Keresés

Részletes keresés

Jahno Creative Commons License 2024.04.02 0 0 16351

Tudja fene, basztatják ezek saját magukat is rendesen, Vietnámi Zoli trafikosait úgy verte végig a NAV, mintazállat. Úgyis max. valami stróman, abból is bevételük lesz.

Előzmény: emyl (16350)
emyl Creative Commons License 2024.04.02 0 0 16350

most komolyan azt kérdezed, hogy Pintér bármelyik cégével szemben felmerülhet-e bármilyen hátrányos jogkövetkezmény? :D

Előzmény: boldog7 (16349)
boldog7 Creative Commons License 2024.03.26 0 0 16349

A szolgálat beosztása, a jelenléti ív,aláírása, a felvett telefon beszélgetések hanganyagai, a csoportvezetővel, a bérosztály vezetőjével. Dolgozók nevei ismertek,
De, mivel a munkaadó nem teljesítette részemre a hirdetésében az ajánlatait, ezért visszamenőlegesen dátumozva, már nem fogom aláírni a munkaszerződést.
Ez esetben a munkaadó hogyan tudja kifizetni részemre a munkabéremet, a betegszabadságot?
Felmerülhet a munkaadó által feketén foglalkoztatás gyanúja? Milyen összegű lehet ez esetben a NAV általi szankció a munkaadó részére? Nem vagyok ez ügyben jogban járatos!

ÁsítóSárkány Creative Commons License 2024.03.25 0 0 16348

bizonyítani kell tudnod, hogy napról napra munkába álltál és állsz, hogy milyen csatornán jelentkeztél, nem árt pár munkatárs tanú stb.

Előzmény: boldog7 (16347)
boldog7 Creative Commons License 2024.03.25 0 0 16347

Hogyan értsem azt, ha meg van részedről a dokumentáció. Milyen dokumentációra gondolsz?

ÁsítóSárkány Creative Commons License 2024.03.25 0 0 16346

Ha megvan a dokumentáció a részedről, akkor a munkaügyi hatóság felé érdemes lehet jelezni, ha ők ott találnak munkában és ezt dokumentálják, az később elég jó kiindulási alap.

Amúgy meg végső soron munkaügyi bíróság, de előtte írásban érdemes megkeresni a céget akihez jelentkeztél, és łrásban rögzíteni, hol és mikor kivel volt szóbeli szerződéskötés és hivatkozni ennek érvénytelenségére az írásba foglalás hiánya miatt.

Előzmény: boldog7 (16344)
boldog7 Creative Commons License 2024.03.25 0 0 16345

Egyik ismerősöm egy vagyonőr cégnél, három hete egyfolytában napi 12 órás munkát lát el. Munkaszerződést még nem írt alá, nem is mutattak neki ilyent, sem munkaköri leírást, még nem kapta kezéhez. Közben otthonában baleset érte, ami nem munkahelyinek minősül, de hosszabb ideig táppénzre szorul. A munkaadója most visszadátumozott munkaszerződést akar aláíratni vele. Mi ilyenkor a helyes teendő? Attól fél ismerősöm, hogy ha nem írná alá a munkaszerződést akkor le tagadja a munkaadó, hogy náluk dolgozott volna, és a betegszabadságot is elveszítheti. Megteheti ezt a munkaadó? Mit javasoltok az ügyben a leghatásosabb megoldásnak?

boldog7 Creative Commons License 2024.03.22 0 0 16344

Köszönöm szépen a válaszokat! Igazából semmi olyant nem kaptam válaszként, hogy hova lehet ez esetben fordulni? NAV? Munkaügyi bíróság? Esetleg munkaügyi ellenőrzéshez? Van egyáltalán értelme, ebben a korrupciós országban ilyen eljárásokat kezdeményezni? Minden úgy van amit Orbán kitalál. Nem?

Jahno Creative Commons License 2024.03.21 0 0 16343

Összességében arra szerettem volna utalni, hogy kevesebb adó és járulék van utánuk. Munkaügyes csoportokban is állandó a rinya, mikor nettót írnak ki mert ugye az fix, és ha valaki olyan, akkor bruttóban kevesebbe kerül a cégnek (pld. 25 év alatti fiatal). Itt simán lehet egy bruttó alvállalkozói kerete, amiből lejönnek a járulékok és akinél kevesebb jön le az többet kap. Meg van ez mindenféle korosztályra meg ésvagy kapcsolatokra.

Előzmény: boldog7 (16339)
Jahno Creative Commons License 2024.03.21 0 0 16342

De az a nyugdíj és nem a kereset, nem?

Előzmény: battonyi (16341)
battonyi Creative Commons License 2024.03.21 0 0 16341

Miért szól hozzá olyan, aki egyáltalán semmit sem tud a nyugdíjszámításról? A kulcs szó: valorizáció

Előzmény: Jahno (16340)
Jahno Creative Commons License 2024.03.21 0 0 16340

"miért keresnek a nyugdíjasok több bért mint a nem nyugdíjasok?"

 

Nyugdíjas, nem nyugdíjas, fiatalabb, gyerekes, ilyen kedvezmény, olyan SZJA mentesség, mikor melyik miatt lehet.

Előzmény: boldog7 (16339)
boldog7 Creative Commons License 2024.03.21 0 0 16339

Egy vagyonőri cégcsoportban ahol vannak fegyveres és nem fegyveres biztonsági őrök. A cégneve egy és ugyanaz, annyival változtatva hogy a nem fegyveres biztonsági őröket egy alvállalkozó vette át, és a béreket egyáltalán nem emeli az alvállalkozó, ilyen nettó órabéreket vezetett be, 1.260Ft/ óra. Nos ez az alvállalkozó a fegyveres biztonsági őrök cégére keresett munkavállalókat mivel így szerette volna az alvállalkozó feltölteni a biztonsági őrök létszámát. Jött egy pár öregségi nyugdíjas, de azok a meghirdetett állásokra jelentkeztek és vették fel őket a fenti órabérrel, ami jelentősen kevesebb mint a nem fegyveresek órabére, ráadásul a meghirdetett Cafatériát meg sem kapják. Egy óriási káosz van most ennél a cégnél.
És a nyugdíjasoknak pl. miért jön ki többre az órabérük, mint a nem nyugdíjasoké? Na ebből is komolyak a viták a munkaadónál, de a bérosztály azt mondja mindenkinek egyforma a nettó órabére. Ha ez így van, miért keresnek a nyugdíjasok több bért mint a nem nyugdíjasok? Ilyen törvény szerintünk nincs!

ÁsítóSárkány Creative Commons License 2024.03.21 0 0 16338

Az Mt. 44 § egy darabig (munkába állástól 30 napig) valamelyest védi, hivatkozhat a szerződés érvénytelenségére, és az Mt. szerinti érvénytelenség is őt védi.

A nagy kérdés, mit tud bizonyítabni: mire jelentkezett, kivel beszélt, miben állapodtak meg, mikor dolgozott stb.

Előzmény: emyl (16336)
Jahno Creative Commons License 2024.03.21 0 0 16337

Postán jön és akkor aláírod, meg visszapostázod és akkor az egyik aláírt példány jön? Leírhatnád merrefelé melózol vagy milyen cég nevét mondták. Ilyen a világon nincs, munkaügy szokott neki örülni mert ugye előzőleg is írtuk, hogy átvernek. Az első nulladik munkanapodon már be kell jelenteniük és kész. Nekem mondjuk tök mindegy milyen cégbe lennék bejelentve és mi a neve a gyereknek, csak legyen valami. Munkarend, szerződés, vezénylés, jelenléti ív, csiribiri.

Előzmény: boldog7 (16335)
emyl Creative Commons License 2024.03.21 0 0 16336

amíg nincs aláírt munkaszerződésed meg miegyebed, nincs letisztázva hogy mennyi munkáért mennyi bruttó bért kapsz (nyilván munkaszerződésben rögzítve), meg hogy melyik cégnél milyen munkarendben mikortól meddig fogsz dolgozni, ki gyakorolja a munkáltatói jogokat, addig ez az egész semmilyen szempontból nem szabályos. nem. mondom, hülyére vesznek. nincs ilyen hogy majd postán kiküldik a munkaszerződést. átbasznak.

Előzmény: boldog7 (16335)
boldog7 Creative Commons License 2024.03.20 0 0 16335

Kérdésem arra irányul, hogy ha egy új munkáltató felvett dolgozójának, már a balesetvédelmi oktatás és vizsga napján is dolgoznom kellett, ennek már kettő hete, amit sérelmezek, hogy nincsen még munkaszerződésem, a vezetőm azt mondja majd postán küldi ki a munkáltató a munkaszerződést, tegnap azt mondta minden törvényesen zajlik, csak időbe telik, de azóta is be vagyok osztva szolgálatba, és így kell dolgoznom. Ma reggel azt mondta, alakalmiban vagyok bejelentve, de erről semmilyen bizonyítékot nem adtak részemre. Ma egyébként azt beszélték a dolgozók, hogy engem valójában nem is abban a cégben vesznek fel, amire jelentkeztem, egy alvállalkozóhoz kerülök, mivel ott a munkabér nettó 1460 Ft/ óra. Szabályos lehet ez így? Mit tudok tenni, hogy a munkáltató így dolgoztat? Egyébként a  Pintér Sándor egyik cégéről van szó. Vagyonvédelem.

emyl Creative Commons License 2024.03.20 0 1 16334

próbálom szépen és kulturáltan megfogalmazni... szóval az a helyzet hogy átbasznak. nem kicsit, nagyon.

Előzmény: boldog7 (16333)
boldog7 Creative Commons License 2024.03.16 0 0 16333

Tiszteletem mindenkinek! Öregségi nyugdíjas vagyok, autóbusz vezető voltam évtizedekig a nyugdíjazásomig.Mivel rendelkezem a vagyonőr igazolvánnyal, tanúsítvánnyal, ezért kerestem egy vagyonőri állást  a napokban, napi 12 munkaórás munkával, egyik héten reggel 06 óra és 18 óra a másik héten a fordítottjában kell dolgoznom. Első felvételi napomon elmondták a főnökeim, hogy mikor kell az (EBK) oktatáson részt vennem, ami egybefoglalja magát a vizsgát is. Ez megtörtént, majd elláttak szolgálati ruhával, de már bakanccsal nem, azóta is dolgozom napi szinteken a megadott munkaidőben, a vezénylés alapján. Egyik reggel  találkoztam a főnökömmel, kérdezem mikor kapok munkaszerződést, mert már szolgálati beosztást kaptam, munkaruházatot is kaptam, de még munkaszerződést azt nem, azt sem tudom mennyi a bérem.Kérdezi, miért reklamálok? Mondom kérdezek csak, mert e nélkül munkába sem állhattam volna, ezt az oktatáson mondta az oktató. Mondja, Kúrva jó hogy olyanokat oktatnak amihez semmi köze az oktatónak. Majd mondta nekem, meg lesz a munkaszerződésem, ha már betanultam a munkám feladatait.Kérdezem mennyi az órabérem? Hát az 1126Ft nettó órabér, ebben a pótlékok is benne vannak azért nettóórabér. DE mondja amit jelenleg dolgozom az betanulási idő arra munkabért nem fogok kapni. Hogy hogy nem? kérdeztem vissza, mert csak azok kapnak munkabért, akik a szolgálatokat már betanulták.Nem értem ezt? Van vagyonőri képzettségem, igazolvány, tanúsítvány erkölcsimet is kérte a munkaadó. Miért kellene újból megtanulni a szakmát? Kérdésemre azt mondta, oké,  a héten meglesz a munkaszerződésem, és onéttól már kapni fogok munkabért a munkámért. Mondom a főnökömnek,De ez az órabér sem fer mert szerintem a munkabért bruttó összegben kell megállapítani. Igen mondja a főnököm, de nem a vagyonőrökét, az autóbusz-vezetőkét igen, az más munka mondja. Kérdezem ez nem a minimálbér alatti órabérre jön ki? Azt mondta itt ennyiért dolgoznak a vagyonőrök, és még túl is vannak fizetve.
Kérdésem az, hogy most ebben a helyzetben mit és hol tudok tenni? Valóban a vagyonőrök ennyiért dolgoznak? És a betanulási időt ki sem kell fizetnie a munkaadónak? Munkaszerződés nélkül végezhetnek munkát a vagyonőrök? Sose dolgoztam vagyonőri szakmában, ezért osztottam meg az esetemet, hogy megtudhassam az ügyemben jogszerűen járt e el a főnököm? Ha esetleg nem, akkor kihez fordulhatok az ügyben? Köszönöm szépen a válaszokat!

v_dori Creative Commons License 2024.02.22 0 0 16332

Sziasztok: az alábbi jogi problémám van:
A nevem és munkahelyem nevét nem szeretném megadni, mert tartok a retorziótól.
Egy állami zrt-nél dolgozom, a munka törvénykönyve alá tartozom, nem vagyok közalkalmazott, köztisztviselő, viszont a munkaügyi vezető kitalálta, hogy március közepéig mindenkinek nyilatkoznia kell, hogy van-e másodállása.
Jelenleg nincs, szóval nyugodt szívvel adhatom majd be a papírt, hogy nincs másodállásom.
Viszont szeretnék más munkát is vállalni részmunkaidőben (teljesen legális lenne, megbízási szerződéssel), és nem szeretném a főállású munkáltatóm orrára kötni, hogy pontosan hol és mit csinálok.
Bajom lehet, abból, ha a konkrét munkahely és munkakör nevét nem hozom főállású foglalkoztatóm tudomására, ha pl csak annyit közlök, hogy bizonyos tevékenységet (a tevékenységet leírnám) folytató céggel megbízási szerződésem van?
Feszegetni fogják, hogy hol és mit is csinálok, esetleg utánajárnak? Utánam tudnak „nyúlni, nyúlhatnak”?
Kösz a válaszokat!

garab Creative Commons License 2024.02.12 0 0 16331

Üdvözlet mindenkinek! A következő problémában szeretnék tanácsot kérni. A testvérem közfoglalkoztatottként dolgozott  ezidáig, de súlyos daganatos betegséget diagnosztizáltak nála, és jelenleg kórházban van műtét után. Miután megerősödött sugarazás is szerepel az előre látható terápiában, hosszú felépülési idővel. A közfoglalkoztatási szerződéseket évente hosszabbítják meg, mely jelen esetben jövő hónapban jár le. A kérdésem az lenne, hogy a táppénz is megszűnik ill. a biztosítási jogviszonya is? Sajnos nem valószinűsíthető, hogy betegen szerződést hosszabítanának neki. Hogy lehetne elkerülni, hogy betegen egy fillér nélkül maradjon, és még a TB-t is zsebből kelljen fizetni? Köszönöm a választ előre is!

nsumaniac Creative Commons License 2024.02.02 0 0 16330

Áthelyezés esetén jogod van megtagadni a munkakörváltozást, különösen akkor, ha az új munkakör alacsonyabb szintű vagy a munkaszerződésben foglaltakhoz képest kedvezőtlen feltételeket tartalmaz. A Munka Törvénykönyve számos előírást tartalmaz az áthelyezéssel kapcsolatban, és az egyik fontos aspektus az, hogy az áthelyezés ne vezessen a munkavállaló jogainak érdemi csökkenéséhez.

Az áthelyezés során a munkáltatónak kötelessége írásban tájékoztatni a munkavállalót az áthelyezés okairól és feltételeiről. Az írásos értesítésnek tartalmaznia kell az áthelyezés indokait és a munkavégzés helyszínének változását.

Amennyiben az áthelyezett munkakör a jelenlegi munkakörödnél alacsonyabb szintű, és ezt nem kívánod elfogadni, jogodban áll tiltakozni. Az írásos értesítés alapján kérvényezheted a munkáltatódnál, hogy részletezze az áthelyezés okait és a változásokat. Emellett érdemes egyeztetni egy jogi szakemberrel is, aki segíthet értékelni a helyzetet és tanácsokat adhat arra vonatkozóan, milyen jogaid vannak az ilyen helyzetekben.

Fontos, hogy az ilyen helyzetekben gyakran az egyeztetés és a konstruktív párbeszéd lehet a kulcs a problémamegoldáshoz. Az áthelyezési döntésről folytatott megbeszélések során kifejezheted aggodalmaidat, és egyezkedhetsz a munkáltatóddal a legjobb megoldásokról.

Előzmény: Dettixx (16329)
Dettixx Creative Commons License 2023.07.03 0 0 16329

Sziasztok!

Vannak újabb fejlemények. Azonkívül ha tud valaki egy jó munkajogi ügyvédet ajánlani, azt megköszönném. Szóval felmondás még mindig nincs, viszont van egy áthelyezési papír egy olyan céghez, aminek semmi köze nincs a mostanihoz, és egy mechanikai műszerész munkahely helyett csatornatisztítás, a lakástól több mint 2 óra tömegközlekedéssel. Ez július 4-től szeptember 2-ig, ameddig a felmondás tartana. Ha ezt nem fogadja el, akkor azonnal hatállyal megszüntetik a munkaviszonyát és nem jár neki a 3 hónap felmondási idő és a 6 hónap végkielégítés. Szóval szerintetek ezt megtehetik?  Köszönöm. És várok egy jó ügyvéd elérhetőségére.

quced Creative Commons License 2023.06.25 0 0 16328

Üdv!

 

Nem munkajog, inkább csak munkaügy:

 

Ha nyár végétől új munkakört szánnak nekem, erről nem kéne engem lassan értesíteni hivatalosan a vezető által is? 

Mert már több kollega is fix tényként kezeli, hogy nyudgíjba megy innen valaki, és a munkakörét én veszem át persze a mostani munkaköröm eldobásával.

Már a majdan nyugdíjba menő minap behívott és elkezdte maygarázni mi hol van....

 

ugyanakkor a főnök maga mnég 1 mondattal se utalt nekem erre.

Még azt se kérdezte egyáltalán vállalom-e (mert mi van ha nem....)

Most akkor mit gondoljak?

 

beauvois Creative Commons License 2023.06.15 0 0 16327

Nem. Azzal hogy átveszed, csak átvetted. Nem ismertél el vele semmit.

Ha alá kell írnod vagy aláírva visszaküldened, csak annyit írj rá, hogy egy példányt átvettem. Aláírás, dátum. Nem feltétlenül ott kell aláírni, ahová a 'munkavállaló' szót nyomtatták.

Felszámolásnál a bérkövetelések viszonylag elöl vannak a tartozások között. 

És minál hamarabb kezdj állást keresni, önéletrajz frissítés stb.

Előzmény: Dettixx (16325)
W_B Creative Commons License 2023.06.15 0 0 16326

Szia!

 

A cég megszünésének van egy menete, felszámolással, vagy csőddel történik.

A folyamat során a kötelezettségeket teljesíteni kell, ilyen a dolgozók végkielégítése is.

Ha a cégnek nincs rá pénze, akkor az állam megelőlegezi.

De nam vagyok munkajogász.

Előzmény: Dettixx (16325)
Dettixx Creative Commons License 2023.06.15 0 0 16325

Sziasztok!

Munkaügyben szeretnék segítséget kérni. A cég, ahol 30 éve dolgozom, megszűnik. Eddig csak szóban jelentették be. Ki kell vennünk 2 hét szabadságot, utána állítólag kiadják a papírokat. Viszont kijelentették, hogy nem tudnak végkielégítést fizetni. Ezt megtehetik? 30 év után járna 3 hónap felmondási idő, és 6 hónap végkielégítés, és ebből szerintem semmi nem lesz. Ha postán kiküldik a papírokat és én átveszem, azzal elfogadom azt ami benne van, anélkül, hogy tudnám mi van benne?  2 hét alatt el tudnak tűnni, hogy soha nem találjuk meg őket. Tud valaki valami biztatót mondani, hogy mit csináljak?

Köszönöm. 

ÁsítóSárkány Creative Commons License 2023.05.03 0 1 16324

(amúgy meg a kikért hamis lapokat fotózd le és/vagy pár megbízható kolléga jelenlétében tekintsd meg először)

Előzmény: ÁsítóSárkány (16323)
ÁsítóSárkány Creative Commons License 2023.05.03 0 0 16323

1. Ami az egészségedet illeti, keress fel orvost, és meséld el neki az egészet. Munkahelyi stressz, kiégés, miegymás.

2. ami a korábbi munkakörhöz tartozó feladatokat illeti, kérd írásban az utasítást és gyűjtsd a papírokat.

3. nagyon nem mindegy a vezető szerepe, helye a menedzsment hierarchiában. Ahol a vezető a kis cég tulajdonosa, ott aligha van sok esélyed, jobb elkezdeni más munka után nézni... egy multinál a helyi viszonyok ismeretében pl. meg lehet próbálni beszélni a HR-rel és/vagy a vezető vezetőjével, megpróbálni átkerülni más pozícióba más vezető alá.

4. ahol nem a te aláírásod szerepel, ott van egy adu ász a kezedben: elsétálhatsz a munkáltató telephelye/székhelye szerint illetékes rendőrségre és tehetsz büntetőfeljelentést az okirathamisítás alapos gyanúja ismeretlen tettes ellen. elég hosszú az elévülési idő. Nagyobb helyen pl. ha finoman megemlíted a HR-nél és/vagy a vezető vezetőjénél, hogy valaki aláhamisította az aláírásodat, akkor az jó eséllyel prioritást ad annak, hogy próbáljanak valami belső rendezést találni.

Előzmény: Norbert1980 (16322)
Norbert1980 Creative Commons License 2023.04.28 0 0 16322

Sziasztok.

 

Útbaigazítást kérnék. Megpróbálom leírni röviden miről van szó. 2020 végén a munkáltató visszavette a bérem( alacsonyabb pozíció és bér covid miatt). Másik munkaszerződés és kisebb felelősség. Viszont utána is az korábbi pozícióban lévő feladatokat is el kellett végeznem. Ez nem tetszett és sűrűn szóvá tettem,ami miatt a viszony még jobban megromlott. A cégnêl van értékelési rendszer,melynek van olyan része,ami szubjektív 40%-ban számít( kompetencia értékelés,amire bármit írhat). A másik az eredmények szàmokkal történő kimutatása,ami 60%-ban számít. Pl érd el hogy költség éves szinten 1 milló euro alatt maradjon,ha eléred akkor 5-ös értékelési pontot kapsz.Így épül fel a rendszer. Ezt az értékelő lapot alá kell írni,amikor a cêlokat közlik,majd az év végén az eredményeknél is. Ezeknél a papíroknál próbàltak nagyon nehéz célokat kitűzni,amit elértem,így nem tudtak kirúgni. Most odáig fajult a dolog,hogy olyan papírt tettek elém ,amit nem írtam alá. A vezető önhatalmúlag utólagosan határozott meg célokat( más terület) és aszerint értékelt,továbbá az értékeket is meghamisította. Tehát olyan gyártási terület eredményei miatt lesz rossz az eredmény,amire nem volt ráhatásom. Persze a gyenge eredmény àllás vesztéssel jár és végkielégítést sem kapnêk. Kikértem a korábbi értékelő lapokat és van olyan,amit nem tudnak odaadni és olyan is ,amelyen a főnökóm az én nevemnél helyettem aláírta.

Ez a szivatás megy már több mint 2 éve és az egészségem is rámegy. Mit kellene tenni?

 

Esetleg ha van jogász itt a fórumon,aki segíteni tudna jelentkezzen. Természetesen nem ingyen kívánom.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!