Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

Palika83 2 órája Creative Commons License 107284

Üdvözletem!

 

Sikerült odaégetnem az almám!Igazából éppen hogy csak odakapott ,de az alszesznek így is füstös illata lett.Mivel 2 főzet volt és az egyik jó lett arra gondoltam ,hogy az égetettet aktív szénen átszűröm és egyben tisztázom le.

 

Járható út ez vagy esélyem sincs hogy jó legyen?

Pecabubus 4 órája Creative Commons License 107283

Ezeréves, enyhén buggyant, penészedés jeleit mutató lekvárból és befőttből készítettem már flambírozószeszt, SG 1070 alá érdemes hígítani. Ha nem tudod mérni számold úgy mintha literenként fél kiló cukorból állna, tehát kétszeres mennyiségű vízzel hígítandó, és élesztőből is javasolt a dupla dózis mert a szalicil (ha még aktív) egy részét kinyírja az élesztőknek. Kivétel ha penész-sapkás az alapanyag, abban már elbomlott a tartósító zöme. Élvezeti értékkel nem fog rendelkezni az így készült párlat, de süteményekbe való, szeszben áztatott aszalt gyümölcsökhöz és egyéb konyhai felhasználásra alkalmas, esetleg teába.

Előzmény: Viktor Uri Katona (107281)
sogi01 5 órája Creative Commons License 107282

                                                  vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

Előzmény: sogi01 (107276)
Viktor Uri Katona 5 órája Creative Commons License 107281

Üdv tartósítós lekvárból gyártható jó minőségű pálinka ???

snapszmester 6 órája Creative Commons License 107280

A főzdesed nagyon el van kenyeztetve. Mostanában 400 L-ből 15 - 20 litere lettek.

Előzmény: szentöltvíz (107279)
szentöltvíz 9 órája Creative Commons License 107279

Szia Mester.

 

Nekem 500 kg/60L lett 2,5% napfénnyel a "piros" almából.

Nekem megfelel, de a főzdés igen kevésnek tartotta a hozzáadott napfényt!

 

Üdvözlégy!

Előzmény: snapszmester (107277)
TINTUS 13 órája Creative Commons License 107278

Az szép mester !

 

Előzmény: snapszmester (107277)
snapszmester 17 órája Creative Commons License 107277

Mindenki karácsonyra készül?

A hidegen erjesztett gála almából 100kg/10 L 50%-os pálinka lett hozzáadott cukor és víz nélkül. Nekem megfelel. 

 

sogi01 1 napja Creative Commons License 107276

                                              vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

Előzmény: sogi01 (107263)
1413 1 napja Creative Commons License 107275

Bocsi a kép lemaradt.

 

 

Előzmény: 1413 (107274)
1413 1 napja Creative Commons License 107274

Sziasztok!

 

Ezt a típusú főzőt ismeri valaki?

Szerintem a sisakja nem vörösréz.

Lehet,hogy ezt építem meg.

 

 

 

 

 

 

 

Szomjas cápa 1 napja Creative Commons License 107273

Off, Pálinkásadmin, ne figyelj ide!

 

Lehet, sőt biztos, hogy ezen a fórumon szentségtörés, amit most írok: Miattam egyetlen bérfőzdének sem reszelnek. Éspedig:4-5 állandó jellegű tettestársaimmal, akik nagyon szeretik a jó pálinkát, de kizárólag csak a jót, évente gyümölcsönként legalább 10-15 mázsát,  szilvát, almát, körtét főzünk. Van ugyan két főző is otthonainkban, de: 100 l-es főzőben ezt a mennyiséget lefőzni olyanoknak, akik dolgoznak is mellesleg, jó esetben 80 literenként 30 - 40 hektoliter cefrét kifőzni illuzórikus. 

 

Keresni kellett egy olyan főzdét, ami szakmailag és tisztességileg is a helyén van. Nem volt könnyű. Megtaláltuk és a jövőben is megtartjuk, akkor is, ha jövedéki adót kell is fizetni. A kis házi főzőink általában megmaradnak a kis mennyiségű, kuriózum, vagy az azonnali gyümölcsöknek.

 

Cefrézni - hála a jelen fórumnak és a szakmaiakat itt önzetlenül átadóknak - többé kevésbé tudunk. Ezután "csak" ki kell főzni. Ezt viszont nem hátrány, ha tisztességes profik végzik ebben a mennyiségben. Ha pénzért, adózva, akkor pénzért, adózva. Egy, de nagyon komoly probléma a főzés időzítése. Sajnos a pálesz minősége a cefre tárolásával jelentősen romolhat és romlik is, ami a bérfőzés kivárását olykor megkérdőjelezi. Nem véletlen, hogy a délvidéki pálinkamustrákon a helyi főzetek taroltak, amikor nálunk nem volt még magánfőzés. Egyébként kizárt, hogy én a pátyolgatott barackommal aug. elejei főzés helyett egy szeptember vége környéki bérfőzdei időponthoz alkalmazkodjak, akár 3, akár 6 mázsáról van szó. Ilyenkor tökéletes az otthoni "százliteres".

 

Egyéb, bérfőzdei tapasztalatok, nem tudom, hogy Snapszmester ebből mit tud megerősíteni:

 

Az a főzde, ahová a nagy mennyiségeket hordom, a korábbi 7 nap x 24 óra helyett idén 5 nap x 24 óra üzemel. A környék egyik legtisztességesebb főzdéje volt és ma is az. A kevesebb munkában szerepe van annak is, hogy nyíltak új főzdék is a környéken. Azoknak, akik korábban monopol helyzetben voltak, amivel éltek és visszaéltek, most komoly gondjaik vannak. Őket nemigen tudom sajnálni. Az, hogy össze kell várni 700, vagy 1000 liter cefrét, amit aztán a főzdés egyben finomít, már csak elvétve fordul elő. Váltaniuk kell, mert elfogy az ügyfélkörük. Mással, más szarával kényszerből közösködni nem célszerű, ha van más lehetőség, márpedig van.

Az igazi tisztességtelenség meg még csak nem is itt kezdődik.

 

Ami problémám van a bérfőzdékkel, a legtisztességesebbekkel is, technikai jellegű. Egy részük(de csak egy részük) abból is adódik, hogy a törvény szerint az őrkutyák faszára is plombát kell rakni az alkohol elszöktethetetlenségét biztosítandó. Így vannak olyan részek, ahol az előző főzés anyagai a következő főzés anyagával keverednek. Folyamatában:

- Cefre tároló, felöntő tartály, előmelegítő, szivattyúzás az üstbe: Térfogat 300 - 400 liter. Nem lehet teljesen leüríteni, 30-40 liter (kb. 10 %) a következő főzésre marad.

- Szőlősi szűrő: Az előző főzésből alkoholt nemigen, de esetleg rossz ízeket tartalmazhat, jelentősebb térfogat.

- Szivattyúzás: csőben maradó anyagok.Magasabb helyre kell feljuttatni az alszeszt.

- Finomítás után: Szivattyús továbbemelés esetén további csőrendszerben maradó anyag. A bérfőzdéken álétalában nem úgy alakították ki, hogy az előző főzésből származó maradék a lehető legalacsonyabb legyen.

Összességében egy főzésnél rossz esetben akár 10 - 15 % is az előző főzés alapanyagából származhat. Ez otthoni főzésnél a gyakorlatban 0 % is lehet. 

 

Előzmény: snapszmester (107267)
szilvakukc 1 napja Creative Commons License 107272

Szerintem ezt itt ne erőltessük!

 

Előzmény: Mindenváró Ádám (107268)
kornel8 1 napja Creative Commons License 107271

Köszi,akkor ilyen lesz.

Előzmény: forgione1 (107261)
TINTUS 1 napja Creative Commons License 107270

Én nem szoktam darabonként vacakolni, mindent egyszerre belerakok szerintem így egyszerűbb, fenének kell annyit vacakolni vele úgy is egy helyre megy. Aztán rázogatom néha és fél év múlva fokozatosan sűrűbb szűrökkel leszűröm. Az enyém olyan majdnem mint az unikum. Igaz ebben nagyon sok aszalvány van.

 

Zöld-diópálinka 15l-hez                                  

 

Dió         130db  (kb.2-2,5 centis)                                                

Cukor    3kg                                                        

Szerecsendió    3db                                          

Vanília  3db                                                      

Fahéj egész     3db                                           

Narancshéj        3db                                         

Citromhéj           3db                                         

Füge (aszalt)      25db                                          

Aszalt szilva        25db                                         

Datolya                  25db                                                     

Õrõlt kávé   2evõkanál                                       

Fehér üröm

Ezerjó fû

Fenyõmag

Szegfûszeg

 

És a szükséges mennyiségű almapálinka (mindenki olyan erősre csinálja amilyenre akarja- pálinka bármikor tehető hozzá illetve higítható is ...izlés szerint.

Előzmény: kabold (107265)
Mindenváró Ádám 2 napja Creative Commons License 107269

Ez egy olyan fura ország, ahol egy ismerősöm egyik decemberben zöldkártya gépet vett, meg hatósági pecsétet rája 3 millióért, januárban aztán az egész zk. bizniszt megszüntette ugyanaz a hatóság.
Na mennyit ért a zk. gép januárban...?

 

Előzmény: snapszmester (107267)
Mindenváró Ádám 2 napja Creative Commons License 107268

Málnát csináltam idén így.
2 liter jellegtelen földieper pálinkát kibéleltem másfél kiló fagyasztott málnával.

Színe, illata jó lett, az íze nem különösebben jó, nem is rossz.

Egy hét után kétszer szűrtem, aztán pár hét állás után érte el a legjobb állapotát.

Meg lehet inni, de nem közelíti meg azt amit életemben 1x ittam és a legjobb volt.

Ha már úgyis pancsolsz a vaterán árulnak természetes eredetű pálinka aromákat.
Még nem sikerült kipróbálni, de a vodkára sikerült földieprem elkészültekor már felmerült bennem hogy

kipróbálom... Valaki próbálta már?

Előzmény: abácsip (107242)
snapszmester 2 napja Creative Commons License 107267

Azoknak is kakukk akik mertek nagyot álmodni(ahogy a propaganda mondta).

Előzmény: KücsükBüyük (107266)
KücsükBüyük 2 napja Creative Commons License 107266

Egy halom bérfőzdének reszeltek... És most nyílt jónéhány, többsége hitelből. Na azok 90%-ának kakukk lesz.

Előzmény: snapszmester (107264)
kabold 2 napja Creative Commons License 107265

Próbáljunk ki hozzá 2-3 szelet citomot a fűszerezéskor, nem rontja el, sőt!

Teljesen árnyékos helyen elkövetve az eljárást: a diólikőr (van, akinek diópálinka) zöld is marad nagyon sokáig.

A cukor a belerakáskor teljesen feloldható kevergetéssel, utána a többi fűszer, majd enyhe további mozgatás elegendő a szűrésig.

 

Előzmény: Hókuszpók974 (107254)
snapszmester 2 napja Creative Commons License 107264

Akkor hogy értsed is. A nemzeti szeszado 50% a az elvárás es az lényegesen nagyobb mint az uniós szeszado. Nem akarok politizalni, de nem elég hogy alacsonyak a bérek még az adók is magasabbak.

Előzmény: forgione1 (107262)
sogi01 2 napja Creative Commons License 107263

 vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

Előzmény: sogi01 (107245)
forgione1 2 napja Creative Commons License 107262

Ők meg az itteni valós fizetéseken.

Előzmény: snapszmester (107260)
forgione1 2 napja Creative Commons License 107261

Elvileg elég, hiszen hosszában felhasítod.

Viszont a vastagsága miatt én inkább ezt javaslom.

Előzmény: kornel8 (107258)
snapszmester 2 napja Creative Commons License 107260

Meglepődnél ha tudnád az uniós adómérteket.

Előzmény: forgione1 (107257)
zsorsz 2 napja Creative Commons License 107259

Zsuzska, köszi a megerősítést,én is így gondoltam.

 

Hókuszpók,a recepted jól hangzik.

 

Hurkafej,jól tudod,már beérett,valami brutál fincsi.

kornel8 2 napja Creative Commons License 107258

Sziasztok. Egy olyan kérdésem lenne, hogy egy 5 mm-es peremmel rendelkező bográcsra elég egy 5 mm belső átmérőjű szilikon cső tömítésnek?

forgione1 2 napja Creative Commons License 107257

Bicsaknyitogató, hogy az EU megszabja az adó mértékét, de a munkabéreket, amiből ezt fizetni kell(ene) azt nem.

Előzmény: naivkezdo (107256)
naivkezdo 2 napja Creative Commons License 107256
Hurkafej 2 napja Creative Commons License 107255

Én úgy tudtam, hogy a zöld dióból mikor megcsinálod, akkor karácsonyra lesz jó! :)

Előzmény: zsorsz (107252)