Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

djkoxi másfél órája Creative Commons License 104200

Ez így van, nem vagyunk egyformák:))

Nagyon nehéz jó pálinkát főzni mindkét rendszeren, és ezért nem is sikerül mindenkinek. Még ha kiváló a cefre akkor sem. Sajnos ebben az évben ezt a saját bőrömön tapasztaltam. Már abban sem hiszek, hogy érni kell a pálinkának. Ami jó, az 3 nappal a főzés után is sima, gyümölcsös, illatos, ( kollégám pálinkája, ami ugyanott főtt mint az enyém, csak más főzte ) ami nem ( mint az enyém ), az lehet javul valamennyit, de egy év múlva sem lesz olyan, mint amire 3 naposan is rámondtam, hogy kiváló.

 

Párszor asszisztáltam  otthonfőzésnél, ep, up elválasztás bizony nem egyszerű. Ötpoharas mintavétel, meghígitás vízzel ( főzdében láttuk ), szagolgatás, kóstolgatás ez még jó, még ez is, mind jó, másnap ugyanazokat kóstolva savanyú löttynek tűntek.

Előzmény: körte51 (104196)
cloaked másfél órája Creative Commons License 104199

Amiről te beszélsz, az nem új generációs szeszfőzés, hanem a kisiparosok kényszerűsége. A másik topicban válaszoltam.

Előzmény: gabor0036 (104189)
Feriba51 két órája Creative Commons License 104198

Azon a tornyoson bizonyosan hamar az utópárlatra tértek.

Jó nedűt!!!

Előzmény: körte51 (104196)
Feriba51 két órája Creative Commons License 104197

Én "egymeneteseket" főzök. Sokáig két lépcsőst csináltam. A pálinka minőségét, azonban nem az dönti el, hogy melyik módszert választjuk. Mindegyiknek van előnye és hátránya, de a jó hangolás után a zenésznek megadatik a lehetőség. Kérdés, hogy él-e vele?

Azt a mondást, hogy "mindenki a maga lovát dicséri", pedig Te is ismered. Nincs ebben semmi kivetni való.:-)))

Jó nedűt!!!

Előzmény: gabor0036 (104194)
körte51 két órája Creative Commons License 104196

Egy két alkalom volt,hogy tornyost ittam,tehát nincs nagy tapasztalatom. Amit éreztem :Könnyedebb pálinka , szép illat ,jó íz!  Viszont nem hosszan tartó ízhatás, egyből lecseng !Nézzük mi épül ki belőle a torkunkba ,kevesebb mint a kisüsti! Nézzük a száraz próbát , kis idő alatt elillan  a kisüsti hosszú ideig illatozik szinte nem lehet betelni vele! Azt gondolom hogy testesebb a kisüsti és ezért számomra jobb ,másnak a másik jobb! Nincs gondom azzal aki a tornyost szereti ,ettől szép a világ hogy mindenkinek más az ízlése!

Előzmény: djkoxi (104193)
snapszmester két órája Creative Commons License 104195

Neked üldözési mániád van.

Senki nem ócsárolta az oszlopos rendszert. Te estél be ide hogy a kisüsti szar. Akkor ki nem fogadja el a más véleményét?

 

Elárulok egy titkot, csak neked.

Az oszlopos rendszert nem a jobb minőség miatt találták ki. Egyszerűen gazdaságosabb vele a főzés. 

 

Aki megteheti hogy oszlopost vesz, megteheti hogy hozzá veszi az infrastruktúrát is. Szebb épület, nagyobb gépesítés, tisztább környezet. Ezek mind fontosak, de a pálinka minőségét nem javítják.

Előzmény: gabor0036 (104190)
gabor0036 3 órája Creative Commons License 104194

En ajánlottam valakinek valamit. Aztán jöttek szokás szerint a lehurrogások... Talán fel kellene tüntetni, hogy csakis kisüsti topik!?... 

Előzmény: golyós (104191)
djkoxi 3 órája Creative Commons License 104193

Ha a tornyos rendszert hasonlóan könnyen le lehetne utánozni mint a kétlépcsőst, sokan választanák azt a megoldást otthonfőzők is.

Még nem ittam finom kétlépcsőst, amire rámondtam volna, hogy ez igen, kérek még, viszont a tornyoson főtt pálinka miatt kedveltem meg ezt az italt!

 

 

Előzmény: körte51 (104192)
körte51 4 órája Creative Commons License 104192

Ez a 30 tálcás ,elég horror kategória, de még 3 tálcásba se tenném a cefrémet! Felkeltette a figyelmedet 104185 :-)

Előzmény: golyós (104191)
golyós 4 órája Creative Commons License 104191

No és akkor mi lenne, ha nyitnál egy "tornyos " topikot.... Részemről nagyon uncsi a téma, meg felhívnám szives figyelmedet a topikcím (  ) -es részére...

üdv.g.

 

Előzmény: gabor0036 (104189)
gabor0036 4 órája Creative Commons License 104190

A vállaltunk alapértékeinek első pontja, a változásra való képesség és hajlandóság. Én nyitott vagyok az új dologra is, ellenben sokakkal akit alapból nem is érdekel mert szintén egy agymosásom ment át, hogy a tornyos csak szar, meg ízetlen, csak illat,... :) Legyen ez a vége, mindenki azt igya ami ízlik neki. :) 

gabor0036 4 órája Creative Commons License 104189

uj generáció mármint fiatalabb generáció induló főzdék... Nem magyar agymosás, valoszinu globális. :) Egy szóval sem mondtam hogy a kétlépcsős a múlté. Nem vitazok mert itt felesleges, ugy sem elismert itt a tornyos...

Előzmény: cloaked (104185)
Mc Bolondu Look 4 órája Creative Commons License 104188

Most hallotam,hogy jővőre lesz mobil pálinkafőzde.

Beáll kisteherautóval az udvaromba,így én is otthon főzővé válok .

Előzmény: vénkecsi (104187)
vénkecsi 5 órája Creative Commons License 104187

Most akkor ez a "Pálinkafőzetés főzdében" topic lett vagy mi ?  :o 

Takszodium 5 órája Creative Commons License 104186

Köszi az infokat!

Azért szórtam a tetejére kénport, mert darabban volt a cefrém forrás után, és még nem akartam-tudtam lefőzni, máskor működött, ezért valszeg túl bátran szórtam.

A rézszulfátos kezelést több pálinkás honlapon olvastam a kén eltávolítására, bár nekem is felülírja az eddigi kémiai ismereteimet a szulfát- szulfid csere miatt, de kínomban elfogadtam.

A szódabikarbónát milyen dózisban használjam? Ha túllúgozom az gondolom elviszi az egyéb savakat is, ami befolyásolhatja a párlat ízét is.

A réz is átdesztillál?

 

Előzmény: Tucso69 (104174)
cloaked 5 órája Creative Commons License 104185

Nem tudom, milyen új generációkról beszélsz... ez a „kétlépcsősön már semmit nem főznek a világban” csak a magyar kereskedelmi főzdék agymosása. Amíg a világ két legfelkapottabb prémium párlatát (malátawhisky és cognac) kizárólag két lépcsőben és erősítőfeltétek nélkül főzik, addig elég vicces azzal jönni, hogy a kétlépcsős a múlté. Mellesleg a legtöbb egyéb whiskyfajta gyártásának is része valamilyen formában a kisüsti technológia, de ebbe itt nem mennék bele.

 

Az ízesített vodka (ld. Zubrówka) nem ízetlen, ez asszem magától éretődő :) Az ízesítetlen vodka viszont törvény szerint sem egyéb, mint finomszesz.

Előzmény: gabor0036 (104177)
Mc Bolondu Look 5 órája Creative Commons License 104184

Na igen ! Van felétek híresen szar főzde , ahol aceton szag van, hallottam már róla !

Gyere dél írányba !

Ajánlani tudom a bánkit , kereskedelmi főzde , lehet már hivatalosan adnak el .

( Gyuláról hoztak már bronzot ...) EZ NEM REKLÁM !

A D.jenő,Nógrád , na ezekhez be se mennyél , itt atom szart gyártanak !

Azért a hozott anyagokról már ne is beszéljünk ,na jó, egy szót megér :SZAR !!!

 

A főzde illata : ahol kellemes illat fogad ,ott jót is csinálnak.Viszont ahol az

általad ismert HP szag van,ott a "fekete levest".

 

Idén nem csinálok pálinkát ... de most nyílt Mogyoródon oszlopos,igéretesnek

tünik számomra,talán egy birset bepróbálok náluk.

 

Tapasztalatokat írd meg!Engem érdekel!

Előzmény: instruments (104153)
snapszmester 5 órája Creative Commons License 104183

Amikor belépsz egy vidéki befozdebe és nem a gyümölcsös aromat érzed valószínűleg rossz a kifozott cefre kezelese. Ez nem megy át a pálinkába csak gusztustalan.

Előzmény: instruments (104153)
szilvakukc 6 órája Creative Commons License 104182

Lehetséges. Ki kell váltanod az őstermelőit, és zárjegyet kell igényelj a NAV-tól, ami tartalmazza az adót is.

Előzmény: cavalocchio (104158)
zsorsz 7 órája Creative Commons License 104181

A kés élét hamar letudja gyilkolni!

Előzmény: Öregdömperes (104129)
gabor0036 8 órája Creative Commons License 104180

Kóstolj meg egyszer egy igazi Żubrówka vodkát, többet nem mondod hogy ízetlen. :)

Előzmény: foxrudi (104178)
gabor0036 8 órája Creative Commons License 104179

A betett képek pont whisky lepárlók. :D

Előzmény: foxrudi (104178)
foxrudi 9 órája Creative Commons License 104178

Látom oda vagy a képekért,szép csilli villi,de mi pálinkát készítünk,nem finomszeszt (30 tálcás).

  A vodka egy más kategória,ezt az íztelen italt nem is kellett volna említeni.

Előzmény: gabor0036 (104177)
gabor0036 9 órája Creative Commons License 104177

Én meg azt mondom hogy van. :P

A régi 100éve főző nagyok közül elhiszem hogy kétlépcsős rendszerben főznek, de az új generációk whiskey és vodka lepárlói már ilyen olykor 5000L-es és 30tálctás tornyoson jönnek le. :)

 

 

 

 

 

Előzmény: foxrudi (104173)
sogi01 10 órája Creative Commons License 104176

                                                         vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

Előzmény: sogi01 (104103)
Tucso69 14 órája Creative Commons License 104175

Picit módosít az ízén a szétdarált mag, de nem lesz rossz! (próbáltam) Ettől jobban nem tudod pépesíteni máshogy.

Előzmény: Öregdömperes (104129)
Tucso69 15 órája Creative Commons License 104174

Ne haragudj, de csupa hülyeséget csináltál! A kénezéstől kénessav lesz a cefrében, ami átdesztillál! Tehát ugyanúgy benne lesz a párlatban, csak töményebben!

Kénsavat szoktunk használni a Ph beállításhoz.

Réz-szulfátot miért raktál bele? A szulfát semmit sem csinál a szulfittal.

Savtalanításra szódabikarbóna használható, de csak az alszesznél. A kész pálinkát, vagy az alszeszt, pedig szénsavas mész nevű borászati üzletben kapható anyaggal lehet kezelni, ami finom CaCO3.

Ülepítés és szűrés után még kationcserélő gyantán is át kéne engedned, hogy kiszedd belőle a rezet, amit a réz-szulfáttal vittél bele. De tejes derítés is jó lehet.

Előzmény: Takszodium (104128)
foxrudi 16 órája Creative Commons License 104173

" hátránya hogy minden főzőnek van egy saját íze-"illata" technológia miatt. "

 Na ez butaság

 Azt tudtad,hogy a  leghíresebb Konyakot,whiskyt,tequilát mind 2 lépcsőben párolják??

Előzmény: gabor0036 (104141)
foxrudi 17 órája Creative Commons License 104172

Nagyorosziban voltam katona!D

Lényeg hogy amióta komolyabban foglalkoznak az emberek a pálinka készítéssel,cefrézéssel,sokat javult a minőség.Nyilván valóan vannak bérfőzdések,akiknek a mennyiség a lényeg,ezért up-s kissé a főzetük,de a legfőbb probléma a cefrézéssel volt  mindig.

   Ha lesz rá alkalmad,kóstold meg,és illatold meg a Szicsek féle Irsait,vagy birset.Nem fogsz csalódni.

  Jómagam Salgótarján körzetében.

Előzmény: instruments (104171)
instruments 17 órája Creative Commons License 104171

Balassagyarmat... ;-)

 

körte51: Ne nézzük azért le Őket, értenek a szőlőhöz és a párlatokhoz elhiheted! ;-)

Előzmény: foxrudi (104162)