Keresés

Részletes keresés

VaLaki Creative Commons License 2000.11.04 0 0 411
Egy év távlatából változott az álláspontotok ?
Illetve, annyi, hogy november 30-án lekéstem az évfodulóról, pedig nem felejtettem.
Az újságírói hitelességtől kezdve,a katonai racionalításnon át, a miniszterelnök politikai felkészítéséig (Kanada ellenzi)sok kérdés felmerült.

Nekem az szűrődött le ennyi idő után, hogy a Yugoszláviai NATO bevetés után még tudatilag "akcióban" volt a miniszterelnök, gyanítom, ma nem mondana ilyeneket.

inabu Creative Commons License 1999.11.30 0 0 410
Kíváncsi vagyok a véleményetekre, hogy vajon kell-e nekünk ilyesmi.
Szerintem egyáltalán semmi szükség rá. Ki a franctól akarnak bennünket megvédeni? Innen nem lehet elvinni semmit. Egy darabig laktam egy olyan városban, amit e régi zord időkben 'kis moszkvának' hívtak. Volt ott egy orosz laktanya (több is csak most egyről van szó), amelyben harckocsizók állomásoztak. A harckocsik állandóan a házunk mellett vonultak el, az éjszaka kellős közepén (egy lakótelepen laktam), amikor megérkeztek a vasúttal. Ehhez hozzászoktunk, bár nem kellemes hallani, ahogyan több tucat lánctalp csörög a betonon.
Aztán egy éjszaka arra ébredtünk, hogy lőnek valahol a közelben. De nem akárhogyan, még a tüzérség is beszált. Finoman fogalmazva be voltunk ....va. Aztán másnap volt néhány sor az újságban, hogy felrobbant a lőszerraktár a ruszki laktanyában.
Az újság nem beszélt, annál inkább az emberek. Voltak, akik atomtöltetet emlegettek, és csodát, hogy nem robbant fel. Azóta sem tudjuk, hogy mi volt az igazság.
Félreértéseket elkerülendő ez a 80-as évek végén volt.
alfalfa58 Creative Commons License 1999.11.21 0 0 409
Patmore!

:-DDD!

Előzmény: Patmore (408)
Patmore Creative Commons License 1999.11.21 0 0 408
Valószínűleg nincsenek gépközelben. Türelem. 8:o)
Előzmény: alfalfa58 (407)
alfalfa58 Creative Commons License 1999.11.21 0 0 407

Gondolkodom, de nem tudok rájönni a nyitjára annak, hogy a Magyar Nemzetben közzétett Kovács László „NATO atom"-nyilatkozattal egyidőben miért szűnt meg az Indexen az egy csapásra az „atomozás".

Végtére is - feltételezem - Orbán Viktor kanadai nyilakoztatát nem kizárólag MSzP- és SzDSz-pártkatonák kárhoztatták. Hol vannak hát a „független" bírálók?

Vagy mégiscsak egy (központból) szervezett akcióról volt szó, és most meg kell várni az új utasításcsomagot?

Á, nem ez lehetetlen!

speaker Creative Commons License 1999.11.21 0 0 406
Ez nagyon hatásosan hangzott: KIZÁRT!
Csak az a baj, hogy nem igaz.
A SZU-nak necsak az volt az érdeke, hogy az atomfegyverek egy részét ne a saját területén, hanem a feláldozandó területeken (pl: nálunk) állomásoztassa, hanem az is, hogy ezzel az ellenfelek tisztában legyenek. A ruszkik úgy gondolták, hogy így az ellenük irányuló csapásmérés megoszlik és nekik több idejük jut az ellencsapásra, a védekezésre.

Éppen ideje volt megszabadulni a Varsói Szerződéstől, amely maga volt az időzített öngyilkosság számunkra.
Hála Antall József bátorságának, nemcsak kilépésünk, de a Varsói Szerződés megszűnése hamar be is következett...
Előzmény: toki (404)
alfalfa58 Creative Commons License 1999.11.21 0 0 405
Talán könnyebben megnyilvánulnak a NATO nukleáris fegyvereinek ellenzői, ha idemásolom a Magyar Nemzetben olvasható cikk (Tokaji András: Bombareceptek az interneten) azon részletét, melyben Kovács úr nyilatkozik e fegyverek ügyében. Kovács úr szavai - micsoda véletlen (!) - szintén egy amerikai közzétételű interjúból származnak, melyet, mint a Horn-Kuncze kormány külügyminisztere adott 1997-98 telén a CNN "Global View" című műsorának.

"Riporter: De miért ne éreznék az oroszok ezt a lépést is?

Kovács: Nem hiszem, hogy a kibôvítése szükségszerűen jelentené egyben a nukleáris vagy a hagyományos fegyverek telepítését is. Ami a nukleáris fegyvereket illeti, a NATO külügyminisztereinek decemberi értekezlete nagyon határozottan kimondta, hogy a NATO nem akar nukleáris fegyvereket telepíteni az új tagok területére. Ami pedig a hagyományos fegyvereket illeti, azt hiszem, hogy a CFE megállapodás, az európai hagyományos fegyverzetrôl szóló megállapodás, talán megoldja ezt a problémát.

R.: Ön azt mondta, nem gondol szükségszerűen a <…> felszerelésére. (Hogy minek a felszerelésére, azt már nincs ideje kimondani.)

K.: (Közbevág.) Ami azt jelenti, nem zárkóznék el tôle (I wouldnt rule it out.) (Sokat sejtetôen mosolyog.)

R.: Nem zárkózna tôle el.

K.: (Bólint.)

R.: Szóval, eljöhet még az a nap, amikor Magyarország felségterülete talán befogadója lenne nemcsak a nukleáris fegyvereknek, hanem a megnövelt hagyományos fegyverzetnek is?

K.: Amit mint Magyarország külügyminisztere kívántam mondani, az az, hogy sem nem zárkóznék el automatikusan, sem pedig nem mondanám, hogy Magyarország követelné a nukleáris fegyverek vagy a hagyományos erôk telepítését. Ennek a belépésünkrôl szóló tárgyalás végeredményének kell lennie, illetve annak a végeredménye lesz, melyen meg fogjuk tárgyalni a belépésünk feltételeit, de nem mint eleve kikötött feltétel ."

(És a link ismét, melyet Patmore alább már megadott a teljes MN cikkhez:
http://www.magyarnemzet.hu/19991120/nezopont6.shtml)

Előzmény: Patmore (402)
toki Creative Commons License 1999.11.21 0 0 404
Pistike!

A MiG-31-es ,ahogy Virge3D irta, elfogovadasznak lett tervezve, tavolsagi legiharcra es kifejezetten erre tervezett feljavitott radarral. HOgy ilyen gepek atofegyvert hordoztak volna az KIZART.

Előzmény: Pisti (389)
moga Creative Commons License 1999.11.20 0 0 403
T. Trefort csapata!
Igen jól gondolod! Mindegyikünkkel volt már olyan, hogy hülyeséget beszélt.
És utána elhúzott a Mea Culpa topicban. (Legalábbis az akinek van önkritikája. El lehet olvasni ... ) Néhányan ugyanezt várták Orbántól is, néhányan igazat adtak neki, ez történt.

taxener!
Már ne haragudj, de ez a fényképes belépősdi ritka nagy f@szság. Utoljára 1986-ban hallottam hasonlót, amikor kinn jártam Belgiumban (3 évente, életemben először), és beszélgettem egy '56-os magyarral egy korsó sör mellet. Ö mondta nekem, hogy biztos forrásból tudja, hogy Bp.-en az amerikai filmeket csak a szem.ig. felmutatásával lehet megtekinteni. (Akkor már 30 éve nem járt itthon...)
Bocs, ha offtopic voltam.

moga

Patmore Creative Commons License 1999.11.20 0 0 402
Előzmény: texaner (401)
texaner Creative Commons License 1999.11.20 0 0 401
Kedves trefort csapat,

a kulonbozo; informaciok alapjan egyertelmu, hogy a miniszterelnokunk es csapata valami borzalmas atomstiklit keszit a nep szamara.

Lattatok penteken, a Budapesti atombunkerrol (metro) szolo riportot. (a kiralyi TV-ben.) Az persze allamtitok, hogy melyek azok a POLGAROK akiknek van fenykepes belepojuk az atomcsapas eseten a METRO-ba.
Mas hirforrasok ugy tudjak, hogy nyugat Europaban ugyan leszerelik az atomfegyvereket, de csak azert, mert lehetoseg van azokat az uj NATO tagallomak teruletere athelyezni.

Azert persze nem dicsertek meg Wasingtonban Viktort, hogy engedely nelkul eljart a szaja.

Előzmény: Trefort csapata (399)
initex Creative Commons License 1999.11.19 0 0 400
baljós árnyak:
"Fejem felett ATOMFELHŐ,
Torz gyerekem lesz HA felnő."
lsd: Csernobil
"

Csernobilban nem volt atomrobbanás, így atomfelhő sem.

De ez persze ne zavarjon...

Előzmény: baljós árnyak (398)
Trefort csapata Creative Commons License 1999.11.19 0 0 399
Értetlenül ülök az itteni véleményeket olvasva a gép előtt. Szinte kizárólagosan primitív, sokszor gyűlölködő kifejezéseket használó véleményeket találok itt ezen a kényes kérdés kapcsán is. Szerintem a XX. század végi ember alapvetően ellenzi az atomfegyverek létét, de a világbéke álma illúzió, s ezért -erős parlamenti és nyilvánossági kontroll mellett-természetesen nem lehet ennek a csapásmérő eszköznek a végleges felszámolásáról beszélni. Más kérdés, hogy semmi szükség se most, se egy esetleges konfliktus esetén atomfegyverek magyarországi állomásoztatására, hanem ezek a fegyverek ilyen esetben más kilövési pontokból is célba juttatthatók. Ezért én szerencsétlennek ítélem a kormányfői nyilatkozatot, de az utána indított hecckampányt meg kifejezetten elítélem. Az vesse az első követ miniszterelnökünkre, akinek nem voltak még hibás megnyilvánulásai.
Az internetes véleményeket olvasva kevés ember állná ki a "nagyítós tix-szta beszédű" próbát.
--------------------------------------------------
Ha már atombombát kell telepíteni,akkor már teljesn mindegy. Viszont amíg nem kell, addig kár pánikolni.És jó lenne, ha Orbán Viktor az ilyen súlyú bejelentéseket a megfelelő helyen, időben és módon tenné meg.

baljós árnyak Creative Commons License 1999.11.18 0 0 398
Há egyetértünk!!!
Szerintünk megszívjuk, mint torkosborz ha betelepítik hozzánk az atombombákat. Inkább egy napfogyatkozást nézek végig szabad szemmel, mint egy atomvillanást... Szerintetek atomvillanásnál is jók a Napfogyatkozásnéző szemüvegek??? Mer szerintünk nem, dehát ki kéne próbáni. Mondjuk az Orbánnak (Vikici-nek). Ő mit szólna hozzá???

Kedvenc Idézetünk erről a témáról:

"Fejem felett ATOMFELHŐ,
Torz gyerekem lesz HA felnő."

lsd: Csernobil

Éljen a Bolygó Capitánya & SuperLaczy...taníts meg repülni!!!

(Bár ha belegondolok.. megy a tesóm & Öreganyám és marad a HŰTŐ, ÁGY, TV meg a ... akkor mér ne??? :) HeHeHeHeHEhEeheehheeeh heheheeehehh

BooM-bOOm

He

Üdv Az Árnyak...

Előzmény: MaZsola (5)
Gusztáv Reménye Creative Commons License 1999.11.16 0 0 397
Na(gy) BUMM. Hehehe.:))) Egyébként is Viktor a mi házicsótányunk neve is. Menj a fenébe! Max Alcsutra.
Pásztörperc Creative Commons License 1999.11.16 0 0 396
Régóta fontolgatja (pl. Lloyd Anxworthy erősen hajt az ügyben).
Előzmény: VaLaki (395)
VaLaki Creative Commons License 1999.11.15 0 0 395
Értem.
A hírt az origóból kopiztam, utánna nem sokkal az MTI-nél is megjelent (ott azért beszélnek nyelveket, az oroszt is).

Valószínű a többszörös átfordítás és a szakmai lektorálás.
off
Legnagyobb műfordítóink egyébként közvetítő nyelven keresztül dolgoztak.
on

Miért másoltam be (annak elenére, hogy katonai részleteiben nekem sem logikus) ?

- Oroszország nagyhatalom,
- Ukrajna szintén,
- NATO tudja mindezt,
- valamilyen okból fontosnak tartotta az orosz forrás, hogy kiadja a hírt, az angol és a magyar hírügynökségek pedig az átvételét,
- politikailag semmi sem lefutott ezekben az orszákban (VÁLASZTÁSOK !).

És mindez érinti a topicot.

Érdekes módon fél nappal később a NATO kiadta, hogy fontolgatja valamennyi nukleáris eszköz kivonását Európából.

Előzmény: Pásztörperc (394)
Pásztörperc Creative Commons License 1999.11.15 0 0 394
Kedves VaLaki!

Az idézett cikk értékelhetetlen. Nem tudom, mi lehetett az eredetiben, de kivehető, hogy azt lefordították először angolra, majd onnan magyarra. Nem tudom, melyik fordító volt nagyobb híján a vonatkozó szxavakna, de föltételezhető, hogy legalább egyikük azt sem értette, miről van szó egyáltalán?

A lap címében a középső szó helyesen: Vojennoje. A derék oroszoknak valóban 3 nevük van, Baranovnak azonban a "Nikolaj" — helyesen: Nyikolaj a keresztneve: "Colonel" keresztnév az oroszban ugyebár nincs, ez (a Nikolajhoz hasonlóan) angol szövegmaradvány, és az illető rendfokozatát hivatott kifejezni.

Arról, hogyan és mennyiben "gáz" tartozni vkinek, most ne ejtsünxót: kivehetetlen. Teljesen kizártnak tartom, hogy az orosz gépek Alaszka fölött gyakoroltak volna. Norvégia esetében is inkább az Arktisz norvég szektorára gyanaxom. A "Reülési Hadosztály", "forgószárnyas bombázó", "atomhegyű" stb. kifejezésekkel spékelt szöveg hihető infótartalma 0. A 168, sőt 12 "gondolat" önmagában sem túl követhető.

Előzmény: VaLaki (386)
PuPu Creative Commons License 1999.11.14 0 0 393
Lacházán a holdkomp is leszállhatott volna, - már a kifutópályát tekintve.
A többiben messzemenőleg igazad van.
Előzmény: dögkeselyű (392)
dögkeselyű Creative Commons License 1999.11.14 0 0 392
Pistike...

Téged szovjet barátaid alaposan megvezettek. A MIG-31-es nagymagasságú elfogó vadász, nem kísérő gép. Sem a MIG-25 /a 31-es előde/, sem a 31-es nem alkalmas kötelék kísérésére, lévén a bombázóknál _többszörösen_gyorsabbak_, nem alkalmasak fordulóharcra, továbbá rendkívül sebezhető 10000 méter alatt. Az alapfunkciója a már említett nagymagasságú légicélok elfogása és az R sorozatnak a rádióelektronikai harc volt. Tehát ebből még nem vonnék le messzemenő következtetéseket.
További ellenérv a 31-es hazai jelenlétével szemben, hogy a nagy tömeg miatt speciális repterekről, hosszú kifutópályákról üzemeltethető csak. Lacháza nem ilyen reptér.
Amit láttál, az inkább Szu-27-es volt. Az ugyanis volt itthon.

Előzmény: Pisti (389)
VaLaki Creative Commons License 1999.11.14 0 0 391
Figyeljétek a biopon tévét a 18 órásban NATO, hazai atomtörténelem is szerepel.
virge3d Creative Commons License 1999.11.14 0 0 390
Hát ez meglepő, mert a MiG-31-esek elfogóvadásznak lettek tervezve, stratégiai bombázók és robotrepülők ellen (vadászgépek elleni légiharcra nem igazán jók, erre inkább a 29-esek és a Szu-27-ek voltak szánva).
Előzmény: Pisti (389)
Pisti Creative Commons License 1999.11.14 0 0 389
Csak annyit az atomfegyverekről, hogy Kiskunlacházán voltak, méghozzá nem is egy. Annak idején, mikor a 29-eseket telepítették, nemsokára megjelentek furcsa nagy szögletes beömlőnyílású repülők is, volt egy pár orosz ismerősöm a reptérről, mikor megkérdeztem tőlük, hogy ez milyen repülő ez, a nyakokat behúzva,körbenézve akkor mondták,ha nem láttak senkit, hogy a stratégiai légierőhöz tartozó Mig-31-esek, de ne mondjam senkinek tovább. Később az elejtett szavakból úgy vettem ki, hogy a magyarországról felszálló bombázókat kellett volna kisérniük. Az oroszokat ismerve, síma bombázók kíséretére nem küldték volna föl az akkori csúcsgépeket.

Steve

PuPu Creative Commons License 1999.11.13 0 0 388
A hagyományos bomba is jó nagyot tud durranni...
Előzmény: virge3d (387)
virge3d Creative Commons License 1999.11.13 0 0 387
Hát szerintem ez baromság. Korábban arról volt szó, hogy Ukrajna törleszti Oroszország felé az adósságait olyan Tu-160-as bombázókkal és "cirkálórakétákkal" amelyek a SZU széthullása után Ukrajnába kerültek... Minek kellenének Ukrajnának a bombázók+rakéták? Lemondtak az atomfegyverek birtoklásáról...
Előzmény: VaLaki (386)
VaLaki Creative Commons License 1999.11.12 0 0 386
A tervek szerint orosz nukleáris bombázók gyakorlatoznak jövőre Kubában és Vietnámban
1999. november 12., péntek, 16.27

Egy orosz katonai magazin szerint elképzelhető, hogy jövőre Oroszország atomtöltetes hadászati bombázói gyakorlatoznak Kubában és Vietnámban. Arról nincs hír, hogy a gépeket le is telepítenék a két országba. Ugyanakkor az is kiderül, hogy Oroszország bombázókkal és rakétákkal kívánja törleszteni gáz tartozását Ukrajna felé.

A hírt, miszerint jövőre Oroszország atomtöltetes hadászati bombázói gyakorlatoznak Kubában és Vietnámban, az orosz hadászati magazin a NezaviszimojeVjennoje Obozrenije adta közzé. A lapnak nyilatkozott ugyanis az orosz hosszútávú repülési erők parancsnoka, Mihail Oparin. A katonatiszt szerint a terv megvalósulása nagyon meglepné a NATO-t.

'Ha a kormány megfontolta, hogy ennek így kell lennie, akkor a légierő ezt fogja tenni állítja a légierő szóvivője, Colonel Nikolaj Baranov.
Ha kapunk pénz repülünk, ha nem, akkor nem repülünk tette hozzá a szóvivő. Mivel egyelőre nincs pénz, ezért ennek a lehetősége nem áll fenn.

Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök pénteken megígérte: a gazdasági válság ellenére nagyobb támogatást fog kapni a hadsereg.

Az év elején - először a hidegháború befejezése óta - Oroszország hadászati bombázói hadgyakorlatot végeztek Alaszka és Norvégia területén. A repülés természetesen nem tetszett a NATO-nak.

Az újság szerint a 37. Repülési Hadosztály még az észak-atlanti szövetséget is meg fogja lepni, mert az egység Tupolev-160 elnevezésű forgószárnyas szuperszonikus bombázóit használja, amelyek atomhegyű cirkáló rakéták kilövésére is képes.

A repülő 168 hosszútávolságú cirkáló rakétával a fedélzetén is képes felszállni. A hónap végére pedig Oroszországban befejezik egy új cirkáló rakéta tesztelését, amiből egyszerre 12-t fog szállítani a gép.

A cikkben megemlítik még, hogy Oroszország csereszerződést kötött Ukrajnával az orosz gáz adósságról. Ennek értelmében Oroszország 11 bombázót és 575 cirkáló rakétát szállít Ukrajnának.

origo

Kagakusha Creative Commons License 1999.11.12 0 0 385
Kedves Macimedve Bajtárs!
Ezek szerint nem egyszerre voltunk. :-)
Üdv.
K.
Előzmény: Macimedve (384)
Macimedve Creative Commons License 1999.11.12 0 0 384
"A tapolcai laktanyában biztosan nem voltak nukleáris robbanófejek"

Ugyanezt mondtam. Nem volt olyan hely, ahová ne lehetett volna bemenni, vagy külön őrizték volna. Egy nukleáris töltetre meg csak vigyáznának.
A magyar hadsereg az oroszok számára mindig is megbízhatatlan volt. Nem bízták volna rá a töltetet.
A Kazahsztán lehet. Mikor én baka voltam, abban az évben nem voltak sehol, a dolgokról csak történetek keringtek. Az átlagbakának meg mindegy volt, hogy Kazahsztán vagy a Góbi.
Az biztos, hogy fontos alegység volt, mert nem tartoztak egyik hadosztályhoz sem, valahonnan egészen magasról közvetlenül irányították őket. Az M körletük valahol jó messze volt a várostól, (közel a töltethez?) valahol a hegyek között. Persze a tankok körlete is volt vagy 30 km-re, valahol Sümegnél.

Előzmény: Kagakusha (382)
Kagakusha Creative Commons License 1999.11.12 0 0 383
Kedves PuPu!
A tervek szerint kaptak volna.
Az egész ui. pontosan illeszkedett a magyar csapatok szerepére vonatkozó elképzelésekhez a VSZ M-terveiben. Mozgatható eszközökről lévén szó, esetleges felhasználásuk nem kötődött Magyarország területéhez, hanem a mindenkori harci helyzet függvényében lehetett volna dönteni. Nem is túl magas szinten.
Ezért is értelmetlen arról lamentálni, hogy hol, milyen fegyverzettel mozognának a NATO csapatok egy esetleges nukleáris háború esetén.
Üdvözlettel,
K.
Előzmény: PuPu (376)
Kagakusha Creative Commons License 1999.11.12 0 0 382
Nem a Góbi sivatagba, hanem Kazahsztánba jártak kétévente. A tapolcai laktanyában biztosan nem voltak nukleáris robbanófejek, hiszen a tervek szerint éles esetben a dandár az oroszoktól kapta volna ezeket, igen rövid szintidő alatt (ebből meg lehetett becsülni, hogy az M-körletektől számítva milyen sugarú körön belül tárolták a tölteteket). A tapolcai dandár amúgy egy időben a VSZ legjobb ilyen jellegű egységei közé tartozott.
Előzmény: Macimedve (370)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!