Keresés

Részletes keresés

schankox Creative Commons License most 0 0 150051

Főzesd csak 46-osra, aztán majd otthon kisebb tételekben hígíthatod, próbálgathatod az ízét is és az opálosodást is. 40% azért már eléggé gyengének tűnik, én 42-43% alá szinte soha nem hígítom.

Előzmény: T-omti (150028)
endrepp Creative Commons License 5 perce 0 0 150050

93C fokra kell melegítenie 10%-hoz, lehet, hogy a cefre egy része eléri a köpenynél ezt a hőmérsékletet és csepegtetve jön neki.

Előzmény: zsorsz (150049)
zsorsz Creative Commons License 30 perce 0 0 150049

Továbbgondolva.Most lusta vagyok visszaolvasni,de úgy emlékszem a vizes duplafalunál 0,5 bar 110 C fokot lehet elérni és ennyi kell is a cefre 0-ra kifőzéséhez(javítsatok ki ha nem jól tudom!).

 

De itt,a belső nyomást a páracső-hűtő minimális ellenállása határozza meg,hogy lehet akkora hőt elérni hogy az alszeszt 10 fok alá viszi?

 

Ez itt a problémám.

Előzmény: zsorsz (150048)
zsorsz Creative Commons License 1 órája 0 0 150048

A lényeg az hogy a hőközlő víz egy térben van az üsttel! Még ilyennel nem találkoztam,ezen akadtam fel.

Előzmény: Bárk_i (150047)
Bárk_i Creative Commons License 2 órája 0 0 150047

En a cefrét 0-rá tudom levinni és finom lesz a pálinkám. 🙂 Az alszesz tisztázása már más kérdés.🙂 

Előzmény: zsorsz (150046)
zsorsz Creative Commons License 3 órája 0 0 150046

Tegnap egy olyan pálinkafőzőt láttam(majdnem lehidaltam),elneveztem duplafalú egyterűnek.

 

Egy 200l-es hordóban alul víz,azon úsztatva egy 100l-es saválló üst és az egész egy deklivel(ezer csavarral körbe)lezárva.

 

Kb így (a rajzért bocs)   

 

Alá földbe ásott rögtönzött tűztér,páracső kb 1m 10-es v.rézcső,hűtő,kb 100l-es.

 

A tulaj szerint a cefrét 10 fok alá letudja főzni,persze 1 órán belül nem tudja megindítani,de szerinte nagyon finom pálinkát lehet vele főzni.

 

Egyenlőre ennyi,a következő főzésre megvagyok hívva.....hát,kíváncsi vagyok:)

Figyelget Creative Commons License 3 órája 0 0 150045

Szeretném, ha ezt bővebben kifejtenéd, érdekelne az ok -okozat. 

Előzmény: !MARATHÓN (150043)
endrepp Creative Commons License 3 órája 0 0 150044

Érdekes ez. Császárkörte: 5l 81%-os középpárlat, 1l 75%-os kicsavarás.

Külön kóstolva az utolsó liter kesernyés, aromájában felismerhető, de jóval szegényebb.

Fél litert bekevertem arányosan 5:1, az eredmény vastagabb, talán harmónikusabb is, teljesebb, de a keserny ott van a végén, éppen érezni, nagyon röviden. Azt gondoltam 5:0.7 arányban fogom összekeverni az egészet, most ebből van egy próba adag, ebben már nem érzem a kesernyés lecsengést.

Előzmény: !MARATHÓN (150043)
!MARATHÓN Creative Commons License 4 órája 0 0 150043

Gondold végig, az alszesz nem kesernyés. Amit érzel az a legfőbb aromakomponens töményítve. 

Előzmény: Figyelget (150041)
Figyelget Creative Commons License 4 órája 0 0 150042

Én szimpla falú géppel ügyködök, lényegében azonnal reagál a beavatkozásra. Nyilván az olajosnál a reakcióidő lassabb, késleltetett. Ki kell tapasztalnod. 

Előzmény: hgwells (150039)
Figyelget Creative Commons License 4 órája 0 0 150041

Őszintén szólva, néha küzdök a kesernyével (legalábbis én érezni vélem, más meg nem feltétlen),de hogy ez a fűtéssel való manipuláció számlájára lenne írható, azt nem tudom. 

Előzmény: !MARATHÓN (150037)
öreg_néne_b Creative Commons License 5 órája 0 0 150040

Az olaj a gőzteret is melegítette, ezért volt neked jóval száz fok felett a gőzöd. Ez már persze nem kondenzál le a felületen, ezért a deflegmáció felejtős. Ez a rendszer akkor működik jól, ha a belső folyadékszint eléri a köpenytér tetejét.

Előzmény: hgwells (150038)
hgwells Creative Commons License 6 órája 0 0 150039

Akkor jól csináltam , csak a gázzsámoly tekergetése nem hozott nagyon eredményt.

Ráadásul most jutott eszembe, hogy a hőközlő olaj miatt a palást még egy óra múlva is forró volt.

Mikor UP végén lekapcsoltam a gázt és rajta hagytam a hűtést , még egy darabig csepegett is e miatt.

Előzmény: Figyelget (150035)
hgwells Creative Commons License 6 órája 0 0 150038

Miki féle dupla falu 30 literesben deflegmátorral gázfűtéssel

Előzmény: öreg_néne_b (150027)
!MARATHÓN Creative Commons License 6 órája 0 0 150037

Nem lesz így kesernyés ízű?

Előzmény: Figyelget (150035)
sogi01 Creative Commons License 6 órája 0 0 150036

                                                         vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsa

Előzmény: sogi01 (150012)
Figyelget Creative Commons License 7 órája 0 0 150035

Pontosan így van, ezt tapasztalatból mondom. Up várható megjelenése előtt vissza szoktam venni a fűtést és nem kell jobban leszabályozni,mint ep -hez. Sőt, még annyira sem és úgy is csepegés lesz a csordogálásból. 

Előzmény: obsitos3 (150032)
Jolida Creative Commons License 12 órája 0 0 150034

Ha az égőnél a levegő bevitellel -pl tekerőgomb- szabályzod a lángot, akkor -mondjuk- középen van a teljes kraft, az egyik végén a kis láng, a másikon elalszik. Ha ezen a végén az elalvás előtt megállsz, a "másik végi" kis lángnál jóval kisebbet is el tudsz érni.

Előzmény: obsitos3 (150032)
endrepp Creative Commons License 14 órája 0 0 150033

Igen, ez logikusnak tűnik.

Előzmény: obsitos3 (150032)
obsitos3 Creative Commons License 14 órája 0 0 150032

Ezt az UP megjelenésekori fűtéscsökkentést még  nem próbáltam, amit írtam,azzal csak arra akartam rámutatni,hogy ha az előpárlat elvételéhez eléggé leszabályozható a fűtés,tehát csak csepeg,akkor az UP-nál sem lehet sok,mivel a forráspont emelkedése ellensúlyozza az alszesz mennyiségének csökkenését,vagyis nem valószínű,hogy az UP csepegtetése kisebb lángot igényel,mint az EP.

Előzmény: endrepp (150030)
obsitos3 Creative Commons License 14 órája 0 0 150031

Javaslat:főzesd továbbra is 46-osra,aztán kis mennyiséget hígíts apzó lépésenként.Ha megvan a számodra megfelelő töménység,már csak egy kis matek,és még a pálinkád is több lesz.(-:

Előzmény: T-omti (150028)
endrepp Creative Commons License 14 órája 0 0 150030

Az utolsó részt a zsámollyal nem tudom értelmezni.Az utópárlatnál inkább tolni kell neki.

 

Nekem ez a megközelítésem erre a témára:

Normál lángon jön a középpárlat, az UP várható megjelenését jelzi az alkoholfok egyre rohamosabb csökkenése, ezt (az UP megjelenését) lehet késleltetni a deflegmáció emelésével, ami jobb híján a fűtés csökkenésével érhető el. Így több középpárlat nyerhető ki magasabb alkoholfokon, az UP ízek betörése viszont hirtelen fog megtörténni, belőlük arányosabban kevesebb kerül a középpárlatba jó elvétel esetén. Természetesen probléma, hogy ekkor már kis főzőnél csepegéssé csökkenhet a kihozatal.

 

 

Előzmény: obsitos3 (150021)
gyugyu. Creative Commons License 14 órája 0 0 150029

Próbálkozni fogok én is ezzel a módszerrel csak ...megkérdezhetem hogy  mit tapasztaltatok /kísérleteztetek ki?   -mennyi alszesz finomítottál a 2,5literes flakonnal? Mennyi víz volt az edényben ( a furat magassága ? Ehhez viszonyítva a víz szint magassága esetleg még más tapasztalat? Alszesz főzésekor kísérletezkedtem de egy 200 mm magass 50 mm atmérőjű akril edény esetén azt tapasztaltam hogy az opálos rész túl “ vastag” lett és ki folyt ( igaz mondom ez alszesz volt)...... tervezem egy nagyobb cső amelyen kifolyó cső lenne 

Előzmény: Green Corner (149970)
T-omti Creative Commons License 14 órája 0 0 150028

Sziasztok

 

Főzetni viszek barackot, eddig 46 fokosra főzettem, de a barátaim így is erősnek mondták.

 

Szerintetek a 40 fokos nagyon gyenge lenne már ?

 

A boltban is árulnak  40 fokosat .

Csak nem opálosodik be.

 

köszi a segítséget

 

öreg_néne_b Creative Commons License 14 órája 0 0 150027

Mekkora és milyen főzőben főzted le azt a négy liter alszeszt?

Előzmény: hgwells (150020)
hgwells Creative Commons License 17 órája 0 0 150026

Köszönöm , legközelebb szárazra törlöm majd !

Előzmény: kopasz szuzukis (150025)
kopasz szuzukis Creative Commons License 17 órája 0 0 150025

Ha zöldes-kékes, akkor az réz-hidroxid - réz-karbonát patina. Nedves volt az üst, mikor a sisakot belerakta. Borkősav vagy citromsav oldattal leoldható. Utána egyből, még nedvesen érdemes valamilyen semleges ásványi olajos ronggyal átdörzsölni. Például paraffinolaj.

Előzmény: mili70 (150018)
hgwells Creative Commons License 18 órája 0 0 150024

Köszönöm !

Előzmény: obsitos3 (150023)
obsitos3 Creative Commons License 18 órája 0 0 150023

Nem a táblázatban szereplő értéket kell tartani,az csak egy példa,hanem bizonyos töménységnél leolvasod a saját hőmérődet,és tudni fogod,hogy legközelebb is ilyen hőfokon az a bizonyos lesz a töménység.Nem tudtál túlmenni a 100 fokon,a cefrében,alszeszben csak víz és alkohol van,100 fok a max.,a többi mérési hiba.

Előzmény: hgwells (150022)
hgwells Creative Commons License 18 órája 0 0 150022

Tulajdonképpen ezt szerettem volna tartani , de bőven túlmentem a 100 Celsius fokon :

 

http://palinkafozoarak.hu/palinkafozes/homerseklet-szeszfok-tablazat-palinkafozohoz/

Előzmény: obsitos3 (150021)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!