Keresés

Részletes keresés

mili70 Creative Commons License 6 órája 0 0 127460

" nálam még 20-25° környékén is jó ízű párlat szokott jönni "

 

:-)

 

Vagy esetleg csak Te érzed úgy?

Lehet, hogy ugyanolyan "rossz" az ízérzékelésed mint nekem, és amit mi még jónak érzünk az már régen up.....

Előzmény: öreg_néne_b (127457)
Csikky Creative Commons License 8 órája 0 0 127459

Irtam mailt! :)

Előzmény: jana001 (127302)
öreg_néne_b Creative Commons License 11 órája 0 0 127458

Nekem is harmincas van és nem szeretnék nagyobbat. Idén eddig ötfélét főztem és nem cserélném be egy főzet vegyesre a százasban...

Előzmény: 72lakiluk (127438)
öreg_néne_b Creative Commons License 11 órája 0 1 127457

Az utópárlat pedig (főttfazék savanyú íz) 50-45 térf. %  környékén jelentkezik.

Nálad. Mert pl. nálam még 20-25° környékén is jó ízű párlat szokott jönni.

Előzmény: anaret (127433)
Figyelget Creative Commons License 12 órája 0 0 127456

Ahogy látom már válaszoltak is. :))

Előzmény: kramoto (127449)
barkócza Creative Commons License 13 órája 0 0 127455

A könyök jó, turbulenssé teszi az áramlást a csőben, jobban keveredik a pára odabent.

Előzmény: kramoto (127449)
endrepp Creative Commons License 14 órája 0 0 127454

Ez az egész főző kérdés félig hit alapon működik, túl nagy az alaki ellenállása a 90fokos könyöknek? igen problémás, 0.0001bar túlnyomást emelkedést fog eredményezni az üstben.. ha a szemed nem bántja, és nem kapsz ívet, építsd be, a pálinkád nem lesz rosszabb tőle. a páracső hossza ugyanez, 10-20cm nem oszt vagy szoroz. Az egész technológiának ez pont az a része, ami széles határok között is működik. Később, ha úgy gondolod úgyis teszel rá egy pisturius tányért, ha kevésnek találod a deflegmációt.

A 1501/p fordulat sem sok szerintem, sőt pont megfelelő. A legtöbben itt a fórumon a lassú fenék közeli matatás hívei, ennek a kizárólagos célja, hogy a pép ne égjen le. Vagyunk páran, akik úgy gondolják, hogy az üstben homogenizálni kell a hőmérsékletet, és teljes átkeveréssel segíteni a gőzzé alakulást, a minél tökéletesebb elválasztást, ennek mellékhatása, hogy nem ég le. Egyébként a nagy gyártók is így gondolják, a "márkás" úri cuccokba ilyen keverőt építenek be 150-1601/p fordulattal, ha érdekel nézd vissza a hozzá szólásaimat, tettem fel videót, hogy az enyém miképpen turmixol. Szóval szerintem dobj rá egy hajócsavar szerű 200mm-es. 3lapátos keverőt és hajrá. Én ilyet faragtam:

 

 

Előzmény: kramoto (127452)
kramoto Creative Commons License 14 órája 0 0 127453

Ez elírtam.

 

Indítási nyomaték a 25Nm és a tartós üzemi nyomaték 2,5 Nm.

Előzmény: kramoto (127452)
kramoto Creative Commons License 14 órája 0 0 127452

Sajnos a környéken a boltokban nem tartanak ívet csak könyököt. Ezért kérdeztem, hogy a könyök áramlás szempontjából problémás és inkább legózzam össze 2 db 45 fokosból az első kanyart a sisak után?

 

Ez a hajtás jó ötlet, kilágyítom és olyan "Alembikos" less.

Természetesen a páracső hossza 1 métervagy kicsit több ahogy korábban írátok, de ugye ez csak az emelkedő szakasz hosszára értendő?

 

Lassan készül a söröshordóból project.

a fenék duplafalúsítása kész.

Táhgulási kész.

2"-os leeresztő golyóscsappal kész.

 most a keverő beaplikálása a project (5X30 cm-es lapát), merthát itt olvastam, hogy gyorsítja a lepárlási folyamatot (nem a leégés veszélye miatt kerül bele)

 

Apropó: van egy Bakony művek ablaktörlő motorom. 24 voltos és 150 a fordulatszám/perc.

Ez biztosan sok , mivel a 12 voltosok a felét forogják.(sőt a MRM-1211 típusszámú 40/perc)

Amennyiben 12 voltal küldöm meg, akkor jó lehet? Próbáltam, működik és még így is nagy a nyomaték (forgatónyomaték 24 volton 25Nm) de fordulatot még nem volt időm megmérni.

 

 

Előzmény: endrepp (127451)
endrepp Creative Commons License 14 órája 0 0 127451

A főző fölé egy 90fokos ív, melegítve megnyitva 105fokra, a hűtő fölé t idom, előtte 15 fokban hajtás a páracsövön?

Nem a legszebb, de a hőmérőt a hűtő felett ne hagyd ki, az nagy okosság, el lehet felejteni az eprüvettát.

Előzmény: kramoto (127449)
Tomsza74 Creative Commons License 14 órája 0 0 127450

Két kb-s 90° könyökkel betudod állítani az emelkedést. A T idomba is rakj egy kb-s könyököt. Itt szerintem elég sokan használnak ilyen megoldást elég régóta. Szerintem nagyon jól bevált dolog.

Előzmény: kramoto (127449)
kramoto Creative Commons License 15 órája 0 0 127449

Áttúrtam a garázst és találtam toldókat, könyököt is a 28-as csőhöz, ezért a sisaktól ameddig van 28-as azzal mennék, ez kb 80 cm 28-as cső. Itt szűkülnék 22-re és ezzel a mérettel már végig.

 

Viszont a könyök az könyök, és elég kis ívben fordul. Számottevő ez a pára áramlása szempontjából, vagy inkáb szerezzek be 2 db 45fokost? Lágyabb kanyar és még a páracső emelkedést is be tudom állítani. A páracső hűtő felöli végébe már kénytelen vagyok T idomot betenni, itt markánsan fordul a pára a hűtő irányába, mert a T idom a hőmérő beszereléséhez szükséges.

 

A fetiek azért foglakoztatnak, mert a  képeiteken szinte mindenkinél ívesen hajtottak a páracsövek, és lehet ez egy lényees pont.

Előzmény: Figyelget (127389)
snapszmester Creative Commons License 15 órája 0 0 127448

6. 6-8 Brix az nem cukor. A kiterjedt cefreben nem marad cukor. Élesztő nem hadjak. 

Előzmény: barkócza (127444)
Green Corner Creative Commons License 15 órája 0 3 127447

Persze,hogy nehéz!Én is úgy csináltam,hogy a darálós kádból szedtem ki az előkészített gyümölcsöt  a cefrézős hordókba,az egy ide egy oda megoldással.Biztos így is van valamennyi eltérés.

Előzmény: barkócza (127442)
mili70 Creative Commons License 15 órája 0 2 127446

" kihozatalt még sosem sikerült 0,65 körülinél magasabbra kihozni"

 

Nos két lehetőség van. Ezt a számot csak Te és én " merjük bevállalni ", vagy csak Mi ketten vagyunk balf@szok. :)

 

Egyébként én is pontosan úgy jártam el a kísérletezésnél, ahogy te, azzal a különbséggel, hogy én ugyanazt a cefrét 3*100 as hordókba választottam szét. Majd az egyiket hagytam cukor nélkülire, a másikba 2%, a harmadikba meg 5% napfényt raktam. Ezt évente megismétlem, mindig más gyümölccsel.( ha időm engedi, és van elég alapanyag, akkor többfélével is )  Ez alapján jutottam a 0,6L körüli értékre.

 

Ezek szerint van még mit fejlődnünk.  :-)

Előzmény: Green Corner (127439)
mili70 Creative Commons License 15 órája 0 0 127445

Az asszony is ezt szokta mondani :)

Egyébként természetesen meg is szoktam kóstolni a tenyeremből......

Előzmény: barkócza (127444)
barkócza Creative Commons License 15 órája 0 0 127444

Hidd el, hogy a nyelved érzékenyebb és pontosabb minden refraktométernél.

Előzmény: mili70 (127443)
mili70 Creative Commons License 16 órája 0 1 127443

Próbálok mindent a reggelink szerint csinálni.

1. Nem gondolom, hogy korán főzök, figyelem a brix-et is, ha két napig nem csökken már főzöm.

2. Ha leáll rögtön főzöm. ( egyébként meg kotyogó + légmentes zárás)

3. Túl korán leállnék? 10-15 körül már elzárom a cefre főzésénél. Itt lenne a nagy veszteség?  Mondjuk 100 liter cefréből fél óra alatt lejönne 4-5 L átlagosan 5% V/V alkohol.

4. Nem

 

5. Na az előfordulhat :)

6. Nem nagyon foglalkozom a cefrekémiával, ezért csak az itt hozzászólók írásaira hagyatkozom. Többször olvastam, hogy a tizenvalahányas brix 6-7-8 körül megállt, és kiforrottnak kell tekinteni. Nos ez alapján egy jó csomó gyümölcscukor nem alakul át alkohollá. Gondolom ez igaz a " napfényre " is. Legyen ez 25%. Az elméleti 1.3 literből, máris csak 10 dl marad. A főzőnk hatékonyságát sem ismerem, de gondolom, hogy itt is van veszteség. Legyen ez 10-15% Akkor már csak 8-9 dl. alkohol marad. Ebből még lejön az ep, up.

Előzmény: barkócza (127423)
barkócza Creative Commons License 16 órája 0 0 127442

Azt nem mondtam, hogy soha nem cukroztam. Abban a kevés esetben, amikor volt összehasonlítási alapom, kb. kijött az 1 liter 50%-os szesz  / 1kg cukor. Az ilyen cukrozott-cukrozatlan összehasonlításoknál nagyon nehéz azt biztosítani, hogy homogén cefrét ossz ketté, ill. hogy teljesen egyforma körülmények közt erjedjenek ki.

Előzmény: Green Corner (127439)
Green Corner Creative Commons License 16 órája 0 1 127441

Én is megmondom,csak én nem annyit!Nekem a szilvám a jobb!:)

Előzmény: snapszmester (127436)
Jolida Creative Commons License 16 órája 0 1 127440

Aztán majd télen és tavasszal kerülgeted a főzőt és a 300l-es hűtőt és visszasírod a 30-ast. :-)

Igazából a nagy jó cefrefőzéshez és kellene egy kicsi tisztázáshoz.... ha megengedné a szabályozás.

Előzmény: 72lakiluk (127438)
Green Corner Creative Commons License 16 órája 0 2 127439

Te akkor hallomásból mondod az 1kiló-1liter példát!Cukros párti vagyok!Volt idő,mikor kísérletezgetés kedvéért egy és ugyanaz cefrét két felé választottam az íz és a kihozatal méréséhez,megtapasztalásához és így főztem.Vakon kóstoltattam hozzáértő,pálinkaszerető emberekkel.Nagyobb arányban a cukorral erősítettet hozták ki finomabbnak.A kihozatalt még sosem sikerült 0,65 körülinél magasabbra kihozni.Sok cefrét,sok főzést elbaltáztam már,de most már nem jellemző.:)

Előzmény: barkócza (127435)
72lakiluk Creative Commons License 16 órája 0 0 127438

amúgy irigylem  a nagy üstöket, nem kis macera a 30-assal lefőzni 2-300 liter cefrét évente. 1x majd rászánom magam és beruházok :)

Előzmény: anaret (127433)
72lakiluk Creative Commons License 16 órája 0 0 127437

Köszi, köszi. Ezt azért vágom én is. De főttfazék szagú-e maga a készüléked elmosás után ? Vagy ez a használatban levő réz jellegzetes szaga ? Elmosom én, súrolom becsülettel, mosogatószerrel és szivaccsal, de mégis olyan. A párlatba nem jön át a szag, csak az érdekelt volna, hogy ez normális-e.

Előzmény: anaret (127433)
snapszmester Creative Commons License 16 órája 0 0 127436

Na látod, mi előre megmondjuk a cukorból mennyi lesz.

Előzmény: Green Corner (127434)
barkócza Creative Commons License 17 órája 0 0 127435

Mint ahogy írták, ha bármilyen cefréhez 3kg cukrot teszel (és utána azt kierjeszted), akkor kb. 3 literrel több 50%-os szeszt kapsz, mint amennyit a cukrozatlan cefréből kapnál.

 

(Nem szoktam cukrozni, de semmi bajom azokkal, akik cukrozzák a cefrét.)

Előzmény: Green Corner (127428)
Green Corner Creative Commons License 17 órája 0 0 127434

Kifőzés után megmondom!:))

Előzmény: snapszmester (127432)
anaret Creative Commons License 17 órája 0 0 127433

Szia!

 

Nekem is DES főzőm van 100l-es. Az üst és a kupola mosását sima vízzel szoktam megoldani, és mosogatószivaccsal súrolom. Ha savas cefrét főzök (pl. van egy kis ecetesedése) akkor fémtisztára lemarja a rezet. A főzőhöz adott leírás alapján nem szabad agresszív anyagokkal (pl sósav) mosni, hanem max. mosogatószerrel.

Nekem is volt olyan tapasztalatom, hogy erős volt az 50 térfogatszázalékra higított párlat, de szerintem ez alapanyag függő. A lényeg, hogy tisztázáskor a frakciókat helyesen kell elválasztani.

És végül a gyümölcsre jellemző aromák tapasztalatom szerint(és a szakirodalom alapján is) az előpárlat után érkeznek. Az utópárlat pedig (főttfazék savanyú íz) 50-45 térf. %  környékén jelentkezik. Ez is cefrefüggő.

Előzmény: 72lakiluk (127427)
snapszmester Creative Commons License 17 órája 0 0 127432

Megkérdeztem hogy a 100kg szilvabol mennyi pálinka lesz? Csak a szilvat számold.

Előzmény: Green Corner (127428)
firekiller Creative Commons License 17 órája 0 0 127431

A hozzászólásodban légyszíves javítsd ki a pálinka-t 1 liter 50% alkoholtartalmú italra :)

Előzmény: Cipurró (127430)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!