Keresés

Részletes keresés

sogi01 Creative Commons License 30 perce 0 0 150975

                                                      vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsa

Előzmény: sogi01 (150930)
endrepp Creative Commons License 2 órája 0 0 150974

A leszedése még kemény állapotban, pár nap alatt beérik sárgul, illatozni kezd, ez tart megint pár napig, majd romlásnak indul. Az külön izgalmas ha a beéérés nem egyszerre történik, akkor célszerű leválogatni és több ütemben cefrézni. Már hűtőházban van a vilmos, én is keresgélek, de nem találtam eddig bizalom gerjesztőt, lehet, hogy kimarad.

Előzmény: naivkezdo (150973)
naivkezdo Creative Commons License 7 órája 0 0 150973

 Vilmoskorterol lecsusztam vagy epp jokor jut eszembe szerintetek? Hirdetest talaltam, csak kerdes mennyire tulerett, vagy pontjo, kortevel meg nem volt dolgom.

barkócza Creative Commons License 10 órája 0 0 150972

Kóstolni, kóstolni, kóstolni, szkazal Lényin.

Előzmény: spapda (150966)
spapda Creative Commons License 10 órája 0 0 150971

Nem betakarom, hanem betakarítom. :)

Több turnusban szedem, mert nem érik be az egész egyszerre. És mivel csak két fám van, ami nagyjából 70-80 liter cefrét fog adni, ezért muszáj összevárnom a teljes termést a lefőzetéshez. Amúgy 30 és 60 literes, csavaros fedelű műanyag hordóba gyűjtöm, természetesen zárva tartva.

Előzmény: pacsepa (150970)
pacsepa Creative Commons License 10 órája 0 0 150970

Hogy erted, hogy " betakarod"?

A cefret az elejetol zarni kell!

Előzmény: spapda (150966)
spapda Creative Commons License 10 órája 0 0 150969

Köszönöm, elolvastam a linkelt honlapon az összefoglaló dokumentumot is, holnap az ott leírtak szerint fogom megvizsgálni, mi újság.

Előzmény: öreg_néne_b (150968)
öreg_néne_b Creative Commons License 10 órája 0 0 150968

Ha november lenne és tíz fok lenne, akkor lenne esély arra, hogy megakad az erjedés. Most nincs.

Előzmény: spapda (150966)
öreg_néne_b Creative Commons License 10 órája 0 1 150967

TISZTELT LÁTOGATÓ, MIELŐTT BÁRMIT KÉRDEZNÉL, LÁTOGASS EL 
ERRE AZ OLDALRA

Előzmény: spapda (150966)
spapda Creative Commons License 10 órája 0 0 150966

És fix 23°C-on?

 

Illetve lenne egy olyan kérdésem, hogy honnét fogom látni, hogy kész van? A múltkori körte-szilva vegyesnél jól látszott, mert szép selymes-folyós lett a cefre, és egy idő után nem nyomta fel a kalapot, tükrös lett a felülete.

Most viszont még nagyon darabos a cefre (valamikor a hét elején kezdtem csak betakarítani a szilvát), eddig bugyogott, mint a pokol, aztán hirtelen abbahagyta, ma estére nem nyomta fel a kalapot sem. Ez szilvánál mennyire jellemző? És honnét fogom tudni, hogy főzésre kész?

 

(bocs a sok kérdésért, de életem második cefréjéről van szó, szóval abszolút lelkes kezdő vagyok)

Előzmény: öreg_néne_b (150963)
rézműves1 Creative Commons License 11 órája 0 0 150965

Az, hogy "csak" az alja dupla (persze olajjal töltve) semmi gondot nem jelent, hiszen a gázzsámoly pont ott melegíti a legjobban és ha nem tolod neki ezerrel, nem ég le...az alóla kijövő égéstermék pedig, mint "hulladékhő" végig nyaldossa az oldalát és ott is át tud adni, nem kevés meleget. Inkább azt azt látom problémának, hogy a tetején, a gőztér, nem érintkezik semmilyen réz felülettel...az pedig nem ártana a megfelelő deflegmáció és persze a jó minőség miatt, a szintén fontos katalizáció miatt...

 

...egy ehhez hasonló megoldás jobb eredményt adna...

 

 

Előzmény: Gyuri Betyár (150958)
vénkecsi Creative Commons License 12 órája 0 0 150964

Nos így hogy a legvégét is hozzá főztem lett 4,5l alszesz a 30L cefréből. Valóban a végén még jöttek nagyon izgalmas gyümölcsízek, kár lett volna bent hagyni.

Mivel még ezzel az összeállítással nincs tapasztalatom, (azaz úgy hiszem ma lett) nem mertem nagyon tolni a fűtést neki.

Annak ellenére hogy 0,9-es saválló és szendvicstalpas az edény , féltem a leégéstől. Ezért tartott du. 13 órától este 7ig  a 30L lefőzése. A végén gondoltam lesz ami lesz nekieresztettem (tudom nem ilyenkor kellett volna) a gázt meg a levegőt.

jött is rendesen olyan "ceruzabél" vastagon, nem csak úgy csepegve mint mindvégig.

Ha kihűl, megnézem mennyire kozmált oda (szerintem nem nagyon, mert a régi 0,8-as lemeztalpú a gáztól rendesen szenesedett, jött is a sárga büdi párlat).

Na majd legközelebbre már okosabban állok neki (azaz a párom :) )

Köszönöm a segítségeket!

Előzmény: vénkecsi (150957)
öreg_néne_b Creative Commons License 12 órája 0 0 150963

Hogyan lehet újra indítani a folyamatot?

Nem kell újraindítani. Így, 30 fokban nem tudsz olyant tenni a cefrével, hogy megakadjon az erjedés.

Előzmény: spapda (150962)
spapda Creative Commons License 12 órája 0 0 150962

Sziasztok!

 

Hasonló a probléma nálam is: 30 literes hordó teli szilvával, intenzív kezdés után kifutott egy picit, majd rá 1 napra megállt a nagy pezsgés. Reggel még le lett nyomkodva a kalap, de délutánra már nem nyomta fel újra, illetve alig hallani elvétve buborék-képződést. Pedig még biztosan nincsen kész, hiszen az utolsó adag (kb. 6-8 kiló) szilva tegnapelőtt délután került bele, maga a cefre is eléggé darabos még.

 

- Lehetséges, hogy túl sokat lett nyitogatva a kifutás után kevergetés céljából?

- Vagy a csavaros fedőnek rossz a tömítése és levegőt kap?

- Hogyan lehet újra indítani a folyamatot? Mert még kell legyen benne anyag bőven.

Előzmény: egarak (150961)
egarak Creative Commons License 12 órája 0 0 150961

A kotyogó tömitése valóban nem volt az igazi. Javítottam várom az eredményt. Egyébként a cefrében látok "életet" mintha pezsegne kicsit de nem hangosan. Egyébként nagyon "étvágygerjesztő". Az erjedés ennek a szakaszában milyen sűrűn kell buborékolnia? (60l-es hordó)

 

Előzmény: öreg_néne_b (150950)
Jocó0423 Creative Commons License 12 órája 0 0 150960

Erről beszélek, ezt kellett középen kiflexelni.

 

Előzmény: Jocó0423 (150959)
Jocó0423 Creative Commons License 12 órája 0 0 150959

Igen, ezt én is észrevettem, bár 2 csavar is tartotta.

De a fő probléma az alsó rész szűkössége. csak 7 cm az is.

Most azt csináltam, hogy hőlégfúvóval kilágyítottam és kitágítottam. Viszont az alsó fém lapot is meg kellett flekszelnem.

Így most 10 cm-es alma is befér.

Előzmény: kopasz szuzukis (150938)
Gyuri Betyár Creative Commons License 13 órája 0 0 150958

Sziasztok!Csak érdeklődnék hogy tud-e valaki véleményt mondani eme nemes szerkezetről? Esetleg vásárolt-e már valaki ilyet és mik a tapasztalatok? Mivel csak az alja dupla, milyen hatékonysággal melegíti fel a cefrét? Válaszokat előre is köszönöm!

vénkecsi Creative Commons License 13 órája 0 0 150957

Dehogy dobtam...  akkor megyek és alágyújtok még  :p

Köszi! 

Előzmény: barkócza (150955)
barkócza Creative Commons License 13 órája 0 0 150956

A teljes (összekevert) alszesz legyen 25% körüli. Nekem még annyi sem szokott lenni.

Előzmény: vénkecsi (150954)
barkócza Creative Commons License 13 órája 0 0 150955

Nem kellett volna. Az alszesznek legalább a felét kidobtad.

Előzmény: vénkecsi (150954)
vénkecsi Creative Commons License 13 órája 0 0 150954

Jól értetted... nem kellett volna ?  :(   íze még nem volt vészes, de már nem olyan volt mint 30 foknál.

Meddig érdemes lemenni, ha még nem fazékízű?

Előzmény: öreg_néne_b (150952)
vénkecsi Creative Commons License 13 órája 0 0 150953

Pont ezt akartam írni! 
Vagy az edény fedele vagy a kotyogó csatlakozása elengedi a nyomást, ami a vizen áttolná a bubikat.

Előzmény: öreg_néne_b (150950)
öreg_néne_b Creative Commons License 13 órája 0 0 150952

Jól értem, hogy 25 %-os lejövőnél abbahagytad a cefre főzését? Miért?

Előzmény: vénkecsi (150951)
vénkecsi Creative Commons License 13 órája 0 0 150951

Ebből a 30l-ből meg lett 3,8l alszesz, 25 fokosan leállítottam. Azt még nem mértem (nem öntöttem össze)hogy hány fokos lett, de olyan 45-47-re saccolom.

Előzmény: vénkecsi (150949)
öreg_néne_b Creative Commons License 13 órája 0 0 150950

a kotyogő szépen buborékolt, kb másodpercenként egyet. Ez tartott délig amikor teljesen leállt, egyáltalán nem buborékol.

Sz@r a tömítés, szivárog. Csak addig buborékolt, amíg a viharos erjedés tartott.

Előzmény: egarak (150939)
vénkecsi Creative Commons License 13 órája 0 0 150949

A mai 30l is cefre volt.

Ááá, mikor lesz nekem 30l alszeszem?!  :)

Előzmény: barkócza (150941)
Green Corner Creative Commons License 13 órája 0 0 150948

Levét is tegyél hozzá, vagy még jobb, ha csak abból teszel!

Előzmény: egarak (150947)
egarak Creative Commons License 13 órája 0 0 150947

Tettem a bundából egy palcka, várom az eredményt. Egyébként a cefre súlyát mérem, az nem csökkent számottevő módon.

Előzmény: Green Corner (150946)
Green Corner Creative Commons License 13 órája 0 0 150946

Tegyél PET palackba valamennyi cefrét, nyomd össze, zárd le és 1-2 óra múlva nézd meg! Ne a tiszta szobába próbáld!:)

Előzmény: egarak (150945)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!