Keresés

Részletes keresés

jee_c Creative Commons License 2 órája 0 0 58119

Szojuz MS-26 indítás élőben most: https://www.youtube.com/watch?v=c59N7aHLZx8

jee_c Creative Commons License 3 órája 0 0 58118

A liftről sem lehetett tudni sokáig semmit, aztán egyszer csak jöttek a képek, hogy már tesztelik a megoldást űrhajósok szimulált környezetben.

 

Könnyen elképzelhetőnek tartom, hogy a lábakkal is ez a szitu. Valahol már fejlesztgetik. Az is lehet, hogy még csak szimulált, digitális környezetben.

Előzmény: ShaReRe (58116)
jee_c Creative Commons License 3 órája 0 0 58117

Még a Starship prototípusok lábra szálltak le, illetve a Falcon boosterek is lábakra szállnak le (több, mint 300-szor megtették ezt már). Szerintem van a SpaceX-nek tapasztalata lábakat építeni űrhajókra. Nem hiszem, hogy ez egy komolyan hátráltató tényező lenne.

Viszont olyan megoldást csinálni, ami stabilan ;) működik a Hold egyenetlen talaján, az már érdekesebb.

Persze a Holdra érkezéskor a Shipben már nincs olyan sok nafta, és az is a tartályok aljában van. Ez segíti a stabilitást. Az is igaz, hogy a hasznos teher pedig a Ship felső felében lesz.

Előzmény: ShaReRe (58116)
ShaReRe Creative Commons License 4 órája 0 0 58116

A holdi és marsi leszálláshoz is lábakkal felszerelt Shipekre van szükség. Erre még nem láttunk építési hajlandóságot. Szal sztem ez még igen messze van.

Előzmény: jee_c (58108)
szilvatövis Creative Commons License 4 órája 0 0 58115

Jó tippnek tartom 2036 körüli dátumot bolygóegyüttállás függvényében.

Előzmény: ShaReRe (58114)
ShaReRe Creative Commons License 4 órája 0 0 58114

2012-ben mondott 10-12 évet az emberes Marsra szállásig. Szóval 36-ban már meglesz az első marsi lábnyom?

Előzmény: szilvatövis (58106)
jee_c Creative Commons License 9 órája 0 0 58113

Mivel körberepülik a Földet a műholdak, ezért valóban számít, hogy mekkora sebességgel teszik ezt, hogy hányszor mennek körbe adott idő alatt.

Ebből a szempontból azt hiszem igazad van.

Ugyanakkor a példa abból a szempontból nem stimmel, hogy nem álló pontot kellene eltalálni a képernyőn, hanem ide oda vándorlót/ugrálót (bár valószínűség szempontjából ez mindegy).

Az arányokat nézve itt egy igen-bazi-nagy felbontású képernyőt kell elképzelnünk, persze.

Előzmény: szilvatövis (58110)
Warlimont Creative Commons License 10 órája -1 0 58112

"A masik verzio, hogy megint valakit akar atbaxni az igergetessel, mint korabban a japot is."

.

.

Erre a funkciora jelöltem is van, latva a Polaris Dawn uttal a Musk vizio egybeeseset, akar maga Jared baratunk es önjelölt kis csapata. Penze böseggel van az amerikai kormanynak is köszönhetöen, adrenalinfuggö, urrajongo, es hiu (szeretne az urkutatas törtenelmeben szerepelni), szoval idealis jelölt lehetne megprobalni tovabbi akciokra lehuzni....

Ha meg Jared tul okos ehhez, akkor is a Polaris Dawn az uzenet lenyege, latjatok most ide is felmegyunk, ket ev mulva Mars is lesz, szoval megprobal madarat fogni a Polaris kapcsan.

 

Előzmény: Warlimont (58111)
Warlimont Creative Commons License 10 órája -1 0 58111

"szerintem min. 4 évnyi szopás áll még előttük a holddal is.. tervezgetni álmodozni lehet persze a marsról, de érdemi munkát belé feccölni csak egy holdi bázis konklúziója után érdemes."

.

Szerintem a Holdra sima leszallas es talpon maradas is több lesz, mint 4 ev. Söt lehet, csak az lesz 4 ev, hogy ezt a raketaelkapos öruletet kifejlesszek, mert itt ha hibaznak, kezdhetik az inditoallvanyt is ujraepiteni, vagy a bazisukat, szoval itt hosszabbra nyulo fejlesztesi körökre szamitok. Es azt sem zarom ki, hogy a raketaelkapasi koncepcio vegul kudarc lesz, pl mert a raketa vagy a torony olyan merteku karosodasaval tudjak csak megcsinalni, ami a tervet kukazza. Az, hogy leszall, egyböl feltöltik es indul egyböl vissza, az szerintem ugyanugy scifi mint a Shuttle ujrahasznalasa, ami lehetett, de kb fel ev szetszereles, összerakas utan, amikor meg az ablakokat is kiszereltek, felujitottak es raktak vissza.

.

Masreszt lehet, hogy Muskeknak jobban at kell gondolniuk es a földön alaposabban tesztelni az ötleteiket, mert ez az elesben, a kudarcainkbol tanulunk fejlesztes kezd hosszu lenni. Reszben ahogy a raketa egyre komplexebb, egyre több idö elökesziteni a következöt az utra, masreszt kudarc eseten a kulönfele hatosagok is elrendelnek vizsgalatot, amivel megint az idö megy. Tehat szerintem valtani kene a fejlesztesi strategian is.

.

.

"persze az is lehet magát győzködi. képzeld el: éveken keresztül dollármilliárdokat ölsz egy magaskockázatú álomba.. hát elég őrjítő lehet.. és várja a megerősítéseket."

.

Ez erösen valoszinu. A masik verzio, hogy megint valakit akar atbaxni az igergetessel, mint korabban a japot is.

Előzmény: atherton_ (58104)
szilvatövis Creative Commons License 11 órája 0 0 58110

Érteni vélem, de vitatom. Nyaralok, nem mélyedek bele, de a probléma leegyszerűsíthető arra, hogy egy képernyő közepén lévő pixelt milyen gyakorisággal találsz el véletlenszerűen felvillanó pontokkal.

Minél gyakrabban lősz annál hamarabb találod el.

Előzmény: jee_c (58107)
atherton_ Creative Commons License 22 órája 0 0 58109

erre lehet írni egy szimulációt, vagy felírni egy képletet az ütközési valószínűségre adott idő alatt, vagy esetleg megkérdezni az ai-t róla.. :D
vagy!: megkérni az ai-t hogy írjon egy szimut erre és vagy képletet :D esetleg megkérni, hogy kérdezze meg magát erről.. :DD

( bár én mindössze csak gondoltban feltekertem a lejátszási sebességet :)

jee_c Creative Commons License 23 órája 0 0 58108

Minél hamarabb tesztelni kell a különböző műveleteket. A Marson leszállást csak a Marson való tényleges leszállással lehet igazán tesztelni. (beleértve az egész marsi EDL-t) Az első Shipek egyben a hosszú ideig való mélyűrbeni utazást is tesztelni fogják. Működőképesnek kell maradjon ennyi idő alatt is, utána is. Kell közben tesztelni a kommunikációt is.

 

Most éppen szívatják a SpaceX-et a vízelárasztásos rendszerük miatt. Én úgy látom, hogy ez elég komoly gáncsoskodás. És tudjuk is, hogy miért - vagy tudni véljük. Szomorú dolog, hogy ez hátráltatja őket. Jellemző az esetre, hogy az FAA sem tudta, hogy az indításnál ilyen szempontból bármi probléma lenne az ivóvíz tisztaságú víz (részleges?) környezetbe jutásával.

 

jee_c Creative Commons License 23 órája 0 0 58107

"Biztosan nem növeli a sebesség az ütközési gyakoriságot?"

Szerintem nem, mert arányosabb rövidebb időt tölt el ugyanakkora tér elfoglalásával (amíg keersztülhalad rajta).

 

Bár nagyobb utakat tesz meg ugyanakkora idő alatt, de a két test találkozásának az idejének a pontossága növekszik, az veszélyes időtartam arányosan csökken.

Remélem érthető, amit mondani szeretnék. :)

Előzmény: szilvatövis (58098)
szilvatövis Creative Commons License 23 órája 0 0 58106

Egyszerű.... ha négyet mond nyolc lesz belőle, ha nyolcat mond tizenhat lesz belőle.

Előzmény: divaoni01 (58103)
atherton_ Creative Commons License 24 órája 0 0 58105

..és ki tudja mit ivott/szívott amikor ilyeneket posztol.. :D

Előzmény: atherton_ (58104)
atherton_ Creative Commons License 24 órája 0 0 58104

ahogy látom, reméli hogy 2 év múlva megoldott lesz a tankolás és tudják tesztelni a marsi landolást. 2028-as reményeket meg az előbbi a függvényévé teszi, ami akkor is abszurd ha sikerülne elsőre leszállni, hiszen nem elég embereket odaröptetni, de ott élni is kellene tudni nekik és vissza is kell hozni őket.. gyanítom attól fél, hogy ha végül sikerülne kifejlesztenie a starship-koncepciót, nem lesz mit-kit fuvarozzon.. ezért provokálja, stimulálja a népeket ez ilyen lehetetlen kifakadásaival, hogy 'marsra fel!'..

de szerintem min. 4 évnyi szopás áll még előttük a holddal is.. tervezgetni álmodozni lehet persze a marsról, de érdemi munkát belé feccölni csak egy holdi bázis konklúziója után érdemes.

persze az is lehet magát győzködi. képzeld el: éveken keresztül dollármilliárdokat ölsz egy magaskockázatú álomba.. hát elég őrjítő lehet.. és várja a megerősítéseket. (?)

Előzmény: divaoni01 (58103)
divaoni01 Creative Commons License 26 órája 0 0 58103

Ok, látom szőrmentén már foglalkoztatok ezzel a témával. 

 

Nyilván sok minden nem tiszta, de továbbra se értem minek kell bedobni ilyen közeli dátumokat, mikor ki tudja mennyi teszt kell még a Starship érdemi hadrafoghatóságához is például, ezer más dolgot nem is említve.

 

Persze mond mindenféléket egyfolytában, ebből a szempontból egyáltalán nem lóg ki, hogy a régi kedves Mars kártyájáról is mondjon valami zavarba ejtően figyelem felkeltőt.   

divaoni01 Creative Commons License 26 órája 0 0 58102
atherton_ Creative Commons License 1 napja 0 0 58101

ha képzeletben lefuttatok egy szimulációt mozgó pontok ütközésdetektálásra, akkor igen könnyű belátni, hogy több idő alatt nagyobb esélye van az ütközéseknek ill. hosszabb megtett út alatt is, ha jól tévedek, ebből pedig mi következik?

Előzmény: szilvatövis (58098)
ShaReRe Creative Commons License 1 napja 0 0 58100

Egy ütközés után a hatványozódik a probléma, az probléma lesz.

Előzmény: szilvatövis (58098)
szilvatövis Creative Commons License 1 napja 0 0 58099

Ahogy alakulnak a dolgok talán oka is van a siettségre.

Előzmény: Diótörő (58091)
szilvatövis Creative Commons License 1 napja 0 0 58098

Biztosan nem növeli a sebesség az ütközési gyakoriságot?

Előzmény: jee_c (58093)
Diótörő Creative Commons License 1 napja 0 0 58097

A fő gond szerintem, hogy ezek egyszer lejjebb jönnek és akkor sokkal sűrűbben lesznek.

jee_c Creative Commons License 2 napja 0 0 58096

(Hülye vagyok, jó volt az adat a heti és az éves is.)

Előzmény: jee_c (58095)
jee_c Creative Commons License 2 napja 0 0 58095

Starlink kapcsán:

https://x.com/ajtourville/status/1832895591862382818

 

"...[Starlink] manufacturing 90,000 user terminals per week – That's 4.68 million terminals per year* – and the manufacturing facility is currently expanding to meet the phenomenal global demand for Starlink."
*: itt valamelyik adat hibás, vagy a heti, vagy az éves.

 

90 ezer Starlink terminált (antennát, egységet) gyártanak egy hét alatt, ami 3,78 millió egy év alatt**. Az nem gyenge. és épp kb a kétszeresére tervezik bővíteni ezt a már most sem kicsi mega-gyárukat, hogy az növekvő nemzetközi igényeket ki tudják szolgálni.

**: tegyük fel, hogy a heti a jó adat.

 

Végül is, valahonnan össze kell "lapátolni" a pénzt a Mars projectre, ami azért nem lesz olcsó.

jee_c Creative Commons License 2 napja 0 0 58094

Mintegy mellékesen, az Artemis küldetések során fog Holdra is menni Starship.
A SpaceX fő célja a Mars, úgymond ez van a zászlójukra hímezve. :)

 

Ahogy mpx írja, összejöhet a dolog. Sőt kellene is, mert kell a tapasztalat az ottani leszálláshoz (EDL-hez - belépés-ereszkedés-leszállás).

Előzmény: Diótörő (58091)
jee_c Creative Commons License 2 napja 0 0 58093

Úgy, hogy hatalmas térben mozognak, és hiába vannak sokan (ez egy relatív dolog, eleve - az mindegy, hogy eddig nem volt ennyi), az ütközés esélye nagyon kicsi. A hajós példa azt mutatja, hogy milyen messze vannak egymástól.

Valójában még ennél is jobb a helyzet egy kicsit, mert különböző pályamagasságokon mozognak, és lényegesen kisebbek egy tengeri hajónál. Persze a hajók kitérnek a másik útjából, ha épp összetalálkoznak a nyílt vízen, a műholdak egy része nem. Mondjuk a Starlink műholdak igen (és abból van a legtöbb).

 

Azt is el kell ismerni, hogy sokkal gyorsabban mozognak a hajóknál. Bár jobban belegondolva, az ütközés esélyét ez nem növeli vagy csökkenti (mert a méretük ettől nem változik), csak egy lehetséges ütközés hatásait növeli meg.

Előzmény: Diótörő (58090)
mpx Creative Commons License 2 napja 0 0 58092

Ezt lejátszottam fejben : kb. az orbitális utántöltés hiányzik ahhoz, hogy megcélozzák a Marsot ( hogy hogy ér oda, meg hogy egyben éri-e el a felszínt, már másik kérdés) Simán lehet, hogy ha az utántöltés megvan, bevállalnak egy ilyen presztizs küldetést...

Viszont... Hogyan lehet egy ekkora hordót úgy sterilizálni, hogy ne vigyen semmit a Földről ?

Előzmény: Diótörő (58091)
Diótörő Creative Commons License 2 napja 0 0 58091

Most olvasom, hogy a Muszkli megint formában van Mars ügyben:

Két év múlva legénység nélkül,

Négy év múlva legénységgel,

Húsz év múlva önfenntartó város.

Talán előbb a Holdra kéne menni már.

Diótörő Creative Commons License 2 napja 0 0 58090

Na most ne csináljatok úgy, mintha nem értenétek mit is jelent 60 ezer műhold odafent.

Ennyit összesen nem lőttek fel a kezdetek óta.Hogy jön ide hajó?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!