Keresés

Részletes keresés

AmazingGecko Creative Commons License 14 órája 0 0 28893

Gyönyörű! Hogyhogy ekkora méretbeli különbségek vannak ugyanazon a fán? 2 termés jóval nagyobb a többinél.

Előzmény: csoer (28892)
csoer Creative Commons License 17 órája 0 0 28892

Leszedtem a Buddha keze gyümölcsöt.

1 kiló 35 dekagramm lett.

A nagyobbik 42 dkg-os és 20 cm hosszú

Még gondolkodom, hogy az összeset kandírozzam-e, vagy egy kis részéből dzsemet csináljak.

Nem először kandírozok és fantasztikus az aromája, semmilyen máshoz nem hasonlítható.

Az interneten nézegettem az árát, sok tízezer lenne. De jelenleg még a Culináris-nál sem kapható.

vinik táltos Creative Commons License 3 napja 0 0 28891

Szia!

Köszi a eddigieket.

A fóliáról annyit: Rozsdamentes acélvázas, 3x2 m és 2 magas. Oldalt 3-3 szúnyoghálós 40x40 cm ablak. az ajtó 1.2 m cipzáras, feltekerhető. Tavaly megunva a veteményezést, beültettem 4 tőke szőlőt. Kettő "csabagyöngye", egy "Belgrádi magvatlan, egy meg " simsson seedless" ez is magnélküli.

Itt volt a három nagy citrus, meg a magoncok, meg tízegynéhány dugvány, meg bolti Qmkvat, meg Limeqmkvat, meyer, stb. Ezek egy méter magasságban egy polcon laknak.

Kaptak Osmocote műtrágyát, a nagy melegek idején szinte naponta kaptak citromsavas vizet, hetente egyszer vasgélicot, a tavaszi szőlőpermetezéskor (bordói por-thiovt-mospilán) az összes citrust megpermeteztem.

Nagyon szépen túlélték a nyarat szép zöldek, egészségesek..

A Qmkvatok teremnek, virágoznak, most is van régi termés, új apróságok és virág is.

Inkább az érdekelt volna, hogy milyen a három új. A narancs már szép sárga, a nagy citrom is sárgul, a mandarin még zöld, 14 db van rajta, kicsi nagyobbak mint a ping-pong labda.

Megvárom a november eleji minuszokat, 3-4 napról jelzik, utána ismét kellemes időt írnak. (Időkép).

Ha baj lenne, (nagyobb mínuszok jönnek, tudok fűteni rájuk), ha még nagyobb hidegek jönnek, beviszem a telelőbe, ott a kinti mínusz 25-18 fokok m idején 0-+2 fok van, 8 órás fényritmussal,

A múlt héten szép idő volt, megpermeteztem az összeset gazdaboltból való pumpás rovarortóval, a sveetiken az új hajtásokon megjelent valami apró fekete kártevő, de elpusztultak.

Előzmény: csoer (28888)
csoer Creative Commons License 3 napja 0 0 28890

Még néhány dolgot említek.

A neten minden információhoz hozzá lehet jutni. Csak semmi kép a magyar oldalakon.

Kandírozni fogom a buddhát és a magyar net oldalakon erről 0 találat van. Dehát persze, itthon alig ismert.

A másik dolog az érésre, a buddhánál maradva, tavasszal virágzott és már beérett.

Van több fajta mandarinom, amik mostanában kezdenek érni.

A kedvenc Tahiti és Mexikói lime-ok januárban már szórványosan szedhetőek és nem sorolom tovább, közel 30 fajtám mindegyike más és más időben érnek.

Előzmény: csoer (28888)
AmazingGecko Creative Commons License 3 napja 0 0 28889

A 94 éves nagymamámnak is van egy nagy citromfája hatalmas cserépben, a szomszédtól kapta. Állítólag dugványozta.

Szép, egészséges, nagy citromot termő fa, pedig vacak kerti homok van a cserépben, trágyát-tápoldatot sosem kap és klóros csapvízzel van locsolva.

csoer Creative Commons License 4 napja 0 0 28888

Hogy mikor érnek? ahány ház annyi szokás, kora tavaszi virágzás esetén, fajtától függően akár késő ősszel, tél elején, de ez a  ritka, második futamban február környékén és végül a tavasz elején.

Miért nem virágoznak? Nem a tartással van baj,(bár egész évben fóliában tartásnem tudom hogy hat a virágzásra, például levegő is sokat számít) még nem jött el az ideje, majd jövőre például.

Oltásra nagy könyvek szerint legjobb a már virágzott, termett fáról vágott oltó vessző.

És végül nagyon nem mindegy, hogy az alanynak szánt magonc, milyen fajta.

Előzmény: vinik táltos (28886)
AmazingGecko Creative Commons License 4 napja 0 0 28887

Nem igazán értek hozzá, de az ültetőföldbe én tettem volna egy kicsi homokot (lazítás miatt), agyagot (tápanyagok miatt) és legfőképp érett szerves trágyát. A bolti túlárazott citrusföldek és tőzegek nagyon hamar kimerülnek, legkésőbb 1 éven belül, ezért kéne bele érett trágya is. Remélem nem írtam hülyeséget.

Nyugodtan oltsál belőlük, ezek az oltványok mind jó minőségű nemes fajták, érdemes szaporítani őket.

Előzmény: vinik táltos (28886)
vinik táltos Creative Commons License 4 napja 0 0 28886

Kedves Csoer!

Még a nyár elején kaptam a lányomtól az alábbi képeken látható citrusokat.

Gondolom ismered ezeket a fajtákat, a neten elég szűkszavú ismereteket szereztem.

A kérdésem az, hogy mikor érnek, miért nem virágoznak, érdemes-e tavasszal oltani belőlük. Van 12 tő szép erős magoncom, azokba gondolom, ami a legjobb. Amikor megkaptam, aznap átültettem citrusföld és savanyú tőzeg keverékbe, a nyáron sűrűn kellett locsolni, citromsavas vizzel. Kaptak kétszer vasgálicot. Egész idő alatt, most is fóliában vannak. Ha jönnek a nagyobb mínuszok, van teleltetőmm, ahol 8 órás fényritmusban pihennek.

A segítséged előre köszönöm

AmazingGecko Creative Commons License 2024.10.18 0 0 28885

Köszi! Főleg a hajtás vékonysága, fiatalsága miatt vagyok pesszimista, nem is annyira az ősz miatt. Az csak hab a tortán. De mindegy, ez úgyis csak kísérlet lesz.

Előzmény: beetee (28884)
beetee Creative Commons License 2024.10.18 0 0 28884

Leveleket vágd el félbe. Ne legyen annyi zöld felület. Steril földbe (érdemes gombaölőzni, vagy tőzeges-perlites-homokos, sovány keveréket használni, amibe kevés szerves anyagot tartamazó föld kerül) beleteheted.

Éppen csak nedvesnek kell lenni a közegnek. És nylonnal, vagy más átlátszó búrával le kell fedni a párásítás miatt. Viszont néha ki is kell szellőztetni Tehát lehet valami kis rést hagyni.

Esetleg hormonpor  (lágyszárúakhoz való) még segíthet. Bár egy kísérlethez nem éri meg venni.

Esély van, de nem ideális télen dugványozni...:)

És a narancs nem túl vitális saját gyökéren. 90+ %-ban oltott. Úgy produktívabb.

Előzmény: AmazingGecko (28883)
AmazingGecko Creative Commons License 2024.10.18 0 0 28883

A narancsfám egyik ágának végéről letört egy 3 centis rész. Teljesen zöld, nem fás, 2 mm vastag, 2 levél van rajta.

Van esély duványozni, meggyökereztetni valahogy? Gondolom nincs, de azért megkérdezem.

AmazingGecko Creative Commons License 2024.10.17 0 0 28882

Az alacsony törzsűek törzse konkrétan 3x vastagabb, mint a magas törzsűek törzse!

AmazingGecko Creative Commons License 2024.10.16 0 0 28881

Én is attól a kertészettől rendeltem pár citrusfát. Van, amelyik alacsony, van, amelyik magas törzsre oltott.

Melyiknek mi az előnye és mi a hátránya?

Rendelésnél a fotók alapján nekem inkább a magas törzsre oltottak voltak a szimpatikusak, de amikor megjöttek a növények, az alacsony törzsűek tetszettek jobban, mert vastagabb volt a törzsük és masszívabb volt az egész növény. A magas törzsűek törzse elég vékony, alig tudta megtartani a koronát. Persze ez biztos javulni fog később, gondolom majd megvastagszik.

Az alacsony törzsnek még annyi előnye lehet, hogy lentebb kezd el teremni, így bokrosan talán többet is fog?

Előzmény: csoer (28880)
csoer Creative Commons License 2024.10.15 0 0 28880

Közel 17000 volt, Citrus és Pálma kft. - től  vettem.

Korábban kandíroztam és most is azt fogom, kis kocka darabkára vágtam. Nagyon aromás és finom.

Tényleg igazi csemege és sokáig lehetett "rájárni". Hűtőben tartottam, amíg el nem fogyott.

Egyébként valószínű ismert a Buddha keze gyümölcs, hogy néz ki belül.

Teljesen tömör, nincs leve, nincsenek magok, így a teljes gyümölcs héjastul felhasználható, minden darabja.

Előzmény: AmazingGecko (28879)
AmazingGecko Creative Commons License 2024.10.14 -1 0 28879

De szép! Megkérdezhetem hol, mikor és mennyiért vetted? És mit készítesz a termésből?

Előzmény: csoer (28878)
csoer Creative Commons License 2024.10.14 0 0 28878

Buddhának igencsak nagyra nőtt a keze, lassan már le is szedhetem. Ebből készül egy igen finom csemege.

AmazingGecko Creative Commons License 2024.10.12 0 0 28877

Sziasztok!

A citrusfélékről lenne egy kérdésem. Melyik a jobb, az oltott vagy a dugványozott?

Tudom, hogy mindkettő jó, de mik az előnyök és mik a hátrányok?

Pl. a Meyer citromnál olvastam, hogy a dugványozott példányoknak szép haragoszöld levelük van, az oltottaknak kisebb, halványabb levelük.

beetee Creative Commons License 2024.10.10 0 0 28876

A vastagság szinte mindegy, a lényeg, hogy ez, vagyis az alanyod éppen növekedési ciklusban legyen (ez fontos!), a nemes meg még nyugvóban. És ha ékoltás, vagy olyan módszer, ami mindkét oldali részen érintkezik, akkor a két ágnak egyforma átmérőjűnek kell lenni. 

Előzmény: S.I.76 (28875)
S.I.76 Creative Commons License 2024.10.10 0 0 28875

Üdv mindenkinek! Szeretnék segítséget kérni! Kaptam a nyáron egy magról keltetett citromfát, egy kb 30 cm es vessző igazából! Nos mióta hozzám került nőtt még annyit! tehát most van egy kb 70 cm es vesszőm szép nagy zöld levelekkel! Kérdésem, mikor lehet oltani? Azt tudom h február vége de maga a növénynek mennyi idősnek vagy h milyen vastagnak kell lennie? Köszönöm!

Chas_Chez Creative Commons License 2024.10.07 0 1 28874

Citrus trifoliata 'flying dragon'

csoer Creative Commons License 2024.09.07 0 0 28873

Köszi szépen, azóta igen csak fel lettek turbózva.

Előzmény: Chas_Chez (28872)
Chas_Chez Creative Commons License 2024.09.07 0 0 28872

Ez igen, szép munka!

Előzmény: csoer (28859)
csoer Creative Commons License 2024.03.23 0 0 28871

Nem ismerem, nem is akartam hegyi papaját.

Nem tudom mennyire ízletes a termése, de az enyém csodásan finom volt, saját lime levével meglocsolva az 1kg feletti termése.

Kissé csodálkozom, hogy lágyszárú (gondolom a hegyi papaja is lágyszárú) szereti a nyirkos, hideg talajt és nem rohad el.

Még a Hawaii rózsák is elrohadnának ilyen körülmények között, pedig rengeteg van nekem belőlük.

Előzmény: beetee (28868)
beetee Creative Commons License 2024.03.19 0 0 28870

Carica pubescensre a Hegyi papajára.

És nem kint szabadban, hanem teleltetőben a citrusokkal. Minimum 8 fok lehet ott. Olyan körül kapcsol be a fűtés.

Teljesen jól érzik magukat. 3 tő van. Talán idén már teremnek.

Irodalom szerint 2 fokot alatt is bírhatnák.

A rendes papaja a Carica Papajával voltak gondjaim. 8 foknál. Azt szobanövény lesz télen. Vagy beviszem munkahelyre, ott talán találok világosabb 15-20 fokos részt...

Előzmény: Ali-bá (28869)
Ali-bá Creative Commons License 2024.03.19 0 0 28869

Papajára gondolsz? Én nem mertem kint hagyni.

Előzmény: beetee (28868)
beetee Creative Commons License 2024.03.19 0 0 28868

a hegyi bírja. Sőt, az az igénye.

Előzmény: csoer (28867)
csoer Creative Commons License 2024.03.19 0 0 28867

Semmilyen lágyszárú trópusi, szubtrópusi növény nem való hideg telelő helyre.

Tettem tönkre Hawaii rózsákat és sok mást, a citrusokkal együtt teleltetve.

A hideg és nyirkos talaj és levegő tökéletes a szár rothadásához.

A papaja, Hawaii rózsa, banán is mind lágyszárú.

Szerintem a szabadban teleltetett banánra is igaz a túlzott nedvesség hatására történő szár rothadás.

Takarás kérdése, mennyire szellőzik  a takarás alatt.

10 éve vannak papajáim,  és előfordult, hogy 1 kg felett volt a termése. November, decemberben virágzik és február tájékán vannak a gyümik.

Előzmény: beetee (28866)
beetee Creative Commons License 2024.03.18 0 0 28866

Bár nincs télálló banánom, de szerintem az a télen elhalt (elfagyott akár enyhe tél esetén is) szövetek természetes lebomlása. Ami meg csak a jó idő előrehaladtával tud elindulni, lévén az ott szerepet játszó enzimek és lebontó szervezeteknek meg van egy minimum elvárása a hőmérsékletre.

Én egy papajával jártam meg most télen. Ősszel szereztem be egy törpésített, önporzós fajtát és betettem a teleltetőbe a hegyi papaják mellé. Pedig mondta az eladó, hogy azért ez nem bír annyit. 

Igaza lett. A törzsecske felénél a tél közepén a 8-10 fok ellenére elkezdett elhalni. 

Szerencsére észrevettem, és úgy néz ki menthető lett. Szobai szárazkúra után már megindultak alul a hajtások. a tetejét meg megpróbálom gyökerezésre bírni. Az még nem biztos, hogy összejön...

Előzmény: dlaci64 (28863)
csoer Creative Commons License 2024.03.18 0 0 28865

Jó, hogy újból kapható az Agriplant.

Előzmény: csoer (28862)
W_B Creative Commons License 2024.03.17 0 0 28864

Én is ugyanígy jártam. :-/

Előzmény: dlaci64 (28863)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!