Keresés

Részletes keresés

mabelle Creative Commons License 2014.12.22 0 0 46104

udv,

 

remlik valami, szerintem ez a nev volt megadva anno, mint az AALE magyarorszagi egyesuletenek vezetoje. Akkoriban  ugy tunt nem mukodik a szervezet (azota is ugy tunik:))Most mar  nem aktualis. Reszben nem is toltok sok idot Magyarorszagon, reszben azota sikerult mar tobbszor is mas kozpontokban is jarni. Biztosan jo lenne egy ilyen egyesulet , de valamiert ez igy alakult.

Előzmény: I-shift2 (46097)
kürtök Creative Commons License 2014.12.21 0 0 46103

Hogy még mindig használnak-e nem tudom, mert már az én időmben is megpróbálták leépíteni. A híradós képzés morze nélkül nem lenne négy hónap – kvázi nem is kerülne ennyibe. Mégis visszaléptek. Láttam a PR4G-t Guyane-ban. Hallani már nem hallottam annyira(. A rövidhullámú rádiózás előnyei vitathatatlanok, de nem a hatótávolság a hordozható verzióknál (4 watt teljesítmény), a legjobb körülmények között is cirka tíz kilométer. Nem zavarja a napnyugta és a napkelte, mert nem használ ionoszférát. De Afrikában sem voltunk hasra esve tőle. A középhullám annyi cuccal is, amit még zsákban vinni lehet, akár 200 kilométerre is működik, de minden szart összeszed az odaúton, ezért a beszéd csak egymáshoz közel telepített állomások között működik. Marad tehát a morze. Azt is sokan nem veszik figyelembe, hogy ha morzézol, nem kell értened a szöveget amit küldesz, vagy veszel. Tök mindegy milyen nyelven jön. A ti-tá az egy „a” betű és kész. Tény, taktikai manőverekben szóba sem jöhet. Tehát a közép és a rövidhullám együtt hatékony, már ha mindekettőt arra használják amire való. Voltam már a Dijonban végzett tiszti növendékek rádiósa((

Előzmény: Maitréja buddha (46102)
Maitréja buddha Creative Commons License 2014.12.21 0 0 46102

Használnak még morzét egyáltalán ? :))

Előzmény: qru qrx (46098)
Maitréja buddha Creative Commons License 2014.12.21 0 0 46101

Lehet hogy a dokumentumfilm szar volt, nem vitatom, tele van ezekkel a you tube.

Amúgy én is szivesebben nézem az angol dok. filmeket, az amerikaiak ebben a National Geography- szerü képeskönyves stilusban csinálják a filmjeiket (legtöbbször), azért tegyük hozzá, gyakran korrektek...speciel pont ezek a 10 legjobb kézifegyver/repülő etc. egész furcsa hülyeségeket hoznak ki.

 

A többi azért tény valamilyen szinten.

 

- A franciák keresik a váltótipust, nyilván kitétel, hogy a FÉLIN-nek ezt a részét rá lehessen applikálni. Ilyenek merültek fel: hk 416, Tavor, Steyr AUG...

Pontosan én se értem, mert ezek egyike se akkora ugrás, hogy feltétlenül ki kelljen dobni a FAMASt, főleg, mert szerintem a FÉLIN már nemhogy mire rendszerbe hozzák teljesen, már évekkel ezelőtt el is avult, minden eleme helyettesithető lenne olcsóbb, jobb, kisebb cuccal, akár már civilekkel is. Érdekes módon, az amerikaiak ezt ésszerűbben csinálták, amennyire tudom, szépen feljavitgatták modulszerűen az egyéni felszereléseket, nem egy az egyben ütötték végig a FW programot.

 

- Az SAS-t azért hoztam példának, mert ők ezredszinten választhatnak fegyvereket (akár bizonyos keretek között egyénenként is), mikor terepen, sima gyalogos feladatkörben használnak egy karabélyt, olyan nagyon nem különbözik maga a használat, mint mikor egy légiós használja. Sőt, ami különbség van, az a hibákat halmozottan fogja kihozni, ergonómiai, anyaghasználati, lőszer, tervezési gyengeségeket.

Gondolj bele, mennyivel intenzivebb terhelés a fegyvernek, mikor egy SAS járőrt szorit be egy iraki zászlóalj valahová, mint mikor egy légiós század szorit be egymujit Afganisztánban. Az előbbinél minden egyes gondnak, hibának fokozott jelentősége van,

nincs senki aki beálljon amég te baszakodsz valami dologgal, elakadással, felforrósodott csővel etc. Tehát ami nekik jobb, az egy gyalogosnak is sokkal jobb.

De maga a használat az ilyenkor ugyanaz, lősz vele az ellenségre, lehetőleg fedezékből,minnél gyorsabban, minnél többet.

Még a speciális követelményeik is megvannak a "mezei" gyalogságnál, a súly, a bretelle (hogy Mabelle-tidézzem :P) a célzórendszer...

 

Más kérdés, hogy itt a pár száz, meg a pár százezer darab beszerzése közötti különbség az árban felül fogja irni a szakmai szempontokat, ha annyival nem rosszabb a másik.

Gondolom minden amerikai tengerészgyalogos szeretne egy HK 416- ost, vagy egy modernizált M14-et, de nem jut csak M4 re meg M16 ra :)

 

Ettől függetlenül a franciák irtak ki egy tendert és azon csupa külföldi fegyver van, nem a FAMAS esetleges feljavitása. A Janes szerint eddig ezek merültek fel: FN Herstal FN SCAR-L, the Thales Australia F90, the German Heckler & Koch HK416A5, the Italian Beretta ARX160, and the Czech CZ 805 BREN.

 

- Azok a francia alakulatok amiknek lehet beleszólásuk a fegyverválasztásba, inkább favorizálják HK-t, FN-t etc.

Tény hogy FAMAS-t is látni náluk, azt is alaposan átkalapálva, mint a FELIN es, csak a FELIN  modulok nélkül. Ennek (hogy terepen ezt is használják) lehet anyagi, logisztikai oka, az viszont tény, hogy  még SIG et is gyakrabban látok náluk- pedig ott valamelyik (lehet hogy civil) variánsnál volt egy akkora baki, hogy minden 3-5 ik lövésnél elakadt.

 

- Kalasnyikov, egyetértünk. Az persze tény, hogy a maga módján zseniális tevezés, sokan joggal szeretik, másolják.

 

- Pontosság. Nem feltétlenül ez a legfontosabb, az utóbbi 50 év fegyveres összecsapásinak távolság (szerintem) 100 méter alatt van, de még az emlitett 200méteren se sokat nyom a latba pár inch szórás (nem hiszem hogy ekkora különbségek vannak), ha cserébe könnyebb, ergonomikusabb, megbizhatóbb, esetleg olyan kiépitésű célzórendszere van amivel gyorsabban tudsz célt rögziteni és lőni . Ezel szvsz hálásabb dolgok, mint a puszta pontosság, bár szvsz olyan orbitális nagy különbség ugyanannál a lőszernél, ugyanakkora csőhossznál, illetve súlynál és fegyver-válltámasz egyvonalúságnál nem nagyon van. DE ezt nem tudom.

Az tény, hogy az inditó dokumentumfilm(?) az egy faszságot állit-igazad lehet.

600 méterre én el se látok, én a honvédségnél (nem is emlékszem 100 v. 150 méterre vol az álló cél ), mondták hogy meliyk részére, elkezdtem röhögni, hogy : B+ én a céltáblát nem látom (pedig valamilyen szinten szerencsém volt a szememmel, csak mostanában kezdett romlani, és még mindig csak a közellátásom (használati utasitások kisbetűit nem igazán látom, viszont nem is érdekel, olvasni még jól tudok)

 

- Legutolsó  nem is igazán neked szólt, csak mostanában annyira divat szidni az USA-t, ami nem baj ha tényszerű valaki, de bakker először körbe kéne nézni itthon, illetve attól kapok agyfaszt mikor a seprenyő másik felábe a ruszkik, kinaiak etc. van beerőltetve.

Ez kb egál azzal, mikor az unios pénzeken milliárdossá lett magyar politikusok az EU-t szidják, igy lelkesitve a hiveket- mintha lenne választásunk és tényleg az orbáni álomvilág nagyhatalma lennénk. Pedig vagy EU tagok vagyunk, vagy a fejünkre szarik mindenki.

 

De ez tnyleg off itt, sorry.

 

Egyébbként a saját véleményem a FAMAS ról, hogy mikor kijött, meglepően modern volt, ma sem tűnik elavultnak, ha az a szerkezete, a hozzá rendszeresitett lőszer megbizható, főleg feltuningolva picattiny sinekkel, cső alatti gránátvetővel, optikákkal etc.

Hozzáteszem azt is, hogy 7-8 embert annak idején körkérdeztem (téged is) mi a véleménya a FAMAS- ról, egy másik topikban szidták mint a bokrot és kiváncsi lettem, ez nem reprezentativ, de 3-17 év szolgálatig, ez az x. ember mind dicsérte. Még a puskagránátot is nagyrészt- ott azért merültek fel példák (betört orrok :)

 

Előzmény: kürtök (46100)
kürtök Creative Commons License 2014.12.21 0 0 46100

„Emlékszem én olyan nyugdijasra, aki szidta mint a bokrot” – nem vitás. De a vélemények mindig is megoszlanak. 

 

„nem véletlenül akarják kidobni a franciák is már” – ahhoz képes hogy mit fektettek a továbbfejlesztésébe? A Felin is erre épül.

 

„Lehet hogy nem is amerikai volt a dokumentumfilm” – de az volt, most hogy írtad, beugrott hogy az M4-essel vetette össze. Nem az a bajom hogy az M4 esetleg jobb, hanem hogy a manus azt akarta benyeletni, hogy ő a Famassal is ugyan úgy fejre célzott mint a másikkal, és lám ott a találatok mind felsőtestben voltak. És szanaszét.

 Az azért sokat elmond, hogy a gyalogsági műfaj csúcsa, amit Special Air Service nek hivnak, nem FAMAS-t használ” – a Famasról sem én, sem más, sem maga gyártó sem állította soha, hogy speciális alakulatoknak szánt fegyver. Gyalogsági lőfegyver, gépkarabély, stb.

„Továbbmegyek, az összes francia alakulat, aminek nem felülről nyomják le a torkán a FAMAS-t, átállt amerikai meg német vagy svájci, esetleg belga fegyverekre ” – még itt a német alakulatoknál is van, ahol Famas van rendszeresítve.

„Nem Kalasnyikovra, a legendára” – a Kalasnyikov ma már nem legenda. Rekordot tart, mert közel négy millió darab készült belőle, ugyanis annak idején, a gyalogsági lőfegyverek gyártásának szabályait lesöpörte. Az afrikai és egyéb konfliktusokban pedig nem azért haszálják, mert mindennél jobb, hanem mert a fejletteb országok, ugyanezen kategóriákban gyártott fegyvereit nem tudják megfizetni.

„Egy gyalogos katona ideális fegyverének paraméterei közül csak egy a lövészeten mutatott pontossága” – nem ez a legfontosabb?

„azokat az eredményeket megugrottad volna egy másik tipussal” – kétszáz méterről szív, rátartás nélkül. Mit kéne ezen javítani?

Egy full másnapos légiós is lő ilyet, a fent említett szagértő, tenyérnyi szórást produkált 25 méterről. Én 25 méterről Famasszal lőttem olyan, hogy a három lőszer ütötte lyuk egymásba nyílt. (Igaz egyetlen egyszer – nem is polírozom a bohócot dokumentumfilmekben.) Akkor miről beszélünk? Hatszáz méterre lévő célt is lelőttem vele, igaz point rouge-al, de első lövésből, és ennek az optikának nincs nagyítása. 

„Hagyjuk már ezt az agymosott amerikai dolgot” – pedig tény, és nem az én véleményem. Nézd meg csak az Irakot.

„ha agymosást akarsz látni, kapcsold be akármelyik magyar tv-t, olvass el egy random újságot” – ennél azért még a három iparival is több eszem van. Lassan 25 éve...

„Itt egy topiktársunk, akiről tudom, hogy a legjobb egyetemet célozta meg, se Moszkvába ment a Lebegyejevre, nem is Budapestre, hanem az USA-ba, pedig tippem szerint nem két fityingjével került többe neki.” – egy ott szerzett diplomával azonnal állást kap bárhol. Én nem azt mondtam hogy minden amerikai honpógár hülye, tele van koponyákkal. Az átlagembernek pont elég viszont annyi, mint otthon a magyarnak. Kényelmes szellemi és társasági igénytelenség, gondolkodás nélkül nyelni az összes szemét kormánybérenc média szarát. Ugyan az szódával.

Előzmény: Maitréja buddha (46094)
qru qrx Creative Commons License 2014.12.21 0 0 46099

https://www.youtube.com/watch?v=yCjKkoAu7bE#t=34

qru qrx Creative Commons License 2014.12.21 0 0 46098

 

Inkàbb màr  csak muzeumi tàrgy a szekrényemben..Muködöképes,eredeti porral, még ha nem is lehet v 600 nàl gyorsabban  hasznàlni  a kezdetleges mechanizmus miatt .Az Ets. Fontaine  de Paris  hozta  forgalomba 1921 töl

I-shift2 Creative Commons License 2014.12.21 0 0 46097

Szia, I-shift a nevem, általában közlekedéssel foglalkozom.

Tatai vagyok. 10 évvel korábbi kérdésedet olvastam Kádár József nevű tatai ex-légionáriussal kapcsolatban.

Ha beütöd a nevét és címét a googleba, elég sokat ad ki róla...

Közel 80 éves, old boy teniszbajnok....

 

De van/volt egy másik ex-légiós is Tatán, őt is Kádárnak hívták, szembe-szomszédunk volt. 1960-1962 között jött haza Indokínából, az egyik karja nélkül...

Úgy emlékszem, századosként. Nem tudom, hogy él e még...

 

Üdv

Tibor

Előzmény: mabelle (46095)
Maitréja buddha Creative Commons License 2014.12.21 0 0 46096

:P

 

Én nem mondtam, hogy a FAMAS egy rossz fegyver, baromi innovativ volt annak idején, mint gépesitett gyalogsági karabély, most se számit elavultnak a koncepció,picit áttervezve (talán a zárszerkezetet is), modernebb anyagválasztással marhára nem tűnik nagyobb ugrásnak egyik tipus se, amit felvetettek váltásként.

Sőt, egy részük FAMAS korabeli, mások meg merithettek belőle.

 

Főleg, hogy a mai kézifegyverek elérték kb a fejlődésük végét (és nem is ma). Lehet hogy olcsóbb megvenni egy új tipust, mint áttervezni és legyártani egy újabb FAMAS variánst ? Nem tudom.

Én se értem ezt a nagy tendereztetést, mert nem az ionágyúra ugranak, hanem FAMASról pld. az AUG ra.

 

A többiről tényleg ne itt, azt úgyis vágod mit gondolok erről.

 

Előzmény: mabelle (46095)
mabelle Creative Commons License 2014.12.21 0 0 46095

a Famas meg mindig egy jo fegyver:) annak aminek csinaltak, egy totalis habora epulo doktrinaban -ahol hagyomanyos hadseregek ugranak egymasnak - arra teljesen jo. sot , volt/van nehany extraja, (a bretelle, a valtas , jobbos balos, etc )ami pl. meg CQB ra is alkalmassa tette. szoval sokaig fogja meg huzni a 2 Rei nel :). a 4ik generacios hadviselesben, vagy ugye ahogy Rupert Smith mondana a #war amongst people# ben mar vannak nala hatekonyabbak. szoval gcp nel meg lesz max 1-2 teamenkent , de tobb az altalad emlitett okok miatt biztos nem.

 

 

OFF

az agymosott dolog az egy kicsit off itt. Amig evekkel ezelott csak rohogtunk #a bepereljuk a mekit mert elhiztunk , meg vizes macska a mikroban sztorikon,# manapsag mar eppugy megtortenhet Magyarorszagon is. szerintem  onnan indult ez az altalanos elertektelenodes. persze az, hogy atvettuk es alkalmaztuk , sot megtoldottuk nehany magyar vonassal ,az a mi hibank is:)

 

ON

Előzmény: Maitréja buddha (46094)
Maitréja buddha Creative Commons License 2014.12.18 0 0 46094

Jó, egyrészt a FAMAS egy régi konstrukció, nem véletlenül akarják kidobni a franciák is már. Másrészt még itt a topikon is megoszlanak a vélemények róla.

Emlékszem én olyan nyugdijasra, aki szidta mint a bokrot.

 

Lehet hogy nem is amerikai volt a dokumentumfilm.

 

Az amerikai gyalogsági karabélyok elég nagy része nem is amerikai tervezés (HK, FN)

 

Az azért sokat elmond, hogy a gyalogsági műfaj csúcsa, amit Special Air Service nek hivnak, nem FAMAS-t használ, hanem M4 re tervezett tipusokat, HK-kat meg az amerikai Colt cég kanadai C8 variánsait.

 

Továbbmegyek, az összes francia alakulat, aminek nem felülről nyomják le a torkán a FAMAS-t, átállt amerikai meg német vagy svájci, esetleg belga fegyverekre. Nem Kalasnyikovra, a legendára, nem a FAMAS-t csókolgatják...ez is jelez valamit.

 

Egy gyalogos katona ideális fegyverének paraméterei közül csak egy a lövészeten mutatott pontossága (becserélnéd te azt szivesen egy kevésbbé pontosra, de (pld.) megbizhatóbbra), egyébbként lehet, hogy ti lőttetek jól, nagy valószinűséggel azokat az eredményeket megugrottad volna egy másik tipussal.

 

Hagyjuk már ezt az agymosott amerikai dolgot, ha agymosást akarsz látni, kapcsold be akármelyik magyar tv-t, olvass el egy random újságot. Vagy olvass több topikot itt az indexen. Ez pont olyan mint a magyar iskolarendszer, papiron lehet hogy olyan a tanterv mint a Jedi akadémián, aztán sorozatban jönnek ki a zombik.

 

Itt egy topiktársunk, akiről tudom, hogy a legjobb egyetemet célozta meg, se Moszkvába ment a Lebegyejevre, nem is Budapestre, hanem az USA-ba, pedig tippem szerint nem két fityingjével került többe neki.

Előzmény: kürtök (46093)
kürtök Creative Commons License 2014.12.18 0 0 46093

Nemrég láttam egy filmet, ahol egy ami szakértő tesztelte a Famast és egy amerikai gyalogsági fegyvert, a típusára már nem emlékszem. 25 méterről tüzelt. A sajátjával fejbe sorozta a táblát, a Famassal meg ahova jött. Erre közölte, hogy a Famas nem is olyan jó fegyver. Meg kéne vele osztani, hogy nálunk azt a szórást háromszáz méterről sem enésztik meg, az alap pedig kétszáz méterről szívbe illendó. Abba a kis narancssárga háromszögbe. Ha nem a fejére céloz, persze hogy tökön találja. Az amerikai agyamputált propagandával az a legnagyobb baj, hogy minket európaiakat is olyan hülyének néznek, mint az ő agymosott nebulóik.

Maitréja buddha Creative Commons License 2014.12.18 0 0 46092

Nem az volt a gond, hogy nem a WP-ról, hanem már be volt osztva a gyalogsághoz ?

Előzmény: mabelle (46087)
Maitréja buddha Creative Commons License 2014.12.18 0 0 46091

Hát, már csak tudnak egy kis műtrágyabombát, vagy valamit :)

GCP alatt, de kézifegyverben felett :P

Előzmény: mabelle (46086)
qru qrx Creative Commons License 2014.12.18 0 0 46090

vigyàzz Dobri!

qru qrx Creative Commons License 2014.12.18 0 0 46089

le chalet de Vergio

 

Dobri Creative Commons License 2014.12.18 0 0 46088

Mostanában mindenki be akar csajoztatni! :) Cégnél a csajok ( 42 és 23 éves titkárnők, 40 éves könyvelő ) is elhatározták. A könyvelő azonnal felajánlotta a 37 éves hugát. :) 

Előzmény: mabelle (46086)
mabelle Creative Commons License 2014.12.18 0 0 46087

jaja, komoly ez a sztori, tele van vele a net. de ha egyszer torvenybe utkozik , akkor torvenybe utkozik. mondjuk west pointrol a legioba erdekes egy gondolat

Előzmény: Dobri (46081)
mabelle Creative Commons License 2014.12.18 0 0 46086

allitolag  20 -ok nem tudnak jol fozni:) szoval Dobrinal bajban lennenek.

 

amugy meg hasonlo dolog mint a a GCP, volt mar talan itt szo roluk, ok is a COS resze, harcertekuk megitelese megosztja a szakirodalmat de csak egy picit teszik a gcp ala. viszont a mezei legiosnal joval @kommandossabbak@

Előzmény: Maitréja buddha (46085)
Maitréja buddha Creative Commons License 2014.12.17 0 0 46085

Igen, de érdekes hogy már 2008 ban azt tülkölték.

 

Vannak képek GCP+HK de a fene tudja, hogy tényleg GCP-e.

A CPA 10/20/30 az olyan szintű dolog, mint a GCP a seregnél ?

Találtam neked egy csajt, a 20 nál van.:)

http://www.defense.gouv.fr/operations/rubriques_complementaires/dans-la-peau-de/dans-la-peau-d-une-femme-commando-parachutiste-de-l-air-au-mali#

 

 

Előzmény: Dobri (46084)
Dobri Creative Commons License 2014.12.16 0 0 46084

A GCP nél nem cserélték akkor le a FAMAS-t HK-416 -ra ?

.........................

Ha a legjobbaknak (2REI ) jó a FAMAS, akkor az ejéknek is jó lesz! :)

Előzmény: Maitréja buddha (46083)
Maitréja buddha Creative Commons License 2014.12.16 0 0 46083

Érdekes...éppenséggel hideg, meg éhség lehet Afganisztánban is.

 

A GCP nél nem cserélték akkor le a FAMAS-t HK-416 -ra ?

Előzmény: Dobri (46081)
Maitréja buddha Creative Commons License 2014.12.16 0 0 46082
Előzmény: Dobri (46080)
Dobri Creative Commons License 2014.12.16 0 0 46081
Dobri Creative Commons License 2014.12.16 0 0 46080

Egy kis ajándék, így karácsony közeledtével! :)

 

A REP GCP munkájának bemutatása Maliban van a mostani Raids-ben.

 

A szokott helyről leszedhető.

Maitréja buddha Creative Commons License 2014.12.16 0 0 46078

10 évre itélték, nem állitott valótlant a szpk.-ád de csak 5-öt ült le, 61-66 ha jól emlékszem (tegnapról :).

Jó hát ez a hős viszonylagos, gondolom a  gaullisták, meg az ifjú kommunisták másképp néztek rá, mint az a millió pied-noir akit elzavartak otthonról, vagy a sok franciabarát arab.

 

Ebben benne van az atrocitás is, de az meg a környezettől függ.

Gondolom az öreget nem a Ft. Saint Nicolas melletti kiskocsmában baszogatták, ahol vele sörözgetett az összes altiszt aki valaha alatta szolgált :)

Előzmény: kürtök (46074)
kürtök Creative Commons License 2014.12.16 0 0 46076

De Gaulle sok mindent másképp gondolt mint ahogy lett. A francia történelem mindig is zavaros volt számomra. Az egyik nap forradalmár, két nap múlva sitten rohad, lesz belőle felszabadító. A gyarmataikon még sok helyen van napjainkban is így. Csak szerencsére fegyverre nem igazán telik.

A párizsi egyetem 15. században megszerzett befolyását sem mindig úgy használta, ahogy kellett volna. A nagy fejek bizony forróak is voltak. A kiforratlanság, rossz időzítés és képzetlenség, tapasztalatlanság falai között született kezdeményezések sok életbe kerültek hosszú ideig. 

Előzmény: mabelle (46071)
kürtök Creative Commons License 2014.12.16 0 0 46075

Nem, nem akarok csatlakozni, meghalni sincs időm. De a billentyű egy snassz mezei billentyű, csak le kell kötni róla a csipogót és máshova csatlakoztatni. 

Előzmény: mabelle (46070)
kürtök Creative Commons License 2014.12.16 0 0 46074

Még meg is verték az utcán. Illetve próbálták. Az algériai puccs résztvevői akkor, nem voltak nemzeti hősök. Nekem a szakaszparancsnokom mondott anno tíz évet, amikor kihirdette egy sorakozón, hogy buszt indítanak a hatodikhoz az előadására. 

Előzmény: Maitréja buddha (46072)
Maitréja buddha Creative Commons License 2014.12.16 0 0 46073

Franciáknál, olaszoknál nagyon menő volt komcsinak lenni, szerintem amiatt hogy az antifasizmussal fort össze a kommunista szó a 2 VH. ban.

 

Mondjuk Faludy szidja (nem emlékszem kit, Aragont talán ?) mint a bokrot a balos költőket Recsken, mert amég ők vonatoztak egymás s.ben az orukkal (szó szerint) addig a párizsi értelmiségnek ez a része mint a Paradicsomra tekintett a Szovjetúnióra. Mint Yves Montand, addig amég ki nem vitték egyszer. Szétnézett...aztán mire hazaért jobboldali nacionalista lett :P

Előzmény: mabelle (46071)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!