusfjordba, így arra vettük az irányt. A "sziget" belseje is tele van vízzel, tavakkal, így tényleg kizárólag a navi alapján tájékozódhatunk, különben elsőre tuti eltévedtünk volna. Nusfjord egy picike falu, tipikus vörös, fehér szegélyű faházakkal. Ma skanzenként üzemel, egy-két házban meg is lehet szállni, de igazából nincs a faluban annyi látnivaló, hogy érdemes lenne megszállni. Egyszer majd, amikor kimondottan csak Lofotent akarjuk megnézni és ott töltünk mondjuk 4-5 napot, akkor majd talán pont itt (is) szállunk meg. Viszonylag korán értünk oda, és rögtön a hajóút után nem nagyon vágytunk reggelire, így már 12 előtt faltuk az ebédet, én ismét olyan finom tejszínes-tárkonyos hallevest. Ebéd közben észrevettük a szemközti sziklán hemzsegő sirályokat. Borzasztó hangosak voltak, és elképzelhetetlenül nagyok. Igazi tengeri, mit tengeri, óceáni sirályok. Ebéd után jó félórát azzal töltöttünk, hogy az újdonsült sirálycsaládokat lestük. Nagyon cukik a sirályfiókák, kis fehér hógolyók :-)
Nusfjord után bevettük magunkat a sziget legbelsejébe, ami persze idézőjeles, mert az egész sziget(-csoport) egy keskeny hegyvonulat, itt-ott megtörve az óceánnal, így nemigen van belseje. A férjem még reggel látott egy Glasshütte feliratú táblát, gondoltuk, most jól megnézzük, mi akar ez lenni. Egy óceánparti, fűvel borított tetejű, körben csupa üveg kis házikóhoz vezetett az út, ami egy üvegfúvó műhelyt és egy ajándékboltot takart. Életünkben először, igaziból láttunk üvegfúvást, és üvegfúvott tárgyakat. Ezek nem azok a papírvékonyságú üvegek, amiket méregdrágán kapni az áruházakban és egy nagyobb pislogástól megrepednek. Ezek vastag, masszív cuccok, olyannyira masszívak, hogy egy miniváza 250 gramm. Hármat vettünk és egyáltalán nem aggódtunk, hogy majd baja esik a repülőúton. (Nem is esett.) Elbeszélgettünk a tulajokkal, egy norvég-német házaspárral, a férj fújja az üveget, a feleség pedig a kasszánál van. A házzal szemben, az út túloldalán van egy másik hasonló épület, egy kávézó, a Glasshütte tárgyaival díszítve. Egységáras az "uzsonna" - ez Norvégia északi részén egyébként szokás és nekünk nagyon tetszett -, kávé vagy tea, és egy süti a büféasztalról. Mi gofrit ettünk és borzasztó rossz kávét ittunk hozzá (a norvég kávé borzasztó). Ezután, mivel még mindig nagyon korán volt, elmentünk Lofoten déli csücskébe, az A nevű városba. Ez a hely pont ennyi említést érdemel.
Igyekeztünk időben visszaérni a kikötőbe, hogy biztosan legyen helyünk a kompon - bár az előreváltott jegy egyben helyfoglalás is. A kikötőben tudtuk meg, hogy minden kompjárat törölve lett, és a következő - az egyetlen - 23:45-kor indul. Megnyugtattak, hogy mindenképp helyünk lesz a kompon, és menjünk el még nyugodtan nézelődni, de nemigen mertünk már autóval elmozdulni. Pedig egész éjszaka világos volt, megtehettük volna. Így viszont csak a közeli kempingbe gyalogoltunk át, remélve, hogy találunk egy éttermet. Sajnos nem jártunk sikerrel, viszont a kisboltban találkoztunk Norvégia egyetlen, angolul nem beszélő emberével. Na jó, ez nem igaz, mert az üvegfúvó ember is csak németül beszélt. Elég sokat kellett várni a kompra, ami bár 10 után nemsokkal megérkezett, de éjfélig nem indult el, közben egy tévériporter is körbejárt, férjemet is sikerült rávennie egy interjúra :-) A hosszú késés jóvoltából teljesült a titkos vágyam is: Lofotenről csodálhattuk az éjféli napot (oké, "napot", mert borult volt az ég). Hazafelé a reggeli viharos szélből semmi nem maradt, sőt, a felhők is felszakadoztak, így tükörsima vízen tettük meg az utat, a horizonton egyensúlyozó nap társaságában.

Előzmény: schiffe (7297)
czy Creative Commons License 2017.09.05 0 0 7302
Előzmény: pappmarika (7301)
pappmarika Creative Commons License 2017.09.04 0 0 7301

Időjárás és öltözet szempontjából tudtok nekem gyakorlati tanácsot adni októberi utazás esetén, Bergen és környékére, mennénk?

schiffe Creative Commons License 2017.08.16 0 0 7300

Sziasztok! Most olvastam a Hurtigruten Fb fórumán, hogy szeptember 16. és 24. között nem nagyon érdemes Bergenbe utazni, mert a városban és a környékén (Askøy, Fjell und Øygarden) rendezik a kerékpáros országúti világbajnokságot. A szállodák is tele lesznek, és mindenféle közlekedési nehézségre kell számítani.

_chillout_ Creative Commons License 2017.08.04 0 0 7299

Ó, de szép!!

Nekünk Lofotenen sajnos egész napra felhős idő jutott, néhányszor bújt csak elő a nap 5-10 percekre, a maradék időben folyamatosan esett az eső. Már odafelé is elég komoly szélviharban mentünk reggel 7-kor, a kapitány megkért mindenkit, hogy maradjon ülve, vagy ha muszáj közlekednie, azt kapaszkodva tegye. Utánunk még egy hajó ment át 8-kor, de többet nem engedtek, így visszajutni sem lehetett, éjfélkor jött értünk egy hajó, ami visszavitt. Lőttem a felhős képet, már a hajóról, de még a moskenesi kikötőből, aztán hazautat végigaludtam, csak a napsütéses kép erejéig nyitottam ki a szemem :-)

Érdekes, hogy Norvégiában egyáltalán nem zavart az eső, pedig amúgy utálok minden csapadékot. De ott valahogy a tájhoz tartozott. A gleccsernél szerencsénk volt, odafelé esett, visszafelé is, a gleccsernél viszont gyönyörű volt az idő.

 

Lofotenről fogok még írni részletesen, szerintem ma munkába menet a vonatról, mert az a sziget(-csoport) egy csoda. Nekem abszolút ilyen Gyűrűk ura utánérzés volt a rengeteg heggyel, amik hihetetlenül nőnek ki az óceánból. Muszáj lesz oda visszamenni!

Előzmény: schiffe (7298)
schiffe Creative Commons License 2017.08.03 0 1 7298

Az MS Lofoten hajóról, amin októberben a norvég partok mentén utaztam, most este 10 előtt ilyen képeket lehetett készíteni valahol Alesund és Trondheim között.

  

schiffe Creative Commons License 2017.08.03 0 0 7297

Köszi,

jó kis hangulatot hoztak a képek az estére. Ezután még jobban várom a beszámolódat, persze majd amikor időd lesz rá. És mert  Å  és Nusfjord nincs is nagyon közel egymáshoz, tehát utaztatok is a Lofotenen.

Ezt a jellegű hidat pedig az E10 jelű Európa-úttal kapcsolatban szokták mutogatni, ami épp Å-ból indul...

      

 

Előzmény: _chillout_ (7295)
_chillout_ Creative Commons License 2017.08.03 0 2 7296

A gleccseres nap (ez volt a leg-leg!):

 

_chillout_ Creative Commons License 2017.08.03 0 2 7295

Lofoten

 

Sorrendben:

Sirálycsalád, halcsontváz Nusfjordban, Nusfjord, Nusfjord, Lazacfarm, úton Nusfjord felé, szörfösök a 9 fokos kánikulában, éjféli "nap", hajnali 2 óra, Å, lofoteni virág, valami szép fjord, hidak valahol Lofotenen :-)

 

_chillout_ Creative Commons License 2017.08.03 0 0 7294

Nagyon-nagyon szuperül sikerült, készülök egy beszámolóval, csak nincs időm :-) Mindjárt felteszek pár képet!

Előzmény: schiffe (7292)
schiffe Creative Commons License 2017.08.03 0 0 7293

Ahogy már korábban is írtam valakinek, a tavaly őszi hajóutam során két fontosat nem sikerült megnézni Norvégiából: a Lofoten szigeteket és az éjféli napot. Ezeket jól össze lehet kombinálni, és nem is kell hozzá hajóút. Az idén már lekéstem, jövőre azonban megpróbálom.

Örülök, hogy használni tudtátok a hotel-ajánlást. 

Előzmény: Kod62 (7291)
schiffe Creative Commons License 2017.08.03 0 0 7292

Hahó _chillout_

Érdeklődöm, hogy sikerült az utatok: Lofoten, éjféli nap?   

Előzmény: _chillout_ (7277)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!