Keresés

Részletes keresés

laci19790325 Creative Commons License 5 perce 0 0 128559

1860 osztva 50-nel az 50 az micsoda , sorry ha hulye kerdes

Előzmény: mili70 (128556)
laci19790325 Creative Commons License 10 perce 0 0 128558

stanley  nalunk szeptember 10ike utan van irva , satoraljaujehely kornyekerol van szo, a masik oldalrol szlovakia rol

Előzmény: mili70 (128556)
Csikky Creative Commons License 20 perce 0 0 128557

Alapvetően az volt a baj, hogy eltèrtem kisèrleti jelleggel a megszokott útról! Elkèpzelhető, hogy ez az ipari maszlag pálinkafőzèsre alkalmatlan ès nem lesz belőle semmi. Minden ötlet èpitő jellegű, nekem is ès nektek is egy kisèrlet most már! :)

Ha lesz belőle valami boldogan kóstoltatom majd, de egyelőre nem tudom mikor látok fènyt az alagút vègèn, feladta a leckèt. Tartok tőle, hogy van benne valamilyen anyag ( pl. tartósitószer) ami gátolja a megszokott folyamatokat.

Előzmény: obsitos3 (128542)
mili70 Creative Commons License 30 perce 0 0 128556

Hát, körülöttem van néhány  hektár Stanley. Érési ideje augusztus közepe-vége.

Na jó, szept. eleje még belefér. De, hogy szeptember 20 körül kezd érni, az számomra új.

Ja, és még valami:

" 430L szilva cefret, amibol csak 31L -60fokos palinka lett.Tudtommal 100liter szilva cefrebol 9-10liternek kellett volna lejonnie"

 

31*60=1860  

1860/50=37.2 

4.3*9=38.7

 

 

37.2 vs 38.7? Akkor ez majdnem hozta az " elvárható " mennyiséget.  :)

 

 

Előzmény: laci19790325 (128551)
laci19790325 Creative Commons License 30 perce 0 0 128555

igen jo finom a palinka de visszont en a mennyisegre ertettem,4 eve fozettem a palinkat berfozdebe,eddig sohasem volt benne lepotca csak voros szilva, mindig 80-85 fokkal indult , a mostani csak 70fokkal, 35 fokig engedte a palinkamester.Mult even vasaroltam 5 mazsa szilvat Cigandrol, 85fokkal indult , a palinkamester 50foknal elzarta a csapot, csak ontotte az alkoholt 45liter-t hozam ki belole 500liter cefrebol.

Előzmény: mili70 (128554)
mili70 Creative Commons License 30 perce 0 0 128554

A lepotica-ból nagyon is jó páleszt lehet készíteni. Nekem az idei év szilvafőzeteimből így néz ki a saját "minősítésem"

1. stanley

2. lepotica

3. rana

4. mirabolán

A vajdaságiak szerint a rodna-ból az igazi a pálinka.

Előzmény: laci19790325 (128549)
raczno Creative Commons License 45 perce 0 1 128553

Pálinkás, apró pogácsás szép estét Mindenkinek!

 

Rólam csak annyit, hogy a szomszéd topicból, a fotósok közül, kopogtatok be közétek. Tavaly vettem D. Miklóstól egy kis 30-as kis főzőt. Nyár elején elvégeztem egy tanfolyamot. Tudom, hogy a papír nem mindegy (igaz, szakma), de gyakoroltam is. A műszert kicsit tovább fejlesztettem, rektifikációs tányér,  pisztóriusz tányér, párahőmérséklettől függő szivattyúvezérlés a tányéron. Ma már úgy érzem, hogy kinőttem ezt a kis főzőt. Páran már dicsérték a nedűt, páran meg csak csak kértek még :-)

 

Hogy miért is vagyok itt? Jó sokat szemezgettem a topicból, tetszik a tartalma. Ha feltenném a kérdést, hogy kétlépcsős, vagy egylépcsős, akkor szerintem

nedves csömöszölőfával kergetnétek kőrbe-kőrbe...

 

De nekem az a kérdésem, hogy Győr környékről van-e valaki, akinek van egylépcsős, gyári, mindent ígérő készüléke...,

mert egész jó lett a szőlő termésem, és jutott 100L "mézédes" Irsai Olivér a hordókba. Ennek a felét már alszesz állapotra hoztam a hétvégén.

Tegnap jött a gondolat, hogy mi lenne ha, a két technológiát egy adott cefrével össze hasonlítanék (amit már sokan megtettek).

 

Ehhez keresek vállalkozó kedvű szaktársat, "megegyezünk" jeligére.

Várom azon megnyílvánulásokat, amelyek leírják a már elvégzett kísérletek tapasztalatait.

 

Röviden ennyit, ha hosszúra sikeredett, akkor csak mind második szót olvassátok el legközelebb.

Írhattok ide, vagy: raczno giliszta kabelnet.hu-ra

 

a szomszédban használatos elköszönéssel élnek, mert ez kell a gyümölcsöknek:

szép fényeket: raczno

 

snapszmester Creative Commons License 1 órája 0 0 128552

Ha a velo bezavar akkor emeli a fokolot. Ha ennek ellenére 20 fokos akkor kevesebb a cukorfok. Szerintem.

Előzmény: obsitos3 (128537)
laci19790325 Creative Commons License 1 órája 0 0 128551

boccsas meg rosszul fogalmaztam, szeptember 20ika korul van irva hogy akkor kezd ereni, cefrenek meg szamoljunk ra 2 hetet kb hogy erettebb legyen, azert kerdeztem mert van 40darab stanley fam 3-4 evesek ,nics tapasztalatom meg benne, en adtol felek, hogy par ev mulva amikro termore fognak fordulni joban, nem fogom tudni hol kierjeszteni, mert nincs olyan helysegem ahol tudnam a 18-20fokot biztositani, 40 farol 50kg -javal az 2 tonna szilva, de legyen csak 1.5 tonna.ezert kerdeztem az eleszto hozza adasat.

Előzmény: öreg_néne_b (128550)
öreg_néne_b Creative Commons License 1 órája 0 0 128550

kesobb ernek be vagyis szeptemebr 20ika korul

Azaz egy hete? Mert ma szeptember 27-e van...

Az idei év a legtöbb gyümölcsnek nem kedvezett. A csacsaki miért ne lenne jó pálinkának? Nem hallottam még ilyent...
Nincs még hideg, még remekül dolgoznak a normál élesztők.

Cefrézésről olvasd el a minden reggel belinkelt tudnivalókat. Szépen össze van szedve benne minden.

Előzmény: laci19790325 (128549)
laci19790325 Creative Commons License 1,5 órája 0 0 128549

szevasztok-tiszteletem, tegnap fozettem ki 430L szilva cefret, amibol csak 31L -60fokos palinka lett.Tudtommal 100liter szilva cefrebol 9-10liternek kellett volna lejonnie, a hibat ott latom, hogy a voros szilva +cacanska lepotica nevu szilva volt keverve, a cacanska viszont nem palinkanak valo vagyis megmutatkozott.De volna kerdesem, vannak stanley szilvaim amik kesobb ernek be vagyis szeptemebr 20ika korul, olvastam az elesztogombarol megpedig a UVaferm Cm rol, hogy hideg idojaras eseten szoktak hasznalni.100l cefrehez kell onteni feloldva 20gramm ezt az elesztofajtat:Ha kimagozom a szilvat es ahordoba teszem mar hozaz is adhatom az elesztot? Es valaki megtudna mondnai hogy 100L cefret hany kg szilvabol lehet nyerni? 100kg szilva egyenlo 100L cefrevel? eddig meg sohasem mertem ezert kerdezem.elneezst ha tul hosszura sikerult az irasom.

öreg_néne_b Creative Commons License 1,5 órája 0 0 128548

14 fokon a sima sütőélesztő is szépen erjeszt.

Előzmény: Csikky (128510)
Pit63 Creative Commons License 2 órája 0 0 128547

 A 128505 hozzászólásomban megszólítottalak egy kérdéssel. Kérlek segíts engem a válaszoddal! :)

 

Előzmény: tanca1 (128516)
endrepp Creative Commons License 3 órája 0 0 128546

Ha ez azonos a cukrászok által használt velővel, akkor antioxidáns van benne, aszkorbinsav, hogy a színe ne öregedjen, sötétedjen be.

Előzmény: Green Corner (128543)
Green Corner Creative Commons License 3 órája 0 1 128545

Az én értelmezésem szerint a 20kiló gyümölcs + 50 kiló cukor az az  a kategória.De nem az arányokon akarok vitatkozni!A vadkerti bor csinálásról meg ne itt mondjak receptet.Csak privátban!:)))

Előzmény: obsitos3 (128544)
obsitos3 Creative Commons License 3 órája 0 0 128544

A cukorcefrét.De abban nincsen semmi gyümölcs.

Előzmény: Green Corner (128543)
Green Corner Creative Commons License 3 órája 0 1 128543

A tápsót nem tudja kinyírni,mivel az nitrogén+ foszfor meg minimális B vitamin.Itt inkább az élesztő működését gátló anyag lehet a gond!A reggeli ajánlásból másoltam:

"A szeszcefrék erjedésének leállását az élesztő számára felvehető tápanyagok alacsony koncentrációja, vagy az élesztő működését gátló erjedési termékek képződése okozhatja. A különböző gyümölcsök élesztő számára felvehető nitrogén tartalma igen változó. 40 g/hl ammónium-foszfáttal a nitrogén-szükséglet jól fedezhető"

Nem véletlen,hogy az aranyháromszögben ammónium-foszfát műtrágyával segítették meg a cukorcefrét!

Előzmény: obsitos3 (128541)
obsitos3 Creative Commons License 3 órája 0 0 128542

Mivel sem az induló,sem a mostani cukorfokot nem ismered,és egyszerű módszerrel nem is tudod meghatározni,csináld a következőt:keverj össze 1dl löttyöt 1 dl vízzel,és,ha mint mondod,nem vagy amatőr,egy kóstolással el tudod dönteni,hogy az átlag musthoz hasonlóan édes,vagy annál édesebb.Ha igen,még mindig hígítani kell.Ilyen töménységű szirupot még senki nem használt itt,a fórumon,úgy hogy ez is csak egy ötlet.(van még)

Előzmény: obsitos3 (128541)
obsitos3 Creative Commons License 4 órája 0 0 128541

Én felhígítanék kis mennyiséget mondjuk duplájára,egy kevés élesztő nem árthat,az élesztőtápsót meg elfelejteném,mert ha ez gyümölcsből van,abban van elég élesztőtáp,ha pedig valami,eddig nem említett adalék van benne,az,mivel most is ott van,ugyanúgy kinyírja a tápsót is.

Előzmény: Csikky (128540)
Csikky Creative Commons License 5 órája 0 0 128540

Hogy még egy kiscsit pontosítsak, szóval amikor hozzám került a hordóban, akkor volt olyan, mint a hitlerszalonna felvizezve. Folyós volt és édes, de nagyon. Ezt a löttyöt higitottam ki ~20ra!

Előzmény: Csikky (128539)
Csikky Creative Commons License 5 órája 0 0 128539

Egyébként is fos napom van, meg ez a sz@r sem úgy viselkedik, mint ahogy kitaláltam volna! :)

Lényeg, hogy ez olyan, mint a "hitlerszalonna" vizzel összeturmixolva! Magyarul egy homogén ragadós, illatos pép.

 

Nem sértődtem meg, nem szokásom. Várom az építő jellegű hozzászólásokat a megoldásra...... mint eddig is mindig! ;)

Előzmény: obsitos3 (128537)
Figyelget Creative Commons License 6 órája 0 1 128538

Nehogy megsértődj már, igazából senki nem tudja mi van és csak megy az ötletelés. 

Előzmény: Csikky (128536)
obsitos3 Creative Commons License 6 órája 0 1 128537

Ez mind rendben van,de a must fokolásakor ülepített,szűrt must a kiinduló pont,a gyümölcsvelő pedig,ha jól értem,-bár nem tudom hová tenni ezt a fogalmat- egy homogén anyag,nem szűrhető,tehát nem válik el a sűrű rész a víz-cukor kombótól.Úgy képzelem el ezt az anyagot,mintha bármilyen gyümölcsöt addig turmixolnánk,amíg egy teljesen sima,tejföl szerű anyag nem lesz.De ez érdemben nem szűrhető.

Előzmény: Green Corner (128535)
Csikky Creative Commons License 7 órája 0 0 128536

Kezd ez a szamócás beszélgetés egy kicsit rosszul esni, hogy páran simán amatőrnek néznek kimondatlanul is. Ne tanitsatok már meg fokolni!!!!!! Én sem ma kezdtem azért..... Green szaktárs azt kérte fokoljam meg és higitsam ki 20asra! Tettem a lekvárba ~ 50 L melegvizet, habarcskeverővel eldolgoztam, hogy összevegyüljön az elegy, majd mikor kézmelegre hült beélesztőztem a hidegtűrő zöld zacskós borélesztővel. Ennél sokkal többet elmondani nem tudok, de most már nem is akarok. Köszönöm a számomra utolsó jó tippet a tápsóval! 

Green Corner Creative Commons License 7 órája 0 1 128535

Még annyit,hogy a vörös borokat héjon erjesztik és azok bizony sokszor 22 körüliek.

Előzmény: obsitos3 (128531)
Green Corner Creative Commons License 7 órája 0 0 128534

Nézd én nem tudom Csikky hogyan mérte,én simán konyharuhán átszűrve,csak a levet mérném.Mustnál is így csinálom.Az én mustfokolóm 0-25-ös,minél rostosabb a mérni való lé annál magasabb értéket mutat,vagyis csal.Amennyiben valamennyire is rostos volt a visszahígított velő az csak gyengébb lehet 20-nál.Vagy csak simán félre értjük egymást,de az is lehet,hogy az én gyakorlati tudásommal van gond.:(

Előzmény: obsitos3 (128531)
Csikky Creative Commons License 7 órája 0 0 128533

A pontos összetétel nem ismert, szóban hangzott el a forrásomtól a vélt összetétel....

Szerintem valamiféle állományjavitó is zavarhatja a normál erjedést, esetleg mesterséges édesítőszerek, vagy elhallgatott tartósítószer.

Előzmény: obsitos3 (128532)
obsitos3 Creative Commons License 7 órája 0 0 128532

Eleve azt sem értem,ha nem ismertétek az összetételét,hogyan mértetek mustfokot?

Előzmény: obsitos3 (128531)
obsitos3 Creative Commons License 7 órája 0 0 128531

A 20-as must simán megindul spontán is,de abban már nincs benne az a gyümölcs,amiből nyerjük.Éppen arra akartam kilukadni,hogy ha mustra átszzámítjuk,ez lehe akár 40-50-es is,mert jócskán van benne üledék,amiből semmi sem lesz.És ugye a % számításánál a bruttó mennyiségből indultunk ki.

Előzmény: Green Corner (128527)
Green Corner Creative Commons License 7 órája 0 0 128530

Hívjál fel!Én nem tudom a Te számodat!

Előzmény: Csikky (128529)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!