Keresés

Részletes keresés

_chillout_ Creative Commons License 2 napja 0 0 7305

Minket az időjárás a legkevésbé sem akadályozott semmiben :-)

Előzmény: schiffe (7304)
schiffe Creative Commons License 4 napja 0 0 7304

Köszönöm a beszámolót, semmiről nem késett le.

Ahogy alább már jeleztem, csak a jövő évre tervezek, vagy inkább csak szeretnék a Lofotenre egy utat csinálni, de a te történeted is mutatja, hogy az időjáráshoz nagy szerencse kell, tehát nagyon meg kell gondolni, hogy mikor, mivel és mennyi időre utazzon oda az ember. 

Előzmény: _chillout_ (7303)
_chillout_ Creative Commons License 6 napja 0 0 7303

A beígért, nagyon megkésett beszámoló Lofotenről (majdnem teljesen copy paste, ezért lehet, h helyenként értelmetlen utalás van benne):

 

7-kor indult a komp (a nyolcórásra már nem volt autósjegy), 6:15-re kellett kint lennünk, 6:50-kor el is kezdtek beszállítani minket. Elég laza nép a norvég, kevés dolog működik arrafelé pontosan, a fentemlített ár-apálytól eltekintve. 7 után kicsivel elindultunk és élveztük a mini-szigetek látványát, melyek közt átlavírozva kijuthatunk a nyílt óceánra. Az utolsó kis szigetecskék egyikénél - ekkor olyan másfél órája voltunk vízen - bemondta a kapitány, hogy ne nagyon mászkáljunk, vagy ha igen, nagyon óvatosan, és semmit ne hagyjunk az asztalon, mert nagyon erős hullámokra (videó) kell számítani. És akkor elkezdődött a hullámvasút (videó). Először csak enyhe hullámvasút volt, de aztán az emberek elkezdtek rosszul lenni és bizony nem is mindenkinek sikerült zsákba intézni az intézendőt. Mi családilag remekül bírjuk a hajókázást, most sem lettünk rosszul, de bizony nem sokon múlt. 4 óra tömény himbálózás után én eljutottam oda, hogy kikészítettem egy szem gyógyszert, de nem mertem bevenni. A férjem is zöldült eléggé, de akkor már láttuk az úticélt és hamar ki is kötöttünk. Végre indulhattunk felfedezni ezt az óceánból kiemelkedő kőszörnyeteget, a Lofoten szigetcsoportot. Az eső kis szünetekkel szakadt és 9 fok volt, de az út minden percét élveztük. Különösebb terv nélkül elindultunk észak felé, követve a tömeget. Egy ideig mentünk elszántan, de aztán nem bírtuk tovább és megálltunk gyönyörködni. Innentől kezdve nagyjából így telt a napunk: 500 méter autózás, 10 perc gyönyörködés. A lofoteni autóút ezt szerencsére lehetővé tette a rengeteg parkolóval és megállóöböllel.
Lassan kibontakozott egy útiterv, legalábbis volt elképzelésünk, hogy nagyjából hova akarunk eljutni. Eleve reménykedtem benne, hogy meg tudjuk nézni Nusfjordot, ezt a gyönyörű kis halászfalut, de nem mertem komolyan tervezni vele, mert abban sem voltunk biztosak, hogy sikerülni fog autóval felférnünk a kompra. Kiderült tehát, hogy eljutunk Nusfjordba, így arra vettük az irányt. A "sziget" belseje is tele van vízzel, tavakkal, így tényleg kizárólag a navi alapján tájékozódhatunk, különben elsőre tuti eltévedtünk volna. Nusfjord egy picike falu, tipikus vörös, fehér szegélyű faházakkal. Ma skanzenként üzemel, egy-két házban meg is lehet szállni, de igazából nincs a faluban annyi látnivaló, hogy érdemes lenne megszállni. Egyszer majd, amikor kimondottan csak Lofotent akarjuk megnézni és ott töltünk mondjuk 4-5 napot, akkor majd talán pont itt (is) szállunk meg. Viszonylag korán értünk oda, és rögtön a hajóút után nem nagyon vágytunk reggelire, így már 12 előtt faltuk az ebédet, én ismét olyan finom tejszínes-tárkonyos hallevest. Ebéd közben észrevettük a szemközti sziklán hemzsegő sirályokat. Borzasztó hangosak voltak, és elképzelhetetlenül nagyok. Igazi tengeri, mit tengeri, óceáni sirályok. Ebéd után jó félórát azzal töltöttünk, hogy az újdonsült sirálycsaládokat lestük. Nagyon cukik a sirályfiókák, kis fehér hógolyók :-)
Nusfjord után bevettük magunkat a sziget legbelsejébe, ami persze idézőjeles, mert az egész sziget(-csoport) egy keskeny hegyvonulat, itt-ott megtörve az óceánnal, így nemigen van belseje. A férjem még reggel látott egy Glasshütte feliratú táblát, gondoltuk, most jól megnézzük, mi akar ez lenni. Egy óceánparti, fűvel borított tetejű, körben csupa üveg kis házikóhoz vezetett az út, ami egy üvegfúvó műhelyt és egy ajándékboltot takart. Életünkben először, igaziból láttunk üvegfúvást, és üvegfúvott tárgyakat. Ezek nem azok a papírvékonyságú üvegek, amiket méregdrágán kapni az áruházakban és egy nagyobb pislogástól megrepednek. Ezek vastag, masszív cuccok, olyannyira masszívak, hogy egy miniváza 250 gramm. Hármat vettünk és egyáltalán nem aggódtunk, hogy majd baja esik a repülőúton. (Nem is esett.) Elbeszélgettünk a tulajokkal, egy norvég-német házaspárral, a férj fújja az üveget, a feleség pedig a kasszánál van. A házzal szemben, az út túloldalán van egy másik hasonló épület, egy kávézó, a Glasshütte tárgyaival díszítve. Egységáras az "uzsonna" - ez Norvégia északi részén egyébként szokás és nekünk nagyon tetszett -, kávé vagy tea, és egy süti a büféasztalról. Mi gofrit ettünk és borzasztó rossz kávét ittunk hozzá (a norvég kávé borzasztó). Ezután, mivel még mindig nagyon korán volt, elmentünk Lofoten déli csücskébe, az A nevű városba. Ez a hely pont ennyi említést érdemel.
Igyekeztünk időben visszaérni a kikötőbe, hogy biztosan legyen helyünk a kompon - bár az előreváltott jegy egyben helyfoglalás is. A kikötőben tudtuk meg, hogy minden kompjárat törölve lett, és a következő - az egyetlen - 23:45-kor indul. Megnyugtattak, hogy mindenképp helyünk lesz a kompon, és menjünk el még nyugodtan nézelődni, de nemigen mertünk már autóval elmozdulni. Pedig egész éjszaka világos volt, megtehettük volna. Így viszont csak a közeli kempingbe gyalogoltunk át, remélve, hogy találunk egy éttermet. Sajnos nem jártunk sikerrel, viszont a kisboltban találkoztunk Norvégia egyetlen, angolul nem beszélő emberével. Na jó, ez nem igaz, mert az üvegfúvó ember is csak németül beszélt. Elég sokat kellett várni a kompra, ami bár 10 után nemsokkal megérkezett, de éjfélig nem indult el, közben egy tévériporter is körbejárt, férjemet is sikerült rávennie egy interjúra :-) A hosszú késés jóvoltából teljesült a titkos vágyam is: Lofotenről csodálhattuk az éjféli napot (oké, "napot", mert borult volt az ég). Hazafelé a reggeli viharos szélből semmi nem maradt, sőt, a felhők is felszakadoztak, így tükörsima vízen tettük meg az utat, a horizonton egyensúlyozó nap társaságában.

Előzmény: schiffe (7297)
czy Creative Commons License 2017.09.05 0 0 7302
Előzmény: pappmarika (7301)
pappmarika Creative Commons License 2017.09.04 0 0 7301

Időjárás és öltözet szempontjából tudtok nekem gyakorlati tanácsot adni októberi utazás esetén, Bergen és környékére, mennénk?

schiffe Creative Commons License 2017.08.16 0 0 7300

Sziasztok! Most olvastam a Hurtigruten Fb fórumán, hogy szeptember 16. és 24. között nem nagyon érdemes Bergenbe utazni, mert a városban és a környékén (Askøy, Fjell und Øygarden) rendezik a kerékpáros országúti világbajnokságot. A szállodák is tele lesznek, és mindenféle közlekedési nehézségre kell számítani.

_chillout_ Creative Commons License 2017.08.04 0 0 7299

Ó, de szép!!

Nekünk Lofotenen sajnos egész napra felhős idő jutott, néhányszor bújt csak elő a nap 5-10 percekre, a maradék időben folyamatosan esett az eső. Már odafelé is elég komoly szélviharban mentünk reggel 7-kor, a kapitány megkért mindenkit, hogy maradjon ülve, vagy ha muszáj közlekednie, azt kapaszkodva tegye. Utánunk még egy hajó ment át 8-kor, de többet nem engedtek, így visszajutni sem lehetett, éjfélkor jött értünk egy hajó, ami visszavitt. Lőttem a felhős képet, már a hajóról, de még a moskenesi kikötőből, aztán hazautat végigaludtam, csak a napsütéses kép erejéig nyitottam ki a szemem :-)

Érdekes, hogy Norvégiában egyáltalán nem zavart az eső, pedig amúgy utálok minden csapadékot. De ott valahogy a tájhoz tartozott. A gleccsernél szerencsénk volt, odafelé esett, visszafelé is, a gleccsernél viszont gyönyörű volt az idő.

 

Lofotenről fogok még írni részletesen, szerintem ma munkába menet a vonatról, mert az a sziget(-csoport) egy csoda. Nekem abszolút ilyen Gyűrűk ura utánérzés volt a rengeteg heggyel, amik hihetetlenül nőnek ki az óceánból. Muszáj lesz oda visszamenni!

Előzmény: schiffe (7298)
schiffe Creative Commons License 2017.08.03 0 1 7298

Az MS Lofoten hajóról, amin októberben a norvég partok mentén utaztam, most este 10 előtt ilyen képeket lehetett készíteni valahol Alesund és Trondheim között.

  

schiffe Creative Commons License 2017.08.03 0 0 7297

Köszi,

jó kis hangulatot hoztak a képek az estére. Ezután még jobban várom a beszámolódat, persze majd amikor időd lesz rá. És mert  Å  és Nusfjord nincs is nagyon közel egymáshoz, tehát utaztatok is a Lofotenen.

Ezt a jellegű hidat pedig az E10 jelű Európa-úttal kapcsolatban szokták mutogatni, ami épp Å-ból indul...

      

 

Előzmény: _chillout_ (7295)
_chillout_ Creative Commons License 2017.08.03 0 2 7296

A gleccseres nap (ez volt a leg-leg!):

 

_chillout_ Creative Commons License 2017.08.03 0 2 7295

Lofoten

 

Sorrendben:

Sirálycsalád, halcsontváz Nusfjordban, Nusfjord, Nusfjord, Lazacfarm, úton Nusfjord felé, szörfösök a 9 fokos kánikulában, éjféli "nap", hajnali 2 óra, Å, lofoteni virág, valami szép fjord, hidak valahol Lofotenen :-)

 

_chillout_ Creative Commons License 2017.08.03 0 0 7294

Nagyon-nagyon szuperül sikerült, készülök egy beszámolóval, csak nincs időm :-) Mindjárt felteszek pár képet!

Előzmény: schiffe (7292)
schiffe Creative Commons License 2017.08.03 0 0 7293

Ahogy már korábban is írtam valakinek, a tavaly őszi hajóutam során két fontosat nem sikerült megnézni Norvégiából: a Lofoten szigeteket és az éjféli napot. Ezeket jól össze lehet kombinálni, és nem is kell hozzá hajóút. Az idén már lekéstem, jövőre azonban megpróbálom.

Örülök, hogy használni tudtátok a hotel-ajánlást. 

Előzmény: Kod62 (7291)
schiffe Creative Commons License 2017.08.03 0 0 7292

Hahó _chillout_

Érdeklődöm, hogy sikerült az utatok: Lofoten, éjféli nap?   

Előzmény: _chillout_ (7277)
Kod62 Creative Commons License 2017.08.02 0 0 7291

Elolvastam, érdekes. Jól belevetetted magad a fjordok tanulmányozásába. Nem készülsz egy újabb útra?

 

Mi hétfőn éjjel jöttünk haza. A csomagot vettük meg. de abban a formában, hogy hajóval mentünk vissza Bergenbe, végig a Sognefjordon. Szerencsénk volt, mert esőt jelzett előre, de csak az utolsó 2 órában esett az 5.5 órás úton. Nagy élmény volt.

 

Még egyszer köszönöm a szállás ajánlást, tiszta, kényelmes volt a szoba, a konyha is fontos szerepet játszott, a kinti árak mellett. Hát a lépcsők.... A 4. emeleten volt a szobánk, a nap végén komoly lelki erő volt felmenni, de kibírtam-

 

Egyébként mindenkinek köszönöm a segítséget, ami lehetővé tette, hogy ilyen jól sikerüljön a kirándulásunk. Sok ötlete, infót használtam fel a Fórumról.

Előzmény: schiffe (7290)
schiffe Creative Commons License 2017.08.02 0 0 7290

Sziasztok! Új írásomat ajánlom olvasásra Norvégiáról, itt: 

http://vizek-hajok.blog.hu/2017/08/02/fjord-cunami_mint_realis_veszely

 

Kod62 Creative Commons License 2017.08.01 0 0 7289

Köszi, már visszaértünk. A burger nem jött össze. A "halpiacon" steak volt "csak", alsó hangon 9000 Ft-ért, de nem is az árával volt a gond, mert egyszer az életben ... de a halpiac, már szerintem nem az, ami régen lehetett. amikor a bergeni háziasszony lement a hétvégére halat venni. Találtunk mezei halboltot, ami nem itt volt,. de lehetett 50 féle halat venni pl. bálnahúst is. Szóval nekem ez a piac hatalmas csalódás volt

Most érkeztünk haza. holnap majd írok, Köszi

Előzmény: Ist1_314 (7287)
Nocto Creative Commons License 2017.07.31 -1 0 7288

 

 

 

     

                Sziasztok!

 

 

   Több éves nyugat európai vegyes tapasztalat után úgy döntöttem megpróbálkoznék picit feljebb..,  Norvégiával.

 

    Hosszú ideje szimpatizálok már a gyönyörű természeti kincsekkel megáldott országgal. 

 

        Oslo.., Bergen lenne az elsődleges célpont de más lehetőség is érdekel.

 

  Vendéglátás az ami elsősorban szóba jöhet a nyelv és a kezdés miatt..  angol oké..,  mindkettőből több éves gyakorlat van.

 

  Természetesen szeretnék megtanulni norvégul is, hosszútávban gondolkozom.

 

  Aki tudna nekem korrekt infót adni egyedül érdemes e nekivágni, albilehetőségek, meló, fizuk, egyéb szociális infók.., olajválság.., stb.. azt megköszönném nagyon.

 

        

          winterkandi@gmail.com  

 

  

                       Laci

Ist1_314 Creative Commons License 2017.07.29 0 0 7287

Szia!
Ha még esedékes tudok segíteni, kicsit későn vettem észre :D Mi érdekelne?

Előzmény: iveceesi (7278)
Ist1_314 Creative Commons License 2017.07.29 0 0 7286

Szia!
Mi az Anne Madam étteremben ettük szemben a mekivel a sarkon, a halpiacon ilyen szalámik voltak, mondjuk biztos lehetett volna burgert is enni.

Előzmény: Kod62 (7284)
klogg Creative Commons License 2017.07.25 0 0 7285

Halpiac. Ott kapsz minden ilyesfélét.

Előzmény: Kod62 (7284)
Kod62 Creative Commons License 2017.07.25 0 0 7284

Szia! Pénteken indulunk Bergenbe.  A bejegyzésed végén írtad,  hogy bálna és rénszarvas burgert ettetek. Ezt hol lehet megtenni? A halpiacon, vagy esetleg étteremben? Mi is megkóstolnánk.

Más is válaszolhatna, akinek van infója erről.

Előre is köszi.

Előzmény: Ist1_314 (7254)
Evicke Creative Commons License 2017.07.22 0 0 7283

upsz, ezt elnéztem, 20.50 az érkezés, úgyhogy talán szerencsém lesz a kártyával. :-)

Előzmény: Evicke (7282)
Evicke Creative Commons License 2017.07.22 0 0 7282

Sziasztok,

egy kérdésem lenne azokhoz, akik Bergen Card-ot vettek online. Úgy látom itt, hogy a service center a reptéren csak 22-ig van nyitva, vagyis esélytelen, hogy a pénteken 21.50-re érkező wizzair-gép miatt átvegyem.

Vagyis ez azt jelenti, hogy legalább a reptér-belváros villamosjegyet bukom, ugye?


http://booking.visitbergen.com/65/Search/SearchResult.aspx?hotelcode=252&infomenutab=1

PICK UP:
If you have not chosen delivery by post, the card can be picked up at the Tourist Information in Bergen or at the Service center at Bergen Airport Flesland (from 16 March 2017). You must present your booking confirmation (either on your mobile device or a printed copy) when collecting the cards. Must be booked min. 1 day before collection.

The Tourist Information is located on the Fish Market and is open:
June-Aug: Daily 8.30-22
May and Sept: Daily 9-20
Rest of the year: Mon-Sat: 9-16

The Service Center at Bergen Airport Flesland is open:
Monday - Friday: 8 - 22
Saturdays 9 -18
Sundays 13 - 22

schiffe Creative Commons License 2017.07.21 0 1 7281

Sziasztok!

Norvégia a témája blogom új posztjának- szeretettel ajánlom figyelmetekbe:    

http://vizek-hajok.blog.hu/2017/07/21/egy_fjordnak_is_art_a_tulzott_nepszeruseg  

scihffe

Evicke Creative Commons License 2017.07.21 0 0 7280

Sziasztok
van 1-1 eladó jegyem a Bergen-Bp ill. Bp.-Bergen WIZZAIR járatra

Bp.- Bergen: aug.4. 40.000 Ft
Bergen-Bp.: aug. 7. 23.000 Ft
Mindkettőben benne van a névátírási költség és egy large cabin baggage is (56×45×25cm)!
Természetesen külön is eladók.

OrSoLy Creative Commons License 2017.07.18 0 0 7279

szia, ez a Norvégia dióhéjban programja. Bergen-Voss vonat, Voss-Gudvangen busz, Gudvangen-Flam hajó, Flam-Myrdal Flamsbana, Myrdal-Bergen vonat. Magad is megveheted persze a jegyeket, de én anno ahogy kiszámoltam, nem számottevően olcsóbb úgy sem. Tehát így is, úgy is rémesen drága. De gyönyörűséges, hihetetlen tájakon megy keresztül.

Előzmény: iveceesi (7278)
iveceesi Creative Commons License 2017.07.18 0 0 7278

Szia!

Engem az alábbi vonatozás részletei érdekelnének. Tudsz segíteni?

 

Köszönöm :)

 

Bergen-Voss-Gundtvagen-Flam-Myrdal-Bergen

Előzmény: Ist1_314 (7254)
_chillout_ Creative Commons License 2017.07.13 0 0 7277

Szia, mi ma indulunk Norvégiába, kicsit feljebb, a sarkkörön túlra, nagyon-nagyon kíváncsian várjuk, milyen lesz :-) Finnországnak ezt a magasságát már bejártuk többször, de ott ugye nincsenek hegyek és fjordok :-))

Előzmény: dorkajozsa (7276)
dorkajozsa Creative Commons License 2017.07.12 0 0 7276

sziasztok, nemreg jottunk meg, Bergen-Bergen wizzair, kozben 1500 km, egy het, uibeszamolo a linken. ha barkinek barmilyen szallaslink, segitseg kell, keressetek. elkepeszto ez az orszag, Nigardsbreen-t es a Stryn melletti homezoket ki ne hagyjatok!! http://y2ycoaching.blog.hu/2017/07/11/nyugat-norvegia_a_fjordokon_tul

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!