Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

Figyelget Creative Commons License 4 órája 0 0 110761
Igazán nincs mit,főleg ha tudtam segíteni.Azt megkérdezhetem, hogy milyen cefréd van mostanában?Mármint, hogy milyen gyümölcsből.
Előzmény: vasbogre (110757)
hal65 Creative Commons License 5 órája 0 0 110760

Lehet, hogy nem megy át, de én féltem, hogy nehogy kék legyen a finomítvány.

Mondjuk nálam szerintem az volt a gond, hogy a hónapok óta nem használt főzőt újraindítottam a télen, és valszeg "lemosta" a rendszert belülről.

Előzmény: barkócza (110759)
barkócza Creative Commons License 6 órája 0 0 110759

Maga a réz úgysem megy át a finomításnál. De ha ecetes, akkor az ecet újra rezet fog oldani a hűtőből, függetlenül attól, hogy van-e az alszeszben réz, vagy nincs.

Előzmény: hal65 (110758)
hal65 Creative Commons License 6 órája 0 0 110758

Én átengedném az alszeszt kationcserélő gyantán, és az kivenne belőle minden oldott réziont. Jártam már én is így, hogy az alszesz kékes beütésű lett. Miután átengedtem a gyantán, ez teljes mértékben megszűnt.

Előzmény: vasbogre (110753)
vasbogre Creative Commons License 9 órája 0 1 110757

Értem és köszönöm.

Előzmény: Figyelget (110755)
jani&999 Creative Commons License 9 órája 0 0 110756

Szeretnék egy kis segítséget kérni.

Réz vagy saválló hálót szeretnék venni, de csak egy kis darabot.Olyat találtam, ahol 1 négyzetméter rézháló 8000Ft, de nekem az sok. Nem tudja valaki, hogy kis darabot hol lehet venni vagy lehet e venni?

Figyelget Creative Commons License 9 órája 0 0 110755
Persze,ha tuti nem ecetes,akkor ne csináld.
Előzmény: vasbogre (110753)
Figyelget Creative Commons License 9 órája 0 0 110754
El kell osztani 3 részre,1/3 részt külön raksz.A 2/3 részbe szórod apránként,amíg pezseg.Mikor már nem pezseg összeöntheted a félretett 1/3 résszel és kész is.
Előzmény: vasbogre (110753)
vasbogre Creative Commons License 10 órája 0 0 110753

Köszönöm a gyors válaszaitokat.

Az alszesz tetején nem úszik semmi szemcse, a kozmaolaj szűrőmben sem találkoztam vele viszont a színe zöldes, nem nagyon de látszik az 5 literes PET palackban. A szaga egyáltalán nem technokolos, nem szúrós. Ezek szerint oldott állapotban van benne réz.

5 liter 25 fokos alszeszt hogyan kell szódabikarbónával semlegesíteni?

Előzmény: barkócza (110752)
barkócza Creative Commons License 11 órája 0 0 110752

Hogy ecetes volt-e a cefre, azt szaglással el lehet dönteni az alszesznél is, van-e technokol szaga, vagy sem. Ha csak a grűnspannt mosta ki a pálinka, akkor a tisztázás után már valóban nem lesz kék a pálinka. Azért én mégis inkább ecetre gyanakodnék.

Előzmény: vasbogre (110750)
barkócza Creative Commons License 11 órája 0 2 110751

Figyelget finoman fogalmazott. Ha kék-zöld az alszesz, akkor ecetes volt a cefre. Ilyenkor a pálinka is kék-zöld lesz. Az alszeszt finomítás előtt óvatosan szódabikarbónával kell semlegesíteni.

 

Keletkezik a réz hűtőben rézrozsda ("grűnspann") is, ez azonban apró szemcsékből áll, amit a pálinka mechanikailag mos ki a csőből, ez más, mint az oldott réz.

 

Takarítani úgy takarítok, hogy a hűtővíz leengedése mellett vizet forralok az üstben, a gőz kitakarítja a hűtőt. Minden főzés előtt, ill. két főzés közt is mindig megcsinálom. Finomítás előtt elengedhetetlen.

Előzmény: vasbogre (110748)
vasbogre Creative Commons License 11 órája 0 0 110750

Nem hinném, hogy ecetesedett volna. A cefre főzés előtt nagyon szép volt, úgy készítettem, ahogy itt tanultam. Adott is elegendő alszeszt (~25 %V/V), kb. a cefre mennyiségének harmadát.

Jól tudom ha beecetesedik a cefre akkor abban az alkohol mennyisége jelentősen csökken?

Máskor is volt már hogy zöldes lett a színe és egy-két zöld golyócska is úszott az alszesz tetején, (réz oxid?). Az lefinomítva finom pálinka lett, ott már nem láttam, nem éreztem benne.

Előzmény: Figyelget (110749)
Figyelget Creative Commons License 12 órája 0 0 110749
Ha nem ecetes,akkor tiszta lesz a finomítás után.A takarítás meg nem állás függő.Szerintem.
Előzmény: vasbogre (110748)
vasbogre Creative Commons License 13 órája 0 0 110748

Ha az alszesz kissé zöldes színű az nagy baj? Finomításkor benne fog maradni? Valószínűleg takarítani kellett volna a páracsövet és a spirált.

Egyébként mennyi állás után célszerű takarítani?

Figyelget Creative Commons License 1 napja 0 1 110747

Köszönöm az infót.Pont fordítva gondoltam(rátartást),már ezért megérte megkérdeznem.Na meg a hozaganyag miatt is.Nem kell valami speckó anyag hozzá,ez jó.Gondolom öblíteni úgy, mint egyébként.Vagy az is más?

Előzmény: foxrudi (110744)
sogi01 Creative Commons License 1 napja 0 0 110746

                                               vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

Előzmény: sogi01 (110741)
rézműves1 Creative Commons License 1 napja 0 0 110745

...hogy ti miket tudtok..DD...na ezért maradok a forrasztásnál..:):):)...

Előzmény: foxrudi (110743)
foxrudi Creative Commons License 1 napja 0 1 110744

Sima blankolt 1,5-es rézvezeték,vagy 316l jelzésű awi pálca jó hozzá.

 Egyébként CU-NI jelzésű a pálcája.

 A rézre kell tartani,mert rettentően elvonja a hőt a saválló már rég olvad,annak ellenére hogy magasabb az olvadáspontja.Viszont a megolvadt réz már eléggé folyik,úgyhogy igényel némi rutint a hegesztése.

  A megolvadt felületet pedig a 10-12l/min.-es kiáramló védőgáz szinte azonnal átfújja,egy 0,6-os anyagon.Tehát 0,8mm-től ajánlom csak a hegesztését.

 Persze jómagam az 1, 1,2, 1,5mm-es anyagokat preferálom. 

Előzmény: Figyelget (110740)
foxrudi Creative Commons License 1 napja 0 1 110743

A salakzárvány elektróda,és hegesztő függő.A rutilos salakosodásra,a bázikus(szárítást igényel) gázosodásra hajlamos.Utóbbinak nagyobb a szakítója,és szívóssága.

  Persze zömében savállóhoz amiből otthon készítjük az üstöket rutilos elektródát használnak,amennyiben azzal hegesztik.

 az egyenáram viszont egyenletesebb,finomabb leolvadást biztosít, ezáltal valamivel sűrűbb szemcseszerkezet,homogénebb kötés hozható létre.

Előzmény: deszegregator (110742)
deszegregator Creative Commons License 2 napja 0 0 110742

A legmeghatóbb tulajdonsága azt inverternek a trafóval szemben, hogy viszi a "vállalati" pálcát is. :D Különben a ház körül trafóval "mindent " meg lehet csinálni .  Pl. 5 báron nyomáspróbázott duplikált pálinka főzőt is azzal készítettem...Az inverter (egyenáram) esetén jóval kevesebb a salakzárvány esélye, ennek egy nyomásnak kitett témánál pl. nagy jelentősége van, de jó az trafóval is, ha tolva van neki a kakaó hegesztésnél, tehát kisalakol normálisan, elő van készítve a hegesztési felület tisztességesen.

Előzmény: rézműves1 (110728)
sogi01 Creative Commons License 2 napja 0 0 110741

                                                vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

 

Előzmény: sogi01 (110712)
Figyelget Creative Commons License 2 napja 0 0 110740
Milyen pálcát használsz a réz savállóhoz hegesztésénél?Van valami titka,vagy csak simán,mint ko-t a ko-val?(azontúl,hogy gondolom eléggé a savállóra kell tartani)
Előzmény: foxrudi (110738)
foxrudi Creative Commons License 2 napja 0 1 110739

Tudod,kinek milyenek a körülmények.Neked meg van hozzá a technikád,ezért így oldod meg,nekem pedig az a lehetőség adott.

  Tökéletes mindkettő.

 Kreativitásért Neked sem kell a szomszédba menned!:-)

Előzmény: hal65 (110709)
foxrudi Creative Commons License 2 napja 0 0 110738

A réz drágább mint a saválló.Az ezüst meg drága,ezért hegesztem,ahol csak lehet.

Előzmény: gabor0036 (110710)
foxrudi Creative Commons License 2 napja 0 0 110737

Na ja,csak néha úgy érzem ....néznek,pedig káka meg a csomó!:-)

  

Előzmény: norris53 (110726)
Figyelget Creative Commons License 2 napja 0 0 110736
Nem feltétlen kell hozaganyag a hegesztéshez,lehet csak saját anyagával is.Hozaganyaggal "erősebb" varratot lehet képezni.Továbbá különböző anyagok összehegesztése még inkább igényli az úgynevezett átmeneti hozaganyagot.Tudomásom szerint.
Előzmény: obsitos3 (110732)
foxrudi Creative Commons License 2 napja 0 1 110735

Sokféle hegesztési eljárás van,nem minden esetben használnak hozaganyagot,de az esetek többségében igen.Lásd :legegyszerűbb példa:Hegesztőtrafó-elektróda(bevonatos pálca)vagy pl:co2(karosszériások.....)

Itt szétnézhetsz,ha tényleg érdekel:  http://hegeszto.5mp.eu/web.php?a=hegeszto&o=MnIIMZZA4h

 

Előzmény: obsitos3 (110732)
norris53 Creative Commons License 2 napja 0 0 110734
Előzmény: obsitos3 (110732)
norris53 Creative Commons License 2 napja 0 0 110733

u.wikipedia.org/wiki/Hegesztés_(fémek)

Előzmény: obsitos3 (110732)
obsitos3 Creative Commons License 2 napja 0 0 110732

Halkan kérdezem meg,mert nem vagyok szakember,a hozaganyag az nem az az alacsonyabb hőmérsékleten olvadó fém,amit forrasztásnál használnak?Nekem,mint laikusnak,úgy tűnik,hogy a hegesztéshez nem kell harmadik fém.Ne ócsároljatok,csak tanulni szeretnék!

Előzmény: foxrudi (110730)