Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

cloaked 2014.04.16 16:52:57 Creative Commons License 98791

„hiszen az ízt aztán majd úgyis később viszik bele, az érlelésnél, több-kevesebb sikerrel.”

 

Ezeket nem azért érlelik, mert anélkül nincs ízük, hanem mert nyersen nem túl finomak. Az egyetlen olyan szesz, aminek tényleg nincs íze, az a vodka, és azt pont ezért eszébe sem jutott érlelni se a lengyeleknek, se az oroszoknak... „nincs íze? fasza, igyuk!” Az érlelés hagyományosan olyan párlatoknál terjedt el, amiknek csak szerették volna, hogy ne legyen íze.

 

A valódi összefüggés legfeljebb az, hogy nádmelaszból és egyes gabonákból (árpamaláta, rozs) sokkal könnyebb erős ízeket kipárolni, mint gyümölcsből, ezért ezeknél nem kell kisüsttel bűvészkedni. 15 év érlelés után se lehet összetéveszteni egy rumot egy whiskyvel (már feltéve, hogy az ember mindkettőt ismeri...), sőt, ha úgy főzték, kimondottan erős és telt az alapjelleg.

 

Gabonaszesznek pedig alapesetben a gabonából készült finomszeszt nevezik, nem a gabonapárlatot. Főleg a (gabona-) finomszesz és a gabonapárlat összetévesztéséből fakad „az ízetlen szeszt érlelik” mítosza. „A vodkának nincs íze, a whiskyt érlelik, mindkettő gabona, akkor a whisky íze a hordótól van, világos.” Teljesen logikus, csak nem igaz.

Előzmény: szilvakukc (98785)
Feriba51 2014.04.16 15:54:49 © 98790

"Hova lesz ez a víz? Tornyosnál visszacsorog az üstbe, de a thumperesnél más lehetőség nincs, a thumperben kell maradnia."

 

Ez nagyon jó kérdés.!!! Fizikailag megalapozott.

Én látok benne fantáziát, és ha elfogadjuk, hogy a thumper a második lépcső szerepét tölti be, akkor nem lehet ott olyan nagy aromaveszteség.

Na de hol a "moslék" a második lépcsőből?????:-)))

Jó nedűt!

Előzmény: barkócza (98761)
rézműves1 2014.04.16 15:33:27 © 98789

...azt nem is mondtam, hogy ennek a "lakosság" részére tervezett Labanc-típusú főzőnek másfél milla volt az ára...gyorsan meg is kérdeztem, hogy ezt mindig lehet-e majd kapni, mert kettőt vennék:):):)...

Előzmény: rézműves1 (98787)
rézműves1 2014.04.16 14:40:16 © 98788

...ez még lemaradt és nekünk ez is lényeges, keverővel egyenletesebben melegszik és egy kicsit gyorsabb is a felfűtés...

Előzmény: Mcc69 (98771)
rézműves1 2014.04.16 14:34:01 © 98787

...ezt az előbb nem vettem észre...

 

                                                          "ami érdekelne, hogy:

                                                          - ha duplafalú, miért kell keverő,

                                                          - "gyári" a főző,

                                                          - teteje, hogy lesz?"

 

...tudod olyan ez, mint a kávézás, van amikor nem a kávé a fontos, hanem a kavarás...

...a főzőt búcsúban lőttem (5-pálcán volt) DDD...

 

...de viccet félretéve...

...vagy 3-éve a Városligetben, a Szeptember-feszten, azt hiszem a Ruszkaiék kiállítottak egy 100-literes házifőzőt...érdeklődve nézegettem, (egymenetes, tiszta saválló cucc) vízfűtéses, keverős volt...pont a hűtőbordás, hajtóműves motort nézegettem, amikor odajött egy fazon, aki állítólag tervezte...és akkor én is megkérdeztem tőle, hogy ha dupla falú, akkor minek a kavaró bele, pláne ilyen kis méretnél...erre azt mondta, hogy higgyem el, hogy cefrefőzéskor még ilyen kis egységnél is hasznos a keverő...

...azóta már én is tudom, mert a "lakótelepi 20-as" omnál (hiába volt dupla) észrevettem, hogy vannak cefrék, amik képesek az üstben összeállni...ugyan nem ég le, de ha van keverő, akkor azért másképp megy a főzés is...

...arról nem is szólva, hogy sok új főzdében jártam már, de a labanc-típusúban mindben van keverő, a hagyományos kisüsti főzdékben pedig a cefrefőző üstökben...

 

...teteje a "szoknyának" lesz, vagyis inkább egy keskeny körbefutó perem, mert ezt egyszerűen csak fölülről ráengedem a főzőre a füléig és ez a perem gátolja meg, hogy a még hasznos hő ne szökjön meg olyan gyorsan, még az oldalát is melegítse egy kicsit...

Előzmény: Mcc69 (98771)
szilvakukc 2014.04.16 13:57:00 © 98786

Pontosan annyit tegyél, hogy legyen 3:DD

Előzmény: fefe1971 (98764)
szilvakukc 2014.04.16 13:54:51 © 98785

A kisüsti főzés, és a thumper használata közti különbség, kábé olyasmi, mint a hapsik, és a csajok klotyózása közt:

Mi ugye, előre meg kell tervezzük mit szeretnénk, a csajok meg csak leülnek, oszt gyün, ami gyün.:DD

 

Ez a szerkentyű, tuldonképp az egylépcsős őse, egy töményítő cucc, ami azt dúsítja, ami a legkönnyebben átmegy, azaz az etilalkoholt. Ez gabonaszesznél bőven elég, hiszen az ízt aztán majd úgyis később viszik bele, az érlelésnél, több-kevesebb sikerrel.   Az egylépcsős cuccban lévő tányérok viszont sokkal szabadabban párologtatnak, így aromákban gazdagabb anyag megy tovább. Gyümölcstermelő vidékeken ez a lényeg, ezért is nem terjedt el. Ráadásul, a gabona keményítőjéből nyert cukor 70%-a átalakítható alkohollá, úgyhogy nem nagyon számít a veszteség, míg gyümölcs esetén ez csak 10%, ott azért lényeges.  

Előzmény: Mcc69 (98775)
nebamun 2014.04.16 13:52:32 © 98784

Biztosan nem. 8-as pH-jú sütőtökbe (40kg) beleborítottam kb. 2 kg borkősavat és citromsavat, 3,5-ig sikerült levinni. Ahogy fórumtárs írta: az elején gyorsan csökken, de aztán 4,5-4-től alig lehet lejjebb vinni.

Előzmény: fefe1971 (98777)
beller1 2014.04.16 13:52:01 © 98783

Emelem kalpagom:))))))  Tökéletesen pontosan fogalmaztál. Mondanám, hogy sok pálinkát Neked, de mint Hofi óta tudjuk a lé elveszi a tudatot:)

Előzmény: barkócza (98782)
barkócza 2014.04.16 13:47:50 © 98782

Biztosan nem. A pH ugyanis egy logaritmikus skála. Azaz 1 pH csökkenésnél tízszeresére nő a hidrogénion koncentráció, nem mindegy, hogy honnan indulsz. Ha pH4-ről akarsz pH3-ra menni, akkor legalább 10-szer annyi sav kell, mintha pH5-ről akarnál pH4-re menni. (Az oldat pufferkapacitása persze felborítja a dolgot.)

Előzmény: fefe1971 (98777)
barkócza 2014.04.16 13:38:15 © 98781

"ha valaki ki akarja próbálni szívesen segítek"

 

Bocs, ne vedd sértésnek a bizalmatlanságot, de pont ez a probléma. Ez tényleg egy segítség topik, ezért szeretnénk, ha csak jól átgondolt és jól alátámasztott információk jelennének meg. Ehhez viszont konkrét adatok kellenének. Milyen cefréből mennyi jön le, hány százalékos a lejövő anyag, stb. Körül kell alaposan járni.

Előzmény: Mcc69 (98779)
Mcc69 2014.04.16 13:33:03 © 98780

Amennyire én tudom az egylépcsős főzésnek több fajtája is létezik.

 

Előzmény: rézműves1 (98778)
Mcc69 2014.04.16 13:22:48 © 98779

Eszem ágában sincs cukrozni, saját célra főzőm, nem másért.

Azt írod: "ezért lesz iható a pálinkád", de az agyoncukrozott pálinka szerintem nem iható.

De figyelj csak, nem akarlak rábeszélni a dologra és nem szeretném az igazamat bizonygatni, egyetlen gondolatom van amiért idejöttem az pedig az, ha valaki ki akarja próbálni szívesen segítek.

Bár érteni nem értek hozzá, de tapasztalatom már van.

Előzmény: barkócza (98776)
rézműves1 2014.04.16 13:19:10 © 98778

...ne értsd félre, senki nem akar lebeszélni a használatáról, de ne csapd be magadat, a duplázó, vagy thumper nem a kisüsti gyümölcspálinkához való...

...gondolj csak bele, ha tényleg ilyen egyszerűen lehetne egy menetben, jó minőségű pálinkát csinálni, akkor a nagy főzdék miért nem ezt használják a több 10-millás cuccok helyett...azok sem ellenségei a pénztárcájuknak, sőt...a válasz egyszerű, mert nem erre való...és nem azért, mert a magyar ember nem annyira "spórolós" mint a többiek...biztos lehetsz benne, hogy ha ezzel is ugyanolyat lehetne főzni, már itt is régóta használnák, hiszen 1801-óta létezik...de kukoricából, meg egyéb gabonákból (ahol nincs elég gyümölcs) evvel gazdaságosabb nagy mennyiséget előállítani...

Előzmény: Mcc69 (98775)
fefe1971 2014.04.16 13:02:59 © 98777

Ezt találtam:

 

"100kg cefre 1 PH értékkel való csökkentéséhez kb. 40g citromsav szükséges"

 


Ez jó lehet???

Előzmény: In Lak'ech (98765)
barkócza 2014.04.16 12:02:49 © 98776

Leírom, hogy mit gondolok. Agyoncukrozott, nagy alkoholtartalmú cefréket főzöl, így is csak a harmadát-negyedét nyered ki az alkoholtartalomnak, ezért rövidül le a főzés ideje, és ezért lesz iható a pálinkád. A thumper ebben nem játszik lényeges szerepet.

 

Lehet, hogy nem így van. Hagyom magam meggyőzni, de csak konkrét tényekkel, számokkal.

Előzmény: Mcc69 (98775)
Mcc69 2014.04.16 11:03:07 © 98775

Birskörte készült kisüsti és thumper-es módon is. Szerintem mindkettő jó lett.

Nem tudnám megkülönböztetni őket. Nagyon kezdőnek érzem magam 3 év tapasztalatával, de

most azt mondanám, hogy ha a gyümölcs jó, nem rontom el a cefrézést és a főzést, akkor mindegy, hogy kisüsti vagy thumper.

Viszont a thumper sokkal gazdaságosabb. Esküszöm senkit nem akarok rábeszélni.

Kérlek írd le, miért marad az aroma az üstben?

Azt még érteném ha azt mondod a thumperben marad, de azt már kóstoltam olyan mint a víz, se íze, se bűze.

 

 

Előzmény: szilvakukc (98772)
szilvakukc 2014.04.16 10:19:21 © 98774

Hát tudod, kedves Mester, nem vitatom, hogy igazad van. De ez olyan mint a nő. Lehet értékes, lehet ügyes, lehet hasznos. De, ha szarul néz ki, nehezen talál gazdára. Ha el akarom adni az autómat, a tyúkszarhegyeket má csak lemosom róla.:))

Előzmény: snapszmester (98684)
barkócza 2014.04.16 10:06:28 © 98773

Konkrét dolgot mondjál. 50 liter cukormentes körte cefréből mennyi 50%-os pálinkád lesz ezzel a módszerrel? Hány fokos a nyers pálinka higítás előtt? (Mondjuk, tól-ig határokkal.) Vagy ha csak cukros cefréd van, mennyi cukrot raksz bele?

Előzmény: Mcc69 (98769)
szilvakukc 2014.04.16 10:03:44 © 98772

Ha ennyire hangoztatod a minőséget, miért használsz thumpert? Az egyszerűen nem erre való. Sosem fogsz vele kiváló pálinkát főzni. Barkóczának igaza van! Az aromák nagy része benne marad a cefrében. Arról nem beszélve, hogy nem egyenes arányos, hogy a minőség a mennyiség rovására menjen. 

Előzmény: Mcc69 (98769)
Mcc69 2014.04.16 10:01:32 © 98771

Nagyon szép!

 

ami érdekelne, hogy:

- ha duplafalú, miért kell keverő,

- "gyári" a főző,

- teteje, hogy lesz?

Előzmény: rézműves1 (98770)
rézműves1 2014.04.16 09:48:52 © 98770

...én az energia hatékonyságot, ilyen "egyszerű" módszerrel próbálom biztosítani, mert mióta nem panelban főzök, bizony számít a drága PB-palack...de mivel ez a "szoknya", vagy üstpalást, már ott is nagyon jól bevált, azt hiszem itt is hatékonyan csökkenti majd a gázfogyasztást...

 

......majdnem olyan lesz, mint a "csicsa" főzdékben...

 

...dupla falú olajos és benne keverő...a szoknya 0.8-as tükrös RM lemez, majd teteje is lesz...

...tudom, hogy sima vaslemez is jó lett volna, de a látványtól meg jobb lesz a

"vizeletem" DDD...

 

                                                             ...

Mcc69 2014.04.16 09:39:36 © 98769

Te is tudod, hogy függ a gyümölcstől, cukortól (mint tudjuk nincs benne), a vágásoktól stb.

Általános értéket mondok, ritkán jön le 10%, a birs például az 5%-ot is alig éri el.

Mint írtam nekem ez a hobbim, minőség nagyon fontos, a mennyiség nem szempont.

Előzmény: barkócza (98767)
Mcc69 2014.04.16 09:33:59 © 98768

Kénsav a Shell-től. Kábé, 2 deci.

(na most majd kapok a fejemre...)

Előzmény: fefe1971 (98764)
barkócza 2014.04.16 09:31:24 © 98767

Jó, de mennyi pálinkád jön ki 50 liter cefréből?

Előzmény: Mcc69 (98766)
Mcc69 2014.04.16 09:30:09 © 98766

Valami hibádzik. Nem tudom megmondani hova lesz a keresett víz.

Ha a 60 literes főzőmbe <=50 liter cefrét teszek, a thumperbe pedig 2 liter szűrt cefrelét, akkor működik a dolog. A thumperben zajló eseményekről nem tudok mit mondani, mert nem átlátszó, de a végeredményt ismerem: kb. 2 liter alkohol nélküli lé marad.

A pálinkámról biztos lehet vitatkozni, magam sem vagyok mindegyikkel elégedett.

Eddig a birs nyert egy aranyat, a fekete szeder ezüstöt, a körtém "futottak még".

Előzmény: barkócza (98761)
In Lak'ech 2014.04.16 09:29:24 © 98765

Hát ami a citromsavat illeti, abból 3-4 talicskával. A citromsav ugyanis nem a legtökéletesebb megoldás. Nagyon gyengén tud hatni a ph-ra.

Előzmény: fefe1971 (98764)
fefe1971 2014.04.16 09:26:55 © 98764

Sziasztok,

Létezik, hogy szamócának 8 a Ph-ja? Kicsit megbolondult a picióccó kínai "mérőműszerem" 8-9,2 közt mutatott... 100kg-ba mennyi citromsavat tegyek?

F

Mcc69 2014.04.16 09:09:43 © 98763

Szűrt cefrelé a thumperbe?

Előzmény: körte51 (98759)
rézműves1 2014.04.16 08:57:45 © 98762

...mivel ahogy írod is "hátránya" az aromaveszteség, ezért nem használták eddig Magyar területen, mert itt szinte kizárólag érett gyümölcsből készül a pálinka...és itt bizony nagyon fontos a jó íz, amit az aromák biztosítanak...

...ellenben a kubaiak a rumnál, az amcsik a whiskynél, az oroszok pedig a vodkánál már a XIX. század eleje óta használják...ezek főzésénél nem az aroma, hanem az energiahatékonyság a fontos...ők a jó ízt másképpen (érlelés) érik el...

 

...a másik fórumon, három éve Kormoss írta nekem róla ezt a definíciót...

 

"Namost... a thumper rektifikáló. Edward Adam találmánya, azt hiszem ha valamire illik az a mondás, hogy "egyszerű, de nagyszerű" akkor az a thumper. Minden egyes thumper egy desztillációnak felel meg, tehát két thumper esetén az három főzés (az első az üst). Fűteni csak az üstöt kell, az onnan kiinduló pára ejut a thumperbe, ahol a benne lévő folyadékban (víz, elő- vagy utópárlat) kicsapódik. A forró pára viszont eközben melegíti a thumpert, aminek a hatására a benne lévő folyadékból újra elkezd párologni a szesz, és úgy halad tovább... egy másik thumperba, ahol ugyanez megismétlődik, vagy a kondenzátor felé. Ezért kell szigetelni, hogy a thumper melegítése minnél jobb legyen, és hőt amit az üst felől kap, minnél hatásosabban tartsuk benne. A deflegmáció mellékes, két thumper esetén jóval 80-85%-os kicsurgó szesz.

 

A tetejének mindenképp célszerű leszedhetőnek lenni.

 

Érdekes dolog, hogy Magyarországon a thumper teljesen ismeretlen. A magyarok mindig is inkább pálinkások voltak, nem igazán foglalkoztak semmi mással, megelégedtek azzal, ami volt. Viszont az ukránoknál, oroszoknál, amerikaiaknál, stb. minden otthoni főző elengedhetetlen tartozéka. Én sem hallottam róla, amíg öreg-muslica nem beszélt róla."

 

...azt hiszem ez elég jól leírja a lényeget...

Előzmény: ROBI876 (98751)