Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

bezzeg Jani 2014.08.01 01:41:00 © 102383

Erre a csonkra van befőttes gumival rágumizva a zacsi és a gumi szorítása olyan, hogy a túlnyomást el engedi.

 

https://drive.google.com/file/d/0B_B4QxK-yoPZdloyaG5rRnNhYVE/edit?usp=sharing

Előzmény: naivkezdo (102382)
naivkezdo 2014.08.01 01:29:15 © 102382

és hol távozik a felesleges (túlny) co2?

Előzmény: bezzeg Jani (102380)
bezzeg Jani 2014.08.01 01:15:42 © 102381

Tavasszal kiveséztük ,,unortodox" Nem ajánlom senkinek.

Előzmény: rézműves1 (102379)
bezzeg Jani 2014.08.01 01:02:28 © 102380

Nem barmoltam szét a hordó tetőt, 14 Ft.-os fejlesztés, 1db szemetes zsák + 1db befőttes gumi.

 

https://drive.google.com/file/d/0B_B4QxK-yoPZdloyaG5rRnNhYVE/edit?usp=sharing

 

https://drive.google.com/file/d/0B_B4QxK-yoPZYm80QTAtaW5HX0U/edit?usp=sharing

 

 

Előzmény: Feriba51 (102076)
rézműves1 2014.08.01 00:44:10 © 102379

..."A cefre vágás miatt."...

 

...ezt nem igazán értem...mióta kell a cefrét "vágni"...azt nem kicsavarjuk??... ..."homályosítsatok" már fel!!!DDD...valamiről lemaradtam??...ez az új "módi"...ezt hol tanultad??...

Előzmény: bezzeg Jani (102375)
bezzeg Jani 2014.08.01 00:26:35 © 102378

A rajz szerin inkább légfürdős, a duplikált fenék csak hab a tortán.

Igen a réz katalizáló hatása következtében új aromaanyagok is keletkeznek.

És az áthabzás ellen is véd a páradóm, a nagyobb párlási hőmérséklet következtében a gyümölcs eredeti aroma anyagai részben elbomlanak.

Az egyetemes gáztörvény szerint én a fordított kúp formát választottam.

Előzmény: vasbogre (102363)
Tucso69 2014.08.01 00:06:24 © 102377

Többen is írtátok, hogy magozzátok a cefrét, aztán később főzitek.

Közvetlen főzés előtt kell magozni! A kajszim maggal van cefrézve-szeretek veszélyesen élni!

Csak annyit magozok, amennyit ki is főzök.

bezzeg Jani 2014.07.31 23:46:35 © 102376

6/4"  

 

https://drive.google.com/file/d/0B_B4QxK-yoPZSGU3WFJxVm1oRE0/edit?usp=sharing

 

Véleményem szerint nem kőbevésett a 20 C fokos hűtővíz.

Megfelelően méretezett hűtőfelület esetén a 25 C fok is jó. 

 

Előzmény: gabor0036 (102349)
bezzeg Jani 2014.07.31 23:16:19 © 102375

A cefre vágás miatt.

 

Wagner-féle Fehér kft     Tatabánya

 

1300 Ft.  gazdabolt.

Előzmény: obsitos3 (102353)
gabor0036 2014.07.31 22:48:22 © 102374

Megkóstolnám, higy milyen a 36éves pálesz. :)

Előzmény: Öregdömperes (102372)
gabor0036 2014.07.31 22:41:59 © 102373

Elég lesz nekem a 16x1 is a 100-as üstre ugye? Ha nem, van gazdája aztan mehet 18-as is :D :D

Előzmény: norris53 (102371)
Öregdömperes 2014.07.31 22:35:02 © 102372

Tedd el nyugodtan.Nekem van még 5.liter 36.éves páleszom.

És 8.liter 36.éves borom is.

Előzmény: Norbi... (102333)
norris53 2014.07.31 22:35:02 © 102371

Igen a képen - még 16- de azóta már megy a 18 mm is :-)

Előzmény: gabor0036 (102369)
Sailer 2014.07.31 22:34:06 © 102370

Sziasztok!

 

Próbálkozott már valaki az alábbi sárga, útszéli, vad ringlóból pálinkát főzni? Mik a tapasztalatok ezzel a gyümölccsel kapcsolatban?

 

 

A válaszokat előre is köszönöm!

gabor0036 2014.07.31 22:21:07 © 102369

Szia Norris! Köszi! 90x90-és rozsdamnetes lemezem van, így kb 28cm átmérőjű hengert tudok hajtani neki. Zárt átfolyós hűtő lesz, a későbbi upgrade végett. Jól látod, ez 6m (vagyis pontosan 5.5m) cső, de van még egy 1.5menet hozzá biztos ami biztos. Nem akartam már annyit kérdezni tőled, csak a képen az oldaladon az van ráírva hogy 16x1.5mm, emailban meg 18x1.5mm. Igy gondoltam és 7.5m cső van meg tekerve, de még nem hegesztettem ossze... :)

Előzmény: norris53 (102361)
körte51 2014.07.31 22:13:56 © 102368

A savazással nem rontasz rajta és úgyis piszkálod a magvalással ,rakd bele nyugodtan ! Kb jó az arány, én ha enyém lenne 2dl 100 literbe raknék!

Előzmény: körte51 (102367)
körte51 2014.07.31 21:55:37 © 102367

Meggy az alapból savas ,ki fogja bírni!

Előzmény: vasbogre (102363)
körte51 2014.07.31 21:53:29 © 102366

Nem lesz vele baj ,csak ne főzd vele!

Előzmény: edding1100 (102359)
körte51 2014.07.31 21:49:04 © 102365

"- kevesebb hűtővíz mennyiséget engedek át a hűtőn"  Hűtsd minél jobban ,ízletesebb pálinkád lesz!  :-)

Előzmény: vasbogre (102355)
vasbogre 2014.07.31 21:22:05 © 102364

Csak sikerült!!!!!!!!

Előzmény: kozma666 (102360)
vasbogre 2014.07.31 21:20:14 © 102363

Az enyém jelenleg ilyen (természetesen nem én csináltam, vagy ha igen akkor engedéllyel, de vásároltam, és számlám is van róla mert az kötelező!!!!!):

Amit változtatnék: kaphatna egy vörösréz sisakot és a zárt, vizes rendszerű tágulási tartályt lecserélném nyitottra, csak még nem tudom milyen olajat tennék a víz helyére. A fotón nincs rajta a hővezető palást, a tető lefogató ill. a hűtő, de a rajzon látod. Teljesen kezdő vagyok, ezt vedd figyelembe, mindösszesen 5 alkalommal főztem! Az egyik elrontott főzéskor megerősödött bennem, hogy jó lenne egy keverő is.

 

Előzmény: kozma666 (102360)
Sraffter 2014.07.31 21:09:22 © 102362

Sziasztok!

 

A mai nap 4 hordómnál lesüllyedt a bunda, a cefre már nem édes, de jó savanyú (meggy), alufólián meggyújtva nem karamellizálódik. A feléből este kiszedtem a magot, holnap jön a maradék. A kész hordót majdnem szinültig van, a tetejére tettem vékony, tiszta szemetes zsákot, ami jól rá is terül. Továbbá hordótető + csat.

 

Jövő hét eleje-közepe felé tudom leghamarabb főzetni. A kérdés az, hogy savazzam-e be erre a kis időre (kevesebb mint egy hét)? Ha igen, akkor 3dl/220liter elegendő-e (ph-t nem tudok mérni)?

 

Sraff

norris53 2014.07.31 21:00:14 © 102361

Hogy mennyire ?

 Az  attól függ mibe teszed !

De ha a menetek között kb 50 mm lesz és elfér az edényben akkor már nagy hibát nem követsz el !

Ha nagyobb a széthúzás - nagyobb a sebesség ha kisebb akkor meg romlik a hatékonyság - de minden bele fér - ahogy gondolom 6 m lehet ezt bárhogy húzod elegendő lesz a hűtés ( a 3. dik menet már nem is lesz meleg )

Előzmény: gabor0036 (102354)
kozma666 2014.07.31 20:47:48 © 102360

Sziasztok  50 l es sörösordóbol készült főzőről tudna valaki leírást vagy képeket küldeni? lezlide@citromail.hu köszönöm

edding1100 2014.07.31 20:43:59 © 102359

Még erjed, csak az eddig bentmaradt magokból kierjedt hidrogén-cianidtol fosok, vagy nemgáz?

obsitos3 2014.07.31 20:39:26 © 102358

Esetleg még egy ima,ha félsz!

Előzmény: obsitos3 (102357)
obsitos3 2014.07.31 20:38:07 © 102357

Hát főzd ki!

Előzmény: edding1100 (102356)
edding1100 2014.07.31 20:36:19 © 102356

Sziasztok!
Hidrogén - cianid tartlmat mivel lehet mérni pálinkába?
KEdves ismerősünk idehozott 200l ömlesztett egybe erjedt barack cefrét (5napos), most gyorsan átszürtük, maguztuk, de 5napig benne volt  sok mag... mit csináljak vele?

vasbogre 2014.07.31 20:28:51 © 102355

Nekem 2,5-3,0 m 15-ös rézcsövem van ami ~ 1.300 cm2, ez 3,5 fordulat.

Akkor lehet, hogy túlhűtöm. Kútvizet engedek át, ami max. 15 Celsius.

Köszönöm a segítségeket, ezekkel fogok próbálkozni:

- kevesebb hűtővíz mennyiséget engedek át a hűtőn

- fűtőteljesítményt növelek

- esetleg átalakítom a páracső-spirál közötti átmenetet, pl. lecserélem a falikorongot egy kisebb ellenállású 90 fokos ívre. Jelenleg a páracsövem 28-as Cu, a spirál 15-ös szintén vörösréz. Az átmenet: 28 - 1" fémes tömítésű kónuszos hollandi, 1" - 3/4" szűkítő majd 3/4" - 15 falikorong.

Előzmény: bezzeg Jani (102345)
gabor0036 2014.07.31 18:55:29 © 102354

Mennyire célszerű széthúzni? 16x1 átmérő 23cm.