Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

kupeci másfél órája Creative Commons License 103559

Szia Wasser,én is ültettem vagy 10 tövet de még elég szerencsétlenek.

Előzmény: Wassernyolcas (103549)
sogi01 két órája Creative Commons License 103558

                                                   vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

Előzmény: sogi01 (103529)
Tucso69 10 órája Creative Commons License 103557

Akarsz róla beszélni? :-)

Mert érdekel milyen a tűztövis-pálinka! 

Előzmény: Babar66 (103550)
etilalkohol 10 órája Creative Commons License 103556

Tűztövisem is van... hogy cefrézted és a 'mérgező' magot mikor és hogyan vetted ki, már ha kivetted? Csak akkor ugrok neki ha iható lett a párlat:)

Előzmény: Babar66 (103550)
etilalkohol 10 órája Creative Commons License 103555

Leírhatnád, hogy milyen arányban kevered bele a homoktövist és a mézet ha nem titkos:)

Előzmény: Wassernyolcas (103549)
etilalkohol 10 órája Creative Commons License 103554

Fagyóba megy a gyerekeknek és teának is... Engem is a pálinkája érdekelne, utána megágyaznám homoktövissel is :)

Előzmény: zsorsz (103533)
etilalkohol 10 órája Creative Commons License 103553

Van ilyen száram, kipróbálom... a másik propelleres típust szoktam használni.

Előzmény: zsorsz (103532)
Babar66 10 órája Creative Commons License 103552

Én praktikus okokból úgy csinálom, hogy fóliát terítek a fa alá, aztán jó erős rázás és ami lejött az cefrézhető, mert elég érett. 

(Persze, 1,5 - 2% napfényt mindenhez teszek, így a szilvához is, de eddig nem volt okom panaszra sem mennyiségileg, sem minőségileg.)

Előzmény: lyuko (103545)
firekiller 10 órája Creative Commons License 103551

Alkoholos mézes elixír készítéséről írnál?? 

Ha pálinkát használsz hozzá akkor nem is OFF :)

Előzmény: Wassernyolcas (103549)
Babar66 11 órája Creative Commons License 103550

De, ha elég sok van neki, hát csak csináljon belőle "párlatot"!

Csak aztán majd küldjön is kóstolót, mert homoktövis páleszt még nem kóstoltam, csak tűztövist. (Az sem volt egyszerű munka...)

Előzmény: Wassernyolcas (103549)
Wassernyolcas 11 órája Creative Commons License 103549

Szia! Wasser a homoktövis sok-sok jótékony gyógyhatására gondolt, amikor arra célzott, hogy meggondolandó becefrézni. Minden egyéb vadontermő gyümölcsöt magasan ver a homoktövis e tekintetben. Én a homoktövisből évek óta alkoholos, alkoholos-mézes extraktumot (elixírt), szárítmányt készítek. Kiváló influenza ellen, megelőzésre.

http://www.itthonrol-otthonra.hu/homoktovis/

Előzmény: kupeci (103534)
Tucso69 12 órája Creative Commons License 103548

Oké, beidézted ezt, de mit akarsz mondani?

Előzmény: bezzeg Jani (103514)
Tan-csi 12 órája Creative Commons License 103547

Én fáradt motorolajat használok egy ideje, és semmi füstölés nincs és nem is volt.

Lassabban adja át a hőt, de semmi füst.

Előzmény: Kettétört nyíl (103539)
zsorsz 12 órája Creative Commons License 103546

Le a szorgos kezekkel!.....szamurájkarddal.

Előzmény: lyuko (103545)
lyuko 15 órája Creative Commons License 103545

Az a baj, hogy a konzervgyárak olyan érettségben vásárolják amikor kívül kék, de belül zöld. 2013-ban is úgy jártam, hogy meghagytam olyan egy tonnát -tíz tizenkét fát - szedetlenül, gondoltam ha a fele megmarad az már jó. Aztán mikor két hét múlva le akartam szedni szorgos kezek akkorra már leszedték az utolsó szemig...

Most becefréztem zölden... ez se jobb...

Előzmény: snapszmester (103535)
szilvakukc 16 órája Creative Commons License 103544

1.: Elég.

2.: Ha megmondod, milyen vastag a lemez, milyen gyakran főzöl benne, milyen intenzitással, milyen anyagot, mivel tüzelsz, megmondjuk pontosan, mikor fog kilyukadni.:DD

3.:Végülis jó. 

Előzmény: Jozso27 (103541)
szilvakukc 16 órája Creative Commons License 103543

Bármilyen olaj megteszi, mivel semmilyen olaj nem füstöl 80 fokon. Hogy milyen szennyeződés okozza eztetet, azt mi innen nem tudjuk megállapítani, csak Te, vagy akitől szerezted. Most akkor, mi is van benne??))

Előzmény: Kettétört nyíl (103539)
obsitos3 17 órája Creative Commons License 103542

Akkor az az olaj nem tiszta. Motorolajat hanyagold,a hőközlő olajba honnan került víz?Én próbaképpen melegítettem már 160 fok fölé is,nekem nem füstölt,ez is radiátorból lett kiöntve.

Előzmény: Kettétört nyíl (103540)
Jozso27 17 órája Creative Commons License 103541

Sziasztok.

Ismét itt :D

Kérdésem a következő lenne :)

Egy 50-60L-es fazékhoz elég egy 10l-es réz bogrács sisaknak?

A fazék alját megerősitsem plusz egy lemezzel, vagy nem fog kilyukadni?

És Üvegcső jó a réz spirál cső helyet? 

Előre is köszönöm a válaszokat :)

Kettétört nyíl 18 órája Creative Commons License 103540

A hőfokot külön lábasba melegített olajnál mértem, hogy mégis mikor kezd el füstölni.

80 foknál már jelentősen kezdi.

Előzmény: Kettétört nyíl (103539)
Kettétört nyíl 18 órája Creative Commons License 103539

Dupla falú főzőm olajjal töltöttem fel, de az már 80-90 fokon erősen füstöl. Hagytam, hogy a víztől kikortyogja magát, ez meg is szűnt, viszont  füstöl, okádja a fehér füstöt.

 

Az olaj leginkább elektromos olajradiátorból kinyert illetve új motorolaj.

 

Korábban rákeresve többen azt írtátok, hogy bármilyen olaj megteszi. Most akkor hogy is van ez?

szilvakukc 18 órája Creative Commons License 103538

Az ecetesedés sosem normális, és semmi köze ahhoz, hogy hogyan mostad, mit vágtál ki a gyümölcsből, hanem levegőt kapott, és az ecetbacik elszaporodtak. Most már hiába savaznád, főzd le. 

Előzmény: furtongy (103536)
schankox 19 órája Creative Commons License 103537

Szerintem nem rontottál el semmit. Én is így csinálom, a következő eltérésekkel:

- nem mosom, mert egyenesen a fáról szedem

- nem savazok

- a kezdődő erjedés, ha nincs látható jele, nálam nem akadály (de azért a penészes darabok mennek a kukába)

- kozmaolaj leválasztás egy papírszalvétával megy.

 

A füge pálinkáról azt tudom mondani, hogy íze semmi máshoz nem hasonlítható. Az alkohol mellett egy olyan íz van jelen, ami a füge gyümölcs szárhoz közeli zöldesebb részére emlékeztet. Én "poros" illatot nem érzek rajta.

Szerintem különleges, de azért egy kajszi vagy birs ízéhez és különösen illatához nem ér fel (legalábbis az enyém nem). Bár közvetlen környezetemben is van olyan, aki inkább ennek ellentétét vallja.

Amit még érdemes tudni, hogy az idő előre haladtával sokkal harmonikusabbá válik. Néhány hónapos vagy egy éves pihentetés biztosan jót tesz neki!

Előzmény: Érdi_bőtermő (103526)
furtongy 19 órája Creative Commons License 103536

sziasztok,

ecetesedés témához: egy 60l-es hordóban kb. 25l őszibarack cefre van, ami kezed eléggé ecetes szagú lenni.

Előtte kb. ugyanennyi sárgabarack/szilva vegyes cefre volt benne, ami már ki lett főzve.

(Az nem volt ecetes szagú)

A hordó tisztavízzel  ki lett mosva, mielőtt az őszibarackot beletettem, mostam, magoztam, a rossz részeket kivágtam késsel belőle, Szerintem elég érett is volt az anyag.

Kb. fél kg. cukrot tettem bele egy nappal

Sajnálnám, ha ki kéne önteni. Ez normális? Mit lehet tenni?

Főzzem ki gyorsan, vagy savazzam? Olvastam, hogy borkősav kell ecetesedés ellen.

Vagy az csak preventív jelleggel alkalmazható?

Köszi előre is a tanácsokat.

üdv,

fgy

 

 

snapszmester 20 órája Creative Commons License 103535

 Szilva nem utóéro, éretten szedve ad jó pálinkát. Az ecet ha csak egy hórdora korlátozódik, fertőzés. Alapos takarítás hipoval.

Előzmény: lyuko (103531)
kupeci 23 órája Creative Commons License 103534

Szerintem Wasser arra gondol hogy szedni nehéz mert sok a tüske, és nagyon apró a bogyó. Ha nem így lenne kijavít!:)

Előzmény: etilalkohol (103530)
zsorsz 24 órája Creative Commons License 103533

Patent dobozban irány a mélyhűtő,heti adagokat hűtőbe(kb 1 maréknyi)napi 5-10 szem és nyista nátha(lassan aktuális,jön az ősz).Régóta tapasztalatból tudom.Egyébként érdekel  milyen lehet a pálinkája.

Előzmény: etilalkohol (103530)
zsorsz 24 órája Creative Commons License 103532

Iszonyat munka lenne leszedni,szerintem a festékkeverő szár kiszedihttp://www.argep.hu/popup.asp?pid=249779326&pnr=10001&foto=1 ahol a függőleges ív hegyesszögben csatl. az alsó karikához.

Előzmény: etilalkohol (103489)
lyuko 24 órája Creative Commons License 103531

Sziasztok!

 

Megecetesedett a szilva cefrém!

Nem tegnap kezdtem a pálinkázást, még ilyen jelenséggel nem találkoztam. A helyzet az, hogy augusztus másodikán kezdtem a stanley szilvát szedni a konzervgyárnak, gyakorlatilag full zöld volt. Vártam a cefrének valóval egy pár napot, de sajnos sokat nem lehet mert ha meghagyok egy pár fát azt szorgos kezek napok alatt leszedik.

A kérdésem, hány százalékos cukortartalomnál lehet viszonylag biztonságosan becefrézni a szilvát /vagy bármilyen gyümölcsöt?

etilalkohol 24 órája Creative Commons License 103530

Teának próbáltam, bornak próbálom... pálinkának próbáltad és nem jött be?

Előzmény: Wassernyolcas (103521)