Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

zsorsz Creative Commons License 1,5 órája 0 1 110157

Hát nem is tudom,a kémia fórumon olyan patt helyzet van kialakulóban.

 

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9030776

kornel8 Creative Commons License 2 órája 0 1 110156

Ameddig duplafalú üstben gondolkodtam, addig trafóolajat akartam beletenni, szóval megmaradt talán 8l, ha valakit érdekel..

Előzmény: zsorsz (110155)
zsorsz Creative Commons License 3 órája 0 0 110155

Válasz 2:

a saválló sosem teljesen "anyaghegesztett", még avival sem. ÉS mindig korrodálnak a varratok, ezt nem tudod elkerülni. De itt újra sok 10 évekről beszélünk. És nem a PG miatt. Ez minden eszköznél létező probléma, te sem tudod teljesen kivédeni.

De miért saválló? Minden szempontból jobb választásnak tűnik a sima KO33-as. Nem véletlenül ezt használja az élelmiszer-ipar, nemcsak az ára miatt.

Előzmény: zsorsz (110154)
zsorsz Creative Commons License 3 órája 0 0 110154

A kémiáról válasz 1:

1.) Nem kéne, hogy korróziós hatása legyen, eleve a réz korróziója nagyon lassú. A forrasz az más kérdés, hisz ugye nem ismert az összetétele (Sn2%Cu?), de ott se várható komoly korrózió. ezeket az anyagokat 10+ éves időtartamon aligha fogja korrodálni. De ennek nem lehet utána nézni, ha kíváncsi vagy rá. akkor bizony ki kell mérni. De miért gondolod, hogy probléma lenne a korrózió? Élelmiszer-iparban min. 30 éve használják ezt a kombinációt. Ráadásul nem "kritikus" a dolog, semmi baj nem lesz abból, h mégis kilyukad az üst.

2.) szerintem olyan 3-500Ft-ért kéne, hogy tudjál szerezni. Ne élelmiszer-minőségűt keress, hanem iparit. Nem fog érintkezni a pálinkával, még lyukadás esetén se!

3.) ha nem akarsz börtönbe kerülni, akkor az etilén-glikolt felejtsd el. (eleve nem értem, hogy pl. autókban miért használjuk.) Nyilván a köpenyből nem kerülhet a pálinkába (max a cefrébe), de végül a pálinkát zömmel alkeszek isszák, akik előszeretettel keverik össze a kamrában glikollal (mert az szinteszabály, hogy a lopott glikolt feliratozatlan üdítős üvegbe kell tölteni). És ha van  főzőben, akkor majd te bizonyítsd, hogy nem onnan szennyeződött.

4.) miért nem jó a közönséges hőközlő olaj?

5.) nem iagzán értem a problémádat a "hősúllyal". Van a köpenyben pl. 5 liter PG-od, az üstben 50 liter forrásban lévő cefréd. Normális felfűtésnél az olaj max. 40 fokkal melegebb, mint a cefre. Ha elveszed a fűtést, a hőközlőt iszonyú hatékonysággal hűti a forrásban lévő nagy mennyiségű cefre. Ha vészhűtést szeretnél, akkor a köpeny csak az üst feléig érjen, és felette legyen olyan üstfal, ami elérhető (persze a köpeny felül legyen zárt (lélegző kell!). Ilyenkor ha gond van, egyszerűen slaggal tudod a szabad falat locsolni. De szerintem tök fölösleges.

Előzmény: Pecabubus (110151)
zsorsz Creative Commons License 3 órája 0 0 110153

A szilikont is?

Előzmény: zsuzska60 (110152)
zsuzska60 Creative Commons License 4 órája 0 0 110152

a forraszt nem eszi, de a tömítést igen!

Előzmény: Pecabubus (110147)
Pecabubus Creative Commons License 5 órája 0 0 110151

Nem gond, köszönöm, hasznos lehet ha fény derül a használhatóságára.

Előzmény: zsorsz (110150)
zsorsz Creative Commons License 6 órája 0 0 110150

Ha nem gond az írásodat bemásoltam a kémia fórumba(plagizáltam egy kicsit).:)

Előzmény: Pecabubus (110147)
zsorsz Creative Commons License 6 órája 0 0 110149

Kémikus fórumba megkérdezem,hátha tudnak segíteni.

Előzmény: zsorsz (110148)
zsorsz Creative Commons License 6 órája 0 0 110148

110-120 fok ideális lehetne ha mefelelne,leégéstől nem kellene félni,érdemes lenne behatóan megvisgálni!

Előzmény: Pecabubus (110147)
Pecabubus Creative Commons License 7 órája 0 1 110147

EG-al már eleve az a baj hogy nagyon mérgező. PG-al annyi lehet a gond hogy igen magas a hősúlya, ebből adódóan a hőtartása, szóval - ha csak nincs egy külön hűtő beszerkesztve a dupla falba, a hőzközlő anyag terébe - lassan reagál a fűtési hőmérséklet csökkenésére, nagyjából mint az olaj. 1500 forintért láttam literét, élelmiszer-alapanyag. Max. 110-120 fok körüli hőmérsékletre hevítve korlátlanul használható. Vegyész kolléga kellene aki utánanézne hogy mennyire eszi a rezet/forraszt ha egyáltalán, laikusként feltételezem hogy anyaghegesztett saválló acélban kb. örök életű közeg lehet.

Előzmény: barkócza (110145)
rézműves1 Creative Commons License 7 órája 0 0 110146

...kicsit utánanéztem én is ...etilén-glikolból van a régóta gyártott, mérgező fagyálló...de már vannak gyártók, akik a kocsiba is propilén-glikolos (Opel) fagyállót tesznek...ma beszéltem azzal a gyártóval, aki gyártja mindkét fajtát, de a főzdéknek csak a propilén-glikol adalékolt, vízzel bekevert változatát szállítják... ...mivel ezek koncentrátumok (65-76°-os), csak 50%-os hígítással (ioncserélt vízzel) lehet használni...azt mondta, hogy a főzdékbe, csak az "élelmiszeripari" (nem mérgező) változatát lehet...

Előzmény: barkócza (110145)
barkócza Creative Commons License 8 órája 0 0 110145

EG volt, nem PG. Firekiller szerint az EG tűzveszélyes, nem tudom, a PG-vel mi a helyzet.

Előzmény: zsorsz (110143)
zsuzska60 Creative Commons License 8 órája 0 0 110144

fogalmam sincs

 

Előzmény: zsorsz (110143)
zsorsz Creative Commons License 8 órája 0 0 110143

Rémlik, volt már  a PG,a duplafalúba miért is nem jó?

Előzmény: zsuzska60 (110142)
zsuzska60 Creative Commons License 10 órája 0 0 110142

sőt, a napkollektorok hőátadó folyadéka is. 2 bar nyomáson 200 fok a forráspontja, bírja -25 fokig.

Előzmény: rézműves1 (110140)
zsuzska60 Creative Commons License 10 órája 0 0 110141

köszönöm!

Előzmény: Pecabubus (110138)
rézműves1 Creative Commons License 10 órája 0 0 110140

..."A propilén-glikol nem összetévesztendő az etilén-glikollal (ami a rendkívül mérgező fagyálló és az első számú oka a halálos szeszbaleseteknek, bőven megelőzve a metilalkoholt is), a PG nem mérgező (némileg laxatív)."...

 

...az is érdekes, amit nemrég megtudtam, hogy egyes új (főzdei) pálinkafőzőkbe, víz helyett propilén-glikolt töltenek hőközlőként...gondolom ezzel a fagyállóságot is megoldják, ha télen leáll a főzde...

Előzmény: Pecabubus (110134)
zsuzska60 Creative Commons License 10 órája 0 0 110139

kútba nem ugrok! :-)

Előzmény: Feeriba51 (110137)
Pecabubus Creative Commons License 10 órája 0 2 110138

Bár úgy lenne, de arra a célra pont nem jó. Régen a desztillálóberendezések jóval primitívebbek voltak mint manapság, elválasztás és effektív hűtés gyakorlatilag nem létezett, ugyanakkor a begyűjtött gabona legbiztonságosabb tárolási módszere volt az ha kifőzik szesznek. Ugyan lepénykenyeret-kását így már nem lehetett belőle készíteni, de a liszt romlékonysága (molyosodás, penészedés stb.) megszűnt, a szesz kis helyen elfért, ráadásul mivel ittak a népek mint a kefekötő az alkohol stabil fizetőeszköz maradt mindig, különösen háborúval vagy természeti csapásokkal sújtott időkben.

A szeszbe utólag kevert lisztrészecskék megkötötték a technológiai hátrányból és az alapanyag sajátosságaiból származó nemkívánatos elemek egy részét, magukhoz rántották az ízeket-bűzöket, így az ital kevésbé ihatatlanná, de legalább is egy fokkal semlegesebbé változott. Lágyított rajta, kerekebbé és testesebbé tette a gabonaszeszt évszázadokon át. Bekeverés után ülepítették és többször gondosan átszűrték. Az utólisztezésből származó, szeszfelszínen úszkáló zavaros olajcseppek pedig nem számítottak hibának, éppen ellenkezőleg, az élvezeti érték javítására tett gondos erőfeszítésként értékelték.

Vodkaivó népek tojásfehérjével, zsíros tejjel és sóval keverték a gabonaszeszüket finomítás után. Felsoroltak megkötötték a tannint, az észterek/aldehidek zömét és a kozmaolajok nagyját, a só pedig picit magasabbra tette a víz forráspontját, így újrafinomításkor sokkal íztelenebb szesz lett az eredmény. Ezzel a módszerrel kisüsti főzőn is viszonylag semleges vodkát készíthetnek azon szerencsétlen sorsú nemzetek gyermekei ahol bő gyümölcstermés híján burgonyából-gabonából-széklábból kénytelenek alkoholt párolni.

Előzmény: zsuzska60 (110136)
Feeriba51 Creative Commons License 10 órája 0 0 110137

Mit hümmögsz, próbáld ki!:-)))

Én úgy tudom, hogy a csiriz, víz és liszt keveréke, a pálinka és a liszt lesz a gyorscsiriz:-)))

Jó nedűt!!!!

Előzmény: zsuzska60 (110136)
zsuzska60 Creative Commons License 12 órája 0 0 110136

ez azt jelenti, hogy lisztet teszek a pálinkába és leszűröm, hogy az illatok jobban érvényesüljenek???

hmm, érdekes

Előzmény: Pecabubus (110134)
rézműves1 Creative Commons License 13 órája 0 0 110135

...köszi ez nagyon érdekes...habár a bornál már elég sokat hallottam a glicerin "adagolásáról"...

...viszont sejthető volt, hogy valami hasonlóval a tömény italoknál is megpróbálkoznak...

 

...sajnos a forrásra én nem tudok hivatkozni, mert már régebben olvastam, de nagyon elcsodálkoztam, amikor az írásból kiderült, hogy a kozmaolaj (habár olajnak néz ki), nem is olaj, hanem a magasabb rendű alkoholok családjába tartozik és számos fajtája van...azt már az otthonfőzők közül sokan megtapasztalták, hogy néha valami úszik az alszesz tetején, ami egyes esetekben, akár rossz szagú is lehet... és ettől lehet "opálos" a pálinka, ha sok van benne és 50% alá hígítják...

...én erre az írásra utaltam régebben, amely a kozmaolajok fajtáit és szerepét taglalta...azt ugye régóta tudjuk, hogy sajnos egyes pálinkák illata, aromája, elég hamar elillan...itt olvastam arról, hogy a kozmaolajok egyes fajtái, fixálják-rögzítik ezeket az aromákat és nem engedik elillanni a páleszből...

...de, hogy ezek milyenek és hol találhatók, talán csak a vegyészek tudják...mi csak bízhatunk abban, hogy a szűréskor, csak a rossz szagú, opálosságot okozó része távozik...

...az a szűrő, amit mi használunk, nem is szed ki mindent, de ezek szerint nem is kell...

Előzmény: Pecabubus (110134)
Pecabubus Creative Commons License 16 órája 0 0 110134

Bocsánat hogy harmadik félként vauzok bele, de tényleg létezik szesz-fixatív, az angyalgyökérnek és az íriszgyökérnek ez a szerepe minőségi ginben, likőrökben. A tölgyfazuzmó és a tolu-gyanta is hasonló aromafixáló hatású, ezeket inkább whiskyk-be teszik.

A "sűrűbb" ízért és hosszabb utóízért régen púderfinomságúra őrölt zab- és búzalisztet használtak. Hogy testesebb legyen az égetett szesz, a fenti kettő színes italokba illett (whiskybe, brandybe), ginbe inkább rizslisztet tettek. Nagyon sokat spóroltak így a fűszer- és gyógynövényszámlájukon, több volt a haszon a pián. Manapság pedig ugyanezért karamellt és invertcukrot tesznek szeszekbe. Meg propilén-glikolt és/vagy glicerint likőrökbe.

A propilén-glikol nem összetévesztendő az etilén-glikollal (ami a rendkívül mérgező fagyálló és az első számú oka a halálos szeszbaleseteknek, bőven megelőzve a metilalkoholt is), a PG nem mérgező (némileg laxatív). Ha rajtam múlna akkor minden pálinkát teszteltetnék versenyen PG-ra, glicerinre és hozzáadott cukorra. Plusz egy jódtesztet is kaphatnának hogy nincs-e liszt belekeverve. Lehet volna csodálkozás egynémely bolti pálinkáknál is.


(forrás: Nouveau Manuel du négociant & du débitant de Vins, Eaux-de-vie, Liqueurs, Sirops, etc. 1864., The Manufacture of Liquors, Wines and Cordials, Without the Aid of Distillation: Also the Manufacture of Effervescing Beverages (1863)

Előzmény: rézműves1 (110129)
rézműves1 Creative Commons License 1 napja 0 1 110133

...))))))))))))))...

Előzmény: Feeriba51 (110131)
sogi01 Creative Commons License 1 napja 0 0 110132

                                              vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

Előzmény: sogi01 (110102)
Feeriba51 Creative Commons License 1 napja 0 1 110131

Nekem, a románnak magyarázod a latin eredetű szavakat???:-)))

Azért rád hagyom, mert tegnap jogtalanul is bántottalak.

Amit pedig az ember "odaerősít, rögzít" azt bizony "cipeli" is.

Semmi gond, talán Te is megtanulsz egyszer magyarul beszélni:-))))

Jó nedűt!!!

Előzmény: rézműves1 (110129)
rézműves1 Creative Commons License 2 napja 0 0 110130

...a "pisztórius-tányérra" gondolsz?...(vízhűtéses deflegmátor)...

Előzmény: Tomsawier (110126)
rézműves1 Creative Commons License 2 napja -1 0 110129

..."Nincs neked is gondod a magyar nyelvvel??"...szerintem inkább Neked van..DD...

 

...majd küldök Neked egy értelmező szótárt..."melyek az aromák fixálói és nem hordozói ,"...

 

...de a "fixál" szót, mely latin eredetű és jelentése:"odaerősít, megerősít, rögzít"...csak az "Idegen szavak és kifejezések szótára" című könyvben találod...aki foglalkozott, otthoni fim és fénykép előhívással, az tudja mi az a "fixálás"...

...a "hordozni" ige, jelentése pedig a "vinni, cipelni, hurcolni, hordani...szerinted ezek egymásnak

"szinonímái" (gör-lat), jelentése: rokon értelmű szó, vagy kifejezés...ne hülyéskedj már!!...

 

 

 

Előzmény: Feeriba51 (110112)
Babar66 Creative Commons License 2 napja -1 1 110128

Ha minden a "Verseny szabályzat"-ban leírtak szerint történik, akkor nem lehet ok panaszra, mert az nagyon korrekt. 

Én minden zokszó nélkül elfogadnám a bírálatukat.     (Az övékét IS :)))   )

Üdv!

Előzmény: zsuzska60 (110125)