Keresés

Részletes keresés

ksanyi52 Creative Commons License 8 órája 0 0 124947

Köszi! És az mit jelent? Elfog pusztulni, vagy nem fog teremni? Mert így nagyon szépen hajt. Ja és mikor vegyem le róla a " kabátot"?

Előzmény: liptiki (124946)
liptiki Creative Commons License 8 órája 0 0 124946


"A körtének korábban egyetlen növekedést mérséklő hatású alanya volt a birs, sok körtefajta azonban a birssel összeférhetetlen. Ilyennek ismerték többek között a ’Vilmos körte’, a ’Clapp kedveltje’, a ’Bosc kobakja’, a ’Guyot Gyula’, az ’Avranchesi jó Lujza’, a ’Drouard elnök’, a ’Társulati esperes’, az ’Alexander Lucas’, és a ’Winter Nelis’ fajtákat. A legismertebb összeférhető fajták: ’Hardy vajkörte’, ’Diel vajkörte’, ’Papkörte’, ’Hardenpont téli vajkörte’, ’Serres Olivér’, ’Esperen bergamottja’, ’Fétel apát’, ’Anjou’, ’Comice’, ’Nemes Krasszán’. Közbeoltásra nálunk főleg a ’Hardy vajkörte’-t, Amerikában az ’Old Home’ fajtát használták. A legtöbb ázsiai körtefajta kompatibilitása nem kielégítő birs alanyon"

Előzmény: ksanyi52 (124945)
ksanyi52 Creative Commons License 8 órája 0 1 124945

Sziasztok! Olvastam itt a fórumon hogy különböző oltványokat készítettetek. Elkapott az ihlet hogy én is remekeljek valamit. Vilmos körtét-birsbe, nemes szilvát -vadszilvába. Az volt a baj hogy előbb oltottam azután olvastam! Szép nagy kövér rügyeket válogattam , oltottam, azután olvastam hogy abból nem lesz semmi. Nem is lett. Szerencsémre még volt pár alvó ( víz hajtás) és abból még tudtam oltani párat. Meg is indultak szépen kileveleztek. Az lenne a kérdésem hogy mikor kel eltávolítani róla a " kötözést" ( nylon zacskó+ szig szalag), nehogy túl korán, vagy túl későn tegyem, ha már ilyen szépen megeredtek? Üdv ksanyi.

mk123 Creative Commons License 9 órája 0 0 124944

Igazad van, inkább reménykedjünk hogy a májusi fagy nem bántja a párlat fákat (gyümölcsöket).

Előzmény: snapszmester (124938)
öreg_néne_b Creative Commons License 11 órája 0 1 124943

A banán azért édes, mert a savtartalma annyira alacsony, hogy szinte nincs is, így a kevés cukortól is édesnek érezzük. Kellett volna bele keményítőbontó enzim. Az elmúlt négy hónap során kizárt, hogy a hideg miatt ne erjedt volna ki. Akár pincében vagy fűtetlen fészerben is.

Előzmény: kopasz szuzukis (124940)
snapszmester Creative Commons License 11 órája 0 1 124942

Szénhidrát tartalma talán, de a zöme keményítő. Hogy lenne a banánnak több cukra mint az érett szőlőnek?

Előzmény: kopasz szuzukis (124940)
Péter Tunner Creative Commons License 12 órája 0 0 124941

Cefrézése óta 20 celziuszfokos pincébe tárolom.

Már túlérett volt.

Előzmény: kopasz szuzukis (124940)
kopasz szuzukis Creative Commons License 12 órája 0 0 124940

HA!!! Érett volt a banán, akkor a magas cukortartalom, és a hideg hely miatt nem forrt még ki rendesen.  Ha éretlen, akkor a keményítő nem bolmlott még le.

Mert a banán éretlen állapotban mintegy 24-25% keményítőt tartalmaz, ami az érése során cukorrá alakul. Az érett banán cukortartalma 18-20%.

Előzmény: Péter Tunner (124934)
öreg_néne_b Creative Commons License 13 órája 0 1 124939

A banánban kevés a cukor, inkább keményítő van benne, de azt külön le kellene bontani, hogy erjeszthető legyen. A gabonacefréhez áll közelebb.

Előzmény: Péter Tunner (124934)
snapszmester Creative Commons License 13 órája 0 0 124938

Olvastam brüsszeli mesénel rosszabbat is, de inkább ne politika.

Előzmény: mk123 (124937)
mk123 Creative Commons License 15 órája 0 0 124937

Üdv mindenkit be ne vegyétek Brüsszel mesét.Rengetegdolgot rálehet fogni és kezeim mosom.

Előzmény: rézműves1 (124933)
gabor0036 Creative Commons License 15 órája 0 0 124936

Mivel mar lassan 4 hónapja van hordóban.... Szerintem öntsd ki. Cefrézés 2-3hét max. 

Előzmény: Péter Tunner (124934)
Figyelget Creative Commons License 15 órája 0 0 124935

Szia!

Én még nem banánoztam ugyan,de négy hónap nagyon soknak hangzik!

Ennyi idő alatt már a pálinkának is el kellene fogynia,nemhogy kierjedjen!

Pláne banánból,szerintem az elég romlandó lehet.

Viszont kevés az infó. Ha részletesebben leírod a cefrézést,valaki biztos segít!

Előzmény: Péter Tunner (124934)
Péter Tunner Creative Commons License 16 órája 0 0 124934

Sziasztok.


Segítséget szeretnék kérni tőletek ugyanis a banáncefrémmel valami gond van.

Még januárban cefréztem, pucolás pektinbontás és élesztő után beindult, de a 24-es brix mostanra csak 20-ig ment le.

Kotyogós hordóban van, a kotyogó néha kottyan, és még intenzív banánillata van.

Mivel lassan 4 hónapja van a hordóban ezért már kezdek aggódni, nehogy tönkremenjen.

Találkozott már közületek valaki hasonló problémával?

Mi lehet vele a gond?

 

Segítségeteket előre is köszönöm.

rézműves1 Creative Commons License 22 órája 0 0 124933

...". Havi max 10 litert főznék"...

 

Azért ez nem kevés ám...DDD...ennyit még itthon sem lehet és még az is csípi Brüsszel szemét...:):)))...

Előzmény: Paűu (124914)
sogi01 Creative Commons License 24 órája 0 1 124932

                                                       vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

Előzmény: sogi01 (124921)
snapszmester Creative Commons License 29 órája 0 0 124931

Hosszabban, négyszögletes, fém test állítható lehetőséggel.

Előzmény: gabor0036 (124930)
gabor0036 Creative Commons License 30 órája 0 0 124930

ilyesmi vagy valami komolyabb? 

 

Előzmény: snapszmester (124928)
gabor0036 Creative Commons License 30 órája 0 0 124929

ha ott jársz majd nézd már meg légyszives. ;) Köszi!

Előzmény: snapszmester (124928)
snapszmester Creative Commons License 1 napja 0 1 124928

Bocs, de a hétvégén nem voltam a közelébe. Sima állítható nyomaskapcsolo. A vizkopeny nyomását figyeli és leállítja a fűtést ha túlszalad.

Előzmény: gabor0036 (124927)
gabor0036 Creative Commons License 1 napja 0 0 124927

Nem jártál esetleg a műszer közelében mester? Még holnap vagyon itthon, aztán melós hetek következnek... :/

Előzmény: snapszmester (124920)
Paűu Creative Commons License 1 napja 0 1 124926

Értem, és köszi az infót! Akkor lehet nem erőlködöm vele, nehogy mígfogjanak, bár azt nem tudom, hogy tudnák, mert ugye ha saját részre főznék, és olyan garázsban ahol a kutya sem jár, akkor nem tudom, hogy tudnának megfogni. Bár biztos itt Írországban ha megfognának egy bevándorlót, hogy illegálisan szeszt főz legyen az pálinka vagy whisky, akkor tuti megnyúznának.vagy a fene tudja. Ejnye-bejnye :)

Előzmény: cloaked (124925)
cloaked Creative Commons License 1 napja 0 0 124925

A poitin „legalizációja” semmi egyebet nem jelent, mint hogy egyes kereskedelmi főzdék elkezdtek poitint gyártani, majd ennek nyomán szabályozott, EU-s eredetvédettségű italfajta lett. Ez semmiféle törvényi legalizációval nem járt (azaz nem volt olyan tilalom, amit ehhez meg kellett volna szüntetni), és a a házi főzést nem érinti, mert az továbbra is illegális. (Persze ha olyan gazdag vagy, hogy szabályos szeszfőzdét nyitsz annak minden költségével, akkor főzhetsz magadnak...) Csak azért beszélnek legalizációról, mert a kereskedelmi főzdék felkaptak egy olyan italfajtát, ami korábban kizárólag illegálisan készült.

Előzmény: Paűu (124919)
gabor0036 Creative Commons License 1 napja 0 0 124924

Dublin portban a Topaz kút mellett a körforgóban egyenesen majd rögtön balra van a customsnak egy szép nagy irodaháza. A legjobb sztem ha bemész személyesen és kérsz információt. Jobb mint levélben mert annak nincs nyoma. ;)

Előzmény: gabor0036 (124923)
gabor0036 Creative Commons License 1 napja 0 0 124923
Előzmény: Paűu (124919)
gabor0036 Creative Commons License 1 napja 0 0 124922

Okés köszi!

Előzmény: snapszmester (124920)
sogi01 Creative Commons License 2 napja 0 1 124921

                                                         vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

Előzmény: sogi01 (124913)
snapszmester Creative Commons License 2 napja 0 0 124920

Megnézem, megírom.

Előzmény: gabor0036 (124918)
Paűu Creative Commons License 2 napja 0 1 124919

Én is ott, ill.itt melózok, de sehol nem találok róla semmit, amit átküldtél azon belül sem. Gondolom itt nincs annyi finánc mint otthon. Mivel, hogy itt alig főznek illegálisan, azt is csak a poitínt, de ha jól tudom azt legalizálták. Azért köszi. 

gabor0036 Creative Commons License 2 napja 0 0 124918

Snapszmester! Meg tudnád osztani velem, hogy milyen típusú nyomáskspcsolót hazsnálsz az fűtés vezérléshez?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!