Keresés

Részletes keresés

kivimánia Creative Commons License 3 órája 0 0 148612

Betettem hűvösebbre,ha péntekre nem is,de vasárnapra ki forr és főzöm.Volt már olyan eprem ami nem volt savazva,hat hónapra főzte ki a főzdés ,de nem volt baja,tavalyelőtt is savazás nélkül cefréztem,de hét napra főztem,egy mezei mustrán aranyat kaptam rá.Ezt csak azért akartam savazni,hogy igazán jó legyen és egy színvonalasabb megméretésre akartam küldeni,de majd meglátom így milyen lesz.

Előzmény: !MARATHÓN (148611)
!MARATHÓN Creative Commons License 8 órája 0 0 148611

Most pénteken, főzöd kellene. 

Előzmény: kivimánia (148609)
zsorsz Creative Commons License 9 órája 0 0 148610

A havernak tavalyelőtt 2q s.bari forrás közben megromlott(az eper sokkal romlékonyabb),a sírás kerülgette.Ő is savazás ellenes volt,Őt se lehetett meggyőzni hogy a kénsav semmi,ebben a hígításban ártalmatlan,a forrpontja 300 fok fölött van,de ez itt már ezerszer le lett tárgyalva.

Előzmény: kivimánia (148609)
kivimánia Creative Commons License 14 órája -1 0 148609

Pálinkás szép napot!

 

Köszönöm mindenkinek tanácsát.A tegnapi napom tovább képzéssel telt a savazással kapcsolatban /könyvek,internet,jegyzeteim,és egy kereskedelmi főzdés/ és arra jutottam,hogy nem savazok,ugyanis nincsenek meg a feltételeim hozzá.Azt a tanácsot kaptam,hogy ha kiforr főzzem azonnal. Le cefréztem,kapott élesztőt,gyönyörűen forr,bízok benne,hogy nem lesz baja.

Előzmény: !MARATHÓN (148601)
sogi01 Creative Commons License 15 órája -1 0 148608

                                                           vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsa

Előzmény: sogi01 (148594)
naivkezdo Creative Commons License 21 órája -2 0 148607

megismétlem, a félősöknek borkősav.

Előzmény: !MARATHÓN (148606)
!MARATHÓN Creative Commons License 22 órája -2 0 148606

Én sem javaslom a tejsav használatát. A  hozzáértő borászok használják, de kéneznek is, ami meggátolja a szaporodását, az erjedés alatt. Marad a kénsav, foszforsav, (savanyúcefre) a pH beállításra.

Előzmény: ROBI876 (148602)
mili70 Creative Commons License 23 órája -1 0 148605

A cimborám is hasonlóval nyomul. Itt a kés kb.45fokban forog.

 

Előzmény: rézműves1 (148598)
Olligazda Creative Commons License 23 órája -2 0 148604

Nem tudom helyileg merre vagy de a Turai nagybanin már cseresznye volt 350-ért meggy 400-ért és a szezon még most kezdődik.Ja és ezek szárral szedett I-osztályú étkezési gyümölcsök.Heves megye szerencsés volt az idei évben eddig szépen  van gyümölcsünk a fákon.

Előzmény: körte51 (148552)
ROBI876 Creative Commons License 23 órája -2 1 148603

Amúgy a tanfolyammal kapcsolatban, mondtam neki, hogy ugyan kérdezze már meg, hogy sokszor az alma, törköly, vagy gabona főzésekor, ugyan, mi az a tükörszerű bevonat a sisak belsőn, mert erre még nem találtam pontos magyarázatot. Szerintem simán túl van tolva olyankor a cefre főzés,,,de hogy mi az a bevonat, cin,,,vagy mi, azt nem tudom. Ritkán jön elő, de azért érdekesnek találom.   Már 2x elfelejtette feltenni a kérdést, a nagy szakiktól... Pénteken megint megy, mondtam,,,vazzee, rádírok, sms-t, de kérdezd már meg. Elvileg ott lesz válasz. Kéne legyen.

  

Előzmény: ROBI876 (148602)
ROBI876 Creative Commons License 24 órája -2 1 148602

Haverom jár egy több száz ezres tanfolyamra. Pont a napokban mondta, hogy a tejsav beállítása, más savak mellé, mindenféle mérőeszközöket igényel. Másképp elmegy az alkoholod-cefréd, romlásba. Szvsz. a tejsav, házi körülmények között, egy felejtős valami. Mindegy, ki mit ír, az egy bizonyos cefrére, egy bizonyos körülményre vonatkozik, amit úgysem lehetne tartani, szóval, ez olyan, mint a nesze semmi-fogd meg jól. Nem ér az semmit.

   

Előzmény: !MARATHÓN (148601)
!MARATHÓN Creative Commons License 24 órája -2 0 148601

Igaz nem eper, hanem Vilmos.

 A cefre pH-ját 3,0-ra állították be, (kénsav 45%, foszforsav 45%, tejsav 10 %)

 (Nagygyörgy László)

Előzmény: kivimánia (148588)
ROBI876 Creative Commons License 25 órája -2 0 148600

Még élek, iszogatok csendesen, mert nem vágott agyon. Pedig volt, hogy 600 liter szőlőt daráltam vele, egy huzamban. Ez erre van kitalálva. Amúgy, azért is adják el, mert állítólag ágakra meg nem jó. :) Én nem tudom, de gyümire nagyon jó. 

Előzmény: Dezső1959 (148597)
ROBI876 Creative Commons License 25 órája -2 1 148599

  Nekem egy Alko H-1600 van, vagy 8 éve, ez kör alakú, szőlőt, körtét, almát, mindent darál, ha a késéhez véletlenül hozzá értem tisztítás közben, azonnal vágta el a kezemet, hogy véreztem, mint a disznó. Takarítás, locsolóslaggal kizárólag, mindjárt használat után. Minden kijön belőle. 1 vödör gyümölcs=1 perc, vagy inkább kevesebb.

   Egy hibája volt a 8 év alatt, a kapcsoló tönkrement. Hajdú forgótárcsás mosógép kapcsolója, ami újan is 300 ft, kicsit megreszelgetve, hogy beférjen, jó hozzá, a szilikonos gyári érintésvédelmi burkolat is simán felmegy rá. Így megy már 5 éve. Cigóktól vettem 12 ezer helyett 10-ért, jelenleg, ahogy elnézem, aranyárban van. Csak a tölcsért kell leszerelni, utána azonnal hadra fogható, bevethető. 

  Jelenleg egy havernál van, folyik a magozó géppé átalakítása, kis ajtó a távozó magoknak, meg nem tudom mi kell még hozzá, hogy a barackot ne kelljen magoznom, de biztosan jól meg fogják csinálni, rá bíztam a dolgot, az üstömet is anno ők csinálták meg duplafalúra, ez is simán menni fog akkor.

   Legjobb gép, mindenféle gyümire! Vigyázok is rá. 

Előzmény: rézműves1 (148598)
rézműves1 Creative Commons License 25 órája -2 1 148598

Dezsőkém, nem is indiszkrét, meg nem is titok...a bolhapiacon akadtam rá a cigóknál...12-re tartották és végül elhoztam egy 10-esért...szerintem ingyen volt...

 

...íme itten van...

 

Sok tapasztalatom még nincsen vele, mert csak kétszer használtam, de még a betonkörte sem ellenfél...

Azért az a 2,5KW (~3-paci), bizony elég tekintélyes. Ferde tengelye van és így nem közvetlenül a motorra csorog a lé. Még nem jutottam hozzá, hogy egy jó kis tölcsért csináljak a tetejére, csak a műanyagot vágtam ki, mert a 40mm átmérőjű ágaknak volt csak két luk rajta. Bitang jól szeletel.

Előzmény: Dezső1959 (148597)
Dezső1959 Creative Commons License 30 órája -2 0 148597

Üdv Kolléga úr!

Ha nem indiszkrét a kérdés: melyeik változatú AL-KO-t vetted? Mik a tapasztalatok? Tisztítás? Motor és elektromos részek "beázásának" a veszélye?

Üdv, Dezső

Előzmény: rézműves1 (148573)
mili70 Creative Commons License 1 napja -2 0 148596

:)

Előzmény: foxrudi (148592)
vick_1899 Creative Commons License 1 napja -2 1 148595

Sziasztok!

 

Kipróbáltak ezt az ALCOTEC 48 nevű "csodát" a bodzavirág cefrémnél (dextróz,bodzavirág,víz, alcotec). Azt hittem 1-2 óra múlva lerúgja a hordó tetejét, de 6-7 óra elteltével is éppen hogy pöfögött, pedig 30 fokos vízben oldottam fel.

 

Más: Mivel a bodzavirág esetében cukorcefréről beszélünk így az a kérdés merült fel bennem, hogy ebben az esetben mások lehetnek az elválasztási pontotk? pl, lehet tovább engedni egy cukorcefrét? kinek mi a tapasztalata, véleménye?

sogi01 Creative Commons License 1 napja -1 2 148594

                                                           vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsa

 

Előzmény: sogi01 (148579)
raczno Creative Commons License 1 napja -2 0 148593

A válasz...: 148545 😉

 

Előzmény: foxrudi (148592)
foxrudi Creative Commons License 1 napja -2 1 148592

Vajon ki lehet ez az ökör,aki a napi linket mínuszra értékeli???? 

  Most én is kapok tőle ezért biztosan! hahaha!!!

Előzmény: sogi01 (148579)
naivkezdo Creative Commons License 1 napja -2 1 148591

használj borkősavat, én is azt szoktam, bármelyik gazdaboltban kapsz.

Pár tasak kelleni fog, ha 6-os ph-ról akarsz 3 körülre lemenni, de elég természetes anyag:)

Előzmény: kivimánia (148581)
endrepp Creative Commons License 1 napja -2 0 148590

inkább töményedik

Előzmény: endrepp (148589)
endrepp Creative Commons License 1 napja -2 0 148589

Régebben írtál valamit arról, hogy töményedig, mert nem párolog, ezért problémás, a kertbe való elásása. Vagy rosszul emlékszem?

Előzmény: öreg_néne_b (148587)
kivimánia Creative Commons License 1 napja -2 0 148588

Az igazság az,hogy én még nem savaztam egyik cefrémet sem,de ezt szeretném mivel valamelyik mustrán meg mérettetném,ezért cukor nélkül akarom.Erre kellene egy tanács,hogy miből menyit,ha 6-os a Ph.

Előzmény: hevezoli64 (148584)
öreg_néne_b Creative Commons License 1 napja -2 0 148587

Viszont a kiskereskedelmi forgalomban kapható foszforsav sokkal töményebb, mint a kénsav (akkusav). Szóval a vásárolható savból nagyjából ugyanannyi kell.

Előzmény: endrepp (148585)
endrepp Creative Commons License 2 napja -2 0 148586

Nem lehet kapni élelmiszeripari kénsavat és van akinek ez szempont, még akkor is, ha elvileg nem desztillál át és elvileg a flakonba, amit akkumulátorba szántak csak kénsav van, semmilyen egyéb gyártástechnológiai szutyok.

Előzmény: hevezoli64 (148584)
endrepp Creative Commons License 2 napja -2 0 148585

Talán még érdemes megemlíteni, hogy foszforsavból jóval több szükséges, mint kénsavból.

Előzmény: kivimánia (148583)
hevezoli64 Creative Commons License 2 napja -2 0 148584

Miért?

 

Én ugyan nem vagyok profi, de egy hasonlattal élve, ha sörben fogyasztasz alkoholt vagy pálinka formában, nem ugyanannyi szeszt dolgoz fel a szervezeted?

Tejsavból sokkal több kell ugyanolyan hatáshoz, mint kénsavból.

Előzmény: kivimánia (148581)
kivimánia Creative Commons License 2 napja -2 0 148583

Köszönöm gyors válaszod,holnap hozzák az epret,talán holnap kapok valahol.

Előzmény: endrepp (148582)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!