Azt ugye azért tudod, hogy mielőtt bontanánk bármint is, a jelenlegi motoron tudunk nyomásveszteséget mérni? (12-es és 14-es gyertyanyílásba való adapterem van, ha más kell mondd meg oszt keresünk vagy esztergálunk valamit)
Ez egy jő kis legalább fél napos programnak néz ki.
Én eddig úgy hallottam, gondoltam, ha egy csapágyat megbontunk, akkor még ha maradtunk is alap méreten, új csapágy kép, gyűrűk dettó, vagy nem ilyen vészes a helyzet?
Amíg bent van a dugó, tudunk mérni gyűrűhézagot illetve a gyűrű és a hengerfal közötti hézagot öt százados pontossággal.
Ha ki van húzva tudunk henger belső átmérőt, dugó külső átmérőt, főtengely csapátmérő, csapágyvastagság, hajtókarcsapágy belső átmérő ezredessel. Dugókiállás szintén ezredes.
Szelepszárvastagság, szelepvezető belső átmérő dettó.
Olajevészet szempontjából meg más nem is nagyon létezik, de már a szelepnél is egyszerűbb szimmeringet cserélni mint méregetni ha nem látszik kopás a szelepen.
Fentiekből eldönthető, hogy kell-e új nyugvó és/vagy hajtókarcsapágykészlet, azok túlméretesek legyenek vagy sem és ha igen mennyire, van-e értelme gyűrűt cserélni vagy 1- jó még a régi, 2- az újjal se lesz jobb mert billeg a dugó.....
És közben meg tudod használni a gépet mert benne van még a jelenlegi erőforrás, nem kell kapkodni.
Én a puttonyos Skodával vagyok mindig úgy, hogy most már tényleg elengedem a kezét, mert eszi az olajat, de arra a pár kilométerre, amennyit használom, mindig egyszerűbb rátölteni egy kicsit... a 2.0 Nord és az 1.7 16V motor meg kényelmesen befér hátra... :D
De azért a költségekkel nem akarok elszállni, és a sok apró csetresz azért eléggé össze tud jönni. Méigiscsak egy A-ból B-be autóról van szó, ami sajna egyre nehezebben fenntartható, mert sokminden már nem kapható hozzá.
Jó volt ránézni és jó érzés lenne birtokolni valami hasonlót... Most amúgy odabent is csesztetnek a kollégák, mert agyalok, mi legyen a Stiloval, és azt hallgatom hogy most már megérdemlem, halgassak az érzéseimre és vegyek valami normális igaz Alfát, vagy Maseratit :)
Amúgy a kérdés: Stilo eszi az olajat, amúgy megy A-ból B-be. Van egy donor fűzött blokk. Aktuális a vezérléscsere, így döntenem kéne: -eredeti motor vezérléscsere, olajat meg öntögetem bele
-eredeti motor hengerfej leszed, dugók ki, takarítás és új csapágy csavarral összterak
-domor fűzött blokk bele, rá a hengerfej, aztán csak lesz valamilyen -donor fűzött blokk szétkap (új csapágyak, hajtórúd csavarok, gyűrűk is valószínüleg)
Na meg esélyes egy kuplungcsere is, ha már lúd, legyen kövér.