Keresés

Részletes keresés

vau1111 Creative Commons License 30 perce 0 0 31812

Gondoltam kicsit beleszólok a vitorlaméret választásba, de aztán rájöttem, hogy SPEED tutorial-ról van szó :)

 

Viszont az alábbin megakadt a szemem:

"így cipőben nem tudtam megfelelően kontrollálni a deszkát (50 felett elkezdtem kiesni az első papucsból)."

 

Erősen rémlett, hogy ezt már olvastam/hallottam valahol. Azt a cikket nem találtam meg, de mintha a probléma abból adódna, hogy a deszka már túlzottan repül, ezért csökken a kontroll. Amire a gyógyír elvileg az árboctalp előrébb/bum lejjebb közül amelyik jobban tetszik vagy mindkettő.

 

Persze ha hülyeséget találtam, nyugodtan javítsatok ki (50 felett általában halálfélelmem kezd kialakulni)

 

 

Előzmény: Roland MB (31810)
backloop Creative Commons License 30 perce 0 0 31811

Egyszer volt,hol nem volt,volt egyszer egy Bluelake......

Előzmény: pam-pi (31809)
Roland MB Creative Commons License 1 napja 0 0 31810

Sóstó útmutató

 

Aloha,

 

Roland vagyok, vau1111 (bár még nem mutatkoztunk be egymásnak) az alábbi jellemzést írta rólam éppen a születésnapomonJ: „Ő az, aki minden szélben szlalom cuccal vágtat a sóstói hullámok között, elképzelhetetlen sebességgel.”

A száguldás titkának egy részét szeretném megosztani azzal, aki szeretne több időt tölteni minőségi szörfözéssel.

Az elmúlt 12 évben több mint 500 napot szörföztem Sóstón, és 2009 augusztusa óta (mióta mérem GPS-szel) közel 20.000 km-t szörföztem itt. Sok tapasztalat felhalmozódott bennem (ami mögött rengeteg bénázás és anyázás is van), és az elmúlt napok szelei kapcsán gondoltam, egy részét leírom (azok kedvéért, akik kevesebbet szeretnének bénázni és anyázni).

(Hazai tapasztalatokat tekintve korábban Balatonmáriafürdő volt a főhadiszállás 15 évig, de a Balaton talán valamennyi szörfös helyét kipróbáltam, mindemellett nagy kedvenc volt egy időben a Blue Lake, továbbá a Lupára, amikor még lehetett, és nagyon ritkán a Velencei tóra is ráfanyalodtam.)

Sóstó kemény kiképző terep, de aki itt jól muzsikál, az tengeri körülmények között is jó eséllyel megállja a helyét (leszámítva a korall okozta sérüléseket, a medúzacsípést vagy a cápaharapást – ezek itt nem begyakorolhatóak, de szerencsére eddig megúsztam ezeketJ), sőt, kifejezetten könnyűnek érzi az ottani körülményeket az ember Sóstó után.

Sóstó mellett szól az az érv is, hogy akár munka mellett is le lehet ugrani (BP-ről), ha fúj a szél, míg, mondjuk, Hawaii kicsit arrébb van. Irtózatos szelek tudnak lenni (akár a semmiből), és a víz sem a simaságáról híres. Mégis hatalmas örömforrás lehet a spot, ha megfelelően állunk hozzá.

 

Legfontosabbak tömören:

1. Gondolj egy vitorlaméretre és rakj eggyel nagyobbat!

2. Ki korán kel, szelet lel.

3. Szkeg (és árbóc) a lelke mindennek.

4. Pöffbe gyorsulj, széllyukba nyerj magasságot!

5. Ne félj a törésen túljutni, benn vár a Kánaán (kivéve amikor nem)!

Összességében a szél, a felszerelés a szörfös (tudása és kondíciója) kell, hogy összhangba legyen. Egy jobb felszerelés sokat segíthet a tudásszint javításán, de ekkor ezt megfelelő kondival kell ellensúlyozni. De ha igazán gyorsan mész, akkor az olyan érzés, mintha semmi erőt nem fejtenél ki, csak a felszerelés szállna magától.

 

Részletesebben (akit nem érdekel, nyugodtan ugorjon a bejegyzés végére):

1. Gondolj egy vitorlaméretre és rakj eggyel nagyobbat.

A MET-es szélmérők (Siófok és B.Aliga) jelenleg kb 6-6km távolságra vannak, ami ezáltal csak iránymutatást tud adni. Számos esetben alig mutatnak szelet, mégis kellemesen lehet siklani, persze csak a megfelelő cuccal és tudásszinttel. Sóstónak alapból is van egy kis mikroklímája, és megvannak azok a „huzatos” spotok, ahol extra sebességet lehet nyerni (vízisípálya, kék csúszdás strand előtt…). De alapból sok a széllyuk, és az alapszél és a legnagyobb széllökés között jelentős lehet a különbség.

Aki csak a széllökésre szerel, az jellemzően pórul jár, és sokat „libázik”, vagy beszélget a vízben, vagy a parton. Mivel a pöffök csak ideiglenesek, az alapszél meg adott, így érdemes nagyobb vitorlát szerelni, és legfeljebb, ha nagyon fúl, akkor kicsit elengedni.

Sóstó tutti kombó: NeilPryde RSR 7.8 és 107-es iSonic, MUF SPC vagy SRC szkeggel. Ezzel az itteni szelek 80% lefedhető, és 60-70%-ban ideális is. A maradékban sok méretnek kell osztoznia.

Tapasztalat, hogy 5.0-5.4-5.7-6.0-os vitorlákkal küzdenek az emberek, amikor 7.0-7.8 lenne az ideális. Ez nem csak tudásszint és pénz kérdése (pár éves szlalom cuccukat jó áron lehet kapni), inkább néhány téves hiedelem gátolja meg az embereket, hogy egy jót szörfözzenek.

A 2-3-4 camber csak a parton, és cipeléskor nehezebb. Menet közben, főként, ha nem egyenletes a szél (márpedig itthon nem az), akkor a camberes vitorlák sokkal kezesebbek és toleránsabbak, mindemellett stabilabbak, és hihetetlen széltartományba működnek jól (trimmelés függő és jó árboccal). Fordulónál és vízből indulásnál lehet még bénázni velük, de ez tanulható, másfelől a déli parti szörfösök úgysem tudnak fordulniJ…

 

2. Ki korán kel, szelet lel. (9 után jelentősen csökken a szél ereje)

Sóstón megvan a szél jellemző ritmusa, ami gyakran a szélelőrejelzésekre is rácáfol. Számos alkalommal jártam úgy, hogy mindegy mit írtak 6-9-ig lehetett a legjobbat szörfözni. Mire 9-10 között a „tömeg” leérkezett, már csak legyengült, szétesett szél fogadta a megérkezőket. (Ma is 8-9 között kellemes szél volt, jót menetem, 9 és 10 között már pumpálós szél lett belőle). Ez egyébként nem Sóstó specifikus, „korai” tini korom tragédiája, hogy a szörfkölcsönző csak 9-kor nyitott, és pont mire vízre ért az ember, szépen meghalt a szél. Később, saját cuccal már egyszerűbb volt a történet, de apám már nagyon várta, hogy legyen jogsim, mert unta a szabi alatt az 5:30-as/6:00-os kelést és cuccolást. Párszor az is előfordult, hogy annyira be voltam sózva, hogy gyalog, hónom alatt deszka, rigg mentem ki a 1,2km-re lévő szabadstrandra 1 vasúti átjárón és egy csatornán is átkelve. Odafelé még ok, de pár órás szörfözés után visszafelé… na, az komoly volt!

Visszatérve a korai keléshez, nem mindig jön be, de ha igen, az hatalmas érzés, nehéz szavakkal leírni. Előnye még, hogy utána simán végig lehet dolgozni a napot.

Aki inkább délutáni menő, az is jól járhat. Jellemző, hogy egész napos szél esetén, kora délután (13, 14 felé) erőre kap. Az utolsó lehelet 18/19 órakor szokott megjönni, és főként a hidegfront első napján nagyon durva lökések tudnak lenni. Ilyenkor már kevesen szoktunk benn lenni. Ez a szél nem egyenletes, de ilyenkor lehet a legkönnyebben 60kmh feletti sebességeket menni. Most szerda is ilyen volt, 4 órát simán tudtam menni délután.

 

3. Szkeg (és árboc) a lelke mindennek.

A legtöbben talán vitorlára és deszkára költenek, és ezeket cserélik gyakrabban. Én a komplett rendszer híve vagyok, vagyis a többi összetevőnek is összhangba kell lennie. Gyakori hiba, hogy nem szentelnek kellő figyelmet a szkegnek, pedig a megfelelő szkegekkel több deszka (és vitorla is) helyettesíthető, és így az összköltségvetése a felszereléseknek csökkenthető. Mert ugye az a legdrágább, amit nem tudunk használni!

A freeride, freerace, szlalom, speedszlalom deszkákhoz legalább 2 szkeg (4-6 cm eltéréssel) erősen ajánlott ideális körülményekre + 1 hínáros, kisvizes szkeg. Wave deszkán általában lehet a szkeg pozícióján trimmelni, így 1 szkeggel (illetve 1 szettel) is jobban lefedhető a deszka ideális tartománya (legalábbis a sóstói wave tartományban).

Ha a freeride deszkába normális szlalom szkeg kerül, sokkal hamarabb siklik, jobban terhelhető, és gyorsabb is lesz. Mindemellett a benti hullámokat is sokkal jobban veszi, az addigi lehetetlen küldetést szépen megoldja. Sok mindent kipróbáltam, nekem a MUF SRC és SPC szkegek jöttek be, igazából azért nagyon gyorsak, mert mindvégig kontrolláltnak érzem a szörfözést, és nem kell attól rettegnem, hogy indokolatlanul kidobálja a deszka a farát, vagy elrepülök. A SRC stabilabb, míg az SPC kicsit izgágább.

A vízállás egy szezon alatt természetes módón is változik 30-40 cm-et (szezon elején 110-120 cm, szeptember környékén 80-90 cm), néha ennél extrémebbeket is megélünk. Mivel erre még a légnyomáskülönbség és az aktuális szélirány és szélerő is rájön, jelentős különbség is kialakulhat éven belül. Ez jelentősen befolyásolja, mennyire sima a víz.

Például most csütörtökön a mérő szerint 98 cm volt a siófoki mérőnél a vízszínt, és az iszapot is kihúzta, tehát összességében 15-20 cm-rel nagyobb víznek tűnt a partközeli részeken, mint pár nappal korábban, amikor 90 cm alatt volt. Amikor sekély a víz, egyszerűen muszáj kisebb szkegre váltani, különben durván balesetveszélyes. Több esés, törést követően tudatosan kerestem megfelelő kisvizes szkeget, így akadtam a Mauiultrafins (MUF) Deltákra. Ezek további előnye, hogy a növények és a halak is lecsúsznak könnyedén róla, valamint homokpadra futás is kezelhetőbbé válik. Egyébként 24 cm-es szkegnek akkora a felülete, mint egy hagyományos 50 cm-es szkegnek és most szerdán 60 kmh fellett sikerült vele mennemJ Ausztrálok a 20-as változatával 70 kmh felett is mentek simább, de növényesebb vizenJ.

A szkegek mellett az árbócok fontosságára szeretném felhívni a figyelmet, ami egy vitorlát teljesen használhatatlanná, vagy éppen könnyedé tesz. Nekem az 100%-os árbocok jöttek be, ebből is kiemelkednek az idei NP TPX árboc. Alapelv, hogy a vitorla (hard top, flex top, std) legyen összhangba, illetve wave, freestyle inkább RDM, a többi inkább SDM.

Az SDM árbócok könnyebbek, nagyobb a széltartományuk. Az RDM árbócok „butábbak”, de jobban bírják a „bénázást” meg az ugrással kapcsolatos manővereket. Jó pár ügyes szörföst látok Sósón is, akik látványosakat ugrálnak, csak így továbbJ.

 

4. Pöffbe gyorsulj, széllyukba nyerj magasságot.

Klasszikus probléma, hogy amikor ráfúj a szél, az amatőr szörfös rögtön magára húzza a vitorlát, és meredeken elindul szélnek. Ennek gyakran az az eredménye, hogy belefut a széllyukba és megáll, vagy rosszabb esetben beleesik. Pedig pont az ellenkezőjét kéne csinálni, jól begyorsulni, és amikor gyengébb az ellenállás, akkor magasságot nyerni. Vagy ha úgyse lehet siklani, akkor is lehet magasságot nyerni.

 

5. Ne félj a törésen túljutni, benn vár a Kánaán (kivéve, amikor nem)!

A törések különösen veszélyesek, melyek 150-250 m-re helyezkednek el a parttól több hullámban. Itt sokan elesnek. Persze itt nagyon jó hullámok vannak, de több a széllyuk is. Megfelelő magabiztossággal kell a zónában lenni, több nyerő stratégia is van, melyeket azonban csak kevesen követnek:

A) Érdemes előtte nagy lendületet venni, és meredeken túljutni rajta.

B) Ha ebbe a zónába akar szörfözni az ember, akkor érdemes kicsit nagyobb vitorlával menni, vagy eleve hasasabbra állítani, és némi leejtéssel közlekedni. Itt adnak a hullámok egy természetes utat, ahol szuper sima szakaszokat is találhat az ember, ahol nagyon be lehet gyorsulni, és a végén bump & jump, vagy valami hasonló jöhet.

C) Kis szkeg, ami nem akad le száguldozás közben. Itt is érdemes az alacsonyabb vízszinteket a hullám tetején átvészelni.

A hullámtörésen túljutva – meglepő módon – nem is olyan szörnyű. Persze erős szélbe 1 m-esnél is nagyobb hullámok lehetnek, főként a vízisípálya felé, nem is beszélve a random hullámhegyekről, amik csak úgy felbukkannak, de a szél sokkal egyenletesebb, mint partközelben, van hely manőverezni, ejteni, magasságot nyerni, és persze a szkeg sem akad le.

Széliránytól függően különböző lehet az élmény.

DNY

Szeptember 14-én például az elmúlt időszak egyik legerősebb szele volt Sóstón, de hozta a klasszikus Dny-i jellemzőket. Mikor leértem 5-5.5 körüli vitorlákkal voltak benn, így gondoltam 6.4 jó lesz a 107-es iSonic-kal. Általában a déli szél atom pöffös, ezért 7.8 vagy 6.4-gyel ideális, és 100 literesnél nagyobb deszkával. part közelében teljesen sima tud lenni időnként a víz, viszont a ráfújások is nagyon random jönnek. Aznap is 0-50kmh között fújt a törésig, majd ezt követően mini szélcsend, majd egy 30-80kmh közötti szélsáv, mini széllyuk, majd a parttól 6-700m-re kezdődött a rendes szél. A 107-es deszka hamar sok lett, mivel a hullámok nem akartak irányba beállni, összevissza jöttek. 74 literes deszkával nem mertem bemenni, így wave-re váltottam, 5.4 és 86 literes deszka.

Éreztem, hogy ez is sok lesz a ráfújásoknál (80kmh+), de hát az alapszél úgyis gyengébb Dny-i szélben, és gondoltam, 5 percig kibírom. No, ez 2 órán át tartott, 50 feletti alapszél, és 80+-os befújások. Különös élmény volt, de sokat tanultam a túlvitorlázottságról, és később, amikor már a hullámok is beálltak átéreztem a PureAcid (aggresszív wave) deszkám eredeti reklámvideóját.

https://www.youtube.com/watch?v=qjp2F_xTG0A

Összességében a DNY-i szél még a szokásosnál is pöffösebb, érdemes nagyobb deszkával és vitorlával kimenni, valahogy túlélni az első 5-600 m-t a partól, és utána indulhat a fun factorJ

 

ÉNY)

Eleve sok vizet tol a keleti medencébe, így a partközeli részek is hullámosak, a törés után sem lesz ez másként, csak kicsit nagyobbak, viszont a szél kint sokkal jobb. A kék csúszda felé közeledve a szélirány akár 90 fokot fordulhat is ilyen szélnél.

 

É)

Legjobb a parti rész, irtózatosan lehet tekerni a kb 3,5km-re lévő nagy sárga háztól egészen a szabadstrandig downwind, majd magasságnyerés a vízisi pálya felé, és vissza a kinti részen. Most csütörtökön életem legjobb kisvitorlás szörfözésén vagyok túl.

6,4-gyel indítottam, és 74literes Mantával, de sok vizet nyomott ide a szél, és nagyon hullámos lett, így cipőben nem tudtam megfelelően kontrollálni a deszkát (50 felett elkezdtem kiesni az első papucsból). Kijöttem szkeget cserélni (hullámokba jobb a szlalom szkeg, mint a speed), meg papucsot állítani. DE, gondoltam egyet, mi lenne ha összeraknám a 4.4-es NP Atlasomat, azzal idén 1x mentem, az viszont 2,5 órás örömmenet volt. Most sem okozott csalódás. Életembe nem mentem egybe 4,5 órát 4.4-es vitorlával, és közben egy percig sem kívántam nagyobbat. Irtó kényelmes volt, és irtó élmény. Ehhez persze az is hozzátartozik, hogy ezt 930 és 1400 között sikerült megtennem, még mielőtt szétesett volna a szél az erősödő eső hatására.

ÉK)

Ez a szél durva meglepetéseket tud tartogatni, és kicsit hasonlít a DNY-hoz annyiban, hogy forog, és pöffös tud lenni. Mondjuk, ha az északi szél fordul át hirtelen ÉK-re, akkor nagyokat lehet ugratni a törésnél.

Itt is lehet speedelni, de sokkal macerásabb a felkrajcolás.

 

Összességében az északias szelek esetén az az előnye, ha túlmegy a törésen az ember, hogy egyenletesebb a szél, a hullámok nem feltétlenül nehezek, ha a szél iránya valamelyest állandó, vagy még inkább jövő. Ha a szél gyengül, akkor gyorsan a part felé kell venni az irányt, mert hirtelen is elállhat, bár az északias szelek esetén még jellemző, hogy pár erősebb lökés jelzi a szél végét, a délies szél sokkal hamarabb elállhat.

 

Az útmutatót azzal a szándékkal írtam, hogy aki több minőségi időt szeretne tölteni a vízen, az megtehesse. Kérlek értékeljétek a leírtakat (akkor is ha hasznosnak találjátok, illetve akkor is ha nem),

Mahalo

Roland

Ui: akit privibe érdekli valami, az a nevemre kattintva láthatja az adatlapom és tud emailt küldeni.

Előzmény: vau1111 (31808)
pam-pi Creative Commons License 2 napja 0 0 31809

Hááááát nekem sem volt ez annyira sík! Nyék síkabb :) Plusz engem nagyon zavart az alacsony vízállás. Kétszer szakadt ki a szkegem! Pedig csak hátrafelé csúszásnál akadt le puhán így nem is nagyon értem, hogy szakadt ki az első csavarnál. Lehet a marásnál is leakadt csak nem vettem észre... Elég hülye egy megoldás ez az alulról csavarozás. Szerintem rakok a szkegbe egy alumínium betétet, hogy strapabíróbb legyen. A wave deszkám szkegje is szívatott úgy belerohadt a lemez felfogatásba, hogy nem bírtam kicsavarni, így kénytelen voltam nagydeszkával menni a hullámok között, ami nem is volt annyira kényelmetlen. Nekem nyári cipőben is nagyon fázott a lábam, szerintem Nyék kb. 5 fokkal melegebb. Amúgy kezdek egyre jobban meggyőződni arról, hogy itthoni viszonylatban Nyék lenne a legjobb freestyle-ra, itt fújnak a legkifújtabb szelek, és csoppok sem nagyon vannak. Csak egy hatalmas probléma van, hogy mostanában marha ritkán fúj a szél.... 

Előzmény: vau1111 (31808)
vau1111 Creative Commons License 2 napja 0 0 31808

:))

 

Az én képességeimnek, és az itthoni bármelyik spot chop-osságához képest ez nekem sima. Lehet hogy az emlékeim csalnak, de a fenyvesi Secret Spot, azaz Csalogány strand sem kevésbé chop-os általában.

Tény, Prasso freestyle corner (nem, nem kite corner :)) síkabb, és Marina Julia még síkabb a homokzátonyoktól 5 méterre. Bár az is lehet, hogy én lettem rutinosabb (csak szeretném...).

 

Lupával, Kéktóval sajnos már nem lehet hasonlítani, az biztos, hogy Gárdony óvoda még abban a szűrreális esetben is jóval hullámosabb (vagy csak összevisszább?), ha véletlenül egyenletesen fúj a szél. Prasso sima oldal beljebb menve hullámosabb az tuti.

 

Megpróbálok ezentúl kevésbé "radikálisan" fogalmazni, de ettől függetlenül ez freestyle víz a javából szerintem.

 

 

Előzmény: Blind Rider (31807)
Blind Rider Creative Commons License 2 napja 0 0 31807

Vau, könyörgöm, a síkvíz az Prassonisi flat oldal, ott is inkább a parttól az első 50-100 méter. Értem én hogy kicsi a vízállás most és kisebbek a chopok, de ne nevezzük már síkvíznek a déli parti körülményeket északi szélben, mert nem az :).

Előzmény: vau1111 (31804)
VargaÁki75 Creative Commons License 2 napja 0 0 31806

És esküszöm tucatjával ott repkedtek mellettem a fecskék, velem, felettem, keresztbe, hosszába, a vitorlába majdnem beleszálltak szél felöl, aztán fordultak, és karnyújtásnyira velem tartottak, szürreális élmény volt a hullámok között a szélben,

aztán valaki küldte, hogy tényleg itthon vannak még:

 

 

http://index.hu/tudomany/2017/09/22/ne_hagyjuk_sorsukra_a_fecskeket_mentsuk_meg_oket/

Előzmény: VargaÁki75 (31805)
VargaÁki75 Creative Commons License 3 napja 0 0 31805

Tegnap Fenyvesen kb. déltől fél négyig voltam vizen, 4-5 szörfös volt még, plusz a végén megjöttek a kite-osok. Ahogy néztem keleten nagy esők lehettek, szemben az északi parton is elhúzott egy-egy zápor. A homokzátonyon belül már oroszrulett a szörfözés közepes cuccal is, így nem kérdés, hogy bent kellett menni. Végre perfekt irány, nyugatias ÉNY-i, Alsóbéla és a nagyfenyvesi között szépen lehetett veretni. A bungalow park előtti társassal egy vonalban jöttek a legjobb hullámok. Bőven megérte az egy nap szabit.

 

5/4-es ruhában, cipőben, sapiban melegem is volt, pedig kb. 14 fokos volt a víz és a levegő. Érdekes nyár után ez a beöltözés, több érzékszerv kolártozva (talp, hallás), de ha az ember nem akar felfázni, vagy arcüreggyuszit kapni, akkor mégiscsak kell. Síelésnél -5-10 fokban és szélben is kitett az ember arca, ahhoz képest ez a hőmérséklet nem paraméter. A nyitot tenyerű kesztyű is jó találmány, április után most volt először újra rajtam.

 

Különféle jibe-okat gyakorolgatom, egész jól megy, próbálok sokféle módon beleszállni a fordulókba, és siklásban maradni végig.  Viszont a kisebb deszkás tack, a szembeszeles forduló az istennek nem akar összejönni, kb. húszból egyszer, sehogy nem bírok átpattani úgy a vitorla túloldalára, hogy visszanyerjem az egyensúlyom.

Előzmény: vau1111 (31804)
vau1111 Creative Commons License 3 napja 0 0 31804

2 nap megint egymás után :)

 

Sóstó.

 

Tegnap délután, 5 körüli érkezéssel és vízreszállással. Víz meglepően hideg de bírható, 4/3 hosszú ruha, 4.8 m2. Tökéletes volt sötétedésig. Egyenletes, kifújt, sík (nem "sík"!!) víz, freestyle gyakorlás. Négyen voltunk vizen, páran hazamentek korábban, de igazából szerintem nem hittek benne az emberek, vagy Fenyvesre mentek. A két nap közül ez volt a jobb! V.Peti adta a freestyle-hoz a style-t, én csak a "free" részhez adtam valamit...

 

Ma dél körüli érkezés, fél 1 körüli vízreszállás. Víz JÓVAL hidegebb, 6/5-ös téli ruha, cipő nélkül. Azt hittem, fázni fog a lábam, de egyáltalán nem volt gond. 4.2 m2 vitorla. A szél kezdetben túl nyugatias volt, furcsa volt az irány. Mindenesetre továbbra is freestyle gyakorlás, a sík vizen, bár ma jobban zavart a "hullámzás". Párszor benézegettem a nagyobb hullámok közé, de talán az irány miatt furcsa, nem elég rendezett és nem elég nagy hullámok voltak. De az is lehet, hogy az alacsony víz ezt is megeszi. 2 részletben voltam bennt, mire a második részletre bejutottam, a társaság nagyrésze hazament.

 

 

the crow Creative Commons License 5 napja 0 0 31803

Aznap elfújó déli, elég változó gyenge szél volt, de néha siklásra is alkalmas. Nem könnyű visszakreuzolni. Holló

Előzmény: qrzor (31802)
qrzor Creative Commons License 5 napja 0 0 31802

Erről tudtok valamit? http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/bkkb/aktualis/segitettek-a-balatoni-vizirendorok-6

 

... nagyon elfáradt.... , ... teljesen kimerült...

 

Nekem úgy rémlik, hogy aznap nem is volt igazán erős a szél, hanem inkább változó irányú és erejű. Lehet, hogy ez adott hamis biztonságérzetet néhány fürdővendégnek?

Előzmény: vau1111 (31800)
minerel Creative Commons License 5 napja 0 0 31801

+1: Esés következtében bumcsat kötélszakadás miatt úszás :-) (nem régi Naish cucc)

Tanulság, egy darab kötél plusszba ilyen dzsihádban nem árt :-)

Előzmény: vau1111 (31800)
vau1111 Creative Commons License 6 napja 0 0 31800

Kis ismeretterjesztés:

 

A legutóbbi DNY-iban elég sokan szenvedtek árboctörést (háromról biztosan tudok), soha nem árt felidézni a legjobb önmentési megoldásokat. Hozzáteszem, ha jól tudom mind a három esetben a vitorla teljesen szét lett szedve.

 

Árboc:

https://www.youtube.com/watch?v=LP4ryPnMVRU

 

szkeg, bár ez eléggé közismert:

https://www.youtube.com/watch?v=nqzoU-qKba0

 

bum, ez is elég ismert, de a modularitás érdekes:

https://www.youtube.com/watch?v=NBLZqDmCdDM

 

PJ, amihez hozzátenném, hogy a deszkakár megelőzésére megpróbálnám a trapézt is odakötni:

https://www.youtube.com/watch?v=uvd__DWh2l0

 

Plusz biztonsági megjegyzés:

Ha a deszkát különszeded, mindig kösd magadhoz előtte.

 

Dimpfelmoser Szörfmester Creative Commons License 6 napja 0 0 31799

Megtörtént a történelmi első szörfözés a Pilisszentiváni Slötyi tavon!!!

Előző hét Kedden, az-az 09.12-én páran leugrottunk, hogy kipipáljuk ezt a tételt is a szörfös bakancs listáról.

 

Sajnos a történetnek van egy árnyoldala is.

 

Én indulta elsőként és megközelítőleg 10-15 percet el is töltöttem a szörfön, mikor jelezték nekem társaim, hogy ki kell jönnöm. Mikor odanéztem láttam, hogy két rendőr áll mellettük.
Rövid beszélgetés után kiderült (az egyébként korrekt és teljesen rendes rendőröktől), hogy lakossági bejelentésre jöttek ki és mivel itt hivatalosan nem lehet szörfözni, meg kell hogy kérjenek rá, hogy jöjjek ki.

 

Nyilván nektek nem kell ecsetelnem, hogy milyen idő volt kedden, túl sok járókelő nem volt arra, kivéve 2-3 horgászt, akiktől illedelmesen próbáltunk megfelelő távolságot tartani... Ezzel azt hiszem meg is válaszoltam egy-két kérdést.

 

A rendőrök arra a kérésre sem tudtak érdemben válaszolni, hogy nyáron és az egyébként évtizedek óta ott fürdőző, kajakozó, korcsolyázó emberekkel mi a helyzet, egy jól úszó, mellényt viselő sportoló, miért érdemel különb bánásmódot.

 

Természetesen megtettük amit a rendőrök kértek és hangsúlyozom, hogy tényleg rendesek voltak, adtak is pár tippet, hogy mit tudunk esetleg tenni.

Sajnos ezzel a kis incidenssel sikerült a napot nullázni, mivel már túl későn értünk a dorogi Palatinus tóra, addigra már besötétedett.

 

 

Minden esetre akkor is szörföztünk, szerintem elsőként, de ha más információtok van efelől kérlek javítsatok ki. :)

 

Blind Rider Creative Commons License 2017.09.16 0 0 31798

Tegnapelőtt Szántód egészen elképesztően muzsikált, 4.7-es vitorla eleinte pont jó (bár a szél kissé forgott és pöffös is volt), a végére pedig kezdett nagyon sok lenni :). Befelé eszményi loop és shaka hullámok, kifelé pedig a fantázia szabott csak határt a manővereknek, még néhány switch freestyle manőverre is vetemedtem, pedig mostanában inkább a klasszikus vonalat élvezem.

 

Köszönjük dényugati szél, gyere még!

 

vau1111 Creative Commons License 2017.09.14 0 0 31797

Mai Gárdony hozta a DNY-i formát :) Bár szerintem túl sokat forgott a szél, és néha déliesebb volt a kelleténél. Ahogy mondták, 11-12 között nagyon brutálul fújt, így megérkezve 4.2-t raktam. Pár kör bennt meggyőzött, hogy ez az adott szélben nem ad elég erőt (jelentősen gyengült), így 4.8 fel. Na azzal tökéletes volt sokáig. Majd sok lett, nagyon. Ekkor újra képbe jött a 4.2, és jó lett. Viszont amikor a kicsire fújt, hirtelen brutálmód megnőttek a hullámok, kifejezetten nehéz lett freestyle-ozni, még akkor is, ha lassan a power move alapokat is tanulom.

Sokat kellett úszni, volt, hogy a cucc állva maradt vitorlával továbbsiklott. Az eslider katapult viszont lee oldalra dob el pár métert, még várni is kell a cuccra :)

V.Peti skopu-jai (én csak sikertelent láttam) néha brutál magasak. Rögtön az első olyan volt, hogy akaratlanul is kiáltottam egy húbazz-t.

Én valahol fél 7 tájékán jöttem ki, szinte nonstop 6 óra szörfözés után, nem kicsit vagyok hulla.

 

A vízen is látható volt, de a parton este beszélgetve is kiderült, hogy sokan még mindig nem hiszik el, hogy Gárdonyban rendes DNY-i előrejelzésre nem kell nagycucc, soha. Mondjuk én is majdnem beleestem a csapdába, reggel még gondolkoztam, hogy berakjam-e a szlalomot, de aztán meggyőztem magam, hogy az elmúlt 10 vagy mégtöbb év alatt egyszer sem kellett 5.3-nál nagyobb vitorla ilyenkor. Azért az 5.3-at pszichológiai okokból beraktam, de a 3.7-et is (ez majdnem kellett...).

Blind Rider Creative Commons License 2017.09.13 0 0 31796

sík = "sík" :)

Előzmény: vau1111 (31794)
Camberjack Creative Commons License 2017.09.13 0 0 31795
vau1111 Creative Commons License 2017.09.12 0 0 31794

A Balaton déli része alacsony vízállásnál szinte végig sík a marás és a part között. Ez persze azt is jelenti, hogy a víz nagyon alacsony, vigyázni kell.

 

A mai szél megér egy misét.

Reggel felkelve... az előrejelzéseket megnézve... nem nagyon bizakodtam. De ha már szabit kértem ki, lementem, Gárdonyba, mert ha már szlalom az esélyes, abból 31-es a kis szkegem, és annyira nem szeretném lecsiszolni.

 

Kb. délig semmi. Azaz dumaparti, beszélgetés a parton.

 

Aztán elkezdett fújni, 7.0 be.

És megállapítottam, hogy mindennél van lejjebb. Sőt, annál is. Méginkább. Talán életem legszarabb szele fogadott, szlalommal is használhatatlan. Lukas, rángatós valami, az alapban 9+ m2-ek is álltak, a ráfújásokban a 4.8 is elindult volna 1 másodpercre. Káromkodás, szenvedés, fáradás, ki.

 

Aztán szerencsére jött a második etap, nekem kb. du. 2-től. A szélmérő adatiaból ez semennyire sem látszik, de a szél minősége megváltozott. Végre szörfözni lehetett, szlalommal gyakorlatilag nonstop. Kezdetben a nagy szkeggel voltam bennt (42), de mivel a cucc nagyon rodeós volt, és a sípcsont melletti izom túlzott munkát kapott, kijöttem cserélni a 31-es szkegre. A kis szkeg sokkal jobb, nem borít, stabilabb a vizen, és csodák csodája, ugyanúgy kreuz-olt. Ja, és nem ért le partközelben :)

Kicsit meccseltünk pár másik szlalomossal, azaz ők meccseltek egymással, és meg beálltam. Kifejezetten fárasztó folyamatosan határon menni.

Előzmény: ibp7au (31793)
ibp7au Creative Commons License 2017.09.12 0 0 31793

Hello Vau,

 

hol van Soston sik viz? milyen hosszu kb es milyen mely?

Előzmény: vau1111 (31789)
Roland MB Creative Commons License 2017.09.11 0 0 31792

Csakis Sóstó:)

 

Aki szeretne deltát próbálni, az a vízben állítson meg, úgy, hogy mutat egy nagy deltát (háromszög), de szigorúan 10 után, és lehetőség szerint 11 előtt, amikor már kiszörföztem magam, és lenyugodtam de még nem kell mennem.

 

Ha fúj a szél, ezzel a cuccal leszek, csak kék bukóval, bár Nagy "Surfstation" Berci ugrását nem tudom garantálni, hogy megismétlődik:)

Előzmény: vau1111 (31791)
vau1111 Creative Commons License 2017.09.11 0 0 31791

Miután sikerül felkelnem :) Ez reálisan 9-10 körül lesz...

 

Más:

Hirtelen ránéztem a PWA honlapjára, szlalom verseny van Dániában, de a mai futamok egyelőre tengeri növények miatt nem nagyon mennek. Számomra érthetetlen, pont egy ennyire technikai jellegű versenyszámban, ahol minden versenyzőnek van vagy tíz szkegje, talán 1-2 centis lépésekben (esetleg többféle típus is), és nem képesek egy sima weed szkeget (vagy a korábban említett deltát) magukkal hordani? Ha fúj a szél, simán vinni kéne a versenyeket tovább, akinek meg nincs szkegje, az így járt. Legközelebb lesz... Gondolom egy ilyen helyen a helyi szörfbolt konténernyi weed szkeget is tart raktáron.

Előzmény: Kirali12 (31790)
Kirali12 Creative Commons License 2017.09.11 0 0 31790

Szerintem en reggel még ránézek az elörejelésre meg a webcamekre aztán spontán döntök.

Te mikor érsz le? 

Előzmény: vau1111 (31789)
vau1111 Creative Commons License 2017.09.11 0 0 31789

Persze hogy leszünk páran. Én eddig nem is gondolkodtam Gárdonyban, Sóstó annyival jobb volt az utóbbi időben. Plusz a balatoni síkvíz is elég csábító. A guru tényleg Gárdonyra írja a sokkal többet, a met.hu délig még szépen írja a Balatont is. Sóstónál nem árt a rövid szkeg.

Előzmény: Kirali12 (31788)
Kirali12 Creative Commons License 2017.09.11 0 0 31788

Holnapra tervez valki valamit?

 

En nagyon hezitálok, hogy Sóstó vagy Gárdony. Mert ugyan Gárdonyba írják a jobbat, de ugye az mindig elég "fos".

the crow Creative Commons License 2017.09.10 0 0 31787

Amivel próbáltam az egy sima deeptuttle boxos deszka. A foil Mantafoils hibrid Freeride (nálunk kapható illetve rendelhető). Tényleg a legjobb hasonlat az érzésre a repülő szőnyeg, azzal a kitétellel, hogy az óvatlan mozdulatok hatására meglepően nagyot lehet zakózni. Igazi adrenalinbomba, legalábbis ennyire nem paráztam szörfön már évek óta sehol. Amire rájöttem, hogy nem szabad erőltetni az azonnali emelkedést, jobb ha az a rész stabil amikor már épp hogy éri a deszka alja a vizet. Innen két pumpálás és olyan érzés mint amikor felszáll a repülő. Amikor meg fent vagyok akkor csak óvatosan kis mozdulatokkal, tényleg vigyázzállásban kell menni, nekem ilyenkor előrébb kell terhelni, az állás a jégszörfre is hasonlít. És még egy izgalmas rész a lassulás, azaz a vízre érés, mert eléggé megfog. Holló

Előzmény: Blind Rider (31785)
minerel Creative Commons License 2017.09.10 0 0 31786

OFF.

 

Most a kínai kite vb-n mindenki folilossal tolja :-)

Tegnap Zamárdinál egy kisvitorlással repült valaki.

ON.

Előzmény: Blind Rider (31785)
Blind Rider Creative Commons License 2017.09.09 0 0 31785

Én egyelőre csak kite-al hydrofoilozok, eddig 4-5 normális session van mögöttem (tehát eggyel vagyok kb. előrébb a full kezdőnél :), és elég rögös a kezdés - gondolom windsurffel se könnyebb :). A terhelést nagyon szokni kell, teljesen fölötte kell maradni, első lábat terhelni, nem szabad hátradőlni, hátsó lábat / sarkat terhelni, mert kiugrik alólad. Nagyon cifra esések voltak az első 1-2 alkalommal, most már azért egész hosszú meneteim vannak. 

 

Nekem az érzés elképesztően tetszik. Külső szemlélőként unalmasnak tűnhet vigyázállásban lebegve szeletelni, de ahogy elhagyod a vízfelszínt és tök csendben repülsz, mint egy varázsszőnyegen, és nagyon finom súlypontáthelyezésekkel variálod a repülés magasságát, az állati. Az esés persze fáj, 1 méteres mast + testmagasságról csapódik a fejed a vízbe - nekem ez 3 méter :D, de tanuláshoz a bukó + mentőmellény úgyis erősen ajánlott. 

 

Milyen deszkával mész? Deeptuttle a finbox? Én kipróbálnám mindenképp, ha valamikor össze tudjuk hozni, mert a windfoilozás is nagyon érdekel.

 

A legjobb az egészben, hogy pl. kiteal kb. 6-7 csomós széltől lehet menni, ha jó a technikád. Az 10-12 km/h szél!! Ez a legzseniálisabb az egészben, hogy nem kell bosszankodva várni a frontot meg a 20-25 csomós szelet a 4.7-el meg a wave deszkával, hanem szinte bármelyik nap tudsz menni! Aztán ha jön a hidegfront, elő a kiscuccal meg a normál deszkával, de addig sem unatkozik az ember.  

Előzmény: the crow (31783)
Camberjack Creative Commons License 2017.09.09 0 0 31784

 

Rákosi életképek

Előzmény: the crow (31783)
the crow Creative Commons License 2017.09.09 0 0 31783

Ma megvolt a hyrofoil proba. A szel hatareset volt, 6.3-mal mentem, 7.5-8.0val lehetett neha siklani. A 2-3 ora alatt sokszor "felszalltam", de ez meg nem stabil siklas. Sok volt a slajder, es ijeszto a magassag is. Trapezt nem mertem akasztani. Ha valaki tesztelni szeretne, csak szoljon. Hollo

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!