Keresés

Részletes keresés

hevezoli64 Creative Commons License 2 órája 0 0 111261

Helyzetjelentés Heves megyéből:

A sárgabarack mutatkozik szépen a nagyobb fákon, az őszit már háromszor ritkítottam. A körte nagyon szép, az alma csúcs, van amit már itt is ritkítottam, ez a legnehezebb munka. A cseresznye a szomolyain közepes, a Van jó, a nagy öreg fa szuper. A stanleyek agyig, de egyre hatalmasodik el a vírus. A veres szilvám a tökéletes fajta, van egy csomó fa, gyönyörűek. A cacanska szép, de kicsi a fája, a beszterceik idén mutatják meg először a termést. A fehér beszterceiken is lesz egy pár szem, a bógyik tele vannak. A blufree dugig, a mirabolán szintén. A birsalmákon darabonként 100 kis gyümölcs van, az útszéli kökényesek, melyeken tavaly semmi nem volt, tele vannak. A meggyfáim kicsik, de egészségesek és tele vannak.

Előzmény: Mindenváró Ádám (111228)
rézműves1 Creative Commons License 3 órája 0 0 111260

Ha jól emlékszem 100/10 körül volt, de ez 40%-osra értendő. Persze a 3% napfénnyel.

Előzmény: Figyelget (111258)
Figyelget Creative Commons License 3 órája 0 0 111259

"az tapasztalt"- az helyett a   :-)

Előzmény: Figyelget (111258)
Figyelget Creative Commons License 3 órája 0 0 111258

Szia rézműves1!

Köszönöm a részletes leírást,nagyjából emlékeztem az általad írottakra,de Tőled hitelesebb, így hát nem kotyogtam bele.

Remélem ez elég indulási alap Hókuszpók974-nek.

Még esetleg az tapasztalt kihozatalról, ha írnál.

Üdv.

Előzmény: rézműves1 (111257)
rézműves1 Creative Commons License 9 órája 0 0 111257

Pár éve valóban, több alkalommal is volt szerencsém (haveri alapon) nagyobb mennyiségű eperhez jutni és mondhatom, hogy megfelelően cefrézve egészen kellemes, különleges ital készíthető belőle.

Persze ez sosem lesz a "törkölykedvelők" kedvence, mert kb. 40%-on a legkellemesebb. Sajnos ez is azok közé tartozik, amit nem lehet sokáig tartogatni, mert egy év múlva érezhetően csökken az aromája.

Mivel könnyen romlik, a 3% "kabai-napfény" szinte kötelező. Komolyan segít illatban, aromában ha a finomításkor, a sisakban lévő aromakosárban (ha van) friss epret tudunk elhelyezni, mert a gőzök nagyon kellemes anyagokat képesek magukkal vinni a finomításkor. De ha nincs aromakosár, akkor érdemes (főleg a hölgyek miatt) egy kis friss eperrel ágyazni is. Kellemes színt ad és határozottan felismerhető aromát. Főzéskor vigyázni kell, mert nagyon "szaladós", ezért szilikonos habzásgátló szinte kötelező. Ha van ilyen, akkor max 1-evőkanállal a tetején szinte csurig rakhatjuk.

 

 

.........eperfőzés 2012-ben, még a panelban...

Előzmény: Figyelget (111243)
Figyelget Creative Commons License 11 órája 0 0 111256

Egy adalék a nemrégiben zajlott, miért nem lesz jó a lúgos cefréből készült pálinka témához.

Az 1921-es könyvből:

sogi01 Creative Commons License 12 órája 0 0 111255

                                                vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

Előzmény: sogi01 (111251)
Tucso69 Creative Commons License 21 órája 0 1 111254

Nocsak!

Napfényes városodban beérett a bodza?? :-D

Előzmény: sogi01 (111253)
sogi01 Creative Commons License 22 órája 0 0 111253

Pálinkás Jó estét!

 

Idei bodzám már a hordóba várja a sorsát :-) remélem lesz olyan jó,mint 2 éve.....  Ha igen...   ZD-n a helye!!!

Figyelget Creative Commons License 1 napja 0 1 111252

Üdv Mindenkinek!

A cseresznyefák hogy vannak Felétek?Nálunk sajnos viszonylag kevés van,lesz.Nem volt jó a kötődés sem és ez a rengeteg eső,szél,jég(mondjuk a jég nálunk hála Isten kimaradt eddig) a maradéknak sem kedvezett igazán.Amit most lehet szedni az elég megviselt(repedt,rohad). Remélem az ezután érők egészségesebbek lesznek!Most azokat kellene megvédeni az időjárás miatti betegségektől.Ezzel kapcsolatban találtam egy linket egy másik topikon,beszúrom ide,szerintem nagyon hasznos az alapanyag megvédéséhez,gondozásához.

http://www3.syngenta.com/country/hu/hu/cp/Szaktanacsadas/Pages/Agrarmeteorologiai-elorejelzes.aspx

Remélem nem nagyon off és hogy másnak is hasznosnak bizonyul.

sogi01 Creative Commons License 1 napja 0 0 111251

                                            vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

Előzmény: sogi01 (111237)
janika.p Creative Commons License 1 napja 0 2 111250

3% cukor volt benne illatban átjön hogy eper demár izben nemigazán nekem nem jött be.

Előzmény: Tucso69 (111248)
Tucso69 Creative Commons License 1 napja 0 1 111249

Nincs egy nagy kihozatala, ahogy Figyelget írta.

A gond, hogy ami finom illata van az epernek, na az nem jön át, úgy, mint a málna.

Ittam egylépcsőset, az illatban kicsit jobb volt, ízben meg semmi, de nem akarok általánosítani. 

 

Előzmény: Hókuszpók974 (111242)
Tucso69 Creative Commons License 1 napja 0 0 111248

Mennyi cukor volt benne?

Előzmény: janika.p (111244)
Mindenváró Ádám Creative Commons License 1 napja 0 0 111247

Nekem nem volt érdemes. Semmi különös nem lett belőle, igaz hogy túl sokat is vártam vele, kb 14 napot.

Ha előbb ráérek főzni, talán jobb lett volna.

Előzmény: Hókuszpók974 (111239)
Figyelget Creative Commons License 1 napja 0 0 111246
Köszönöm a linket.Neked és akitől ered,Neki is.
Előzmény: lezli56 (111245)
lezli56 Creative Commons License 2 napja 0 0 111245

Köszönöm neked a gyors reagálást. Engedelmeddel, a linket átküldöm Figyelget fórumtársnak is.

Pesten szívesen látlak egy kóstolóra, ha erre jársz.

Előzmény: lezli56 (111236)
janika.p Creative Commons License 2 napja 0 0 111244

Szia én most főztem le 100kg eper cefrét ugy 8 liter lett hát nem egy aromabomba gyümölcs nekem nem jött be ha már venni akarod a gyümölcsöt akkor málnát vagy 1-2 hét és már kajszi is lesz az sokkal jobb.

Előzmény: Hókuszpók974 (111239)
Figyelget Creative Commons License 2 napja 0 0 111243

Hivatalosan 4-6 liter 50%-os jön ki 100 kg-ból.Rézműves1 többet tudna erről mondani.

Előzmény: Hókuszpók974 (111242)
Hókuszpók974 Creative Commons License 2 napja 0 0 111242

Viszonylag jo aron vennem,de jo lenne tudnom a kihozatalt kb.koszonom.

Tucso69 Creative Commons License 2 napja 0 0 111241

Ha piaci áron jutsz hozzá, akkor nem javaslom! Málna nem sokkal drágább, és sokszorosan űbereli!

Előzmény: Hókuszpók974 (111239)
TINTUS Creative Commons License 2 napja 0 0 111240

Sajnos már régen jutottam hozzá komolyabb tételhez. Ha jól csinálod nagyon finom. Vigyázz gyorsan romlik a cefre kiforrás után azonnal főzni kell. A technológiát megtalálod a reggel feltett linkekben.

Előzmény: Hókuszpók974 (111239)
Hókuszpók974 Creative Commons License 2 napja 0 0 111239

Szepjonapot mindenkinek.Osszatok meg legyszi a tapasztalataitokat a foldieperrel kapcsolatban. Milyen kihozatal varhato?Es izre,aromara? Erdemes vele foglalkozni? Koszonom.

Figyelget Creative Commons License 2 napja 0 0 111238

Ezt én is nagyon megköszönném!Sajnos nekem sincs meg.

Előzmény: lezli56 (111236)
sogi01 Creative Commons License 2 napja 0 0 111237

                                                  vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

Előzmény: sogi01 (111227)
lezli56 Creative Commons License 2 napja 0 1 111236

Sziasztok! Tévedésből letörölték a gépemről az összes adatot.

A  http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=122048327&t=9007484 hozzászólásban található 1921-ben kiadott könyvet keresem. Akinek megvan kérem küldje át (az email címem publikus), vagy tegye fel valahova, ahonnan letölthetem.

Tucso69 Creative Commons License 2 napja 0 0 111235

Minimális előpárlat, és nincs durva utópárlat íz. Kóstolgasd, hogy mi nem illik ebbe az üde fiatalos italba.

Előzmény: bergerger (111221)
Tucso69 Creative Commons License 2 napja 0 0 111234

Jól van, ne fanyalogjál már, azért mert nem lett jó a bodzavirág-párlatod! :-)

 

Előzmény: obsitos3 (111217)
Tucso69 Creative Commons License 2 napja 0 0 111233

Táp nélkül is kierjed! Úgy látszik a virágpor is jó neki, vagy a fene tudja mi.

Ahogy más is írta, egészen más íz. Virágból inkább nőiesebb ital lesz.

Előzmény: obsitos3 (111200)
gabor0036 Creative Commons License 2 napja 0 1 111232

Úgy készül mint a Luca szék. :)) Halasok lassan, de a ház körül is rengeteg a tennivaló... Múlthét elmét a fatárolóval, most napok óta a 12m3 fát vágom-pakolom... Készül ez is, de a fontossági sorrend más. :) 

Előzmény: Figyelget (111231)