Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

bezzeg Jani 30 perce Creative Commons License 106601

A gyakorlatban a következő kép alakult.

 

19 liter 38%-os alszeszt kihígítottam 15%-ra. = 7,22 hlf

A kihígított alszeszt meg feleztem, mert kísérleteztem az erőssítéssel.

 

I. esetben fokozott erősítéssel a kihozatal 4.5 iter 69 % -os 8.5 pH-s párlat. = 3.1 hlf

A végét 10% - nál vágtam. up-t nem gyűjtöttem, csak ep-t.  

 

II. esetben gyenge erősítéssel a kihozatal 6,1 liter 57,3 %- os 7,7 pH-s párlat = 3,49 hlf.

A végét 10% - nál vágtam. up-t nem gyűjtöttem, csak ep-t. 

 

3,1+ 3,49 = 6,59 hlf       7,22- 6,59 = 0,63 hlf    ez a 8,7 % lett az ep+ technológiai veszteség.

 

A két párlatot össze öntve, és 8.0 pH-s csapvízzel kihígítva 50 %- os ra, 8.0 pH-s pálinkát kaptam. 

Ebből 2dl - ert szintén csapvízzel 10 %- os ra hígítva, 8.0 pH- s vizes oldatot kaptam. 

 

Ebédre túrós csuszát készítettem, és némi desztillált vizet.

Zománcos lábasba pipeta  nélkül 6 liter 7.5 pH -s csapvíz , csapott evőkanál jódozott só, 0,5 kg csusza tészta került. Ezt 15 percig forraltam.

Percenként emelgetve a fedőt, és a fedő homorú részéről le csorgattam a deszt vizet  petri csésze helyett pohárba és az elegy 7.5 pH- t mutatott. Estére már 8.4 pH- t azt nem számoltam hányszor leleltem, déltől estig, így nem tudnám megmondani, hogy a levegő mennyire volt telített co2 molekulákkal. 

Előzmény: barkócza (106600)
barkócza 13 órája Creative Commons License 106600

Az a lényeg, hogy a 5-9 közti pH tartományt inkább semlegesnek mondják, olyan kevés anyag kell, hogy ebben a tartományban mozogjon. Nehéz is pontosan mérni. A sok alkohol pedig befolyásolja a pH értéket is egy kicsit, de leginkább a pH mérő működését, ezért ebben a tartományban nem szabad nagyon sok jelentőséget tulajdonítani annak, hogy pontosan mennyit mutat a pH mérő.

 

Ha nincs illósav (ecet) a cefrében, akkor a pálinkának semleges közelinek illik lennie. Valóban érdekes kérdés, hogy a savanyú fazékíz vajon mennyire savas ténylegesen?

 

(Egyébként a desztillált vízben a jó pH mérő kb. 5,6-os értéket mutat.)

Előzmény: bezzeg Jani (106599)
bezzeg Jani 14 órája Creative Commons License 106599

Értem én!

A közel jövőben, ha lenne lehetőséged tudnál mérni finomításkor pH-t, úgy, hogy az elő párlat elvétele után, 10tf%-kon ként csökkenő sorrendben vennéd a mintákat?

A mérést, a hűtőcsőből 0tf%-ig kifolyó töménységig vizsgálni. 

És a ki indulási (alszesz) tf% ill. pH-t is, kellene mérni. És megtudnánk mennyi az a jócskán vizes oldat pH-ja.

A ,,savanyú lé"pH -ja,  általában mennyi? Egyáltalán ilyen létezik ?

 

Előzmény: barkócza (106597)
barkócza 15 órája Creative Commons License 106598

Azt akartam írni, hogy "jócskán", nem "ócskán".

Előzmény: barkócza (106597)
barkócza 15 órája Creative Commons License 106597

Aha, eddig azt hittem, hogy van ócskán alkohol is a pálinkádban. :)

Előzmény: bezzeg Jani (106596)
bezzeg Jani 17 órája Creative Commons License 106596

Én csak vizes oldatokban (közegben) mérek pH-t.

 A nem vizes oldatok,  (titrálások), nem érdekelnek.

Előzmény: barkócza (106592)
sogi01 18 órája Creative Commons License 106595

                                              vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

Előzmény: sogi01 (106574)
nebamun 24 órája Creative Commons License 106594

Egy kis darab fémgyapot, amit háztartási boltban árulnak edénysúrolásra az is jó, kis citromsav rá meleg vízzel és sikáld meg jól egy kis felületen. Ha réz, akkor ki kell fényesednie.

Előzmény: Volán Ellen (106588)
barkócza 26 órája Creative Commons License 106593

Dugd be nyugodtan a pH mérődet desztillált vízbe, és meg fogsz lepődni.

Előzmény: bezzeg Jani (106591)
barkócza 26 órája Creative Commons License 106592

??? Nézz utána, hogy milyen közegben érvényes a pH skála, mint a savasság-lúgosság mértéke.

Előzmény: bezzeg Jani (106591)
bezzeg Jani 26 órája Creative Commons License 106591

Ááá dehogy, csak meglepődtem a mérésen: 8,5pH. Lúgos pálinkám még sosem volt, az évek során.

Úgy tudtam, hogy a desztillált víz pH-ja 7.0. és  oxóniumion (H3O +)

Az almacefrét és az alszeszt 8 pH-s csapvízzel higítottam főzés előtt.

A Jonatán & Idared & Golden vegyes almapálinka kissé édes, és van némi vegyes virágméz áthajlás az ízében.

Előzmény: szilvakukc (106572)
kupeci 27 órája Creative Commons License 106590

A vízkőre tippelnék, ha ég akkor inkább kormos vagy fekete,......talán:)

Előzmény: obsitos3 (106585)
etilalkohol 27 órája Creative Commons License 106589

Karcold meg egy éles valamivel... ha a karcolat rézszínű, akkor ok...

Permetezd be vízzel belül és takard le éjszakára, ha reggelre zöldül, akkor réz...

Előzmény: Volán Ellen (106588)
Volán Ellen 28 órája Creative Commons License 106588

Köszi a tippet,megpróbálom vízkőoldózni meglátjuk mi sül ki belőle.Az nem lehet esetleg hogy az oldalfala más fémből lehet?De igazán nincs olyan szinesfém ami így korrodálna,legalábbis tudomásom szerint....Megpróbálom.Köszi a tippet.

Előzmény: kupeci (106586)
Volán Ellen 28 órája Creative Commons License 106587

Nos,így néz ki belülről.

kupeci 29 órája Creative Commons License 106586

Próbáld meg egy fél-tenyérnyi helyen vízkőoldóval, ha bejön, akkor az egészet füröszd vagy ecseteld át.Ezt viszont ne a lakásban tedd, a vízkőoldóra az asszonyok allergiásak, főleg ha mellé löttyen!:))))

Előzmény: Volán Ellen (106584)
obsitos3 30 órája Creative Commons License 106585

Ha belül érdes,barna színű,az lehet vízkő,pl vizet forraltak benne sokáig,de lehet az is,hogy valamit megégettek benne.

Előzmény: Volán Ellen (106584)
Volán Ellen 30 órája Creative Commons License 106584

Üdv Mindenkinek.Egy kis segítséget szeretnék kérni.Vettem egy réz pálinkafőzőt-maszek gyártmány-,és gondom van vele.A kűlseje szép fényes vörösréz ami forrasztott,ám belülről érdes,barna színű és papírszalvétán barna nyomot hagy ha kitörlöm.Kimostam súrolószerrel,gyors forró ecetes-sós átfőzést csináltam öblítéssel de a probléma ugyanaz.Olyan mintha rozsdás vizet tároltak volna benne.Mi lehet a magyarázat szerintetek?A rézrozsdának ugye zöldnek kellene lenni,ez meg barna.A segítséget előre is köszönöm,mert sztem így főzésre alkalmatlan a szerkezet.

Inkman 1 napja Creative Commons License 106583
Kosz a gyors valaszt, majd kerek toluk arajanlatot.
Előzmény: lezli56 (106548)
Inkman 1 napja Creative Commons License 106582
Kosz a valaszt, olyan 15m-t akarok venni, hogy ne kelljen annyit varni a sorle lehulesere...:D
Előzmény: rézműves1 (106554)
hunnia1975 1 napja Creative Commons License 106581

Hehehe! :) Nagyon vicces! Kigúnyolni a kezdőket! :-P

Előzmény: snapszmester (106562)
barkócza 1 napja Creative Commons License 106580

Úgyis elválik a sz.r a májtól... :)))))

Előzmény: zsuzska60 (106579)
zsuzska60 1 napja Creative Commons License 106579

ááááááá, nem kell ilyenekkel tökölni :-)

Előzmény: firekiller (106578)
firekiller 1 napja Creative Commons License 106578

A kettő közé kell valami nejlont rakni, vagy elég egy csíkot húzni az üvegen ?

Előzmény: zsuzska60 (106577)
zsuzska60 1 napja Creative Commons License 106577

mit nem értesz???

Van szilvának egy 100 l-es edénye, ebbe beleteheti az ő 50 litere mellé a sajátját, de az lesz majd alul :-)

Előzmény: firekiller (106576)
firekiller 1 napja Creative Commons License 106576

A 0,5x100 liter és a 0,25x200 liter picit értelmezhetetlen számomra, de lehet ,hogy korán van :))))

Előzmény: szilvakukc (106573)
barkócza 1 napja Creative Commons License 106575

A sav az ugyanolyan anyag, mint bármi más. Van belőle illékony (pl. hangyasav, ecetsav, sósav), és nem illékony (pl. kénsav). Miért kéne a cefre savtartalmának automatikusan átmennie a pálinkába?

Előzmény: bezzeg Jani (106571)
sogi01 1 napja Creative Commons License 106574

                                               vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

 

Előzmény: sogi01 (106558)
szilvakukc 2 napja Creative Commons License 106573

A legjobb tárolások:

50X1l

25X2l

10X5l

5X10l

2X25l

1X50l

0,5X100l

0,25X200l:DDD

Miért kérdezel hülyeséget? nem mindegy?

 

Előzmény: abácsip (106563)
szilvakukc 2 napja Creative Commons License 106572

Nem ragozod túl egy kicsit a dolgot?

Előzmény: bezzeg Jani (106568)