Keresés

Részletes keresés

Pályaőr Creative Commons License 4 órája 0 0 51655

        

napocza Creative Commons License 4 órája 0 0 51654

Hogy itt is meglegyen: egy érdekes kép az fb-ről, s tisztelgés azok előtt, akik megfejtették

 

Ajtósi Dürer sor a Dózsa György (Aréna) út felől, bal felső sarokban az akkori Budapesti színház.

 

andreas19 Creative Commons License 4 órája 0 0 51653

Határeset, a villamos mögött a Margit körút 99. sz. épület, a fotós háta mögött a Széll Kálmán tér és a Vérmező utca, de persze ott van jobbra lejjebb és a teherautó háta mögött a majdani Mammut telke a Széna téren.

Előzmény: Szomaházy (51651)


Hamster Creative Commons License 5 órája 0 0 51652

Nem, ez a másik Széna tér - az, amit most is úgy hívnak.

Előzmény: Szomaházy (51651)
Szomaházy Creative Commons License 6 órája 0 0 51651
Goldman Emma Creative Commons License 1 napja 0 0 51650

Mert minden évben más a tananyag.  Nem kétlem, ha az ember elég elszánt, tanulhatja az előgerinchúrosokat is a kétszikűeket taglaló tankönyvből, de adekvát segédlettel biztosan egyszerűbb a dolog.

Előzmény: Szomaházy (51644)
negyesi_pal Creative Commons License 1 napja 0 0 51649

Egy kis olvasnivaló havas téli napokra:

http://magyarjarmu.hu/gepjarmukereskedelem/a-magyarorszagi-gepjarmuipar-helyszinei-a-masodik-vilaghaboruig/

 

55 helyszín, 55 történet - rengeteg illusztráció.

scsabi Creative Commons License 1 napja 0 0 51648

No mostmár egyértelmű, hogy amit láttam nem lehet a fürdő. Persze szerencsére mérget nem vettem rá.

Előzmény: John Howard (51642)
John Howard Creative Commons License 1 napja 0 0 51647

az 1977-es 1979-es légifotón

 

Előzmény: John Howard (51646)
John Howard Creative Commons License 1 napja 0 0 51646

Érdekes még, hogy 1968-ban a régi patakmeder bekötése még erős kanyarral, oldalról vezet az új, csatornázott mederbe, és pár évvel később (erre emlékszem én is), az 1977-es légifotón már a derékszögű kanyarba egyenesen, tulajdonképpen a volt fürdő területén, egészen a medence peremén, átlósan-keresztben van bevezetve.

Előzmény: napocza (51643)
John Howard Creative Commons License 1 napja 0 0 51645

Azt a hétszázát! Ez fantasztikus! Igen, biztosan erről van szó!

 

De hogy ezt a képet eddig hogy nem vettem észre a fentrol.hu-n? Pedig tizenéves korunkban mennyit csibészkedtük ezen a "réten" - ezek szerint a fürdő felhagyott medencéjében...

 

Köszönöm, ez tényleg elképesztő! :-)))

Előzmény: napocza (51643)
Szomaházy Creative Commons License 1 napja 0 0 51644

Ájvé! Nem is értem, hogyan keverhettem össze egy függő interjút egy riporttal, sőt még egy interjúelemeket tartalmazó egyszerű tudósításssal is. :)
Amúgy le a kalappal Soós Kálmán elött, mint VEE et írta, nagy merészség kellett anno ilyen opuszt írni.
Bocs, hogy megismétlem a kérdést, de mostanság minden évben új tankönyveket kell venni? Az előző évben kiadott könyveket miért nem lehet használni? Én ugyanazt a Laricsevet használtam 4 éven át.
A matematikában is volt "rendszerváltás"?

 

Előzmény: Goldman Emma (51637)
napocza Creative Commons License 1 napja 0 0 51643

Talán a Kristálytó nevű tavacskát/strandot keresed? Pár hónapja volt szó róla az fb-n.

Az 1968-as fentrol képen még látszik a helye.

  

Előzmény: John Howard (51642)
John Howard Creative Commons License 1 napja 0 0 51642

Hmmm, majd megnézem (nem rémlik); de azt azért, ugye tudjuk, hogy a mai nyomvonalat a hatvanas évek elején szabályozták ki itt a pataknak, a cikk szerint meg a harmincas években létezett a fürdő, amikor még szabad kanyargása (esetleg több ága is?) volt errefelé a vízfolyásnak - úgyhogy szerintem nem feltétlenül közvetlen a mai patak mellett kell keresni a "betonketrecet"... :-)

Előzmény: scsabi (51641)
scsabi Creative Commons License 1 napja 0 0 51641

Nagyon halvány emlékem szerint van egy ilyen betonketrec-féle valahol az adóhivatal magasságában. Mindig rengeteg vadkacsa téblábolt ott. Persze ez nem szükségszerűen a régi fürdő, nomeg évek óta nem is jártam már arra.

Előzmény: John Howard (51631)
Goldman Emma Creative Commons License 1 napja 0 0 51640

Ma _nem késnek_ a tankönyvek, elvtárs... :-))

Előzmény: VEE (51639)
VEE Creative Commons License 1 napja 0 0 51639

Ez a cikk az egykori pártlapban jelent meg és nem kevés kritikát tartalmazott.

Vajon elképzelhetőnek tartja-e bárki, hogy a mai, a kormányzópárt által támogatott napilapban megjelenhetne-e ennyi kifogás a tankönyvek késésével és elosztásával kapcsolatban...

Előzmény: Goldman Emma (51637)
Goldman Emma Creative Commons License 2 napja 0 0 51638

ilyen = olyan

És ha már, akkor ez a Soós Kálmán-opusz egy interjúelemeket tartalmazó egyszerű tudósítás, de most már tényleg abbahagyom. :)

Előzmény: Goldman Emma (51637)
Goldman Emma Creative Commons License 2 napja 0 0 51637

Engedelmeddel elküldöm a szerzőnek a kérdéseidet, harmincöt év múltán nagy hasznukat fogja venni. :) (Viszont, ha már, és előre is bocs, mindenkinek van valami mániája, nekem ez. A riport egy leíró műfaj, az újságíró a tapasztalatait írja meg benne valamilyen helyzetről, a saját stílusában, saját szavaival, és esetenként idézhet benne másoktól egy-egy mondatot, mondatfüzért. A valakivel készült beszélgetés műfaját tekintve interjú. Az ilyen, ahol felidézi az újságíró, hogy ő mit kérdezett és arra mit válaszoltak, úgynevezett függő interjú. A félreértést az okozza, hogy magyarul a kérdező embert riporternek hívjuk, ami csak az elektronikus médiumokban helytálló, és az angol "tudósító" szó egyszerű tükörfordítása. Tényleg bocs.)

Előzmény: Szomaházy (51636)
Szomaházy Creative Commons License 2 napja 0 0 51636

Mert persze mindíg a vevők, az anyukák és az apukák a hibásak:

 

"A sorállásról pedig nem tudjuk leszoktatni a budapesti vevőket; pedig a Liszt Ferenc téren, a Kálvin térnél és a többi kijelölt boltunkban is mindaz kapható, ami az Október 6. utcaiban."

 

Miért nem a nyomdákkal csináltak riportot, akik késve szállították a könyveket?

 

Jó kérdések:

"Miért kiskereskedelmi árusítású a tankönyv, amikor egyetlen — most már nagy, korszerű központi — raktárból közvetlenül kiszállíthatnák az iskoláknak? Miért szállítják — például — a győri iskolának szánt könyvet a nagykereskedelmi raktárból egy pesti boltba s onnan Győrbe? Miért nincs ennek a központi feladatnak egyetlen központi szervező gazdája regionális elosztóhelyekkel, ha ezáltal esetleg olcsóbb lenne az ellátás, és a feladatot most erőfeszítések árán is csak zavarokkal megoldani képes vállalatok még örülnének is."

 

Tipp:

Nem oda való, nem hozzáértő, túlfizetett emberek irányítják.

 

"egységcsomagolást is be lehetne vezetni, s tanévkezdéskor együtt kaphatnák meg könyveiket a diákok."

 

Minden évben új tankönyv kell? A múlt évi könyveket már nem lehet használni?

Előzmény: napocza (51635)
napocza Creative Commons License 2 napja 0 0 51635

22503 1982. augusztus 27.

  

"Miért kell sorbaállni a tankönyvért? 

Az elmúlt héten Helyzetkép címmel felvétel jelent meg lapunkban az egyik fővárosi tankönyvbolt előtt kígyózó sorokról. Tegnap, a tanévkezdés után több mint két héttel, a helyzetkép hasonló volt, nyitás előtt egy órával is legalább húszán toporogtak az Október 6. utcai bolt bejáratánál. Miért akadozik a tankönyvellátás?
Drucker Tibor, a Könyvért Nagykereskedelmi Vállalat igazgatója:
— Háromezerféle könyv 30 millió példányára vártak az idén csaknem nyolcezer oktatási intézményben. A könyveknek a nagykereskedelmi raktárba, mint mindig, idén is július 31-ig kellett beérkezni. Erre az időre nem készült el 144 tankönyv nyolcmillió példánya. Ami beérkezett, azt nagy erőfeszítéssel kiszállítottuk a boltok megrendelése szerint. Az idén először a vidéki üzletekbe indítottuk a szállítmányokat, s utána a fővárosiakba, így a megérkezésük csaknem egyidejű volt. A késve megjelenő — köztük százezres példányszámú általános iskolai — könyveket tetemes többletköltséggel beérkezésük után azonnal expediáitok. Szeptember 15-én még mindig 31 könyv négyszázezer példányának elkészülésére vártunk, ezekből három általános iskolásoké. Az előállítás késlekedését, akárcsak az elmúlt hetekben, minden lehetséges eszközzel igyekszünk ellensúlyozni, éjszakai munkával, irányított túrajáratokkal. Többet nem tehetünk.
Az Október 6. utcai bolt előtt vidékiek, fővárosiak, idősek és fiatalok kitartóan várakoznak sorukra. Füzér István boltvezető:
— A mi üzletünk csak az egyik a szeptemberi árusításra kijelölt 21 fővárosi üzletből. Egymást érik a vidéki vásárlók, s szinte mindent 'keresnek, különösen 4. és 6. osztályos könyveket, amik újak. Legalább ötven vidéki levél is jött már, iskoláktól, tanulóktól, hogy megrendelték például Somodoron az ott illetékes boltban a könyveket, de ezt és ezt nem kapták, küldjünk mi. Hát erre csak októbertől érünk rá. Szegedről és környékéről is állandóan kérnek tőlünk, egy szakközépiskola még autót is küldött a könyvekért. Pedig ott vannak a vidéki boltok is, s azt kapják, amit rendelnek. Volt egy vidéki vevőnk, az ottani boltban kiírták, hogy szeptember 3. után nálunk, Pesten lehet beszerezni a könyveket!? A tolongás másik oka pedig a munkafüzetigény, tucatjával viszik, s nyilván másodpéldánynak, otthoni használatra. Egyébként országosan a mi feladatunk a kisegítő iskolák, a belkereskedelmi szakiskolák ellátása és a gimnáziumi fakultatív könyvek
elosztása. Ez utóbbiak szeptember elején lavinaszerűen érkeztek meg a nyomdából, néhány még hiányzik, de ami megjött, abból kedden küldtük el az utolsó csomagokat 42 fővárosi és kétszáz vidéki intézménybe.
Kászon lmréné, a fővárosi könyvkereskedelmi vállalat, az ÁKV értékesítési osztály vezető-helyettese:
— Minisztériumi kérésre foglalkozunk országos elosztással, segítségképpen. Boltunk kínlódva, de jól látja el a feladatot, ám kétségkívül egyszerűbb lenne a nagykereskedelmi raktárból közvetlenül elosztani ezeket. A sorállásról pedig nem tudjuk leszoktatni a budapesti vevőket; pedig a Liszt Ferenc téren, a Kálvin térnél és a többi kijelölt boltunkban is mindaz kapható, ami az Október 6. utcaiban. S végül arra kényszerülünk, hogy átszállítsuk a többiből ide a könyveket, mert azokban nem veszik meg. Persze, az is igaz, hogy mivel vannak hiányzó könyvek még, ezért sokan azt hiszik, előbb megkaphatják a központi tankönyvboltban. Kevesebben utaznának ide, ha semmi sem hiányozna. A feladatlapokkal kapcsolatban többször kértük már a kiadót, ne külön megvásárolható formában adják ki, mert így jóformán semennyi nem elég. Az elsősök olvasási feladatlapjából például háromezerrel többet rendeltünk, mint ahány elsős van a fővárosban, mégis, már egy hete elfogyott. A pótrendelést pedig csak akkor kapjuk meg, ha vidékről a fölös példányok majd októberben visszaérkeznek.
Néhány hét múlva elcsendesül a tankönyvpiac, de néhány kérdés megválaszolatlan marad. Miért kiskereskedelmi árusítású a tankönyv, amikor egyetlen — most már nagy, korszerű központi — raktárból közvetlenül kiszállíthatnák az iskoláknak? Miért szállítják — például — a győri iskolának szánt könyvet a nagykereskedelmi raktárból egy pesti boltba s onnan Győrbe? Miért nincs ennek a központi feladatnak egyetlen központi szervező gazdája regionális elosztóhelyekkel, ha ezáltal esetleg olcsóbb lenne az ellátás, és a feladatot most erőfeszítések árán is csak zavarokkal megoldani képes vállalatok még örülnének is. Ha a könyvek időben elkészülnének, akkor, miként a füzeteknél már megtették, egységcsomagolást is be lehetne vezetni, s tanévkezdéskor együtt kaphatnák meg könyveiket a diákok. Mindez egyszerűbb, gördülékenyebb lehetne a könyvellátásban dolgozók szerint is. A kérdés tehát változatlan, miért akadozik évek óta a tankönyvellátás?
Soós Kálmán"

Előzmény: Szomaházy (51627)
Goldman Emma Creative Commons License 2 napja 0 0 51634

Inkább ez a nyolcvanas évek eleji módi lehetett a kivétel, általában a suliban lehetett megvenni a könyvet. Csak azért emlékszem a boltbeli vásárlásra, mert előttem van: minden évben megveszem a matek tankönyvet, amelyet aztán egyszer se nyitok ki. Zseniális matektanárunk volt, példákon keresztül tanított, tökéletesen. Hogy miért ruháztam be mégis mindig a könyvbe... Született stréber voltam, azt hiszem. :-) (Viszont ma is felvennének a gimibe, legalábbis a központi példákat sikerült megoldanom. :)) )

Előzmény: edesviz (51633)
edesviz Creative Commons License 2 napja 0 0 51633

 

Nekem az 50-es, 60-as, 70-es években minden könyvemet az iskola adta, és szedte be az árát. Ebből 8 éven keresztül egy sarokkal odébb. De sok speciálisabb tanrendű technikum, szakközépiskola kisebb példányszámú tankönyve nem lett időre kész. Illetve nem tudták a diákok milyen kell nekik tehát előre meg se vehették. Talán még magamnak is kerestem itt hiányzó könyvet. Akkor nem volt iskola szept 1 előtt, és nem volt iskola junius első hétvége után, csak a szénszünet miatt. Az iskola rendet a szabad szombat miatt nyújtották meg. Füzeteket meg vette az ember korábban.

 

Édesviz

Előzmény: Goldman Emma (51630)
Boszorka Creative Commons License 2 napja 0 0 51632

Te már egy szerencsés korosztály vagy. Mi úgy karácsony táján megkaptuk a kisérleti tankönyvet. Addig meg attól függöt, hogy a tanárnak milyen a pártállása. Gimnáziumi okulásom totál feledős. Még ma is sajnálom az oktalanul eltöltött 4 évet. Tanulhattam volna valami hasznosat helyette.:-(

Mellette meg ugyanugy kiművelődtem volna otthon mit az iskola mellett.

Előzmény: Goldman Emma (51630)
John Howard Creative Commons License 2 napja 0 0 51631

Jó írás, köszönöm! :-)

 

"Rákosfalván lehetett friss tejet venni, volt szódás, mindenféle iparos, vendéglők, például a Zöldike mellett a Cselényi-féle, a harmincas években a Rákos-patak mellett a patakból táplált fürdő (betonkerete ma is megvan), bolgárkertészek."

 

De hol lehetett ez a fürdő? Több mint negyven éve rákosfalvaiként nem rémlik nekem ilyen hely "(betonkerete ma is megvan)".

 

Valahol a környéken réges-régen volt a pataknak egy vízesése is: ez merre volt? Sajnos nem fortepan kép (legalábbis én nem találom); egyébként is sajnálatosan kevés képet láttam eddig a régi Falváról, a fentrol.hu-h sincs már erről a részről légifotó, az Örs vezér terénél vége van a világnak...

Előzmény: Palotabarát (51629)
Goldman Emma Creative Commons License 2 napja 0 0 51630

A nyolcvanas évek elején, amikor gimisek voltunk, augusztus 20. után, de még szeptember 1. előtt vettük meg a könyveket itt. Szeptember 1. után már a padban ültünk, és használtuk őket. :)

Előzmény: edesviz (51628)
Palotabarát Creative Commons License 2 napja 0 0 51629

Igen, ez lehetett a Vasvári, itt is írják:

http://www.ilyenisvoltbudapest.hu/ilyen-is-volt/tizennegyedik-kerulet-zuglo/item/1954-kerepesi-ut-3

 

Ez pedig egy nagyon kedves írás Balázs Gézától Rákosfalváról, ahol említik a mozit is:

http://www.napkut.hu/naput_2011/2011_01/089.htm

Eszerint Árpád, később Rátkay volt a neve

Előzmény: John Howard (51625)
edesviz Creative Commons License 2 napja 0 0 51628

Tankönyv dátum szeptember 1 +- 4 nap.

Előzmény: Szomaházy (51627)
Szomaházy Creative Commons License 2 napja 0 0 51627

Budapest V. Október 6 utca 8, de mikor és miért állnak sorba?

 

 

Szomaházy Creative Commons License 2 napja 0 0 51626

Vajon ezek is "csengetős" mozik voltak?

 

http://hangosfilm.blog.hu/2015/03/06/tapizas_a_csengetos_moziban_1909-ben

Na és mi volt akkor, ha csak simán elszakadt a film? :)

 

Előzmény: John Howard (51625)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!